教育王國

標題: 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! [打印本頁]

作者: lobbytsui    時間: 14-12-9 08:32     標題: 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

小女現就讀聖家小學,當初選此校原因是因為它有聯繫中學。
開始讀一二年級時,功課量還可以,我七點回到家中,她已完成所有功課及洗澡。但沒想到踏入四年級開始,每晚差不多十點才完成功課,每天十樣功課是最基本的,就讓我說說各科功課的特色吧!
-數學功課量最多(萬一寫漏了單位,全條重改一次)
-中文功課的質量也很「金」,例如:預作(即學校給學生題目,然後回家預備作文內容待回校作文)、預習課文(學生備課並要完成課文練習)、詞語成語小測改正(如不合格者,全篇抄三次)
-視藝功課:(一年兩本約60張的視藝日記、每星期的圖工)
此外,學校代學生訂購的成語書,學生要在家中自學,學校會定期測驗。詞語小測是突擊測驗的,有些課文是從未教過的。
以上只是部分體會,不能盡錄,只想跟家長們分享

作者: NaughtyKids    時間: 14-12-9 08:42     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

其實好多傳統學校都係咁

作者: lauwingtai    時間: 14-12-9 09:17

lobbytsui 發表於 14-12-9 08:32
小女現就讀聖家小學,當初選此校原因是因為它有聯繫中學。
開始讀一二年級時,功課量還可以,我七點回到家 ...
慘﹒﹒﹒

但我非常好奇,聖家咁多功課,但常見學生對學校仍很有歸屬感,很喜歡返學,到底聖家又有咩過人之處吸引學生呢?

作者: whitepurin    時間: 14-12-9 17:45     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

請問是哪間聖家?

作者: tsangnamnam    時間: 14-12-9 18:21

KT, 是九龍塘那一家
作者: tekkulas    時間: 14-12-9 22:08     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

其實聽啲家長講過到高小都會勁谷,會吾會大部份津校同樣有甘嘅功課量呢?會吾會聖家的功課量和其他津校都差不多呢?

作者: lobbytsui    時間: 14-12-9 22:53     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

其實我都唔肯定現時香港是否大部份學校都實行「拔尖」制,如真的是,我真係對現今香港教育制度有點失望,明白要接受現實,只想跟各位吐心聲,以上內容全是說實況。如家長們真的想子女能順利過渡小學生活,應在早一年已學會該年級課程,不至於每天只在追趕功課默書小測。祝好運

作者: kirstyau    時間: 14-12-9 23:18     標題: 回覆:lobbytsui 的帖子

我常常爭責應否預早學識,學識左小朋友上課會否覺得悶,再講一日8小時在校,學習課本知識唔係應該交比老師嗎?

作者: kirstyau    時間: 14-12-9 23:26     標題: 回覆:kirstyau 的帖子

所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學校再勁都唔係學校教出黎,完全靠家長係出面發功!再講我地都冇咁多錢專科專補!

作者: siden    時間: 14-12-9 23:31     標題: 引用:所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介

原帖由 kirstyau 於 14-12-09 發表
所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學 ...
舉腳同意

作者: fishchow    時間: 14-12-9 23:59     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

我會覺得,如果小朋友吸收及記憶不是很強的, 預早做一點備課的功夫 幫助很大。到老師上課時再教時,可加深記憶,其實沒有浪費時間,而且上課表現亦比較好。

作者: lobbytsui    時間: 14-12-10 07:32     標題: 引用:所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介

原帖由 kirstyau 於 14-12-09 發表
所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學 ...
我想信大部份家長也很認同此觀點,我也認為學校的功用是這樣,但原來學校的原意是要求家長教導,學校只提供測驗內容及範圍,很難找到一間真正有教無類的學校

作者: sissysze    時間: 14-12-10 08:24     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

多得你呢啲用家出嚟講出真實情況.....

作者: sheffield    時間: 14-12-10 09:07

天下烏鴉是一樣黑的…
小朋友讀得開心,有歸屬感,一定有其個校之處,所以,收左你你都要好珍惜這個位!
作者: belle2009    時間: 14-12-10 09:17     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: kirstyau    時間: 14-12-10 09:23     標題: 回覆:lobbytsui 的帖子

聖家不是這樣吧?街外人的我只知多功課和谷!但如學校老師肯教,深都OK!

