教育王國

標題: HKPS vs KV [打印本頁]

作者: CM910    時間: 15-2-13 15:43     標題: HKPS vs KV

兩間都係好學校, 比你會簡邊間呢??
作者: CM910    時間: 15-2-13 15:54

大家比D意見黎參詳下丫.
作者: Cutemom0808    時間: 15-2-13 16:04

你原本已讀HKPS PN?
作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-13 16:28     標題: 回覆:HKPS vs KV

HKPS其實難入過KV, HKPS似SC多D, train presentation skill,  KV就谷中文,睇你想小朋友點發展la,  其實兩間都係好學校,是但讀一間都唔錯。

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 16:43     標題: 引用:HKPS其實難入過KV,+HKPS似SC多D,+train+pre

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-13 發表
HKPS其實難入過KV, HKPS似SC多D, train presentation skill,  KV就谷中文,睇你想小朋友點發展la,  其實兩 ...
KV 是中數強

作者: 杏而    時間: 15-2-13 18:49     標題: 回覆:HKPS vs KV

各有所長hkps 小班教學。語言好正。net 好多。纯正英語。課程輕鬆。KV老牌有名幼稚園,大班教學。幼稚園中名牌,學費相宜。

作者: CM910    時間: 15-2-13 18:54

真好難決定, 兩間都係好學校, 小朋友其實係HKPS讀緊.
HKPS既語言環境確係好好, 但KV又係出名TRAIN得好, 真好難決定. 到底應該簡邊間呢...
作者: phoebewong123    時間: 15-2-13 18:59     標題: 回覆:HKPS vs KV

I like hkps
考直私成績更好

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 18:59     標題: 回覆:CM910 的帖子

其实如果都好滿現在間學校就唔好轉,小朋友又要再適應過

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 19:01     標題: 引用:I+like+hkps+ 考直私成績更好 +

原帖由 phoebewong123 於 15-02-13 發表
I like hkps
考直私成績更好
其实K V 都好好,只不過只校家长勁低调,學校也不喜欢將成績公開

作者: 99dogdog    時間: 15-2-13 19:09     標題: 引用:真好難決定,+兩間都係好學校,+小朋友其實係

原帖由 CM910 於 15-02-13 發表
真好難決定, 兩間都係好學校, 小朋友其實係HKPS讀緊.
HKPS既語言環境確係好好, 但KV又係出名TRAIN得好, 真 ...
我較喜歡 HKPS, 因為想小朋友用比較活動模式學習,小班教學,有好語境又可以培養閲讀!利申:有KV offer, 不過一早已放棄!

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 19:30     標題: 回覆:99dogdog 的帖子

如target 傳統小學,當你入到去後,就會感激kv

作者: phoebewong123    時間: 15-2-13 20:05     標題: 回覆:HKPS vs KV

Kv 不是個個小朋友都可以被照顧,hkps 小班教學就會好d。
升小我相信hkps 都一樣涵接得好

作者: bubuG    時間: 15-2-13 20:21     標題: 回覆:HKPS vs KV

KV

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 20:28     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

K V 賣點不是要體贴照顧,主要train 小朋友自動自覺,自己每日記得明日要帶咩,不需大人協助做功課,所以不會有親子功课,只有讀過才知其好處,我也是看見直屬親友子女讀此好校見到人板才知其好處,當然每人也有喜好,小班大班好,最緊要喏自己口味

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-13 20:29     標題: 引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+15-02-13+

原帖由 MELODY430 於 15-02-13 發表
其实K V 都好好,只不過只校家长勁低调,學校也不喜欢將成績公開
我反而覺得hkps家長低調D, 想揾多DD information都揾唔到,KV就大把人講, 不過都係嗰句,兩間學校都好,摘銀仔la

作者: Monghar    時間: 15-2-13 22:28

I am choosing between Pods vs KV.

Pods is a sister school to HKPS.  they have the similar syllabus and teaching.  I feel reluctant to give up Pods too.  But, came to friends who have kids at primary school also some are my elder girl's classmates.. their academic is so strong and no worry for Chinese and Maths test.  I bet what I have heard and seen with most academic top players are from KV.  Very little are from SC.  I think the training is crucial.  

Then I feel better to give up Pods, but to choose KV.
作者: MELODY430    時間: 15-2-13 22:54     標題: 引用:I+am+choosing+between+Pods+vs+KV.Pods+is

原帖由 Monghar 於 15-02-13 發表
I am choosing between Pods vs KV.

