教育王國

標題: 名校生悲歌 10個有9個焦慮症 [打印本頁]

作者: lauwingtai    時間: 15-1-27 08:19     標題: 名校生悲歌 10個有9個焦慮症

【經濟日報專訊】子女升讀band1學校是家長的夢想,但10隻手指有長短,名校亦有人考「包尾」,有名校生坦言靠「出貓」、抄功課留在精英班,終不敵壓力出現各種病徵,甚至停學一年。

臨床心理學家指,名校生求助趨增,以成績中游者居多,「10個有9個都有焦慮症」;有學生每逢默書日便暈倒,家長求助時反指子女專注力失調,放不下名校包袱,堅持非名大學不入。

有直資學校透露,近年每年錄取數十名插班生,當中半數來自傳統名校,要加開班數應付(見另文——「轉校減壓 直資中學加班接收」)。

現年中六的盧卓瑩,自小一已在傳統英文女校就讀,再升上名英中,至中四時,學校規定要讀4個選修科,即合共讀8科之多;一如其他學生,課外活動亦不由自主,要應付鋼琴、跳彈床、跳舞等興趣班,而小一至中一均為田徑隊的她,逢星期一、三、五都要練習,終因壓力太大而放棄。

還有合唱團,她稱:「請假難過登天,老師會同媽媽講,練習好重要,無咗你唔得!」但她最後應付不了退出,連學業也追不上,名次大跌至最後20名。

怕上學缺席半月 終停學1年

勉強升讀中五的她壓力極大,坦言:「幾叻都會有人叻過你,點都outstand(突破)唔到自己!」同學間更是爾虞我詐;壓力過大令她連上學都提不起勁,缺席逾半個月後終停學1年,再由中四重讀。

在精英班的羅康瑞,中三開始須接受公開試操練,不能參與課外活動,連休息時間都沒有,無法適應令他由考十幾名,跌至約90名,但老師反施加壓力;為繼續留在精英班,他坦言只有「出貓」、抄功課,但後來「抄功課都抄唔切」,所以抗拒上學,並出現壓力徵狀,「一星期有兩日會嘔、胃痛,後來一聽到『返學』就覺得好驚。」最後,他放棄精英之名而轉校。

要抄功課保成績的不止一人,同樣已轉校的張文融,曾經「一日有18、19樣功課」,坦言寫字也感疲累,「做唔晒,惟有抄!」她指,成績愈見倒退,老師卻只幫成績好的同學,自己更被校方勸退學。

家長求助 指孩子專注力失調

註冊臨床心理學家鄒凱詩表示,去年接獲十多宗名校生因讀書壓力求助的個案,多為「高不成、低不就」的中游學生,「10個有9個都有焦慮症」,經常出現肚痛、頭暈及失眠,「測驗前及派卷前都肚痛」;學生及家長起初會以為「食錯嘢」,但發現徵狀持續,諮詢心理專家。

她又發現,臨近公開試,最近有應屆中學文憑試考生求助,他們都背負「名校包袱」及父母期望,「堅持『非三大不入』……怕入讀非出名的學校,會被其他同學比下去。」

香港青年協會「關心一綫」單位主任吳錦娟亦指,過去一年接到4,000多宗求助,1成與學業有關,有求助學生「每逢默書日便會暈低」。

專家:家長看成績 勿只顧數字

聖公會聖基道兒童院臨床心理學家陸詠詩則指,若學生或家長是完美主義者,壓力情況更會惡化。她又指,曾有家長陪同子女求助時,反指子女「懶散、唔讀書」,甚至猜度是否有專注力失調,經分析後,壓力是源於學業。

陸詠詩呼籲家長面對成績時,勿只顧數字,「小學考第一,入到中一佢唔考第一,唔等於懶惰!」為子女選校時應按能力。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E7%94%9F%E6%82%B2%E6%AD%8C-10%E5%80%8B%E6%9C%899%E5%80%8B%E7%84%A6%E6%85%AE%E7%97%87-225531977.html

作者: poonseelai    時間: 15-1-27 08:54     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛

作者: lauwingtai    時間: 15-1-27 08:57

poonseelai 發表於 15-1-27 08:54
我估佢意思係「求助個案中,10個有9個係焦慮症」,不通的確心痛
作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 09:18

所以入到甚麼合唱團, 校隊, 未必係好事
作者: Jane1983    時間: 15-1-27 09:24

標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

作者: longlokma    時間: 15-1-27 09:27     標題: 引用:標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

