教育王國

標題: 係咪要用成人八達通呢? [打印本頁]

作者: Giant    時間: 14-7-11 06:12     標題: 係咪要用成人八達通呢?

升中喇,係咪唔可以再用小童八達通喇?

作者: marwai_1030    時間: 14-7-11 06:31     標題: 回覆:係咪要用成人八達通呢?

開學時學校會派個人學生八達通表格,填左交比學校會幫你處理架。

作者: edith208    時間: 14-7-11 08:02

準時交個人8達通application form俾學校, 學校就集體交, 遲左要自己交去地鐵站
作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-11 08:48     標題: 回覆:係咪要用成人八達通呢?

有學生個人八達通,不過只係地鐵有優惠。如果唔搭地鐵就要考慮下駛唔駛申請了

作者: maggie789    時間: 14-7-11 09:26

學生8達通都係小童價?我只知地鐵係,巴士係咪冇,計成人。
作者: Giant    時間: 14-7-11 09:32     標題: 回覆:係咪要用成人八達通呢?

唔該晒,咁等開學先攪喇

作者: penpen    時間: 14-7-11 09:52

學生個人八達通好似要足12歲先可以申請,我小朋友上年註冊日未可以申請,要開學生日前幾日去港鐵站(應該任何一個站都有表取)取表格,我填咗,小朋友生日當日拎返學校蓋校印,再自己去港鐵站交表,交表時可以買埋張臨時學生八達通
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-11 09:55

Giant 發表於 14-7-11 06:12
升中喇,係咪唔可以再用小童八達通喇?
我仔系細仔,仍然可用小童八達通。

作者: TobiMom    時間: 14-7-11 12:19     標題: 回覆:係咪要用成人八達通呢?

我女尋日註冊,有份表係港鐵學生乘車優惠申請表,我女12歳,用開兒童八達通,而家要填表申請個人八達通(有相)

作者: PaPa    時間: 14-7-11 23:37

回覆 marwai_1030 的帖子

可否現在自己去MTR申請?

作者: goodenough    時間: 14-7-11 23:42

PaPa 發表於 14-7-11 23:37
回覆 marwai_1030 的帖子

可否現在自己去MTR申請?
唔得,要學校蓋印。
作者: PaPa    時間: 14-7-11 23:49

回覆 goodenough 的帖子

如果要等學校,咁過咗12歲時,又未申請到學生八達通,是否要比大人車費?
作者: goodenough    時間: 14-7-11 23:55

PaPa 發表於 14-7-11 23:49

如果要等學校,咁過咗12歲時,又未申請到學生八達通,是否要比大人車費? ...
係。除非你自己搏,如果比人捉到就閣下自理!如果學校未關門,試下問下取錄你的中學可唔可以幫手。或者去MTR拿表,在考PS1當天帶埋去,睇下有冇得攪。
作者: toyocat    時間: 14-7-12 00:05

如果要等學校,咁過咗12歲時,又未申請到學生八達通,是否要比大人車費? ...
以我記得我大女情況,6年前佢2月生日足12歲時,我去港鐵客服問12歲點申請學生八達通,佢叫我繼續用小童直至上中學時經學校申請。都已6年前了,你最好再去問一問,唔知有冇變。
作者: PaPa    時間: 14-7-12 23:53

toyocat 發表於 14-7-12 00:05
以我記得我大女情況,6年前佢2月生日足12歲時,我去港鐵客服問12歲點申請學生八達通,佢叫我繼續用小童直至 ...
如果已超過12歲,還繼續用小童八達通,會否有問題架?
作者: goodenough    時間: 14-7-13 00:22

PaPa 發表於 14-7-12 23:53
如果已超過12歲,還繼續用小童八達通,會否有問題架?
這個問題好容易理解!冇人捉未冇問題,有人捉未有問題囉。如果有人叫你搏,個責任就在你身上。
作者: slowmemame    時間: 14-7-13 01:18

toyocat 發表於 14-7-12 00:05
以我記得我大女情況,6年前佢2月生日足12歲時,我去港鐵客服問12歲點申請學生八達通,佢叫我繼續用小童直至 ...

我大女(3年前)是拿張表给小學盖印,然後到MTR站申請一張臨時學生卡,有效至十月尾。
作者: LUCKYO    時間: 14-7-13 10:10

其實小童8達通如果俾12歲以下用, 咁升中一時未夠12歲應該可仍然用啦, 夠12歲先唔用囉~ 係咪咁理解呢~

作者: angelfan07    時間: 14-7-13 10:59     標題: 回覆:係咪要用成人八達通呢?

夠YR12就成人價搭港鐵,我囡兩個月前讀小六(高大型,但未夠Yr12)俾職員查票,職員提醒我囡講快d申請學生八達通,夠yr12還用兒童八達通俾職員捉到會罰錢。

我囡生日前已交申請表蓋印申請,依家用緊學生八達通。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-7-13 11:13     標題: 引用:回覆+goodenough+的帖子 如果要等學校,咁

原帖由 PaPa 於 14-07-11 發表

我仔之前足12歲都要買成人八達通頂一兩個月,待開學中學再填表申請用番學生八達通,冇理由12歲仲用小童票,都唔差個少少錢,比人捉倒小朋友都唔好啦!

