教育王國

標題: 有關上門補習,有事想請教... [打印本頁]

作者: CandyFloss    時間: 14-8-20 23:00     標題: 有關上門補習,有事想請教...

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四年補習經驗。
另教材通常是補習老師自備,或是家長自備呢?
因我見補習老師,兩堂也沒有問過小朋友讀那間小學,用什麼課本,好像有點奇怪。

不好意思,因未試過找上門補習,所以想請教有請開上門補習的媽媽,這是正常嗎?

Thx

作者: MrsSmart    時間: 14-8-21 05:11

好唔正常,小學唔洗咁貴架
你見兩堂也沒有問過小朋友讀那間小學,用什麼課本就知佢唔太關心你小朋友啦
作者: coco_cocopig    時間: 14-8-21 10:09     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

作者: CandyFloss    時間: 14-8-21 11:02

謝謝大家解答。
我就係覺得有四年經驗的話,應該知要問某些基本問題吧!

作者: chrischeung    時間: 14-8-21 11:42

回覆 CandyFloss 的帖子

咁上堂教咩?
作者: kp_sin2001    時間: 14-8-21 11:48

我剛剛又係找到一個, 本來一個180元, 我覺不用咁勁, 所以轉咗個130元, 大學生讀英文系, 還樹個個都要試夾唔夾, 找個平D試吓算, 因為小學生水準不太難
作者: kayi0556    時間: 14-8-21 12:47

Deleted

作者: 20071974    時間: 14-8-21 12:53     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

替我仔補英文的老師是現職英文老師。都不用那麼貴的

作者: ILoveCinderella    時間: 14-8-21 16:34     標題: 回覆:20071974 的帖子

現職老師也不用 $180/hr?

作者: donald63    時間: 14-8-22 14:48

可上網參考價錢
作者: eviepa    時間: 14-8-22 15:02

我都想知補習價錢,嚮邊條link可以睇到。阿女啱啱攞到入場券,可以同人補習。
作者: ILoveCinderella    時間: 14-8-22 15:09

回覆 eviepa 的帖子

參考下~

http://www.hkta.edu.hk/content/fee

作者: eric10    時間: 15-1-8 22:13

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-9 08:41     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老師,自己連最基本passive voice都攪唔掂,唔好話其他更抽象concepts)。不過佢下學期時間唔夾我要再搵人。
試左第一個,俾我仔最近工作紙佢睇,佢哦哦哦之後繼續教佢帶黎嘅教材(都唔係果d野)。亦俾唔到信心我知佢識教我仔分不同tenses。(望完都講唔出主要係present perfect tense)所以決定唔請。
第二個,較好啦,都無之前用開果個咁清,不過起碼無亂黎,所以請左

作者: 小醜怪    時間: 15-1-9 11:36

Charlotte_mom 發表於 15-1-9 08:41
好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老 ...
唔好意思,想問吓你會從什麼途徑去搵補習老師,
因為我都想幫亞仔搵個。

作者: grandview    時間: 15-1-9 12:10

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-9 13:51

小醜怪 發表於 15-1-9 11:36
唔好意思,想問吓你會從什麼途徑去搵補習老師,
因為我都想幫亞仔搵個。
而家多數搵朋友補開的, 或再經老師介紹

作者: do-re-me    時間: 15-1-9 19:59     標題: 引用:+本帖最後由+CandyFloss+於+14-8-20+23:01+

原帖由 CandyFloss 於 14-08-20 發表

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四 ...
貴唔緊要,最緊要值.請個平的教錯晒仲衰過唔補.冇心機教的又浪費時間.小朋友坐1.5hr好累的.一係唔補,要補就請個好的.

作者: 之之媽    時間: 15-1-10 20:06

回覆 kayi0556 的帖子

Hi hi,  可以給予教妳囡囡嘅補習老師資料,  我阿女今年小三,  都想搵上門老師,  thanks.
作者: Carsonshum    時間: 15-1-10 23:39

我找了一個$100一個鐘的,專門陪小兒讀英文故事書
作者: lui    時間: 15-1-11 07:28     標題: 引用:+本帖最後由+CandyFloss+於+14-8-20+23:01+

原帖由 CandyFloss 於 14-08-20 發表

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四 ...
I think $180 is not too expensive. A HkU year 2 student charges at least $200 an hour.

