教育王國

標題: 一大堆朗誦獎真的有用嗎? [打印本頁]

作者: janice007    時間: 14-5-19 12:38     標題: 一大堆朗誦獎真的有用嗎?

其實朗誦比賽對入學有無用?是否只在扣門時才有用?
那些小學鐘意收得獎小朋友?他們會特別想收得過獎的小朋友嗎?
是否需要中英普都要參加一下?

我見好多小朋友都拎一大堆朗誦獎,咁普偏周街都係...
那些比較有認受性?

謝謝。

作者: babybear    時間: 14-5-19 13:24     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

唔係咩獎都有用囉!

視乎咩機構舉辦嘅比賽啦

作者: subb    時間: 14-5-19 13:40

在C立/直資, 如果面試表現不埋想拿神級比賽獎都是沒用

作者: Jane1983    時間: 14-5-19 13:41

太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對仔女實力有錯误理解。

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通話唸詩果幾句都未準。其實interview問兩句,已知小朋友識吾識。

不過,參加比賽練吓胆量、見吓場面,我就覺得系幾好的經驗。
作者: CBabeY    時間: 14-5-19 13:57     標題: 引用:太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對

原帖由 Jane1983 於 14-05-19 發表
太多猪肉獎比賽,幫吾到考學校,仲令父母對仔女實力有錯误理解。

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通 ...
同意,我個仔舊年玩左三次朗誦,兩次豬肉一次季軍,跟著唔再玩lu,膽同自信已經好夠,我唔想再浪費我同仔d時間,有時比賽撞興趣班時間,又要請假或走堂。

反正有認受性比賽阿仔未夠班參加,不如用時間上下面試班或其他興趣班好過。今年考小學,睇佢造化喇。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-19 14:18

想公度講句: 台上一分鐘台下十年功, 無錯好多細比賽都無咩認受性又豬肉, 但大型比賽勝出者, 往往就係以往O係呢D"豬肉擂台"經過試練
呢D野, 無得迫架, 我女朗誦都算表現唔錯, 我仔就....算把啦, 如果小朋友都鐘意的話, 多去觀摩亦無壞呀
作者: 喜樂果子    時間: 14-5-19 14:41

我覺得有既話, 比老師第一個印象係家長都有用時間培育小朋友, 呢個可能唔係事實,但當咩都未知既情況下可能會有咁既印象, 不過小學面試無得騙人的, 一定會見真章. 學樓上家長話, 講2句就知到7-8成個小朋友既底同LEVEL.  唔會有太多好彩, 一定唔會好似幼稚園咁
作者: janice007    時間: 14-5-19 14:45

回覆 babybear 的帖子

明白!想幫小朋友舖下路,想問下咩先係有認受性既機構?
坊間太多了,實在無從入手!

作者: janice007    時間: 14-5-19 14:47

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我就聽過d同學媽媽講,多d 報下游水比賽呀,朗誦比賽呀,報下Cambridge呀,有d學校專收冠軍,就算 interview 唔好都唔緊要!

作者: Jane1983    時間: 14-5-19 15:19

回覆 janice007 的帖子

2、3年前可能係,但而家考學校生態吾同咗,以前吾會間間連二線都幾千人報,以前亦吾會週街都係cert和獎項。

作者: 甘恩    時間: 14-5-19 15:37

面試好才是最有用,其他都是次要。
作者: kennyklt    時間: 14-5-19 16:51     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

獎項同cert都係一個道理
最好人冇我有
至少人有我有
最弊人有我冇

作者: mcl203    時間: 14-5-19 16:58

校長常提..."信我地...我地係專業既!!"
估下班專業人仕識唔識分d獎和 Cert.
認受性強既就一定有.....人有我有既只係好過無~~~
作者: 王家爸爸    時間: 14-5-19 17:56

你可以說有用,也可以說無用,有無用取決於你的目的。
有用,因為每年朗誦節可以得到獎項,小朋友的自信大​​,也很開心。
無用,因為一線學校不會考慮,他們主要是看學生成績次第。
作者: hoihoima    時間: 14-5-19 18:27

Jane1983 發表於 14-5-19 13:41

識d小朋友好多獎,但咪話朗诵,根本普通 ...
“參加比賽練吓胆量、見吓場面,我就覺得系幾好的經驗。”

好同意,呢D就是“用”囖!  成日有人問有無用,吾通以爲拿了獎就可以收硬?

