教育王國

標題: 灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d [打印本頁]

作者: boboapril    時間: 15-2-25 05:40     標題: 灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

如題

作者: catcc2000    時間: 15-2-25 07:41     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

我個年代(廿多年前)係st Francis 好d,依家唔知。申利:我表姐st Francis, 我Canossa. 我地兩個都係小學讀到中學,當會考成績st Francis 好好多

作者: Charlotte_mom    時間: 15-2-25 09:30

應該係SF成績較勁
作者: boboapril    時間: 15-2-25 13:36     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

唔該晒兩位。

作者: chichibb    時間: 15-2-26 00:21     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

但嘉諾撒谷好多,St Francis冇咁谷,不過老師都會比壓力家長

作者: Wistaria    時間: 15-2-28 00:39     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

兩間也是好學校,但應該聖芳濟各的“名氣和成績”,都好過東區嘉諾撒

作者: Wistaria    時間: 15-2-28 00:46     標題: 引用:但嘉諾撒谷好多,St+Francis冇咁谷,不過老

原帖由 chichibb 於 15-02-26 發表
但嘉諾撒谷好多,St Francis冇咁谷,不過老師都會比壓力家長
我都想知東區嘉諾撒怎樣谷,我小孩讀小一中,普未感受到“谷”,聽人說小四開始谷啊…

作者: hha    時間: 15-2-28 07:19     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

我聽的係SF好谷好多功課喎,朋友個女高小,瞓覺前都做唔哂功課,要朝早五點半起身做埋佢。細妹都唔打算跟尾入。

作者: enahau    時間: 15-3-3 01:27     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

我女讀灣仔聖芳濟各,功課多,但佢小一下學期後handle得好好,每日5:00pm開始做功課,一般6:30pm可以完成,課程不算太谷,假期都算多功課,剛過去個十日假有22樣,我女用兩日完成,佢病都喊住要返學,熱愛學校生活,好有歸屬感,同學間相處愉快,我細女一定會讀返呢間,因為係我個人認為理想中嘅好學校。

作者: siden    時間: 15-3-3 08:23     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

Canossa唔知
SF好多功課的
建議你問下讀高小的SF生

作者: eli_leung    時間: 15-3-3 13:55     標題: 引用:我女讀灣仔聖芳濟各,功課多,但佢小一下學

原帖由 enahau 於 15-03-03 發表
我女讀灣仔聖芳濟各,功課多,但佢小一下學期後handle得好好,每日5:00pm開始做功課,一般6:30pm可以完成, ...
同意x2,校風好,女仔大部份斯文有禮

作者: Ilovetungtung    時間: 15-3-22 00:09     標題: 引用:我女讀灣仔聖芳濟各,功課多,但佢小一下學

原帖由 enahau 於 15-03-03 發表
我女讀灣仔聖芳濟各,功課多,但佢小一下學期後handle得好好,每日5:00pm開始做功課,一般6:30pm可以完成, ...
請問平日每日會有幾多樣功課? 幾測幾考?         謝謝

作者: bb0405    時間: 15-3-22 22:00     標題: 引用:Quote:原帖由+enahau+於+15-03-03+發表我女

作者: 公主老豆    時間: 15-3-26 14:51

回覆 boboapril 的帖子

St. F 超多功課
考試仲好難頂
eg. P.2 45分45題  maths test
真人真事架
奉勸一定要考慮小朋友及家長能否分配到及承受壓力
如果ok, 就當然好好, 學生會給人感覺 smart, 較成熟
身邊友人媽咪為了培養照顧女兒上此家
P.1已開始轉 part time, 跟功課
但課外其他興趣學習就偏少
因為功課實在太多