作者: francis_chan    時間: 15-1-11 15:44     標題: 回覆:donald63 的帖子

想幫個女搵個私人補習英文同國語預備升小面試,想問可以在甚麼地方用合理價錢搵到個用心的補習老師?

作者: 小醜怪    時間: 15-1-12 08:50

回覆 Charlotte_mom 的帖子

哦!唔該你。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-12 10:56

lui 發表於 15-1-11 07:28
I think $180 is not too expensive. A HkU year 2 student charges at least $200 an hour.
hku year 2 收$200貴wor!

作者: lui    時間: 15-1-12 12:45     標題: 引用:Quote:lui+發表於+15-1-11+07:28+I+think+$

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-12 發表
hku year 2 收$200貴wor!
A HkU law student charges $500-600/1.5 hr

作者: jswailam928    時間: 15-1-12 12:56     標題: 回覆:lui 的帖子

搵教育學院老師補都係$300一個鐘

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-12 13:07

jswailam928 發表於 15-1-12 12:56
搵教育學院老師補都係$300一個鐘
你意思係教院教的老師? 老師係貴架
我之前果個係教院學生, 已有學校實習經驗, 都係收$140, 最近見左幾個教院學生都係$120左右

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-12 13:09

lui 發表於 15-1-12 12:45
A HkU law student charges $500-600/1.5 hr
個人睇法, 識讀書唔等於識教學生, 我唔會俾5,6百去搵個law學生補小學, 除非補中學我個仔又準備揀law 啦
5,6百我可以搵到口碑好好的現職老師(有餘!)

作者: jswailam928    時間: 15-1-12 14:48     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

我搵教院老師補英文$300hr
搵教院學生補中文(在某小學實習)都係$170hr
5,6百補習 痴鬼線咩

作者: 夏至瑾瑜    時間: 15-3-7 17:42

作者: ritapoking    時間: 15-3-7 22:30     標題: 回覆:kayi0556 的帖子

我囡的補習老師, 淨係補我大囡都over 左7年, 佢係全職補習老師, 都冇你果個咁貴喎.......請問你那補習老師還會收生嗎(荃灣區),謝謝!

作者: papaof2    時間: 15-3-7 22:37

作者: garsonmama    時間: 15-3-8 02:11     標題: 引用:回覆+CandyFloss+的帖子 我囡的補習老師,

原帖由 kayi0556 於 14-08-21 發表
回覆 CandyFloss 的帖子

我囡的補習老師, 淨係補我大囡都over 左7年, 佢係全職補習老師, 都冇你果個咁 ...
我想問下可否PM有關補習老師的資料,我個仔都想搵一個穩定的補習老師。
Thank you

作者: ch-cheung    時間: 15-3-11 00:22     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

作者: [[]]    時間: 15-4-27 19:35

回覆 kp_sin2001 的帖子

請問你還有用那位價錢不貴但又教得不錯的私補?可否介紹給我?
作者: 喜樂果子    時間: 15-4-28 13:12

ILoveCinderella 發表於 14-8-21 16:34
現職老師也不用 $180/hr?
現職老師一定唔止180/HR, 我問緊的一般都要250/HR

作者: kayi0556    時間: 15-4-28 13:29

近幾年補習費好似升左, 尋日經過某屋村商場的補習社, 初小專科要成$220 一個鐘, 真係好貴
作者: ce366    時間: 15-4-28 16:29

Charlotte_mom 發表於 15-1-9 08:41
好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老 ...
錦媽媽都要有番錦上下先可以請個番黎教....如果媽媽都唔識真係唔知點.

作者: adaandava    時間: 15-5-5 00:30     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

原來上門教初小係咁平?我個老師上門教我個k2囡面試技巧,表達,經驗豐富,能問乜答乜,不過$280一個鐘,其實算唔算貴?應該點計?

