教育王國

標題: 你地俾唔俾個仔用wtsapp? [打印本頁]

作者: sukifong311    時間: 14-3-19 19:57     標題: 你地俾唔俾個仔用wtsapp?

作者: lu-ka    時間: 14-3-19 20:35     標題: 引用:如果有wtsapp,同個仔就可以溝通得好d,但

原帖由 sukifong311 於 14-03-19 發表
如果有wtsapp,同個仔就可以溝通得好d,但又見佢會同朋友仔傾,唉,好掙紮... ...
有,佢都都同同學whatapp,但我見佢只係睇多,好少發言,so far ok.

作者: ChiChiPaPa    時間: 14-3-19 20:43     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp

俾。阿仔現讀小四,已有用Whatsapp。

作者: sukifong311    時間: 14-3-19 20:45

作者: sukifong311    時間: 14-3-19 20:48

作者: ChiChiPaPa    時間: 14-3-19 21:20     標題: 回覆:sukifong311 的帖子

無。他的iphone沒有電話咭,只通過家裡的WiFi用Whatsapp。可能他的同學大都未有Whatsapp,他主要用作聯絡親戚和家人。

作者: yan1226    時間: 14-3-19 22:26

作者: 黃巴士    時間: 14-3-19 22:27

天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封其facebook,收其电腦,奪其手機,摔其ipad,斷其wifi,使其焦躁無聊,以致用心讀書!
作者: lu-ka    時間: 14-3-19 22:29     標題: 引用:天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封

原帖由 黃巴士 於 14-03-19 發表
天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封其facebook,收其电腦,奪其手機,摔其ipad,斷其wifi,使其焦躁無聊 ...

作者: KT0603    時間: 14-3-19 22:49     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp?

作者: simonkawah    時間: 14-3-19 23:36     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp

我女成班同學開咗個群組互相問功課,效果幾好。(咁當然加d學是學非啦)小女六年班。反而老師整個fb群組他們吾上tim.

作者: qqwong    時間: 14-3-20 11:21

阿囡嘅初中英文老師都開咗個group, 可以問吓功課或吹水, 有時測考前會留言叫大家add oil ! 同班group就吹水, 講人是非就多, 開功課就少...
作者: bbbusy    時間: 14-3-20 11:23

黃巴士 發表於 14-3-19 22:27
天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封其facebook,收其电腦,奪其手機,摔其ipad,斷其wifi,使其焦躁無聊 ...

作者: lu-ka    時間: 14-3-20 12:14     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp

我仔係比女同學add,成日係度講是非,阿仔都係睇多,又問邊個鐘意邊個,阿仔覺得煩佢會delete 佢,但佢地又add返佢……無奈,但呢期少咗,因為要exam , 掂都唔準掂……

作者: sampapa    時間: 14-3-20 16:02     標題: 回覆:sukifong311 的帖子

我仔小5,都有用whatsapp跟各不同學校的小朋友互相溝通。因為大家都比沙田一間學苑收了。
這學苑收了不同小學的學生。可以和各小朋友討論問題。

作者: sampapa    時間: 14-3-20 16:07     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp?

我小朋友都以功課討論為主,
只有不足一成是講是講非或感情問題。

作者: 黃巴士    時間: 14-3-20 16:50

我驟看我囝的APPS內容(其實是看不到的, 因他遮住), 都是很多5, 88, icon, omg,  ok, scan功作紙, scan書本等....
多個字睇吓都無!!  咁短語, 相信不會講是非啩.   
作者: ChiChiPaPa    時間: 14-3-20 21:24     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp

我女讀中四。她和老師溝通都是用Whatsapp。個人認為Whatsapp是很好的通訊工具,會鼓勵孩子使用,而不是禁止。

作者: smile930    時間: 14-3-20 23:27

小朋友升中後,whatsApp的功用好大,開 group 問功課,做 project 互相討論。我都讚成用whatsApp,但要用得其所,控制使用時間!
作者: satu    時間: 14-3-21 00:08     標題: 引用:天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封

講得好

作者: 馬到功成    時間: 14-3-21 06:21     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

好文采

作者: naughtybj    時間: 14-3-21 10:02     標題: 引用:天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封

作者: 黃巴士    時間: 14-3-21 10:36

naughtybj 發表於 14-3-21 10:02
好詩,原創??

