教育王國

標題: 可唔可以唔好自創學校名英文簡寫? [打印本頁]

作者: se6b03    時間: 14-8-21 22:16     標題: 可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係謝瑞麟, 人地用左咁多年,忽然有人又叫陳守仁做TSL,又要從新適應過,其實陳守仁點解唔係拼Chan Shau Yan而係Tan Siu Lin,諗極唔明,如囝囝有機會面試,真係要當面問老師點解咁拼法。
作者: 小花媽咪    時間: 14-8-21 22:22     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

陳守仁唔係用英文拼音,
我以前識一個姓TAN陳係新加坡人。

作者: YuYuMother    時間: 14-8-21 22:29

我朋友係馬拉人, 姓陳, 英文串法係 TAN。

姓陳唔一定串 CHAN,可以係 TAN。等於姓王唔一定係 WONG,可以係 ONG。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-8-21 22:35     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

人地本來個名就係咁拼,就好似邵逸夫就係Run Run Shaw

作者: se6b03    時間: 14-8-21 22:39

Charlotte_mom 發表於 14-8-21 22:35
人地本來個名就係咁拼,就好似邵逸夫就係Run Run Shaw
我明!只不過唔知幾時開始個個用晒簡稱tsl,等我仲以為係謝瑞麟珠寶行。
作者: Obiepapa    時間: 14-8-21 22:43     標題: 引用:我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個

原帖由 se6b03 於 14-08-21 發表
我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係 ...
潮州話拼音。

作者: Obiepapa    時間: 14-8-21 22:45     標題: 引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-8-21+22:32+

原帖由 YuYuMother 於 14-08-21 發表

我朋友係馬拉人, 姓陳, 英文串法係 TAN。
你朋友一定祖籍潮州

作者: 天使麵    時間: 14-8-21 22:46

就算未入讀,甚至未報讀,早於8年前我和朋友們都如此TSL的稱呼,可能因我們當時已好心儀,而且不擅打中文字的朋友更方便打字之用吧!?

作者: ozoz    時間: 14-8-21 22:53     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-8-21+22:35

我明!只不過唔知幾時開始個個用晒簡稱tsl,等我仲以為係謝瑞麟珠寶行。
好多年了,你家下知道了,覺得個名重有冇問題?重有冇其他學校簡稱想查下,呢度d家長應該好樂意答你。

作者: MyAshley    時間: 14-8-21 22:56

ozoz 發表於 14-8-21 22:53
好多年了,你家下知道了,覺得個名重有冇問題?重有冇其他學校簡稱想查下,呢度d家長應該好樂意答你。

...

建議他還是多點上EK吧!
作者: bubuG    時間: 14-8-21 23:10     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

笑了!

作者: Argyle    時間: 14-8-21 23:17     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

DBS 就當然係星展銀行啦

作者: spmok1999    時間: 14-8-21 23:19

放鬆D啦香港人...
作者: ozoz    時間: 14-8-21 23:25     標題: 引用:DBS+就當然係星展銀行啦 +

原帖由 Argyle 於 14-08-21 發表
學校果然係小社會,又有銀行又有金行。

作者: virgokaren    時間: 14-8-21 23:29     標題: 回覆:se6b03 的帖子

都吾係自創,大部份學校都係用英文名的第一個字母做縮寫的。

陳守仁是華僑,不是香港人,所以他的英文名不是我們看慣的英文譯音。

作者: miutang    時間: 14-8-21 23:32     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

英文簡寫不是自創,是學校的英文串法縮寫,唔係因為你唔識或容易令你誤會就需要改其他吧!

作者: beckylui    時間: 14-8-22 00:29     標題: 引用:笑了! +

原帖由 bubuG 於 14-08-21 發表
笑了!
笑了! x2

作者: helenli    時間: 14-8-22 00:38     標題: 回覆:se6b03 的帖子

從來都係叫tsl, 唔係忽然開始叫,亦無人自創校名縮寫。

作者: gegemok    時間: 14-8-22 01:03     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

用英文頭幾個字作為縮寫好平常,點算係自創@@!。。。TVB莫非大家叫佢電視廣播有限公司咩(定用中文縮寫為《電視廣播》)?可能更加唔明!

