教育王國

標題: 跪求!請不要集郵了 [打印本頁]

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-23 18:24     標題: 跪求!請不要集郵了

身為備取生媽咪的我,簡直心急如婪
希望註冊日後,有奇蹟出現

作者: seamama    時間: 13-11-23 18:32     標題: 回覆:跪求!請不要集郵了

Post 咗喺另一度, 呢度再post:        
其實hold住幾個位嘅人可唔可以諗下,你hold 住幾間令音樂椅慢咗,對你自己係百害而無一利呢?可能你最心儀的是A,但你只有B,C,D,E的offer, 而另一位最心儀B, 但只有A,C,D offer. 就係因為你冇放“多餘”的offer, 因而令他人「遲了」放A, 自己亦要等耐咗!?

作者: 2ndsister    時間: 13-11-23 18:35

冇用的,有些家長很喜歡集郵,去証明實力。你check返我之前的post ,有些什至用歪理去解釋自己的行為啊!希望你快些有offer啦!good luck!
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-23 18:38     標題: 引用:Post+咗喺另一度,+呢度再post:+ 其實hold

原帖由 seamama 於 13-11-23 發表
Post 咗喺另一度, 呢度再post:        
其實hold住幾個位嘅人可唔可以諗下,你hold 住幾間令音樂椅慢咗,對你自己 ...
Exactly!
我聽聞有D家長,一hold 4至5間。
到九月就續間番幾日,試下边間適合,先再放位

作者: babypigs    時間: 13-11-23 18:49

我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學都仲hold緊,直至間津校忍唔住打電話比阿媽,阿媽先至放棄津小學位,終於決定讀邊間。看在眼裏,真不明白為何要這樣做,孩子的學習表現唔一定同學校有直接關係,好睇家長support。咁家長何苦自尋煩惱,亦苦了孩子,因到咗開學都未知自己讀邊間,好玩嗎?
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-23 19:29     標題: 引用:我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校

原帖由 babypigs 於 13-11-23 發表
我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學 ...
我估呢種家長係諗住試真D。
但其實都幾自私下。
試想想,一hold就hold咗幾位小孩入讀心儀學校既權利。

作者: 爸爸愛您    時間: 13-11-23 20:03     標題: 引用:我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校

我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學 ...
你個朋友真係極度自私,行為非常乞人憎

作者: 柔情爸爸    時間: 13-11-23 20:10

回覆 babypigs 的帖子

你的super自私朋友根本唔知自己想要乜,更加唔懂因材施教,做咗個極差的榜樣給兒女學習。錢多都唔係咁洗!
作者: wawa~~    時間: 13-11-23 20:17     標題: 回覆:CyHgMaMa 的帖子

咁都得

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-23 20:20     標題: 回覆:跪求!請不要集郵了

我反而好明白嗰種xx vs yy 既post
,我好欣賞家長們只是想盡早有決定,放番其他位出黎。
但hold好多位嗰種,真係

作者: man_chik    時間: 13-11-23 20:41

這些父母,根本不明所報之學校的教學理念,一報就十多間,之後又hold往d offer.再慢慢研究边間適合,我想他們一定迷惘極了,只為了報而報,爭而爭,根本自己又吾明白小朋友需要,缺乏甚麼,只好取捨兩難,玩死自己,又害死他人!自私行為!
作者: wendysuperbaby    時間: 13-11-23 21:28

其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,睇開d。
作者: mmmio    時間: 13-11-23 21:44     標題: 回覆:跪求!請不要集郵了

星期一放榜喇,超緊張
我只幫我仔報考了2間神校,一間無feedback,一間岩岩2nd in完,如果星期一無結果,神校又唔收,我真係好迷惘

作者: HY2007    時間: 13-11-23 23:47

作者: seamama    時間: 13-11-23 23:57     標題: 引用:其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,

原帖由 wendysuperbaby 於 13-11-23 發表
其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,睇開d。
在於我,就算我已有一個好好嘅offer, 我都同樣會叫人放位,這不代表我看不開,而是戥身邊朋友緊張、擔心,就算不認識的EK朋友,我也希望個個快d有心儀offer.

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 00:21     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-11-23+

原帖由 seamama 於 13-11-23 發表
在於我,就算我已有一個好好嘅offer, 我都同樣會叫人放位,這不代表我看不開,而是戥身邊朋友緊張、擔心, ...
好煎熬。
我唔係玩大包圍既媽咪。
一直只心儀一間直資。
依家囡囡係備取生,所以都好榜惶。
我絕對無葡萄人地有咁多offer....因為我唔buy麻目的大包圍遊戲,但只係唔明點解係香港考間自己鐘意既學校讀書都咁困難。

作者: 2ndsister    時間: 13-11-24 08:53

這個game真難玩, 雖然你唔係大包圍既媽咪, 真係只選心儀既學校來報, 但有些冇經驗的又可能怕冇offer, 就咩都報, 但根本全部都唔同理念, 唔明倒頭來佢地會點選...但呢個世界真係咩人都有, 你唯有只能嘆句他們自私, 又或者政府呢個小一制度不好吧...!!!
作者: Irismammy    時間: 13-11-24 09:01     標題: 回覆:跪求!請不要集郵了

我相信大部份人都只hold "offer" 罷了!未必真的間間留位嘅!