作者: lobbytsui    時間: 14-12-10 13:34     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

可能真的是天下學校一樣「谷」啦!所以作為香港家長只可無奈地接受。
其實是次分享,只希望各位準小學家長有心理準備,祝好運

作者: 0526    時間: 14-12-10 15:40

作者: EllaPoon    時間: 14-12-10 16:27

唉! 呀囡係準小一生,真心唔喜歡重覆抄寫的煩重功課量及填鴨式的學習方程式.
作者: sissysze    時間: 14-12-10 16:35     標題: 引用:回覆+lobbytsui+的帖子 小四上學期都未黎

原帖由 0526 於 14-12-10 發表
回覆 lobbytsui 的帖子

小四上學期都未黎料, 下學期先金呀 !!!
大把人覺得佢好好架...

作者: 0526    時間: 14-12-10 16:46

作者: sissysze    時間: 14-12-10 16:58     標題: 引用:回覆+sissysze+的帖子 間學校係好好既,+D+

回覆 sissysze 的帖子

間學校係好好既, D 囡好乖. 佢地識既野多好多. 放心!  只要你接受到佢地操練, 絕對 ...
借問声去到小六,老師會講小朋友係band 幾學生嗎 ?

作者: nancy_city    時間: 14-12-10 19:37     標題: 回覆:0526 的帖子

即九官比聖家更多?還是少?
係從聖家走?還是從九官走?
不好意思,我不熟?

作者: lobbytsui    時間: 14-12-10 20:27     標題: 引用:回覆+lobbytsui+的帖子 小四上學期都未黎

回覆 lobbytsui 的帖子

小四上學期都未黎料, 下學期先金呀 !!!
你的意思是九官功課量比聖家少?

作者: matchy    時間: 14-12-10 20:41     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

My daughter is currently studying at HF (Kowloon Tong). This is definitely a traditional school with loads of homework, quizzes and tests but my daughter really likes this school!

作者: 0526    時間: 14-12-10 21:24     標題: 回覆:lobbytsui 的帖子

作者: 0526    時間: 14-12-10 21:27     標題: 回覆:nancy_city 的帖子

作者: 0526    時間: 14-12-10 21:27     標題: 引用:Quote:原帖由+0526+於+14-12-10+發表回覆+s

作者: lobbytsui    時間: 14-12-10 21:35     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有機會升讀聖家書院,升中門檻提高了

作者: sissysze    時間: 14-12-10 21:41     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

其實聖中係 band 幾 ?

作者: sissysze    時間: 14-12-10 21:44     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表借

唔會講
噢.... 甘考得好嗰啲想出去搏好學校都唔敢囉... 哎呀,無唸過教會學校修女校長會用啲甘嘅手段去留人呀 ........  

作者: sissysze    時間: 14-12-10 22:04     標題: 引用:最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有

原帖由 lobbytsui 於 14-12-10 發表
最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有機會升讀聖家書院,升中門檻提高了

...
你呢個數字係自行嗰 part ? 未計大抽獎 ?

作者: 0526    時間: 14-12-11 07:31     標題: 回覆:sissysze 的帖子

作者: johnwooo    時間: 14-12-11 09:20

matchy 發表於 14-12-10 20:41
My daughter is currently studying at HF (Kowloon Tong). This is definitely a traditional school with ...

亞女小一, 初初好唔慣個個week test, quiz (中英文), 真係人都din, 但習慣左後, 又冇乜野, 11月測完驗個2個week 冇乜dict / quiz ,我反而唔慣, 係咪賤骨頭, 下星期考試, 先知道平時咁多dict/quiz係好架, 我同佢溫起上黎易好多, 因太多中文字, 平日唔默, 得一兩個week, 根本冇可能溫得晒

我咁諗.........其實我地又好矛盾, 少功課又驚第日呈分考得唔好, 派得唔好又賴學校, 多又驚谷得滯, 睇下你點諗

作者: 奥脫福    時間: 14-12-11 09:49

lobbytsui 發表於 14-12-10 21:35

樓主真係唔知上個學年(即今年七月)「聖家爸爸」事件?唔好講到書院咁難入至得架!  

