教育王國

標題: 自行兩間,你會進取定保守 [打印本頁]

作者: MimiCactus    時間: 14-10-28 09:14     標題: 自行兩間,你會進取定保守

好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又下降,究竟大家會唔會進取D定保守D? 阿仔是邊緣人,數常摘A,中英穩守AB界線,應是1C尾或2A人。如果一間選1C,一間1B會不會太高攀呢!開學時,老師叫我們今年試下睇高一線,所以個心15、16。大家又點睇。

作者: yamyau    時間: 14-10-28 09:22

因為今年學位多學生小,有條件的學生不妨進取一點
作者: TiffanyLing    時間: 14-10-28 09:25

回覆 MimiCactus 的帖子

1C/2A 同學揀1C應該好穩陣 ,因為多數穩坐B1的同學多數向上搏1A & 1B,可以嘗試揀1C & 1B。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-10-28 13:48

MimiCactus 發表於 14-10-28 09:14
好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又下降,究竟大家會唔會進取D定保守D? 阿仔是邊緣人,數常摘A,中 ...
進取或保守都好, 自行兩間必需是收左都不會后悔的.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-10-28 13:51

yamyau 發表於 14-10-28 09:22
因為今年學位多學生小,有條件的學生不妨進取一點
仲要睇下學校有冇減派 不一定是學位多學生小, 對於熱門學校未必太多分別.

作者: PalFan    時間: 14-10-28 14:02

我也在擔心中, 邊緣人真的太令人擔心.

如男仔選擇男校是否可以睇高一線? 麻煩各位提供經驗. 謝謝!
作者: ha8mo    時間: 14-10-28 14:21

作者: f6f    時間: 14-10-28 14:44

小女是1A學生, 上年自行策略跨區第一志願填1A中學, 第二志願填1B中學, 結果入左第一志願填1A中學....:dadday:

我地策略較保守, 因無報1A頭中學如張祝珊等等

作者: TwinWong    時間: 14-10-28 14:56

我地B1, 但保守, 無諗过, 自行同乙一, 都係自己直屬中學
囡囡同學都是B1, 進取自行一/二 报1A校, 乙一自己直屬中學,
最后是入自己中學
我們學校大多数走到的B1生, 係去直資, 派到好的不太多, 也有B3付碌入到B1學校
作者: hy2910    時間: 14-10-28 17:30

男仔B1, 自行一想選皇仁,
自行二選聖約瑟。

如果進取一D,
自行一和二都選皇仁,是否明智?

大抽,一選皇仁, 二選聖約瑟, 是否OK?

作者: ha8mo    時間: 14-10-28 19:08

作者: ha8mo    時間: 14-10-28 19:11

作者: elbar    時間: 14-10-28 22:29     標題: 引用:男仔B1,+自行一想選皇仁,自行二選聖約瑟。

原帖由 hy2910 於 14-10-28 發表
自行二選聖約瑟。
大抽獎時,一選皇仁, 二選聖約瑟, 是否OK?

作者: TwinWong    時間: 14-10-28 22:31

ha8mo 發表於 14-10-28 19:11
你肯定佢係抽入?
如果係自行入,就咩原因都得

除非當事人吹大咗, 話排成1?入到, 咁話係咪抽入
作者: PalFan    時間: 14-10-29 09:52

ha8mo 發表於 14-10-28 14:21
咁都要睇下係邊間男校喎
例如中西區的聖若瑟同聖類斯已經係兩回事

如果是聖言呢? 由於住TKO區, 希望選擇學校地點不要太遠. 但考聖言個仔又冇乜優點令人加分. 所以比較怕選擇錯誤. 個仔比較突出只是羽毛球, 同年還有一點點成績, 音樂完全冇, 學術只能說不過不失, 所以考聖言勝算不高, 我知聖言喜歡數學, 個仔只是校內成績保持A級, 但沒有任何獎或奧數等測試.  

你知道還有更好的選擇, 但又不太傳統教學嗎?
如有更好, 能否介紹一下. 謝謝!

