教育王國

標題: 學之園英文程度 [打印本頁]

作者: hopeclover    時間: 14-7-4 15:35     標題: 學之園英文程度

想求教小朋友就讀學之園的papa mama, 聽講學之園語文能力強, 尤其普通話, 那麼英文呢? 除了拼音課程外, 注重和外籍老師溝通嗎? 足夠應付入讀英文小學嗎?  與York以英文作賣點相比呢? 謝謝回答~

作者: abby0624    時間: 14-7-4 17:02

學之園出名語景好喎

作者: alhkwok    時間: 14-7-4 21:59     標題: 回覆:學之園英文程度

阿囡讀緊n班,而家已可用簡單英語對答,仲係完整句子!語言方面,學之園教得好好!

作者: 咪臣    時間: 14-7-5 20:50     標題: 引用:阿囡讀緊n班,而家已可用簡單英語對答,仲

原帖由 alhkwok 於 14-07-04 發表
阿囡讀緊n班,而家已可用簡單英語對答,仲係完整句子!語言方面,學之園教得好好!

...
完全夠用!K1已教Ostrich, Fluorescent, stethoscope etc.

作者: hopeclover    時間: 14-7-5 22:01

咪臣 發表於 14-7-5 20:50
完全夠用!K1已教Ostrich, Fluorescent, stethoscope etc.
很深呢!那麼不用外補英文和普通話嗎?小朋友要/能考劍橋試嗎?
作者: 咪臣    時間: 14-7-5 22:23     標題: 引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-5+20:50+完全夠用

原帖由 hopeclover 於 14-07-05 發表
很深呢!那麼不用外補英文和普通話嗎?小朋友要/能考劍橋試嗎?
其實Cambridge正式來說,是給小學生考,所以香港至少要5歲才可考。而且要考串字,要操卷,可以自己train或出去上堂學。

作者: sissysze    時間: 14-7-6 10:29     標題: 引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+14-07-04+發表阿

原帖由 咪臣 於 14-07-05 發表
教得深就代表好

作者: macmate    時間: 14-7-6 11:36     標題: 引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+14-07-04+發表阿

k1教呢字,係咪傻㗎!唔好以為一味深就得㗎!邊度用得著呀

作者: Bigtaoc123    時間: 14-7-6 16:02     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-05+發表完全夠

原帖由 sissysze 於 14-07-06 發表
教得深就代表好

作者: Bigtaoc123    時間: 14-7-6 16:04     標題: 回覆:Bigtaoc123 的帖子

教得深唔代表好。幼稚園學生學小六課程代表好, 深代表好 ???

作者: babyBenz    時間: 14-7-7 02:42     標題: 引用:教得深唔代表好。幼稚園學生學小六課程代表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-07-06 發表
教得深唔代表好。幼稚園學生學小六課程代表好, 深代表好 ???
樓主講緊其英文程度,老師當學生native 黎教,呢d只係日常用語

作者: Joball    時間: 14-7-7 11:20     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-05+發表完全夠

原帖由 macmate 於 14-07-06 發表
又少一間揀

作者: Kat_Fong    時間: 14-7-7 11:37     標題: 回覆:咪臣 的帖子

甘驚

作者: hopeclover    時間: 14-7-7 11:57

babyBenz 發表於 14-7-7 02:42
樓主講緊其英文程度,老師當學生native 黎教,呢d只係日常用語
謝謝你明白我的意思~ 我只是想請教就讀的家長, 小朋友的英語會話、聆聽等溝通能力是否能應付英文小學, 因為我看到學之園考到英文小學的小朋友很多, 是學校已足夠還是要靠家長參加額外的班 (那是我不想的)
作者: cherryird    時間: 14-7-7 12:01

作者: HaYi    時間: 14-7-7 13:22

家長覺得深, 小朋友又OK架, 我大仔SC個時都有教不同恐龍的名, 都好少用, 不過佢地個個上口, 又不用家長跟, 短期睇好似冇用, 有時佢地睇書會有用,  同埋上左小學, 如是英小, 常識是全英, 好多字會有用, 反正不用家長補教, 小朋友跟到就得啦.
作者: feidutdut    時間: 14-7-7 14:03