作者: stepyau    時間: 15-5-5 09:27     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

我請了一個上門的補K3英文,200/hr。因為幼稚園實在無功課可補,唯有叫老師幫佢一堂補phonics and 一堂補starters,結果攪攪下,一個禮拜兩堂都係讀故事書。不過唔知關唔關事,阿女近月好喜歡看故事書(當日電視ipad始終係number 1),老師現在同佢講下故事、串下字,有時候又寫下書畫下卡咁。我咁捨得係因為我cut了RWI,那邊一堂1.5hours已經要$450,還要是一班6個小朋友,不過上堂也有得著,起碼我知道進度,現在問返阿女phoncis的嘢佢都忘記得7788,但又識讀個字,不知道是不是看書多了的原因。所以都好難決定應否繼續補落去。

作者: irene1128    時間: 15-5-5 20:21

我以前補中文250一小時, 不過所有教材都係自己做, 一堂有晒聽說讀寫練習..
作者: alyk    時間: 15-5-5 23:19

adaandava 發表於 15-5-5 00:30
原來上門教初小係咁平?我個老師上門教我個k2囡面試技巧,表達,經驗豐富,能問乜答乜,不過$280一個鐘,其 ...
如果教得好唔算貴,朋友請左個教到個仔入英華,$450/h。教面試本來就特别貴
作者: picture    時間: 15-5-11 19:27     標題: 引用:我請了一個上門的補K3英文,200/hr。因為幼

原帖由 stepyau 於 15-05-05 發表
我請了一個上門的補K3英文,200/hr。因為幼稚園實在無功課可補,唯有叫老師幫佢一堂補phonics and 一堂補st ...
咁唔係補'習,直情係教書

作者: im_cyt    時間: 15-5-11 20:00     標題: 引用:我都想知補習價錢,嚮邊條link可以睇到。阿

原帖由 eviepa 於 14-08-22 發表
我都想知補習價錢,嚮邊條link可以睇到。阿女啱啱攞到入場券,可以同人補習。 ...
Eviepa, 我都想人幫我囡補習英文,主要伴讀故事書,提昇對英文書的閲讀興趣及build up vocab,和有少少作sentence. 讀故事書要生動、引起我女注意。你囡有沒有興趣?

作者: melodyk919    時間: 15-5-12 13:09     標題: 回覆:CandyFloss 的帖子

想問你地在哪找補習老師?如何知她好不好?

作者: hhmum    時間: 15-5-13 00:14

搵一個好的補習老師真的好難真的撞彩,大家吾好以為貴的就是好,我是過來人仔女都補過習咩人都遇過,乜都教錯晒又有、遲到早退既又有、無料扮有料既又有、話自己有廿十幾年補習經驗但一D教材都無,只同我仔做D有答案既練習,佢話無答案咪要佢自己計,最好笑就係計數機都話吾識用,呢條友係收得最貴既出來呃飯食。

對我來說我遇到2個很好的補習是06年收$65一個鐘的科大生同現在的導師,我兒小六都係$110一個鐘。

作者: manlee22    時間: 15-5-13 02:01     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

請問如何搵到好的英文老師?試過好多由朋友介紹的都是一般而且收費好貴負擔唔起了

作者: 好導師會    時間: 15-5-13 16:35

作者: 好導師會    時間: 15-5-13 16:44

作者: manlee22    時間: 15-5-13 18:51     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

你們問果D咁平嘅,朋友介紹一個係之前名校英文科老師收$380/hr,一個補習社老師$280,真是唔知怎樣搵到平又好的,唉

作者: melodyk919    時間: 15-5-13 19:02     標題: 回覆:hhmum 的帖子

你點找語些好老師架

作者: s4c    時間: 15-5-16 22:09     標題: 回覆:CandyFloss 的帖子

我仔小一只係60蚊一個鐘,老師係HKU讀緊3年,180太貴,我都係第一次請人上門補全科

作者: littlelamma    時間: 15-5-21 20:06     標題: 回覆:有關上門補習,有事想請教...

如果有專長,我果個英文好好,好似外國人咁,所以開價也高,如沒有,$80,90都有人做

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5