教育王國

標題: 點解個個親友第一句就問考第幾... [打印本頁]

作者: Chris852    時間: 14-7-13 22:56     標題: 點解個個親友第一句就問考第幾...

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友一見面就問小朋友考第幾?
邊個邊個考第一, 那個那個考第幾....
考第一又點, 考第尾又點?
我都唔care...佢地反而想知。。。

我只關心小朋友學習能否識 raise questions. 小朋友能發問,即是開始思考緊和明白所學什麼。。。 
這不是最重要嗎? 

作者: longlokma    時間: 14-7-13 23:04     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有唔多熟的阿太竟然直接问我孩子考第幾

作者: hadwinboy    時間: 14-7-13 23:04     標題: 引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-13+23:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-13 發表

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友 ...
考第一那個可能會想別人問

作者: feiji    時間: 14-7-13 23:19     標題: 引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-13+23:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-13 發表

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友 ...
咁冇禮貌?

作者: hadwinboy    時間: 14-7-13 23:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Chris852+於+14-07-13+發表本

原帖由 hadwinboy 於 14-07-13 發表
考第一那個可能會想別人問
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. 呢種人,應該最鍾意人地一開口就問成績,最好不要傾其他話題添!

作者: Jane1983    時間: 14-7-13 23:41

其實好怕呢d太功利的家長。以往見得多鍾意曬命的朋友,曬得太多,真系吾係好事,驚小朋友小器!

作者: Obiepapa    時間: 14-7-14 00:11     標題: 引用:哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有

原帖由 longlokma 於 14-07-13 發表
哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有唔多熟的阿太竟然直接问我孩子考第幾

...
上得來呢度的家長小孩都唔太差,你就曬下啦可以話努力入緊三名!

作者: clly    時間: 14-7-14 00:50     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

作者: MuiMuiQQ    時間: 14-7-14 01:36     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-07-13+發表

原帖由 hadwinboy 於 14-07-13 發表
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. ...
我識人值情影埋張成績表,就咁post 上Facebook 㖭,曬到...

作者: MASAYA    時間: 14-7-14 02:45

畀班主任電話佢,叫佢自己打去問
作者: emily21921    時間: 14-7-14 03:11     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重吧!

作者: kenwong888    時間: 14-7-14 05:14

MASAYA 發表於 14-7-14 02:45
畀班主任電話佢,叫佢自己打去問
So inch?

作者: MrBeast    時間: 14-7-14 06:27

hadwinboy 發表於 14-7-13 23:28
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. ...
我都有個fd 係咁,可能我地見得少,一年一兩次咁,我又覺得ok wor。
反而另一個,個小孩見到人就問人考第幾,跟著就再叫人估下佢考第幾,佢父母就時不時在親朋戚友面前問下佢d超前學術性問題,lei 種討厭d

作者: MrBeast    時間: 14-7-14 06:31

Chris852 發表於 14-7-13 22:56
過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友一見面就問小朋友考第幾?
邊個邊個考第一, 那個 ...
Old habits die hard.
咪微笑地話冇乜所謂,最緊要開心返學,和欣賞你小孩用功

作者: 11B    時間: 14-7-14 07:35     標題: 引用:小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這

原帖由 emily21921 於 14-07-14 發表
小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重 ...
agree,亦是我的方向。yeah!give me 5!

作者: annie40    時間: 14-7-14 08:59

agreed. very good attitude.
作者: annie40    時間: 14-7-14 09:00

原來有這樣多高EQ 家長,真好。
作者: Jane1983    時間: 14-7-14 11:21

MuiMuiQQ 發表於 14-7-14 01:36
我識人值情影埋張成績表,就咁post 上Facebook 㖭,曬到...
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor....
作者: kenwong888    時間: 14-7-14 11:33

Chris852 發表於 14-7-13 22:56
邊個邊個考第一, 那個 ...
You may be too sensitive!
Frankly speaking, many relatives should know little about your children and they even do not remember their names!
They need to find some talking about your children, so this question is quite standard and they don't care your answer cos they want to turnaround and walk away immediately!