作者: ha8mo    時間: 14-10-29 11:00

作者: PalFan    時間: 14-10-29 11:31

ha8mo 發表於 14-10-29 11:00
自行我估好抆水
但唔搏唔知時運高

所以我都擔心, 選擇搏定考其他算了. 曾經諗體藝,  所以真係心大心細中. 又怕選擇錯. 好鬼煩.   
作者: 王家爸爸    時間: 14-10-29 11:40

elbar 發表於 14-10-28 22:29
大抽獎時,一選皇仁, 二選聖約瑟, 是否OK?
取決於哪一區,如果是中西區,大抽獎時皇仁和聖約瑟加起來只有十幾個位,太過進取啦。
作者: TwinWong    時間: 14-10-29 11:44

PalFan 發表於 14-10-29 11:31
所以我都擔心, 選擇搏定考其他算了. 曾經諗體藝,  所以真係心大心細中. 又怕選擇錯. 好鬼煩.    ...
体藝都可以搏下 囡囡同學运动特别小小 成绩向中间都入到喎

作者: 王家爸爸    時間: 14-10-29 11:51

hy2910 發表於 14-10-28 17:30
自行二選聖約瑟。
過去兩年都有朋友,自行一選皇仁,自行二放棄。甲一選皇仁,甲二和甲三放棄。乙一也選皇仁,都入到。他們都是B1頭學生。

作者: austism    時間: 14-10-29 11:57     標題: 引用:Quote:hy2910+發表於+14-10-28+17:30+男仔B

原帖由 王家爸爸 於 14-10-29 發表
過去兩年都有朋友,自行一選皇仁,自行二放棄。甲一選皇仁,甲二和甲三放棄。乙一也選皇仁,都入到。他們都 ...
我.........都想咁選,不過女仔版,比老公話我蠢

作者: IloveJJ    時間: 14-10-29 12:03     標題: 引用:Quote:hy2910+發表於+14-10-28+17:30+男仔B

作者: PalFan    時間: 14-10-29 12:14

TwinWong 發表於 14-10-29 11:44
体藝都可以搏下 囡囡同學运动特别小小 成绩向中间都入到喎

體藝我暫時個心唔想, 佢有羽毛球, 好似聽聞體藝都好喜歡個仔小學出既學生, 但地區遠, 我貪心少少, 希望因為呢年出生博高一線. 特別男仔. 中學年紀肯讀書應該會進步好快, 我想搵間啱佢又能發展其他方面, 唔想一早定型佢.

作者: ha8mo    時間: 14-10-29 13:06

作者: 王家爸爸    時間: 14-10-29 13:57

austism 發表於 14-10-29 11:57
我.........都想咁選,不過女仔版,比老公話我蠢
有些軒上和軒下學生都咁選,女仔選擇小白菜,男仔選擇皇仁,非君不嫁,非卿不娶。
作者: 王家爸爸    時間: 14-10-29 14:01

IloveJJ 發表於 14-10-29 12:03
除咗係band1頭,還有其他優勢嗎?
如果不是兩軒學生,數學要好才有較高的機會。
作者: PalFan    時間: 14-10-29 14:12

ha8mo 發表於 14-10-29 13:06
你公子的羽毛球咩料先?
如果好勁或者可以特別考慮

正在試重青階段, 由於遲起步開始受訓練, 所以佢打波好唔穩定, 仲未打出成績, 依家搵左個有經驗教練接手教佢, 唔知會唔會改善佢問題. 如果呢個情況, 有咩好提議?   
作者: hy2910    時間: 14-10-29 16:14

thanks for your information!

作者: dubbies    時間: 14-10-29 16:29

如果校隊有獎或港少就可博傳統名校, 普通有訓練1C就諗長天,係離TKO太遠,體藝1C 但體育都PRO
作者: Cheunghoming    時間: 14-10-29 20:12

作者: KikiDaddy    時間: 14-10-29 21:11

回覆 PalFan 的帖子

Sing Yin is the first choice boy school in KT school net. Admission is highly competitive as many Band 1A students in KT will apply.
You can consider KT Maryknoll or SFXC in YTM.

作者: Bigtaoc123    時間: 14-10-30 06:31     標題: 引用:好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又

原帖由 MimiCactus 於 14-10-28 發表
好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又下降,究竟大家會唔會進取D定保守D? 阿仔是邊緣人,數常摘A,中 ...
位多人小,要進取d.

