教育王國

標題: GH vs SFA [打印本頁]

作者: mickichan    時間: 14-11-20 17:05     標題: GH vs SFA

GH vs SFA 兩間分別及請給予意見,thx.

作者: NaughtyKids    時間: 14-11-20 17:08     標題: 回覆:GH vs SFA

GH, 有中學,六年後煩少好多。

作者: toffee926    時間: 14-11-20 17:11     標題: 回覆:GH vs SFA

GH

作者: behappydad    時間: 14-11-20 17:15     標題: 回覆:GH vs SFA

你去完sfa, 跟住想去邊? 全港有幾多間中学好過GH?

作者: crm1chm    時間: 14-11-20 17:16     標題: 回覆:GH vs SFA

兩間學校的所在位置差好遠喎,您著邊頭呀?

作者: LunB    時間: 14-11-20 17:22

回覆 mickichan 的帖子

我情況同你一樣, 不過應唔留sfa。其實收到GH offer 後, 其他offers 都冇留啦。唔想hold 住d 位.

作者: williskg    時間: 14-11-20 17:23

behappydad 發表於 14-11-20 17:15
你去完sfa, 跟住想去邊? 全港有幾多間中学好過GH?
同意、
sfa畢業,有幾多可以去GH
GH for sure

作者: MSJBABY    時間: 14-11-20 17:24

GH for sure
作者: 熊牛不兩立    時間: 14-11-20 17:32

williskg 發表於 14-11-20 17:23
同意、
sfa畢業,有幾多可以去GH
GH for sure
的確無幾多個會去GH, 因為叻的有5個去DGS, 5個英華, 4個協恩, 3個ST PAUL CONVERT, 2個ST PAUL CO ED, 1個BPS, 1個ST MARY, 仲有和GH都係同LEVEL的寶血上智都收成19個....
作者: hkpapa852    時間: 14-11-20 17:36

mickichan 發表於 14-11-20 17:05
會叫你揀SFA既應該得以下幾類人:
1. 低估升中派位難度既人
2. 等緊GH call waiting既人
3. 擺明點你既人

作者: mcl203    時間: 14-11-20 17:37

又咁講...SFA 學生去到更好未必揀GH....入唔到GH既 去唔到GH
2013/14....SFA 去 GH咪得1個囉 ~~~
作者: 熊牛不兩立    時間: 14-11-20 17:41

都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都只係收返六成...餘下四成去左邊??? 再睇SFA今年升中, 女仔小六有63人, 有40人升去只會比GH有過之而無不及的中學. 計返條數都過六成喎, 餘下的都升去不差的學校呢....
作者: BabyKD    時間: 14-11-20 17:43     標題: 引用:都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都

原帖由 熊牛不兩立 於 14-11-20 發表
都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都只係收返六成...餘下四成去左邊??? 再睇SFA今年升中, 女仔小六有6 ...
Agree

作者: kerkermui    時間: 14-11-20 17:45

如果你對你嘅小朋友有信心
如果你唔係咁喜歡女校
如果你對GH唔係咁痴心
如果你心目中其實想入津校多dd
如果你屋企去GH比較遠,交通唔方便
如果你想留返你嘅小朋友大個d自己選擇讀邊間中學
利申:我d係仔,我從少就唔鍾意GH

作者: mcl203    時間: 14-11-20 17:47

熊牛不兩立 發表於 14-11-20 17:41
都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都只係收返六成...餘下四成去左邊??? 再睇SFA今年升中, 女仔小六有6 ...

正解....就算最後係GH頂班馬...咪一樣煩惱過唔過檔去間好d....大部份有自己中學既小學生....都係玩同一個遊戲
好既未必留低....差既唔可以留低 ~~~

作者: siden    時間: 14-11-20 17:58     標題: 引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

原帖由 hkpapa852 於 14-11-20 發表
很同意

作者: kennycwk    時間: 14-11-20 18:05     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+14-11-20+17:53+編

原帖由 mcl203 於 14-11-20 發表
GHS vs SFA 呢條看似簡單的問題原來殊不簡單,真係只能各自修行!