原帖由 Jane1983 於 15-01-27 發表
標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。
係囉!討厭d人又大做文章,不知所謂

作者: kerkermui    時間: 15-1-27 09:42

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 50127/newa/oaa1.txt
今日明報:

「全港只有33%學生可以入讀本地大學,當中只有18%是Band 1生,這代表Band 3生一樣可以進步。」

家長們,冷靜啲....  可能迫到癲咗,所以入唔到U
作者: Soundervolt    時間: 15-1-27 09:47     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

"名校生悲歌 10個有9個焦慮症" 唔係啩?我眼見唔多似喎...呢尐文章就好似早前香港電台電視部個套"功課奴隶"一様,以偏概全。

作者: sorman    時間: 15-1-27 09:52     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

文章標題係嘩眾取竉,但我覺得放喺呢度討論個重點唔係標題囉。

最希望係各家長要不時自己檢討,對自己仔女既期待/要求,對仔女是好是壞,有冇太大壓力、有冇反效果、有冇影響佢一生。

記住,讀書/考試/入大學只是人生一部分,但唔係全部。更加唔好用呢樣去判決小朋友既一生。

作者: Soundervolt    時間: 15-1-27 09:59     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

其實探討一下學生多方面嘅問題係好正確,但傳媒往往講到好似問題佔絕大多數就唔應該

作者: MrBeast    時間: 15-1-27 10:03

雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei d 問題又真是存在,每年都會見到些唔想見到的新聞。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-27 10:28     標題: 引用:+http://happypama.mingpao.com/cfm/parent

原帖由 kerkermui 於 15-01-27 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20150127/newa/oaa1.txt
今日明報:
33%入讀大學,係包埋非學位課程吧!記得以往計算,入到degree course 的不足兩成

作者: Lam3Tai    時間: 15-1-27 10:45

報張標題當然取向會eye catching,咀嚼內容較實際。不過話說回來,有情緒/精神問題年青人的確愈來愈多。
作者: naughtybj    時間: 15-1-27 10:54     標題: 引用:10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛 +

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 10:55     標題: 引用:標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 10:59     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

作者: MMVV    時間: 15-1-27 11:24     標題: 引用:雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei+d+問

原帖由 MrBeast 於 15-01-27 發表
雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei d 問題又真是存在,每年都會見到些唔想見到的新聞。 ...
對呀,問題跟本在香港的的確確存在,標題亦不覺有問題,是惯常用語標題,唔明前面d家長咁反感,有個仲話不知所謂云云,咁都比佢丙一餐,究竟香港是甚麼世界。

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 11:35     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-01-27+發表雖

作者: carynmama    時間: 15-1-27 11:39

佢唔想讀點迫都讀唔到。而家小朋友唔輸得,給自己好大壓力
作者: MMVV    時間: 15-1-27 12:00     標題: 引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-01-27+發表對呀,

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表
哈哈!
「10個有9個焦慮症」?!
又關香港事!!
人地心理學家話十個入求診個案小童當中有九個係焦慮診,只係想帶訊息u大家有乜問題呀?

作者: klm402    時間: 15-1-27 12:01

我深信成功需苦幹, 但我希望教學方向可以多思考既方式去教育小朋友另加恰當既抄寫去取代過份既背誦同過份既抄寫式功課.
作者: naughtybj    時間: 15-1-27 12:09     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-27+發表

作者: MMVV    時間: 15-1-27 12:15     標題: 引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-01-27+發表人地心

焦慮診?焦慮症??我相信你冷靜d先,deep breath... imagine you are sitting at the beach... warm sunli ...
我當然很冷靜,以事論事,這只不過-篇普通文章但你連出三個post, 冷靜可能是你吧!

作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 12:22

焦慮症的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都未必有壓力; 學校唔谷, 但家長要求高 (如測驗得98分, 已經係全級最高, 都要問點解只係得98分個D家長), 咁考第一個嗰都想死啦!
作者: 喜樂果子    時間: 15-1-27 12:43

