教育王國

標題: 天主教祟德書院 [打印本頁]

作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 08:18     標題: 天主教祟德書院

幫朋友問, 朋友仔仔B1頭, 自行第一係依間, 想知面試會用咩方式? 個別面試定係小組? 英文之外, 會唔會用普通話面試? 請各位師兄/姐指教
作者: blee427    時間: 15-1-13 10:19     標題: 回覆:天主教祟德書院

group discuss,奧數,英文interview

作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 12:00

多謝回覆, 但小朋友冇讀奧數, 不過數學科成績優秀, 希望佢ok

作者: hkpapa852    時間: 15-1-13 12:11

妹妹頭 發表於 15-1-13 08:18
幫朋友問, 朋友仔仔B1頭, 自行第一係依間, 想知面試會用咩方式? 個別面試定係小組? 英文之外, 會唔會用普通 ...
諗清楚認唔認同校長既政治取向先, 如果唔認同就唔好考啦!

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 13:10

hkpapa852 發表於 15-1-13 12:11
諗清楚認唔認同校長既政治取向先, 如果唔認同就唔好考啦!
香港教區學校的校長竟然寫低質素馬屁文章確實有點怪。
馬屁拍足,資料不足,論據不佳,混淆視聽。
有不同的看法不是問題,但請做好資料收集和理清論據,文筆要似個識字的校長。

作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 13:11

回覆 王家爸爸 的帖子

哎呀, 我朋友交左表喇!!!!!

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 13:23

妹妹頭 發表於 15-1-13 13:11
回覆 王家爸爸 的帖子

哎呀, 我朋友交左表喇!!!!!
問題只發生在校長身上,學校仍然是好學校,希望教區可以快點換校長。
作者: hkpapa852    時間: 15-1-13 13:31

王家爸爸 發表於 15-1-13 13:23
問題只發生在校長身上,學校仍然是好學校,希望教區可以快點換校長。
單憑個篇偉論, 加埋睇閉路電視紀錄然後將掛上我要真普選Banner個學生記過個件事, 已經足夠令我係呢個校長在位之年Blacklist咗間學校了.

作者: wing~    時間: 15-1-13 13:35

小組.中英都有.唔難的
作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 13:48

回覆 wing~ 的帖子

唔該晒你地既寶貴意見, 我個人好鍾意依間中學, 但唔知校長原來係咁, 仲諗住我個女升中時(依家三年級), 都會自行依一間中學
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 13:54

妹妹頭 發表於 15-1-13 13:48
回覆 wing~ 的帖子

唔該晒你地既寶貴意見, 我個人好鍾意依間中學, 但唔知校長原來係咁, 仲諗住我個女升中 ...
無須擔心,三年之後可能已經換校長。
作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 14:30

回覆 王家爸爸 的帖子

唯有咁望喇, 因同住所很近, 可以步行番學, 家人很希望小女可以入讀此間中學, 而且此中學跟小女小學有聯繫, 可以每屆推薦不多於3位同學
作者: @@    時間: 15-1-13 15:23     標題: 回覆:天主教祟德書院

個人認為撇除政治取向,呢個不失為一間好學校。傳媒係無求正下報導學校將掛banner 處分記過,但其實學校聲稱無處罰該學生。

係咪一時嘅失言就抹殺之前所有做得好嘅事呢?即係你小朋友同你政治立場不同你就要趕佢出街嗎?佢做錯一件事你永遠唔原諒佢嗎?

敢問有邊間學校全部老師都係黃絲帶?

之前選校已經開始留意崇德,睇住佢轉校長後越來越進步。我小朋友現在係崇德學校,我反而非常唔想轉校長。

作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 15:33

回覆 @@ 的帖子

咁, 自行面試你記唔記得係問D咩架, 比多D tips我朋友丫, 佢個小朋友自行揀左依間呀!

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 15:34

@@ 發表於 15-1-13 15:23
個人認為撇除政治取向,呢個不失為一間好學校。傳媒係無求正下報導學校將掛banner 處分記過,但其實學校聲 ...
事實上政治取向(或其它取向)不是問題,任何人都可以有自己的取向,也應該得到尊重。但校長寫文章要有似校長的水平,文章思路論據要有水準, 水平不能比中學生低。
作者: blee427    時間: 15-1-13 15:40     標題: 回覆:天主教祟德書院

我反而因校長對佔中的立場而多注意崇德,但因小女性格及意向而沒有選為自行中。 但以校長政治取態而否決一間好學校。 這又對子女是好事

作者: @@    時間: 15-1-13 15:41     標題: 回覆:妹妹頭 的帖子

面試考中英數。

中:小組討論,題目佢已經抛諸腦後,我隱約佢係話個topic 似係如果處理壓力。。。但就唔係時事

英:都係小組討論

數:奥數型問題

我小朋友唔係名列前茅所以肯定係派入去嘅。佢自己都覺得面試表現唔太好

作者: 妹妹頭    時間: 15-1-13 15:42

回覆 @@ 的帖子

中文依部份, 係用廣東話, 定係普通話架?

