教育王國

標題: 請教Cais家長 [打印本頁]

作者: careysum    時間: 14-9-14 09:26     標題: 請教Cais家長

請問學校嘅中文堂,老師是否hea住教中文?因近日睇到有D家長話,好多Is都hea住教中文,在我角度,入讀國際係預左中文唔好,但如果中文堂老師hea教,咁係另外一回事,所以,想請教Cais用家,謝謝!
作者: winnie194    時間: 14-9-15 05:27

唔明點樣叫"hea住教中文"?
讀得國際學校, 預左學校的時間分配係90% 英文, 10% 中文,
中文程度一定唔可以同本地學校比較!

我仔仔而家用緊啟思出版的中文書, 做完學校功課, 都可以應付學校小測。
作者: 小之爸    時間: 14-9-15 11:45

作者: Jane1983    時間: 14-9-15 12:32

hea吾hea,比較主觀。去學校school tour、睇吓壁布貼出來的功課、同admissions officer傾吓學校中文堂的安排、考什麽公開試,會了解多d。
作者: gigilanlan    時間: 14-9-15 18:30     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: cskm71    時間: 14-9-15 21:53     標題: 引用:一點都不hea,CAIS中文有3個程度,分別是本

原帖由 gigilanlan 於 14-09-15 發表
一點都不hea,CAIS中文有3個程度,分別是本地課程繁體(for程度較好),跟香港主流學校的教科書一樣,第二 ...
請問新校舍在哪?是否所有班級都搬過去?宜家好似分開低年級一個地方,高年級另一地方。

作者: gigilanlan    時間: 14-9-15 22:09     標題: 回覆:cskm71 的帖子

作者: cskm71    時間: 14-9-15 23:01     標題: 引用:Hi+新校舍將來在荔枝角(即香工後幾條街)

Hi 新校舍將來在荔枝角(即香工後幾條街),近蝴蝶谷對住山的,好近地鐵站。大校建好後,由prep至grade 12 ...
謝謝。幾時有新校用?我女宜家18個月,計劃緊送她去is。

作者: gigilanlan    時間: 14-9-15 23:13     標題: 回覆:cskm71 的帖子

作者: cskm71    時間: 14-9-16 21:34     標題: 引用:不客氣。那你囡囡真有福了,預計16年,但好

不客氣。那你囡囡真有福了,預計16年,但好多家長話起碼17年,希望不用等咁耐啦

...
謝謝。到時留意留意先。

作者: esther.cy    時間: 14-9-17 07:13     標題: 回覆:請教Cais家長

多謝 Gigilanlan 的分享!

其實我阿女入讀CAIS之前,坦白說我已經決定放棄佢大個女之後會識中文字,因為大部分IS家長都叫我不要再對入讀IS學生中文有要求。所以今年二女入了CAIS 後真是個Surprize! 中文真的不錯,同我大女嗰間港島直资小學用埋同一本中文(普通話版)課本。同 LS一樣,一樣要測中文詞語、拼音及造句。

所以我到現在都好滿意!

作者: gigilanlan    時間: 14-9-17 10:18     標題: 回覆:esther.cy 的帖子

作者: bennyeva    時間: 14-9-17 12:16     標題: 引用:Esther,不客氣!我只是分享我知道的。對,

原帖由 gigilanlan 於 14-09-17 發表
Esther,不客氣!我只是分享我知道的。對,今年CAIS中文科為了提高中文水平,我見到中文科全team老師真的很 ...
你好呀,想請教一下我小朋友就快兩歲,如果想報CAIS preparatory (5 year ) 以你經驗大約幾時申請呢?同學校幾時有open day 可以參觀呢?thx

作者: torunpoland    時間: 14-9-17 12:17     標題: 回覆:bennyeva 的帖子

你可以上其網頁查看

作者: careysum    時間: 14-9-17 14:40

我星期一剛去左觀校, CAIS的確唔錯, 我見到D學生都乖乖地, 純純地咁, 而且, 我見到D學生上緊中文堂, 畫畫, 英文堂等, 老師和學生都好認真, 中文老師也好用心教, 尼間學校比我印象的確好好.