Pods is a sister school to HKPS.  they have the similar syllabus  ...
我就係親友女,小一考第二,插班深的小學又第二,重同我講Kv舊生同学出來敘會,全部名列前茅,全部自己温書做功课,你話好唔好

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 23:00     標題: 回覆:MELODY430 的帖子

其实樓主自己都讀緊H K P S PN,好處同優點好清楚, 又是直开,我反而想和點解又考K V

作者: Monghar    時間: 15-2-13 23:07

But if your kid is a girl, and you are targeting DGJS.  Then KV will not be the most ideal one as DGJS does not take in a lot of KV students each year.  Less than 10 only.  Unlike SC.  So, you need to know what primary school you are targeting for.  

If for boy, it is the opposites for DBS.  DBS tends to favour KV as they need to recruit more high academic boys.  
作者: hatesonut    時間: 15-2-13 23:15     標題: 回覆:HKPS vs KV

KV除中數強,我覺得更值得珍惜既係教出來的小孩都很獨立,每日自動記得要帶咩,做咩功課,家長很少需要操心。這其實對他們日後的漫漫學習長路有好大的影響。

而且,他們學過的都印象深刻,學校真係好有一套教法。

作者: wellmax    時間: 15-2-13 23:18     標題: 引用:But+if+your+kid+is+a+girl,+and+you+are+t

But if your kid is a girl, and you are targeting DGJS.  Then KV will not be the most ideal one as DG ...
But for girl , I think dgjs not take in lots of students from hkps either... (not sure the exact statistic)

作者: Monghar    時間: 15-2-13 23:41

回覆 wellmax 的帖子

Yes.  very true too!

Don't hear a lot of HKPS.

CCKG, SC, SPK/SPN, LH, SKH, KV, Victoria, SSG
weird.. never heard of HKPS..

But, even with LH or KM .. those are because their sisters are already at DGJS.  Lot of related points... but their major source of students are from CCKG, SC, SPK/SPN, SKH, KV, Victoria..

作者: Monghar    時間: 15-2-13 23:42

May be because those good ones from HKPS already transferred to SC, CCKG, SPK/SPN, SKH, KV and others... to get access to DGJS.
作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-14 01:07     標題: 引用:回覆+wellmax+的帖子 Yes.++very+true+too

我又覺得正常,hkps就算有人入左去dgjs都可能只有幾個,人地始終係細校,得7x人畢業,但SC, KV每年成7XX人畢業,除非你好肯定識晒全級dgjs小一生,如果唔係都唔可以肯定無人由hkps上。。。。。當然,SC 每年有2x -3x 個入左dgjs 都好正常,反而DBS, 因為某D connection,  聽講hkps 每年都有6-7個入到,唔知真唔真。。。。(利申: 有SC同HKPS offer,  但以上只係推斷同聽人講,因為我確實揾唔到好多關於hkps嘅資料)

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-14 01:09     標題: 引用:I+am+choosing+between+Pods+vs+KV.Pods+is

Pods is a sister school to HKPS.  they have the similar syllabus  ...
如果係pods vs kv,  of course kv

作者: bubuG    時間: 15-2-14 01:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Monghar+於+15-02-13+發表回

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-14 發表
我又覺得正常,hkps就算有人入左去dgjs都可能只有幾個,人地始終係細校,得7x人畢業,但SC, KV每年成7XX人 ...
幾年前,有男生讀hkps cckg兩間幼稚園 ,好多入到DB,唔知佢地去in, 俾邊間幼稚園成績表呢!

作者: Cutemom0808    時間: 15-2-14 04:48

sakbbjaijai 發表於 15-2-14 01:09
如果係pods vs kv,  of course kv

讀過PODS就會知點解唔捨得PODS
作者: wellmax    時間: 15-2-14 09:47     標題: 引用:Quote:原帖由+Monghar+於+15-02-13+發表回

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-14 發表
我又覺得正常,hkps就算有人入左去dgjs都可能只有幾個,人地始終係細校,得7x人畢業,但SC, KV每年成7XX人 ...
That's right too. Hkps has small amount of graduates comparatively. My kid is studying in hkps too. The school is quite good actually :)

作者: wellmax    時間: 15-2-14 09:49     標題: 引用:回覆+wellmax+的帖子 Yes.++very+true+too

Don't think students from LH had great chance to dgs , even they had, maybe 1-2 , and not every year. The others you mentioned was correct, as far as I did research....

