教育王國

標題: 呢度九成既帖都係關於補習,唉 [打印本頁]

作者: johnnywalker    時間: 14-6-11 21:28     標題: 呢度九成既帖都係關於補習,唉

作者: 黃巴士    時間: 14-6-11 21:34

每月補習費2個2萬!!!!!
作者: 小凝`    時間: 14-6-11 21:46

2萬...會唔會誇張左d呢...?
作者: johnnywalker    時間: 14-6-11 22:04

作者: dobbybabie    時間: 14-6-11 22:17     標題: 引用:2萬...會唔會誇張左d呢...?

原帖由 小凝` 於 14-06-11 發表
2萬...會唔會誇張左d呢...?
唔誇,十年前有個客叫一位稍有名氣的畫家教她六歲兒子劃畫,每小時三百五。一一萬真是唔捱得幾耐,下下在職老師私補,最平都收三百伍啦

作者: 黃巴士    時間: 14-6-11 22:42

但係須唔須要補咁耐?曰曰補? 補斉全科?咁補發,返学上堂可齋玩,唔洗聽書!
作者: 小凝`    時間: 14-6-11 23:00

dobbybabie 發表於 14-6-11 22:17
唔誇,十年前有個客叫一位稍有名氣的畫家教她六歲兒子劃畫,每小時三百五。一一萬真是唔捱得幾耐,下下在職 ...

我當然知價錢啦-.-每科一個"在職"老師先有可能做得到囉
BTW 父母肯搵, 個子女都頂唔順啦
如果讀7科 一日補一科 唔洗休息咩

父母見到都心痛個仔女啦!

作者: Mighty    時間: 14-6-12 10:25

我覚得小班教学会是解決方法之一、最理想会是25個MAXIMUM. 30幾人一班、一陣又話電子教学、根本老師同学生很少接触、老師有老師講、同学有同学STRUGGLE. 我覚得一般人都是想讀書的、但如果吾明白、又吾敢問、日積月累、就唯有外求。
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-12 16:11

johnnywalker 發表於 14-6-11 21:28
香港真係全民皆補...有無邊d學生係唔補習的?

香港教育
我相信這裡許多人,包括我自己,都系請假,陪溫功課,準備考試。
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-12 16:16

黃巴士 發表於 14-6-11 21:34
每月補習費2個2萬!!!!!
好的外籍英語教師每小時要收超過六百蚊。每月補習費2個2萬只是每人一個星期補4小時。
作者: sonkhl    時間: 14-6-12 16:24

回覆 王家爸爸 的帖子

重未計其他音樂,運動等等。
作者: schoolrun    時間: 14-6-12 16:33

johnnywalker 發表於 14-6-11 21:28

香港教育
"如果我是老師,我的學生下課之後,不能好好享受課餘時間,而要另外找人補習,我會因為自己的無能而慚愧。"
"如果我是家長,看到自己的孩子在學校學了半天,還是一定要找人補習,很自然地對學校老師的教學水平感到憤怒。"
"許多「教育工作者」的不負責任或能力不逮,也變了理所當然的事。"

這是篇收費的專欄罐頭小品?還是李先生的私人日記手稿?

作者不是老師,無謂預測如何自責、如何慚愧。
但作為事件中父親的朋友,為何自然地將責任卸於老師、變成了理所當然的憤怒?

為子女安排入讀一所合適的學校,就正如尋找一對合適的鞋。
即使財力充足,一線名牌亦非首選。

作者有否誠實向朋友分析問題所在?

例如資源錯配?意思係:學生資質與教學程度之配對。
學生的興趣、能力及學習環境等因素,正正就是部份家長不想客觀面對。

對於作者的思維邏輯,我無意亦無資格批評、「說三道四」或「厚多士 」。
問題在於,作者簡單提出如此糟質盤問,質素太低!

結果?令家長更加相信,學校沒有好老師,只好花金錢將問題外判。
部份家長不是已經相信,名校生不是補出來嗎?