另外, 我見時間表上有一堂叫ELA, 請問ELA即係咩呢?
作者: bennyeva    時間: 14-9-17 16:07     標題: 回覆:torunpoland 的帖子

我其實已經睇左網頁,但admission只係話報15-16年要18dec之前交表,因為我小朋友只有兩歲諗緊會否太早,但有其他IS又係要好早就報,所以想問問

作者: aandp    時間: 14-9-17 16:10     標題: 回覆:careysum 的帖子

ELA stands for English language arts

作者: gigilanlan    時間: 14-9-17 22:45     標題: 回覆:bennyeva 的帖子

作者: bblove100    時間: 14-9-18 06:50

Cais 英文全名是甚麽?
作者: gigilanlan    時間: 14-9-18 08:22     標題: 回覆:bblove100 的帖子

作者: gigilanlan    時間: 14-9-18 08:26     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: CaCa800    時間: 14-9-18 08:41     標題: 引用:你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請

你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請,讀K2那年報下一年的prep(K3)相對容易些,prep有5班,每班人數2 ...
你好!我睇過CAIS網頁,學校課程是Alberta, 是否畢業生多往加拿大升學?

作者: gigilanlan    時間: 14-9-18 13:32     標題: 回覆:CaCa800 的帖子

作者: marcuseunis    時間: 14-9-18 14:25

回覆 gigilanlan 的帖子

我之前都因lee個升學問題,所以冇報,怕加制轉吾番英制,因打算英國升學多,請問有冇多d cais升英國既資料分享
作者: gigilanlan    時間: 14-9-18 15:05     標題: 引用:回覆+gigilanlan+的帖子 我之前都因lee個

作者: bennyeva    時間: 14-9-19 17:53     標題: 引用:你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請

你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請,讀K2那年報下一年的prep(K3)相對容易些,prep有5班,每班人數2 ...
gigilanlan , 謝謝你嘅詳細回覆,咁我小朋友呢兩年只要學好做人同英文溝通就得了。我其實target 送小朋友去澳洲留學,所以一直只考慮有IB PMP 嘅學校同澳洲國際學校,原來AP澳洲認受性都高,咁就好了。聽你介紹CAIS校風真的不錯,我不是學術型家長,就緊要係小朋友番學開心,性情純樸就夠了^_^

你可否分享多d你對AP嘅睇法?先謝謝你的分享。

作者: gigilanlan    時間: 14-9-19 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+14-09-17+發表

作者: bennyeva    時間: 14-9-19 19:08     標題: 引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-09-19+發表gi

原帖由 gigilanlan 於 14-09-19 發表
別客氣呢!我也是初哥,邊學邊了解。你孩子還小,現階段未需要太緊張學術那些,過幾年可能你的想法有變也不 ...
你太謙虛了,你的回覆著實幫助了我們不少。我會再多做調查的了,最緊要係知道不用這麼早報名,因為每間IS都不同,確實需要早點了解,謝謝你。

作者: CaCa800    時間: 14-9-19 19:16     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

謝謝你的分享 我想問中文是教繁體字,還是簡體字?

作者: PiyoC    時間: 14-9-19 20:51     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

我想請教網上話要學校12底前交張reference letter去cais, 我有點唔明白,孩子還讀梗,怎樣叫學校寫reference letter,咁咪講到明我出年想走? 萬一考唔到怎辦?

作者: gigilanlan    時間: 14-9-19 23:20     標題: 引用:謝謝你的分享+我想問中文是教繁體字,還是

作者: saibei    時間: 14-9-19 23:23     標題: 回覆:請教Cais家長

謝謝gigilanlan的分享, 很詳細呢! 我也心儀CAIS, ,但我想小朋友到英國所以有所考慮, 但現在舒懷很多了!  

我想請教你:

- CAIS 是否多數HK 小朋友讀?  因在school visit 那天看不見有外國小朋友呢
-小女今年3歲, 剛K1, 如想小学轉為IS, 心儀CAIS, 即是報grade 幾?

我对IS 不太熟悉, 但努力學習中...

作者: gigilanlan    時間: 14-9-19 23:39     標題: 引用:我想請教網上話要學校12底前交張reference+

作者: gigilanlan    時間: 14-9-20 01:47     標題: 引用:謝謝gigilanlan的分享,+很詳細呢!+我也心儀

作者: CaCa800    時間: 14-9-20 08:26     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

謝謝你寶貴的意見!因為朋友圈子内没有小朋友讀國際學校,所以只能在EK收集各位家長的經驗及意見。真的很感謝你的分享!

作者: PiyoC    時間: 14-9-20 08:55     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

謝謝你詳細既解答。聽你講只收25%本地passport既學生,機會真係好細。面試會否需要考寫字? 定係都係玩下,傾下咁?