咪臣 發表於 14-7-5 20:50
why do K1 kids need to know these words?
作者: feidutdut    時間: 14-7-7 14:09

babyBenz 發表於 14-7-7 02:42
我都唔知我個仔他日K1 會識得「駝鳥」、「螢光」、「聽診器」未。

作者: sbux    時間: 14-7-7 14:11     標題: 引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-5+20:50+完全夠用

原帖由 feidutdut 於 14-07-07 發表
why do K1 kids need to know these words?
以上講嘅字應該只係NET口講時提及,無需認讀及串。

Ostrich 好普遍,同dinosaur無咩分別;Stethoscope 係教醫生職業時提及佢嘅工具,另外嗰個我無印象見過

作者: manmonster    時間: 14-7-7 15:43

回覆 sbux 的帖子

請問你是學之園家長嗎?我小朋友下學年入讀 K1。學之園在 EK 幾「惹火」,一提及它的學術程度和教學法,不時引發討論,鍾意就好鍾意,唔鍾意就狂踩。好想用家提供親身觀察,學之園係咪真係咁深同谷呢?
作者: 咪臣    時間: 14-7-7 17:00

sbux 發表於 14-7-7 14:11
以上講嘅字應該只係NET口講時提及,無需認讀及串。

Ostrich 好普遍,同dinosaur無咩分別;Stethoscope 係 ...

Flourescent was shown in the video of Theme Book Actvities (Series: Community Helper) and used to describe the colour of the uniform worn by the fireman.  

Stethoscope was also shown in the same video and used to describe the characteristics of the doctor.

If we are living in the foreign countries and English is our first language, it is so common for us to speak these few words in our daily lives.  Why do the people feel comfortable with "聽筒" but feel hesitated of "stethoscope"???

I believe that the LH students usually do not have the accent of Hongkongese style English or Chinglish.  

LH's kindergarten programme will be adjusted from time to time to meet the need of the changes required by Primary One Interview and the parents.  Its administrative support for Primary One Interview to the parents is excellent.

If the parents fear of the Primary One Interview, they could let their kids study at the kindergarten with through-train mode.

Surely LH is not as commercial as York but students from LH/York are also happy with their school lives.

作者: manmonster    時間: 14-7-7 17:11

回覆 咪臣 的帖子

Thanks for your elaboration.  LH's K1 students have been introduced some difficult (in my opinion) words such as 'stethoscope' and
'fluorescence' in the teaching materials.  Are they required to memorise the spelling subsequently?

作者: feidutdut    時間: 14-7-7 17:46

咪臣 發表於 14-7-7 17:00
Flourescent was shown in the video of Theme Book Actvities (Series: Community Helper) and used to d ...
其實就算係中文「聽筒」對K1 小朋友黎講,如果要認字既話,都係太深。只係聽同講還可以。

作者: picture    時間: 14-7-7 18:22     標題: 引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-7+17:00+Flouresce

其實就算係中文「聽筒」對K1 小朋友黎講,如果要認字既話,都係太深。只係聽同講還可以。
Yes 聽同講,我都覺得是常識…………

Agree

作者: sbux    時間: 14-7-7 18:38     標題: 引用:回覆+sbux+的帖子 請問你是學之園家長嗎?

原帖由 manmonster 於 14-07-07 發表
回覆 sbux 的帖子

請問你是學之園家長嗎?我小朋友下學年入讀 K1。學之園在 EK 幾「惹火」,一提及它的學 ...
其實我唔覺得學校深同谷,當然如果你比對某些學卷學校,LH課程會進取D,但家長何不是在K2/3 考小學時面對現實?所以家家有求,睇你自己想要咩。

其實就我自己而言,填鴨出身嘅我會羡慕小朋友幼校有語境令佢自然而快樂學習,大家無需刻意避開必須用字(如舉例那三個字硬要找代替字亦很難吧),小朋友聽過明白便算,往後再深入學習,以後記得就最好,否則也無損失。這種活潑教學總好過我當年小一時一下子要把一大堆完全陌生的字硬塞入腦以應付默書為好吧。

至於學校惹火,我覺得係LH家長都算是EK活躍的一群,所以很多時都會熱心回應有關學校嘅提問。但每件事都有正反兩面,所以一定會有機會出現較熱烈嘅討論,但一般我見家長都好克制,以事論事,唔會引發罵戰嘅

作者: sbux    時間: 14-7-7 18:42     標題: 引用:Quote:咪臣+發表於+14-7-7+17:00+Flouresce

唔好意思,引用錯文,應該是回上一樓的。

Definitely "No" to your question.  Those words just appear in school video as teaching aid for student "leisure watching" at home

作者: victoryu19    時間: 14-7-7 19:07     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-05+發表完全夠

原帖由 macmate 於 14-07-06 發表
exactly

作者: Cmon    時間: 14-7-7 20:32

其實咪臣同sbux都講得好清楚, 呢d字係講解職業時用的形容字, 學之園係無正式考試, K1係無要求小朋友寫字, 串字, 點解咁多人認為用唔著就唔可以在日常教學中出現呢?