作者: Cutemom0808    時間: 15-2-14 10:38

wellmax 發表於 15-2-14 09:49
Don't think students from LH had great chance to dgs , even they had, maybe 1-2 , and not every year ...
yes, 我知有兩位學生同時讀cckg and lh入左dgjs
作者: Monghar    時間: 15-2-14 11:54

For LH to DGJS, they might have their own relationship like sibling or others.  Rare too... as you say ... not many.. so is more safe with the big name kinders.. if you are targeting these schools.

But, KV to DGJS... for those got admission, their academic is strong in lower forms.  

作者: Monghar    時間: 15-2-14 11:58

回覆 Cutemom0808 的帖子

Yes!  Agreed with Cutemon0808!

Pods is really good.  I am reluctant to give up Pods.  My kid loves to go to school and he shares his joy at school to me.  He told me that is fun to go to Pods.  At least, I feel bad to switch him out to KV.  However, for better primary school foundation, I still prefer KV, no matter if my son can be trained to be one of the elite ones... I guess I need to try KV before I can tell he is fit into this school.  

作者: 杏而    時間: 15-2-14 15:52     標題: 回覆:HKPS vs KV

去考dgs..英文一定要勁。單憑學校本身,係不足。

作者: ronwong    時間: 15-2-14 16:26     標題: 回覆:杏而 的帖子

作者: 杏而    時間: 15-2-14 19:40     標題: 回覆:HKPS vs KV

因為見朋友女讀緊,她D同學個個都英語十分流利。

作者: 杏而    時間: 15-2-14 19:41     標題: 回覆:HKPS vs KV

註女拔not 男拔。

作者: bubuG    時間: 15-2-14 21:48     標題: 引用:去考dgs..英文一定要勁。單憑學校本身,係

原帖由 杏而 於 15-02-14 發表
去考dgs..英文一定要勁。單憑學校本身,係不足。
入去果刻未必好勁,入咗去先谷。

作者: toffee926    時間: 15-2-14 21:59     標題: 引用:因為見朋友女讀緊,她D同學個個都英語十分

原帖由 杏而 於 15-02-14 發表
因為見朋友女讀緊,她D同學個個都英語十分流利。
Kto

作者: ronwong    時間: 15-2-14 22:34     標題: 回覆:杏而 的帖子

作者: JP908    時間: 15-2-14 23:47     標題: 回覆:HKPS vs KV

我個囡讀緊HKPS K1,其實我自己都搵唔到學校升小資料。不過學校家長真係好低調,冇咩interaction even they have whatsapp group. 不過學校training都好好,我囡每日放學返嚟食完lunch,佢都會自動自覺做功課,晚上又會remind我同佢睇圖書(每星期兩本,一中一英)所以我都幾滿意。

作者: CM910    時間: 15-2-16 16:13

好多謝大家既INFO, 真係好難決定呀...難決定係因為兩間都好好, 仔仔幸運的有呢個間咁好既選擇比我去考慮, 我真心好安慰.
仔仔係細仔, 所以未係好識同我講係學校學左咩, 但我相係佢已經係我唔知情既情況底下吸修左好多新知識.
HKPS比我既感覺係動D. 對男仔黎講應該係較為0岩, 但每次當我想到上小學所受既X縛會大好多時我就有點卻步, 而且膽心會唔會令仔仔難於同小學模式接軌. 不竟HKPS個模式應該係活動一點. 小學卻要變成田鴨. 但我真心好欣賞HKPS既語境, 仔仔有幸成為佢地既學生已比我好大既驚喜. 要放棄都唔係一件容易決擇既事.
至於KV, 佢地個教學模式確實係漸進得好好. 但英文確實係唔足夠. 到底應該比小朋友讀KV再外補英文, 定係留返係HKPS讀呢.
作者: 貝珠    時間: 15-2-16 16:56     標題: 回覆:HKPS vs KV

From your wordings, I think hkps sounds great to you

作者: supermom1    時間: 15-2-16 16:58

如target 傳統小學或官津, kv 應該較合適, 如target 活動教學既私直可能hkps較好!
作者: siden    時間: 15-2-16 17:03     標題: 回覆:HKPS vs KV

如target 傳統小學或官津, KV better

If target CKY WKF 等, HKPS

作者: CM910    時間: 15-2-16 17:03

supermom1 發表於 15-2-16 16:58
如target 傳統小學或官津, kv 應該較合適, 如target 活動教學既私直可能hkps較好!  ...
先多謝你地既回覆, 其實有邊間直私你地覺得唔谷既呢.