頭四十名以內?俾我自行一定搏1b學校,反正在統一派位時乙一放番書院都好大機會。

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 09:59

...

絕對係耍花招,今年(2014)有新華德band 2生第四志願(更正:第五志願先真)入聖家書院,升中版好多人都知,2014升中即2002出生,2015升中即2003出生,呢兩年香港出生人口超低,間間band1中學都超易入,今年有band1第九志願入聖羅撒,又有band2生入銀禧、聖家,聖家升中門檻怎可能提高?消息是校方還是家長傳出?多數有人耍花招
作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 10:01

...
事實似乎係今屆升中學生有街外B2生抽得入聖家書院, 可能直屬位都有唔少留咗俾B2學生

作者: Ivyhoyeeling    時間: 14-12-11 10:08

身為小一家長的我...都覺得依家算過份.....唉......如再辛苦D , 希望可以轉到校
作者: 奥脫福    時間: 14-12-11 10:08

lauwingtai 發表於 14-12-11 09:59

絕對係耍花招,今年(2014)有新華德band 2生第四志願入聖家書院,升中版好多人都知,2014升中即2002出生,20 ...

在小一版講升中事宜,唱淡直屬的優勢。。。會唔會係提示下大家,下個月填的表,
除左兩間聖家,仲有好多學校更值得放在乙部的前列位置呢?!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 10:11

奥脫福 發表於 14-12-11 10:08
在小一版講升中事宜,唱淡直屬的優勢。。。會唔會係提示下大家,下個月填的表,
除左兩間聖家,仲有好多 ...
係41網如果扣埋2間HF, 同埋間考20左右都變B2生既小學, 真係所餘無幾了, 可能去黃大仙伍華仲好

作者: 奥脫福    時間: 14-12-11 10:16

hkpapa852 發表於 14-12-11 10:11

係41網如果扣埋2間HF, 同埋間考20左右都變B2生既小學, 真係所餘無幾了, 可能去黃大仙伍華仲好

所以我咪不只一次咁講,在41網與其爭餐檬去新XX,要穩陣不如乾脆讀樂X堂算把啦!
至少全級頭20名之內都唔係B2啦!  

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 10:33     標題: 引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-12-11+09:59+

原帖由 奥脫福 於 14-12-11 發表
除左兩間聖家,仲有好多 ...
可能樓主都係俾人點啫,應該無辜嘅

作者: belle2009    時間: 14-12-11 10:45     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-11 10:50     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: Freshment    時間: 14-12-11 11:05

就樓主和各回應者的回覆,本人亦希望從囡囡現況和經歷分享一下在聖家的生活。

我的囡囡們一個正讀高小,一個初小。老實說,今學年的功課量,尤其是數學科,確是比往年多。因大囡算數較慢,現一般需要在晚飯後才能完成所有功課。當然,數學改正亦是大囡最討厭亦最花她的時間做的功課,但我又認為如果這種改正模式可以令她們對careless mistake 有所警剔,從而避免再出錯,都未嘗不好。

大囡由去年開始需要做中文備課和詞解功課。雖然這功課也花了囡囡不少時間,但我亦發覺囡囡在運用詞語和中文閱讀理解方面確實進步了。而且,詞解需要學生用字典查生字,這亦可令囡囡認識部首和懂得怎樣使用字典。我相信這亦是很多家長和學生遺忘的中國文化。

當然,我亦認同學校要學生自學成語是有點那個。最起碼老師應該在成測前先向同學解釋成語意思和運用,而非將擔子全交到家長和學生身上。

至於樓主所講的quizzes、小測等其實是不計入成績表分數的;而視藝只算grade,除非不及格,否則不影響成績表總名次和排名,故視藝日記一般我都是給囡囡們作餘閒時的"習作",不會太專注。而囡囡們亦從未試過中文詞語小測或小測一些未曾學過的課文。可能樓主所遇到的是個別老師的習慣吧?