作者: LittlePanda101    時間: 14-11-20 18:08     標題: 引用:都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都

agree x2
仲未計中途頭個班已插入la sa, maryknoll.....

講事實,咁都被人話,真係無言

作者: beautyhar    時間: 14-11-20 18:22     標題: 引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

:happ

作者: williskg    時間: 14-11-20 18:35

熊牛不兩立 發表於 14-11-20 17:32
的確無幾多個會去GH, 因為叻的有5個去DGS, 5個英華, 4個協恩, 3個ST PAUL CONVERT, 2個ST PAUL CO ED, 1個B ...
冇錯但係我穩陣,六成上GH, 只要中或中上,就有大 backup, 可以再考慮其它。進可攻退可守。
GHS 可能冇其它咁好,但絕對吾差。
壓力亦冇咁大!

作者: kufubaby    時間: 14-11-20 18:36

我會諗男女校定女校岩小朋友/自己家庭。
因為真係好唔同既成長環境。
作者: MrBeast    時間: 14-11-20 18:38

LittlePanda101 發表於 14-11-20 18:08
agree x2
仲未計中途頭個班已插入la sa, maryknoll.....
路過,我身邊都識幾個sfa 讀到金睛火眼,要做頭班馬係咪你地講得咁容易(g優除外)?
作者: LittlePanda101    時間: 14-11-20 19:00     標題: 引用:Quote:LittlePanda101+發表於+14-11-20+18:

原帖由 MrBeast 於 14-11-20 發表
路過,我身邊都識幾個sfa 讀到金睛火眼,要做頭班馬係咪你地講得咁容易(g優除外)? ...
當然要睇小朋友能力,所以只有家長自己才最清楚

作者: MrBeast    時間: 14-11-20 19:32

LittlePanda101 發表於 14-11-20 19:00
當然要睇小朋友能力,所以只有家長自己才最清楚
Kg階段好多家長都會覺得自己孩子叻,直到發現一山還有一山高。
作者: hkpapa852    時間: 14-11-20 19:40

MrBeast 發表於 14-11-20 19:32
Kg階段好多家長都會覺得自己孩子叻,直到發現一山還有一山高。
實其大多數父母都會認為自己仔女好叻,甚至人中龍鳳,小學只係協助佢上超級一線名校。但實際呢?幾年後未知囉!
作者: fingerbb    時間: 14-11-20 19:48     標題: 回覆:GH vs SFA

GH for sure !!!

作者: mickichan    時間: 14-11-20 20:01

回覆 NaughtyKids 的帖子

都是其一 的問題,

作者: mickichan    時間: 14-11-20 20:13

回覆 crm1chm 的帖子

現時只問到GH要6:25上校車.

作者: tabomini    時間: 14-11-20 20:20     標題: 引用:回覆+crm1chm+的帖子 現時只問到GH要6:25

原帖由 mickichan 於 14-11-20 發表

現時只問到GH要6:25上校車.
GH真的好早校車,住九龍中,都要6點幾上車

作者: crm1chm    時間: 14-11-20 20:20     標題: 回覆:mickichan 的帖子

要坐兩小時車一程?

作者: siden    時間: 14-11-20 20:21     標題: 回覆:GH vs SFA

六年後的升中情勢人數,相比現在的升中情勢人數,不可同日而語。

如果樓主全家有充足心理準備與素質六年後出公海大戰一回,揀SFA也可。畢竟SFA學術優異,考中學一定有其優勢。要搏比GH更優異的學校,SFA是很好的平台。之但係,話明係搏,就冇保證。