作者: gigilanlan    時間: 14-9-20 10:54     標題: 引用:謝謝你詳細既解答。聽你講只收25%本地passp

作者: CaCa800    時間: 14-9-20 20:57     標題: 引用:Quote:原帖由+PiyoC+於+14-09-20+發表謝謝

原帖由 gigilanlan 於 14-09-20 發表
希望多些其他CAIS家長分享他們的經驗啦!
上年我小朋友面試考一年級,包括有閲讀英文書、英文試卷、數學試 ...
Grade 1都幾多嘢考 好似考prep容易d

作者: saibei    時間: 14-9-20 22:38     標題: 回覆:CaCa800 的帖子

請問prep即是LS is K3 嗎?  grade 1 = 小一?

作者: gigilanlan    時間: 14-9-21 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+14-09-20+發表

作者: gigilanlan    時間: 14-9-21 17:24     標題: 引用:請問prep即是LS+is+K3+嗎?++grade+1+=+小一

作者: esther.cy    時間: 14-9-21 18:07     標題: 回覆:請教Cais家長

有關升學問題,由於阿女會讀CAIS, 所以我找了一位今年中學畢業生家長查問一下,佢話孩子在CAIS畢業會考一張叫Ontario Diploma,主要是供考加拿大大學用,所以學校會鼓勵同學考埋AP, 雖然係北美文憑,去英澳升學都無問題。就如用IGCSE一樣,雖然是英國文憑,但大部分北美也認可一樣。但當然用AP去北美升學是最好。根據今年畢業生既家長說,今年也有不少個中大、科大offers, 也算不錯呢!

因為我是 2nd hand source, 所以如果你們有更準確資料,請分享。

作者: esther.cy    時間: 14-9-21 18:13     標題: 回覆:請教Cais家長

有關 reference letter, 我知維記和St. CAT 都肯為學生寫。我想CAIS 大概也知道那些幼稚園是會為學生填 reference。據我所知,如果唔交 reference 會當你提交既資料 incomplete, 未必一定會俾 interview 機會。

作者: esther.cy    時間: 14-9-21 22:47     標題: 回覆:CaCa800 的帖子

小一至小三有繁體和簡體,由老師編配讀那邊。小四打上是簡體。

作者: mirrorng    時間: 14-9-21 23:16     標題: 引用:小一至小三有繁體和簡體,由老師編配讀那邊

原帖由 esther.cy 於 14-09-21 發表
小一至小三有繁體和簡體,由老師編配讀那邊。小四打上是簡體。
更正,學繁/簡是由家長選擇的。

另學校以前只有教簡體,至3年前應家長要求,並做了問卷調查後,開辦繁體班。所以現在的G4以上只有簡體,以後的G4以上相信有繁體班的

作者: 330    時間: 14-9-21 23:19     標題: 回覆:請教Cais家長

我囡囡現讀G3, CAIS中文開始有繁體字選擇,係囡囡讀Prep那年開始有,所以大家才會發覺現G4係冇繁體字,即現在選繁體字小朋友讀上去,係不會改回學簡體字
至於reference letter,當年囡囡學校係不會寫,CAIS叫我們寫解釋信就接納了。
CAIS校風真的好好,老師很有愛心 , 最初係老公喜歡囡囡讀CAIS, 而囡囡係讀九龍塘傳統名幼,成績不錯,亦獲心儀小學取錄,但老公是外國讀書大,眼見現在太多怪獸家長,所以不想囡囡死讀書下去,我就半推半就給囡囡入了CAIS,我想同大家講,我一年比一年更喜歡CAIS,學校閱讀風氣濃厚,我暫時沒見過有CAIS學生不喜歡看書,我只會叫女兒不要再看書,要讓眼睛休息

作者: gigilanlan    時間: 14-9-21 23:53     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: cskm71    時間: 14-9-22 00:16     標題: 引用:我囡囡現讀G3,+CAIS中文開始有繁體字選擇,

原帖由 330 於 14-09-21 發表
我囡囡現讀G3, CAIS中文開始有繁體字選擇,係囡囡讀Prep那年開始有,所以大家才會發覺現G4係冇繁體字,即現 ...
請問prep難考嗎?我女18個月,要報出年n班,屬意boxhill,因為全英。
因為lum住第日都系IS 同出國,所以出年就要報IS的K1。CAIS是心儀學校之一,但無K讀,lum住考其他IS的k,譬如esf,ics,david exodus(因為家在沙田),考不到,就繼續boxhill讀到k2再靠year 1或prep grade(5歲入學個grade)。
唔知我所列呢的kindergarten 的畢業生,考CAIS 的機會高不高呢?