作者: se6b03    時間: 14-8-22 01:20

gegemok 發表於 14-8-22 01:03
用英文頭幾個字作為縮寫好平常,點算係自創@@!。。。TVB莫非大家叫佢電視廣播有限公司咩(定用中文縮寫為《 ...
咁TVB呢d街知巷聞既英文縮寫當然無問題,但tsl唔係第一時間想起邊間,係另一條講tsl既題目入面都有人唔知要問。其實用縮寫無問題,但如果係標題先用中文寫陳守仁小學(tsl),之後內文先用縮寫相信會更清楚。

作者: gegemok    時間: 14-8-22 01:34     標題: 引用:Quote:gegemok+發表於+14-8-22+01:03+用英

原帖由 se6b03 於 14-08-22 發表
咁TVB呢d街知巷聞既英文縮寫當然無問題,但tsl唔係第一時間想起邊間,係另一條講tsl既題目入面都有人唔知要 ...
其實你可以refer本板置頂的小學校名縮寫配對表。

作者: huba    時間: 14-8-22 01:36     標題: 引用:Quote:gegemok+發表於+14-8-22+01:03+用英

咁TVB呢d街知巷聞既英文縮寫當然無問題,但tsl唔係第一時間想起邊間,係另一條講tsl既題目入面都有人唔知要 ...
建議新手家長先看置頂帖子:

圖片附件: 1408642585264.jpg (14-8-22 01:36, 37.73 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA5Nzh8MDQ5ZGEzODF8MTcxNTQ3NzIyM3ww

作者: se6b03    時間: 14-8-22 01:50

huba 發表於 14-8-22 01:36
建議新手家長先看置頂帖子:
唔該晒,已經睇左。

作者: 爸爸愛您    時間: 14-8-22 02:23     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

作者: simonkawah    時間: 14-8-22 02:57     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

而家有d學校面試已經會問小朋友學校的英文全寫或縮寫。

作者: clly    時間: 14-8-22 03:25     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

作者: janbibi    時間: 14-8-22 03:38     標題: 回覆:se6b03 的帖子

真心建議你帶小朋友去面試前睇下學校網頁,對學校有基本認識。
面試時問埋d咁嘅問題,只會影響老師對家長的睇法

作者: kochiman2004    時間: 14-8-22 06:20     標題: 回覆:janbibi 的帖子

去金舖多過去學校,所以對金鋪名字會敏感D。
講下笑放鬆下…

作者: momama    時間: 14-8-22 07:12     標題: 引用:英文簡寫不是自創,是學校的英文串法縮寫,

原帖由 miutang 於 14-08-21 發表
英文簡寫不是自創,是學校的英文串法縮寫,唔係因為你唔識或容易令你誤會就需要改其他吧!

...
唔明去問係正常,但要有好嘅態度囉。我成日教個女,媽咪大把嘢唔識,唔會隨便質疑人哋。

作者: silvia_ng    時間: 14-8-22 08:12     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

只係樓主忽然上ek, 而非陳守仁忽然比人改做TSL
虛心查問,唔好一開始就質疑人地,呢個係我係ek 咁耐既處世之道。

作者: silvia_ng    時間: 14-8-22 08:14     標題: 引用:DBS+就當然係星展銀行啦 +

原帖由 Argyle 於 14-08-21 發表
nice

作者: mici    時間: 14-8-22 08:31     標題: 引用:只係樓主忽然上ek,+而非陳守仁忽然比人改做

原帖由 silvia_ng 於 14-08-22 發表
只係樓主忽然上ek, 而非陳守仁忽然比人改做TSL
虛心查問,唔好一開始就質疑人地,呢個係我係ek 咁 ...

作者: ozoz    時間: 14-8-22 08:35     標題: 引用:Quote:gegemok+發表於+14-8-22+01:03+用英

多謝意見,不過要個大海咁多人就你,相信好難成事囉。

作者: silvia_ng    時間: 14-8-22 08:39     標題: 引用:Quote:原帖由+se6b03+於+14-08-22+發表咁TV

原帖由 ozoz 於 14-08-22 發表
多謝意見,不過要個大海咁多人就你,相信好難成事囉。
其實陳守仁個英文簡寫全名叫plkctslps,  如果要就呀樓主,應該要叫捐贈者陳守仁博士改名。佢仲建在架,可以上網睇下佢個人資料。

作者: hkpapa852    時間: 14-8-22 08:41

入屋叫人, 入廟拜神, 呢D叫尊重.
唔明就問, 呢度一定有人答; 世界唔係只繞著你轉的
作者: Yanamami    時間: 14-8-22 09:08

中學更多縮寫,要習慣下~
作者: HaYi    時間: 14-8-22 09:42

TSL 冇問題, 反而一D好相似的如st.paul,  未必會去查表,  我會打多幾隻字.. Boys, C0-ed, etc , 方便D睇,
作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 09:56

我唔in o架,但就識上google打tsl囉, 除左謝瑞麟,仲會有陳守仁小學出現,真係唔明有幾難,樓主係時候要勤力d做功課~~
作者: snow228    時間: 14-8-22 10:07     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

考小学都要自己做吓功課先架!

