教育王國

標題: 民生 vs 培正 [打印本頁]

作者: 阿花兒    時間: 13-11-11 16:42     標題: 民生 vs 培正

兩間都係有名的龍校,但有冇家長做過資料搜集,兩間學校在各方面有咩唔同、背景、特色、優勝之處,可以分享及討論一下。

作者: ArielQ    時間: 13-11-11 18:52     標題: 回覆:阿花兒 的帖子

培正100%直升,民生不是完全直升,已是分別!

作者: hoping_c    時間: 13-11-11 19:06     標題: 回覆:民生 vs 培正

如果兩間都收有得簡真係唔知為什麼那麼好運, 不過佢地小學收得貴唔貴?

作者: cclemon2009    時間: 13-11-11 19:08     標題: 回覆:民生 vs 培正

兩間都係好傳統的好學校,我之前請教過好多人,有以下結論,培正中學是Band one A級,是中中。而 民生中學是Band one B級 ,是英中。
培正注重紀律,校風純樸,出過狀元,也有很多外國流學生,有濃厚歸屬感……
其實兩間幼稚園都好好,不過培幼100%直升,所以我揀左培幼,

作者: JojoBibe    時間: 13-11-11 22:04     標題: 回覆:cclemon2009 的帖子

但如果培小升唔到培中要轉返出黎會唔會比較輸蝕呢?

作者: xoshan1025    時間: 13-11-11 22:34     標題: 引用:兩間都係好傳統的好學校,我之前請教過好多

原帖由 cclemon2009 於 13-11-11 發表
兩間都係好傳統的好學校,我之前請教過好多人,有以下結論,培正中學是Band one A級,是中中。而 民生中學 ...
真係好難取捨!

作者: NICOLE123    時間: 13-11-11 22:38     標題: 回覆:民生 vs 培正

年年都有呢個topic

作者: kiukiu1017    時間: 13-11-11 22:48     標題: 回覆:民生 vs 培正

兩間都收先諗啦

作者: angielam10    時間: 13-11-11 22:55

回復 阿花兒 的帖子

我上年兩間都有報, 慶幸有一間收左, 諗番自己小朋友宜家讀緊都好好, 又多活動, 又多創作比小朋友, 好彩得一間收, 如果兩間都收真係唔知點揀
作者: gobby121700    時間: 13-11-11 23:08     標題: 引用:回復+阿花兒+的帖子 我上年兩間都有報,+慶

原帖由 angielam10 於 13-11-11 發表
回復 阿花兒 的帖子

我上年兩間都有報, 慶幸有一間收左, 諗番自己小朋友宜家讀緊都好好, 又多活動, 又多創 ...
你小朋友邊間收左呀?

作者: Sphone    時間: 13-11-11 23:11

培正no1
作者: Jazzybaby    時間: 13-11-11 23:58     標題: 引用:回復+阿花兒+的帖子 我上年兩間都有報,+慶

回復 阿花兒 的帖子

我上年兩間都有報, 慶幸有一間收左, 諗番自己小朋友宜家讀緊都好好, 又多活動, 又多創 ...
same here, 好好彩,唔使煩so far, 囡囡讀得好開心,我都好滿意!

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:12     標題: 引用:回復+阿花兒+的帖子 我上年兩間都有報,+慶

回復 阿花兒 的帖子

民生嗎?

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:15     標題: 回覆:民生 vs 培正

我都想兩間都收我小兒,但唸深一層,兩間嘅小朋友都唔同類型,我覺得要選擇嘅機會相當低

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:15     標題: 回覆:民生 vs 培正

我都想兩間都收我小兒,但唸深一層,兩間嘅小朋友都唔同類型,我覺得要選擇嘅機會相當低

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:16     標題: 回覆:民生 vs 培正

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:17     標題: 回覆:民生 vs 培正

作者: xoshan1025    時間: 13-11-12 08:18     標題: 回覆:民生 vs 培正

作者: DCMaMe    時間: 13-11-12 08:48

回復 Jazzybaby 的帖子

Same here too.. 小朋友返學真係超開心,好多活動同創業遊戲,我同老公都非常滿意,亦見小孩有好顯著的進步。
上年亦有諗過以上問題,本意都係會選現在果間,因以幼稚園計,他們的教學模式同方向,我們比較喜歡。