作者: supermom1    時間: 15-2-16 17:22

其實唔少, 如siden mentioned既 cky, wkf, 还有pui kui, creative, smc, logos, vsa etc
作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-16 18:37     標題: 回覆:HKPS vs KV

請問hkps 學生上了小學涵接好嗎?

作者: brrbaby2007    時間: 15-2-17 01:54

siden 發表於 15-2-16 17:03
如target 傳統小學或官津, KV better

If target CKY WKF 等, HKPS
謮HKPS入WKF,

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 09:26     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-2-16+17:03+如targe

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
謮HKPS入WKF,
唔明, 讀hkps入wkf有問題?

作者: siden    時間: 15-2-17 09:56     標題: 引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+15-02-17+發

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-17 發表
唔明, 讀hkps入wkf有問題?
樓上應該係覺得WKF未好到成為HKPS學生嘅target

作者: CM910    時間: 15-2-17 10:26

WKF P1-P3都唔太谷, 但有在讀既用家分享, 轉校長後, P4依家開始谷了.

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 11:49     標題: 引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
樓上應該係覺得WKF未好到成為HKPS學生嘅target
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?

作者: CM910    時間: 15-2-17 11:56

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 11:49
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?
如果我係HKPS VS SC.....而小朋友本身又係讀緊HKPS, 咁就會STAY, 相反本身係SC PN, 咁就簡返SC. 因為我認為兩間差唔多都係語言環境好.

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 11:59     標題: 引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+11:49+I

原帖由 CM910 於 15-02-17 發表
如果我係HKPS VS SC.....而小朋友本身又係讀緊HKPS, 咁就會STAY, 相反本身係SC PN, 咁就簡返SC. 因為我認為 ...
我女不在SC或HKPS讀PN, 咁又如何是好?

作者: 99dogdog    時間: 15-2-17 12:22     標題: 引用:Quote:原帖由+CM910+於+15-02-17+發表如果

其實兩間都有啲似,感覺HKPS都唔錯(有朋友讀緊),俾人感覺SC名氣校佳(歷史耐啲又有明星效應,亦受直私小學歡迎)!我冇報HKPS, 有SC offer, 會去SC!

作者: brrbaby2007    時間: 15-2-17 12:24

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 11:59

HKPS小校小班

SC大校大班分小組

作者: bubuG    時間: 15-2-17 13:06     標題: 回覆:HKPS vs KV

俾我只會㨂KV or SC. 考直私和叩門,受歡迎......好多。

作者: CM910    時間: 15-2-17 14:08

SC名氣大點, 不過佢大班教學同HKPS好唔同, HKPS確實係好少班教學, 所以對於小朋友既專注度應該比SC好.
作者: 杏而    時間: 15-2-17 14:13     標題: 回覆:HKPS vs KV

我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳統小學,好似合適D。個人好like 樂基ga

作者: CM910    時間: 15-2-17 14:21

杏而 發表於 15-2-17 14:13
我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳 ...
就近入學真係大前題, 不然兩間都係好難決擇的.

作者: JP908    時間: 15-2-17 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-17+發表樓上

我細囝都有SC offer,不過決定同家姐一齊,出年一齊返HKPS。

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 15:11     標題: 引用:我放棄左hkps+kln+tong..take+左LH..係好鐘

原帖由 杏而 於 15-02-17 發表
我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳 ...
我放棄左LH呀, 但struggling between hkps and sc

作者: brrbaby2007    時間: 15-2-17 15:34

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 15:11
我放棄左LH呀, 但struggling between hkps and sc

你小朋友好叻
作者: siden    時間: 15-2-17 15:53     標題: 引用:Quote:原帖由+杏而+於+15-02-17+發表我放棄

Suggest SC
This brand name more useful than HKPS in prestigious school application and knock door.

作者: hayleymama24    時間: 15-2-17 15:57     標題: 回覆:siden 的帖子

brand name,

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 18:30     標題: 引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+15:11+

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
你小朋友好叻
有少少運氣ja

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-17 18:30     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-17+15:54+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
is it true?????? big difference ma?