作者: esther.cy    時間: 14-9-22 07:09     標題: 回覆:mirrorng 的帖子

Mirrorng, 多謝你的更正。因學校沒有問過我選那種就安排我囡囡讀繁體,因此我不知道他們會問家長。

另外,如果可提供繁體中文教學至小六會十分理想!

作者: mirrorng    時間: 14-9-22 07:27     標題: 引用:Mirrorng,+多謝你的更正。因學校沒有問過我

原帖由 esther.cy 於 14-09-22 發表
Mirrorng, 多謝你的更正。因學校沒有問過我選那種就安排我囡囡讀繁體,因此我不知道他們會問家長。

另外, ...
原來如此。

我還記得到G10 (不太確定),會考一個國際漢語試,是簡體的。不過我問其他家長也不知道

作者: mirrorng    時間: 14-9-22 07:46     標題: 引用:Quote:原帖由+330+於+14-09-21+發表我囡囡

原帖由 cskm71 於 14-09-22 發表
請問prep難考嗎?我女18個月,要報出年n班,屬意boxhill,因為全英。
因為lum住第日都系IS 同出國,所以出 ...
仔仔是從小讀純英國際幼園,到CAIS跟不上中文,問過讀RC家長,未需背默/漢字寫拼音/拼音寫漢字/造句,雖未及本地課程,但比我預期深(上星期已有第一課小測)。所以我幫妹妹報了本地(英普)幼稚園打底(希望冇選錯啦)

作者: 330    時間: 14-9-22 10:05     標題: 引用:很開心啊,終於有其他CAIS家長多點分享。

原帖由 gigilanlan 於 14-09-21 發表
很開心啊,終於有其他CAIS家長多點分享。

關於中文繁體班,我有朋友的孩子今年Gd 4,也是讀繁體班,中文課 ...
說得非常正確,就是學校功課量不多,我可以多點時間培養女兒中文的興趣,至於英文就全交學校了,老師亦會教英文文法,有別於部分IS學校

作者: 330    時間: 14-9-22 10:09     標題: 引用:Quote:原帖由+330+於+14-09-21+發表我囡囡

原帖由 cskm71 於 14-09-22 發表
因為lum住第日都系IS 同出國,所以出 ...
我聽聞學校開始準備2017時擴校,所以收生亦較早一兩年易了,早兩年我知道有哥哥姐姐在CAIS讀都沒收,相信小朋友閱讀及英文能力不太差,有反應問題不大的

作者: esther.cy    時間: 14-9-22 12:08     標題: 回覆:330 的帖子

暫時不用出外補習。中文科就自己與孩子一同温習,一個星期只參加兩個課外活動,讓孩子多點時間閱讀及休息,比較一般LC生活平衡一點,很好!

作者: cskm71    時間: 14-9-22 20:44     標題: 引用:Quote:原帖由+cskm71+於+14-09-22+發表請問

原帖由 330 於 14-09-22 發表
我聽聞學校開始準備2017時擴校,所以收生亦較早一兩年易了,早兩年我知道有哥哥姐姐在CAIS讀都沒收,相信小 ...
謝謝意見

作者: obey0818    時間: 14-9-24 11:07

请问CAIS有没有ASA(after school activities)
作者: 330    時間: 14-9-24 16:37     標題: 引用:请问CAIS有没有ASA(after+school activiti

原帖由 obey0818 於 14-09-24 發表
请问CAIS有没有ASA(after school activities)
有,自己報名,籃球,游水,唱歌…………

作者: gigilanlan    時間: 14-9-24 17:58     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: obey0818    時間: 14-9-24 20:38

Thanks!
作者: careysum    時間: 14-9-24 21:18

請問知唔知道如坐校車, 沙田區要幾點上車呢?
作者: ahwoon666    時間: 14-9-25 18:20     標題: 回覆:careysum 的帖子

我家住第一城,710上車

作者: aandp    時間: 14-9-26 08:29     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

請問聯絡誰人報名?謝謝

作者: careysum    時間: 14-9-27 13:19

多謝ahwoon666回覆, 我住富豪花園, 問左要6:45上車, 下車時間為4:15, 價錢$1700
校巴聯絡人, 李先生  9651 2473
作者: PCMW    時間: 14-9-28 07:54     標題: 回覆:請教Cais家長

我仔讀緊CAIS, 中文有三個課程,簡體、繁體(淺)、繁體(深),學校會因應小朋友程度分組。我仔讀繁體,俾人分左去深,本書同local school student冇分別,但我相信教就肯定冇咁深入,中文個個星期有test, 一係漢字拼音,一係口語,人都癲,一D唔hea.