本人係用家, 我就是喜歡學之園的雙語環境可以令小朋友自然學到英普, 不用額外出去補, 教 Phonics 同NET/國語老師, 亦令小朋友的英普發音比較純正。
作者: Cmon    時間: 14-7-7 21:02

重有個例子, 有日我仔同我講 Pretzel 好食, 講真我係唔識呢個字, 佢指個泥膠玩具俾我睇, 佢話係NET教師講的。呢d咪又係小學/中學/大學都唔會講的字, 但NET teacher 平日同佢地對話, 一見到就講俾佢地聽, 佢地就自自然然學識。
不要低估小朋友的能力, 佢地在學校裏係自然地學習到一些平日我們不會教的字, 只要佢地無壓力地學會, 我覺得就是學之園英昔雙語的可貴之處。

作者: darichie    時間: 14-7-7 22:22     標題: 回覆:咪臣 的帖子

So true!

作者: doggy2013    時間: 14-7-7 22:54     標題: 引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+14-07-04+發表阿

又有d 誇張

作者: lovebb2    時間: 14-7-7 23:58     標題: 引用:Quote:原帖由+manmonster+於+14-07-07+發表

原帖由 sbux 於 14-07-07 發表
其實我唔覺得學校深同谷,當然如果你比對某些學卷學校,LH課程會進取D,但家長何不是在K2/3 考小學時面對現 ...
agree, 唔辛苦學習,冇問題呀。ps: 本人不是LH家長。

作者: Jane1983    時間: 14-7-8 00:13

吾逼記、吾逼串字,無也所謂,當exposure。

但如果個小朋友吾係native speaker,課餘只講廣東話,咁教佢英文,水過鴨背,係咪最有效的呢

作者: bubuG    時間: 14-7-8 00:50     標題: 引用:吾逼記、吾逼串字,無也所謂,當exposure。

原帖由 Jane1983 於 14-07-08 發表

但如果個小朋友吾係native speaker,課餘只講廣東話,咁教佢英 ...
LH exposure 真是好濶。

作者: kissobaby    時間: 14-7-8 06:05     標題: 回覆:學之園英文程度

點解只可以學cat,dog,elephant而ostrich 就過左火?我個女2歲睇醫生指住聽筒問我what is it?我唔識答,跟著番屋企check完答番佢。但你又可以選擇同個女講「冇用,唔洗學」。點解可以學red,orange,yellow,pink而學fluorescent 就太深?其實中國人英文既問題唔係淨係口音問題,詞彙少都要注意。我認為學得冇壓力,學多d又有咩問題?!

作者: Cmon    時間: 14-7-8 11:44

回覆 kissobaby 的帖子

講得好啱。依家同小朋友睇ORT的圖書, 佢地用"he gasped", "she yelled"來形容說話的神態, 我唔識都要去睇字典, 但講過俾個囝聽, 佢睇第二本可能再問, 到第三本時佢地就會識。自問自己就是香港式英語教育的出品, 只懂 "xxx said", 詞彙少得可憐。
我家無英普語境, 但經過一年K1, 依家我有時轉31台有英普教育電視, 佢完全聽得明, 重可以用返英普答問題, 咁樣的結果令我覺得非常滿足。

作者: 咪臣    時間: 14-7-8 13:41     標題: 引用:回覆+kissobaby+的帖子 講得好啱。依家同

原帖由 Cmon 於 14-07-08 發表
回覆 kissobaby 的帖子

講得好啱。依家同小朋友睇ORT的圖書, 佢地用"he gasped", "she yelled"來形容說話 ...
非常認同!不可低估小朋友吸收語言詞彙的能力,我的小朋友現在睇英文的卡通片完全明白劇情及能講出故事中的英文用詞!有一次唔小心播咗Curious George嘅西班牙文版本俾佢睇,佢竟然同我老公講:「爸爸,我睇唔明,可唔可以轉另一個?」之後俾番英文版,佢又睇得明!

