教育王國

標題: 英國 gce past paper [打印本頁]

作者: siufans    時間: 15-1-4 14:41     標題: 英國 gce past paper

各位

請問在那裡可以 download 免費嘅英國 gce past paper?

Thanks!

作者: dsedse    時間: 15-1-4 16:57

英國 學校內可download 或 本地5** for DSE 有27 years  past paper ( dse +ce+AL)幾十元一本,今次有買帶去
作者: siufans    時間: 15-1-4 17:04

dsedse 發表於 15-1-4 16:57
英國 學校內可download 或 本地5** for DSE 有27 years  past paper ( dse +ce+AL)幾十元一本,今次有買帶去 ...
邊度有得買?商務?三聯?誠品?

作者: dsedse    時間: 15-1-4 17:31

大書局有三聯,是HK Al 至2010年版,二手books shop $50 for 三本,現英國新 Al 是二年才考,所以 學校內可download 是最新的.
作者: siufans    時間: 15-1-4 18:49

而家讀緊YR12,
咁今年6月使唔使考AS?
定話出年先1次過考AL?
作者: siufans    時間: 15-1-4 18:54

dsedse 發表於 15-1-4 17:31
大書局有三聯,是HK Al 至2010年版,二手books shop $50 for 三本,現英國新 Al 是二年才考,所以 學校內可down ...
點解3個試編埋1本咁奇怪?如果浄係考AL,其餘嗰D試卷咪冇用囉?

作者: brother4    時間: 15-1-5 10:43     標題: 回覆:英國 gce past paper

英國地土練習多理解,少練習題,不過AL包括DSE內容,買佢算平,靚,正,可去商務看英國AL練習又貴又悶

作者: siufans    時間: 15-1-5 13:17

brother4 發表於 15-1-5 10:43
英國地土練習多理解,少練習題,不過AL包括DSE內容,買佢算平,靚,正,可去商務看英國AL練習又貴又悶

...
咁即係做埋DSE試卷?
定話只做AL試卷?
Thanks

作者: dsedse    時間: 15-1-5 13:30

AL試卷做埋DSE試卷
作者: siufans    時間: 15-1-5 13:57

dsedse 發表於 15-1-5 13:30
AL試卷做埋DSE試卷
DSE 比 AL 會唔會難D?
會唔會唔識做?

你小朋友咁快就操試卷?

作者: dsedse    時間: 15-1-5 14:50

AL 會難過DSE,去之前主要操數 ,細是初中數較容易操,大個孩子操過但去到有很多唔適做
作者: siufans    時間: 15-1-5 20:13

dsedse 發表於 15-1-5 14:50
AL 會難過DSE,去之前主要操數 ,細是初中數較容易操,大個孩子操過但去到有很多唔適做 ...
細是初中,
大個孩子是否今年YR12?
點解好多唔識做?

作者: dsedse    時間: 15-1-5 21:08

大個孩子是否今年YR12?yes
點解好多唔識做?問佢
你個孩子是今年YR12?好叻,樣樣都識:,是什麼科?
作者: siufans    時間: 15-1-5 22:33

dsedse 發表於 15-1-5 21:08
大個孩子是否今年YR12?yes
點解好多唔識做?問佢
你個孩子是今年YR12?好叻,樣樣都識:,是什麼 ...
Sorry可能我問得唔清楚,我意思係如果你小朋友係YR12,咁上堂只有3個月時間,當然有好多未教唔識,所以點解咁早操卷?
另外,我小朋友樣樣都唔識,成績好差,所以想買定D卷比佢學期尾先做,唔知咁樣安排啱唔啱?