作者: brrbaby2007    時間: 15-2-18 11:38

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 18:30
is it true?????? big difference ma?

我覺得差不多,只是HKPS人少而巳
作者: CM910    時間: 15-2-18 13:35

HKPS係超小班教學, 確真係好比起好多大班教吸引.
作者: teambuilder    時間: 15-2-18 14:03

我個人唔著重名氣,只係hkps小班教,雙班主任,real Net貼心照顧兼陪玩陪食,活動教學,包埋早餐茶點,仲教埋phonics, 普通話,小提琴,美樂笛和interview class等等吸引我咋。
作者: siden    時間: 15-2-18 14:30     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-17+發表本帖

有兩位朋友今年HKPS upper (K3), 不約而同都對HKPS有所不滿,對我說早知就當年K1 轉讀 SC。箇中原因不便透露,但也不外乎普通家長能估到的幾個原因。

而當時轉去SC的朋友,則冇講過任何後悔的說話。

出唔出名呢啲野好虛無,到考小學時的親身經歷才是某些家長的親身感受。

SC and HKPS both are good schools, 我只是講出身邊朋友情況而已。

作者: teambuilder    時間: 15-2-18 14:49

我是hkps upper K3家長呀,我也只是講出個人感受,我覺得hkps的老師好錫小朋友。我冇讀SC唔知實際情況係點,不過識朋友女兒上年SC畢業,很後悔沒有轉去龍校。
作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-18 14:53     標題: 引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-18 發表
有兩位朋友今年HKPS upper (K3), 不約而同都對HKPS有所不滿,對我說早知就當年K1 轉讀 SC。箇中原因不便透 ...
請問你講緊嘅係九龍塘樂基定沙田樂基呢?

作者: chopin999    時間: 15-2-21 00:37     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

龍校是否培正?

作者: lui    時間: 15-2-21 07:53     標題: 引用:我是hkps+upper+K3家長呀,我也只是講出個

原帖由 teambuilder 於 15-02-18 發表
我是hkps upper K3家長呀,我也只是講出個人感受,我覺得hkps的老師好錫小朋友。我冇讀SC唔知實際情況係點 ...
其實st cat 一年有好多小朋友考小一是I offer.所以除了學校,家長的培養也很重要

作者: luvgaga    時間: 15-2-22 09:06     標題: 回覆:CM910 的帖子

Kv

作者: mamath    時間: 15-2-23 10:21

樓主你選擇了沒有? I am also considering between HKPS and KV. I am told that KV has dictation every week in K2.  Not sure if it is the same in HKPS?
作者: klm402    時間: 15-2-23 13:34

mamath 發表於 15-2-23 10:21
樓主你選擇了沒有? I am also considering between HKPS and KV. I am told that KV has dictation every w ...
KV每週都有中英默書, 數學有MENTAL, 模式類似小學, 所以大多人都認為KV上小接得好.
兩間都係好學校, 當然各有千秋, 但上小學田鴨式既教學確實係個選小既大考慮. HKPS多NET感覺比KV係OPEN一點, FREE一點, 上小會唔會唔習慣呢個問題真冇得參考, 因身邊冇咩朋友仔女係HKPS出身.

作者: teambuilder    時間: 15-2-23 14:04

HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考入傳統小學如SFA, APS, TSL, Good Hope等,而每年也有hkps家長分享學習情況,個個都好讀得,冇問題呀,可以放心。K2默書係有,冇範圍的,唔駛溫,每週默4個中文字咋。另hkps係冇考試的。
作者: samchan2179    時間: 15-2-23 14:08     標題: 引用:HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享

原帖由 teambuilder 於 15-02-23 發表
HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考 ...
九龍塘HKPS ? Not Shatin rite?

作者: LWL1212    時間: 15-2-25 18:45     標題: 回覆:HKPS vs KV

我一定會㨂KV, 九龍塘HKPS 都可以諗下!如果係沙田就一定係KV!