作者: Yanamami    時間: 14-7-14 11:47

MuiMuiQQ 發表於 14-7-14 01:36
其實睇下同果位熟唔熟啦,熟就喺戥他開心,分享下o者;唔熟就有覺得他喺度曬命既感覺。
作者: little_yolky    時間: 14-7-14 12:03

emily21921 發表於 14-7-14 03:11
小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重 ...

等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬! 真係好開心。

作者: longlokma    時間: 14-7-14 12:16     標題: 引用:Quote:emily21921+發表於+14-7-14+03:11+小

原帖由 little_yolky 於 14-07-14 發表
等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬? 真係好開心。
恭喜阿女真乖乖

作者: little_yolky    時間: 14-7-14 12:22

longlokma 發表於 14-7-14 12:16
恭喜阿女真乖乖
真係開心到爆, 佢真係好乖。不過, 啲親戚朋友就唔多so呢個奬, 覺得唔係成績好, 無用, 所以無得晒命。

作者: Soundervolt    時間: 14-7-14 12:47

little_yolky 發表於 14-7-14 12:03
等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬? 真係好開心。
Congratulations!!!
作者: serinac    時間: 14-7-14 12:47     標題: 引用:Quote:MuiMuiQQ+發表於+14-7-14+01:36+我識

原帖由 Jane1983 於 14-07-14 發表
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor.... ...
我都識人係噉,不過真係無以為繼。每次被三姑六婆問起,都嚀轉面,搓開話題,淤爆!

作者: Jane1983    時間: 14-7-14 12:53

回覆 serinac 的帖子

係呀!我識果個有個blog,將個小朋友每一樣嘢(學術、興趣班、體藝、比賽、獎項...)巨細無遺咁大寫特寫。小朋友無晒私隱吾在講,家長其實亦自製好大壓力。

作者: HaYi    時間: 14-7-14 13:03

大家了解下都不是壞事, 只可惜我個無咩好晒..
作者: emily21921    時間: 14-7-14 13:08     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

:

作者: LeeCC    時間: 14-7-14 14:57

好彩阿仔升的小学冇排名次的

作者: Soundervolt    時間: 14-7-14 15:14

問人地考第幾等於問女仕年齡及三圍數字。較親近嘅親朋戚友之間都已經會大概知到大家嘅小朋友學業同行為狀況,要問到exactly考第幾係十分唔禮貌嘅行為,我從來唔會咁做,而且連讀乜學校都唔會問。聖誕或暑假時(派咗成績表嘅時候),當我見到其他親朋戚友或佢地嘅小朋友都只會傾下假期點樣過。咁多嘢好傾唔傾,唔使同人傾"三圍數字"。
作者: JE0608    時間: 14-7-14 15:25

其實上FB不停POST小朋友D成績表個D家長應該想下, 仔女都有私隱. 而家細個就話比你揭開任人睇..大個你估你係當事人想唔想自己D分數比人睇晒?

無錯, 個呀媽可能想炫耀自己小朋友有幾叻, 但毫無保留甘將整張成績表POST上FB, 咩分數都比幾百人睇晒, 我個人認為不大認同!
作者: JE0608    時間: 14-7-14 15:33

其實人生路漫長, 做人或教小朋友應該謙卑D..甘樣晒法, 比自己同小朋友極大壓力啦!
作者: kenwong888    時間: 14-7-14 16:20

Soundervolt 發表於 14-7-14 15:14
問人地考第幾等於問女仕年齡及三圍數字。較親近嘅親朋戚友之間都已經會大概知到大家嘅小朋友學業同行為狀況 ...
"三圍數字" by visual inspection without asking!

作者: babybear    時間: 14-7-14 17:23     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

我估部份係冇惡意嘅,只係類似路人甲喺街撞到,寒暄問吓: 去街呀?食咗飯未?一樣。

作者: cheese08    時間: 14-7-14 17:32     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-07-13+發表

原帖由 MuiMuiQQ 於 14-07-14 發表
我識個幼稚園評估表都影晒出黎無須要呀~

作者: kc_united    時間: 14-7-14 18:13     標題: 引用:好彩阿仔升的小学冇排名次的

原帖由 LeeCC 於 14-07-14 發表
好彩阿仔升的小学冇排名次的
me 2.
其實都不要太在意的。都係d人都係隨口问下啫。

作者: CALVEN    時間: 14-7-14 19:59

衰我過我叔仔老婆?