今天,確實說多了 ......只是,作者對香港教師不公平!
(利申:我和家人'有幸'皆不從屬教育工作)

作者: 黃巴士    時間: 14-6-12 17:35

如果唔洗補習, 你話幾好呢, 又可以SAVE MONEY, 又可SAVE時間.:time: 自問亦沒咁多錢去補.
不是想批評, 但如果全班同學仔都聽唔明老師講咩, 反映了後, 老師仍是故我, 真係好無奈.有時去補習, 不是為了奢望孩子或依賴補習可有卓越最TOP成績, 而是只望追得上. 孩子上堂唔洗一舊云, 水過鴨背, 空洞洞的.
如果節省2萬/1個月去旅行, 都唔錯.

作者: 黃巴士    時間: 14-6-12 18:38

johnnywalker 發表於 14-6-11 22:04
其實,老師問題唔係今時今日出現,教育學院收既學生,大部分都係入唔到正規大學既中學畢業生...雖然唔排除 ...

有時, 不是老師學歷問題, 而是HEART問題.  有見過畢業生教初中都很好的.
無意埋怨, 只是無奈.  
當上堂時, 孩子聽到老師話 : 今日教咩好呢?? 跟著完全沒組織要教D咩?? 5.咁啦!!  真是令人摸不著頭腦!! 只是囑咐孩子, 做好自己, 唔好倚賴其他....
好的老師, 真令孩子發光發亮, 十分感激. ANYWAY, 仍然RESPECT每位老師的.

作者: yinsinmama    時間: 14-6-12 18:43

一萬蚊有咩出奇!
有些家長孩子自己能取高分但仍去補習, 只因身邊同學個個補, 唔補怕蝕底怕Keep唔到高分.....尼D情况極之普遍。  無言!
作者: 黃巴士    時間: 14-6-12 18:46

schoolrun 發表於 14-6-12 16:33
"如果我是老師,我的學生下課之後,不能好好享受課餘時間,而要另外找人補習,我會因為自己的無能而慚愧。" ...

十分應同依家老師十分辛苦.  不論是心理抑或是生理上, 經常周旋於學生及一班家長, 同事, 上級中.
畢竟老師都有自己家庭, 有自己子女要照顧的.  
相信上頭可以減少老師的行政項目, 這方面就須高官著力去增加資源去分工.  這樣改善, 會對老師的士氣有莫大幫助. 或者我們須為老師多打氣及鼓勵, 教育才不致冷漠!
厚多士, 講多左.

作者: fion6406    時間: 14-6-12 18:47     標題: 引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-6-11+21:28+

原帖由 王家爸爸 於 14-06-12 發表
我相信這裡許多人,包括我自己,都系請假,陪溫功課,準備考試。
我相信這裡許多人,返工收的 hourly rate  唔止三百五,卻無償請假陪阿仔阿女溫習

作者: Combo    時間: 14-6-13 15:27

香港地,我識的學生,他們已經是全級的三甲之人,但仍然光顧補習社,何解?
作者: johnnywalker    時間: 14-6-13 15:34

作者: 黃巴士    時間: 14-6-13 16:01

因為孩子沒令父母放心, 所以家長才請假監督.
作者: 黃巴士    時間: 14-6-13 16:04

Combo 發表於 14-6-13 15:27
香港地,我識的學生,他們已經是全級的三甲之人,但仍然光顧補習社,何解? ...

可能這些家長覺得, TOP3全是補習社裁培出來.  去補習, 家長干手淨腳掛.  
作者: 小凝`    時間: 14-6-13 16:10

johnnywalker 發表於 14-6-11 22:04
其實,老師問題唔係今時今日出現,教育學院收既學生,大部分都係入唔到正規大學既中學畢業生...雖然唔排除 ...
其實佢將咩都歸咎於老師根本冇多角度睇清楚問題
佢認為事實係點 只係單方面睇咋.

就習中focus 係學校老師同超大型補習社黎講:
學校老師教咁多班 而所有教材都係自己準備 最多都係多1個TA, 老師返到屋企都仲係改緊同學既卷/功課
佢地要教學生 整個課題既內容, 由基本去到細微, 重點的內容!
相反, 補習老師有1 team 人幫佢整教學notes, 亦都比學校老師多更多時間去準備教材
但補習只教學生答題技巧, 個課既重點, 細微同基本既就少提, 什至唔提

所以多時間研究學制課程, 如何教補習學生針對重點黎答題

如果講教學熱誠? 有邊個老師一開始唔係滿腔熱誠?
但點解會慢慢消退? 比功課學生 學生就唔做 遲交 一拖再拖?
老師都會對學生有期望, 但見到有學生成績唔好 邊個老師唔會心酸?
點可以話只有老師責任, 學生既責任呢?