作者: sfly97    時間: 14-5-19 18:28     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。

作者: sfly97    時間: 14-5-19 18:30     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

贏咗未必有用,但至少豐富了個 portfolio, 而且也壯大了小朋友的膽量。

作者: HappiMom    時間: 14-5-19 19:27     標題: 引用:想公度講句:+台上一分鐘台下十年功,+無錯好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-19 發表
想公度講句: 台上一分鐘台下十年功, 無錯好多細比賽都無咩認受性又豬肉, 但大型比賽勝出者, 往往就係以往O ...
同意到極!

作者: silvia_ng    時間: 14-5-19 22:40     標題: 引用:我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住

原帖由 sfly97 於 14-05-19 發表
我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。
普師會都高?!

作者: Jas-MaMa    時間: 14-5-19 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+sfly97+於+14-05-19+發表我估

原帖由 silvia_ng 於 14-05-19 發表
普師會都高?!
我覺到得普師會比賽嘅小朋友比質數G A P S K高些。

作者: hadwinboy    時間: 14-5-19 23:33     標題: 引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我就聽過d同學

原帖由 janice007 於 14-05-19 發表

我就聽過d同學媽媽講,多d 報下游水比賽呀,朗誦比賽呀,報下Cambridge呀,有d ...
我仔上年考小一,冇游泳比賽冇朗誦比賽什麼比賽也沒有,只有興趣班的cert,,都有多於一個offer. 所以我深信學校睇小朋友學術程度,面試時表現包括對答及應變能力。

作者: chingcging    時間: 14-5-19 23:41     標題: 引用:我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住

原帖由 sfly97 於 14-05-19 發表
但校際朗誦節要5歲先可以參加?我女係有offer之後先參加。係學校推佢去嘅。

作者: silvia_ng    時間: 14-5-19 23:44     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-05-19+發表

原帖由 Jas-MaMa 於 14-05-19 發表
我覺到得普師會比賽嘅小朋友比質數G A P S K高些。
我覺得兩者都唔高

作者: Argyle    時間: 14-5-20 00:07     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有幾高呢?

作者: silvia_ng    時間: 14-5-20 07:51     標題: 引用:乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言

原帖由 Argyle 於 14-05-20 發表
乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有 ...
你又唔可以咁講,我覺得係睇小朋友適合邊種活動啦。有人贏把口,有人贏運動,有人贏畫畫,有人贏樂器,有人贏計數,天生我材必有用,睇下會唔會發掘到小朋友既才華啦。我女參加過校際朗誦節同音樂及朗誦推廣協會既朗誦比賽,由k2開始,到而家贏過兩冠,一季,兩優異,家下只係三年級。反之呀哥小五,一次都未贏過,校際攞merit 都難。不過哥哥佢係數學方面又有啲資質,數學比賽又會有獎,所以個天都好公平。但我唔會因為咁而唔幫個仔報朗誦比賽,因為除左獎之外,仲可以幫到佢上台建立自信,又可以嘗試輸既滋味,大個可以"輸得起", 又可以學習欣賞別人,所以比賽唔係單單睇獎呀。

作者: sfly97    時間: 14-5-20 08:18     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

比起其他,呢啲比較多人參加,多人識,認受性算高啦!

作者: sfly97    時間: 14-5-20 08:24     標題: 回覆:Argyle 的帖子

其實對於小朋友,豬肉獎都唔易拿架,要對住一百幾十甚至更多人朗誦,又要有自信,有抑楊頓挫,有動作,真係唔易! 所以大家都唔好睇少呢啲獎,都係有血有肉架!

我女拿過幾個豬肉獎亞軍同優異獎。

作者: chingcging    時間: 14-5-20 08:29     標題: 引用:乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言

乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有 ...
4個
奧數亞軍
田徑亞軍
畫畫銅獎
朗誦A

但我女都只係玩咗呢4樣

作者: Argyle    時間: 14-5-20 08:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表乜啲

原帖由 chingcging 於 14-05-20 發表
4個
奧數亞軍
田徑亞軍
你阿女文武全才,一定係神童,百年一遇,揀定了小學嗎?