作者: novelle    時間: 14-7-8 13:58

Jane1983 發表於 14-7-8 00:13

但如果個小朋友吾係native speaker,課餘只講廣東話,咁教佢英 ...
其實好睇小朋友本身。朋友兒子在LH讀pn,我羨慕他每日有英普課,但朋友說兒子英文並沒有明顯進步,因孩子在家較多說廣東話。所以父母的參與還是最重要吧!

作者: tantanmama    時間: 14-7-8 15:30

novelle 發表於 14-7-8 13:58
其實好睇小朋友本身。朋友兒子在LH讀pn,我羨慕他每日有英普課,但朋友說兒子英文並沒有明顯進步,因孩子在 ...

我都係LH家長, 覺得學校對家長有一定要求, 希望家長在家也會幫小朋友透過遊戲(教材)學習.
作者: lovebb2    時間: 14-7-8 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Cmon+於+14-07-08+發表回覆+k

原帖由 咪臣 於 14-07-08 發表
非常認同!不可低估小朋友吸收語言詞彙的能力,我的小朋友現在睇英文的卡通片完全明白劇情及能講出故事中的 ...
嘻嘻,我小朋友又係。果次睇卡通片轉咗廣東話channel,佢問可唔可以轉番英文。

作者: 05929069d    時間: 14-7-8 17:45     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-08+發表非常認

原帖由 lovebb2 於 14-07-08 發表
嘻嘻,我小朋友又係。果次睇卡通片轉咗廣東話channel,佢問可唔可以轉番英文。

...
好叻仔喎!

作者: bubuG    時間: 14-7-8 18:19     標題: 引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-08+發表非常認

原帖由 lovebb2 於 14-07-08 發表

...
嘻嘻,我個仔都係,不過讀沒有英文語境的幼稚園。

作者: babieskiddy    時間: 14-7-8 19:32     標題: 回覆:學之園英文程度

各位LH家長.請問你地仲有冇俾小朋友再出去補有關學術/證書嘅嘢?例如英普拼音班。

作者: JJ_Parents    時間: 14-7-8 22:13     標題: 回覆:學之園英文程度

好多位LH家長都講解得好好,
學之園的語景真是很全面性,教學理念同多位家長及本人一致,不會局限小朋友的學習發展空間。

作者: Smartbubu    時間: 14-7-9 00:20     標題: 回覆:學之園英文程度

我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( in English), k1, k2, k3 , come to learn our ABC song..... , 跟住拎本學校教 summer 既英文書,自己讀 PN Summer, 我有D意外,佢突然認讀 summer  lee 個字,我無教過,跟住佢自己讀書,mr sun is very small beginning, and then bigger bigger bigger ( 配合動作),I see bees in the flower, and bugs in the flower, she goes to swim with her mummy, they buy ice cream, and eat ice cream... They play sand castle ....,etc... 我屋企講廣東話,好少英文,對我黎講,佢肯主動講,有紋有路,我已滿足!

作者: pycc    時間: 14-7-9 01:06     標題: 引用:我小朋友讀學之園+pn,+今日拎住+calendar+

原帖由 Smartbubu 於 14-07-09 發表
我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( ...
好羨慕,請問小朋友係邊間分校?

作者: Smartbubu    時間: 14-7-9 09:39     標題: 引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表

原帖由 pycc 於 14-07-09 發表
好羨慕,請問小朋友係邊間分校?
青衣分校,不過我小朋友唔叻,佢D同學就真係好叻,上次觀課,老師拎道具如 fire helmet , flashlight , handcraft 等,同學們未等老師叫外,已經叫左道具名稱,證明佢地已經吸收喇,但我小朋友就吸收唔到!不過學校教材生動有趣,各小朋友都係好 enjoy 返學!