作者: evacalbee    時間: 14-8-22 10:11

se6b03 發表於 14-8-21 22:16
我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係 ...
下? 入嚟教育王國唔係諗住見到人講TSL係講緊謝瑞麟呀??

即人地問TSL vs DBS, 就係問入謝瑞麟定星展返工好咩.....

作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 10:31

evacalbee 發表於 14-8-22 10:11

即人地問TSL vs DBS, 就係問入謝瑞麟定星 ...
如果入o黎EK搵工,見到DPS份工應該會好開心

作者: 奥脫福    時間: 14-8-22 10:45

大肥羊 發表於 14-8-22 09:56

我唔in o架,但就識上google打tsl囉, 除左謝瑞麟,仲會有陳守仁小學出現,真係唔明有幾難,樓主係時候要勤力d做 ...

話分兩頭,若非有呢個帖,TSL (我指陳守仁小學) 在 Google 根本唔入流。。。至少頭三版
都無佢份。

作者: AgapePa    時間: 14-8-22 10:54

醒多3個簡寫比樓主.

WKF ------- 世界空手道總會
GH --------- 嘉禾
HKGUA --- 香港泌尿婦科協會
作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 11:01

奥脫福 發表於 14-8-22 10:45
話分兩頭,若非有呢個帖,TSL (我指陳守仁小學) 在 Google 根本唔入流。。。至少頭三版
都無佢份。
Just searched, P.2已經有

Page 2 of about 3,840,000 results (0.17 seconds)

Search Results

作者: 奥脫福    時間: 14-8-22 11:23

回覆 大肥羊 的帖子

咁或者同 set 左 search option 有關?!我三版都無佢喎!

TSL
- NASDAQ.com
www.nasdaq.com ›
Quotes

翻譯這個網頁

Stock quote for
Trina Solar Limited
(TSL) - Get real-time last sale and extended hours stock prices, company news, charts, and company-specific research tools ...

Trina Solar Limited (TSL) After Hours Trading - NASDAQ.comwww.nasdaq.com ›
Quotes

TSL

After Hours Trading

翻譯這個網頁

Trina Solar Limited (TSL) After Hours Trading - View free After Hours stock trades at NASDAQ.com.

TSL
- MarketWatch
www.marketwatch.com/investing/stock/tsl

翻譯這個網頁

Updated stock quote for
tsl
- including
tsl
stock price today, earnings and estimates, stock charts, news, futures and other investing data.

TSL
Marketing
www.tslmarketing.com/

翻譯這個網頁

TSL
Marketing is a global B2B Marketing services firm. We specialize in lead generation, creative services, lead management, and multi-touch marketing.

TSL
- 德翔海運
www.tslines.com/homesim/

轉為繁體網頁

陈董事长创立德翔海运时,已累积二十年之海运实务经验,对于船舶购置、营运、新航线开发以及财务管理各方面皆有丰富历练。经历过数次的海运风暴与前所未有的荣 ...

TSL
Outdoor : World leader in snowshoes
www.tsloutdoor.com/en/

翻譯這個網頁

Discover
TSL
SNOWSHOES, the snowshoe world leader also offering a complete range of outdoor products: telescopic poles, backpacks, trekking shoes, ...

TSL
Education - The largest network of teachers in the world
www.tsleducation.com/

翻譯這個網頁

TSL
Education Ltd is the UK's leading educational publisher. The Times Educational Supplement, FE Focus and Times Higher Education and our magazines, ...

作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 11:28

回覆 奥脫福 的帖子

我都唔in, 鬼識set search option 咩

作者: se6b03    時間: 14-8-22 11:30

奥脫福 發表於 14-8-22 11:23
回覆 大肥羊 的帖子

咁或者同 set 左 search option 有關?!我三版都無佢喎!