舊年問我仔全級第幾,我仔答"第七",叔仔老婆"麻麻地者,有6個人係你前面",但佢對仔女讀書差到死,成日倒數前幾名,最終一個讀到中三, 一個讀到中五.

不過佢都知衰,以後無再問,今次我仔全級第一,佢如果問盞自己仲無引.
作者: hadwinboy    時間: 14-7-14 20:32     標題: 引用:Quote:MuiMuiQQ+發表於+14-7-14+01:36+我識

原帖由 Jane1983 於 14-07-14 發表
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor.... ...
與我想法一樣! 只是一年級,得一次成績,可代表什麼? 如果小二下跌還post 不post 呢? 假設朋友記得,第二年公開在Facebook 問你,如何答? 又假設去到六年級,小朋友還想父母這樣公開自己成績嗎? 完全沒有爲個仔著想

作者: Chris852    時間: 14-7-14 23:50

我識果D會是這樣...

假如小朋友中文考第二, 佢會話B小朋友考第一
假如小朋友英文考第二, 佢會話C小朋友考第一
假如小朋友數學考第二, 佢會話D小朋友考第一

總之, 小朋友考十科的話,, 佢地會找十個人同你小朋友比. 系要眨低你的小朋友.

火都來了!

我試過同一個親友講, 不如妳同我比...妳會考幾多科合格? (我知佢會考好差無5分)
她跟住講...我搵到錢咪得, 好多大學生under我...
我寸佢話...妳個女讀書幹什麼?

作者: MASAYA    時間: 14-7-15 00:05

Chris852 發表於 14-7-14 23:50
我識果D會是這樣...

假如小朋友中文考第二, 佢會話B小朋友考第一
答中有冇獎?佢個女讀書係為左考張靚靚成績表畀阿媽拎去威威
作者: JE0608    時間: 14-7-15 09:59

hadwinboy 發表於 14-7-14 20:32
與我想法一樣! 只是一年級,得一次成績,可代表什麼? 如果小二下跌還post 不post 呢? 假設朋友記得,第二年 ...

完全同意, 人生考試路漫長, 小一都POST到甘行, 幾時POST 到入U, 究竟個D家長有無為小朋友着想? 還是為一己之虛榮, 晒命...今日小朋友比晒幾百人知每一科D成績, 親戚朋友每次考試都會追着問, 可想而知小朋友有幾大壓力?

人有3衰6旺, 勸那些喜歡晒命既家長, 真係要為小朋友一生成長着想, 保護小朋友私隱!  

(唔好意思, 呢輪起FB真係見唔少, 都為小朋友甘細個要承受壓力感到痛心)

作者: happyeveryone    時間: 14-7-15 10:25

完全同意你講法。近期係Facebook 見到有些父母完完全全咁成張幼稚園, 小學成績表 post上網任人睇 (而 report 上有晒小朋友全名, 出生日期及 birth certificate no. (小學)), 完全不顧小朋友的私隠權, 好有問題。
作者: Jane1983    時間: 14-7-15 10:58

大家吾講吾知,原來咁多呢種家長。覺得仔女叻,想同人分享吓係人之常情,但真系吾好太over,盞玩自己。
作者: Soundervolt    時間: 14-7-15 13:17

親朋戚友之間盡量唔好傾"養兒育女"同"政治"。呢兩個話題係好容易搞到绝交反面。如果想分享小朋友好成績嘅喜悅,最好向爺爺嫲嫲等長輩將成績報告,佢地通常都係最強力嘅傳聲筒,效用有時比各社交網站更有效率。
作者: Jane1983    時間: 14-7-15 14:01

仲最好吾好講世界盃,有d人踩其他隊,聽到好反感
作者: Amymichelle    時間: 14-7-16 03:15

little_yolky 發表於 14-7-14 12:22
真係開心到爆, 佢真係好乖。不過, 啲親戚朋友就唔多so呢個奬, 覺得唔係成績好, 無用, 所以無得晒命。 ...
恭喜妳!囡囡好乖乖品學兼優都係個品字行先啦!我本人覺得操行好緊要!操行唔好成績幾好都冇用!
作者: marble2004    時間: 14-7-23 15:35