作者: PCMW    時間: 14-9-28 08:04     標題: 引用:Quote:原帖由+PiyoC+於+14-09-19+發表我想

原帖由 gigilanlan 於 14-09-19 發表
關於那張ref. letter,如果覺得尷尬,你可以向CAIS admission team解釋你的原因,但是會不會影響面試機會, ...
我仔現在CAIS G3,當年幼稚園唔肯填reference letter, 最後都入左,我知好幾個case係咁,我諗果張letter都唔係太重要。

報名及面試費印象中幾年前都係咁嘅價,因我仔當年只報了RC及CAIS, 兩間都咁貴所以有印象,有錯請指正。

作者: gigilanlan    時間: 14-9-28 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+14-09-19+發表

作者: careysum    時間: 14-9-28 13:56

我女剛剛取得插班OFFER, 真係好開心, 我參觀學校時,見到有D小朋友上緊中文堂, 個個好乖, 好認真, 老師也教得好認真, 所以唔係國際學校就一定HEA教中文囉!
另外, 想請教自己渣車接送小朋友既家長, 請問你地車泊那裡上下車呢? 謝謝

作者: aandp    時間: 14-9-28 16:03     標題: 回覆:careysum 的帖子

Welcome and congrats. Which grade?

作者: gigilanlan    時間: 14-9-28 17:01     標題: 引用:+本帖最後由+careysum+於+14-9-28+13:59+編

作者: PCMW    時間: 14-9-28 20:30     標題: 引用:+本帖最後由+careysum+於+14-9-28+13:59+編

原帖由 careysum 於 14-09-28 發表

我女剛剛取得插班OFFER, 真係好開心, 我參觀學校時,見到有D ...
School website有指示的

作者: esther.cy    時間: 14-9-28 23:30     標題: 回覆:請教Cais家長

其實除了讚賞學校的中文課程之外,不得不讚賞它們的基督教課程都做得很好,同學們每星期有一天一同崇拜,而且每天也有基督教道德課,可見學校非常重視基督教的價值觀,所以CAIS的孩子一般會比較其他國際學校的學生乖一點 (聽一些校車阿姨講的)。

起初收到Offer的時候我是十五、十六的!由於我們住得很遠,因此囡囡早上要搭差不多一小時校車才回到學校,6:40am上車。幸好我和丈夫到現在都十分滿意這間學校,加上囡囡又讀得開心,所以路程雖然遙遠,仍是十分值得的。

作者: careysum    時間: 14-9-29 20:50

完全明白渣車接送而有機會抄牌果種壓力,因我女現在在九龍塘返學,日日都驚抄牌,亦驚無位泊,奈何校車車程要80分鐘,自己開車就15分鐘,宜家CAIS校車車程1個鐘,自己送就20分鐘,所以都想試下送,多謝大家嘅資料。
作者: gigilanlan    時間: 14-9-29 21:06     標題: 引用:完全明白渣車接送而有機會抄牌果種壓力,因

作者: 330    時間: 14-9-29 23:03     標題: 回覆:請教Cais家長

中文課程真的一點也不hea,囡囡現在Grade 3,開學至今已經兩次筆試,一次口試,今年還開始要看圖作文寫一百字,今天功課就抄課文詩詞,老師亦叫他們在旁畫出意境,我看見也非常開心

圖片附件: 1412003197348.jpg (14-9-29 23:03, 49.65 KB) / 下載次數 107
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM2NTN8NTAzMmVjMWJ8MTcxNTk4NjUzMHww

作者: zeromama    時間: 14-9-29 23:08     標題: 回覆:330 的帖子

Very nice work, especially the hand writing !!!! Superb :)

作者: esther.cy    時間: 14-9-30 09:45     標題: 回覆:330 的帖子

Nice work! Thanks for sharing!

作者: mirrorng    時間: 14-9-30 11:41     標題: 回覆:330 的帖子

認同。開學一個月已經有測驗及口試。中文功課也多了,對筆劃及字體也多了點要求。

作者: Man04    時間: 14-10-8 00:01     標題: 回覆:mirrorng 的帖子

請問cais ,每月學費幾多?

