教育王國

標題: 福建小學 vs 港同 [打印本頁]

作者: hkyclui    時間: 14-11-5 22:12     標題: 福建小學 vs 港同

已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝.
作者: tinnor    時間: 14-11-5 22:34     標題: 引用:已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重

原帖由 hkyclui 於 14-11-05 發表
已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝. ...
照去面試,收了才決定。
住邊區?

作者: AgapePa    時間: 14-11-5 22:55

hkyclui 發表於 14-11-5 22:12
已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝. ...
過海校車要2千幾,
而且港同中學仲遠D, 位處黃竹坑,
諗得掂番學就得喇

作者: hkyclui    時間: 14-11-5 22:58

回覆 tinnor 的帖子

家住九龍東

作者: hkyclui    時間: 14-11-5 22:59

回覆 AgapePa 的帖子

可以搬屋,校車錢亦不是問題. 咁港同好啲定福小好啲?
作者: Keroleen    時間: 14-11-5 23:06     標題: 引用:回覆+AgapePa+的帖子 可以搬屋,校車錢亦

如果可以搬屋即不需考慮你而家住邊?照禁講你major concern 應該係細果個可不可以入到姐姐學校。版主曾講過港同有分加但不是必入。而事實上而家大部分直資私校都無guarantee sibling 有好大advantage. 福小不知

作者: AgapePa    時間: 14-11-5 23:11

hkyclui 發表於 14-11-5 22:59

港同中學成績比較好, 梗係港同

作者: Monstereasy    時間: 14-11-5 23:53     標題: 引用:Quote:hkyclui+發表於+14-11-5+22:59+回覆+

原帖由 AgapePa 於 14-11-05 發表
港同中學成績比較好, 梗係港同

港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm

福中
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1277&Itemid=110&lang=zh

兩間成績差不多, 港同(3322) 71.4% vs 福中( 3322) 76.7%

作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-6 08:22     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-05+發表港

原帖由 Monstereasy 於 14-11-05 發表
港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm
公開試成績應該差唔多。港同會輕鬆d校風又唔太嚴謹,不過返學真係遠左,睇你點揀

作者: gigiwin888    時間: 14-11-6 09:12

我也喜歡港同多些
作者: snow228    時間: 14-11-6 09:31     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

港同

作者: hkyclui    時間: 14-11-6 09:36

女兒讀緊傳統幼稚園,適應沒有問題,in了港同才發現原來活潑思考她也可以,家人都主張近的福小,但有朋友極力推介港同好些,又有妹跟尾,內心真的很予盾
作者: Gerard    時間: 14-11-6 09:53     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

作者: AgapePa    時間: 14-11-6 10:15

hkyclui 發表於 14-11-6 09:36
女兒讀緊傳統幼稚園,適應沒有問題,in了港同才發現原來活潑思考她也可以,家人都主張近的福小,但有朋友極 ...
考得直私, 就唔可以諗妹妹跟尾點算, 真係無邊間一定收弟妹

作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-6 10:23

小學資料應該唔難搵, 我講遠d, 講到升大學

我唔知福中在升學方面提供咩輔導呢, 我留俾福小福中家長講了

港同書院呢方面我覺得唔錯的
首先港同書院有全職academic counselor
本地方面, S3準備選科, S4S5一直有估成績, 幫學生報海外試(IGCSE)
然後S5,6會一路提住學生報本地JUPAS同EAPP, 同留意其他本地大專報名日期
另外學校亦會教學生寫personal statement, 執profile, 報UCAS(英國聯招, 學校解釋過因為英國比較容易知道香港成績水平, 而其他國家未必有睇成績報聯招呢d, 所以用香港成績報英國聯招比較有把握, 當然有個別同學想報外國院校的話, 學校都會協助)
UCAS係一月截, 之後好快就出offer, 咁學生可以拎住個英國offer, 再準備考DSE, 一邊報JUPAS, 心中有數知道有幾大把握(有conditional offer就知道自己邊d科一定要到咩成績, 無conditional offer亦知道自己實在未夠班, 要面對現實, 更努力至有機會讀上去), 所以你見到港同去英國特別多人
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