Yahoo searchGoogle唔同,Yahoo第一版已經有TSL=陳守仁,但Google真係超過3版都無。

作者: 奥脫福    時間: 14-8-22 11:33

大肥羊 發表於 14-8-22 11:28

回覆 奥脫福 的帖子

我都唔in, 鬼識set search option 咩

所以我咪 cap 埋幅圖囉,上面果幅係無任何 option 架。

如果想陳守仁「第一」,其實好易架咋。。。得左!

作者: 奥脫福    時間: 14-8-22 11:35

se6b03 發表於 14-8-22 11:30

用Yahoo search同Google唔同,Yahoo第一版已經有TSL=陳守仁,但Google真係超過3版都無。 ...

咁人「沽」我咪又「沽」囉。。。  

作者: silvia_ng    時間: 14-8-22 11:54

大肥羊 發表於 14-8-22 10:31
如果入o黎EK搵工,見到DPS份工應該會好開心

今日我係星島又真係見到DPS (NOT DBS) 請校工喎

作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 12:06

silvia_ng 發表於 14-8-22 11:54
今日我係星島又真係見到DPS (NOT DBS) 請校工喎
蕭阿姨你快d po上o黎引下佢地啦

作者: silvia_ng    時間: 14-8-22 12:40

大肥羊 發表於 14-8-22 12:06
蕭阿姨你快d po上o黎引下佢地啦

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=10928&do=album&picid=62460

作者: Charlotte_mom    時間: 14-8-22 12:50     標題: 引用:醒多3個簡寫比樓主.WKF+-------+世界空手道

原帖由 AgapePa 於 14-08-22 發表
醒多3個簡寫比樓主.

WKF ------- 世界空手道總會
HKUGA,唔係HKGUA。做功課唔夠勤力,再試

作者: 大肥羊    時間: 14-8-22 12:53     標題: 引用:Quote:大肥羊+發表於+14-8-22+11:28+回覆+

原帖由 奥脫福 於 14-08-22 發表
所以我咪 cap 埋幅圖囉,上面果幅係無任何 option 架。

如果想陳守仁「第一」,其實好易架咋。。。得左 ...
oh, 有高手話我知,用English Google & locate 到我喺香港,plktslps就會喺Google升呢一版咁多

作者: sadsam    時間: 14-8-22 12:56

Argyle 發表於 14-8-21 23:17
所以做人唔好太DBS~

作者: mirage    時間: 14-8-22 13:01

回覆 se6b03 的帖子

活到老學到老,下次用PLKCTSLPS, HKBUASWKFPS 一樣會有人唔知。世界不是為你一人轉。
作者: w_y    時間: 14-8-22 14:07

EK 一班資深家長說話真係好厚道
作者: littlefaith    時間: 14-8-22 14:18

w_y 發表於 14-8-22 14:07
EK 一班資深家長說話真係好厚道
我直頭選擇唔出聲㖭啦﹗
作者: sissysze    時間: 14-8-22 14:30     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

我呢隻住係井底嘅青蛙......

作者: loveDD    時間: 14-8-22 14:37

hkpapa852 發表於 14-8-22 08:41
入屋叫人, 入廟拜神, 呢D叫尊重.
唔明就問, 呢度一定有人答; 世界唔係只繞著你轉的 ...
可惜唔少香港人覺得世界圍繞他們轉是應份 ~~
作者: loveDD    時間: 14-8-22 14:44

奥脫福 發表於 14-8-22 10:45
都無佢份。
若在GOOGLE搜尋工具設定"地區"為"香港",就可以見到TSL陳守仁在第一版
作者: loveDD    時間: 14-8-22 14:45

奥脫福 發表於 14-8-22 11:33

如果想陳守仁「第一」,其實好易架咋。。。得左 ...

作者: se6b03    時間: 14-8-22 14:55

loveDD 發表於 14-8-22 14:44
若在GOOGLE搜尋工具設定"地區"為"香港",就可以見到TSL陳守仁在第一版

改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我用咁耐googlesearch出黎既野永遠唔係我想搵既野,唔關事既就一大堆。

作者: loveDD    時間: 14-8-22 15:00

se6b03 發表於 14-8-22 14:55
改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我 ...
唔梗要,大家來這裡都係學野,我好多時撞下撞下先搵到,依度好多家長都好熱心幫人,只要唔燒到佢地啲學校.....
作者: saintbernard888    時間: 14-8-22 15:01

se6b03 發表於 14-8-22 14:55
改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我 ...
不嬲search 甚麼打key word都好緊要架啦, 想要search野一步到位就要打多樣相關的東西, 例如tsl school, 係google打出第一頁已見到學校名和地圖....
作者: Charlotte_mom    時間: 14-8-22 15:56     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