作者: angielam10    時間: 13-11-12 08:54

回復 xoshan1025 的帖子

yes ar
作者: angielam10    時間: 13-11-12 08:57

回復 gobby121700 的帖子

Munsang

作者: chowwailun    時間: 13-11-12 09:50

請問培正的面試模式是怎樣的呢?  能否賜教一下?
作者: angielam10    時間: 13-11-12 10:02

回復 chowwailun 的帖子

培正只有小朋友入班房去 in, 大人冇得陪, 要靠小朋友出來講先知老師 in 左d 咩
作者: cclemon2009    時間: 13-11-12 10:49     標題: 引用:年年都有呢個topic +

原帖由 NICOLE123 於 13-11-11 發表
年年都有呢個topic
係啦,年年都有這topic, 不過要選擇時,這topic 又真係好有用,可以選擇最適合自己的學校

作者: cclemon2009    時間: 13-11-12 10:58     標題: 引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+13-11-11+發

原帖由 xoshan1025 於 13-11-11 發表
真係好難取捨!
其實民生都好好,我同先生的決定都曾有分歧,我揀民生,老公揀培正,但培正100%直升這字眼,又真係好吸引,因為真係吾想再去面試

作者: lovebb2    時間: 13-11-12 11:31     標題: 引用:回復+gobby121700+的帖子 Munsang

原帖由 angielam10 於 13-11-12 發表
回復 gobby121700 的帖子
agree, 民生。民小是英小,民中是英中.

作者: mena    時間: 13-11-12 12:07

培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到.
作者: jhorizons    時間: 13-11-12 13:08     標題: 引用:培正+for+sure,+Band+1A,+中學英書中教,+高

原帖由 mena 於 13-11-12 發表
培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到. ...
當真嗎,真係好吸引!
有冇數據可以bh4到ga?

作者: cclemon2009    時間: 13-11-12 13:28     標題: 引用:Quote:原帖由+mena+於+13-11-12+發表培正+f

原帖由 jhorizons 於 13-11-12 發表
當真嗎,真係好吸引!
有冇數據可以bh4到ga?
培正中學網頁有提供資料

圖片附件: 1384234106408.jpg (13-11-12 13:28, 30.76 KB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5MzZ8NzgzYTIwMWJ8MTcxNjM0MzMzNXww

作者: lovebb2    時間: 13-11-12 14:55

mena 發表於 13-11-12 12:07
培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到. ...

B1A, sure?  

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

Hehe,  I am so doubt what is the banding of secondary school after DSE.

作者: DCMaMe    時間: 13-11-12 16:38

我有小小不同的想法,中學DSE 結果係一個資料,但我就未必會看成其中一個重要的考慮因數,試想10年之後先考中學,係咩世界真係無人知,要到考U再6年,仲係咪而家呢個故事或制度?更加難講。

我覺得只要自己小朋友係得,邊間分別不大,再者兩間都係好學校,15年後由現在這郡小朋友接力,相信亦不會太差。

我會先考慮兩者KG的情況,再睇下自己BUY邊套去决定。
作者: DevilPig    時間: 13-11-12 17:18     標題: 引用:我有小小不同的想法,中學DSE+結果係一個資

原帖由 DCMaMe 於 13-11-12 發表
我有小小不同的想法,中學DSE 結果係一個資料,但我就未必會看成其中一個重要的考慮因數,試想10年之後先考 ...
對2間幼稚園課程不太了解,可以簡介下嗎?

作者: corachanyy    時間: 13-11-12 21:21     標題: 回覆:民生 vs 培正

到將來A的仔讀英中,你的仔讀中中,你跟住會同人講呢間係最叻嘅中中,叻過好多英中... 係咪會咁呢?

