教育王國

標題: DSE 18 分 中文 2 [打印本頁]

作者: Cradlesong    時間: 14-7-21 17:43     標題: DSE 18 分 中文 2

有冇自資院校degree?
作者: suyula    時間: 14-7-21 23:16     標題: 回覆:Cradlesong 的帖子

作者: Cradlesong    時間: 14-7-22 09:17     標題: 回覆:suyula 的帖子

唔該晒!

作者: km1357    時間: 14-7-23 10:54

如果中文2, 基本上所有認可學位課程都唔會收.

作者: Cradlesong    時間: 14-7-23 13:13

回覆 km1357 的帖子

thx
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 14:19

老實說,可能重讀更實際。
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 14:20

suyula 發表於 14-7-21 23:16
試下珠海,恆管
可以一試,但珠海畢業後,又如何?
作者: Viman    時間: 14-7-23 18:54     標題: 回覆:Cradlesong 的帖子

正常情況下應該唔收……建議重讀或副學位或JUPAS 入面的HD課程……

作者: October.    時間: 14-7-23 19:35

聽過有個CASE,中文2,其它科也好普通,入讀自資ASSO, 讀完兩年后,話CITY U收咗佢讀YEAR 3, 可信嗎? 唔係中英文沒3,八大資助都唔俾讀咩?
作者: fatfat86    時間: 14-7-23 20:05     標題: 回覆:October. 的帖子

可能佢好努力,GPA分好高可以見大學

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-23 21:11

October. 發表於 14-7-23 19:35
聽過有個CASE,中文2,其它科也好普通,入讀自資ASSO, 讀完兩年后,話CITY U收咗佢讀YEAR 3, 可信嗎? 唔係 ...
插班不會再看DSE成績。

作者: km1357    時間: 14-7-24 14:16

王家爸爸 發表於 14-7-23 14:19
老實說,可能重讀更實際。
如果今次得18分, 我覺得重讀唔多實際, 可能有D科會有D進步, 比你多5分(即係幾乎每科高一格) --> 23分, 都係邊緣人 (入八大), 到時都係揀私大讀DEGREE. 前後5年. 成本超過30萬.

不如搵個好D 既HD/AD 讀兩年, 再TOP-UP 一年英國大學 (香港讀), 前後3年. 個學位同私大差唔多. 成本都係13/14萬.

再唔係TOP-UP 直接係英國讀, 一年廿幾萬, 加HD/AD 兩年7萬, 都係30萬到.   

作者: Cradlesong    時間: 14-7-24 20:19     標題: 回覆:km1357 的帖子

多謝晒各位的意見!

作者: judywan    時間: 14-7-24 23:02

回覆 km1357 的帖子

18分都話讀唔過,咁得16分又如何。
作者: km1357    時間: 14-7-25 10:07

回覆 judywan 的帖子

並唔係每個人適合/有能力讀大學, (利申:當年我自知一定無能力讀/入HKU, 所以連FORM 都無攞).  今時今日,讀八大只係其中一條路攞個學位, 市場上仲有好多其他路, 所以重讀/重考 DSE 我覺得係浪費一年時間.

作者: Jackieson    時間: 14-7-26 12:39

km1357 發表於 14-7-24 14:16
如果今次得18分, 我覺得重讀唔多實際, 可能有D科會有D進步, 比你多5分(即係幾乎每科高一格) --> 23分, 都係 ...
完全同意, 身邊唔少呢d 朋友.
作者: elsawing_927    時間: 14-7-29 18:25

作者: PCCW2319    時間: 14-7-29 19:26     標題: 引用:參考一下吧..2013年我20分++543442(中英數

原帖由 elsawing_927 於 14-07-29 發表
參考一下吧..2013年我20分  543442(中英數通西史生物)
2014年在家自修27分(5**535*5*3)  (中英數通西史生物 ...
你好乖。自修咁多科真係唔易,自好有自制能力,毅力。但唔係咁多學生可以做到。如果要重考,除非只欠1~2科(其他科目成績都中上)。如果唔係我會返學校重讀,而唔係自修。因為自修有好大改善/進步既成績,實在太難啦。

作者: elsawing_927    時間: 14-7-29 19:39

作者: RT    時間: 14-7-29 20:16     標題: 回覆:elsawing_927 的帖子

你本身係band 1精英班,上一次可以講係失手,咁當然重讀係最好選擇,但如果本身能力唔夠,真係唔主張重讀,以我所見好多重讀生(唔係失手個的)好多時出黎既成績同第一次都係多2-3分,以樓主個case最多都係20分到,幫助不大

作者: judywan    時間: 14-7-29 20:43

回覆 RT 的帖子

一將功成萬骨枯.
作者: PCCW2319    時間: 14-7-29 20:54

elsawing_927 發表於 14-7-29 19:39
好坦白講,我自細都係讀開書,都係英中精英班
第一次考太大壓力,所以失手
第二次(今次)仲勁.發埋哮喘

浪唔浪費係好睇本身考生自己有無一定既根底, 同埋毅力.   有d人係無左呢d要素, 根本就係浪費.

條條大路通羅馬, 唔一定讀大學至成材, 有前途.

作者: Cradlesong    時間: 14-7-29 21:33     標題: 回覆:elsawing_927 的帖子

你的成績很了不起,但最令人impressed係你对自己負責的態度

作者: elsawing_927    時間: 14-7-29 22:26

作者: chun媽    時間: 14-7-29 22:28

elsawing_927 發表於 14-7-29 19:39
好坦白講,我自細都係讀開書,都係英中精英班
第一次考太大壓力,所以失手
第二次(今次)仲勁.發埋哮喘

好欣賞你的自學精神,repeat, 只是尋常事,回想,N年前,考AL時,我都係repeat, 一年,才能入大學,當年都有B,有C呀,都唔差,只是當年英年得E, repeat 個年,狂讀英文,好彩果個年代唔興補習,repeat時,英文有C,才有幸入大學,我當年都有一個同學仔重考AL三次,才成功入HKU,她第二年是在日校讀,成績比第一年差,第三年自修,終於成功!
repeat是人生的一個關卡,啃過後,日後面對難關,都會從容處理

作者: elsawing_927    時間: 14-7-29 22:46

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5