作者: sfly97    時間: 14-5-20 09:03     標題: 回覆:chingcging 的帖子

我女的是朗誦,繪畫,唱歌,彈琴的獎。

我覺得考 Cambridge, gapsk 那些比較 practical 和有用! 不過依家好似周街都有15個盾

作者: chingcging    時間: 14-5-20 09:08     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-05-20+發表

你阿女文武全才,一定係神童,百年一遇,揀定了小學嗎?
12月已有offer.  不過呢啲獎全部係有offer之後先有。

作者: Argyle    時間: 14-5-20 09:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表你阿

12月已有offer.  不過呢啲獎全部係有offer之後先有。
有offer先來參加咁多比賽?果然求學不是求分數。

作者: chingcging    時間: 14-5-20 09:21     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-05-20+發表

有offer先來參加咁多比賽?果然求學不是求分數。
學校叫佢去。我都唔知。收通告,交錢就得

作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-20 09:22

同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀摩even出國交流, 心甘命抵
如果只係為左張cert, 佢又唔鐘意, 迫黎都無意思

講返考小一, cert係錦上添花, 聽過有小朋友5級琴去考神校, 唔收就係唔收, 邊有必勝架姐, 而且cert都要睇咩cert啦, 我女都算玩過幾年, 有d朗誦比賽真係太離譜, 包括小朋友出場果下, 父母突然撲出坐第一行, 爸爸全程攝錄, 媽媽近距離教做動作, 然後小朋友冠軍, 真係人都顛
作者: chingcging    時間: 14-5-20 09:35     標題: 引用:同意蕭亞姨,+每個小朋友都有自己專長同興趣

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-20 發表
同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀 ...
可以錄影?傻的嗎?基本禮貌都未識!

作者: bubuG    時間: 14-5-20 10:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表乜啲

4個
奧數亞軍
田徑亞軍
咁細個有奧數比賽?

作者: chingcging    時間: 14-5-20 10:05

bubuG 發表於 14-5-20 10:00
咁細個有奧數比賽?
有呀。要足5歲先得。
作者: 甘恩    時間: 14-5-20 10:08

囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加,反而主力考劍橋試。諗番都幾現實及無必要。
作者: bubuG    時間: 14-5-20 10:08     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+14-5-20+10:00+咁細個

有呀。要足5歲先得。
Oh.... K2暑假已足五歲,但未察覺有奧數比賽。eye level 比賽都要小一才可以參加。

作者: silvia_ng    時間: 14-5-20 10:09

sfly97 發表於 14-5-20 08:18
比起其他,呢啲比較多人參加,多人識,認受性算高啦!
不敢苟同, 睇返之前有D講朗誦比賽既舊POST, 會睇到好多人話比賽果陣, 某些參賽者正正佢地既導師做評判, 唔公平等等既事件出現。再者, 多人識並不等如"認受性高"。
BTW, 我冇話認受性高就唔好參加, 同樣地每一個比賽都可以有得著。但學校睇獎, 好多時都會高下立見。

作者: silvia_ng    時間: 14-5-20 10:16

chingcging 發表於 14-5-20 09:35

我印象中, 記得呂良X 個仔早幾年參加朗誦比賽, 仲話帶哂相機想去影,  

作者: sfly97    時間: 14-5-20 10:17     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

老實講,上述的比賽我小朋友都參加過,你所講的在 gapxx 確實出現小朋友同judge 打招呼!相對其他乜盃物盃,我覚得以上講的三個比賽,贏的小朋友算係實至名歸!

而且,參加人數眾多,贏都唔易架!

作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-20 10:20

chingcging 發表於 14-5-20 09:35
果一刻我真係好想玩野, 佢跑得出去我夠可以跑出去, 我又對佢個女做下動作先! (雖然佢唔同我女同一組比賽), 不過我個女o係隔離, 我費事咋

作者: janice007    時間: 14-5-20 11:08

回覆 sfly97 的帖子

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名了。
作者: koala_choco    時間: 14-5-20 11:15     標題: 引用:回覆+sfly97+的帖子 我都有聽過晌GAPSK讀

作者: Ryan_baba    時間: 14-5-20 11:22

我兒子也有參加過GAPSK的朗誦比賽,我覺得同組別的得獎者都是實至名歸的。始終覺得有否得獎還是其次,小朋友的體驗才是最重要。
作者: Argyle    時間: 14-5-20 11:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表有of

