教育王國

標題: 女拔,林護,你會選那間? [打印本頁]

作者: video_ming    時間: 14-12-30 17:10     標題: 女拔,林護,你會選那間?

女拔,林護,你會選那間?

作者: 3b    時間: 14-12-30 17:30     標題: 引用:女拔,林護,你會選那間?

原帖由 video_ming 於 14-12-30 發表
一間直資, 一間津校, 不可能同時有offer, 除非放榜後叩門, 你的情況是怎樣?

作者: Crabtree    時間: 14-12-30 18:13

回覆 video_ming 的帖子

女拔收了你囡囡嗎? 如經濟許可,當然是女拔,可讓女兒擴闊視野!
作者: Krissi    時間: 14-12-30 18:35     標題: 回覆:女拔,林護,你會選那間

我會揀女拔,林護名氣雖大,但始終不及女拔百年老店。而且百年老店除賣名氣外,還有人脈,起傳承關照之用,可能有助在職場上。

作者: Yanamami    時間: 14-12-30 19:17

除非你女唔鈡意女校啫~
作者: 藍子Stella    時間: 14-12-30 19:19

有錢可以選女拔,不過要教識女兒讀女拔不代表可以驕傲(畢竟真係遇到過)。
P.S.係女拔識既多係富貴......但係津校,其實你遇到既人來自不同環境,你會知道點樣同唔同人相處。
btw,加油!

作者: K.K.K.    時間: 14-12-30 19:19

當然女拔!
作者: 978212    時間: 14-12-30 19:54

回覆 Krissi 的帖子

我自己唔同意中學同學就有人脈,大學同學先有啲用。
作者: Yanamami    時間: 14-12-30 20:13

978212 發表於 14-12-30 19:54
回覆 Krissi 的帖子

我自己唔同意中學同學就有人脈,大學同學先有啲用。
禁要睇係边间中学啦!
作者: YDLFATHER    時間: 14-12-30 20:19

女拔同協恩相比吧?
作者: Crabtree    時間: 14-12-30 23:22

回覆 978212 的帖子

人脈關係,神級學校與普通津校比較,當然無可比擬!
作者: goodenough    時間: 14-12-30 23:43

Crabtree 發表於 14-12-30 23:22
回覆 978212 的帖子

人脈關係,神級學校與普通津校比較,當然無可比擬!
一日皇仁仔,一世都以皇仁仔為榮。我們話許士仁來自皇仁,我們話周一嶽、高永文來自皇仁,我們好少提及許士仁、周一嶽、高永文來自那間大學、那一學系的。每一年舊生聚舊、新舊生的運動比賽、聚餐都是濟濟一堂。
正如我們認識的梁振英,他來自英皇書院,不是嗎?

作者: johnnywalker    時間: 14-12-31 00:35

作者: fionakong2008    時間: 14-12-31 00:56     標題: 引用:兩間無得比,成績固然係女拔勝一籌,但人脈

原帖由 johnnywalker 於 14-12-31 發表
兩間無得比,成績固然係女拔勝一籌,但人脈、歷史、舊生在社會上地位,都係女拔遠遠優勝。 ...
擴闊視野都好重要,我好欣賞呢點女拔真係做得好好。

作者: 978212    時間: 14-12-31 00:56

我自己覺得人脈係要環境、地位、家底相當先容易建立,否則太難啦。
作者: YDLFATHER    時間: 14-12-31 01:14

根本冇啲比! 一個是贵族學校, 一個是贫民學校,一個是絕對優等生上的學校,一個是大抽獎都機會上的學校.
作者: Miss_Parker    時間: 14-12-31 09:17

回覆 YDLFATHER 的帖子

林護儘是津校,也不用說其是貧民學校吧! 而且林護學生給我的印象是humble的精英, 絕對是一間好津校
作者: ericby    時間: 14-12-31 10:48