作者: alee810    時間: 15-1-6 10:59

回覆 siufans 的帖子

我囡囡上年到英國讀Y12初段, 佢話好多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 所以比較輕鬆, 學校亦很早要學生操卷, 去到第二term 尾開始多新嘢學, 功課亦比較多, AS 考試前亦以操卷為主
致於past paper, 每個考試局网址內均可以download past paper, 例如:

AQA: http://www.aqa.org.uk/exams-admi ... rs-and-mark-schemes
OCR: http://www.ocr.org.uk/i-want-to/download-past-papers/

作者: dsedse    時間: 15-1-6 11:34

alee810 高手多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 輕鬆 功課亦比較多AS 考試前亦以操卷為主咁今年6月2015使唔使考AS?大家讀怎麼科?
作者: siufans    時間: 15-1-6 13:30

alee810 發表於 15-1-6 10:59

我囡囡上年到英國讀Y12初段, 佢話好多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 所以比較輕 ...
Hi alee810

我囡囡 YR 7- YR11 都係英國讀,有好多都未學,我諗復活節要返HK惡補下!
另外,請問有無 Edexcel 嘅網址?

THANKS

作者: siufans    時間: 15-1-6 13:35

dsedse 發表於 15-1-6 11:34
alee810 高手多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 輕鬆 功課亦比較多:thinking ...
HI dsedse

我個讀 Maths / Bio / Chem / Econ.
你個呢?

我都唔知到底今年6月2015使唔使考AS.
希望其他JM 可以解答下!

作者: dsedse    時間: 15-1-6 14:48

我個讀 Maths / Bio / Chem  如復活節要返HK惡補下遲少少,在英國要補一吓,可問學校安排補習....今次去帶兩打雞精,佢話常忘記,大家努力...
作者: alee810    時間: 15-1-6 15:39

Edexcel past paper webstie:
http://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html

作者: alee810    時間: 15-1-6 15:42

今年(2015) 6月仍要考AS呀, 如果是2015年9月才讀Year 12的話, 就冇AS 考, 要到Year 13 才一次過考A2 (相信會辛苦好多)
作者: alee810    時間: 15-1-6 16:02

另外, 大家亦可試試在Amazon 買到不少練習 (比香港平), 還可以寄到宿舍. 我囡囡自己買了部份練習做, 佢話好有用

http://www.amazon.com/s/ref=nb_s ... ld-keywords=edexcel
作者: Janis_Ben1223    時間: 15-1-6 17:59     標題: 回覆:alee810 的帖子

想請問一下IGCSE嘅past papers有無得download架?因為幫阿囡報左6月考Eng, Maths,德文試,諗住比佢試下考。謝謝

作者: siufans    時間: 15-1-6 18:34

alee810 發表於 15-1-6 15:42

今年(2015) 6月仍要考AS呀, 如果是2015年9月才讀Year 12的話, 就冇AS 考, 要到Year 1 ...
咁算係好彩定唔好彩?最後一屆AS!你囡囡考咗AS,可否分享下讀書心德同難度係邊?
Thanks!

作者: siufans    時間: 15-1-6 18:37

alee810 發表於 15-1-6 16:02
另外, 大家亦可試試在Amazon 買到不少練習 (比香港平), 還可以寄到宿舍. 我囡囡自己買了部份練習做, 佢話好 ...
可否介紹買邊款練習?因為我對AS和A2完全冇頭緒,
都唔知如何入手!
Thanks!

作者: siufans    時間: 15-1-6 18:39

dsedse 發表於 15-1-6 14:48
我個讀 Maths / Bio / Chem  如復活節要返HK惡補下遲少少,在英國要補一吓,可問學校安排補習....今次去帶兩 ...
你個只讀3科?點解唔讀4科?可以有多個選擇!

作者: dsedse    時間: 15-1-6 19:38

英國生活唔慣想返HK讀A-levelpost                                                                                                                                                                                     很多人以為英國考試容易程度低容易讀, 但想想英大學要 A Level basic 3 subject 就知道其實不易.

A L讀得太多了,唔怪得辛苦啦!不論入英國或香港大學 gce basic 3果 subject +英文 ielts 就夠。
首先要他想.清楚入大學讀什麼?如讀医科可 drop econ, 讀商科 drop bio,到於 further maths 如 handle 不 到也可 drop.記住大學寧要成績 3 科A/A* 也不要4科A,B,C.