FACEBOOK!!
這詩只是得啖笑!! 個人覺得電子產品很易沈迷, 如孩子不是太過份, 不要向他/她們一刀切.

作者: lucky25    時間: 14-3-21 10:48

我會叫佢唔好用, 而且佢個電話無得上網, 無必要人地 send 野比佢, 以為佢收到, 原來無.
作者: sh14    時間: 14-3-21 10:52

ChiChiPaPa 發表於 14-3-19 21:20
無。他的iphone沒有電話咭,只通過家裡的WiFi用Whatsapp。可能他的同學大都未有Whatsapp,他主要用作聯絡親 ...
小四聯絡親戚和家人要用 whatsapp  
作者: sh14    時間: 14-3-21 10:55

黃巴士 發表於 14-3-21 10:36
FACEBOOK!!
這詩只是得啖笑!! 個人覺得電子產品很易沈迷, 如孩子不是太過份, 不要向他/她們一刀切:hehehe ...
沈迷到要一刀切時, 勢必反枱.  
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-3-22 10:51     標題: 引用:阿囡嘅初中英文老師都開咗個group,+可以問

原帖由 qqwong 於 14-03-20 發表
阿囡嘅初中英文老師都開咗個group, 可以問吓功課或吹水, 有時測考前會留言叫大家add oil ! 同班group就吹水 ...
吹水是非group 要小心,尤其女孩子特別多是非,亦容易做成欺凌,最好盡可能不參與,可免則免。

作者: nc2000    時間: 14-4-17 00:38     標題: 引用:天將降大任于斯人也,必先盜其whatsapp,封

我就係用呢d招式,阿仔終於威返次,出力讀書,成績、自信返黎la!

作者: Johnnylaisma    時間: 14-4-17 17:06

不會給他用whatsapp, 也不給他智能電話, 只能打出打入就夠。現小六, 阿仔說他班中好多同學在群組成日吹水和互抄功課, 有家長投訴, 老師下領取消群組。否則操行扣分, 阿仔仲慶幸沒有被捲入事件。
衣家我幫他選擇中學第一志願的B1中學好嚴, 直情唔準帶電話返學, 學校提供3個公用電話, 簡介會中已事先講明, 怕上堂有人暗地whatsapp。不得不帶的話, 就要有家長信, 獲批先可。我覺得咁好好, 上左癮要戒真唔易。
作者: yovin    時間: 14-4-20 13:28     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp

我會俾他用,但全家人所有手機(包括自己,丈夫),連電腦等都是公用的,只有劃一密碼。講明一家人,血濃於水,要互相監察提點。所以我常看到他與同學的生活點滴……有時會令我感受到更多。
另外,如果打機,只要遊戲適當,不沈迷,真是可減壓的……所以都俾。有時我會全家一起打。
但約法三章:1)我有權把高科技產品,在不作通知下,鎖入夾萬。2)不得影響健康、成績和感情。3)考試前一個月封機。如同學有需要聯絡,可whatapps 我。

購買前定合約,全家簽署,不得異議!

作者: wildberries    時間: 14-4-20 16:47

回覆 yovin 的帖子

好厲害
作者: hktwun    時間: 14-4-20 17:28

回覆 yovin 的帖子

作者: sukifong311    時間: 14-4-22 16:11

作者: karsonbb    時間: 14-4-22 20:46

作者: siumiumiu15    時間: 14-4-23 14:01     標題: 回覆:你地俾唔俾個仔用wtsapp?

作者: yovin    時間: 14-4-30 03:25

都幾好 , 不用我開口 , D仔會幫我管埋老公 , 開始時反而老公不慣 , 但現在老公也習慣了o
作者: chanwendy    時間: 14-5-2 10:26

我女小二, 有次我買上網卡自用, 買完返嚟唔知點解搞極都上唔到網, 但打電話又正常, 後來我將我舊電話比咗佢, 有幫佢開WHATSAPP, 不過只係WIFI 下先用到. 通常星期六日先比佢開一陣, 佢個PHONE LIST 只有我地兩公婆, 大姨媽同二舅父架咋.  平時如果佢放假, 而我老公都放, 咁佢地會留在家中, 咁佢做功課唔識就影相問我囉.  平時佢會同大姨媽溝通多啲, 因為姨媽返SHIFT, 所以會WHATSAPP 等回覆.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5