回覆 Chris852 的帖子

Quote:  我只關心小朋友學習能否識 raise questions. 小朋友能發問,即是開始思考緊和明白所學什麼。。。 
這不是最重要嗎? unquote

Yes, I agreed.  It's more important on the process how your kid learns.  Usually, my kid comes very top in her grade, but this round, due to her careless mistakes, she comes 10+.  The other parents looked at me during the award ceremony, in fact, I don't bother as long as my kid tried her best.  10+ is already very good.  I could not even do so when I was a kid.  

I don't bother, why the other parents were so surprised to know the result???

作者: josephinelo    時間: 14-7-23 16:04     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

作者: 5tgb    時間: 14-7-23 21:46

自己的經驗是“親友”是最親的人,談話應無避忌位。如有避忌位,已經是不岩傾的親友啦,其實傾也都唔岩傾架!祗可傾的無為野。自已與親友交談,自問沒有避忌位,而有孩子的,互問成績,平常不過。親友中有些資優,也有學障,大家旦誠分亨,跟本不會分誰高誰低。真的不明為何將成績,學校列為避忌話題?
作者: leedorean    時間: 14-7-25 15:21     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

作者: leedorean    時間: 14-7-25 15:21     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

作者: MimiCactus    時間: 14-7-25 18:19     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

記得幾年前一次老公果邊飯局,我剛入門囗,阿囝已被人問考第幾,阿仔答第9,佢地即刻話更差更無用架,妹妹(堂妹)丨叻過你,考第7。我有D火起,就答,全班考第9,全級150人都係考第9。結果靜曬,佢表妹果級得三班,佢又唔係讀精英班。自此之後無再問。

作者: 5tgb    時間: 14-7-26 00:58

在教導孩子方面,自覺在與親友交流意見後,獲益良多。不與人討論,又什麽知道自已的方法對不對呢?不與親友交流,又可以與誰交流呢?當然,有些親友會在言詞方面令自已不悦,但親友間並不需分高低,放下面子,坦誠交流,一定有得着的
作者: shadeslayer    時間: 14-7-26 08:04

5tgb 發表於 14-7-23 21:46
自己的經驗是“親友”是最親的人,談話應無避忌位。如有避忌位,已經是不岩傾的親友啦,其實傾也都唔岩傾架 ...

因為不同學校間的分數名次比拼,只是八掛,沒有甚麼實用價值,只有無謂地增加大人細路旳壓力。
作者: marwai_1030    時間: 14-7-26 08:26     標題: 引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-15+00:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-14 發表

我識果D會是這樣...

作者: Jane1983    時間: 14-7-26 11:04

回覆 MimiCactus 的帖子

有時大人講嘢無分寸,亂噏貪口爽,傷害到小朋友都吾知。
你吾出聲,只會越講越有。

作者: shadeslayer    時間: 14-7-26 11:17

5tgb 發表於 14-7-26 00:58
在教導孩子方面,自覺在與親友交流意見後,獲益良多。不與人討論,又什麽知道自已的方法對不對呢?不與親友 ...
你不要把這裏說的分數成績名次比拼,和一般養兒育女的分享混為一談。
作者: MrBeast    時間: 14-7-26 12:26

就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩子的價值觀就更重要,唔通第時大個見到同事親友升職你教子女來ek 伸嗎?