書院2013年有畢業生去牛津, 2014有畢業生去劍橋, 雖然數目唔多, 亦唔算失禮, 所以學校攪university fair, 都有本地及外地大學願意黎擺booth
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... _as_of_20140911.pdf

最後俾埋書院2014 公開試同jupas結果:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... versity%20Fair.html
(2014海外升學數字就無喇, 因為要等入學seminar至有, 我唔係次次有去)

作者: sharonedgar    時間: 14-11-6 10:30

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下港同書院選科彈性大吾大?我都同樣註冊左福小,等緊港同3rd in, 謝謝.
作者: stepyau    時間: 14-11-6 10:47

我喜歡港同,但因爲面試期間不在香港所以沒有報名,註冊了福建小學。
如果搬不是問題的話,我會選擇港同,能夠在愉快學習下得到不錯的成績,真的是我夢想的學校呢!其實福建中學也很不錯,學界體育方面,特別是游水表現好好,我見其DSE視藝也很好,可見其整體表現是好平均,不過,我的impression是福建中學比港同傳統d(impression only)。
平心而論,港同比較受歡迎,所以收不收細佬妹的變數比較大,聽福小校長的語氣,學校盡量都會收細佬妹,不過幾年後會不會因爲受歡迎程度改變而要求有所不同就不得而知。
try your best in 3rd interview,有offer時再詳細考慮。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-6 11:00

sharonedgar 發表於 14-11-6 10:30

想問下港同書院選科彈性大吾大?我都同樣註冊左福小,等緊港同3rd in, 謝謝. ...
我知道係如果無果科, 又有一定學生想讀(好似起碼5個?), 學校會睇返資源盡量開
學生S3中段左右要填表表示自己想點選, 學校會盡量配合(例如老師人手啦), 亦會俾意見學生(有關將來升學方面影響, 又或者就返學生本身表現, 譬如好似我女, 數學麻麻, 如果夾粗要選M1M1, PHY, CHEM, BIO, 學校無話唔俾, 不過會同佢傾傾lor, 咁讀開心嗎有把握嗎? 而的確讀一科science將來出路又有彈性d咁)

作者: sharonedgar    時間: 14-11-6 12:12

Thanks.
作者: hkyclui    時間: 14-11-6 12:51

港同是中文小學,福建是英小,論語境學術,是否福小優勝?如坐校車由港同到藍田,要多少時間?
作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-6 13:07     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

作者: bobbob    時間: 14-11-6 16:20     標題: 回覆:hkyclui 的帖子

呢2間都識人讀,英文會話福小會好啲,但學科程度福小好明顯深啲

作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-6 16:48

DSE英文科4以上, 港同78.2%, 福中37.4%
作者: tantanmama    時間: 14-11-6 16:54

福中3年前才轉全英, 而且, 仍未有福小上去的畢業生. 到底福小的output如何, 其實係未知之數.
作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-6 17:01

港同藍田校車 (搵唔到2014, 俾住2013資料先, 車費預2K左右)
地點/返學/放學
順利宿舍/0645/1615
高康閣巴士站/0655/1550
三家村遊樂場/0657/1545
鯉魚門廣場/0700/1549
滙景/0705/1535

作者: AgapePa    時間: 14-11-6 17:30

stepyau 發表於 14-11-6 10:47
我喜歡港同,但因爲面試期間不在香港所以沒有報名,註冊了福建小學。
如果搬不是問題的話,我會選擇港同, ...
福建中學體育好, 其實與收生政策有關,
有Band 3 生, 用體育成績入福中

作者: stepyau    時間: 14-11-6 17:40

AgapePa 發表於 14-11-6 17:30
福建中學體育好, 其實與收生政策有關,
有Band 3 生, 用體育成績入福中
really? 不過我朋友個女也是因爲體育成績被邀入DGS,不過不是band 3學生 :p
作者: Monstereasy    時間: 14-11-6 17:50     標題: 引用:呢2間都識人讀,英文會話福小會好啲,但學