其實我都相信PLAY HARD WORK HARD, 不過現今既學生係連玩既時間都無, 運動又唔夠, 家長又比學校迫, 學校又比家長迫, 大家都互相影響情緒.  我真心希望比返D小朋友有運動, 玩, 或者是HEA的時間, 其實有HEA既時間都幾重要.  有時真係想抽身, 放過個小朋友, 但在這個局面, 我地家長真的可抽身唔理咩?  只有盡量唔做到2極端  
作者: MrBeast    時間: 15-1-27 12:52

hkpapa852 發表於 15-1-27 12:22
焦慮症的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都未 ...
e加沒法時期,9x分都是中游,d家長點可能唔焦慮ar
作者: mch411    時間: 15-1-27 12:59

carynmama 發表於 15-1-27 11:39
佢唔想讀點迫都讀唔到。而家小朋友唔輸得,給自己好大壓力
係父母唔輸得至真...
作者: naughtybj    時間: 15-1-27 13:08     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-27+12:28+

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 13:14     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-27+發表

作者: MrBeast    時間: 15-1-27 13:29

naughtybj 發表於 15-1-27 13:08
老實說,我讀過名校,全港頭五名(坊間排名);同時考過第一。壓力真的是沒有的,當你處於這個位置,你一心 ...
所以你未必會明嗰種教極唔識、講極唔明、盡左力都唔得嘅感覺
作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 13:35

naughtybj 發表於 15-1-27 13:08
老實說,我讀過名校,全港頭五名(坊間排名);同時考過第一。壓力真的是沒有的,當你處於這個位置,你一心 ...
敢問一聲, 自從考第一之後, 你父母有冇覺得考第一係理所當然?
黙書測驗100分都係理所當然?

作者: longlokma    時間: 15-1-27 13:48     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-01-27+發表雖

原帖由 MMVV 於 15-01-27 發表
對呀,問題跟本在香港的的確確存在,標題亦不覺有問題,是惯常用語標題,唔明前面d家長咁反感,有個仲話不 ...
不知所謂是指標題,難道你認為標題正確,冇誤導?

作者: longlokma    時間: 15-1-27 13:53     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
敢問一聲, 自從考第一之後, 你父母有冇覺得考第一係理所當然?
黙書測驗100分都係理所當然?
...
你說得对,我覺得考第2是最舒服的,升一级固然开心,跌一级又冇乜所謂,反正仍是三甲之內,但第1名卻有跌冇升,人人追住你,真是幾大壓力的

作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 14:05

longlokma 發表於 15-1-27 13:53
你說得对,我覺得考第2是最舒服的,升一级固然开心,跌一级又冇乜所謂,反正仍是三甲之內,但第1名卻有跌冇 ...
我覺得何必一定要三甲呢, 頭5, 甚至頭10名已足夠了.
凡事不一定要最好, 而且出嚟工作, 風芒過露絶非好事, 國內最興"棒打出頭鳥", 恐怕孩子大了香港都會有呢D文化

作者: longlokma    時間: 15-1-27 14:14     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-27+13:53+你

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
我覺得何必一定要三甲呢, 頭5, 甚至頭10名已足夠了.
凡事不一定要最好, 而且出嚟工作, 風芒過露絶非好事,  ...
嗯,好難答…………只可說視乎實際情況,成績或名次的滿意度要根據孩子能力、朋輩能力及家校背景去厘定

作者: MMVV    時間: 15-1-27 14:17     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-27+發表

咁你係神级嘛,當然壓力當碎料,但香港好多小朋友隨時朝6晚9好辛苦,同你级數吾同。

作者: Soundervolt    時間: 15-1-27 14:23

回覆 hkpapa852 的帖子

名次究竟要keep住頭三定頭十?好應該睇下讀緊邊間學校,大班定小班而定。
作者: a69mama    時間: 15-1-27 14:28

回覆 naughtybj 的帖子

我自己只是港大畢業,朋友不少是Ivy League, or Oxbridge, 小朋友讀名校的不少,讀得輕鬆的大有人在,讀得辛苦的亦為數不少。我自己小朋友讀普通band 1, 位於中游,算是幾輕鬆學習。我認為不同小朋友有不同學習方法。我女女用講故事方法去學習效果最好,出街玩帶理功課薄,飲茶點心未到前做功課,玩完坐係會所計數同學grammer 記憶最好,用筆寫下英文生字,講個笑話佢可以好快記熟英文生字,返而坐定係書抬成日都讀唔完一課。
我想講,每個小朋友的個案都不一樣,太概括去講名校一定係過份催谷,band 1 小朋友大部有焦慮症,其實是門外漢的睇法。競爭從來都無法避免,你要幫小朋友正面去面對競爭和壓力,而且幫佢用有效的方法學習。成績並非最重要,但正向思考非常重要。