林護
作者: K.K.K.    時間: 14-12-31 12:03

女拔係好,但不愛聽一些太涼薄的說話有關林護,雖然佢唔係我杯茶。
作者: BC    時間: 14-12-31 12:19     標題: 回覆:女拔,林護,你會選那間

女拔已出offer letter. 唔使諗,出年請早。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-31 12:39

goodenough 發表於 14-12-30 23:43
一日皇仁仔,一世都以皇仁仔為榮。我們話許士仁來自皇仁,我們話周一嶽、高永文來自皇仁,我們好少提及許士 ...
我身邊班家長之中, 又不約而同有一班皇仁仔, 真係一講起就笑晒 (然後俾人踢入舊生會)

我會讚成, 名校其中一個優點(你鐘唔鐘意都好)就係人脈, 識d咩同學, 識d咩家長, 對將來的確有d影響的

作者: johnnywalker    時間: 14-12-31 12:57

作者: johnnywalker    時間: 14-12-31 12:59

作者: like_travel    時間: 14-12-31 14:37

johnnywalker 發表於 14-12-31 12:57
大抽獎都要係b1生質素先得既,無實力入到去都只會墊底。

如果係窮學生入女拔,就要有定心理準備會有比較, ...
女拔也有很多普通家庭的子女, 最緊要小朋友心態正面.
作者: wbmom    時間: 14-12-31 18:01

一定揀女拔
作者: YDLFATHER    時間: 14-12-31 23:39

我朋友住劏房, 沒錢供女兒讀女拔, 只有大抽獎搏林護了!
作者: 屋邨仔    時間: 15-1-2 11:55

其實兩間中學同時取錄就有得"選"
實際情况係女拔取錄你 ,很快要確認學位並放棄統一派位 ,根本林護都末面試 .第二個可能係放棄女拔取錄( 意味着無得返轉頭),嘗試面試林護但唔知成唔成功 ,要跟大隊等放榜 .自行唔成功就統一派位 .
成績越好嘅同學總希望自行成功 ,有頂级直資取錄都唔要而再博一次自行太冒險吧 !
其實現行制度下直資先面試及收生 ,最頂级直資中學公開試成績亮麗 ,確實能吸引最好的學生申請 ,而第一批取錄學生3月前巳知結果 ,大部份家長求安心會欣然接受學位 .
要做到大家有得選 ,除非直資及自行收生同一時間公佈 ,家長自行决定選直資或津校 ,否則只會延繼今日情况 ,直資學校盡收天下兵器 !
作者: patpat234    時間: 15-1-3 01:32     標題: 回覆:女拔,林護,你會選那間

朋友手頭上有幾間都肯收 女拔,德望,福建,佢都心大心細,女拔免佢首年學費,德望免6年,福建佢唔諗。
但佢女唔like 女拔,雖然佢地都有啲家底,但佢女唔like 女拔啲女仔好串咀。
佢地想試赤柱聖士提反書院,但呢間勁難入,又未開始in, 如果入唔到而又放棄女拔德望就要讀返津校。

作者: Mini-mummy    時間: 15-1-3 09:38     標題: 引用:朋友手頭上有幾間都肯收+女拔,德望,福建

原帖由 patpat234 於 15-01-03 發表
朋友手頭上有幾間都肯收 女拔,德望,福建,佢都心大心細,女拔免佢首年學費,德望免6年,福建佢唔諗。
但 ...
嘩~咁多選擇
想問吓,點解有直資中學會有免學費嘅offer?係未即係小朋友好叻?

作者: CSSMF    時間: 15-1-3 09:50     標題: 回覆:patpat234 的帖子

德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗?

作者: CSSMF    時間: 15-1-3 09:52     標題: 引用:德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗? +

原帖由 CSSMF 於 15-01-03 發表
德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗?
Typo error, should be 德望面試都未開始,咁快知取錄咗?

