教育王國

標題: 小學生自行上學 [打印本頁]

作者: Queenielam88    時間: 14-8-28 22:00     標題: 小學生自行上學

請問你們小朋友到幾多年級才不坐校車而自行坐地鐵上學?

作者: birdbird    時間: 14-8-28 22:38     標題: 回覆:小學生自行上學

視乎要不要过馬路及所行經的地方治安情況。我仔在P.4 升P.5 的暑假自行坐mtr 回校上暑期班

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-8-28 22:46

2年班時試過幾次,但可免則免。
作者: nillnill    時間: 14-8-29 00:14     標題: 回覆:Queenielam88 的帖子

有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企樓下。

作者: hadwinboy    時間: 14-8-29 00:34     標題: 引用:有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企

原帖由 nillnill 於 14-08-29 發表
你自己放心米得囉,唔駛理別人架。

作者: MASAYA    時間: 14-8-29 08:57

nillnill 發表於 14-8-29 00:14
視乎有幾安全, 如果距離馬路遠同隔離係差館我先放心
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-29 09:59

一年級?如果是我,我不放心。
作者: sonkhl    時間: 14-8-29 10:15

回覆 nillnill 的帖子

不贊成,反對你這樣做.現在香港不只有香港人.你會發現早上多了很多非香港人(你明我指那些人).你未聽過搶仔,取器官嗎?

作者: subb    時間: 14-8-29 11:13

幾樓下先 ! 我以往住的屋苑是, 一踏出屋苑大閘唔夠10步入校門都可以, 不過亞媽心態, 開頭都偷望下 !
作者: hkpapa852    時間: 14-8-29 11:31

Queenielam88 發表於 14-8-28 22:00
請問你們小朋友到幾多年級才不坐校車而自行坐地鐵上學?
呢個問題要好小心, 因為太早叫子女獨自返學, 有機會俾D"多事既好心人"去告你"疏忽照顧子女".

因為有條《侵害人身罪條例》, 係話任何人故意忽略、拋棄或遺棄所管養或照顧的16歲或以下兒童或少年,而導致其受到傷害,均屬刑事罪行,最高可判囚10年。

如果你覺得小朋友有能力去做而小朋友又做到, 唔代表無"問題"..... 可以睇下呢段新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130805/18364224

我自己真係遇過呢D"多事既好心人", 話說N年前小兒7歳左右, 我地係某商場的快餐店食緊野, 佢話想買一樣野(好似係膠布), 我記得隔離幾個舖位有間藥房有得賣, 俾錢叫佢自己去買.
點知過咗陣收到果間藥房打嚟, 話我做乜叫個細路自己走去買野, 仲話我疏忽照顧, 再唔過去服警告我虐兒...... 嘩, 玩到咁大即刻9秒9走過去啦..... 從此又幫襯少一間藥房

作者: YuYuMother    時間: 14-8-29 11:37

1年級好似細左 d 喎?就算學校喺屋企樓下都要搭 lift 落樓,係擔心突發情況佢唔識處理。

我覺得幾多歲適合好難一概而論,要睇個別小朋友情況,不過起碼都要 5, 6年級吧!

我女都叫好定好乖嗰種小朋友,我都6年級先比佢自己返學放學。

作者: coco_cocopig    時間: 14-8-29 23:38     標題: 回覆:小學生自行上學

作者: hadwinboy    時間: 14-8-30 02:03     標題: 引用:Quote:Queenielam88+發表於+14-8-28+22:00+

原帖由 hkpapa852 於 14-08-29 發表
呢個問題要好小心, 因為太早叫子女獨自返學, 有機會俾D"多事既好心人"去告你"疏忽照顧子女".

因為有條《侵 ...
下? 會這樣架! 我前兩日在某細商場內太興吃下午茶,我仔要過附近影碟店買DVD(都有成條走廊鋪位), 我都係比錢佢自己去買! 我仔6歳8個月,未夠120cm.... 下次都係叫佢等陣先去。

作者: hadwinboy    時間: 14-8-30 02:03     標題: 引用:Quote:Queenielam88+發表於+14-8-28+22:00+

原帖由 hkpapa852 於 14-08-29 發表

因為有條《侵 ...
下? 會這樣架! 我前兩日在某細商場內太興吃下午茶,我仔要過附近影碟店買DVD(都有成條走廊鋪位), 我都係比錢佢自己去買! 我仔6歳8個月,未夠120cm.... 下次都係叫佢等陣先去。

作者: 小曳人    時間: 14-8-30 07:21     標題: 回覆:Queenielam88 的帖子

我自己小三就同大我—年但跳班小五嘅哥哥—齊放学,要过4次馬路!佢升中之後就我自己放学。
我會用相同尺度去对待我嘅小朋友,之不过到時唔知奶奶嘈唔嘈,因為七歲幾自行去酒樓厠所都唔啱。。。

作者: SY_Joanne    時間: 14-8-30 14:15     標題: 回覆:小曳人 的帖子

我試過帶囝囝去商場女廁都比人話唔得呀!

作者: 小曳人    時間: 14-8-30 16:50

SY_Joanne 發表於 14-8-30 14:15
廁所~我已經响四歲幾放手佢自己去,最多响男廁門口等,叫佢有乜嘢就大聲叫我但如果升小學都離唔到身去廁所,又點可能放心自己返學呢

作者: Yanamami    時間: 14-8-30 16:53

SY_Joanne 發表於 14-8-30 14:15
幼稚園都還可以,小學生就唔好啦~
作者: 大件仔    時間: 14-8-30 18:48

我亞仔今年P3, 但已OVER 1咪4,望眼成個中學生咁高,  我今年開始比電話佢用, 放手比佢放學搭地鐵, 因為放學回家只須坐地鐵, 無須過馬路,
作者: Gary_family    時間: 14-8-30 19:18     標題: 引用:有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企

作者: Yanamami    時間: 14-8-31 09:49

P5/P6我見唔少,P4間中都有,但P1就真喺細,落樓搭校車還可接受,其實最怕有乜突發事,小朋友唔識應付。
作者: Jessy    時間: 14-8-31 13:28

如果就在屋企樓下完全不用過馬路, 我諗我都要2年級才放心比佢自己返, 仲要係男孩子喎, 如果女孩子一定唔得, 仲要再大個d先考慮.  
作者: 史丹福    時間: 14-8-31 14:34

意外嘅野一次就夠!現今社會複雜咗,就算搭升降機都要大人陪同啦!
作者: nillnill    時間: 14-8-31 15:46     標題: 回覆:史丹福 的帖子

各位言之有理。會送到學校門口為止。

作者: Queenielam88    時間: 14-8-31 16:29     標題: 回覆:史丹福 的帖子

各位都講得好有道理,我諗都係過多二年等佢升上小五先再諗喇!

作者: MASAYA    時間: 14-9-1 10:44

Gary_family 發表於 14-8-30 19:18
見過啦!仲要搭幾個站車!學校都無佢符'
學校冇規定?我地學校寫明小三先准自行上學
作者: Gary_family    時間: 14-9-1 11:35     標題: 引用:Quote:Gary_family+發表於+14-8-30+19:18+

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5