作者: siufans    時間: 15-1-6 21:40

dsedse 發表於 15-1-6 19:38
英國生活唔慣想返HK讀A-levelpost                                                                      ...
你所講的非常有道理,但不適用於我女身上。起初我女都想讀3科,但英國老師分析給我女聽內容如下:
「好多學生以為3科可以讀少D,但有冇諗過隨時會讀唔掂。
例如你AS只讀Maths/Bio同Chem,讀到中途發覺自己讀唔掂
Bio,咁A2又唔可以drop Bio,結果A2 Bio成績可能好差,2科好1科
唔合格,大學都係未必收。但如果有科Econ,就可以多個選擇,
考完AS選出最好成績3科讀A2,比較保險D。」
以上內容係老師評估我女後而作出建議的,其他學生未必適合,
我只係想分享下比其他JM參考。

作者: Ruby1219    時間: 15-1-6 22:32     標題: 引用:Quote:dsedse+發表於+15-1-6+19:38+英國生

原帖由 siufans 於 15-01-06 發表
你所講的非常有道理,但不適用於我女身上。起初我女都想讀3科,但英國老師分析給我女聽內容如下:
「好多學 ...
其實一般會AS 讀4 科, A2 讀3科。 top students AS 讀5 科, A2 讀4科。

作者: Honey917    時間: 15-1-6 23:08     標題: 引用:Quote:原帖由+siufans+於+15-01-06+發表你

原帖由 Ruby1219 於 15-01-06 發表
其實一般會AS 讀4 科, A2 讀3科。 top students AS 讀5 科, A2 讀4科。
You are right. Most top students will study 5 AS subjects in the lower sixth form

作者: alee810    時間: 15-1-7 09:57

回覆 Janis_Ben1223 的帖子

你是在香港OR英國考?
以下是其中一個考試局IGCSE past paper:

http://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html?Qualification-Family=International-GCSE

作者: alee810    時間: 15-1-7 10:14

阿女話好彩有得考AS, 因為唔需要一次過考曬2年所學嘅嘢 (year 12+13), 另外, 仲可以retake AS subject, 例如, 蓞年阿女AS Math 只有A, 今年除A2考Maths, 仲可以retake AS Maths, 希望張cert 可以靚啲喎 (A*), 但係如果取消AS, 就等同香港以前A level or DSE, 一次定生死!
其實我都係因為阿女唔適合香港DSE制度(佢中文+通識唔達標), 所以姑且一試送佢去英國, 讀左半年先知道英國改制, 佢話見到依家讀緊Y10 & Y11 啲師弟妹都幾辛苦, 因為學校已經為新制部處.  我個女比較內向, 所以佢會用好多時間操卷, 佢話一定有幫助,

作者: alee810    時間: 15-1-7 10:19

知道學校係報邊個考試局嗎?  我個女就買相關考試局的練習, 或者學校都會代購!
作者: siufans    時間: 15-1-7 13:18

alee810 發表於 15-1-7 10:14

阿女話好彩有得考AS, 因為唔需要一次過考曬2年所學嘅嘢 (year 12+13), 另外, 仲可以r ...
嘩! 如果我女MATHS有A,我已經心滿意足.

作者: siufans    時間: 15-1-7 13:24

alee810 發表於 15-1-7 10:19

知道學校係報邊個考試局嗎?  我個女就買相關考試局的練習, 或者學校都會代購! ...
我知道學校係報邊個考試局,所以開始搵定D試卷比阿女操.
原本諗住學期未學晒一次過操,而家我諗要提早操住先至得.

另外,你女AS/A2選邊幾科?

作者: alee810    時間: 15-1-7 13:35

阿女AS 考左Chinese (AS+A2), Maths, Further Maths, Chem, BIOA2 會考Maths, Further Maths, Chem, BIO, 我叫佢drop BIO, 但係佢唔想, 老師又比佢上堂

作者: siufans    時間: 15-1-7 14:01

alee810 發表於 15-1-7 13:35

阿女AS 考左Chinese (AS+A2), Maths, Further Maths, Chem, BIOA2 會考Maths, Furthe ...
點解drop Bio?係唔係好多野讀?定話成績未如理想?
如果讀到當然讀4科啦!