我自己身邊會po 成績的大部份都是easy going 冇乜傷害性,孩子考到好成績我亦替他們高興,反而個d收收埋埋、唔聲唔聲個d先會嚇你一驚。

其實是身邊的人一搬見識還是自己心魔作怪?
作者: Jane1983    時間: 14-7-26 12:38

回覆 MrBeast 的帖子

如果係成年人,有人升職加薪,你無份,有人當你面同你講「也你咁差、咁無用、咁無出息...」,肯定反臉。大人自己都吾接受,何必要吾識保護自己的小朋友受?
講呢d咁無建設性的說話的大人,通常都係講嚟貪過癮,吾講呢d迷講其他。

作者: 5tgb    時間: 14-7-26 12:59

回覆 Jane1983 的帖子

討論或交流意見時,用上"也你甘無用、甘無出息"等用語,相信已對討論主題無關的了。用上此等負面語,傾也都唔岩傾架!唔需要特别提出是交流學習經驗架!唔通傾第二樣野,用此等負面語,會傾得好開心?
作者: Jane1983    時間: 14-7-26 14:07

回覆 5tgb 的帖子

我系回應緊之前個網友講,個仔考全級第9,都被人笑甘差、吾够堂妹叻。
我都吾覺得甘樣系交流,根本無意思。

作者: MASAYA    時間: 14-7-26 14:08

MrBeast 發表於 14-7-26 12:26
就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩 ...
re 收收埋埋個句

古時有句說話叫 "大智若愚" , 近代有句 "唔通我識天外飛仙又話你知咩?"
叻唔叻唔係靠把口, 得口才好先係靠把口

作者: shadeslayer    時間: 14-7-26 15:50     標題: 引用:就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改

原帖由 MrBeast 於 14-07-26 發表
就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩 ...
大家鬥問成績,鬥 po 名次,what attitude and behaviour do you promote among parents and students?

作者: MrBeast    時間: 14-7-26 19:16

Jane1983 發表於 14-7-26 12:38
回覆 MrBeast 的帖子

如果係成年人,有人升職加薪,你無份,有人當你面同你講「也你咁差、咁無用、咁無出 ...
係ga, 如全心挑tick, 就唔同講法。如朋友就少見d law, 但長輩就真有d無奈,為有試找位講下爛gag.  如果係過時過節一定會見的同輩,君子報仇十年未晩,我唔信佢冇弱點比我入位 hehehehe.
作者: MrBeast    時間: 14-7-26 19:29

shadeslayer 發表於 14-7-26 15:50
大家鬥問成績,鬥 po 名次,what attitude and behaviour do you promote among parents and students?

...
這些情況我想在傳統學校一定會發生anyway.  如老師會公報邊幾個同學最叻邊個90+分etc。聽ceo 報告d mami 的爭鬥都西利,不過我看不見為乾淨,我唔會為d改變唔到的東西煩,燒到來先算。
作者: annie40    時間: 14-7-26 22:25

明知是涽水,不要淌!歪風不可長,中國人的慎言獨行,真的有其智慧。
作者: yanyan6    時間: 14-7-28 02:18

我就比人問分數,好多咖,
大家都係街坊,行落街我地d媽咪就係會你叫吓我,我叫吓你咁
大家都係同幼稚園/同一小學or同網,又同樣係小一
我知人地個個都唔係認叻,只係在識嘅人當中,知一下佢個仔係唔係正常分數,
我都有咁問人,大家都唔係叻果批,都是派卷果幾日問,我覺得好正常,我覺得沒問題

作者: annie40    時間: 14-7-28 09:31

香港人愛比較,經常口沒遮攔,傷害自己,傷害別人。基本的私隱,應該予以維護和尊重。

很猛料的朋友們踫面,提到孩子,多數回應是ok,算系咁啦,后來才知道是「非常人」也。倒要好好學習。

年幼孩子的成績是義意不大的,過于注意,會窒礙兒童的潛力,阻擋我們對兒女的公正評價,在孩子面前別說太多,別人不識趣問,輕輕帶過好了。
作者: sososu    時間: 14-7-28 09:48

無分素
作者: yanyan6    時間: 14-7-29 01:50

yanyan6 發表於 14-7-28 02:18
我就比人問分數,好多咖,
大家都係街坊,行落街我地d媽咪就係會你叫吓我,我叫吓你咁
大家都係同幼稚園/同一小 ...

回覆Jane1983

我可能住公屋,好平常得很

作者: Chris852    時間: 14-7-29 09:31

我除了不悅這班人, 最憎個班 Back Seat Driver..
有 D 沒小朋友的指指點點, 仔女要點教點教.
我經常同班back seat driver 講, 妳地有仔女咩? 你教條魚游水
作者: kawaii1128    時間: 14-7-29 12:46

樓主唔care, 就唔會開post. 試問做媽咪, 點會唔care自己既小朋友?

