教育王國

標題: 心儀天主教女校, 20分應該點揀 [打印本頁]

作者: lamyo    時間: 14-3-4 12:36     標題: 心儀天主教女校, 20分應該點揀

St Mary, 天神, MCS
知道三間都難, 想博一間, 邊間機會最大?

作者: MrBeast    時間: 14-3-4 12:37

Mcs.
作者: rainbowcov    時間: 14-3-4 13:25

lamyo 發表於 14-3-4 12:36

邊間最近你屋企呀?
作者: lugano    時間: 14-3-4 13:29

得 20 分, 自行階段三間都難

St. Mary's 上年 EK 傳過 25 分都要抽
MCS 今年 25 分都要抽
天神則不清楚

作者: hkpapa852    時間: 14-3-4 13:36

睇下邊間學位多D, 咁理論上機會大D

作者: Charlotte_mom    時間: 14-3-4 13:56

建議樓主去學校討論區睇睇吧, 之前已經有好多討論了(關於自行分數)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=176

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=187

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=408
作者: conniemar    時間: 14-3-4 14:03     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

咁應該天神大d機會,因為今年20分都入到

作者: wonderbaby    時間: 14-3-4 16:30     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

天神好少位

作者: sadsam    時間: 14-3-4 17:03

旦起碼20分都有人入到,其他果2間就算位多旦冇人20分入禾~
作者: conniemar    時間: 14-3-4 18:04     標題: 引用:旦起碼20分都有人入到,其他果2間就算位多

原帖由 sadsam 於 14-03-04 發表
旦起碼20分都有人入到,其他果2間就算位多旦冇人20分入禾~
全中!

作者: munce    時間: 14-3-4 18:14

天神 got a slim chance, the other 2 got no chance.
作者: Cheeselover    時間: 14-3-15 01:17     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

那如果做過江鳳,聖保祿,聖方濟各和瑪利曼,廿分又點?軒上都係廿分。好頭癢

作者: jaycee_mami    時間: 14-3-15 09:59

如果我有囡囡又有20分宗教分, 我會揀聖保祿 (Happy Valley) / 灣仔聖方濟, 這兩間廿分雖然唔係穩入, 但都算機會較大, 樓主提及的三間, 是城中的熱門, 廿分機會較細.

作者: Charlotte_mom    時間: 14-3-15 10:41     標題: 引用:如果我有囡囡又有20分宗教分,+我會揀聖保祿

原帖由 jaycee_mami 於 14-03-15 發表
如果我有囡囡又有20分宗教分, 我會揀聖保祿 (Happy Valley) / 灣仔聖方濟, 這兩間廿分雖然唔係穩入, 但都算 ...
聖保祿機會應該最大。不過幾時搬去柴灣?一年上一年下亦要考慮。中學會唔會遲d又想轉直資亦係未知之數

作者: scwingl    時間: 14-3-15 11:05     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

請問點可知道多些關於學校既資訊?想了解多些!
請問St Paul幾時會搬去柴湾?怎樣返上下午?
谢谢!

作者: Charlotte_mom    時間: 14-3-15 12:15     標題: 引用:請問點可知道多些關於學校既資訊?想了解多

原帖由 scwingl 於 14-03-15 發表
請問點可知道多些關於學校既資訊?想了解多些!
請問St Paul幾時會搬去柴湾?怎樣返上下午?
谢谢!
去返教育王國主頁,全港小學-》灣仔就有聖保祿討論區

作者: scwingl    時間: 14-3-16 13:52     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

thx

作者: peter_pan    時間: 14-3-16 16:24

回覆 Cheeselover 的帖子

軒上二十分機會最大,因為沒有人有二十五分而且二十分也相對少 - 因為沒有宗教分。但不是天主教也不是女校,看你的意願了。
作者: Apple_Orange_T    時間: 14-3-17 08:23     標題: 引用:建議樓主去學校討論區睇睇吧,+之前已經有好

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-04 發表
建議樓主去學校討論區睇睇吧, 之前已經有好多討論了(關於自行分數)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php ...
請問邊間功課多D?最多?最少?

作者: hkpapa852    時間: 14-3-17 09:45

peter_pan 發表於 14-3-16 16:24

軒上二十分機會最大,因為沒有人有二十五分而且二十分也相對少 - 因為沒有宗教分 ...

軒上20分相對少? 你認真定講笑? 你知唔知軒小有咗幾多年?
呢3-4年, 軒上20分都要抽, 軒下呢2年20分都要抽

九龍區同香港島個幾間熱門官小, 呢2年基本上無20分都無機會, 20分都係一半半

作者: piyohk    時間: 14-3-17 12:33     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

為什麼 ... 好似 ... 每次的意見都是12綱,真的沒有其他選擇?

今年,身邊很多同學都失敗于12綱。

作者: hkpapa852    時間: 14-3-17 13:18

律貼小學中女校最好的, 應該係呢幾間:

11網有2間:
- 嘉諾撒聖心 (有直屬中學)
- 聖士提反女子 (有直屬中學)

12網有3間:
- 瑪利曼 (英小, 有直屬中學)
- 聖保祿 (有直屬中學)
- 嘉諾撒聖芳濟各 (有直屬中學)

31網:
- 嘉諾撒聖瑪利 (一條龍中小學)

35網:
- 天神嘉諾撒 (一條龍中小學)

41網有3間:
- 瑪利諾修院 (英小, 有直屬中學)
- 嘉諾撒聖家 x 2 (有直屬中學)
作者: mcl203    時間: 14-3-17 13:27

東區間嘉諾撒 係 男女校 ~~~
作者: peter_pan    時間: 14-3-17 17:09

回覆 hkpapa852 的帖子

相比起有宗教的熱門名校,軒上二十分的機會一定較大。出名的學校通常都歷史悠久,舊生一樣多。因為沒有宗教分,軒上有二十分,不用輸給有宗教的舊生,也不用跟有宗教的首名子女一起抽,所以機會應該較大。沒人說二十分可以直入,只不過抽的機會應該大些。

作者: lukimama    時間: 14-3-17 23:11

回覆 hkpapa852 的帖子

可否分析下以上各區的, 廿分入的機會係點?