作者: @@    時間: 15-1-13 15:47     標題: 引用:Quote:@@+發表於+15-1-13+15:23+個人認為撇

原帖由 王家爸爸 於 15-01-13 發表
事實上政治取向(或其它取向)不是問題,任何人都可以有自己的取向,也應該得到尊重。但校長寫文章要有似校 ...
記得在其他forum 都有人指出該篇文章有別校長一向文筆。但因本人無 『追隨』校長文章所以不能比較。

當時選校我只睇校風及學校成績。事實依家我小朋友都讀得開心, 那就夠了

作者: wing~    時間: 15-1-13 15:48

其實間間都係睇成績收生,唔洗太擔心面試.政治我唔識,但覺得學校校風不錯.小朋友讀得開心
作者: @@    時間: 15-1-13 15:48     標題: 回覆:妹妹頭 的帖子

廣東話。

作者: @@    時間: 15-1-13 15:58     標題: 回覆:天主教祟德書院

亦有人指既然沒有處罰學生,學校何不澄清? 換角度看,指控→ 澄清→反駁→再澄清,會否沒完沒了呢?

舊生/學生在學校附近貼/派傳單唱衰學校,學校又應該點做呢?沉默=懦弱和逃避嗎?要不事事張鑼打鼓澄清反駁,到時又會否有人話學校唔能夠接受其他意見,執意要學生認同學校?

做得唔好就換咗佢,咁你能否肯定下任會做得更好呢?

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 15:58

@@ 發表於 15-1-13 15:47
記得在其他forum 都有人指出該篇文章有別校長一向文筆。但因本人無 『追隨』校長文章所以不能比較。

當時 ...
校風及成績幾十年來都很好,不用擔心。

作者: @@    時間: 15-1-13 16:00     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

唔係㗎, 考HKAL 時代崇德成績差過信義㗎

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-13 16:16

@@ 發表於 15-1-13 16:00
唔係㗎, 考HKAL 時代崇德成績差過信義㗎
我讀書年代,信義(當時在元朗廣場旁邊)並不太好,鄉中和崇德(當時崇德在元朗水邊圍邨)比較好。
作者: kefjbl    時間: 15-1-13 18:19     標題: 回覆:妹妹頭 的帖子

呢度有的人真搞笑,三個月之前,吹噓崇德天上有,元朗頂呱呱。知道校長係藍屍之後又不停踩崇德。:;pppp::;pppp::;pppp:

作者: tiantiangood    時間: 15-1-13 20:22

其實校長对同學是好的,佔中期間一樣讓學生戴黃絲帶,每年六四也會唱自由花,也不觉对師生言論有限制,況且天主教学校也常换校長。

作者: hkangel89    時間: 15-1-13 22:24

與其擔心校長的政治取向,例不如看看整間學校的校風及成績,我仔係度讀,學校的學習氣氛很好,師生關係十分融洽。
作者: blee427    時間: 15-1-14 09:34     標題: 回覆:hkangel89 的帖子

絕對正確 最重要是校風及成績, 當然小朋友性格是否適合學校的風格也很重要。 校長政治取向絕對唔係考慮的條件

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-14 09:48

其實元朗B1頭學生只有三個好選擇:信義,鄉中和崇德。每間在不同的時間也出過不同的事,你也只可以三選二。
作者: 妹妹頭    時間: 15-1-14 10:16

回覆 王家爸爸 的帖子

我是住洪水橋, 所以我個女三年後(現在小三)會選崇德, 但學校網係荃灣網, 所以自行至會選崇德, 大抽獎會用番荃灣網
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-14 10:22

妹妹頭 發表於 15-1-14 10:16
回覆 王家爸爸 的帖子

我是住洪水橋, 所以我個女三年後(現在小三)會選崇德, 但學校網係荃灣網, 所以自行至 ...
大抽獎荃灣網比元朗網略好
作者: silvia_ng    時間: 15-1-14 10:22

妹妹頭 發表於 15-1-13 08:18
幫朋友問, 朋友仔仔B1頭, 自行第一係依間, 想知面試會用咩方式? 個別面試定係小組? 英文之外, 會唔會用普通 ...
想請教你朋友仔仔除了係B1頭外,有否其他特異功能? 唔知崇德有冇PREFER 申請者有邊類特異功能咁呢?!
作者: KCWO    時間: 15-1-14 10:34

我看過祟德校長給學生的公開信,我十分認同他的想法和見解,情理兼備,敢言理性,處處為學生的福祉著想,絕對是一位好校長
作者: lmcvgood    時間: 15-1-14 10:57

王家爸爸 發表於 15-1-13 16:16
我讀書年代,信義(當時在元朗廣場旁邊)並不太好,鄉中和崇德(當時崇德在元朗水邊圍邨)比較好。 ...

