教育王國

標題: 請教40網的家長們 :-) [打印本頁]

作者: bagman    時間: 13-7-11 10:54     標題: 請教40網的家長們 :-)

第一志願人人也選大熱的小學,如協和、荔天、瑪利諾神父、愛德等。。

但我最想了解你們第二至十會奌選?因為吾係人人也好彩派到第一志願,40网內有那些學校會幾好,又無咁多人爭,可以奌排好呢? 是否如聖安德烈、聖多馬、旅港。。。還有什麽?

作者: hecabb    時間: 13-7-11 11:00     標題: 回覆:bagman 的帖子

我參考咗Thomas Dad嘅意見,第一棟荔天,二,三揀次熱學校- 嘉靈同大坑東宣道,中荔天

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2296945

作者: akicherry    時間: 13-7-11 12:14     標題: 回覆:bagman 的帖子

第二可以揀啲唔太熱門但學校升中派位都好嘅小學,例如聖安德烈,善導,嘉靈。千其唔好揀晒啲熱門嘅喺前面

作者: MACKYTSANG    時間: 13-7-11 12:23

聖多瑪同旅港開平今年好多人第一志願都派唔到,如果放第二,應該無咩機會,第二志願一定要選一件大機會入到的,咁你可以有比較好的學校在手,再去叩門,個心都定D,如果前面全部填熱門的,結果就只會派去五邑 四邑 白田呢D了
作者: bbq2008    時間: 13-7-11 13:01

我經過兩年的觀察,包括開放日和心儀學校的網站,今年會再去這些小學睇多次,我個囡今年九月選校,我有宗教分,共二十分,所以就會排位:第一(聖安德烈),第二(聖多馬)、第三(大坑東宣道,我係舊生)....之後排位未決定到!其實聖紀文成績都好,但校長老師都說會讀得辛苦!
作者: MACKYTSANG    時間: 13-7-11 13:23

聖安德烈學位比較多,放第一應該機會很大的,因為今年好多人放第二都入到
作者: winwin0201    時間: 13-7-11 14:29

我首先選d唔使搭車果 d,好彩我住果度2間都唔錯,最後派左第2志願宣道..
我頭5既排位分別係愛德,宣道,聖安德烈,基福,聖多馬...荔天果 d 勁熱門既排左7之後....你可以用黎參考下....goodluck!!

作者: boomGi    時間: 13-7-11 14:53     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

想請問五邑好不好學校?因没人談論,想了解下,thx

作者: reei    時間: 13-7-11 15:56

what about shamshuipo government primary school? is it good? why?
作者: bagman    時間: 13-7-11 19:24

其實抽吾到第一志願的,多數會跌到去第幾志願呢?

其他家長可否分享下,你地第二及打後志願選了什麽?結果派到什麽?
作者: momome    時間: 13-7-12 04:07

1:恊和[聽我仔老師話系全港排緊頭50內既小學]
2:開平[因為重視英文科同老師好]
3:愛德[實力之選,升中派位拍得住荔天同聖紀文]
4:嘉靈[睇番今年小一選校攻略,同埋對比呢二年自行報既人數。嘉靈好像比安德受歡迎的。]
5:聖安德烈
作者: bagman    時間: 13-7-12 07:19

協和排50?咁勁咩!

愛德吾係區內一線咩?放第三志願會不會浪費?

咁你最后派了第幾志願那一間呢?
作者: IloveCS    時間: 13-7-12 11:49     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

我今年選1荔天2開平3聖安得烈,最後抽中十五志願

作者: bee918    時間: 13-7-12 13:05

IloveCS 發表於 13-7-12 11:49

2開平很可能抽不中...
作者: MACKYTSANG    時間: 13-7-12 13:19

IloveCS 發表於 13-7-12 11:49
今年開平放第一都有人抽唔到,如果你第二填聖安德烈,就應該會抽唔到荔天都入到聖安德烈,因為聽講好多人今年都抽中第二志願聖安德烈