作者: longlokma    時間: 15-1-27 14:38     標題: 引用:回覆+naughtybj+的帖子 我自己只是港大畢

原帖由 a69mama 於 15-01-27 發表
回覆 naughtybj 的帖子

我自己只是港大畢業,朋友不少是Ivy League, or Oxbridge, 小朋友讀名校的不少,讀 ...
「要幫小朋友正面去面對競爭和壓力,而且幫佢用有效的方法學習。」

作者: 積奇百事    時間: 15-1-27 14:46

MMVV 發表於 15-1-27 12:00
人地心理學家話十個入求診個案小童當中有九個係焦慮診,只係想帶訊息u大家有乜問題呀?

...
唔洗咁大反應, 小朋友去睇醫生, 當然有問題先去睇啦. 仲要睇心理醫生, 唔通傷風感冒去睇心理醫生咩. 佢指十個有九個真係唔出奇.
我同意依家讀書壓力係大, 但唔代表以前概人讀書壓力小架喎. 簡單 D 講, 你阿爸果個年代, 可能只係小學畢業, 到你果間巳經一定要中學或大學畢業, 唔通你又會講你果時壓力爆哂煲咩?

每個年代都有佢難概地方, 唔好只用簡單概一面現在同以前比較. 就話壓力大左.

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 16:11     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 16:16     標題: 引用:+本帖最後由+MMVV+於+15-1-27+14:21+編輯+\

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 16:20     標題: 引用:回覆+naughtybj+的帖子 我自己只是港大畢

作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 16:23

naughtybj 發表於 15-1-27 16:11
無,我父母都冇理我,應該話學業上。但學業好,買嘢就好鬆手。可能我比較早熟,覺得讀書是將來生 ...
所以你不會明白, 現在有些學生既壓力, 其實係來自那些"有要求"的家長.

你諗諗, 如果你當年考第一, 平均分95, 但回家後父母問你: 為何只有95分? 你會點?

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 16:36     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+16:11+無

作者: hkpapa852    時間: 15-1-27 16:42

naughtybj 發表於 15-1-27 16:36
這是鷄先蛋先的問題,可以説互有影響,我考第一,我父母就不會理好,我感到自主就更加努力讀書;我考第尾, ...
這不是鷄先還是蛋先的問題, 這是父母"要求/標準"的問題.

你不明白這點, 所以到現在你都不明白現今學生在名校的"壓力"來源 (其實任何學校也一樣)

作者: longlokma    時間: 15-1-27 16:42     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-27+發表

這是鷄先蛋先的問題,可以説互有影響,我考第一,我父母就不會理好,我感到自主就更加努力讀書;我考第尾, ...
咁又要公道d講,那些年不同現在,上一代要忙搵食,而且学歷普遍較低,例如你父親是小學程度,他們那一輩大部份也不多理会子女学業的,無論你成績好定唔好

作者: naughtybj    時間: 15-1-27 16:52     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

作者: MrBeast    時間: 15-1-27 17:04

我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以前子女是可做之才,期望他們入到名校,不到黃河不心死,死谷爛谷(but i certainly admire their determination),但佢地唔明,有d人係唔洗點讀都可以好成績,最終只是苦了大人和細路。
作者: longlokma    時間: 15-1-27 17:11     標題: 引用:我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以

原帖由 MrBeast 於 15-01-27 發表
我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以前子女是可做之才,期望他們入到名校,不到黃河不心死,死谷爛谷 ...
因為自己有相當学歷,又是專業人士之類的父母吧?咁其實情有可原,父母總認為孩子或多或少会有自己的遺傳嘛…………

作者: Obiepapa    時間: 15-1-27 20:41     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

又一標題黨。

作者: S14D    時間: 15-1-28 00:47

睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學特約客戶信息。
作者: naughtybj    時間: 15-1-28 07:12     標題: 引用:睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學

作者: naughtybj    時間: 15-1-28 07:23     標題: 引用:睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學

作者: 5tgb    時間: 15-1-28 07:27

相信又是一些低水準文章,以出位標題吸睛。臨床心理學家,又什會以是否讀名校來區分病人呢?甘名校區就好多病人,非名校區就個個無病!名校病人趨増又是另一無尼頭例子,唔通先前病人比例是非名校多,現時才變成名校多。作者又如何區分名校呢?作為家長,有時看了些文章,都應分析!
作者: Jane1983    時間: 15-1-28 07:31

而家好多名校,有傳統名校、地區名校、新派名校..如果10個學生9個焦慮症,可能嗎!