作者: MimiCactus    時間: 14-10-30 09:44     標題: 回覆:Bigtaoc123 的帖子

雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入到。但又擔心 apply 左後,但連interview 機會都無,影響左小朋友自信心。因為朋友女兒就是這類,老師同學們間講論邊個去邊閰in。但朋友女兒好唔開始,因兩間都無。

作者: MimiCactus    時間: 14-10-30 09:49     標題: 引用:雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入

原帖由 MimiCactus 於 14-10-30 發表
雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入到。但又擔心 apply 左後,但連interview 機會都無,影響左小朋 ...
唔開心,無得in.

作者: PalFan    時間: 14-10-30 10:00

KikiDaddy 發表於 14-10-29 21:11
回覆 PalFan 的帖子

Sing Yin is the first choice boy school in KT school net. Admission is highly co ...

我住TKO, 小學在黃大仙區band1, 我自己心儀係聖言, 都知道好難入, 因為冇乜優勝地方令聖言取錄,
只係諗沙士仔抽的機會大不大. 博還是唔博, 好令人頭痛.

唔明邊間SFXC? 能否給全名?

KT MARYKNOLL , 我覺得個仔唔係咁合適. TKS!

作者: PalFan    時間: 14-10-30 10:09

dubbies 發表於 14-10-29 16:29
如果校隊有獎或港少就可博傳統名校, 普通有訓練1C就諗長天,係離TKO太遠,體藝1C 但體育都PRO ...

校隊係有獎, 但團體的,
而個人賽入8強前失手, 只係拎下其他細區獎, 名校收生高, 佢未去到全港頭3比較難入名校眼, 比較次少少的名校, 地點又偏遠, 所以暫不考慮因名校而選擇. 地點太遠會很大影響, 我還是希望個仔能夠多方面發展,

體藝有考慮, 地點問題,  

貪心之過, 只是在博不博之間諗點選擇. 多謝意見.

作者: miffy^    時間: 14-10-30 10:12

作者: gwan    時間: 14-10-30 10:14

舊年的經驗,我地學校亦好多band 1b 和 1c的同學都搏到盡,自行兩間非常進取,所以大部分兩間都冇得in, 但大抽獎時幾乎個個band 1都抽得番入band 1 中學(以我所知,只有2個唔得,但都叩到直資英中),唔少band 2a 搏band 1C 都搏到,舊年的結論是,愛拼才會贏,好多唔敢搏的最終後悔到吐血!
作者: kitkit218    時間: 14-10-30 10:19

要揀間適合的, 不要高攀 , 也不要太底,

如果揀底左,可能第1次已收,(可能後悔),無得搞珠了。

仲要聽下小朋友意見。
作者: PalFan    時間: 14-10-30 10:26

miffy^ 發表於 14-10-30 10:12
進取, 我仔剛剛果年, 我識嘅全部band 1朋友仔都入晒名校, 我仔間小學考成7x仲派入九華, 考8x派入黃芴南,  ...

我都有聽個仔D師兄講, 佢地上年派得好好, 很多誇區去考也能入BAND 1 或傳統神校,

你們小學可能一間名校, 所以先派得咁高, 而我地小學只係屋村內的BAND 1, 要博便是最擔心的地方.

直資會照考, 先看情況再決定.

作者: PalFan    時間: 14-10-30 10:30

kitkit218 發表於 14-10-30 10:19
要揀間適合的, 不要高攀 , 也不要太底,

如果揀底左,可能第1次已收,(可能後悔),無得搞珠了。

講中晒, 所以不想一開始選擇體藝便是這個原因, 明白自己的貪心.

作者: fion6406    時間: 14-10-30 10:56     標題: 引用:我也在擔心中,+邊緣人真的太令人擔心.如男

原帖由 PalFan 於 14-10-28 發表
我也在擔心中, 邊緣人真的太令人擔心.