另外,我相信如果各家長到中學討論區,從資深會員們分析便可得知聖家中學的banding和DSE 成績。學校因想保留成績最好的學生上中學部而不公開學生排名和banding,以及派位情況是無可厚非。老實說,其實學生的排名家長是心中有數!一般而言,成績較好的會升上比聖家更好的中學,中上至中游成績的會升上聖家中學。就過往由各師姐家長的資料,每年大約有一半或以上同學可升上中學部。故樓主說只有頭40名可升中學部應該是說自行收生階段吧?

其實,在大囡多年學校生活裏,我所見的同學們大部份都是純樸乖巧的。雖然同學們各有自己的好朋友,但從未聽聞同學間有結黨、杯葛或欺侮的事;在學習上,同學們都是互相提點,互相教導的,團結一致的。這是我欣賞的地方。可惜是我暫見小囡的同學們都較為自我,同學質素可能比不上大囡的了。

正如校長當日在新生簡介會上說,學校對學生是有要求的。而我相信像聖家般的傳統小學都會較注重抄寫 (騰文、全題目改正)。總括而言,在聖家讀書,家長和小朋友是需要承受一定壓力的,亦不要期望老師會關愛學生。學校是比較適合一些自律性強的小朋友入讀,而家長亦需要緊貼小朋友的學習。

作者: johnwooo    時間: 14-12-11 11:10

奥脫福 發表於 14-12-11 09:49
樓主真係唔知上個學年(即今年七月)「聖家爸爸」事件?唔好講到書院咁難入至得架!  
sorry, 什麼是'聖家爸爸'事件?

作者: lauwingtai    時間: 14-12-11 11:32

johnwooo 發表於 14-12-11 11:10
sorry, 什麼是'聖家爸爸'事件?
幾匹布咁長
作者: Freshment    時間: 14-12-11 11:49

回覆 johnwooo 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072

作者: 0526    時間: 14-12-11 12:14

作者: cocokiss    時間: 14-12-11 12:38

唉...原來所有本地學校也如此...
看來香港小孩難逃此劫了, 最後生路是國際學校,但現在國際學校都不易入。
作者: belle2009    時間: 14-12-11 13:29     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: hkpapa852    時間: 14-12-11 13:53

belle2009 發表於 14-12-11 13:29
International school要讀得成績好,学生也要勤奮,there is no free lunch....不过international school起 ...
隨著越嚟越嚟多香港家長同強國家長將子女送入國際學校, 唔少國際學校已開始"本地化", 加多了功課.

所以唔好以為轉去國際學校就一了百了

作者: belle2009    時間: 14-12-11 13:57     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: johnwooo    時間: 14-12-11 13:59

Freshment 發表於 14-12-11 11:49

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2848072

oh, deleted......
作者: belle2009    時間: 14-12-11 14:01     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-11 16:16     標題: 引用:Quote:belle2009+發表於+14-12-11+13:29+In

作者: cat2010    時間: 14-12-11 19:59

回覆 belle2009 的帖子

先利申,兩個囡正在讀

唔想陰謀論咁去諗呢個post有咩目的,無論升小派位又好、升中派位又好;亦
唔想引起駡戰,畢竟人人接受能力唔同,純粹想講吓用家心得俾師妹們有個心理準備

蜜月期似乎只係一、二年級,三年級開始覺得功課多,而且好多係抄寫同無謂、花時間嘅「伴碟」功課。例如,每個學期要畫30幅畫嘅視藝日記,從來唔覺老師有教咩畫畫技巧,純粹自行創作。由派本簿到交再扣埋測驗週,大約得8個禮拜做。單獨睇好似好餘閒,但仲要加埋日常嘅默書、quiz同功課等等,唔係可以好ideal咁話攤開嚟做。再者,到五、六年級,視藝係要用嚟計平均分㗎,據識得嘅家長講,到時係仲有林林種種嘅視工嘢做。有識得嘅六年級家長話,咁多年嚟都無一年可以好好哋係考試前有時間温書