作者: toyocat    時間: 14-7-13 16:57

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-13 11:13
我仔之前足12歲都要買成人八達通頂一兩個月,待開學中學再填表申請用番學生八達通,冇理由12歲仲用小童票, ...
我當時諗住申請嘅,但佢話5駛。都6年前了,所以而家最好再問清楚一次。
作者: Phoebenana    時間: 14-7-13 20:33

maggie789 發表於 14-7-11 09:26
學生8達通都係小童價?我只知地鐵係,巴士係咪冇,計成人。
我囡囡依家用緊學生八達通臨時卡(學生八達通自申請日一個月后取),學生優惠只限乘達港鐵,但不包括去羅湖同埋落馬洲關口的優惠,即係坐巴士或者坐港鐵去羅湖同埋落馬洲關口,都要俾成人價。
作者: chy    時間: 14-7-13 23:26     標題: 回覆:Phoebenana 的帖子

學生八達通的收費是否=兒童八達通?

作者: joemyt    時間: 14-7-13 23:41

chy 發表於 14-7-13 23:26
學生八達通的收費是否=兒童八達通?
不等如!
兒童八達通 (未滿12歲) 乘搭交通工具係扣小童的半價收費, 好似港鐵及巴士.

學生八達通就特別D, 港鐵半價, 但因為巴士係無學生價, 所以扣成人收費.

作者: 大隻仔    時間: 14-7-15 12:17

申請學生八達通唔駛一定經學校攪, 只要12歲前自行到任何一個港鐵站取表填, 交比學校(小學或中學)蓋印, 自行交回港鐵站, 大約一個月後就可到港鐵站領取.

如果年滿12歲而在等待領取學生八達通期間需要乘坐港鐵, 可購買一張"臨時學生八達通", 以享港鐵半價優惠.

不過開學嗰個時段, 中學會一批批咁幫小朋友攪, 所以港鐵提供取卡嘅港鐵站會多好多, 以我仔為例, 佢6月自行申請, 就只有金鐘, 大圍, 兆康3個站可以選擇取卡.
作者: dsvsv    時間: 14-7-15 12:56     標題: 回覆:PaPa 的帖子

作者: treema101    時間: 14-8-8 15:20

回覆 penpen 的帖子

有 臨時學生八達通買???? 是否在各地鐵站買得到????  
作者: 123WING    時間: 14-8-8 18:14

我仔都是6月滿12, 我自己攪, 沒有學校蓋章都可以申請學生八達通. 如果中學用學生八達通作每天早上點名用的, 就要加個人相片.  否則無需加相.
現在有很多港鐵站都可以递交申請表.

作者: penpen    時間: 14-8-8 18:15

回覆 treema101 的帖子

我果時交表去票務處時同佢講要學生個人臨時八達通
作者: goodenough    時間: 14-8-8 22:53

treema101 發表於 14-8-8 15:20
回覆 penpen 的帖子

有 臨時學生八達通買???? 是否在各地鐵站買得到????
要辦理了正式學生八達通的同學,有了收據才可購買臨時學生八達通。就算到九月開學時辦理的同學都要等到差不多九月尾才會收到正式的學生八達通,所以一般都要在開學時拿著辦理的收據往購買臨時學生八達通。
作者: tintinlam    時間: 14-8-9 10:04

可以叫小學幫你CHOP印, 你拿張學生八達通申請表去校務處.
作者: MariaTsui    時間: 14-8-9 10:16

我昨天去左港鐵站問學生八達通,職員說9月1日才有新表格,可能現在都8月了,她沒有派舊表格,叫我9月在中學申請,現在可用兒童八達通,職員說這個月不會捉得緊,如果捉到,可以解釋,所以我會等9月在中學一次過申請.
作者: Combo    時間: 14-8-10 18:05

但若是年頭出生的小孩,在仍是小六生時都已經滿12歲了,是否要在小學交form搞?
作者: Haileyng    時間: 14-8-10 18:14     標題: 回覆:Combo 的帖子

我覺得地鐵捉到都唔會罰,因為小童和學生飛是一樣錢的!反而巴士要比成人價lor

作者: deky01    時間: 14-8-11 13:07

Haileyng 發表於 14-8-10 18:14
我覺得地鐵捉到都唔會罰,因為小童和學生飛是一樣錢的!反而巴士要比成人價lor

...
我好多時在巴士上聽到司機問學生幾歲多,可能認得穿著中學校服但俾小童价。

作者: YuYuMother    時間: 14-8-11 14:59     標題: 引用:Quote:原帖由+PaPa+於+14-07-11+發表回覆+g

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-07-13 發表
我仔之前足12歲都要買成人八達通頂一兩個月,待開學中學再填表申請用番學生八達通,冇理由12歲仲用小童票, ...
同意。

我女小六畢業後足12歲,暑假出街照比成人車費。到9月開學後申請學生個人八達通,都10月先有得攞,期間佢都係比成人車費。

都係差左幾個月啫,我地應該教小朋友守規則,唔應該有僥倖心態諗住用一兩個月無所謂。

作者: Combo    時間: 14-8-12 21:38

既然如此,為何不在小學便申請學生八達通?只是填張form,然後交給學校蓋印。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5