作者: alee810    時間: 15-1-7 14:56

siufans 發表於 15-1-7 14:01
點解drop Bio?係唔係好多野讀?定話成績未如理想?
如果讀到當然讀4科啦!
其實成績都唔係好好, 同埋我怕佢太辛苦啫, 點知佢話其他香港人都drop 晒, 全班9人只剩下佢一個華人, 都幾好, 另外, Further Maths, drop drop 下剩得2個香港人, 老師當佢係寶貝, 上堂好清靜, 好似私人補習, 有足夠時間教書同操卷!
作者: siufans    時間: 15-1-7 16:08

alee810 發表於 15-1-7 14:56
其實成績都唔係好好, 同埋我怕佢太辛苦啫, 點知佢話其他香港人都drop 晒, 全班9人只剩下佢一個華人, 都幾好 ...
咁都幾好呀!

如果你女唔怕辛苦就由得佢.

不過我聽人講Bio真係好多野讀同記,所以去到A2好多人會drop.

其實你女今年會升讀大學,有大學Offer未?

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 16:45

英國的數學比香港浅?

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 16:50

回覆 dsedse 的帖子

你女在英國讀左幾年?最主要哪方面出咗問題?

作者: alee810    時間: 15-1-7 17:01

siufans 發表於 15-1-7 16:08
咁都幾好呀!

如果你女唔怕辛苦就由得佢.
暫時已經收到Manchester 同 Liverpool conditional offer, 因為上兩個星期都係英國大學假期, 希望其他幾間會快啲有消息啦!
作者: brother4    時間: 15-1-7 18:51     標題: 回覆:英國 gce past paper

咁香港非聯招有offer?

作者: dsedse    時間: 15-1-7 19:29

回覆 Sheep006 的帖子

問題主要是大班1: 2x,平時要留心聽書,功課很大,因住homestay,少學校做功課、另最大問題是冇修M1/M2數, A Level Math 深過 HK中四,中五普通數,學習上有一定難.....想知alee810 HK有 offer嗎?

作者: wildberries    時間: 15-1-7 20:03

香港non-jupus已開始出offer
作者: siufans    時間: 15-1-7 20:18

Sheep006 發表於 15-1-7 16:45

英國的數學比香港浅?
我女YR7-11倸英國讀,冇讀過HK數,所以唔知深過定淺過!
作者: siufans    時間: 15-1-7 20:22

alee810 發表於 15-1-7 17:01
暫時已經收到Manchester 同 Liverpool conditional offer, 因為上兩個星期都係英國大學假期, 希望其他幾間 ...
恭喜晒!希望你女入到心儀大學啦!

作者: dsedse    時間: 15-1-7 20:25

(AL 會難過DSE,去之前主要操數 ,細是初中數較容易操,大個孩子操過但去到有很多唔適做)之前咁講,因英國教跟級,但香港教早約2年,所以香港留學生中四, 中五時去到較輕鬆....
作者: Sheep006    時間: 15-1-7 20:44

幾时開始住homestay嫁?唔系1:9?全部six form都咁多人?

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 20:50

你女考A-Level 時會是新制定舊制呢?

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 20:59

讀邊間啊?

作者: dsedse    時間: 15-1-7 21:05

類 別 公 立、男 女 專 上 學 院 1:2x

校 外 住 宿

寄 住 家 庭 (包 早、晚 餐 或 自 炊)

每星期 £100-120

二個財力有限,亞細就私立,亞大就公立       讀邊間啊?

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 21:09

细的Y9?是否跟大的同一間讀?因為我個今年9月先過去讀,有點擔心,請多多指教

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 21:12

兩個負擔很重喔

作者: Sheep006    時間: 15-1-7 21:20

细的學费多少?兩個都女?你無陪讀?

作者: siufans    時間: 15-1-7 22:21

Sheep006 發表於 15-1-7 20:50

你女考A-Level 時會是新制定舊制呢?
同dsedse一樣今年YR12舊制。
作者: siufans    時間: 15-1-7 22:23

Sheep006 發表於 15-1-7 20:59

讀邊間啊?
英文私立中學
作者: Sheep006    時間: 15-1-7 22:49

Do you know whhat is the different between IB and A-Level?