教育制度問題、學生壓力大,都可以討論,但用作大、標榜某些個案,就無也意義。
作者: CoffeeCake    時間: 15-1-28 08:36

焦慮都因為父母比壓力吧?
我小朋友小一時, 我已聽佢描述, 有自殘式既焦慮學生.
另有個逢RECESS都狂睇課外書,之前大家以為真係咁LIKE閱讀,直至有次佢睇唔晒本書,慌張嚎哭, 話"睇唔晒我媽實打死我", 咁大家就知咩事了.
作者: bubuG    時間: 15-1-28 08:42     標題: 引用:焦慮都因為父母比壓力吧?我小朋友小一時,+

原帖由 CoffeeCake 於 15-01-28 發表
另有個逢RECESS都狂睇課外書 ...
個阿媽好變態

作者: MrBeast    時間: 15-1-28 09:18

CoffeeCake 發表於 15-1-28 08:36
另有個逢RECESS都狂睇課外書 ...

Combination, 有時候父母也未必是固意,可能只是失望的表情,又或者親友讚表兄妹九十分叻,tsum 至只是老師堂上讀分數…
當然aggressive 父母亦是存在

作者: IloveJJ    時間: 15-1-28 09:28     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

作者: konew720    時間: 15-1-28 09:59     標題: 引用:10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛 +

原帖由 poonseelai 於 15-01-27 發表
可能係誇張了,但事實都唔差好多。
我早排同以前中學老師食飯,佢而家仲做緊。間中學係band one 英文中學,但唔係名校。佢話而家學校有好多學生有情緒病要食藥,數字年年增加。佢地成日建議家長唔好迫到仔囡日日都冇時間放鬆,但俾家長鬧返轉頭。我聽到都覺得驚。
大家唔好以為身邊冇呢類人,只不過係大家唔會周圍同人講自己食緊精神病藥。

作者: grandmalolo    時間: 15-1-29 09:36

名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力較弱的就要等家長救他。朋友曾說就算在名校考第尾或最底個班,家長也很光榮,最少對得住祖先。
作者: naughtybj    時間: 15-1-29 09:46     標題: 引用:名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力

作者: sugarnana    時間: 15-1-29 09:47     標題: 回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

真係喺快餐店見過穿著校服的初小生,媽媽用計時方式做功課,限時要做完,歎為觀止,做得要快,字體要靚,答案要啱!嘩原來已經玩得咁大!

作者: johnnywalker    時間: 15-1-29 11:53

作者: QQee    時間: 15-1-29 12:18

其實得出既結論係唔係: 遠離名校, 踢走焦慮!
作者: GreenMaDad    時間: 15-1-31 12:00

相信家長們都好矛盾, 眼見各名小或名幼都學得深教得深,自然會覺得在其他小學讀的會不會將來想追都追不到.   在我會考那個年代, 有親朋戚友說她女考"full cert", 我們真的不知是什麼意思.   後來知道是所有科目合格.    坦白講, 我們班同學會想拿幾多"a", "b" or "c".    真的無用合格作為目標.
作者: hadwinboy    時間: 15-2-1 01:36     標題: 引用:名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力

原帖由 grandmalolo 於 15-01-29 發表
名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力較弱的就要等家長救他。朋友曾說就算在名校考第尾或最底個班,家 ...
我覺得在名校考第尾那班,不是家長也覺光榮,而是爛船也有三分釘,將來小朋友出來工作你便會明白,至少我本人是

作者: Yanamami    時間: 15-2-1 07:35

十个有九个焦慮~~経济曰報而家d報导真係誇过方向同生果報。唔好賴哂学校,讀得名校,基本上家長甚至学生本人都有極高要求同期望(除左学校教深与同学间競爭呢d元素外),係主要压力來源,学楼上話斎,band2 band3以full cert為目標,名校生以三大或更名大為目標,压力指数已唔同。
作者: Gary_family    時間: 15-2-1 12:35     標題: 引用:Quote:原帖由+grandmalolo+於+15-01-29+發

作者: GreenMaDad    時間: 15-2-1 22:03

在名校裏,除了部份比較囂張外,大部份都是普通人,家庭比較重視小朋友,所以會比較少過份的男女關係問題、童黨問題,甚至黑社會或毒品問題。相信家長們最低期望都是希望小孩不會學壞。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5