我只是唔明,GH明明好端端一間band 1A英中,點解咁多人話唔鐘意、冇好感,之但係又講唔出呢間學校實質有乜唔好唔妥(除了是要俾學費的齋校)。真令人費解。

作者: mickichan    時間: 14-11-20 20:28

GH  上課7:30

作者: mcl203    時間: 14-11-20 20:40

hkpapa852 發表於 14-11-20 19:40
實其大多數父母都會認為自己仔女好叻,甚至人中龍鳳,小學只係協助佢上超級一線名校。但實際呢?幾年後未知 ...
就係未知....眼見不少名校生....成績一般未能原校升中....一樣要跳船/轉其他中學
讀得好既一樣心思思上登頂....玩法唔同....但一樣係一步一驚心
除非100%升中....否則好難任由小朋友hea讀
牌面似乎GH稍有優勢....但始終都係各有支持者....各有各好處....都係要睇番小朋友成績
GH勝在有自己中學....SFA勝在有靚靚升中往績

ps...對兩間都無任何偏見...GH / SFA都係一間好好學校 ~~~

作者: williskg    時間: 14-11-20 20:51

siden 發表於 14-11-20 20:21
六年後的升中情勢人數,相比現在的升中情勢人數,不可同日而語。

如果樓主全家有充足心理準備與素質六年後 ...

becausse they always compare GH with DGS and SPCC. All these are the very top tier in the town. We are going to compare HKU with Oxford and stanford. Everybody know HKU is not bad.
作者: behappydad    時間: 14-11-20 20:58     標題: 引用:Quote:williskg+發表於+14-11-20+17:23+同

的確無幾多個會去GH, 因為叻的有5個去DGS, 5個英華, 4個協恩, 3個ST PAUL CONVERT, 2個ST PAUL CO ED, 1個B ...
你讀GH, 同樣可以報神校, 好似打麻省叫八番, 搏十番。

作者: momama    時間: 14-11-20 21:03     標題: 回覆:GH vs SFA

我會揀SFA , 因我有兩個女, GH 係太貴了。 另外我知道升中唔易,但亦相信能力夠就唔好逃避困難。入到上智已夠好啦!

作者: Ching2468    時間: 14-11-20 21:04     標題: 回覆:mcl203 的帖子

2間都是好學校的話,何必苦惱呢?
我都好心儀這兩間學校,可惜一間waiting,一間unsuccessful

如果係我,便會考慮边間近,同埋讀起來無咁辛苦。
我是覺得如小朋友本身是叻,之後都是叻,讀边間都不大問題。如小朋友不是叻既,真係边間也不會叻吧!

作者: KikiDaddy    時間: 14-11-20 21:08

I will choose any school with a Band 1A feeder secondary school over SFA / APS / KTS.

If the feeder school is just Band 1B or 1C, that would be a different story.
作者: behappydad    時間: 14-11-20 21:08     標題: 回覆:GH vs SFA

樓主, 六成升返band 1a 學校, 已經好好。       女校嚟講已能接近協恩BPS等等。 返而唯一要考慮反而你co-ed 同女校嘅分別。

作者: hknote    時間: 14-11-20 21:10     標題: 引用:都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都

完全認同
所以我女有GH offer,我都會睇埋APS,KTS,先決定。
GH好既係中學,
小學校舍係大,但咪又係用唔著,要入到校隊先可以,如果係好似聖心甘,收返8成或以上,那就好好多  (個人意見)

作者: mcl203    時間: 14-11-20 21:17

Ching2468 發表於 14-11-20 21:04
2間都是好學校的話,何必苦惱呢?
我都好心儀這兩間學校,可惜一間waiting,一間unsuccessful
似乎....宜家係在兩間好學校之中....一定要分出邊間更好 ~~~

作者: kennycwk    時間: 14-11-20 21:34     標題: 引用:Quote:Ching2468+發表於+14-11-20+21:04+2

原帖由 mcl203 於 14-11-20 發表
似乎....宜家係在兩間好學校之中....一定要分出邊間更好 ~~~
這永遠是一個謎

作者: siden    時間: 14-11-20 21:37     標題: 回覆:GH vs SFA

邊個話GH中學只收6成小學生?