學校叫佢去。我都唔知。收通告,交錢就得
幼稚園幫小朋友籌謀咁多校外比賽?一定是慧眼識英童,知子非池中物也。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-20 11:48

sfly97 發表於 14-5-19 18:28

現實的情況是校際朗誦節冠軍,對報一線知名中學的用處並不大,也許是因為太多啦(約2%的參賽者拿到冠軍)。

參加朗誦比賽當系見識下,獲得經驗,為將來演講或辯論做準備,是一生有用的。
作者: hoihoima    時間: 14-5-20 13:06

sfly97 發表於 14-5-20 08:24
其實對於小朋友,豬肉獎都唔易拿架,要對住一百幾十甚至更多人朗誦,又要有自信,有抑楊頓挫,有動作,真係 ...

非常同意!所以如果我孩子在朗誦比賽中可以大大方方完成朗誦,儘量把老師所教的學以致用,在我心目中,這已是一個獎,一個我希望達到的效果。

作者: Jane1983    時間: 14-5-20 13:33

回覆 Ryan_baba 的帖子

好似吾系即時知邊個攞獎,要隔一陣先分開拿分纸。次次都吾知邊個攞什麽獎。
作者: Jas-MaMa    時間: 14-5-20 13:49

有些小型比賽會即時頒獎,有些人數較多的隔一陣拿分紙,頭3名和拿卓越獎的可以參加一天的頒獎禮(因獎杯需要刻名) ,又有些分初賽再進入決賽(另一天) 決賽後是是當天頒獎的。
作者: Ryan_baba    時間: 14-5-20 14:09

回覆 Jane1983 的帖子

大家差不多同時間返去攞分紙,要知邊個得獎並唔難。
作者: Gerard    時間: 14-5-20 15:09     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

作者: picture    時間: 14-5-20 20:25     標題: 引用:囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加

原帖由 甘恩 於 14-05-20 發表
囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加,反而主力考劍橋試。諗番都幾現實及無必要。 ...
你意思係比賽冇必要?

作者: maomaochoi    時間: 14-5-20 20:49     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

獎只是result, 但想比賽得到獎,小朋友會學識上台當住幾十人朗誦,真係可以令小朋友大膽啲,而且練習時老師都會捉佢發音,普通話又會好啲,如果選古詩朗誦,起碼佢會識背到幾首唐詩,咁獎項就只係成品

我個仔由以前好怕醜,到而家有自信,我覺得值得。我個仔冠,亞,季加豬肉都有攞過😊

作者: chingcging    時間: 14-5-20 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-05-20+發表囝囝K2

原帖由 picture 於 14-05-20 發表
你意思係比賽冇必要?
去見吓世面嘅係ok, 唔好睇到個獎咁重就得啦。小朋友去比賽,唔係去贏,係去見識。

作者: All_is_well    時間: 14-5-20 22:08

我小朋友唔係GAPSK讀既學生會, 第一次參加GAPSK朗誦比賽係K2,慶幸拎到冠軍~感恩!
janice007 發表於 14-5-20 11:08

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名 ...

作者: YIN-MA    時間: 14-5-20 22:29

為獎為cert去參加的話我就覺得無謂,想幫幾歲人仔攞d經驗、訓練一下膽量的話不妨試下,上台發揮水準好好地唔怯場唸完已經係得咗!

話時話,我朋友個女跟普師會評判老師學普通話朗誦幾百蚊半粒鐘,比賽真係攞到獎,威水?
作者: hadwinboy    時間: 14-5-21 00:38     標題: 引用:同意蕭亞姨,+每個小朋友都有自己專長同興趣

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-20 發表
同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀 ...
我也有類似經驗。圍棋比賽,在商場進行,即基本上父母可在近距離觀戦。有個虎爸,全程在仔旁明目張膽指指點點,教應如何出棋,又鬧個仔點解會出那步棋,更幫個仔出頭舉報對方行了兩步.... 最後個仔第三名... 應該個呀爸爸上台領獎才對

作者: 20072010    時間: 14-5-21 06:46     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

作者: 20072010    時間: 14-5-21 06:46     標題: 引用:想公度講句:+台上一分鐘台下十年功,+無錯好

作者: maomaochoi    時間: 14-5-21 06:52     標題: 回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