原帖由 bobbob 於 14-11-06 發表
呢2間都識人讀,英文會話福小會好啲,但學科程度福小好明顯深啲
福小初小homeroom teaching雙班主任, NET做班主任好處係英語環境好,但如果小朋友英文聽力一般,可能反而係學習障礙,因為全英上課,如果聽唔明可能會吃力。

作者: bobbob    時間: 14-11-6 18:07

Monstereasy 發表於 14-11-5 23:53
港同
講開又講,4主科成績就好明顯港同好過福中,level 4 or above 港同56% 福中得 45%,真係要有待改善。

作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-6 18:38     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

其實真係各有所好

作者: glo000    時間: 14-11-6 18:47     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

家長質素都好重要,港同位置因素會比較好

作者: ihv2kids    時間: 14-11-6 21:53     標題: 引用:福中3年前才轉全英,+而且,+仍未有福小上去

原帖由 tantanmama 於 14-11-06 發表
福中3年前才轉全英, 而且, 仍未有福小上去的畢業生. 到底福小的output如何, 其實係未知之數.  ...
福小前身是臻美,3、4年前的一單新聞搞到差d要停辦學校,後來比福建中學接手,從此改名為“褔建中學附屬小學”,繼而與褔建中學接龍,變成一條龍中小學。所以,應有由小學上的本地DSE畢業生出現。

作者: stepyau    時間: 14-11-6 22:23     標題: 引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+14-11-06+發表

原帖由 ihv2kids 於 14-11-06 發表
福小前身是臻美,3、4年前的一單新聞搞到差d要停辦學校,後來比福建中學接手,從此改名為“褔建中學附屬小 ...
今年係福建小學5週年,即100% under 福建nurturing的明年才升中,所以第一屆百分百原汁原味的DSE成績要1+6,ie 7年後才有。
我的理解對嗎?

作者: ihv2kids    時間: 14-11-6 22:32     標題: 引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+14-11-06+發表福

原帖由 stepyau 於 14-11-06 發表
今年係福建小學5週年,即100% under 福建nurturing的明年才升中,所以第一屆百分百原汁原味的DSE成績要1+6 ...
你可以咁理解。前年我本來都有打算去考福小,因說起來有雙班主任,而必須其中一位班主任是Net teacher. 但後來發現, 如果要入net teacher的雙班主任呢!學費會與無net teacher的班別不一樣,咁我就覺得學生整體成績會不穩定,再發現前身辦學團體的問題,再者我又需要過海,所以最後無報。

作者: stepyau    時間: 14-11-6 22:35     標題: 引用:Quote:原帖由+stepyau+於+14-11-06+發表今

你可以咁理解。前年我本來都有打算去考福小,因說起來有雙班主任,而必須其中一位班主任是Net teacher. 但 ...
現在只得英文班了。

作者: ihv2kids    時間: 14-11-6 22:44     標題: 引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+14-11-06+發表你

原帖由 stepyau 於 14-11-06 發表
現在只得英文班了。

現在只得英文班。我會留意學校的校外成績及區內競爭力去決定。而要睇學生平均成績表現的話,即是由現在只得英文班去衡量,即等多12年。而且,現在這幾年學校仍要不繼修改課程。學校校長會唔會有機會再轉,亦有考慮因素。如果你可以involve學校不足,學校亦是有決心辦好,就不防去馬!  諗清楚先決定,中途有變掛想轉校就比較大挑戰!

作者: owennam    時間: 14-11-6 23:39     標題: 引用:+本帖最後由+ihv2kids+於+14-11-6+23:01+編

如果你話轉校長,就每間小學都會發生,不論私小或直資,如似高主教轉換校長投訴到星島上報紙

作者: owennam    時間: 14-11-6 23:40     標題: 回覆:owennam 的帖子

想請問港同的成績出自親生仔女嗎?

作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-7 09:50

owennam 發表於 14-11-6 23:40
想請問港同的成績出自親生仔女嗎?
可以話係, 又可以話唔係(呢D歷史問題我都怕答錯)

2014考完DSE果班應該係小一開始上, 所以可以叫親生仔女
但之不過一間新校, 你明啦, 年年有人入有人出, 小學係咁, 中學又係咁, 所以話100%親生仔女, 又唔算係

作者: hkpapa852    時間: 14-11-7 10:10

所有一條龍的中小學, 中一都一定要收多一班外人, 咁佢地算唔算親生仔?