作者: sissysze    時間: 14-3-21 20:30     標題: 引用:律貼小學中女校最好的,+應該係呢幾間:11網

原帖由 hkpapa852 於 14-03-17 發表
律貼小學中女校最好的, 應該係呢幾間:

11網有2間:
重有34 嘅聖羅撒

作者: momama    時間: 14-3-21 23:00     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

你嗰20分打算搏到盡or穩打穩紥?

作者: hkpapa852    時間: 14-3-21 23:15

如果要穏陣, 應該聖羅撒, 聖保祿同嘉諾撒聖芳濟各機會大少許. 因為聽聞今年20分仲有人入到, 不過應該都唔多
作者: 964000    時間: 14-3-23 23:55

20分聖家机會如何?
作者: funggi    時間: 14-3-24 10:55

回覆 964000 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))

作者: simsimwong    時間: 14-3-24 16:49

如果31,35,41, 34
係米st rosa, 聖家(kln city) 較易?
作者: Celiacadence    時間: 14-3-25 08:05     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

作者: hkpapa852    時間: 14-3-25 09:47

Celiacadence 發表於 14-3-25 08:05
天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

...
"天神係舊生20分優先"? 自行時係唔可以, 因為教育局規定同分一定係抽籤決定, 唔可以用其它條件決定收邊個.
除非係叩門, 如果唔係學校會好麻煩

作者: funggi    時間: 14-3-31 10:34

回覆 simsimwong 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))

作者: freeman108    時間: 14-3-31 10:36

回覆 lamyo 的帖子

MCS
作者: wingyee84    時間: 14-3-31 10:51

20 marks same chance...than I will choose 聖方濟各 which is better than St. Paul Primary School
作者: stepyau    時間: 14-3-31 13:52     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

據我今年的了解,港島區所有天主教女校20分都要抽 -- 我大女明年參加報考小一呢個一d都唔好玩的遊戲,本來打算自行聖心、st paul happy valley或者嘉諾撒這幾間once upon a time 15分都有機會入的,結果今年全部要抽。。。反正都係靠運,不如索性博一博marymon喇。。。唉,一時氣話only,今時今日,得20分其實都無特別優勢,真係頭大。

作者: lukimama    時間: 14-3-31 14:55     標題: 回覆:stepyau 的帖子

不如考慮2 線學校會唔會理智d? 唔想頭一派唔到, 派到尾。 大家有冇2 線心水參考下?

作者: freeman108    時間: 14-3-31 14:58

回覆 stepyau 的帖子

我會博一博,如果唔會心息的
作者: iloveorange    時間: 14-4-2 16:58     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

同我前年一樣,博一博。除St mary(傳聞25有入唔到)  外,其他20分一樣要抽。永遠無人知邊間機會大d,  大幾多。 既然如此,不如揀間最心儀?

作者: BFIF    時間: 14-4-2 17:29

我覺得抽都有比例的,如10個20分的就中一個,還是30個20分才中一個呢!
作者: Cheeselover    時間: 14-4-4 00:37     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

我挑港島區係因為九龍城,油尖旺的天主教學校爭死,港島區好像機會大一點。軒上沒有廿五分,我女兒廿分好像大機會,但只有廿,三十個位,可能有二,三佰人(廿分)申請。全港天主教小學給廿分(廿五分已佔了一部份)有二,三佰個位,不過就兩三仟人爭,兩者機會(大概)是均等。當然入到北區,天水圍好大機,但手廿分既人,好少會揀這些區,加上我住沙田區,無理由北上。其實好想瑪利曼,不過地點真係偏到死,灣仔聖芳濟就最方便。女仔讀軒小升中情況麻麻。

作者: freeman108    時間: 14-4-4 01:28

964000 發表於 14-3-23 23:55
20分聖家机會如何?
20分聖家入到機會都很高
作者: stepyau    時間: 14-4-4 14:39

對住港島來説,瑪利曼其實都好方便。
作者: fc926    時間: 14-4-4 15:05

無人係先知,無人可以預知未來,反正20分都係搏一搏,不如就一條心揀最心儀的學校,起碼到時一定唔會後悔,我就是用買六合彩的心態去抽,機會微但總是有的.
作者: yyetgohome    時間: 14-4-6 09:12     標題: 回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

瑪利曼係咪20分都好難入?

作者: stepyau    時間: 14-4-6 11:51     標題: 回覆:yyetgohome 的帖子

係好難,我自己識兩個,都係前年20分入,佢地話好似都係得幾個20分(我估一隻手數得曬)。今年唔知,聽聞好似都有20分中(看EKonly),不過又係得好少。所以,我估盡地一煲marymount
的話,一定要有抽獎的心理準備,或者有backup。

作者: 964000    時間: 14-4-7 14:42

freeman108 發表於 14-4-4 01:28
20分聖家入到機會都很高
聖家應該同聖方濟級數差不多?聖瑪利同聖心差不多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5