很認同,我最怕為攞獎而比賽,見到啲家長係小朋友比賽完,不斷同佢分析有乜唔好等等,仲要拍哂片賽後重溫,到宣布得獎就全家大叫好開心

其實係好誇好煩

作者: 甘恩    時間: 14-5-21 08:34

maomaochoi 發表於 14-5-21 06:52
很認同,我最怕為攞獎而比賽,見到啲家長係小朋友比賽完,不斷同佢分析有乜唔好等等,仲要拍哂片賽後重溫, ...
曾見過有小朋友表現唔理想,個家長全程怒啤個小朋友;又見過有家長不滿自己小朋友只拿季軍,大大聲話拿冠軍的小朋友表現唔好,唔值冠軍。
作者: maomaochoi    時間: 14-5-21 08:54     標題: 回覆:甘恩 的帖子

我識人個女唔敢上台比賽,然後阿媽次次閙,仲有次係咁"meet"佢,最終個女連普通話都唔肯學,何苦?

作者: Argyle    時間: 14-5-21 08:55     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-5-21+06:52+很

原帖由 甘恩 於 14-05-21 發表
曾見過有小朋友表現唔理想,個家長全程怒啤個小朋友;又見過有家長不滿自己小朋友只拿季軍,大大聲話拿冠軍 ...
睇港姐比賽你都可能會話嗰冠軍都唔靚啦。有時做家長見到個朗誦冠軍發音都未準,哦兩句都係人之常情啫。藉機會俾自己個細路知道好多呢類比賽都無絕对公平,都好正常啫。

作者: CBabeY    時間: 14-5-21 09:44     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-5-21+06:52+很

曾見過有小朋友表現唔理想,個家長全程怒啤個小朋友;又見過有家長不滿自己小朋友只拿季軍,大大聲話拿冠軍 ...
我都見過,小朋友全程唔肯上臺,到人地頒完獎,個家長由場入面鬧個小朋友鬧到場外,我地旁人O哂咀。

小朋友只不過得3、4歲,做家長唔係應該教佢地比賽要有體育精神同埋鼓勵佢地?我個仔得豬肉獎,佢都羨慕人地拎到獎盃,但佢好多次係頭幾個出場,比較蝕底,不過表現淡定,我覺得佢已經做得好好,當賺左。

作者: 甘恩    時間: 14-5-21 11:03

Argyle 發表於 14-5-21 08:55
睇港姐比賽你都可能會話嗰冠軍都唔靚啦。有時做家長見到個朗誦冠軍發音都未準,哦兩句都係人之常情啫。藉機 ...

個人覺得要睇場合,家長態度及會灌輸什麼價值觀給小朋友而定~~睇港姐比賽,大家是以第三者角度看,亦非在現場~但朗誦比賽則涉及自己的小朋友參賽,家長均對自己小朋友有所期望,故兩者評價取向可能已有所不同~再加上家長"大大聲"批評冠軍得主,全場人都聽到,這已涉及不尊重人及場合,我並不認為這行為是可以接受的~~而更重要是讓敗了的小朋友覺得自己只是輸在不公平,而不會檢視自己可以有什麼地方可以改善~其實家長真的可以從欣賞的角度出發,教懂小朋友欣賞別人~懂得尊重更勝於批評別人~
作者: ericby    時間: 14-5-21 11:50

very helpful....
作者: Gerard    時間: 14-5-21 12:38     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-5-21+06:52+很

作者: Argyle    時間: 14-5-21 13:18     標題: 引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-21+08:55+睇港姐

個人覺得要睇場合,家長態度及會灌輸什麼價值觀給小朋友而定~~睇港姐比賽,大家是以第三者角度看,亦非在現場 ...
如果你帶小朋友參賽,見到冠軍咬字都未清(真有其事),連你自己小朋友都聽得出,你係咪都只會在你小朋友面前只講一堆關於冠軍嘅正面說話?當然大大声批評梗係唔啱啦。單從正面或阿Q式看事物,都唔係健康方式。小朋友要學習正面睇嘢,亦要學習平常心接受世界不完美。

作者: Gerard    時間: 14-5-21 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-05-21+發表個人覺

作者: Argyle    時間: 14-5-21 19:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表如果