其實唔止英文簡寫,仲有好多,例如紅馬、大天、長天、德兆、馬主、油天、新油天、好多好多。想知多d,真係要與時並進

作者: cch0928    時間: 14-8-22 17:46     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

我覺得最搞笑是之前有個post問牛基定油基,讀小學牛油都出埋😁

作者: Busybody!    時間: 14-8-22 19:25     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

作者: Busybody!    時間: 14-8-22 19:26     標題: 回覆:Busybody! 的帖子

作者: vakiac    時間: 14-8-22 23:28     標題: 回覆:se6b03 的帖子

星加坡中文拼音跟我們不同,以我所知:

陳 TAN
王 ONG

唔知有無錯

作者: hadwinboy    時間: 14-8-22 23:29     標題: 引用:Quote:se6b03+發表於+14-8-21+22:16+我蠢,

原帖由 evacalbee 於 14-08-22 發表

笑左

作者: hadwinboy    時間: 14-8-22 23:29     標題: 引用:Quote:se6b03+發表於+14-8-21+22:16+我蠢,

笑左

作者: hadwinboy    時間: 14-8-22 23:36     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

我當年為了找小學資料,初上EK 時也一頭煙! 但我覺得配對很有趣喎! 後來到我老公上EK, 同樣一頭煙,他續個簡寫問我是什麼,我全部解答到,我覺得自己好勁好似師姐般

作者: smellycat    時間: 14-8-22 23:39     標題: 引用:Quote:se6b03+發表於+14-8-21+22:16+我蠢,

作者: 786    時間: 14-8-23 09:03     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-8-22+08:41+入

原帖由 loveDD 於 14-08-22 發表
可惜唔少香港人覺得世界圍繞他們轉是應份 ~~
你呢句好中point

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-8-23 09:27

雖然我本來都唔知, 但人地真係拼Tan Siu Lin, 叫TSL 都無可厚非, 官網URL 都係有 tsl.

作者: se6b03    時間: 14-8-23 09:57

瑩瑩老豆 發表於 14-8-23 09:27
雖然我本來都唔知, 但人地真係拼Tan Siu Lin, 叫TSL 都無可厚非, 官網URL 都係有 tsl.
...

有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到陳守仁個音出黎,咁一般真係好難估,反而讀成譚兆年仲可以。

另外學校全名係 Po Leung Kuk Camoes Tan Siu Lin,中間果個 Camoes又好似唔係英文,唔知發音,面試時如果叫你用英文講學校名都唔知點讀。

作者: HaYi    時間: 14-8-23 10:22

陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是Tan..

而陳守仁學校前身有葡國背景立學, Camoes 反映左.  
現在的楊校長好喜叫學生 Camoesian, 突顯左學校的團隊精神.

TSL 好似是首批直資小學之一, 都成10多年, 要考的家長其實都要了解下同其它學校的分別.  

Fm TSL website
-----------------
本校原名為 Portuguese Community Schools, Inc., Escola Camões,由葡萄牙社區教育及福利基金於十九世紀五十年代創立。
自一九九六年起由保良局接管辦學。
在一九九九年,本校改名為保良局陳守仁小學。
於二零零零/二零零一年度成為香港首間直資小學
作者: hkpapa852    時間: 14-8-23 10:32

好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃要簡稱BS,皇仁要簡稱WY先合理
作者: bvlswsp    時間: 14-8-23 11:17     標題: 引用:我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個

係先好講喎,問咗老師記住返來分享

作者: bvlswsp    時間: 14-8-23 11:19     標題: 引用:Quote:原帖由+loveDD+於+14-08-22+發表可惜

原帖由 786 於 14-08-23 發表
你呢句好中point

作者: cacathepanda    時間: 14-8-23 12:01

HaYi 發表於 14-8-23 10:22
陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是T ...
1/5我有去開放日,當中有講座,副校長有簡單介紹學校的由來
作者: 爸爸愛您    時間: 14-8-23 12:50     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

作者: whitebunny    時間: 14-8-23 14:53     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

忍不住要插嘴
如果家長有心報讀陳守仁或其他學校,不肯定怎樣讀學校英文名,作為負責任的家長,是應該上網查詢或問其他人,不是怪責人家校名不是自己慣常看到的字........囉

連上網或去聽學校講座都沒有做,只懂怪責別人,家長對那間學校的心儀程度認真有限!不如把機會留給有準備的人吧

作者: www    時間: 14-8-23 15:38

我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係係謝瑞麟, 人地用左咁多年,忽然有人又叫陳守仁做TSL,又要從新適應過,其實陳守仁點解唔係拼Chan Shau Yan而係Tan Siu Lin, 諗極唔明,...
「陳」可以有很多拼法:
粵語:Chan
普通話:Chen
潮語:Tan
閩南語:Tan
閩東語:Tin
客語:Chin

陳守仁是福建人,所以不拼Chan而拼Tan.