作者: esther.cy    時間: 14-10-8 07:01     標題: 引用:請問cais+,每月學費幾多? +

原帖由 Man04 於 14-10-08 發表
請問cais ,每月學費幾多?
http://www.cais.edu.hk/admissions/school-fees/

作者: Man04    時間: 14-10-8 07:48     標題: 回覆:esther.cy 的帖子

Thanks

作者: Man04    時間: 14-10-8 10:11     標題: 回覆:Man04 的帖子

這間需要買債券嗎?

作者: andrewwcng    時間: 14-10-8 12:15

回覆 Man04 的帖子

http://www.cais.edu.hk/school-expansion/funding/
作者: happy116    時間: 14-10-9 19:04     標題: 回覆:請教Cais家長

請問cais既學制同IB分別大嗎?到澳洲升高小可以函接嗎?謝謝

作者: leegbd    時間: 14-10-10 18:36     標題: 回覆:happy116 的帖子

你指高小即係year 幾? 我個仔在cais讀到year 7 term 1, 今年1月在澳洲升year 7.

作者: happy116    時間: 14-10-11 13:17     標題: 回覆:leegbd 的帖子

Plan to move to Australia when he is year 3 or 4....thinking if this arrangement is fine.  Thank you

作者: leegbd    時間: 14-10-11 14:20     標題: 回覆:happy116 的帖子

i don't think there is any problem, especially for upper primary. my son's first language is english, so that he catches up his new school life very fast.

作者: saibei    時間: 14-10-18 21:29

Dear CAIS parents, may I ask is anyone has successfully admitted to Preparatory class without asking the current school to fill the student reference form?  thanks a lot!

作者: Corarale    時間: 14-10-18 23:15

回覆 mirrorng 的帖子

hello. may i ask which bilingual school should i target in order to get into CAIS?
Zenith? York? Think?

any suggestion please? :)

作者: esther.cy    時間: 14-10-19 00:34     標題: 引用:回覆+mirrorng+的帖子 hello.+may+i+ask+w

原帖由 Corarale 於 14-10-18 發表
回覆 mirrorng 的帖子

hello. may i ask which bilingual school should i target in order to get into C ...
I am not sure if CAIS has any "preferred kindergarten". My daughter is from Victoria and I know some of her classmates are graduated from kindergartens in Kowloon Tong. I think CAIS concerns more about the interview performance rather than which KG your kid comes from.

作者: Corarale    時間: 14-10-19 00:58     標題: 回覆:esther.cy 的帖子

Got it. Thx for your reply.

If you dont mind, can i ask if my son needs to have good mandarin skills in order to get in? Or fluent english is the first priority?

Also when you mentioned interview performance, what does the school expect?

Sorry to ask so many question s as I'm still very new to this..

作者: esther.cy    時間: 14-10-19 23:12     標題: 引用:Got+it.+Thx+for+your+reply. If+you+dont

原帖由 Corarale 於 14-10-19 發表
Got it. Thx for your reply.

If you dont mind, can i ask if my son needs to have good mandarin skill ...
Corarale, not sure about the interview format but you may ask the school if you will have a visit there. Or you can see sharings from other parents above.

Don't think your kid need to have good mandarin as some students, esp those native English speaking kids show no understanding in Chinese. I think it is more important that your kid can demonstrate his understanding of instruction in English.

作者: careysum    時間: 14-10-20 22:59

我小朋友讀YORK國際班, 我諗應該只是睇小朋友面試時既表現, 來自邊間幼稚園應該唔係重點
作者: belle2009    時間: 14-11-12 15:35     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: belle2009    時間: 14-11-12 22:41     標題: 回覆:請教Cais家長

作者: JM_wyw    時間: 14-11-12 23:44     標題: 回覆:請教Cais家長

Any parent can share about the interview?

作者: gigilanlan    時間: 14-11-13 07:58     標題: 引用:請問cais一學年有多少次考試?…………每學

作者: gigilanlan    時間: 14-11-13 08:04     標題: 引用:請問cais一學年有多少次考試?…………每學

作者: gigilanlan    時間: 14-11-13 08:05     標題: 引用:Any+parent+can+share+about+the+interview

作者: belle2009    時間: 14-11-13 08:27     標題: 回覆:gigilanlan 的帖子

作者: gigilanlan    時間: 14-11-13 09:40     標題: 引用:謝謝你的意見……想請問你小一共讀多少科? +

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5