HKEAA既課程指引 朝令夕改
只談2012開始既HKDSE
佢地每年都加野入課程..
課程唔完善
以前AL 學既野都係step by step
個年既dse 有d科係跳step學
(e.g 有d topic要學a 先會明b, AL會先學a後學b, 而DSE直接學b)

年年中4學既野都唔同, 年年中5學既野都唔同, 年年中6學既野都唔同
老師都係普通人 要記住朝令夕改既課程外 仲能照顧哂敢多學生 ?

有資歷既老師, 教得好既都有返咁上下年紀, 將近退休
學校都開始發掘有能力既新老師 準備填補教師流失
試一個新老師都係1年1年的試
新進老師仍在摸索適合自己和學生既教學方法
老師師資不足既情況往往就這樣出現
即使老師有10年師資以上仍未找到教學方法的 大有人在, 我亦遇過不少

仲有教課書既問題, 如果對個科有一定既認識, 就好易睇到書入面有既問題
畢竟最初學生是靠老師和書本吸收知識
但書本不足, 再加上老師師資普通
學生點會唔向外求知呢?
中學老師成日要求自律, 主動學習
所以學生會去補習補習, 為的是什麼?
為的咪係搵資源增加對科目既認識
不過學生成手材料時 識唔識靠自己歸納分類 就好睇佢地能力

再講HKEAA 要求學生做project 式既sba
令學生用多左時間
學生咪去搵d罐頭式note 用黎溫習
邊d好 邊d完整d? 咪補習社有成team人整個d囉
又會比埋by topic 既past paper 又唔洗自己搵
何樂而不為?

我唔認為依家補習成風係單方面, 只有老師責任既因素
以上種種都係成因之一
唔可以樣樣怪哂學校老師

作者: vincher    時間: 14-6-15 17:34

原來初中教育版是補習乐園版!
……如夢初醒
作者: my_majesty    時間: 14-6-16 10:28

回覆 Mighty 的帖子

好同意
我唔係唔信老師既能力
而係係咁大班既情況下, 老師幾有料都好難address到每個人既需要

作者: johnnywalker    時間: 14-6-16 11:04

作者: Mighty    時間: 14-6-16 11:21

以香港今日的資源、我吾相信做不到小班教学、但以呉得掂之流、他那有能力去改革?成日出来講野時都眼神不定、根本就是一個没有信心的人、有個這様的局長、今日香港、、、真可悲!!
作者: goodboy1    時間: 14-6-19 13:21

作者: goodboy1    時間: 14-6-19 13:24

作者: goodboy1    時間: 14-6-19 13:27

作者: johnnywalker    時間: 14-6-19 16:12

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-19 17:41

Mighty 發表於 14-6-16 11:21
以香港今日的資源、我吾相信做不到小班教学、但以呉得掂之流、他那有能力去改革?成日出来講野時都眼神不定 ...
解決問題需要從根源做起。所以,我認為提高教師質量比小班教學更重要。
作者: poonseelai    時間: 14-6-19 19:25     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

老師起薪點有20000,其實好好,但香港學生多選金融、商科、醫科及法律

作者: johnnywalker    時間: 14-6-19 21:02

作者: waiwai1224    時間: 14-6-19 23:33     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

作者: 杰杰媽媽    時間: 14-6-22 19:15

有有有...........我仔由小學到宜家中二都未補過習, 雖然佢成績只係中等
作者: Chowwy    時間: 14-6-22 23:56

有有有, 仲有我地,小學到中一未補過習,科科「掹車邊」
作者: johnnywalker    時間: 14-6-23 14:09

作者: i_am_smart_bb    時間: 14-6-23 14:35     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

我都唔贊成依賴補習,升中後,應該要放手讓孩子學會主動學習和溫書。
始終補習老師唔可以跟一世的

作者: hadwinboy    時間: 14-6-23 15:53     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

我識一個小一就要補,因唔肯做功課,又教唔明,媽媽說還掂哥哥都要補,便兩兄弟一齊補。站係我角度,我完全覺得浪費金錢,是父母沒有灌輸責任感去個小朋友度,不做功課也沒有施予懲罰,但針唔係吉落我度,我可以講風涼話

作者: below5cm    時間: 14-6-23 21:46     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

我覺得李純恩單純地將學生須要補習,歸咎於老師的教學質素,是對前線老師的大不公!