作者: dsedse    時間: 15-1-8 09:09

陪讀?無陪讀,財力有限,除非是英藉,陪讀要visa,申請很煩,但如長時間在英國冇visa,下次去更煩...细的英文私立中學,應大家差不多. different between IB and A-Level,是  A-Level比 IB容易取高分,  IB難,見香港神科只收IB狀元是最高分

作者: alee810    時間: 15-1-8 09:37

dsedse 發表於 15-1-7 19:29

問題主要是大班1: 2x,平時要留心聽書,功課很大,因住homestay,少學校做功課、另最大 ...
本來巳填表準備申請non-jupas, 但最後因"xx運動"打消了, 爸爸希望阿女留英完成大學才回港!
作者: Sheep006    時間: 15-1-8 12:03

回覆 alee810 的帖子

你間近倫敦嗎?我系伯明翰

作者: siufans    時間: 15-1-9 10:47

alee810 發表於 15-1-6 15:39

Edexcel past paper webstie:
Hi alee810

入到去Edexcel past paper webstie 要Login & Password,

我無點算? 可否教我?

謝謝!

作者: alee810    時間: 15-1-9 10:57

siufans 發表於 15-1-9 10:47
Hi alee810

入到去Edexcel past paper webstie 要Login & Password,
暫時不能download 2014 June 的past paper (因為剛release 比老師/學校, 阿女下星期考mock 就用呢份卷考, 所以暫時未公開), 2013 或以前的不用login & password:
例如: 2013 Jan BIO:
http://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/A%20Level/Biology/2013/Exam%20materials/6BI01_01_que_20130109.pdf

作者: siufans    時間: 15-1-9 11:14

alee810 發表於 15-1-9 10:57
暫時不能download 2014 June 的past paper (因為剛release 比老師/學校, 阿女下星期考mock 就用呢份卷考,  ...
Thank you

作者: dsedse    時間: 15-1-12 12:02

今星期考mock ,考幾日?每日一科?

作者: alee810    時間: 15-1-12 12:40

dsedse 發表於 15-1-12 12:02

今星期考mock ,考幾日?每日一科?
考足4日, 每日都有1-2份paper 要考, 特別是Maths 同Further Maths (每科都有2份paper)
作者: dsedse    時間: 15-1-12 12:49

thx,問多少少佢冇修Further Maths, 考 Maths 會難?

作者: alee810    時間: 15-1-13 11:57

dsedse 發表於 15-1-12 12:49

thx,問多少少佢冇修Further Maths, 考 Maths 會難?
阿女有修Further Maths, 佢唔覺得Maths 難, so far 應付到
作者: Janis_Ben1223    時間: 15-1-15 06:23     標題: 回覆:alee810 的帖子

多謝你嘅資料呀!阿囡係香港考,只係諗住試下先^^

作者: dizidizi    時間: 15-1-17 08:30     標題: 引用:Quote:dsedse+發表於+15-1-12+12:49+回覆+a

原帖由 alee810 於 15-01-13 發表
阿女有修Further Maths, 佢唔覺得Maths 難, so far 應付到
請問further maths跟maths有什麼分別?

作者: brother4    時間: 15-1-18 12:49     標題: 回覆:alee810 的帖子

如考完mock,有什麼好做?活動,參觀,其它。。。。

作者: alee810    時間: 15-1-19 09:22

brother4 發表於 15-1-18 12:49
如考完mock,有什麼好做?活動,參觀,其它。。。。

無特別活動, 繼續上堂同操卷

作者: brother4    時間: 15-1-19 09:29     標題: 回覆:英國 gce past paper

明白thx

作者: brother4    時間: 15-1-22 19:22     標題: 回覆:英國 gce past paper

考完mock,學校舉行演講,題目是building,亞大代表班去演講校內比賽,亞大冇修phy,同佢香港唔肯講英文,6月唔夠,英語咁好,唔通佢拍拖,希望是金髮/華人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5