小一是交接期, 不用太緊張名次.

個人認為建立正確既學習態度更為重要

作者: MASAYA    時間: 14-7-29 13:27

Chris852 發表於 14-7-29 09:31
我除了不悅這班人, 最憎個班 Back Seat Driver..
有 D 沒小朋友的指指點點, 仔女要點教點教.
我經常同班ba ...
give me five!! 我都最憎呢d,成日紙上談兵,講就天下無敵,話係back seat driver講得好,我夠知呢個方向0岩啦,但單程路反方向嘛,唔係直剷過去就得架,唔識睇路就收聲啦
分享經驗 (但係別人既經驗) 係好事,不過經驗係參考唔係死跟,成日叫人應該咁應該咁個d最討厭

作者: watermelon    時間: 14-7-30 15:25

有意人問咪答OK啦. 由唔係佢供我D小朋友讀書, 無需同佢交代.
作者: Chris852    時間: 14-7-30 17:52

MASAYA 發表於 14-7-29 13:27
give me five!! 我都最憎呢d,成日紙上談兵,講就天下無敵,話係back seat driver講得好,我夠知呢個方向0 ...
Yes. 好感動有知音mami !

個個小朋友不一樣, 教A小朋友方法, 未必適合B小朋友.

有句金句想贈比D Back Seat Driver...High Sounding But Nothing!

作者: Chris852    時間: 14-7-30 18:36

kawaii1128 發表於 14-7-29 12:46
樓主唔care, 就唔會開post. 試問做媽咪, 點會唔care自己既小朋友?

小一是交接期, 不用太緊張名次.  ...

我開POST 真系頂唔住班3姑6婆. 1個問, OK. 第2個, 無問題...第10個問, 就佛都有火了.

我真系唔care名次...

當小朋友學習, 溫書時, 他能連消帶打發問D問題, 可令家長都唔識答時, 級名次真的是唯一嗎?

對我來說:
考試只是考範圍內知識, 識幾多. 當小朋友問的問題是考試以外, 家長都唔識答時, 級名次已不重要了..

作者: IloveJJ    時間: 14-7-31 00:02     標題: 回覆:Chris852 的帖子

作者: Chris852    時間: 14-7-31 19:03

我對她們已不再客氣了, 直接說: 收聲, 閉嘴. Zip your mouth!
正如之前所說, 她們沒存一點善意. 只找位眨小朋友.
其實, 小朋友總算中上, 有科目甚至全級第一, 費時比佢地機會...
我是爸爸

作者: karbb1217    時間: 14-8-1 00:20     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

其實啲仔女又唔係啲三姑六婆,考第幾真係唔關佢地事喎!我一早同我女打底,考幾名根本唔重要,最重要係自己有無努力,努力咗問心無愧,已經係交代了!出咗力,真係唔識,就要知道下次唔好再係咁,小朋友要知道從失敗中學習,如果咩都要好,咁人比人實比死人,何必咁大壓力呢?

作者: IloveJJ    時間: 14-8-1 22:44     標題: 引用:我對她們已不再客氣了,+直接說:+收聲,+閉嘴

作者: longlokma    時間: 14-8-2 07:35     標題: 回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

其實名次真是一点不重要?

說不在乎名次的,總有一点自我安慰的成份在內吧。 能享受学習、懂發問、興趣廣泛的孩子也可以同時名列前茅,事實有不少学生可以做到品学兼優的。

所以,我覺得是否告訴别人名次,跟名次是否重要是兩回事来的。

作者: CALVEN    時間: 14-8-2 11:10

longlokma 發表於 14-8-2 07:35
其實名次真是一点不重要?
我覺得重要,因為我未能做到不問收穫境界,

不過讀書講天分,最重要小朋友盡左力,

我唔會主動問其他人名次,亦唔會周圍講自己小朋友名次,人地問考成點,我會答ok,除非佢直接問我名次,我先講.