其實, 福中歷史咁耐(1951年創校, 2000年轉直資搬去現址), 如果話因為之前無關連小學既學生所以攪到高考成績唔出色, 似乎有D唔合理喎?

鄧顯, 曾肇添, 華英呢堆中學都無關連小學既學生, 又唔見佢地D畢業生成績差?

拗來拗去話邊間比邊間呢樣好D, 邊間D制度啱啱轉咗無耐真係無乜意思, 坦白講, 大家心裡明白, 福小/福中會係幾多家長心中首選?

作者: stepyau    時間: 14-11-7 10:34

hkpapa852 發表於 14-11-7 10:10
所有一條龍的中小學, 中一都一定要收多一班外人, 咁佢地算唔算親生仔?

其實, 福中歷史咁耐(1951年創校, 20 ...
True,因爲辦學團體的關係,儘管用家不斷澄清,有一部分的家庭是一定不會選擇福建小學之類的學校,ie 這部分家庭裏面成績好的學生也不會就讀這類學校。基於這一先天限制,我覺得對所謂”親中“學校的學生質素整體來説有很大影響。個人覺得如果福建小學不是由福建社團辦學,以他的硬件軟件,應該比現在受歡迎多,不過話分兩頭,如果沒有福建社團的支持,小學又未必可以成爲一間這麽抵讀的英小 (at least on paper)。利申:註冊了福建小學,明白學校的優點和缺點 -- 世事無完美,prioritize自家的要求後發覺福建小學對我家而言其實是個相當不錯的選擇。

作者: tantanmama    時間: 14-11-7 10:34

hkpapa852 發表於 14-11-7 10:10

其實, 福中歷史咁耐(1951年創校, 20 ...

我都相信福小唔係多數家長心中的首選, 但我唔會話福中"因為之前無關連小學既學生所以攪到高考成績唔出色", 只係想話而家福中嘅成績係反映唔到福小嘅學生質素啫. 一間只有5年歷史的學校, 學生質素係點真係冇人敢肯定. 而家選讀福小的, 只是相信學校會用心辦學, 喺咁充足資源下學生將來成績會越來越好.
作者: Melody_BB    時間: 14-11-7 14:43     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

唔去third in, 好多心儀港同的家長會多謝你!

作者: monchhichiii    時間: 14-11-7 19:49     標題: 回覆:福建小學 vs 港同

两間都係好好學校。
我係福附家長,整體十分滿意福附,老師好有愛心,net teacher 做班主任!校長好有心有力!

作者: Bigtaoc123    時間: 14-11-8 20:56     標題: 引用:已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重

in 左先。

作者: hkyclui    時間: 14-11-8 21:57

很多謝大家的意見,決定in 了才算,無論結果如何,希望無悔
作者: 杏李子    時間: 14-11-10 17:16

據聞入讀牛津劍橋既同學都有咁上下家底,基於曆年來家族捐款而較易取得入場門票,並非全靠本身實力呢!
作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-10 17:19

幾多靠努力, 幾多靠家底, 反正無supporting numbers, 呢度唔講了
只想講, 有學生拎到conditional offer, 亦要公開試夠叻至可以入, 否則有conditional offer都可能無用

作者: 杏李子    時間: 14-11-10 17:35

對不起,見笑了,都係據聞的。犬兒去年in小學,有打聽過港同既事,因家人讀緊書院,亦有已畢業的。你應該都明佢地同學間是很close...亦清楚有幾多名人之後係書院就讀
作者: Charlotte_mom    時間: 14-11-10 17:56

"亦清楚有幾多名人之後係書院就讀"

講真, 呢樣真係唔知, 我女同我仔果屆都無, 如果話daddy mummy事業有成, 又的確唔少, 去到"名人"級數就......
我自己覺得名人之後, 未必會選擇讀港同吧, 仲要係頭幾屆無咩往積睇, 又唔出國, 唔冒險咩? (正路去唸咋, 我識幾個咁大把, 屋企普通到不得了)

有咩料8, pm我8下都好wor

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5