作者: i_love_pampers    時間: 14-7-9 10:29     標題: 回覆:學之園英文程度

LH 真係好好,我仔由PN到而家K2, language完全冇問題,去旅行可全英文同人溝通

作者: ppcandybb    時間: 14-7-9 10:37     標題: 回覆:Smartbubu 的帖子

好想問吓你地在屋企係唔係全廣東話,遲吓我個囝都會返pn(不過唔係同一間,但係都係全英文)所以本人都幾擔心,因為我地由細到現在都淨係同囝都係廣東話,好驚佢返到學校完全聽唔明,返到屋企同我地又表達唔到學校d生活,我地英文又唔太好

作者: tantanmama    時間: 14-7-9 10:48

ppcandybb 發表於 14-7-9 10:37
好想問吓你地在屋企係唔係全廣東話,遲吓我個囝都會返pn(不過唔係同一間,但係都係全英文)所以本人都幾擔 ...

我女主要係婆婆湊, 婆婆根本唔識英文, 所以基本上全廣東話, 但我每晚有讀中英文故事書俾佢聽.
作者: pycc    時間: 14-7-9 11:06     標題: 引用:Quote:原帖由+pycc+於+14-07-09+發表好羨慕

青衣分校,不過我小朋友唔叻,佢D同學就真係好叻,上次觀課,老師拎道具如 fire helmet , flashlight , han ...
Thanks for your info.
我下年想報K1, 希望考到

作者: ppcandybb    時間: 14-7-9 11:08     標題: 回覆:tantanmama 的帖子

咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用中文解釋返比佢知呀,我睇英文書嗰
時用中文話比佢聽,咁係唔係唔好,但係講英文我驚有時d字唔識講錯左

作者: 立青BB    時間: 14-7-9 11:26     標題: 引用:我小朋友讀學之園+pn,+今日拎住+calendar+

我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( ...
可以令小朋友主動學習真係好呀!我想請問學之園係咪只有英普? 因我想將來小學入主流學校。thanks

作者: Smartbubu    時間: 14-7-9 12:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表

原帖由 立青BB 於 14-07-09 發表
可以令小朋友主動學習真係好呀!我想請問學之園係咪只有英普? 因我想將來小學入主流學校。thanks

...
Pn 只有英粵,k 1 有英粵加英普,留意青衣分校英普只有下午班

作者: Smartbubu    時間: 14-7-9 12:07     標題: 引用:咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用

原帖由 ppcandybb 於 14-07-09 發表
咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用中文解釋返比佢知呀,我睇英文書嗰
時用中文話比佢聽,咁係唔係 ...
以前問過 playgroup net , 千其唔好 translate , 講英文要全套,我地以前年代無語境,要 translate , 但依家講求 connection , 小朋友靠視象,物件去 connect 英文!我都問過 LH net, 我英文唔好,怕文法,口音教壞小朋友,老師建議我 short sentence 教小朋友,其他等學校語境浸

作者: 立青BB    時間: 14-7-9 12:07     標題: 引用:Quote:原帖由+立青BB+於+14-07-09+發表可以

Pn 只有英粵,k 1 有英粵加英普,留意青衣分校英普只有下午班
明白了, 我想小朋友讀英粵班,請問英粵班有無教普通話呢?

作者: ppcandybb    時間: 14-7-9 12:13     標題: 回覆:Smartbubu 的帖子

就係我地以前無咁好資源,所以依家先想佢地叻過我地呀

作者: kvvvcheung    時間: 14-7-9 12:22

立青BB 發表於 14-7-9 12:07

我都好想知道!

作者: 咪臣    時間: 14-7-9 12:49     標題: 引用:Quote:立青BB+發表於+14-7-9+12:07+明白了,

原帖由 kvvvcheung 於 14-07-09 發表
我都好想知道!

作者: Smartbubu    時間: 14-7-9 13:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表P

原帖由 立青BB 於 14-07-09 發表
Pn 時一星期已有2堂普通話,K1 英粵班應該會更多,請 k 班家長指點

作者: aheihei    時間: 14-7-9 13:19     標題: 回覆:學之園英文程度

想問學之園既家長, 功課多嗎?

作者: hoihoima    時間: 14-7-9 13:42

aheihei 發表於 14-7-9 13:19

K2開始多

作者: kissobaby    時間: 14-7-9 14:36     標題: 回覆:學之園英文程度

有朋友教英文,話千祈唔好用中文翻譯。中文文法同英文好唔同。用中文翻譯會令小朋友中英混亂。英文文法用字變得好中文。

作者: i_love_pampers    時間: 14-7-9 20:20     標題: 引用:想問學之園既家長,+功課多嗎? +

原帖由 aheihei 於 14-07-09 發表
K2 mon to thr 3樣,fri 5樣,放長假有一本假期功課!