作者: Yvonnehoney    時間: 13-7-12 13:42

我都聽聞開平同愛德放第一都未必抽到, 另外, 聖多馬d位好少, 所以如心儀聖多馬, 應該放頭位!!!
作者: elaine8168    時間: 13-7-15 01:09

momome唔好亂作害死人
1:恊和,肯定唔係頭50小學
2:開平(今年有朋友第一選佢都入唔到,第二志願廢左)
3:愛德(升中派位我個人覺得好過荔天同聖紀文,我今年第一志願選佢都衰左,你第三先揀佢又廢左個機會)
4:嘉靈5:聖安德烈(呢兩間頭三志願唔揀佢都係衰緊,你第四五志願先揀佢,又廢埋)

照佢咁填,應該可以順利入五邑。

作者: akicherry    時間: 13-7-15 10:42     標題: 引用:Quote:IloveCS+發表於+13-7-12+11:49+我今

原帖由 MACKYTSANG 於 13-07-12 發表
今年開平放第一都有人抽唔到,如果你第二填聖安德烈,就應該會抽唔到荔天都入到聖安德烈,因為聽講好多人今 ...
我第二揀聖安德烈都抽唔中

作者: Yvonnehoney    時間: 13-7-15 11:23

我就第一協和,第二善導,第三嘉靈,結果派左善導,但最終叩門回協和
作者: angelawoo    時間: 13-7-15 11:26

得15分,今年已派位計
如果第一荔天,第二可以聖安得烈或開平,第三一定填善導
入善導叩荔天make sense因為荔天係善導前身

如果鐘意開平,自行15分照抽,又無宗教又無舊生
機會率係大D,最抵抽,但好多頭線只能1-1-1先interview或筆試
如果叩門form要交自行表同排位表嗰D即要求1-1-1

其實點排都好睇小朋友能力可以叩到邊間,我心儀茘天,三歲半就操游水,
因為荔天好睇泳隊校隊,k3已經游50m, 所以叩門應該無問題,最後抽中

作者: angelawoo    時間: 13-7-15 11:52

回復 Yvonnehoney 的帖子

保險線都吾差,其實三,四,五,六,七,八,九,十都排保險線,派得超差都易叩
之後排最好嗰D,用意係令自己吾好咁快被派去最差嗰D,淨係填幾間嗰D,如果頭三吾中,
一定入最差嗰D因為佢哋吾填,但最差學校條隊又未到我哋,因為我哋仲排一線向十幾,
其實好差嗰D大部分俾吾填晒嗰D入到

不過我哋好彩,荃灣,北區填三十間都派去區外,我問校長可吾可以吾填晒,
校長問我係咪想入長洲返學...所以填晒好重要...

我聽到入五邑嗰D係填吾晒嗰D

作者: 野人好索子    時間: 13-7-15 11:55

我個CASE就係咁的:

第一荔天 / 第二聖安德烈 / 第三嘉靈 / 第四開平 / 第五聖多馬......

自問已經唔係好進取的選擇,但派左去13的深官,依家叩門入番去聖安德烈!!!!!!!!

作者: Yvonnehoney    時間: 13-7-15 12:06

我填善導第二,就係因為怕派到好後,依家形勢險峻,唔一定叩到門,所以我在第二志願已set保險線!
作者: angelawoo    時間: 13-7-15 12:17

回復 野人好索子 的帖子

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導,愛德嗰D先係保險

作者: jeremyphlam    時間: 13-7-15 12:42

momome 發表於 13-7-12 04:07
1:恊和[聽我仔老師話系全港排緊頭50內既小學]
2:開平[因為重視英文科同老師好]
3:愛德[實力之選,升中派 ...

嘉靈派到band 1中學比率一直好好,這幾年都有四成多,而且校風口碑唔錯。是一間被低估了的好學校。
作者: bee918    時間: 13-7-15 12:49

angelawoo 發表於 13-7-15 12:17

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導, ...