作者: K.K.K.    時間: 15-1-3 09:56

patpat234 發表於 15-1-3 01:32
但 ...
女拔百分之80入三大!赤柱間聖士提反,老師建議Band2頭先去報。兩間差成條街都唔止!

作者: 屋邨仔    時間: 15-1-3 10:01

學生面試直資中學成功被取錄 ,如有經濟上有需要是可申請學費減免 .

因為直資中學是受政府直接資助每位學生3萬幾蚊一年 ,而學校必須將學費十份一撥出作學生申請學費減免 .
   直資中學會享有自主收生權利 ,不受政府派位约束 !所以傳统名校纷纷轉直資以保收生質素 .
作者: fionakong2008    時間: 15-1-3 10:12     標題: 引用:朋友手頭上有幾間都肯收+女拔,德望,福建

原帖由 patpat234 於 15-01-03 發表
但 ...
聖士提反應唔係想像中咁難,我女兩個朋友都入到,其中一個係全級廿幾,兩個無特異,廿幾個最後考慮太遠無讀,仲放棄叩本區1a成功

作者: 屋邨仔    時間: 15-1-3 10:53

赤柱聖士提反書院點同女拔及德望 level ,最多 2a-1c级.

除非佢想讀 IB !
作者: CALVEN    時間: 15-1-3 12:27

赤柱聖士提反唔同中西區的聖士提反,

唔係band1學校.
作者: avbee    時間: 15-1-4 10:11

女拔
作者: patpat234    時間: 15-1-4 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-03+發表

原帖由 Mini-mummy 於 15-01-03 發表
嘩~咁多選擇
想問吓,點解有直資中學會有免學費嘅offer?係未即係小朋友好叻?

...
小朋友係資優生,而且運動好叻,佢俾呢幾間學校招手而唔係自己主動去報

作者: patpat234    時間: 15-1-4 15:16     標題: 引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-3+01:32+朋友

原帖由 K.K.K. 於 15-01-03 發表
女拔百分之80入三大!赤柱間聖士提反,老師建議Band2頭先去報。兩間差成條街都唔止!

...
佢話個校園好靚,佢唔care 係b1 or b2 學校

作者: patpat234    時間: 15-1-4 15:18     標題: 引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-03+發表

原帖由 fionakong2008 於 15-01-03 發表
聖士提反應唔係想像中咁難,我女兩個朋友都入到,其中一個係全級廿幾,兩個無特異,廿幾個最後考慮太遠無讀 ...
真的?如果係就好,佢地好like 個環境,但學校話有機會in 已經好難得。

作者: patpat234    時間: 15-1-4 15:19     標題: 引用:+++++赤柱聖士提反書院點同女拔及德望+leve

原帖由 屋邨仔 於 15-01-03 發表
赤柱聖士提反書院點同女拔及德望 level ,最多 2a-1c级.

除非佢想讀 IB ! ...
佢唔係香港護照,將來都唔一定會係香港繼續升學。

作者: fionakong2008    時間: 15-1-4 15:40     標題: 引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-01-03+

原帖由 patpat234 於 15-01-04 發表
真的?如果係就好,佢地好like 個環境,但學校話有機會in 已經好難得。

...
如果小朋友真係真係好鍾意嗰樣運動,我會提議佢先睇吓佢嗰樣專項學界有無分級制,例如:田徑,女拔係玩神級d1,聖士提反只玩d2,會有啲唔同,我就非常欣賞女拔校隊能放眼世界,正當其他學校在本地集訓的時候,今年聖誕女拔係去新加坡比賽加集訓

作者: patpat234    時間: 15-1-4 16:22

fionakong2008 發表於 15-1-4 15:40
如果小朋友真係真係好鍾意嗰樣運動,我會提議佢先睇吓佢嗰樣專項學界有無分級制,例如:田徑,女拔係玩神級 ...
身邊好多人同佢學生都叫佢揀女拔,但小朋友試過同女拔生比賽後已經極唔喜歡佢地對眼生在頭頂嘅態度,所以揀女抉機會都幾微