自己入去人地學校專頁爬下文,或者揾個讀緊此校嘅前輩問清楚啦。

作者: Laimui827    時間: 14-11-20 21:45

hknote 發表於 14-11-20 21:10
完全認同
所以我女有GH offer,我都會睇埋APS,KTS,先決定。
GH好既係中學,
如果APS/KTS有offer, 會放棄GH?
本人都鍾意KTS, 係咪比GH好?

作者: luvgaga    時間: 14-11-20 21:54     標題: 引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

Cant agree more. Haha

作者: hknote    時間: 14-11-20 22:14     標題: 引用:Quote:hknote+發表於+14-11-20+21:10+完全

原帖由 Laimui827 於 14-11-20 發表
真係要考慮,因我SFA waiting list ,不幸中的大幸,否則真係要即時作出好難的決定。

我答唔到你,因各有優勢,你真係要諗下你要係乜?我本人怕,萬一GH中學唔收返,甘係黃大仙網…………,
我自己暫時排位,APS/KTS>SFA>GH,因SFA深水步網。

首先,我唔會太高估GH有中學,就一定收我個女,因始終6成! 第二,我有GH offer,所以叫你考慮清楚,唔係要你放位!

作者: ms.bead    時間: 14-11-20 22:33

呀女而家讀德小,上年有個師姐今年升左中一,聽佢媽咪講佢女嗰班大約有10個冇上德中,如45人計即係收大約7成半。。。當然這只是其中一班既結果,未必代表其他班都係。另外,佢媽咪話有一個dgs收左都冇讀(有特異功能), 所以真係各有喜好,冇話邊間一定最好!
作者: bubuG    時間: 14-11-20 22:43     標題: 回覆:GH vs SFA

有半條龍,當然然去啦。

作者: doggy2013    時間: 14-11-20 23:09     標題: 引用:GH+vs+SFA+兩間分別及請給予意見,thx.

咁都要諗?

作者: B.B.BaBa    時間: 14-11-20 23:16

兩間學校都好,大概讀邊間都唔會後悔
個人無咁鍾意SFA,兩年前去考時的感覺不太好,氣氛古怪,附近環境較嘈雜

作者: HappiMom    時間: 14-11-20 23:21     標題: 引用:Quote:hknote+發表於+14-11-20+21:10+完全

原帖由 Laimui827 於 14-11-20 發表
我囡上年有TSL ,KTS, GZh, WKF 同另外兩三個offer, 我地揀左GH.

我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了。GH 係有佢的不足,there is no best of the two worlds.

作者: MSJBABY    時間: 14-11-20 23:31

即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時間已很長,再補咩或學咩就會太辛苦了
作者: bubuG    時間: 14-11-20 23:34     標題: 引用:即GH+不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀G

原帖由 MSJBABY 於 14-11-20 發表
即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時 ...
GH一樣要進補。

作者: mickichan    時間: 14-11-20 23:43

回覆 behappydad 的帖子

只是現有這兩間二選其一已有難度,沒想要什麼神校囉!

作者: ms.bead    時間: 14-11-20 23:52     標題: 引用:即GH+不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀G

即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時 ...
其實補唔補睇自己決定啦…有同學會補,我自己女兒就從沒上過任何補習班…成績亦不過不失…

作者: Monstereasy    時間: 14-11-21 00:15     標題: 回覆:mickichan 的帖子

路過,其實升中考慮分別係同校內六七成人爭位定全港學生爭Band1位。
如果target神校,兩間都要谷到盡,都有機會考到。
如果打算hea讀,入到SFA都唔會入到神校。

作者: HappiMom    時間: 14-11-21 00:34     標題: 引用:即GH+不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀G

讀gH 都應該要出去補,不過只要你目標清晰,個玩法同策略就明確得多。想原校升就專攻學校要的嘢,要進一層樓就再補要出去考直資的項目。有就bonus,無就升德中。我唔信keep 住中上游有大難度。所謂進可攻退可守哩個安全網好重要呢。

作者: MSJBABY    時間: 14-11-21 00:47

其實G H有一個安全網,起碼可以放心去衝
作者: tanglulu    時間: 14-11-21 07:55     標題: 回覆:MSJBABY 的帖子

考到sfa 本身都好叻!congrats!