第二三抽不到聖安德烈和嘉靈應是欠運氣. 四五排開平和聖多馬則一定沒有位了

作者: angelawoo    時間: 13-7-15 14:18

回復 bee918 的帖子

係,好多人填開平第一,聖多瑪第二如果填四,五.....真係廢左兩個機會

反而最後最差嗰幾間,我填近屋企排先,因為其實無分別,差都係差,
唯有諗又叩吾到門,近D瞓好D,專家D考第一轉校,
好多直資小二大把位

作者: gret    時間: 13-7-15 15:16     標題: 引用:回復+野人好索子+的帖子 第四,五排錯,好

原帖由 angelawoo 於 13-07-15 發表

第四,五排錯,好多人排你四,五去一,二,所以廢左兩個機會排大坑東宣道,善導, ...
排愛德做保險?選第一志願都入唔曬,點保?

作者: 野人好索子    時間: 13-7-15 15:23

angelawoo 發表於 13-7-15 12:17

呢幾年愛德都好HIT,排第一都未必入得到,所以唔算保險,不過我認同你話四/五位排錯的意思,不過算啦,好在依家都叩到其中一間心儀的學校都好滿足啦!!!!!!!!!!^^
作者: angelawoo    時間: 13-7-15 15:38

聖多瑪,愛德都入吾晒,開平又升頭grade,
好彩細妹九月出世,哥哥小六,妹妹小一,如果吾係,真係好麻煩...
間間叩門都難,仲難過入直資...老實講...真係好頭痕...

作者: bee918    時間: 13-7-15 18:18

如果自行分配不中, 便要看看每間小學大約剩下多少學位給大抽獎. 如去年自行分配之後, 善導用不完所有自行的學位, 可估計該年善導競爭會較少, 大抽獎作第二選擇絕不壞. 反之開平所有自行如果的學生全部都註冊了, 開平應該很受歡迎.
作者: pollyyoung    時間: 13-7-15 22:26

Yvonnehoney : 叩門入到協和! 真係好叻呀! 我同個仔去IN, 估計三場有三百几人面試...我當然唔成功
作者: SILVIAML    時間: 13-7-15 23:33     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

巳統計過愛德舊年升中派位個list, 至少60%可以升到band1, 最差band3晤足15%,注重每一個學生既成績,無精英班。所以就算填第一也唔可能有保險線!

作者: Yvonnehoney    時間: 13-7-16 08:31

Pollyyoung: 叩到協和,我覺得是好彩,希望他會喜歡這所學校!
作者: Cathy.Leung    時間: 13-7-16 10:10     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

聖紀文下年排四,五有無機會呢?

作者: kokoki    時間: 13-7-16 10:19

回復 Cathy.Leung 的帖子

別傻啦,佢地收4班,最多120人,15分都不一定入到,我仔入那年身一志願一堆也入唔到,懂這校好的一定是40區老街坊,

作者: elaine8168    時間: 13-7-16 10:57

我朋友今年填,愛德第一,聖紀文第二,入左聖紀文

作者: heidys    時間: 13-7-16 12:19

我想問40網 個LIST 得21 間, 點填晒30個位?? 咁會否被亂派?
作者: SILVIAML    時間: 13-7-16 12:54

Cathy.Leung 發表於 13-7-16 10:10
聖紀文下年排四,五有無機會呢?

聖紀文排四,五應該無機會, 排二機會好大. 呢間學校超俗, 小朋友太過辛苦, 我有個Friend個囝做工課做到頂晤住, 最終轉咗校!
作者: bee918    時間: 13-7-16 13:03

heidys 發表於 13-7-16 12:19
我想問40網 個LIST 得21 間, 點填晒30個位?? 咁會否被亂派?

得21間, 便填21間. 從今年來看, 區內應該夠學位
作者: MACKYTSANG    時間: 13-7-16 14:32

今年我仔學校好多人填愛德第一的,結果有好多個都無派到,去曬四邑  五邑
作者: MANGAWONG    時間: 14-1-2 14:06     標題: 引用:我就第一協和,第二善導,第三嘉靈,結果派

作者: garyyu    時間: 14-1-4 02:37

冇人講瑪小,是否這學校已經不是熱門之選擇呢??
作者: Jessica_chung    時間: 14-1-4 12:46     標題: 回覆:garyyu 的帖子