作者: aheihei    時間: 14-7-9 20:29     標題: 回覆:學之園英文程度

謝謝兩位回覆!

作者: victoryu19    時間: 14-7-9 20:59     標題: 引用:Quote:原帖由+aheihei+於+14-07-09+發表想

原帖由 i_love_pampers 於 14-07-09 發表
K2 mon to thr 3樣,fri 5樣,放長假有一本假期功課!

作者: ppcandybb    時間: 14-7-10 00:09     標題: 回覆:學之園英文程度

謝謝幾位媽媽回覆

作者: alhkwok    時間: 14-7-11 22:24     標題: 引用:Quote:原帖由+aheihei+於+14-07-09+發表想

原帖由 i_love_pampers 於 14-07-09 發表
咁多?

作者: aquasee    時間: 14-7-15 01:02     標題: 引用:Quote:原帖由+i_love_pampers+於+14-07-09+

原帖由 alhkwok 於 14-07-11 發表
咁多?
Just to see how u train your kids. Actually the homework is very colourful ans funny. (Lh paid many effort on the homework and material design) I need to stop my kid to do the homework. Not many copy work for pn and k1. Instead there is many sticker.

作者: picture    時間: 14-7-15 09:05     標題: 引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+14-07-11+發表咁

原帖由 aquasee 於 14-07-15 發表
Just to see how u train your kids. Actually the homework is very colourful ans funny. (Lh paid many  ...
How about K2?

作者: Daisy019    時間: 14-7-15 13:19     標題: 回覆:學之園英文程度

我囝囝黎緊8月都入讀pn class,好多謝家長的分享。

作者: hoihoima    時間: 14-7-15 13:34

alhkwok 發表於 14-7-11 22:24
咁多?

平日的三樣功課是中文(寫生字或句子)一頁+英文(寫生字或句子)一頁 + 數學或中文閱讀理解。

中文閱讀理解每次要讀(幾句)及做一頁練習(填充、連線或選擇題)。

週末的五樣功課是中文(寫生字或句子)一頁 + 英文(寫生字或句子)一頁 + 英文數學
+ 中文數學 + 中文閱讀理解。

作者: picture    時間: 14-7-15 14:08     標題: 引用:+本帖最後由+hoihoima+於+14-7-15+13:35+編

原帖由 hoihoima 於 14-07-15 發表

我覺得晤少……孩子是學校教了可自己做,還是回家父母教?

作者: i_love_pampers    時間: 14-7-15 14:21     標題: 引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-07-15+發表本

原帖由 picture 於 14-07-15 發表
我覺得晤少……孩子是學校教了可自己做,還是回家父母教?
其實好易做,老師係學校講解完,小朋友回家自己會做!

作者: picture    時間: 14-7-15 14:31     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+14-07-15+發表我

原帖由 i_love_pampers 於 14-07-15 發表
其實好易做,老師係學校講解完,小朋友回家自己會做!
Oh... 嚇得我!

作者: Jane1983    時間: 14-7-15 14:42

之前我女去tom le e上堂,次次都見到有個男仔係LH的,K 2定K3,在賓賓督住下,係上堂前攞d功課出來做。望過吓,個量吾少,吾輕鬆的。
作者: happybbpig    時間: 14-7-15 21:12

回覆 Cmon 的帖子

agreed, 我自問細時只係讀好港式英文,詞彙都只識用common果d, 戳你咁講,你小朋友學既語言詞彙好豐富啊,佢地多默書嗎? 你小朋友in邊間? 難唔難入?
作者: happybbpig    時間: 14-7-15 21:17

回覆 Smartbubu 的帖子

起碼佢有興趣先啦,很好啊,你讀英普定國際?
作者: happybbpig    時間: 14-7-15 21:20

回覆 i_love_pampers 的帖子

pn已入左啦? 咁好既? pn收唔多人,都係waiting
作者: hoihoima    時間: 14-7-16 08:51

Jane1983 發表於 14-7-15 14:42
之前我女去tom le e上堂,次次都見到有個男仔係LH的,K 2定K3,在賓賓督住下,係上堂前攞d功課出來做。望 ...