作者: little_yolky    時間: 14-6-25 13:14

杰杰媽媽 發表於 14-6-22 19:15
有有有...........我仔由小學到宜家中二都未補過習, 雖然佢成績只係中等 ...
我囡囡果班最叻果個全級第4, 出去補習;第二叻果個全級第15, 阿媽教, 無補;我阿女全級28, 無人教自己搞掂;咁你哋話邊個最叻?緊係全級第4果個, 所以咪要補習囉。
剛考完試派咗分, 阿囡話有同學仔數學俾老師捉咗去留堂補課, 我問佢唔合格呀?阿囡話合格, 不過老師話佢有地方唔明, 所以要教多次。真係好老師!

作者: johnnywalker    時間: 14-6-25 17:29

作者: little_yolky    時間: 14-6-25 17:32

johnnywalker 發表於 14-6-25 17:29
其實好難講,第4既可能唔補習都第4,難以證明有補習對佢考試有幫助。
每個月俾咁多錢, 無幫助做乜要徙錢。
作者: johnnywalker    時間: 14-6-25 18:32

作者: 黃巴士    時間: 14-6-25 21:30

咁又唔好抹煞所有補習的功效!
作者: waiwai1224    時間: 14-6-25 21:32     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

作者: little_yolky    時間: 14-6-26 09:29

annie40  是令千金最叻。基礎課程,花費花時間一定可以過關,良好的自理態度,比讀書難度高很多很多。  發表於 昨天 20:44

真係多謝你, 我第一次聽人講阿女叻, 佢學咗爹哋, 永遠係中間果個。
作者: elizatyy    時間: 14-6-26 20:57

但幼稚園生都去補習又真誇張
作者: waiwai1224    時間: 14-6-26 21:22     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

作者: 芝麻街    時間: 14-6-27 21:45

我兩個都無補, 細嗰個程分都係咁話, 我要佢知道自己嘅負責, 合格都已經好開心
大嗰個佢自小都自動波, 會自己讀書, 更會安排好時間温習, 今次大考, 都考得幾好, 考中上, 我地都好滿意
唔補習真係慳左唔少時間同金錢, 佢地會有好多時間玩, 同瞓, 玩佢鍾意嘅音樂和運動   
作者: YC    時間: 14-6-29 10:36

我兩個仔無補過習, 小學我自己跟, 成績不錯, 但大仔升中後我已由他自己做功課和溫書, 但成績一落千丈, 唉!我見9成9的同學都由開始小學天天補習, 到中學亦如是, 所以不知如何是好, 一方面不想他依賴補習班, 一方面又怕他成績追不上, 十分矛盾!
作者: johnnywalker    時間: 14-6-30 11:28

作者: goodboy1    時間: 14-6-30 12:21

作者: johnnywalker    時間: 14-6-30 14:08

作者: sweetsweetbobo    時間: 14-6-30 21:19     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

見家長時老師和妳說,同學三科主科其中一科唔合格就要留班,你就會為他找補習,香港教育就係咁,遲人一步就會退,你還可以為他做什麼

作者: Band5    時間: 14-6-30 22:21     標題: 回覆:呢度九成既帖都係關於補習,唉

如果仔女追唔上,有方法幫到佢,又或者佢而家讀得好好,但有方法可以幫佢更進一兩步,我唔會介意果個方法係咪叫做補習,但我唔會接受填鴨式嘅催谷,只須要配合均衡發展和已訂立較長期目標(如DSE)。

作者: goodboy1    時間: 14-7-2 18:23

作者: goodboy1    時間: 14-7-2 18:31

作者: kilykilyk    時間: 14-7-5 23:31

香港教育

作者: sheepmydear    時間: 14-7-6 23:44

我果個無補習,但就要自己敎佢佢唔識的功課

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5