太少位 , 除非有backup 及超級鍾意, 唔值博

作者: fille    時間: 14-1-4 21:14     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

今日聽完瑪小簡介會,今年統一派位學位得40個

作者: IloveCS    時間: 14-1-4 22:06     標題: 引用:太少位+,+除非有backup+及超級鍾意,+唔值博

原帖由 Jessica_chung 於 14-01-04 發表
太少位 , 除非有backup 及超級鍾意, 唔值博
我上年就係覺得小位,唔值得搏,最後選了間多位的放第一,最後失敗了!連第二選開平也不入,去了十三志願!心情入了谷底,勁擔心!幸好最後一刻扣門入到瑪小,而家佢讀得好開心老師又好有愛心,課程也安排得好好!最重要係有不錯直屬中學,第日升中唔洗煩。
再選一次的話,我一定在大抽獎把瑪小放第一,因為都是靠運氣吧!

作者: BabyYukYuk    時間: 14-1-5 12:50     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

瑪小一月有簡介會嗎?叩門是否真的要111?因自行選佢好似很浪費機會,因一定入不到。

作者: yaukiu    時間: 14-1-5 15:30

昨天已舉行了講座!校長話111必定有叩門面試機會,但不放111不一定设沒有機會,視乎當時的情況!

作者: Irismammy    時間: 14-1-5 21:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Jessica_chung+於+14-01-04+

原帖由 IloveCS 於 14-01-04 發表
我上年就係覺得小位,唔值得搏,最後選了間多位的放第一,最後失敗了!連第二選開平也不入,去了十三志願! ...
請問是否普教中?其他科有沒有教快到?

作者: IloveCS    時間: 14-1-5 22:15     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+14-01-04+發表我

原帖由 Irismammy 於 14-01-05 發表
請問是否普教中?其他科有沒有教快到?
不是普教中,
英文教快半學期,
數學是校本課程,本人認為都幾深,
中文冇教快,
但用好多老師自制的工作紙教寫作,閲讀理解,古詩,部首。

作者: yaukiu    時間: 14-1-5 22:40

回覆 IloveCS 的帖子

可以講下你最欣賞校方怎麼嗎?因去了簡介會,但對學校的課程還是不太理解
作者: IloveCS    時間: 14-1-5 23:19     標題: 引用:回覆+IloveCS+的帖子 可以講下你最欣賞校

原帖由 yaukiu 於 14-01-05 發表

可以講下你最欣賞校方怎麼嗎?因去了簡介會,但對學校的課程還是不太理解 ...
最欣賞佢小班教學,老師可以對每一學生都好關心,可能幸運遇到好班主任,老師細心到連囝囝情緒變化,健康小問題也在接放學時詳細傾談,而囝囝日日睡前pillow talk 也勁開心分享學校生活!也許我對academic期望不太高,也不希望太谷!(其實也不淺,功課也多,但算合理)每人對學校追求的東西不一樣,只可説我希望兒子快樂成長,德育良好,就是最適合他了!

作者: BabyYukYuk    時間: 14-1-6 00:52     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

請教一下當年扣門既心得,要不要很多沙紙在手?

作者: yaukiu    時間: 14-1-6 06:11

謝謝你的分享!能遇上關心學生的老師也是需要一些運氣的!因每間學校有四十多個教師,未必每個同樣有愛心或能細心的照顧學生需要!
作者: IloveCS    時間: 14-1-6 11:00     標題: 引用:請教一下當年扣門既心得,要不要很多沙紙在

原帖由 BabyYukYuk 於 14-01-06 發表
請教一下當年扣門既心得,要不要很多沙紙在手?
瑪小?我冇任何獎項,只是每日一定有親子故事時間,多看書,另外亞囝多口及cheerful.

作者: BabyYukYuk    時間: 14-1-6 14:31     標題: 回覆:IloveCS 的帖子

謝謝分享!