小朋友要好自律做功課先搞得掂。

作者: i_love_pampers    時間: 14-7-16 11:31     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-7-15+14:42+之前

原帖由 hoihoima 於 14-07-16 發表
小朋友要好自律做功課先搞得掂。
冇錯,一定要自律,我仔10分鐘内会做完!但有D同學仔坐唔定就要多D時間!

作者: 太空館    時間: 14-7-16 11:52

洗乜聽人講?自己親身試過就會知有幾好!
英文程度學得深,到小朋友要用到時,你就會知道冇揀錯!
作者: Miumiulab    時間: 14-7-16 12:20     標題: 回覆:學之園英文程度

我個女讀緊LH PN,不過都未講到英文句子,在家中我地全廣東話。

作者: Smartbubu    時間: 14-7-16 13:57     標題: 引用:回覆+Smartbubu+的帖子 起碼佢有興趣先啦

原帖由 happybbpig 於 14-07-15 發表
回覆 Smartbubu 的帖子

起碼佢有興趣先啦,很好啊,你讀英普定國際?
Pn 只有英粵班

作者: hoihoima    時間: 14-7-17 08:56

i_love_pampers 發表於 14-7-16 11:31
冇錯,一定要自律,我仔10分鐘内会做完!但有D同學仔坐唔定就要多D時間!

...

10分鐘內可以完成一頁中文字(及畫圖畫)、一頁英文字(及畫圖畫)、數學(或中文閱讀理解讀8+做閱讀理解練習一頁)?真是超極速!

作者: i_love_pampers    時間: 14-7-17 12:09     標題: 回覆:hoihoima 的帖子

都係訓練出來,初初坐唔定㗎!

作者: dolphin.wedding    時間: 14-7-17 12:31     標題: 回覆:學之園英文程度

我囝剛完成PN, 能英文full sentence加上充當爺嫲與工人間的翻譯員,當然是daily spoken English.

中文PN認字很好,去到街會指佢識嘅字。

學校教材一流,吸引而有連貫性。如上學期學"花",下學期學"花貓"

作者: Pertra    時間: 14-8-18 00:17

作者: ho_yan2406    時間: 14-8-19 00:52

我仔今年升小一,學校英文老師話佢英文麻麻,我諗係相對佢D同學黎講差啦,因大部份同學都有工人姐姐,又有出去學學術既COURSE,但我冇工人姐姐,冇出去學英文,冇同佢用英文溝通.........
但佢去叩門,幾間學校的英文老師,副校長都話佢英文流利,中英文都講得好好,認讀字都好好,唯獨普通話差,因佢唔係英普班,亦冇出去學..如果要求普通話好,就最好讀英普or出去學啦~
我都好surprise d老師讚佢英文好,我全靠學校教咋.....
學校係有教d深既字,但默書唔會默o個d字,只係教佢認識o個樣野,配合返個主題黎教,同埋對佢地黎講係唔深架,好多時我地覺得難既,佢地反而更加易記
作者: sandrah    時間: 14-8-19 16:23

回覆 ho_yan2406 的帖子

我囝剛上PN班 (LH),開始考慮K1-英粵 or 英普,因我們普通話不好,驚英普班跟不上,影響成績及自信,
如我只要求普通話程度夠P.1面試用 (我不考CKY,),LH英粵班 -普通話程度可否應付大部份P.1面試用 (如我不外補)?
有冇用家本身家中不講普通話及不外補,小朋友上英普班都容易跟上?有冇用家可分享?

作者: tiffany168168    時間: 14-8-19 17:22

sandrah 發表於 14-8-19 16:23
回覆 ho_yan2406 的帖子

我囝剛上PN班 (LH),開始考慮K1-英粵 or 英普,因我們普通話不好,驚英普班跟不上 ...
我都想知呀~ LH 英粵班收左阿仔, 本身YORK 國際班開左學2星期, 我而家都未決定到轉唔轉~
希望多D 用家俾下意見~ THX!

作者: elvina_lmk    時間: 14-8-19 18:42     標題: 引用:Quote:sandrah+發表於+14-8-19+16:23+回覆+

原帖由 tiffany168168 於 14-08-19 發表
我都想知呀~ LH 英粵班收左阿仔, 本身YORK 國際班開左學2星期, 我而家都未決定到轉唔轉~
希望多D 用家俾下 ...
LH 上星期唔係開左學咩???