作者: himmamme    時間: 14-11-21 07:59

GH for sure
作者: BBSPK    時間: 14-11-21 08:14     標題: 回覆:GH vs SFA

嘩 SFA系我心目中嘅神校 你個女好叻呀

作者: MrBeast    時間: 14-11-21 08:49

BBSPK 發表於 14-11-21 08:14
無意挑釁,我心目中的神校d學生會有很強的歸屬感,我覺得神童的校或神梯貼切d
作者: williskg    時間: 14-11-21 12:32

我真不明德望有什麼不及SFA, APS n KTS.
傳統名校,體育,音樂和學術都是 B1A。
徐非小朋友好勁,那麼邊一間都不是問題,因名六年後會有比GH(應該不多)更好的学校收,但保障要多过六七成。
大抽獎要好運加策略,直資和私校要學術加臨場表演,全都不易。如果德小已收,no reason為何放棄而選APS, SFA n KTS,徐非你好sure 6年後小朋友考到比德中更好的,風險不少。
作者: Gerard    時間: 14-11-21 12:50     標題: 回覆:GH vs SFA

作者: hknote    時間: 14-11-21 13:23     標題: 引用:嘩+SFA系我心目中嘅神校+你個女好叻呀 +

原帖由 BBSPK 於 14-11-21 發表
係,我心目中神校係SFA,APS,
DGS係神神校
考學術筆試入到去,真係勁。

作者: marcuseunis    時間: 14-11-21 16:53

當年考幼稚園k1時,好多家長亦有同一問題,如果當年放棄左龍/半龍既家長,今天再面對考小一,應該有深刻體會。
要知道有6成只係今天的數據,隨幼稚園升小一人數已經比早2年收生人數上升左,原因幼稚園學生質素提升左,這反映學校非一承不變,會安學生質数上升以修改。
比起沒有中學既小學,還是Gh安全d, 我吾大想頭咩dgs, spcc, 6年後小朋友可以好大變化,博吾過。
作者: B.B.BaBa    時間: 14-11-21 20:32

Gerard 發表於 14-11-21 12:50
程度當然SFA勝,但最終到頭來都是插入或考GH中學,倒不如一開始讀GH,係我心目中,GH只謹次於女拔,無論學 ...
純粹俾大家參考,MCS 的小二插班,每年都係收 GHS 學生遠多於 SFA 學生
作者: handh    時間: 14-11-21 22:17

B.B.BaBa 發表於 14-11-21 20:32
純粹俾大家參考,MCS 的小二插班,每年都係收 GHS 學生遠多於 SFA 學生
This may not be true every year.  Only 1 GH got into MCS P.2 in 2013-2014 school year.

And for P. 3 - P. 6, usually more SFA students got into MCS than GH students every year.

作者: behappydad    時間: 14-11-21 23:03     標題: 引用:回覆+behappydad+的帖子 只是現有這兩間二

回覆 behappydad 的帖子

只是現有這兩間二選其一已有難度,沒想要什麼神校囉!
你想得太了。信直覺

作者: venicebb    時間: 14-11-21 23:16     標題: 回覆:mickichan 的帖子

作者: lovebb2    時間: 14-11-21 23:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Laimui827+於+14-11-20+發表

原帖由 HappiMom 於 14-11-20 發表
我囡上年有TSL ,KTS, GZh, WKF 同另外兩三個offer, 我地揀左GH.

我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太 ...
HappiMom ,我見到你寫( 我地揀左GH. 我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了),想問為何揀左gh, 壓力會少些?謝謝。因我以為GH好深,會仲辛苦。

作者: B.B.BaBa    時間: 14-11-21 23:45

handh 發表於 14-11-21 22:17
This may not be true every year.  Only 1 GH got into MCS P.2 in 2013-2014 school year.

