教育王國

標題: band 2 頭的家長講進! [打印本頁]

作者: antia    時間: 13-10-9 07:57     標題: band 2 頭的家長講進!

你地好,想看看子女入了band 2 頭的中學生活是怎樣! 我有時遲返,見佢成日看電視,唔做功課,問了她便說在補習社做完! 唉,以前小學忙到爆,現在就懶懶閒,點算! 話佢幾句又嚴我煩! 我叫她無功課就都溫下書啦!是否band 2 頭的中學就是這樣!

作者: antia    時間: 13-10-9 07:57     標題: 回覆:band 2 頭的家長講進!

我女是讀緊中一的

作者: pris626    時間: 13-10-9 09:22     標題: 回覆:band 2 頭的家長講進!

其實我估唔関banding事,我囡band1一樣hea緊,不過佢話有信心攪得掂。 已係中學生,佢要自己負責自己學業,真係唔緊張得咁多

作者: Sasaalan    時間: 13-10-9 11:18

回復 antia 的帖子

我囝是B2頭中一, 都好似你囡咁, 不過應該唔關Banding事, 是孩子自己欠缺主動性....小學hea慣左
作者: Sasaalan    時間: 13-10-9 11:21

回復 pris626 的帖子

我都唔想理咁多, 但有時見個囝懶懶閒既樣, 真是忍唔住要話佢兩句...
作者: bigfoothk    時間: 13-10-9 12:12

作者: ppchan168    時間: 13-10-9 21:17

記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習環境,家長應該主動放棄晚上的電視節目。大家想看這篇文章,可以搜索”沈父公開神童培養六大秘笈“。香港家居環境很小,家長不犧牲,孩子是讀不好書的。如果你不怕有點極端,直接把電視拆了就一了百了。
作者: 978212    時間: 13-10-10 08:53

其實band1中學精英班好啲,非精英班朝早返去大把人係度抄功課,所以唔關學校事,係小朋友自己本身嘅學習態度問題
作者: Sasaalan    時間: 13-10-10 10:39

ppchan168 發表於 13-10-9 21:17
記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習 ...

我平時夜晚都是看住個囝做功課, 溫書, 瞓覺前(十點後), 先會睇一陣電視!
作者: bigfoothk    時間: 13-10-10 11:16

作者: 兔仔得媽    時間: 13-10-10 11:19

Sasaalan 發表於 13-10-10 10:39
我平時夜晚都是看住個囝做功課, 溫書, 瞓覺前(十點後), 先會睇一陣電視!  ...

我都覺樓上講得太天真,他未見識過我仔的入定神功,就算燒左個電視機都無用
作者: Sasaalan    時間: 13-10-10 12:16

回復 兔仔得媽 的帖子

入定神功....如果用在學習上就好了
作者: Sasaalan    時間: 13-10-10 12:18

回復 bigfoothk 的帖子

降Band容易, 升Band難, 需要付出好多時間精力, 祝福你朋友的孩子!!
作者: bigfoothk    時間: 13-10-10 13:38

作者: Sasaalan    時間: 13-10-10 14:55

回復 bigfoothk 的帖子

我依家都就黎瘋, 個囝開學個幾月, 已有4次欠交功課(有一次漏簽名, 一次唔記得帶), 我一見到學校欠交短訊即時心跳加速...頭頂起煙..... 睇黎我同囝一樣, 都未適應升中....
作者: bigfoothk    時間: 13-10-10 16:39

作者: ppchan168    時間: 13-10-11 13:25

其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問題上要下決心。
我個女都好鍾意看電視,不過,我只准她看英文臺,這樣對英文的學習也有好處。
至於仔女唔溫書,主要是中一課程好簡單,各科都系熱下身。書裏面的內容好簡單,真系冇乜好溫。家長有心的話,一系準備一些英文課外書,加強英文。一系找一些數學難題,刺激小朋友的思維。S1上學期,數學主要系linear equation 及 sequence,學校講得好簡單,d細路真系以為自己明白,所以家長要出下力至得。
作者: C9C9    時間: 13-10-11 18:17     標題: 引用:其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問

原帖由 ppchan168 於 13-10-11 發表
其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問題上要下決心。
我個女都好鍾意看電視,不過,我只准她看英文臺 ...
不斷看電視這問已在八九十年代出現,不過我覺得最難控制是智能電話,我孩一拿著就打機看YouTube,whatsapp等,機不離手。自己可以不看電視,但手機又不可不用。在家已控制著做完功課才check 下message, 但佢自己放學搭車就不停按了。怎辦?