作者: tiffany168168    時間: 14-8-19 19:09     標題: 引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-08-19+

原帖由 elvina_lmk 於 14-08-19 發表
LH 上星期唔係開左學咩???
係呀,我9月插班,因為退學個小朋友返埋8月。。。你有冇意見俾我呀?

作者: elvina_lmk    時間: 14-8-19 19:35     標題: 引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+14-08-19+發表

原帖由 tiffany168168 於 14-08-19 發表
係呀,我9月插班,因為退學個小朋友返埋8月。。。你有冇意見俾我呀?

...
每個家庭情況不一樣,我自己意見會係個人左。俾你參考下。
本身小朋友N班已經係英普,一來因為香港都已經普教中,二來有些學校考小時已經有考埋普,我老公本身都識講咪揀英普囉。如果唔係target 英普小,其實無乜所謂,好多朋友仔女都係小學先學,都無問題。

我地呢一代咪又係卡拉ok唱歌學普通話,都溝通到呀。

作者: a_bah0704    時間: 14-8-20 12:47

回覆 tiffany168168 的帖子

My girl studied in both York and LH before.  (She was super small girl in pn and k1 international classes in york and i made her super big girl in LH eng/pth K1 class.  She is now K2).
Being honest, both are good schools and promoting my girl to a super big girl is the only reason drove me for the change.

You may consider the followings in finalizing your decision:
1.  Much much more parents' involvement is expected from school in LH.  Last year i took 0.5 to 1 day annual leave per month for school's activities.  Of course parents' participation is not compulsory but kids are glad to see mammies and daddies in school and make contributions.  For york, parents' participation is very minimal.  Various examinations eg Cambridge are arranged for enriching students' portfolio.  It is an excellent school for working mom like me.  
2. Both are academically strong.  York put greater effort in english.  For LH, proportion for chinese and english are the same.  
3.  York's international class is not a real eng/pth class.  Most of the communication in class was english and Cantonese.  My girl could not communicate in pth when she left york. Not sure if more pth communication is allowed in k2 international class.  For LH cantonese is forbidden in eng /pth class.  Most of thd kids were willing to speak up in pth in class as i noted during the class inspection happened at the end of k1 first term. As i know that yr offer from LH is eng/cantonese  i believe it makes no big difference between York and LH.

Hope the above helps.

作者: sandrah    時間: 14-8-20 14:07

回覆 a_bah0704 的帖子

Thank for yr sharing as you are the user of 2 kindergartens.

你囡囡去了LH 一年,普通話有冇明顯進步?普通話老師教得好不好?可否普通話溝通?有冇"進補"?

As my boy is a PN student on LH now, I need to plan can/eng or eng/pth for K1.  
As my family cannot speak pth well, I am afraid that my son cannot follow up pth level  on K1 or above, it will affect his academic result and confidence.  In fact, many parents prefer children to tak eng/pth class on LH.

作者: licpd    時間: 14-8-20 14:10

LH has 1 natitive english teacher and 1 native mandarin teacher in the class but kids are not allowed to talk cos their class schedule is very tight. there is no time to play and talk. the language enviroment provided is sort of wasted.
作者: ky201105    時間: 14-8-20 15:04     標題: 引用:回覆+a_bah0704+的帖子 Thank+for+yr+shar

原帖由 sandrah 於 14-08-20 發表
回覆 a_bah0704 的帖子

Thank for yr sharing as you are the user of 2 kindergartens.
Thanks for your fair comment that can solve many parents questions!
所以我先話唔會特別邊間好過另一間好多。作為york家長,我一直都欣賞佢收細b,係難得的機會讓細b可以選擇!相反有d學校寫到明只收9月前出世bb,當然果班喺頭一兩年睇落咩都好過人快人一步啦!

作者: a_bah0704    時間: 14-8-20 17:19

回覆 sandrah 的帖子

As i can't speak proper pth.   i hired a private teacher to give weekly lesson to my girl at home (no academic , no syllabus but just play) in k1 in order to reduce her resistance on pth. Honestly as most of her classmates can speak in pth without extra class as i observed during class inspection, i would say solely LH's effort  is adequate.  Their language curriculum is really excellent.
作者: a_bah0704    時間: 14-8-20 17:23

回覆 ky201105 的帖子

i totally agree with you.  i appreciate York that they accepts students not according to their month of birth.  And in fact they are really confident and able to teach small b although their syllabus is not easy.  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5