作者: cherrieshum    時間: 14-1-6 14:42

就快要填表,真是很頭疼!聽聞去年有人第2志願填聖多瑪、聖安德烈都失敗,又說善導須放在第二志願才算穩陣。第二志願真的很難入手!那麼怎樣填寫第三、第四志願呢???
作者: po770    時間: 14-1-6 22:53

我都很頭痛
心目中係瑪神,但太少位,放棄
協和,愛德兩間十五十六><
協和比較近屋企
愛德好似派位好d....
好難選擇
作者: po770    時間: 14-1-6 23:18

請問邊度有得睇學位有幾多?
作者: bubuG    時間: 14-1-7 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+BabyYukYuk+於+14-01-06+發表

原帖由 IloveCS 於 14-01-06 發表
瑪小?我冇任何獎項,只是每日一定有親子故事時間,多看書,另外亞囝多口及cheerful.

...
你小朋友是否來自九龍塘出名學校?

作者: IloveCS    時間: 14-1-7 00:57     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+14-01-06+發表瑪

原帖由 bubuG 於 14-01-07 發表
你小朋友是否來自九龍塘出名學校?
仔仔不是名幼生,只是學卷幼稚園,但叩門時好多名幼生著埋校服in.

作者: siujanjan    時間: 14-1-7 12:26

聖多馬放第二係咪冇機會?
作者: richmoney    時間: 14-1-7 17:25

聖多馬放第二的話, 應該冇咩機會.
作者: hllau    時間: 14-1-7 22:48     標題: 回覆:richmoney 的帖子

瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有填充,重組句子。家長填問卷。很全面。瑪神不須3條1,不須選過它。它選學術好的小朋友。好好釆,我地在預定公布的曰子即收offer.面試在平日進行,放學去in,不會撞其他星期六的面試。2日就知結果,很體貼。須然最後我地放棄入讀,但當初收到offer 也令我地安心不少。

作者: cherrieshum    時間: 14-1-7 23:23     標題: 引用:瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆

原帖由 hllau 於 14-01-07 發表
瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有 ...
瑪神要111嗎?自行收生我沒有選它而且學位少, 乙一我又不打算選它。

作者: cherrieshum    時間: 14-1-8 00:17     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小?

作者: Jessica_chung    時間: 14-1-8 00:24     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

why not ?比机會自己

作者: christineyhng    時間: 14-1-8 08:46     標題: 引用:瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆

原帖由 hllau 於 14-01-07 發表
瑪神的叩門學術成份重。仔仔面試完說,有筆試有見老師問問題。筆試有6張紙,數學比較淺10以內加減,中文有 ...
請問你小朋友最後入左邊間?

作者: IloveCS    時間: 14-1-12 22:58     標題: 引用:但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小? +

原帖由 cherrieshum 於 14-01-08 發表
但是若派不到心儀學校,能否扣門瑪小?
可以,你可照入申請表,
但上年不是個個有得in。

作者: cherrieshum    時間: 14-1-12 23:35     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

請問基福丶宣導或善導排第四有沒有機會?

作者: cherrieshum    時間: 14-1-12 23:38     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

如果我不填滿選擇, 又不填四邑丶五邑丶李鄭屋官小就不會派去這些學校,對嗎?

作者: KIKI678    時間: 14-1-13 02:31     標題: 引用:如果我不填滿選擇,+又不填四邑丶五邑丶李鄭

原帖由 cherrieshum 於 14-01-12 發表
如果我不填滿選擇, 又不填四邑丶五邑丶李鄭屋官小就不會派去這些學校,對嗎?

...
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (133)、街坊會 (65)、深官 (130)、基愛 (92)、李鄭屋 (41)。
填哂所有學校只不過系 自已排吓呢堆 冷門學校想排邊間前d咁啫!

作者: cherrieshum    時間: 14-1-13 06:59     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-01-12+發

原帖由 KIKI678 於 14-01-13 發表
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (13 ...
Oh! No!

作者: cherrieshum    時間: 14-1-13 07:12     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-01-12+發

原帖由 KIKI678 於 14-01-13 發表
頭幾志願入唔到的話,不論是否填哂所有選擇 都好大可能隨機碌去: 五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (13 ...
深水埗官立和基愛很差嗎? 我不介意新移民, 但介意南亞裔!深官和基愛多南亞裔嗎?