另外,啱啱今個星期收到嘅常識project,低年級有份fill in the blank咁10零20頁worksheet跟吓;高年級要全份自己搵資料、設計、排板同用電腦做,全部都唔覺學校有教過(只有教一個叫「非常x色」嘢軟件,做過吓啲賀卡咁嘅嘢)。而且,要求嘅內容中學生都可能要做一個月,其中最無稭嘅係叫同學最好去一個中國城市實地考察,但講緊嘅係1月9號交。嚟緊下星期上學期考試,只係得番2、3個星期做。而呢份嘢係計grade,即係好好醜醜都要攞個合格

仲要睇你好唔好彩遇到啲咩老師,有個教數嘅,一味執對位同格式,有啲功課mark咗「直式要對位」,但我自己睇番,條直式最上同最下偏離咗唔夠1mm。而且呢個老師仲好鐘意扣押學生小息或下晝功課/課外活動堂時間去改呢啲格式,仲要係全班同學無論有冇錯都要留,攪到阿囡精神緊張,日日做數學功課好似雕花咁做成個幾鐘,但啲數比起出面其實一啲都唔深,亦唔係操數,只係囡怕呢個老師發狂咁閙人

就係咁,樣樣陰啲陰啲咁消耗晒家長同學生嘅精神同時間,因為到最後,你應付得academic上嘅嘢就無時間完成呢啲,即係家長要出手救命,而呢個情況係同班入面好常見。係為交而交,或者要同阿囡講,呢啲嘢唔計分,求其交咗佢,試問呢個係咪小朋友要學嘅做人態度?

讀書學習要下苦功,呢樣嘢絕對正確,但當你睇住或者意識到阿囡嘅付出係咁樣花,而又再出去問吓其他學校係點嘅時候,你會覺得自己阿囡讀嚟為咩呢

作者: sissysze    時間: 14-12-11 20:12     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

都洗濕咗個頭,唔係話轉就轉,一定有好多concern, 而家唯有頂硬上。  不過嚟緊有得揀嗰啲,重揀唔揀呢間,要唸清唸楚自己同阿女頂唔頂得住先好。

作者: lobbytsui    時間: 14-12-11 21:01     標題: 引用:回覆+belle2009+的帖子 +先利申,兩個囡正

原帖由 cat2010 於 14-12-11 發表

先利申,兩個囡正在讀
這位家長比我說得更詳盡,而且很多情況也跟我們相似,如某些老師的要求、視藝功課等。其實我當初開post也純是分享態度,沒存在任何陰謀論。
無錯,頭已濕,只希望呀女能順利過渡,堅持下去

作者: Freshment    時間: 14-12-11 21:54

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072

試試這個

作者: lobbytsui    時間: 14-12-11 22:59     標題: 引用:+本帖最後由+Freshment+於+14-12-11+22:03+

原帖由 Freshment 於 14-12-11 發表

因未到小六,所以暫時還未清楚了解升中派位機制

作者: Freshment    時間: 14-12-11 23:09

正如我之前所說,學校對同學是有要求的,所以學生和家長在學習上是有一定壓力的。說實話,越高年級壓力越大。故此,學生的自律性和時間分配的掌握是很重要的。老實說,我聽已升中學部的師姐說,初中的學擔比小學更重。故此,如果家長們認為小學學擔重,更應考慮囡囡的升學方向。

說到常識專題研習,如果研習的要求是要學生去考察一個國內城市的話未免太過份。我認為家長們實在應該向老師反映。自高小後,我大囡所做的專題研習都只是用Word 完成,圖片、資料等都是用拼貼或手繪的形式貼上去。專題研習的排版都只是跟初小時老師所給予專題研習所用的模式。當然,資料搜集和中文打字必須親子合作完成,所以家長要有心理準備需花時間和囡囡一起完成專題研習。我相信,老師只要求一份內容充實、整齊順眼的功課。

當然,由於呈分關係,小五下學期後視藝功課不容忽視。不過,我認為將視藝功課當作閒暇 "習作" 並非鼓勵小朋友馬虎完成,反而是給予囡囡們減壓的機會。當然前題是小朋友喜歡畫畫,否則這又成了囡囡的壓力來源。在我的角度,我認為只要小朋友們能在自己能力範圍內做好視藝功課便可以了。