作者: longlokma    時間: 14-8-2 13:35     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+14-8-2+07:35+其實

原帖由 CALVEN 於 14-08-02 發表
我覺得重要,因為我未能做到不問收穫境界,

不過讀書講天分,最重要小朋友盡左力,
同意,我也認為名次有存在意義的。
旁人問起,我通常讓孩子自己答。親人問名次,孩子会照實說;  外人問名次,孩子只会答ok。

作者: emiluihk    時間: 14-8-4 13:10

呢個係一個無知加無聊既問題, 唔駛睇咁重丫
你咪當佢係一句親友耐無見,陌生人無話題既開場白囉
即嗰d 好無聊既 食飯呀, 買餸呀 , 去街呀 .....類同
我反而會教自己小朋友 考得好唔好都答人"ok啦"
如果考得好 教佢唔好驕傲 ;
如果考得唔好又唔怕佢出羞人前失自信

作者: shadeslayer    時間: 14-8-4 14:03     標題: 引用:Quote:原帖由+CALVEN+於+14-08-02+發表我覺

原帖由 longlokma 於 14-08-02 發表
同意,我也認為名次有存在意義的。
旁人問起,我通常讓孩子自己答。親人問名次,孩子会照實說;  外人問名次 ...
名次不重要,因為你知名次,幫到你為孩子改善學習咩?學校A的第十名可能叻過學校B的第一名。如果大家著眼點係學習,該有更好的方法,例如老師的評語,家長自己對孩子的認識。

作者: longlokma    時間: 14-8-4 14:29     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-02+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-08-04 發表
名次不重要,因為你知名次,幫到你為孩子改善學習咩?學校A的第十名可能叻過學校B的第一名。如果大家著眼點 ...
学習是过程,名次是成果。

作者: longlokma    時間: 14-8-4 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-02+發表

名次不重要,因為你知名次,幫到你為孩子改善學習咩?學校A的第十名可能叻過學校B的第一名。如果大家著眼點 ...
我有說名次是用来改善学習嗎?
名次是反映学習成果。

老師给学生操行評级可以改善学生操行嗎?DSE評卷分了1~5**级可以帮学生改善学習嗎?

作者: shadeslayer    時間: 14-8-4 20:20     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-08-04+發

原帖由 longlokma 於 14-08-04 發表
我有說名次是用来改善学習嗎?
名次是反映学習成果。
名次有太多因素和孩子無關,也不能好好的代表成果。

作者: longlokma    時間: 14-8-4 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-04+發表

名次有太多因素和孩子無關,也不能好好的代表成果。
永遠没有一套百分之一百具代表性及能全面反映参與者能力的較量方式,所有較量方式皆受若干客觀或主觀因素影響,这是必然的。

就算参加奥運比賽亦然,若有落败選手走出来说:  
「冠、亞、季名次有太多因素和我無關,也不能好好的代表比賽成果。 」你会有何感想?

作者: eviepa    時間: 14-8-4 23:05

我的小弟弟,讀高小時在一間過得去的小學考試名次不錯,全家都很高興,認為他潛質優厚。

但在他升讀中學前夕,我略為考核他一下,頓時大吃一驚,原來他的根底比他三個讀差勁小學的姊姊哥哥還要差,實力和名次完全不符,預言他讀中學後將會困難重重。

事實証明我姊姊們只用分數、名次去判斷一個人,可以有很大偏差的。初中時期,弟弟徘徊在下游位置,亦因為他在下游位置,所以家人都對他失了信心,覺得沒有甚麼希望了。

但我在他中三時再考核他一下,覺得又不是太差,再認真傾談幾次,覺得他的做人態度相當不錯。長遠來說,態度比根底更重要,他讀書還是有希望的。這時,我回家住了,弟弟就由我來教導。幾年後,他被香港大學取錄了。

名次可以做參考,但不可盡信。
作者: longlokma    時間: 14-8-4 23:34     標題: 引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-8-4+23:11+編輯+

原帖由 eviepa 於 14-08-04 發表

我的小弟弟,讀高小時在一間過得去的小學考試名次不錯,全家都 ...

当然,谁人也明白奥運乒乓球比賽冠亞季和观塘区校際比賽冠亞季是有明顯分别吧有人会以為校際冠軍会比奥運季軍優勝嗎??