作者: bubuG    時間: 14-8-23 16:00     標題: 引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+14-8-23+09:27+雖然

原帖由 se6b03 於 14-08-23 發表
有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到 ...
其實,你連人地個名都咁嘮叨,間學校同你冇緣,唔好去考喇。

作者: cheung_chit    時間: 14-8-23 16:09     標題: 引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+14-8-23+09:27+雖然

原帖由 se6b03 於 14-08-23 發表
有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到 ...
吓?個名係人哋,人哋鍾意點拼就點拼,使鬼理你廣東話定普通話發音。唔通香港人譯David Beckham做大衛碧咸,人哋又要將個名改做Tai Wai Pik Ham來就你?

作者: silvia_ng    時間: 14-8-23 16:19     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

仲撐 真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包容度呀!

作者: silvia_ng    時間: 14-8-23 16:21     標題: 引用:陳守仁博士是福建人,+在菲律宾發跡,+個邊的

原帖由 HaYi 於 14-08-23 發表
陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是T ...
所以校章中間仲有EC 呢兩個簡寫,紀念學校前身的葡國學校。

作者: silvia_ng    時間: 14-8-23 16:22     標題: 引用:好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校

原帖由 hkpapa852 於 14-08-23 發表
好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃 ...
按樓主邏輯,係應該佢鐘意點叫就點叫

作者: 小花媽咪    時間: 14-8-23 16:39     標題: 引用:陳守仁博士是福建人,+在菲律宾發跡,+個邊的

原帖由 HaYi 於 14-08-23 發表
我係佢舊校做過 PORTUGUESE COMMUNITY SCHOOL ,好有親切感.
我都識人以前讀呢間.

作者: MrBeast    時間: 14-8-23 16:48

hkpapa852 發表於 14-8-23 10:32
好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃 ...
如果係教育局,今時今日當然會用pth 拼音

遲些樓主收到子女d omg, lol, imo ... Text msgs 唔知又會有乜反應呢?

作者: sissysze    時間: 14-8-23 18:05     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

睇返樓主d post 原來個小朋友今年先k1 .... 咪井底咗啲囉,大家睇開啲啦 ....

作者: mrkokubo    時間: 14-8-23 18:06     標題: 引用:我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個

作者: mrkokubo    時間: 14-8-23 18:08     標題: 引用:Quote:原帖由+se6b03+於+14-08-23+發表有人

作者: 786    時間: 14-8-23 18:52     標題: 引用:睇返樓主d+post+原來個小朋友今年先k1+....

原帖由 sissysze 於 14-08-23 發表
睇返樓主d post 原來個小朋友今年先k1 .... 咪井底咗啲囉,大家睇開啲啦 ....

...
可以無知一點,但不應一口咬定別人自創,還一直在說別人釋得不對。

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」

這種態度不好。

作者: longlokma    時間: 14-8-23 22:12     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-23+發表睇

可以無知一點,但不應一口咬定別人自創,還一直在說別人釋得不對。

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」 ...
同意,很自我中心的想法

作者: silvia_ng    時間: 14-8-23 23:53     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-23+發表睇

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」 ...
agree! 仲要衰左唔認果下先經典!呢個世界佢冇錯,錯既係人地,係社會既錯囉!

作者: smellycat    時間: 14-8-23 23:54     標題: 回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

陳守仁係一間集合多元文化,不同國籍學生的學校,樓主對校名都咁多質疑,看來真的不太適合,而該校也應該不是他那杯茶。

作者: momama    時間: 14-8-24 08:16     標題: 引用:仲撐+真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包

原帖由 silvia_ng 於 14-08-23 發表
仲撐 真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包容度呀!
蕭阿姨講得啱,包容包容,呢種態度基本上好難離開個井,大家喺井外愉快學習吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5