作者: seamama    時間: 13-11-24 09:09     標題: 引用:我相信大部份人都只hold+"offer"+罷了!未

原帖由 Irismammy 於 13-11-24 發表
我相信大部份人都只hold "offer" 罷了!未必真的間間留位嘅!
會/敢留言的只hold 1 個,没有留言的就不敢講了!

作者: mrkokubo    時間: 13-11-24 09:11     標題: 引用:這些父母,根本不明所報之學校的教學理念,

作者: 甘恩    時間: 13-11-24 09:33

或者我又講我的情況,我最初報十幾間,是否亂報?有offer就得?玩大包圍?並不是!太遠的不報,所以我無報王錦輝,培墧。以前曾住在將軍澳區,感覺環境唔多理念,所以無報個邊好幾間。而所選的十幾間亦了解過其教學理念。我的仔仔屬主動學習型,又願意坐下來自己做功課,老師講過無論在谷的學校還是活動教學的學校他都可以適應。故十幾間所報的學校有些是谷,有些是活動。而我將所報的分三類別,第一類別是最想入讀,現在只剩下三間。最想入的是英華小學,因為我好欣賞林校長的理念(當然有家長不認同),讀了幾本關於林校長的書籍,如果我嘅仔仔能入讀,真是他的福氣,6年學習生活一定很開心!而另一間想入是CKY,我十分欣賞劉校長的遠見,能建立如此好的閱讀文化,我十分認同圖書教學,加上仔仔現在學校是IB課程,亦是用圖書教學,相信仔仔一定會喜歡CKY,但車程真的遠,這是我要考慮的地方。另外一間是聖保羅書院小學,我欣賞他們品德教育,男校竟可以令小朋友知禮守規真是很困難!但他們做到。我同大家分享的是,報十多間的家長不一定是亂石投空,我花在了解各小學的時間真的不少,而我亦會堅守一個理念,就係只hold一個位,不做集郵家長。如果報多十多間便被批評自私,那麼我只好認我係自私了。我們真的不要做到非黑即白。(以免引起誤會,我不是批評樓主)
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 09:48     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+09:38+編輯+

原帖由 甘恩 於 13-11-24 發表

或者我又講我的情況,我最初報十幾間,是否亂報?有offer就得 ...
你絕對係值得欣賞的家長。
因睇得出妳有為小朋友努力地籌謀。

作者: 甘恩    時間: 13-11-24 09:54

回覆 CyHgMaMa 的帖子

多謝你!希望你早日收到call!
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 09:57     標題: 引用:這個game真難玩,+雖然你唔係大包圍既媽咪,+

原帖由 2ndsister 於 13-11-24 發表
這個game真難玩, 雖然你唔係大包圍既媽咪, 真係只選心儀既學校來報, 但有些冇經驗的又可能怕冇offer, 就咩 ...
唉…只嘆一句無奈。
多offer....多選擇.....係絕對無錯。小朋友絕對出色。我從來無葡萄人地多学校收。
但問題在於点解同一時間hold or 留多過一間學校,仲要keep得耐嘅。
呢個就係問題。

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 09:59     標題: 引用:回覆+CyHgMaMa+的帖子 多謝你!希望你早日

多謝你!希望你早日收到call!
多謝

作者: ha8mo    時間: 13-11-24 10:06

作者: 甘恩    時間: 13-11-24 10:06

絕對同意!hold幾間小學,開學前才放真的不要得,我認為這才是自私的行為。若多報幾間便被認為自私,全港大部份家長都變成自私的人。我有一位朋友在名官小工作,好多家長夢寐以求,朋友話有家長剛開學前才致電學校話唔讀,白白浪費了一個位,因為官小不會找小朋友補上,如此家長真的自私。
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 10:27     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+10:07+編輯+

你所講的情況成日發生。
我知得多,係因為我先生係中學教師,佢有好多朋友都教或教過小學,所以知得咁清楚。

作者: bbb330    時間: 13-11-24 10:38

回覆 甘恩 的帖子

作者: erniewellie    時間: 13-11-24 10:40     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+09:53+編輯+

或者我又講我的情況,我最初報十幾間,是否亂報?有offer就得 ...
做得好,抵你小朋友咁好成績!

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 11:29     標題: 引用:Quote:seamama+發表於+13-11-23+18:32+Post

原帖由 ha8mo 於 13-11-24 發表
咁好簡單,大家拎曬d郵票出來交換囉
大家講講渣住d乜,想換d乜
Haha

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 11:37     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+09:53+編輯+

把口係人地到,無需要激氣。
凡事盡全力,認真就可以啦!
你係值得加許的媽媽

作者: gromityaya    時間: 13-11-24 14:02

mmmio 發表於 13-11-23 21:44
星期一放榜喇,超緊張
我只幫我仔報考了2間神校,一間無feedback,一間岩岩2nd in完,如果星期一 ...
我同你same situation!未有offer,話就話兩間神校有second in,但冇信心考到,如果明天自行唔收,就企咗係到!
唔想玩到六,七月呀!