原帖由 Gerard 於 14-05-21 發表
我都見過,不過一向呢類比賽好主觀眾我只會同小朋友講好多小朋友都好叻,自己盡左力,媽媽已經好欣賞。有時 ...
唔好誤會以為萄葡酸的,只不過分享親身感受。如何同孩子溝通也無絕对,有時要帶出一些社會現實信息,也要先讓孩子覺得有所共鳴,當然目的不是發泄,做咁多年人,哪有不明白公平只能從哪裡找。

其實學校不會只看冠軍孩子,參予比賽除孩f自己得益,是展示家長对孩子培養的投放。一個各方面表現平均,加上能展示一些潛質的孩子,一定能找到好小學。

作者: hoihoima    時間: 14-5-21 19:30

All_is_well 發表於 14-5-20 22:08
我小朋友唔係GAPSK讀既學生會, 第一次參加GAPSK朗誦比賽係K2,慶幸拎到冠軍~感恩!

...

同你一樣,我孩子K2時都不是GAPSK學生,也是取得冠軍。

作者: Gerard    時間: 14-5-21 20:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-05-21+發表我都

作者: 甘恩    時間: 14-5-21 20:37

CBabeY 發表於 14-5-21 09:44
我都見過,小朋友全程唔肯上臺,到人地頒完獎,個家長由場入面鬧個小朋友鬧到場外,我地旁人O哂咀。

小朋 ...
在朗誦比賽場上,真係可以見好多人生百態。只要小朋友玩得開心,唔好迫小朋友,又唔好俾壓力自己和小朋友,未嘗不是好的經歷。
作者: Argyle    時間: 14-5-22 10:25     標題: 回覆:甘恩 的帖子

我的孩子冇攞過朗誦冠軍,不過考小一入學成功率和总數連我也嚇一跳。

作者: 甘恩    時間: 14-5-22 11:41

Argyle 發表於 14-5-22 10:25
我的孩子冇攞過朗誦冠軍,不過考小一入學成功率和总數連我也嚇一跳。

...
恭喜你的小朋友考小一有好好成績。小朋友的潛力無限,家長悉心栽培,必有成果。所以我之前留言,朗誦獎項對考小一作用不及面試表現好。只要小朋友面試時主動、有禮、學術優秀,即使沒有任何獎項,大把學校爭住收。
作者: Argyle    時間: 14-5-22 12:27     標題: 引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-22+10:25+我的孩

原帖由 甘恩 於 14-05-22 發表
恭喜你的小朋友考小一有好好成績。小朋友的潛力無限,家長悉心栽培,必有成果。所以我之前留言,朗誦獎項對 ...
多謝 , 絕對同意!

作者: manmanchubb    時間: 14-5-22 23:33

阿囝都有參加朗誦比賽,可以說,
只要唔係迫,而孩子有好感甚至興趣,
在練習至比賽過程事後當中,大人小孩都一定有得著,台下十年功,台上一分鐘,當中所能學習的是自己估唔到。
過程內妳會知道咩方法最合自己及小孩,
同時的確可以透過朗誦鍛煉膽量增加信心,
而當中更可學習好多人以比賽場上相對忽視的尊重,
還有得失成敗價值觀,仲有心理輔導,
我囝囝原本都細細膽,但佢現在屬自信類(當然背後除朗誦之外,還為他做了很多),
無可否認,有6,7成係係參加朗誦既得著.
所謂的獎同公開考試或證書.
其實有幾多有認受性?
有幾影響小一面試? 我唔太相信會有咩用,
如果面試表現優秀,合校方,無獎都會收,
就算多多獎,面試表現唔理想或不合校方要求,通通也沒用吧

作者: 20072010    時間: 14-5-27 07:06     標題: 回覆:manmanchubb 的帖子

作者: 20072010    時間: 14-5-27 07:14     標題: 回覆:20072010 的帖子

作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-27 08:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-05-21+發表我都

原帖由 Argyle 於 14-05-21 發表
唔好誤會以為萄葡酸的,只不過分享親身感受。如何同孩子溝通也無絕对,有時要帶出一些社會現實信息,也要先 ...
我女玩校際鋼琴都好幾次,有得過獎,我對老師都有信心。最近一次,我覺得佢有認真練習,臨場表現唔錯。點知連基本80分都無(我自己認為有認真練發揮到80分係一個基本recognition),評語話noisy(我女不嬲彈琴唔算大力),我女好多年無試過評語咁差,down左幾日。無辦法丫,藝術就係咁,好主觀,唔開心一定有,但都係人生經歷