以前是鄉中和趙中排頭的

作者: silvia_ng    時間: 15-1-14 11:42

妹妹頭  佢游水叻, 有獎, 校際朗誦個人,    發表於 3 分鐘前

係學界游水? 校際朗誦係中定英? 冠軍?
作者: 妹妹頭    時間: 15-1-14 12:11

回覆 silvia_ng 的帖子

游水學界, 不過唔係冠軍, 仲有其他游水獎, 朗誦係普通話, 不過都唔係冠軍

作者: @@    時間: 15-1-14 12:20     標題: 回覆:天主教祟德書院

想當年為我家小孩張羅升中選校事宜,毫無頭緒,於是只有從學生公開考試成績(HKAL &  DSE) 篩選。由於依家唔會考A level, 所以只講DSE 成績。

如果計DSE core subject (中英數通識) 學生達四級以上成績, 排位如下:

2012 : (1) 崇德 (2) 鄉中 (3) 信義 (4) 商中 (5) 趙中
2013: (1) 崇德 (2) 鄉中 (3) 趙中 (4) 信義
2014: (1) 鄉中 (2) 崇德 (3) 趙中 (4) 信義

作者: silvia_ng    時間: 15-1-14 13:47

妹妹頭 發表於 15-1-14 12:11
回覆 silvia_ng 的帖子

游水學界, 不過唔係冠軍, 仲有其他游水獎, 朗誦係普通話, 不過都唔係冠軍
ic, thanks! 我見佢地好似好推英文朗誦,係英文朗誦果part有獎唔知會否有優勢
作者: KCWO    時間: 15-1-14 15:27

@@ 發表於 15-1-14 12:20
想當年為我家小孩張羅升中選校事宜,毫無頭緒,於是只有從學生公開考試成績(HKAL &  DSE) 篩選。由於依家唔 ...
信義是08年才轉全英,即是12至14年畢業的學生入讀時仍是band 2組別,學生入讀時質素肯定比其餘老牌band 1的學生差很多,但DSE出來的成績就增值不少,肯定是學校教學團隊的努力才有此成績,就算是08年後收的學生仍多屬band 1c,而鄉中、趙中和崇德一向收生多數是band 1a/b,比較起來,信義學生入學時的質素仍然較遜,可是,如果看學校以往的增值能力,加上今年新校長上任,學校因此也再進行一些改革,相信信義將來會更好。

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-14 15:54

KCWO 發表於 15-1-14 15:27
信義是08年才轉全英,即是12至14年畢業的學生入讀時仍是band 2組別,學生入讀時質素肯定比其餘老牌band 1的 ...
我讀書年代無人想入信義,可能上任校長足家長式管理,雖然部分學生不太喜歡,但家長一樣,因為學業成績進步了很多。證明直升機家長式管理有用。
作者: 憫父    時間: 15-1-14 16:02

王家爸爸 發表於 15-1-14 15:54
我讀書年代無人想入信義,可能上任校長足家長式管理,雖然部分學生不太喜歡,但家長一樣,因為學業成績進步 ...

其實大部份人都有惰性,沒有人監察下,會 HEA 住做,所以學校督得夠實的話,普遍學生的成績一定比其他同水平的學校好。

如果相信子女有能力,但成日都好 HEA 的話,督得緊的學校是不錯的選擇。
作者: tsewaiyi    時間: 15-1-14 22:12

我覺得崇德絕對是一間好學校。學習風氣強。而且對英文十分注重,如果因為一些無謂因數而唔選祟德這是你的損失,而不是學校的損失。
作者: tiantiangood    時間: 15-1-15 00:15

如你想為自己的社會和國家多做一點事,記著:一顆無私的心、紮實的學問根基、開闊的眼界和胸襟、明察秋毫的分析力、平和的心境、冷靜的思考、和而不同的處事方式、謙虛學習的態度,一一都需要假以時日,細心栽培,才能發芽生長,欲速則不達。

校長對崇德人,永遠充滿期盼及給予支持。I love you, Shungtakians.

校長的政治立場我不置可否,但文章最後這幾句,作為家長,我是予以肯定,亦可看出校長對學生的愛護。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5