作者: wan_sosin    時間: 14-8-4 23:37

eviepa 發表於 14-8-4 23:05
我的小弟弟,讀高小時在一間過得去的小學考試名次不錯,全家都很高興,認為他潛質優厚。

但在他升讀中學前 ...
很好的分享,人的本質重要,名次有時係反映唔到嘅.
好親嘅人,我會出於關心問佢讀書讀成點,而唔會問佢考第幾.

作者: shadeslayer    時間: 14-8-5 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-08-04+發

原帖由 longlokma 於 14-08-04 發表
永遠没有一套百分之一百具代表性及能全面反映参與者能力的較量方式,所有較量方式皆受若干客觀或主觀因素影 ...
奧運做得很好,盡量公平,例如短跑風速超標,紀錄不計。未必百份百,但可信度很高。

學校名次,和奧運點比呀?求其點出一兩個問題。

1. band 2B 校考頭三,如何?成果好之不好?

2.名次進步了一位,但有幾位平時超勁的退了學,究竟孩子成果如何?同理,孩子退了一步,但有幾位超強插班生,究竟孩子有冇退步?

3.出卷出得唔好,或改卷改得唔好,名次分數運氣過多,分辨不出實力,孩子成果如何?

因為奧運會和學業名次一様不是百分百,所以無分別?差勁比愈。

作者: longlokma    時間: 14-8-5 00:12     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-04+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-08-05 發表
奧運做得很好,盡量公平,例如短跑風速超標,紀錄不計。未必百份百,但可信度很高。

學校名次,和奧運點比 ...
你说的是如何量化比較每次的成果。我说的是名次本身是代表成果。明白嗎?
比喻好不好,也要視乎理解能力。

作者: shadeslayer    時間: 14-8-5 00:17

longlokma 發表於 14-8-5 00:12
你说的是如何量化比較每次的成果。我说的是名次本身是代表成果。明白嗎?

...
對,要考理解力。我正是說因為太多因素影響名次,和孩子的能力無大關係。令名次本身代表學習成果的效用不高。
作者: longlokma    時間: 14-8-5 00:21     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-08-05+發

原帖由 longlokma 於 14-08-05 發表

...
若阁下仍未能領悟当中落差,我只好承認我解说能力有限,就止作罷,以免骑刧了楼主的帖。

作者: MrBeast    時間: 14-8-5 07:16

三個字: its all relative
作者: eviepa    時間: 14-8-5 08:22

longlokma 發表於 14-8-4 23:34

我弟弟就讀的,是一間區內有名的小學。在這間學校高小考得好,程度普遍不錯。不過我弟弟很特別,程度低,卻可以憑藉強大的短期記臆,把要考的暫時記著而取好成績而已。

名次是一個重要指標,但我所認識的家長中,將名次放到至高無上的佔大多數。於是,一些奇奇怪怪的行為出現了,例如操卷。小學階段操卷,功能基本上只有一個: 騙取高分。但此舉對孩子的學業進度基本上無幫助。很多家長取來歷届試題,操過後、騙得高分就馬上澎漲起來,自己騙自己,當作孩子有真才實學,當真滑稽。

作者: MASAYA    時間: 14-8-5 08:47

eviepa 發表於 14-8-5 08:22
我弟弟就讀的,是一間區內有名的小學。在這間學校高小考得好,程度普遍不錯。不過我弟弟很特別,程度低, ...
所以有補習社以貼題準做賣點,講到明純粹幫你拎分數
作者: longlokma    時間: 14-8-5 11:48     標題: 引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-8-5+08:31+編輯+

原帖由 eviepa 於 14-08-05 發表
我比較現實,我的教育方向是DSE, 由小學开始已是为DSE作出準備。

说得对,名次是指標,所以有意義。 至於如何诠譯这指標,要靠家長自己修行了。 我自己由小一开始已清楚告訴孩子成绩不是和同班比較,也不是同全级比較,而是同全港比較。所以,在校考第一不代表成功,但考第尾则一定顯示了不足。

我不會在中、小学教孩子什麼求学不是求分数这一套。  这套留待孩子讀大学时才细味享用吧。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5