問心,你會介意中中的,等同現在要揾心目中的名校一樣...

作者: jhorizons    時間: 13-11-12 23:13     標題: 回覆:corachanyy 的帖子

其實培正怎樣教英文呢?
是否傳統既教法呢?
有冇NET?

作者: DevilPig    時間: 13-11-13 00:04     標題: 回覆:民生 vs 培正

我唔介意 band 1 A 定B,都係 band 1 學校啫,最緊要學校好,課程好,語境好,德育好,最重要,邊間讀得開心D?鼓勵性大D?

作者: DCMaMe    時間: 13-11-13 08:58

回復 DevilPig 的帖子

唔敢講完全了解兩所學校的所有嘢,只從自己小孩的特質去考慮。
一間讀緊,係雙語班主任,多元活動教學,小朋友每天真係好多嘢玩,要求家長多參與。我家小孩因PN時讀國際學校,廣東話講得小,我們覺得要轉都一定要有NET做班主任,適應上會好D。

另外一間有朋友小孩讀緊,都係開心番學,不過主力中文,著重"尊師重導"。

兩者都重德育,小孩自理,教會學校,老師有愛心,亦好有辦法,重閱讀。

以幼稚園計,眼見民生的課程好似比較深,如想試試小孩實力,出去考其他"名"小,相對可能有大D的競爭力。

作者: aazz    時間: 13-11-13 09:28

by 英中,揀民生
作者: sig28    時間: 13-11-13 12:50     標題: 引用:兩間都係有名的龍校,但有冇家長做過資料搜

原帖由 阿花兒 於 13-11-11 發表
兩間都係有名的龍校,但有冇家長做過資料搜集,兩間學校在各方面有咩唔同、背景、特色、優勝之處,可以分享 ...
我會選民生,因培正轉咗校長後差咗

作者: cclemon2009    時間: 13-11-13 12:56     標題: 引用:Quote:原帖由+阿花兒+於+13-11-11+發表兩間

原帖由 sig28 於 13-11-13 發表
我會選民生,因培正轉咗校長後差咗
轉左校長後,培幼課程深左好多,英文堂時間也長左,我反而覺得轉校長後更好喎

作者: bingbingo    時間: 13-11-13 16:45     標題: 引用:其實培正怎樣教英文呢? 是否傳統既教法呢

原帖由 jhorizons 於 13-11-12 發表
其實培正怎樣教英文呢?
是否傳統既教法呢?
有冇NET?
今年第一年取消學券,英文課程也有所改革,再也不是那些 A for Apple, B for Boy. K1 英文 Phonics 功課一點也不淺。早陣子的 K1 功課,小朋友(家長?)要明白 avocado, anchor, ambulance, ankle, abed, tadpole , starfish 等圖片,以作配對。一點也不淺。每天都有 NET 教英文,很好!

作者: BABA124    時間: 13-11-13 16:53     標題: 回覆:民生 vs 培正

培正同民生唔同grade, 培正出勁多名人,諾貝爾獎得獎人都有,歸屬感大好多,民生只係普通band 1...

作者: xoshan1025    時間: 13-11-13 16:55     標題: 引用:Quote:原帖由+jhorizons+於+13-11-12+發表

原帖由 bingbingo 於 13-11-13 發表
今年第一年取消學券,英文課程也有所改革,再也不是那些 A for Apple, B for Boy. K1 英文 Phonics 功課一 ...
哇…都深喎

作者: 阿花兒    時間: 13-11-13 18:14     標題: 回覆:民生 vs 培正

咁邊間讀書壓力大啲?

作者: DCMaMe    時間: 13-11-13 18:55

回復 BABA124 的帖子

都係果句,中學係一個參考,睇下家長點睇十幾年後的事。
咁香港都有好多學校出勁人,但都無諾貝爾獎如St. Paul Co-Ed., QC等。在KG stage又無必要同佢地分什麼grade. 重要係睇下自己想比D咩小朋友.