And for P. 3 ...
多謝指正!資料肯定屬實嗎?有沒有2014-15年度的資料給大家參巧呢?

作者: kennycwk    時間: 14-11-21 23:45     標題: 引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+14-11-21+20:32+純

原帖由 handh 於 14-11-21 發表

我係保守型,我會這樣分析,我會假設女兒是中下游,在德小中下游,還好有機會入德中,但在SFA中下游,我都唔知會去邊!肯唔係神校囉!其實我側聞,德小再考入神校亦不少,而有能力入神校而留德中的亦有很多喎!

作者: marcuseunis    時間: 14-11-21 23:57

單睇這裡回復既post, 大比數應為簡gh, 你吾要gh offer, 好多人會多謝,由其老點你既,偷笑緊 !
作者: ac917    時間: 14-11-22 00:16     標題: 引用:Quote:handh+發表於+14-11-21+22:17+This+m

原帖由 B.B.BaBa 於 14-11-21 發表
多謝指正!資料肯定屬實嗎?有沒有2014-15年度的資料給大家參巧呢?
家長間的傳聞:14-15年P2插左5個入MSC

作者: handh    時間: 14-11-22 07:25

B.B.BaBa 發表於 14-11-21 23:45
我是聽該年度的幾個GH家長說的。  其他年份我不清楚。  也許近幾年平均而言,MCS 插小二真的是收 GH 較多也不定。 但插小三或以上,則 SFA 應該較多。
作者: handh    時間: 14-11-22 07:31

其實兩間都是很好的學校。 如果只期望穩陣升中,GH 壓力應較少。 我分別有朋友的孩子在這兩間讀,計分排名次的方式很不同。  如果想考插班,最好先了解自己女兒在哪一間較有機會突圍而出。
作者: sissysze    時間: 14-11-22 08:35     標題: 回覆:熊牛不兩立 的帖子

喺SFA 叻嘅唔會吼 GH 架

作者: behappydad    時間: 14-11-22 09:03     標題: 引用:喺SFA+叻嘅唔會吼+GH+架 +

原帖由 sissysze 於 14-11-22 發表
但係GH 勁同樣走到。
如果排中間, 又可升番GH.
樓主, 你想得太多。

作者: MrBeast    時間: 14-11-22 09:09

sissysze 發表於 14-11-22 08:35
係sfa 叻去gh 一樣叻(至少在p1-2)
作者: IloveJJ    時間: 14-11-22 09:26     標題: 引用:Quote:原帖由+Laimui827+於+14-11-20+發表

作者: kaboBB    時間: 14-11-22 10:22     標題: 回覆:GH vs SFA

如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪女便是,非常徬徨,真係唔知可以去邊。SFA相對應該係辛苦,但因冇backup,所以人人也進取,據聞下游小朋友上到中學也會名列前茅。
不喜勿插

作者: behappydad    時間: 14-11-22 10:44     標題: 引用:如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪

原帖由 kaboBB 於 14-11-22 發表
如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪女便是,非常徬徨,真係唔知可以去邊。SFA相對應該係辛苦,但因 ...
利害利害

作者: BBSPK    時間: 14-11-22 11:29     標題: 回覆:behappydad 的帖子

我親威GH 小學都入吾到中學 個人應為SFA 校網好D

作者: Gagagogo    時間: 14-11-22 11:35

handh 發表於 14-11-21 22:17

很多小一揷班,多少都因為某些情義結、不到黃河心不死丶有妹妹跟尾及對學校不熟悉,經過兩年後,就會更加知道那些學校適合自己女兒。
個人認為GHS 除要交學費比MCS 差,其他各樣也比MCS優勝,尤其在課程改革後

作者: kennycwk    時間: 14-11-22 11:36     標題: 回覆:GH vs SFA

係!正係因為大家想法唔同,各自精彩,否則會迫爆SFA或GHS。希望大家能找到心中神校。

作者: luvgaga    時間: 14-11-22 11:55

回覆 marcuseunis 的帖子

cant agree more! ghs for sure la.