作者: Argyle    時間: 14-5-27 09:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-21+發表唔好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-27 發表
我女玩校際鋼琴都好幾次,有得過獎,我對老師都有信心。最近一次,我覺得佢有認真練習,臨場表現唔錯。點知 ...
其實攞乜獎都很了不起,起碼在自己小時都未試過。一個優異獎,加上誇少少嘅recognition, 可以令小朋友信心大增。

作者: manmanchubb    時間: 14-5-27 09:51

係,我完全明白,係呢兩年,見盡不少主觀及不公平令人費解的事。我都試過連自己以為穩入三甲卻乜都無,
認為表現失哂準已向小朋友預告有無獎都唔緊要,
下次在邊邊邊方面改善一點有進步便可,誰知三甲內。

在比賽過程內家長引導成敢得失價值觀念也是重要一環

作者: manmanchubb    時間: 14-5-27 09:54

回覆 Argyle 的帖子

對,其實參加比賽是信心大增的。獎會更錦上添花

作者: BabyAndre    時間: 14-5-27 10:39

janice007 發表於 14-5-20 11:08

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名 ...

未必,女兒並非GAPSK的學生,在剛完成的GAPSK有幸贏得冠軍。但GAPSK一年舉辦4次,認受性一般。普師會我有保留,剛與女兒參加完,又初賽又決賽十分麻煩,前五名入決賽後到決賽也是嗰五位自己比賽,而我也親自感受到以往家長說這個比賽評判不持平的現象;所以即使女兒有幸也進了其中一項決賽並拿了個第4名,我也決定不再參加普師會的比賽。反而一年一度的金紫荆盃朗誦比賽,評判團是從中國請來的,所有參賽者不能攀關係,賽果公平很多。至於參賽者水準,普師會和金紫荆比GAPSK高。由於女兒喜歡朗誦,過去一年也與她參加過數個比賽,純粹在此分享自己的心聲。
作者: ppmmbb    時間: 14-5-27 12:05

BabyAndre 發表於 14-5-27 10:39
未必,女兒並非GAPSK的學生,在剛完成的GAPSK有幸贏得冠軍。但GAPSK一年舉辦4次,認受性一般。普師會我有 ...
朗誦及XX推廣協會 全港XX公開朗誦比賽 又係另一例子!得獎個d .............

作者: Ka_BB    時間: 14-5-27 21:04     標題: 引用:Quote:BabyAndre+發表於+14-5-27+10:39+未

原帖由 ppmmbb 於 14-05-27 發表
朗誦及XX推廣協會 全港XX公開朗誦比賽 又係另一例子!得獎個d .............
即係點

作者: koala_choco    時間: 14-5-27 21:50     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+14-05-27+發表朗誦

作者: ppmmbb    時間: 14-5-28 10:21

回覆 Ka_BB 的帖子

有無內定唔敢講,得獎個幾個小朋友中有幾個發音不準咬字不正、企不直面部表情話你知無信心、細聲(我坐第三行都聽不清,現場無咪,評判坐半山點聽?)、好似讀書咁就有獎!

主持人又話家長在場內用手提電話會取消小朋友參賽資格,結果個位家長的小朋友味又得獎(仲要係朗誦得好差)。

以上只是我觀察。

作者: mimi1102    時間: 14-5-28 10:58

我囡都有參加比賽, 有攞過奬, 老實講, 一路報名, 一路都知某D 比賽係呃家長錢, 沒有認受性的比賽, 但佢讀幼稚園時, 我都有比佢參加, 原因之一係想佢練大個膽, 唔好咁怕差.

好多比賽都係得一個評判, 其實都幾主觀, 所以唔洗睇得失睇得咁重, 最緊要佢有盡力, 同有進步.

我覺得cert, 攞奬依D 野, 對考小一幫助不大, 最緊要睇當日面試的表現, 如果有特異功能就另計.

作者: fwan1213    時間: 14-5-28 20:01     標題: 回覆:BabyAndre 的帖子

作者: fwan1213    時間: 14-5-28 20:12     標題: 回覆:fwan1213 的帖子

作者: koala_choco    時間: 14-5-29 07:35     標題: 引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+14-5-28+10:22+編輯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5