身邊都認識培正畢業上埋U的人,坦白講,我自己唔係咩Band 1A中學畢業,但大學成績一定比那位朋友好,職位及人工一定比那位朋友高好多。想講的係父母及家庭才是小孩最重要的學校。

我們作為經歷過考幼稚園呢關的家長,只係希望以過來人身分去幫下新手家長。

作者: corachanyy    時間: 13-11-13 20:14     標題: 引用:回復+BABA124+的帖子 都係果句,中學係一

原帖由 DCMaMe 於 13-11-13 發表
回復 BABA124 的帖子

都係果句,中學係一個參考,睇下家長點睇十幾年後的事。
完全同意。孩子嘅將來係佢地自己創造,無論係BAND幾,出過幾多猛人都唔等於可以不勞而穫。

作者: amy_0101    時間: 13-11-13 21:46

我相信兩所也是好學校,入了其中一間也可喜可賀
有幸小兒入到培正,培正真的比我想像中更好,沒想過每天也有外藉英語老師,班主任超有耐性及愛心,很多事情也是從小孩子角度去看,小兒每天也十分期待上學
作者: eebabyma    時間: 13-11-13 22:27     標題: 回覆:民生 vs 培正

其實的確,兩間都是非常不錯的好學校,我識有人選pc,棄ms,亦識有人選ms,棄pc。講真,無論選哪一間都要父母同小朋友努力,我相信沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校

作者: xoshan1025    時間: 13-11-13 23:19

回復 eebabyma 的帖子

作者: DCMaMe    時間: 13-11-14 08:36

非常讚同 ,呢個都係我時時感恩的地方。
希望今年努力為小孩找幼稚園的家長都了解,不要為"名",是要為小孩去想。以前以為我小朋友會適合IS,結果這些傳統學校比到我和小孩的,係一直想得到的。有時真係要碰過壁才會明白。

"沒有最好的學校,只有最適合的學校"

作者: anglelala    時間: 13-11-14 10:39     標題: 引用:回復+eebabyma+的帖子 非常讚同+,呢個都

原帖由 DCMaMe 於 13-11-14 發表

非常讚同 ,呢個都係我時時感恩的地方。
請問如何才能知道小朋友适合边類型教学

作者: DCMaMe    時間: 13-11-14 15:49

回復 anglelala 的帖子

自問唔敢亂答或見議,但小朋友的性格,特質,父母係可以留意到。
還有就是學校的理念,最重要係如何實淺,家庭的取向是否一至都很重要。因學校的教學放法若果跟家長的是背道,那永遠只有不滿或投訴,這只會令小朋友無所適從,害了小孩。

作者: ccjm    時間: 13-11-14 18:37     標題: 回覆:DCMaMe 的帖子

很同意。我想請問民生用家。學校嚴嗎?能否接受孩子有創意嗎?學生對學習主動嗎?有沒有自信?

作者: xoshan1025    時間: 13-11-14 22:37

DCMaMe 發表於 13-11-14 15:49
回復 anglelala 的帖子

自問唔敢亂答或見議,但小朋友的性格,特質,父母係可以留意到。

作者: MissMusic    時間: 13-11-14 23:01     標題: 回覆:ccjm 的帖子

我覺得民生着力培養自信、主動學習的小孩。 學校有fun reading. 每兩個星期左右派兩本書, 一英一普, 要小朋友讀比親戚朋友聽以收集簽名。唔係個個小朋友都肯朗讀的,我覺得係一個鍛煉。

學校又舉辦朗誦比賽唱歌比賽。志在參與, 爭取經驗。

作者: DevilPig    時間: 13-11-14 23:03     標題: 引用:我覺得學校着力培養自信、主動學習的小孩。

原帖由 MissMusic 於 13-11-14 發表
我覺得學校着力培養自信、主動學習的小孩。 學校有fun reading. 每兩個星期左右派兩本書, 一英一普, 要小 ...
請問你係指民生嗎?