至於老師問題,我也明白學校亦有好些吹毛求疪、甚至惡名遠播的老師。遇到這些老師時,也只能無奈叫囡囡們在學校行事為人謹慎一些,以免遭殃。

其實當囡囡們升小學後,我們都減少了假日的戶外活動,我相信這是一般傳統小學家庭都需要面對的問題,就是要在學習和家庭活動上作出平衡和取捨。
作者: johnwooo    時間: 14-12-12 11:55

cat2010 發表於 14-12-11 19:59

先利申,兩個囡正在讀

其中最無稭嘅係叫同學最好去一個中國城市實地考察,但講緊嘅係1月9號交。嚟緊下星期上學期考試,只係得番2、3個星期做。>>>無啦啦做咩叫人去大6考察, 咁如果冇去, 係咪低分D?

亞女小一, 我都覺得本視藝日記畫黎唔知做乜, 真係冇乜技巧教到, 同埋我從無見過佢地的作品, 有次仲搞笑, 同佢講下星期一要交視藝, 快D畫, 佢話成本野交左唔使畫, 我已變成機械人...............

多功課唔緊要, 我最驚無謂的project, 又要資料搜集, 又要多功課, dict and quiz, 一日48個鐘都唔夠

作者: johnwooo    時間: 14-12-12 11:59

cat2010 發表於 14-12-11 19:59

先利申,兩個囡正在讀

其實有冇渠道反映, 我都好想反映好多野, 但會唔會被標籤?
作者: cat2010    時間: 14-12-12 15:20

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個預算,始終瞭解多啲、比較多啲無壞

我諗其中一個問題係時間、內容要求同數量唔成比例、甚至唔合理,呢樣嘢令本來原意係好嘅功課、練習變成為做而做。自問阿囡做功課算快手,成績算唔差,但一路無停手都做到8、9點,我哋自己更好多時邊食夜晚飯邊睇功課(只係睇吓有無做齊),仲要加埋温書(係平常嗰啲默書或quiz,就算quiz唔計分,都無理由全打天才波)。如是者,莫講話消閒減壓,我哋每日都只係希望囡囡可以9點半前上到床瞓覺

如果只係自己係咁就無得怨,但同班以至同級同學都係咁;亦有高年級家長話個囡考試前兩星期晚晚做到過11點,因為多功課、多美勞,應付默書,仲有份group project要交。老實講,已經超越咗自律同時間分配嘅範籌

又相信呢一代嘅家長都係有跟開自己囡囡讀書嘅事,而且都樂意去做親子模式學習。但引述一位同學家長所講,要同囡囡講解以至引導到一個小朋友去做,就算只求做齊佢要嘅基本內容(要電腦打、唔好跟足老師份樣板嘅格式,否則會低分),其實都要好大量嘅時間。如果依家係活動教學,成個學期去做一份親子研究,絕對無問題。但只係3個星期,就算阿囡有聖誕假,大人都要等放工(唔係個個都係全職家長或朝9晚5)或週末先guide到佢,咁又有幾多時間去做呢?咁嘅情況下,係咪最後家長直接做?如果家長做,咁做嚟為咩呢?

另一個問題唔知算係teaching approach定學校管理,可以有如此惡霸嘅老師。小學唔係幼稚園,唔期望老師會永遠掛住親切笑容,因為咁諗係不切實際。但起碼喺學科上都應該有一個standard,以嗰個數學科嘅例子講,問過同級其他班,其他老師並無咁過份嘅要求。但其他班喺其他科上又會發生類似嘅奇怪要求。咁又係咪要抱住自求多福嘅心態?

而所謂實地考察,一度有諗過可能係份指引照抄舊年唔記得改,但囡又話老師有口述提過最好有如此安排,咁究竟問題出喺邊度?

有諗過係咪要向學校投訴或反映吓,但據聞呢啲事件或老師已經唔係新鮮事,存在咗好幾年、橫跨幾個年級,作為家長,有無信心出聲可以改變到學校而囡囡唔會被標籤?