作者: 剛果公主    時間: 13-11-24 14:45     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+09:53+編輯+

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 19:51     標題: 引用:Quote:mmmio+發表於+13-11-23+21:44+星期一

原帖由 gromityaya 於 13-11-24 發表
我同你same situation!未有offer,話就話兩間神校有second in,但冇信心考到,如果明天自行唔收,就企咗係到 ...
我仲死,
我直頭無理過自行,更無諗過要玩大抽獎。

作者: longlokma    時間: 13-11-24 20:02     標題: 引用:Quote:原帖由+gromityaya+於+13-11-24+發表

原帖由 CyHgMaMa 於 13-11-24 發表
我仲死,
点解呢?可以解釋下嗎?

作者: gromityaya    時間: 13-11-24 20:04

CyHgMaMa 發表於 13-11-24 19:51
我仲死,
好有信心咁喎!
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 20:18     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-11-24+發表我

原帖由 longlokma 於 13-11-24 發表
点解呢?可以解釋下嗎?
因為真係無人覺得佢唔得。
如幼稚園校長不嬲唔會幫學生寫推薦信,但我膽粗粗問佢,佢立即答: 係xx(囡囡名),我會幫佢寫。
連我要求極高既教育界c6,都話一定得。
我當然一定全力支持囡囡。
品德,學術全係high rack。
流利英文,連net都問我点train佢英文。
中文都好好。
但只恨當日不在狀況(病),個人全日處於silent mode,有諗過晤去,因為見佢辛苦,但反而個傻女要堅持去,我好心痛佢

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 20:21     標題: 引用:Quote:CyHgMaMa+發表於+13-11-24+19:51+我

原帖由 gromityaya 於 13-11-24 發表
好有信心咁喎!
我係囡囡k1時,已開始籌備。
係!我對佢絕對有信心。
到依家我仍然有信心!

作者: longlokma    時間: 13-11-24 20:47     標題: 引用:Quote:原帖由+gromityaya+於+13-11-24+發表

我係囡囡k1時,已開始籌備。
係!我對佢絕對有信心。
到依家我仍然有信心!
放心,係叻女就去边都唔怕,最多之后去插班

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-11-24+發表我

原帖由 longlokma 於 13-11-24 發表
放心,係叻女就去边都唔怕,最多之后去插班
多謝!
我深信佢會得到offer的。
可以係到抒發下真係好!

作者: 爸爸愛您    時間: 13-11-24 20:55     標題: 引用:Quote:原帖由+gromityaya+於+13-11-24+發表

我仲死,
我同你一樣,一開始已立定意向,只會主供私小和直資,從無打算亦無意欲去了解任何津校,因為我唔想玩大抽獎,考私小和直資,可以係能力控制範圍以內,亦可以早點知道自己小朋友出年小一將會何去何從,早點準備好一切,但大抽獎始終要等到出年六月先知結果,太折磨人了,同埋最主要派位結果係無任何能力高低,純粹靠運氣,完全無保障

作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 21:20     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-11-24+發表我

原帖由 爸爸愛您 於 13-11-24 發表
我同你一樣,一開始已立定意向,只會主供私小和直資,從無打算亦無意欲去了解任何津校,因為我唔想玩大抽獎 ...
你一定茂我咁老定!
我只係考咗一間心儀嘅直資。
我心囗個勇字真係巧大吓

作者: 柔情爸爸    時間: 13-11-24 21:25

我始終覺得私立及直資小學均在資源上較官、津小充裕,運用上亦較彈性,所以若能力許可情況下可考慮私、直先。
作者: CyHgMaMa    時間: 13-11-24 21:53     標題: 引用:我始終覺得私立及直資小學均在資源上較官、

原帖由 柔情爸爸 於 13-11-24 發表
我始終覺得私立及直資小學均在資源上較官、津小充裕,運用上亦較彈性,所以若能力許可情況下可考慮私、直先 ...
在我黎講,我只鐘意活動教學

作者: bonnycai    時間: 13-11-24 22:45     標題: 回覆:剛果公主 的帖子

我想問下TKO有乜問題?多

作者: Vickyblah    時間: 13-11-25 00:57     標題: 引用:我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校

唔係掛。咁討人厭嘅人都有。真係怪獸典範!!!oh係衰過怪獸先啱!!

作者: Vickyblah    時間: 13-11-25 01:06     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+13-11-24+09:53+編輯+

好有心機嘅家長好用心。我要向你學習

作者: 柔情爸爸    時間: 13-11-25 18:37

Same old comment - 因材施教. Nothing suits all, it is a purely personal choice based on the strength and quality of our children.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5