作者: bigfoothk    時間: 13-10-11 18:39

作者: C9C9    時間: 13-10-11 23:35     標題: 引用:番學定帶電話,但可己將自己新型和佢智能電

原帖由 bigfoothk 於 13-10-11 發表
番學定帶電話,但可己將自己新型和佢智能電話,trade-in了,換一部舊型的,只有whatsapp和聽音樂,基本功能便可, ...
其實佢電話型號不新了,大人來說都頗慢,電話卡沒有上網工能,不過現在很多遊戲app download 後上不上到網都可以玩,又可借同學的hotspot. 或麥記圖書館wifi 等。可以上whatsapp 的電話基本上可上網的。所以很難控制使用!

作者: bigfoothk    時間: 13-10-12 09:52

作者: grace_xian    時間: 13-10-14 10:53     標題: 引用:記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的

原帖由 ppchan168 於 13-10-09 發表
記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習 ...
無睇好耐只睇新聞

作者: benny2014    時間: 13-10-14 12:23

無論咩Banding,都只係小五、小六時期既事,小朋友會成長、會轉變的,去到中學可以成個人唔同晒。
作者: smallfoothk    時間: 13-10-14 18:15

去到中學可以成個人唔同晒,日日電話粥,放學去行街,真好想轉校,學孟母三遷,但是遷/轉校.....
作者: pineapple0983    時間: 13-10-15 11:31

上到中學,群埋邊班人(朋輩)好重要~
作者: bupa    時間: 13-10-22 18:15

Deleted

作者: stephensiu    時間: 13-11-5 23:49     標題: 引用:你地好,想看看子女入了band+2+頭的中學生

原帖由 antia 於 13-10-09 發表
你地好,想看看子女入了band 2 頭的中學生活是怎樣! 我有時遲返,見佢成日看電視,唔做功課,問了她便說在 ...
我個女在UT 肥了二科,她又是在測前一兩天才温,我叫她不可看輕測驗!!

作者: 燁燁媽    時間: 13-11-6 13:44

我仔入左間band 2中學, 但發現中學真係要好自律, 我仔有些同學在家不做功課, 留在早上一早回學校抄~
我仔雖然無份抄功課, 但平日亦不自津溫書或默書, 上堂應該亦是雲遊太空~

所以今次測驗, 仔仔好似知知地死, 因為上堂雲遊得太勁, 大部份notes 都無做...或唔識做....最後亦自動找同學借來抄答案~

今次測驗, 我為有做了我小學測考時會做的....陪(捉)太子溫書...臨急抱x腳....
anyway 考成點都好~ 合格當然好..不合格亦無法...

希望可以在教訓中慢慢學習~

但中學真係太自由了, 不做功課notes...老師都不會好像小學, 捉住學生來寫返答案!!
作者: na..na    時間: 13-11-8 00:40     標題: 回覆:band 2 頭的家長講進!

亞女今日派左英文卷,唔合格,仲要都幾低分,真係好唔開心其實我預左唔會高分,甚至預左唔合格。但真係接受唔受呢個分數囉!已有私補,我仲可以有咩做到?好灰。聽到分數後冇曬心機做野

作者: Sasaalan    時間: 13-11-8 10:24

回復 na..na 的帖子

唔好灰心呀, 中一開始係咁架, 我囝今次統測都低分(有一科肥左), 而且全玨都是差不多, 無咩特別高分, 很多人都是肥兩三科, 俾D時間佢哋, 大家都在適應階段 !!
作者: Sasaalan    時間: 13-11-8 10:31

回復 燁燁媽 的帖子

我都有同感, 個囝話上堂時有同學瞓覺老師唔理, 老師聽到同學講粗口又無反應...
唔知其他中學老師係咪都係咁樣, 原來中學同小學老師對學生的關懷和愛心真是差很遠....

作者: Moliz    時間: 13-11-8 17:32     標題: 回覆:Sasaalan 的帖子

其實中學生的成績分数要幾多才算高分?聽聞係唔會好似小學咁容易有九十幾分?幾多分才算不錯?阿仔統測中文卷好低分!佢仲話全班最高都是七十分左右,不知真定假?

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-11-10 20:05     標題: 回覆:Moliz 的帖子

中文70分高分應可信,合格率不高,測考跟小學完全不同,中作72分已是佳作了,評分很緊,閱讀理解也很難拎分,可能太深,數學、英文肯溫肯記還可以有89字頭,轉變不算太大

作者: yvonne109411    時間: 13-11-15 14:37

阿仔今年S1,讀B1中中 , 但佢學校有好多鼓勵學生的計劃同獎學金(書卷),所以仔仔讀得積極好多
作者: Sasaalan    時間: 13-11-15 15:41

Moliz 發表於 13-11-8 17:32
其實中學生的成績分数要幾多才算高分?聽聞係唔會好似小學咁容易有九十幾分?幾多分才算不錯?阿仔統測中文 ...