作者: Julybabe    時間: 15-2-27 08:22     標題: 引用:+本帖最後由+Cutemom0808+於+15-2-14+10:32

原帖由 Cutemom0808 於 15-02-14 發表
Pls elaborate kindly

作者: isoalc    時間: 15-2-27 09:13     標題: 引用:HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享

原帖由 teambuilder 於 15-02-23 發表
HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考 ...
Teambuilder, 我仔仔係你小朋友既小師弟呢,真心說,這所學校真的很好,我小朋友讀得好開心,但一想到將來考小一,真的很擔憂,我大女讀女私校,细仔只得1O分,龍年競爭極大,我想問下hkps考小一成績ok嗎?樂基是小校,家長也很低調.. Thank you so much.

作者: mamath    時間: 15-2-27 10:23

LWL1212 發表於 15-2-25 18:45
我一定會㨂KV, 九龍塘HKPS 都可以諗下!如果係沙田就一定係KV!
Why the choice between HKPS Ascot and KV lei?

作者: siden    時間: 15-2-27 10:38     標題: 引用:Quote:LWL1212+發表於+15-2-25+18:45+我一

原帖由 mamath 於 15-02-27 發表
Why the choice between HKPS Ascot and KV lei?
KV no doubt

作者: teambuilder    時間: 15-2-27 13:25

回覆 isoalc 的帖子

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, 有幾間小學, 會由外藉老師主持面試, 樂基既小朋友當然唔會怯場 (你叫我同鬼佬溝通我都怯怯地啦). 又例如, 樂基小朋友閱讀英文書能力係好高的, 而考咁多間小學我未聽過有唔駛學生讀英文書或句子的, 所以樂基學生基本上可PASS.  另外, HKPS 會提供面試班比小朋友, 等佢地知道面試係點,無咁驚。 都係果句,考小學係睇小朋友能力,而且要outstanding,要在幾千人裡出線唔係容易。而樂基的小朋友,平均黎講,多數有三幾個offers,而最終9成會讀直資私校。而以我所知,呢個比例係比起KV,SC,KM等高很多的。唔係話樂基考小一有優勢,而係大家個target都係直資私校(唔一定係神級),同結果成正比啫。

作者: ronwong    時間: 15-2-27 14:17

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-27 20:01     標題: 引用:回覆+isoalc+的帖子 考小學其實好睇小朋友

原帖由 teambuilder 於 15-02-27 發表

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, ...
九龍塘樂基真係好吸引

作者: twolilmonkeys    時間: 15-2-28 00:55

teambuilder 發表於 15-2-27 13:25

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, ...
Which 一線小學 use NETS to conduct interviews?

作者: bubuG    時間: 15-2-28 21:45     標題: 引用:Quote:teambuilder+發表於+15-2-27+13:25+

原帖由 twolilmonkeys 於 15-02-28 發表
Which 一線小學 use NETS to conduct interviews?
I want to know too....

作者: CM910    時間: 15-2-28 22:10     標題: 回覆:HKPS vs KV

係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難簡呢

作者: phinefin    時間: 15-3-7 15:18

咁KV同GH (Good Hope)又點揀?
作者: hillcattery    時間: 15-3-7 17:48     標題: 引用:係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難

原帖由 CM910 於 15-02-28 發表
hkps  細校,語境强。

作者: hillcattery    時間: 15-3-7 17:50     標題: 回覆:phinefin 的帖子

如升小都會考GH,選GH 安全d

作者: teambuilder    時間: 15-3-7 18:49

回覆 twolilmonkeys 的帖子

點為之一線小學?
作者: brrbaby2007    時間: 15-3-7 23:40

kv la
作者: twolilmonkeys    時間: 15-3-8 01:25

回覆 teambuilder 的帖子

To me, 一線小學 - SFA, KTS, GH, APS, SPB, YW, PC, MC etc.

I'm aware CKY &  TSL would use English in interviews, which other ones?

作者: teambuilder    時間: 15-3-8 11:48

回覆 twolilmonkeys 的帖子

你想問係用英文面試定係net主持面試? 如果你話用英文面試,我經驗話我知九成新派直資私校會有考英文口試。我心目中的新派直資私校包括wkf, pk, 播道,音小,福建,優才,港同,st. margret, tsl, cky....你第一段所講的我只知GH全程用英語考(香港人主持),其他沒考不清楚。net 在面試其間有出現我知有wkf, 優才,cky, tsl,福建,嶺南,港同。
作者: Vana    時間: 15-3-8 23:30     標題: 引用:係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難

原帖由 CM910 於 15-02-28 發表
had same situation last year.... we gave up KV.... and now happily studying in hkps

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5