讀傳統學校要犧牲,明白嘅,但要犧牲到咩地步同犧牲係啲咩上面?對小朋友嘅成長有無幫助?

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:05     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:08     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:17     標題: 引用:回覆+johnwooo+的帖子成功需苦幹,呢點我

作者: klm402    時間: 14-12-12 17:21

belle2009 發表於 14-12-12 17:17
如果家長你們目標是打算比小朋友將來考DSE的話,我自己主觀認為家長可以大膽請教聖家校方school policy內的 ...
理性做法, 真係係度問咁多不如就索性直接問學校拎有關資料, 希望學校會提供比將會係聖家用家參考.

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:23     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:29     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: johnwooo    時間: 14-12-12 17:32

cat2010 發表於 14-12-12 15:20

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個 ...
這問題存在左好幾年都無改善, 係唔想改定下情未能上達?

即係佢地覺得不合比例的時間分配係無問題?

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:48     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:57     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-12 17:59     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: cat2010    時間: 14-12-12 18:39

klm402 發表於 14-12-12 17:21
理性做法, 真係係度問咁多不如就索性直接問學校拎有關資料, 希望學校會提供比將會係聖家用家參考.
...
如有的話請分享,可能好多正就讀同學嘅家長都想知
作者: cat2010    時間: 14-12-12 18:42

belle2009 發表於 14-12-12 17:08
我自己仍未confirm我的小朋友將会讀什麼小学…………近日亦不斷银我先生討論,分析及了解我們對女兒的升學 ...
可能度度都一樣,但問多啲、打聽多啲總無錯
作者: cat2010    時間: 14-12-12 18:45

belle2009 發表於 14-12-12 17:29
其實小學的家長每学年有權利以持份者身份填寫學校問卷,家長可以在這問卷反影自己對个別老師的善意要求…… ...
當真,係幾時派口架?
作者: cat2010    時間: 14-12-12 18:49

johnwooo 發表於 14-12-12 17:32
這問題存在左好幾年都無改善, 係唔想改定下情未能上達?

即係佢地覺得不合比例的時間分配係無問題?
呢個問題我哋都有諗過,咁多年無理由無家長覺得有問題,但點解依然會係咁
作者: lobbytsui    時間: 14-12-12 20:26     標題: 引用:回覆+johnwooo+的帖子 成功需苦幹,呢點我

原帖由 cat2010 於 14-12-12 發表

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個 ...
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只是用來做回視藝及其他功課、溫默書成語等。自問不是虎媽,只是做回學校要求的事情,但為何還不夠時間用呢!
所以綜合了這幾年的經驗,認為如能符合以下條件,入讀聖家是沒有難度的:
1. 孩子天資聰敏
2. 父或母不用上班
3. 美藝、電腦有天份
4. 抄寫能力高
5. 對各科的認知程度是高於同級同學
這樣便能輕鬆愉快地學習

作者: elmolly    時間: 14-12-12 21:55

lobbytsui 發表於 14-12-12 20:26
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只 ...
如果可以符合條件, 問心應該向更高處望了

作者: belle2009    時間: 14-12-12 23:05     標題: 引用:Quote:lobbytsui+發表於+14-12-12+20:26+你

作者: belle2009    時間: 14-12-12 23:21     標題: 引用:Quote:belle2009+發表於+14-12-12+17:29+其

作者: marie貓    時間: 14-12-13 00:19     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

好驚...已經吾想讀呢間野.

作者: belle2009    時間: 14-12-13 00:50     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: puipuiyan    時間: 14-12-13 00:58     標題: 引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-12-11+10:17+編

原帖由 奥脫福 於 14-12-11 發表
請問如何可以得知新Xx 的升中數字呢?thx!
咁其實新xx 升中又好唔好呢?