我囝中文都低分, 不過勉強合格, 佢話全班最高分都係七十幾(總分90)~
作者: stephensiu    時間: 13-11-15 22:02     標題: 引用:Quote:原帖由+antia+於+13-10-09+發表你地

原帖由 stephensiu 於 13-11-05 發表
我個女在UT 肥了二科,她又是在測前一兩天才温,我叫她不可看輕測驗!!

...
後来知英文和全班第一,至無咁火爆

作者: 華之里    時間: 13-12-24 14:30

回覆 兔仔得媽 的帖子

好有同感.....天花板也可望一餐

作者: 華之里    時間: 13-12-24 14:32

Sasaalan 發表於 13-11-8 10:31
回復 燁燁媽 的帖子

我都有同感, 個囝話上堂時有同學瞓覺老師唔理, 老師聽到同學講粗口又無反應... ...

可否告知邊間中學???
作者: Anniemun    時間: 13-12-24 19:04

bigfoothk 發表於 13-10-10 11:16
回復 Sasaalan 的帖子

如果小朋友係B2成績, 都冇可能轉去B1 ?不一定是的.朋友的孩子是由德信中學khama 答 ...
陳瑞祺中學是band2, not b1.
作者: yekat169    時間: 13-12-25 14:02

請教各位已升中家長, 我仔係band2頭今年升中生, 應該點挑選一間中學?
作者: lcn2009    時間: 13-12-28 19:55     標題: 引用:阿仔今年S1,讀B1中中+,+但佢學校有好多鼓勵

原帖由 yvonne109411 於 13-11-15 發表
阿仔今年S1,讀B1中中 , 但佢學校有好多鼓勵學生的計劃同獎學金(書卷),所以仔仔讀得積極好多 ...
請問貴子弟讀哪一間中學?Thx

作者: MariaTsui    時間: 13-12-29 14:14     標題: 回覆:band 2 頭的家長講進!

樓主應向心儀學校查詢,看看有否機會考插班,現在不是你想讀那一間,是看看那間學校收,然後自己覺得可以接受嗎??這是很現實的,怒我直言。

作者: MariaTsui    時間: 13-12-29 14:15     標題: 回覆:band 2 頭的家長講進!

Post 錯左

作者: kimberlybaby    時間: 14-1-5 00:14

I think cut whatsapp or face book
作者: Chanpp921    時間: 14-1-6 08:48

我覺得唔好比升上中學就要佢自己負責規限左, 父母關心子女唔多唔小都會哦佢, 小學生時可能仲會鬧得甘d, 升中後可以逐小逐小放手, 唔使話一刀切甘快就叫佢自己攪掂, 我相信父母係子女人生旅途上一個重要的伙伴, 加油 !
作者: 華之里    時間: 14-1-13 13:19

Sasaalan 發表於 13-10-9 11:18
回復 antia 的帖子

我囝是B2頭中一, 都好似你囡咁, 不過應該唔關Banding事, 是孩子自己欠缺主動性....小學 ...

讚同
作者: meimei342    時間: 14-1-15 17:54

作者: AC117    時間: 14-1-15 20:00     標題: 回覆:meimei342 的帖子

聖母,德雅,阿瑞祺都不是b1英中

作者: yovin    時間: 14-1-16 05:18     標題: 回覆:華之里 的帖子

我表妹讀張x珊精英班,多年前有次探外婆見佢望住電視做功課,嚇親我,才知她一向如此,我同舅母說笑,有女如此聰明=中六合彩,她還答我=中頭獎了。真正見識top band one人馬。
前年外婆過身,見她一路燒xx,一邊讀書(中五),好中學真的能教出學習態度啊!

作者: bigfoothk    時間: 14-1-16 08:33

作者: ppchan168    時間: 14-1-20 20:49

學生的讀書能力系智力,記憶力和集中力的總體表現。小學分band時就基本上表露無遺。如果以考入本地大學做目標,B1學生也只是有一半能夠成功。至於B2,B3就變成是零星個案。要穩獲一席,最好系”B1中的B1“,甘至保險。”B1中的B2“,就50/50了。
不過,這已經算容易的了。當年得兩間大學的時候,你要系B1中的B1中的B1才有機會,要穩獲一席,最好系B1中B1中B1中的B1。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5