作者: 公主老豆    時間: 15-3-26 14:54

回覆 chichibb 的帖子

不是吧 ?
嘉諾撒課外活動就多

功課量跟SF根本無得比

作者: kirstyau    時間: 15-3-26 15:22     標題: 回覆:公主老豆 的帖子

要識速算

作者: chichibb    時間: 15-3-26 15:38     標題: 回覆:公主老豆 的帖子

嘉諾撒平日都成十樣八樣功課喎,我囡一年班通常5~6樣,大部分導修課完成,上學期未適應就幾吃力,但下學期已經ok, 每日9點半左右可以訓覺

作者: 公主老豆    時間: 15-3-26 15:48

回覆 chichibb 的帖子

如是, 及你的小朋友又適應學校就真值得恭喜

作者: 公主老豆    時間: 15-3-26 15:52

回覆 kirstyau 的帖子

不是速算
而是學校要求小朋友看題就自動波知道用那程式
基本上10秒內要確定
剩餘的50秒是計出答案在卷上
否則做不切
但如果達標
又真係幾叻女的

作者: Wistaria    時間: 15-3-26 23:38     標題: 回覆:chichibb 的帖子

嘉諾撒小一功課一時時啦,有時五六樣,多起黎,都好多,今個星期已試過有唔知八定九樣,冇計改正在內。

作者: daisy17772    時間: 15-3-27 01:45

公主老豆 發表於 15-3-26 14:51
回覆 boboapril 的帖子

St. F 超多功課
P.2 maths test 45分45題  ?  That's demanding!!!!  Actually, I really don't buy this approach.  P1-2 are still the stage to develop numeric sense and understanding, not testing skills.  My girl and boy are going to another girl school and boy school in district 12.  Not as demanding as this.  

Anyway, SF is truly not easy.  Their workload during holidays are even more than St. paul's .  Not good for those families whose children are apparently not fit with traditional school approach, and those parents who don't prepare to "fight" hard.  

Lower primary may still look fine, but if it's at higher primary, it's extremely tough...

作者: 公主老豆    時間: 15-3-27 10:20

食得鹹魚...
作者: joannechow1031    時間: 15-3-27 12:17

daisy17772 發表於 15-3-27 01:45
P.2 maths test 45分45題  ?  That's demanding!!!!  Actually, I really don't buy this approach.  P1-2  ...

Yes, 應該係由P1開始maths test已經要 45分45題, 但只得臨尾5條至係要列直式, 其他40條也是簡單直接或一些簡單的文字題, 或圖片題. 其實係應付到同有時間CHECK 卷, 老師平時也有很多練習和溫習紙, 不計分入成績表的, 我囡也應付到.
作者: daisy17772    時間: 15-3-28 00:22

joannechow1031 發表於 15-3-27 12:17
Yes, 應該係由P1開始maths test已經要 45分45題, 但只得臨尾5條至係要列直式, 其他40條也是簡單直接或一些 ...
My girl's school:  more text interpretation questions (at least 10 long ones) requiring explanation, and vertical calculation listed according to HKAT requirements.  A total of around 34-36 questions in each paper.  At P5, virtually no time for rechecking.  Actually starting P4, no time for rechecking.  Even for those who tops. Different schools do it differently.  Her school simply doesn't have simple calculation questions.  At least 70% are text interpretation.  

作者: Isaacmommy    時間: 15-3-28 13:49     標題: 回覆:boboapril 的帖子

St Francis 名氣和成績都好啲。

作者: kmko    時間: 15-3-28 21:15     標題: 回覆:Isaacmommy 的帖子

請問St Francis 好還是happy valley ST Paul 好?

作者: yauyingbb    時間: 15-3-29 00:55     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

我女9月小一,我升K3暑假已開始準備。雖然當時未知會唔會入到。老師及好多朋友都話St. Paul Cat.仲谷啲,再加上要去柴灣臨時校舍,都係放棄了。

作者: mamavee    時間: 15-3-29 01:08     標題: 回覆:灣仔聖芳濟各同東區嘉諾撒邊間好d

thanks

作者: cmchang0927    時間: 15-3-29 10:35

yauyingbb 發表於 15-3-29 00:55
我女9月小一,我升K3暑假已開始準備。雖然當時未知會唔會入到。老師及好多朋友都話St. Paul Cat.仲谷啲,再 ...
柴灣校舍講左兩三年,到而家都未決定搬。。
作者: joannechow1031    時間: 15-3-30 11:36

cmchang0927 發表於 15-3-29 10:35
柴灣校舍講左兩三年,到而家都未決定搬。。

其實ST FRANCIS & ST PAUL 邊間好D, 呢個問題, 都好多人問, 無話邊間好或差, 各有各FANS, 我覺得ST FRANCIS 係一間好有心的學校, 特別認識校長, 堅持學校唔轉直資或私校, 因為當時嘉諾撒修女到灣仔設立學校(講緊150年前), 是因為看見灣仔區好多女仔無書讀, 想有需要, 貧窮的女仔得到良好教育, 雖然學校如轉直資, 可以自行收取較大抽獎較好質素的學生, 但她們仍然覺得這是學校當初成立的目的, 她們堅持立場, , 這樣是我覺得欣賞的地方!
作者: kirstyau    時間: 15-3-30 14:10     標題: 回覆:joannechow1031 的帖子

所以我好欣賞好多天主教神津沒有轉直/私!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5