如男仔選擇男校是否可以睇高一線? 麻煩各位提供經驗. 謝謝!  ...
你仔係Band 1/Band 2邊緣人?邊緣人自行報band 1學校要有落敗的心理準備,升中策略要把統一派位階段視為主要戰場(但自行亦唔可以保守),要考慮埋統一階段黃大仙區乜選擇喎。又要東九龍區,又要男校,聖言似乎是唯一選擇。但聖言係強數理,唔係運動,其實你點解覺得你仔適合聖言?另外,如果想避開和女仔的競爭而揀男校,唔計地區,我覺得長天、體藝、大角咀聖芳濟都啱你仔的(不過邊緣人都要有自行會落敗的心理準備),直資的話般咸道St. Paul都有些機會。你用自行一個quota 報聖言,已經好進取咖嘞。

作者: fion6406    時間: 14-10-30 11:11     標題: 回覆:自行兩間,你會進取定保守

自行要進取,意思是用自行一個quota 揀比自己能力高一級的學校(高一級意思是band 1c 學生報band 1b 學校,唔係band 2a 學生報band 1b 學校),另一個quota 報和自己能力同級的學校,雖然是同級,但在自行階段,仍然有70%機會人地唔收,因為自行學位只佔學校30% 學位,人地當然揀當中最好的30%。但最終原則是自行兩個選擇要係自己入咗唔會後悔的學校。

作者: PalFan    時間: 14-10-30 11:35

fion6406 發表於 14-10-30 10:56
你仔係Band 1/Band 2邊緣人?邊緣人自行報band 1學校要有落敗的心理準備,升中策略要把統一派位階段視為主 ...

是的. BAND 1邊緣人, 佢只有羽毛球算是少少優勢. 如選擇聖言便沒有這個優勢地方. 令我比較頭痛又難選擇.

個仔對比其他同學, 佢係一個讀書懶散的人, 暫時沒有追求學習心, 只要成績維持在精英班便不會再進取. 聖言我知比較靈活學習, 不會太死板教學, 最吸引是師資質素好. 返學又不太遠.

體藝我知的地方是, 好像小朋友不讀書也沒有強迫性, 但個仔在初期要給點壓力, 半強迫性學習, 才不會因懶散學習導致根基不好. 一來地點遠了點,

除了避開和女仔競爭, 我覺得男仔同女仔教法會有點不同, 如能統一男仔, 老師教學上便不用再兼顧女仔教法, 對男仔來講也比較有好處, 所以我唔抗拒只有男生的學校. 有的家長會講出來社會一樣有女仔要接觸. 怕咁多年中學只有男生不太好的說法, 可能我對個仔比較了解, 而佢身邊波友都會有男有女, 我又覺得對個仔不會受影響.

聖芳濟我之前冇乜留意, 我會再拎下資料同背景. 謝謝提供寶貴資料. TKS!

作者: PalFan    時間: 14-10-30 11:41

elbar, KIKIDADDY,

不好意思, 不懂如何在同一地方回覆, 只能開新的.

收到Kikidaddy 資料, 我了解一下這間學校背景再參考下.

elbar, 聖言KT區的. 我如考便要博, 所以考慮中
作者: Cheunghoming    時間: 14-11-1 15:29

作者: Cheunghoming    時間: 14-11-1 15:30

作者: 奥脫福    時間: 14-11-1 16:01

B1/B2邊緣人報聖言恐怕只會浪費自行的一個選擇。以我所知,就算係
B1a同學,操行拿不到A-或以上都係無得面試。

現在做選擇為時尚早,應待第二次呈分後(即出左第一學期成績),獲班主
任告知估計次第後再決定。

作者: 十年    時間: 14-11-2 08:49     標題: 回覆:自行兩間,你會進取定保守

小兒TKO屬於2a-b(應該不屬1c),我們心儀區內一所2a中學(尤其他本人),加上該校升level中,唸住保守會放自行一、甲一和乙一排頭位,如果進取㨂1c尾中學,又不是我們的心儀學校,所以初步有以上方案,我這樣想法,可行嗎?請賜教,謝!

作者: elbar    時間: 14-11-2 09:19

十年 發表於 14-11-2 08:49
小兒TKO屬於2a-b(應該不屬1c),我們心儀區內一所2a中學(尤其他本人),加上該校升level中,唸住保守會放 ...
一所2a中學 或 進取㨂1c尾中學, 請查看收發訊息

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5