作者: sampapa    時間: 15-1-4 17:25     標題: 回覆:Mini-mummy 的帖子

部分直資中學在小朋友5年級時,已邀請入學,當然免學費是基本offer.
這些被邀請的小朋友,當然有某些特殊技能,可以說是千中無一。
我自已也有幸見識過這類小朋友。他們都是品學兼優,文武雙全及代表香港出賽。
國際性公開試成績更是標青。
這類小朋友是各位的考試或比賽成績的保證人。

作者: patpat234    時間: 15-1-4 17:37

sampapa 發表於 15-1-4 17:25
部分直資中學在小朋友5年級時,已邀請入學,當然免學費是基本offer.
這些被邀請的小朋友,當然有某些特殊技 ...
係, 呢幾間小五已被邀請

最早邀請佢果間係體藝,小三時已經邀請,升小六暑假已經要佢地簽唔知乜野,佢地最後拒絕左完全唔考慮

作者: fionakong2008    時間: 15-1-4 17:46     標題: 引用:Quote:sampapa+發表於+15-1-4+17:25+部分直

係, 呢幾間小五已被邀請

最早邀請佢果間係體藝,小三時已經邀請,升小六暑假已經要佢地簽唔知乜野,佢地最後 ...
我可能估到個女仔係邊個勁!

作者: patpat234    時間: 15-1-4 17:59

fionakong2008 發表於 15-1-4 17:46
我可能估到個女仔係邊個勁!
識得?

作者: fionakong2008    時間: 15-1-4 18:17     標題: 引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-1-4+17:46+

識得?
姓氏是L字頭的我都係估吓咋

作者: patpat234    時間: 15-1-4 19:40     標題: 引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-04+發表

原帖由 fionakong2008 於 15-01-04 發表
姓氏是L字頭的我都係估吓咋
不是

作者: Fghj    時間: 15-1-5 00:26     標題: 引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-01-04+

不是
c字姓氏,對嗎?都9成9摡握

作者: patpat234    時間: 15-1-5 00:42

Fghj 發表於 15-1-5 00:26
c字姓氏,對嗎?都9成9摡握
不是

作者: like_travel    時間: 15-1-5 14:00

patpat234 發表於 15-1-3 01:32
但 ...
德望免6年 ? 如果您朋友個女係Sport Talent, 獎學金不是免percentage ? 如果是學業優才, 以我所知只是頭一/兩年, 其後必須保持級十才可繼續獲得獎學金.

作者: mcl203    時間: 15-1-5 14:12

真係勁....體藝係中學...都P3 早4年去搶人...等成4年都未放棄....女拔都有長期留位....德望仲6年免費...福建都加入搶人....學術又强...令其他家長羨慕~~~
作者: patpat234    時間: 15-1-5 14:32

like_travel 發表於 15-1-5 14:00
德望免6年 ? 如果您朋友個女係Sport Talent, 獎學金不是免percentage ? 如果是學業優才, 以我所知只是頭一/ ...
係運動, 但佢好多方面都有獎,都唔知佢邊樣打邊樣了, 只知可免學費

作者: patpat234    時間: 15-1-5 14:33

mcl203 發表於 15-1-5 14:12
真係勁....體藝係中學...都P3 早4年去搶人...等成4年都未放棄....女拔都有長期留位....德望仲6年免費... ...
我得個望字

作者: mcl203    時間: 15-1-5 14:42

patpat234 發表於 15-1-5 14:32
係運動, 但佢好多方面都有獎,都唔知佢邊樣打邊樣了, 只知可免學費
超强...真係有少少8掛想知係邊位...俾少少料...等大家可以去學界網頁估下吖嗎 ~~~
作者: Fghj    時間: 15-1-5 19:44     標題: 引用:Quote:Fghj+發表於+15-1-5+00:26+c字姓氏,

原帖由 patpat234 於 15-01-05 發表
不是
但根據你說的,我也認識一位呢德望全期全免,實在呼之欲出

作者: patpat234    時間: 15-1-5 21:59

Fghj 發表於 15-1-5 19:44
但根據你說的,我也認識一位呢德望全期全免,實在呼之欲出

...
全港真的只有幾個呢D學生?