作者: DevilPig    時間: 13-11-14 23:15     標題: 引用:我都想兩間都收我小兒,但唸深一層,兩間嘅

原帖由 xoshan1025 於 13-11-12 發表

...
請問2間小朋友係屬於乜類型?如果想訓練小朋友唔怕生,大膽,富自信,應該邊間適合D?

作者: DevilPig    時間: 13-11-14 23:24     標題: 引用:請問培正的面試模式是怎樣的呢?++能否賜教

原帖由 chowwailun 於 13-11-12 發表
請問培正的面試模式是怎樣的呢?  能否賜教一下?
上網搵既資料:香港培正小學幼稚園 Ching Primary School (Kindergarten Section)  

先到操場按面試時間排隊,然後由學生童軍帶領上課室等候,
再之叫名時小朋友需單獨內進,家長留在等候室,
問小朋友: 姓名,年齡,物件名稱 (如日用品、食物、交通工具等),同時考小朋友禮貌
5分鐘內全部小朋友一同回到等候室

作者: DevilPig    時間: 13-11-14 23:38     標題: 引用:培正同民生唔同grade,+培正出勁多名人,諾

原帖由 BABA124 於 13-11-13 發表
培正同民生唔同grade, 培正出勁多名人,諾貝爾獎得獎人都有,歸屬感大好多,民生只係普通band 1...

...
上網睇到資料 :民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風純樸,畢業校友名人輩出,前港大校長黃麗松、名指揮家葉詠詩,電訊大亨王維基等都是民生校友。

作者: MissMusic    時間: 13-11-15 07:10     標題: 引用:Quote:原帖由+MissMusic+於+13-11-14+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-14 發表
請問你係指民生嗎?
Yes.......Munsang

作者: ccjm    時間: 13-11-15 08:05     標題: 回覆:民生 vs 培正

我覚得教育小孩對讀書的自發性好重要。上了小一也冇咁辛苦

作者: DCMaMe    時間: 13-11-15 09:00

回復 MissMusic 的帖子

Agree

以我所見,其實民生係好喜歡收有創意及主動學習的小朋友,見班內大部份小孩都係好有自信及主動,就算係對住NET,所有小孩只會不停跟他們說話,從不怯生生。

在學校旅行中,更明顯見到所有小朋友都很喜歡老師(包括NET),他們會不停跟老師打招呼或說笑,所以民生的小孩係好活潑的。

在校, 老師係會教導小孩禮儀, 好習慣,秩序和社交等。老師們都好有辦法令小朋友乖乖,呢點真係好佩服。有朋友小孩K1時好唔乖,K2已變得好好,當然呢樣都要家校合作才可事半功陪。

作者: ccjm    時間: 13-11-15 10:07

回復 DCMaMe 的帖子

謝謝。。。請問民生會不會label頑皮學生?如不守規,會如何罰?
作者: DCMaMe    時間: 13-11-15 14:02

回復 ccjm 的帖子

咁我又唔太清楚,不過我覺得現在好小學校,尤其幼稚園會咁做,小學有好多學校可能仲會。
但我見同學仔有秩序問題,老師會同家長講,有時會教家長點做。

作者: 6903658    時間: 13-11-15 23:49

死嘍,個日我囡睡午覺睡過龍,冇去inMS!冇緣啊!
作者: cclemon2009    時間: 13-11-22 13:05     標題: 回覆:民生 vs 培正

培正幼稚園校風簡單純樸,以學生為中心,老師有愛心,沒有出國遊學團   ,書簿雜費便宜。
教學生的紀律和德育非常好,呢樣係我認為最重要

作者: bbalau    時間: 13-11-22 13:16     標題: 引用:培正幼稚園校風簡單純樸,以學生為中心,老

原帖由 cclemon2009 於 13-11-22 發表
培正幼稚園校風簡單純樸,以學生為中心,老師有愛心,沒有出國遊學團   ,書簿雜費便宜。
教學生的紀律和德 ...
真正一條龍只有培正。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5