作者: cat2010    時間: 14-12-13 02:19

belle2009 發表於 14-12-13 00:50
咁我估你將來会更驚D S E的課程
DSE對我嚟講實在太遠,呢一刻我只係顧得到個project交貨,啱啱用咗2個幾鐘砌好第一個section啲料,仲有10個,之後等阿囡考完試再同佢一齊睇吓點求求其裝飾吓...
作者: 0526    時間: 14-12-13 07:55     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: licpd    時間: 14-12-13 08:01

我覺得香港的老師工作實在太煩重了! 要改這麽多功課,搞這樣那樣ECA,老師那有時間進修,多看書? 老師有好的視野才能幫學生更上一層樓!
作者: belle2009    時間: 14-12-13 08:20     標題: 引用:你地唔好講到咁恐怖。一年一個project唔過

作者: belle2009    時間: 14-12-13 08:24     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: sissysze    時間: 14-12-13 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+cat2010+於+14-12-12+發表回

原帖由 lobbytsui 於 14-12-12 發表
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只 ...
有如此能力小朋友都應該不屬於此地

作者: belle2009    時間: 14-12-13 08:41     標題: 引用:Quote:原帖由+lobbytsui+於+14-12-12+發表

作者: belle2009    時間: 14-12-13 08:45     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: cat2010    時間: 14-12-13 12:29

0526 發表於 14-12-13 07:55
你地唔好講到咁恐怖。一年一個project唔過份,你地知唔知出面d學校係一年兩個至四個架?

仲有2年班個proje ...

仍是嗰一句,成功需苦幹,讀傳統學校係要犧牲。所以旨在分享一下所見所經歷,家長最好是根據自己囝囡嘅情況再作思考

知道做project間間學校都有,唔知出面嘅兩至四個係有啲咩內容同有幾多時間去做,同埋其他功課量係點?粗略講吓我哋依家做緊嘅:從四個指定中國城市中揀一個研習,包括基本資料、最少4個名勝景點、2個現代化建設、3項地道食品,最後係設計問卷訪問最少10個親友,再將以上種種綜合起嚟設計一個4日3夜嘅行程,仲要有旅程提示,包括衣著、注意事項等等

1、2年級的確係蜜月期,以上要求係3年級開始出現(唔知家長所講嘅"2年級個project"係咪誤筆),1、2年級嘅都係一啲日常啲嘅topic,如身體、玩具,有一份fill in the blank模式嘅worksheet跟住嚟做

而視藝日記,如果係教育局指引,咁咩情況下學校可以唔跟,唔跟又係咪有啲仲難搞嘅嘢去做?如果跟,數量又有無得按學校其他功課量去調整?

我諗大家唔係要抺黑啲咩嘢,而係喺我哋同好多同班、同級或者其他級嘅家長心中,都有好多疑問

好似之前有家長話入咗嚟嘅,無論之前咩原因入嚟,依家都好似洗濕咗個頭咁,去同留都會有好多唔同困難同因素去諗;而未嚟嘅,只可以話盡量去問多啲、打聽多啲再作決定

作者: QQee    時間: 14-12-13 12:43

當年我不揀聖家(叩門成功), 係明智之選.
當年囡考叩門試時, 個肥主任好惡, 亞囡話間學校d老師好惡, 唔好讀尼間.
作者: belle2009    時間: 14-12-13 12:54     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-13 12:57     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: belle2009    時間: 14-12-13 13:02     標題: 回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

作者: cat2010    時間: 14-12-13 13:49

belle2009 發表於 14-12-13 12:54
我都係嗰句……………………清楚了解完个dse, 入面要做S B A, 通識的I E S.......你就明白点解小学要做這些 ...

可能我表達得唔好,如有冒犯請多多包涵

其實我哋無去否定做project,大勢所趨,就算去直資定International school都有,甚至係主打。不過問題係時間、要求同數量唔成比例,令到好事變壞事。如果project係咁重要嘅話,係咪應該俾學生更多空間去體驗同學習做嘅過程、從而準戰中學?

同意小學係將來中學學習嘅基礎,但中學又係咪人生嘅終點?小學時期嘅身體健康又需唔需要考慮?作為家長要教導小孩嘅做人價值觀又係咩?

我可能扯得太遠離咗題,可能真係走過咗回頭看無咩嘢大不了,但人生有幾多個童年?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5