作者: Fghj    時間: 15-1-6 05:02     標題: 引用:Quote:Fghj+發表於+15-1-5+19:44+但根據你

原帖由 patpat234 於 15-01-05 發表
全港真的只有幾個呢D學生?
學界出名的女學生有幾多個?而你說過小三已被體藝招手,好難估唔到?

作者: patpat234    時間: 15-1-6 10:18     標題: 引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-05+發表

原帖由 Fghj 於 15-01-06 發表
學界出名的女學生有幾多個?而你說過小三已被體藝招手,好難估唔到?

...
佢p3 時唔係因為運動被招手的

作者: CACACAROL    時間: 15-1-6 12:22

Krissi 發表於 14-12-30 18:35
我會揀女拔,林護名氣雖大,但始終不及女拔百年老店。而且百年老店除賣名氣外,還有人脈,起傳承關照之用, ...
係!另一考慮因素

作者: K.K.K.    時間: 15-1-6 12:31

我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎!點樣跟得上學業?女拔有何方法令她們最終都能入到3大?
作者: K.K.K.    時間: 15-1-6 12:33

全級第3名都唔收,收個Band2生,但運動勁的。哪些同學最終如何?脫離中、英、數常,難道靠運動為生計?

作者: moniquechoy    時間: 15-1-6 12:53

我亦有朋友亦是因體育在名校出來, 佢是成年人了, 只讀到FORM 5, 英文字我成日笑佢26個都未識齊, 佢SEND 張EMAIL 我要改過先敢出街, 中國人都唔明既英文.
作者: lmcvgood    時間: 15-1-6 13:53

what about 女拔 vs 瑪利諾 ?
作者: Fghj    時間: 15-1-6 21:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Fghj+於+15-01-06+發表學界出

原帖由 patpat234 於 15-01-06 發表
佢p3 時唔係因為運動被招手的
我也沒說體藝當時以體育拔尖收最大tips是德望全免會有幾多個?

作者: patpat234    時間: 15-1-8 10:09     標題: 引用:我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校

原帖由 K.K.K. 於 15-01-06 發表
我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎! ...
但聽聞佢地會幫呢啲學生惡補的,不是嗎?

不過如果係我有咁嘅機會,我會俾小朋友入去見識下,真係讀唔掂轉走應該都唔難掛

作者: K.K.K.    時間: 15-1-8 11:12

patpat234 發表於 15-1-8 10:09
但聽聞佢地會幫呢啲學生惡補的,不是嗎?

不過如果係我有咁嘅機會,我會俾小朋友入去見識下,真係讀唔掂轉 ...

不知哦, 所以才有興趣知. 佢果80% 入3大, 是否計埋當年是band 1 尾, band 2頭, 靠特別強項, 最終都能成績優異地考上3大 ? 令小朋友運動一直keep 到, 成績又趕上 , 那就真是神校了 !! 我真係會服得五體投地.

阿女同學現時入了5個都是運動尖子, 成績好一般啊, 平時成績排到好前果d, 見完第2輪, 大家都覺得有希望, 反而係waiting,

如果有得入, 當然想自己小朋友見識下囉, 只是我女成績普通, 又沒特別強項, 諗都唔敢諗喇.