作者: sissysze    時間: 14-11-22 12:41     標題: 回覆:GH vs SFA

我嘅意思係升中時

作者: lovebb2    時間: 14-11-22 14:15     標題: 引用:單睇這裡回復既post,+大比數應為簡gh,+你吾

原帖由 marcuseunis 於 14-11-21 發表
單睇這裡回復既post, 大比數應為簡gh, 你吾要gh offer, 好多人會多謝,由其老點你既,偷笑緊 ! ...
well said

作者: handh    時間: 14-11-22 14:38

Gagagogo 發表於 14-11-22 11:35
很多小一揷班,多少都因為某些情義結、不到黃河心不死丶有妹妹跟尾及對學校不熟悉,經過兩年後,就會更加知 ...
我相信每年都有不少 GH 女仔申請 MCS 插班, 不單是因為學費及妹妹跟尾的.  

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹, 但冇聽過有 DG 插 MCS 咯 .....

作者: siden    時間: 14-11-22 14:58     標題: 引用:Quote:Gagagogo+發表於+14-11-22+11:35+很

原帖由 handh 於 14-11-22 發表
我相信每年都有不少 GH 女仔申請 MCS 插班, 不單是因為學費及妹妹跟尾的.  

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹,  ...
如果我有DG offer, 我一定申請插MCS 或 St Mary.

如果我只有SFA offer, 我一定申請插St Mary MCS GH. 唔代表我唔like SFA, 只是我不想6年後出公海浮而已

人人選擇不同,你未聽過唔代表冇人。

作者: handh    時間: 14-11-22 15:04

回覆 siden 的帖子

"如果我有DG offer, 我一定申請插MCS 或 St Mary"   

作者: marcuseunis    時間: 14-11-22 15:40

由幼稚園版到小學版,見吾少講咩幼稚園,好大機會入咩名小學,小學版又係甘,xxx小學幾多人入到Dg, Mcs中學,lee d只係當年數據,按2000-2005年既出生率幾多 ? 2006 至今, 2006打後冇lee支歌唱la, 你谷時,人地亦識得谷,有間安全既,穩守突擊,Gh 係安全網,如果gh都讀吾掂,重惘想可以sfa突圍咩mcs, dgs, 就算p1~3, 考第一,未到小四,都吾好以為自己嗰公主天下無敵,有膽就去博下,不過大把讀緊非龍既葡萄家長,偷偷apply gh!
作者: behappydad    時間: 14-11-22 15:54     標題: 引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

作者: B.B.BaBa    時間: 14-11-22 16:57

又用 DGJS 同 GHS 比⋯⋯
作者: B.B.BaBa    時間: 14-11-22 17:18

handh 發表於 14-11-22 14:38

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹,  ...

未聽過唔等於無人去做,只是最終入唔入到,又或者根本連筆試都無份參加
拎住 DB offer 去 LS 叩門,其實亦大有人在,但最終又有幾多個成功

作者: lovebb2    時間: 14-11-22 18:51     標題: 引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

太直接了,但真實,請俾少少下台楷。

作者: HappiMom    時間: 14-11-22 21:08     標題: 引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-11-20+發表我

原帖由 lovebb2 於 14-11-21 發表
HappiMom ,我見到你寫( 我地揀左GH. 我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了),想問為何揀左gh, 壓力 ...
要係一級二三百人左右keep 住中上油一定比去跟動輒二三千人考中學要易得多。

作者: sissysze    時間: 14-11-22 21:56     標題: 回覆:GH vs SFA

小二有個插GH 嘅係SFA 過去嘅

作者: 小曳人    時間: 14-11-22 22:02

sissysze 發表於 14-11-22 21:56
小二有個插GH 嘅係SFA 過去嘅
係,我都識一個

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5