作者: K.K.K.    時間: 15-1-8 11:21

我得出個結論, 可能是成績叻的, 女拔自己校內大把, 佢唔希罕, 佢喜歡其他的... 不然, 我們校那批點解入唔到 ? !
作者: patpat234    時間: 15-1-8 11:22     標題: 引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-8+10:09+但聽

原帖由 K.K.K. 於 15-01-08 發表
不知哦, 所以才有興趣知. 佢果80% 入3大, 是否計埋當年是band 1 尾, band 2頭, 靠特別強項, 最終都能拿成 ...
我細女今年p3,經過女拔佢好中意
佢本身運動唔差,成績都好好,我叫佢比心機跑,人地如果睇中你我會比你試,但要自己考就唔好喇!

作者: K.K.K.    時間: 15-1-8 11:26

patpat234 發表於 15-1-8 11:22
我細女今年p3,經過女拔佢好中意
佢本身運動唔差,成績都好好,我叫佢比心機跑,人地如果睇中你我 ...

要有獎項哦, 我女校入那幾個都有獎拿的. 有個全港性的, 還是很少人玩的項目.
作者: Fghj    時間: 15-1-8 21:54     標題: 引用:我亦有朋友亦是因體育在名校出來,+佢是成年

原帖由 moniquechoy 於 15-01-06 發表
我亦有朋友亦是因體育在名校出來, 佢是成年人了, 只讀到FORM 5, 英文字我成日笑佢26個都未識齊, 佢SEND 張E ...
我都有朋友系全港某運動冠軍,亦系讀書屎屎哋,英文唔掂,不過好聰明,搵錢唔少喎,幾層樓喺手收租仲有份正職有人話體育都可以係資優既一種

作者: K.K.K.    時間: 15-1-8 22:35

Fghj 發表於 15-1-8 21:54
我都有朋友系全港某運動冠軍,亦系讀書屎屎哋,英文唔掂,不過好聰明,搵錢唔少喎,幾層樓喺手收租仲有份正 ...

作者: K.K.K.    時間: 15-1-8 22:38

咁李+成讀書都麻麻
作者: celiaroyfamily    時間: 15-1-9 06:21

我女入果三個係成績加辯論
作者: germainehui    時間: 15-3-19 14:22

回覆 K.K.K. 的帖子

作者: tintinlam    時間: 15-3-20 10:12

K.K.K. 發表於 15-1-6 12:31
我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎! ...
我識幾個入都係運動勁, 有全港賽獎, 但讀書普通.  既然佢父母唔擔心, 我地就更加唔會同佢擔心.  都識有人個小朋友運動勁, 但讀書差 (記住係差), 名校收佢, 佢老豆唔比讀, 寧願去間B2 既中學, 反而讀得好好, 運動都KEEP住好好.

作者: 錡E    時間: 15-3-20 11:18

我知道首先要係港隊代表就可以靠運動叻排另一條隊入大學。所以神校佢會收讀書唔叻但運動叻既,因為果班學生一様入到大學既。
作者: hippoo    時間: 16-1-4 11:33

作者: hkpapa852    時間: 16-1-4 11:42

K.K.K. 發表於 15-1-6 12:31
入到DGS中一, 唔代表可以輕易升到上中六.

而且, DGS每年都有少量畢業生係去向不明既.....

作者: ANChan59    時間: 16-1-4 11:47     標題: 回覆:女拔,林護,你會選那間?

睇性格及各方面整體的能力!

作者: 小木偶媽咪    時間: 16-1-4 12:27     標題: 回覆:女拔,林護,你會選那間?

一秒都唔駛考慮,一定DGS

作者: TEMPO123    時間: 16-1-4 13:19

一定係DG啦!
作者: snugglechums    時間: 16-1-4 13:59     標題: 回覆:video_ming 的帖子

如經濟能力許可,我會選DGS

作者: Bettyblue    時間: 16-1-4 14:10

這個post不是上年的嗎?樓主的小朋友現應讀緊中一。樓主最終決定是怎樣?現情況怎樣?讀得如何?請分享一下!
作者: MASAYA    時間: 16-1-4 17:26

YDLFATHER 發表於 14-12-31 01:14
根本冇啲比! 一個是贵族學校, 一個是贫民學校,一個是絕對優等生上的學校,一個是大抽獎都機會上的學校.:ange ...
聽過有人話唔鍾意DGS既狂熱fans連帶唔鍾意DGS
作者: www    時間: 16-1-4 18:11     標題: 引用:女拔,林護,你會選那間?

一定揀林護
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
如果係男仔。

作者: Soo_ma_ma    時間: 16-1-6 10:40

作者: smartwong    時間: 16-1-6 12:47

呢兩間學校同樣辦得好出色,相信好多家長都好鍾意,不過呢兩間學校好唔同,一間係直資女校,要交學費,學生大多來自家境較富裕的家庭,如果本身家境不佳,我擔心學生入讀後會有壓力,不過如果家境好的話,女拔確是一個很好的選擇!

另一間係津中,不用交學費,可減輕家庭的經濟負擔。如果本身家庭經濟情況一般,又想找一所成績佳、校風好、老師又多關愛的學校,林護又確是不錯的選擇!

作者: JJDBB    時間: 16-1-6 12:57     標題: 引用:女拔,林護,你會選那間?

楝林護,爸爸放工返工可送接,近奶奶家,午餐可以揀嫲嫲靚飯。

作者: www    時間: 16-1-6 13:14

YDLFATHER 發表於 14-12-31 01:14
根本冇啲比! 一個是贵族學校, 一個是贫民學校...

兩間都不是貴族學校,兩間都不是貧民學校!

和其他學校差不多,有很少部分家庭較有錢,有很少部分家庭較冇錢,大部分家庭都是一般收入。

學校自轉直資以來,從未加過學費,對財政有需要的家庭,不單學費全免,更送獎學金讓學生參加課外活動。今年送出的獎學金超過五百萬元。

想了解一間學校一般學生的家境如何,建議在返學時間到學校附近,親眼看看大部分學生是用甚麼交通工具上學,與其道聽途說,不如相信自己親眼所見吧。

作者: kwokyk    時間: 16-1-6 13:17

林護副校長嗰女都係DGS 畢業
作者: www    時間: 16-1-6 13:29

kwokyk 發表於 16-1-6 13:17
林護副校長嗰女都係DGS 畢業
香港某大學校長的女兒都係。

作者: haloha818    時間: 16-1-6 14:15     標題: 回覆:www 的帖子

「與其道聽途說,不如相信自己親眼所見吧。」

講得好!

作者: smartwong    時間: 16-1-6 14:30

其實不是道聽途說,過往確實有報紙報導過,窮學生入讀某'貴族'學校後被同學欺凌,不過可能是'個別'事件,又或者呢類情況係'the tip of an
Iceberg'!
作者: 719117    時間: 16-1-6 14:44     標題: 引用:女拔,林護,你會選那間?

我揀林,因吾鐘意女校

作者: smartwong    時間: 16-1-6 14:53

女拔確是一所好學校,不過真係要看自己情況是否適合才好!
作者: www    時間: 16-1-7 19:28

K.K.K. 發表於 15-1-8 22:38
咁李+成讀書都麻麻
他不是讀書麻麻,只是生逢亂年,沒有機會接受良好的教育。

作者: www    時間: 16-1-7 19:29

like_travel 發表於 14-12-31 14:37
女拔也有很多普通家庭的子女, 最緊要小朋友心態正面.
Agree!

想了解一間學校一般學生的家境如何,建議在返學時間到學校附近,親眼看看大部分學生是用甚麼交通工具上學,與其道聽途說,不如相信自己親眼所見吧!

作者: video_ming    時間: 16-1-7 22:59     標題: 引用:這個post不是上年的嗎?樓主的小朋友現應讀

原帖由 Bettyblue 於 16-01-04 發表
這個post不是上年的嗎?樓主的小朋友現應讀緊中一。樓主最終決定是怎樣?現情況怎樣?讀得如何?請分享一下 ...
囡囡入了林護讀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5