作者: Cathy.Leung    時間: 14-1-13 09:32     標題: 引用:Quote:原帖由+KIKI678+於+14-01-13+發表頭

原帖由 cherrieshum 於 14-01-13 發表
深水埗官立和基愛很差嗎? 我不介意新移民, 但介意南亞裔!深官和基愛多南亞裔嗎?:questi ...
南亞裔應該係李鄭屋較多,除非想英文好D才入,不然都唔好唸啦,因佢地既中文程度比一般小學偏底吖,朋友個女讀過之後轉返出去一般小學到宜家六年班D中文都係跟唔上。

作者: cherrieshum    時間: 14-1-13 09:46

Cathy.Leung 發表於 14-1-13 09:32
南亞裔應該係李鄭屋較多,除非想英文好D才入,不然都唔好唸啦,因佢地既中文程度比一般小學偏底吖,朋友個 ...

明白!但很想知道基愛、深水埗官立和福榮街官立是否很差?三者應該怎樣排位?
作者: KIKI678    時間: 14-1-13 11:12     標題: 引用:Quote:Cathy.Leung+發表於+14-1-13+09:32+

原帖由 cherrieshum 於 14-01-13 發表
明白!但很想知道基愛、深水埗官立和福榮街官立是否很差?三者應該怎樣排位? ...
樓主如有空 趁仲有時間 放學時企系校門口望吓……
會有hints…

作者: lunlun2012    時間: 14-5-26 15:35

angelawoo 發表於 13-7-15 11:52
回復 Yvonnehoney 的帖子

保險線都吾差,其實三,四,五,六,七,八,九,十都排保險線,派得超差都易叩
我听派去五邑果D係前三,玛莉偌神父,荔天,协和。。
作者: sumaggie101    時間: 14-5-26 17:04

作者: siujanjan    時間: 14-5-26 17:27

sumaggie101 發表於 14-5-26 17:04
咁不如講下﹕
五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (133)、街坊會 (65)、深官 (130)、基愛 (92)、李鄭屋 (4 ...
四邑同香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學有連繫, 少人揀可能因校舍細?
作者: rainbowcov    時間: 14-5-26 17:32

基愛轉左校長, 應該會好D, 是嗎?
作者: cherrieshum    時間: 14-5-26 22:16     標題: 引用:基愛轉左校長,+應該會好D,+是嗎?

原帖由 rainbowcov 於 14-05-26 發表
基愛轉左校長, 應該會好D, 是嗎?
我不認同,試問一所學校不設測驗考試,又怎可提升成績。

作者: cmlam12    時間: 14-5-27 16:04

請問40網,
瑪神及長沙灣協和,
哪一間學術, 課外活動安排, 老師愛心較好?
哪一間較易入到? 新手媽媽謝謝指教!

作者: Yvonnehoney    時間: 14-5-27 16:42

回覆 cmlam12 的帖子

兩所是不同宗教的學校, 前者是天主教, 後者是基督教, 所以你應就自己的宗教取向而作選擇!

我不是瑪小的用家, 但由於它有中學作backup, 所以一般被看高一些! 我的兒子去年也有到瑪小叩門,
整體感覺非常良好, 而且一直以來, 它的學術水平很高, 所以我覺得它是一所好學校!

對於協和, 我個人非常滿意, 它的課外活動類型很多, 學術水平也算高, 他們很著重閱讀, 而老師會常常
給予小禮物 (例如: 貼紙, 獎勵卡等) 來鼓勵小朋友, 小兒讀得很開心, 每天也嚷著返學, 而有幸他亦遇到
一些好老師!

對於我來說, 好老師是那些會包容他們, 但對規則較嚴謹的老師, 因為小兒是那種容易放鬆的小朋友!
由去年九月開學至今, 小兒共被老師責罵數次, 每次老師都會打電話給我, 解釋他被處罰的原因, 有時
他小息及大息也會被帶往教員室, 因老師會解釋給他知道為何他犯錯, 當然, 他是否完全接收得到, 我就不
肯定了!!!

希望以上解說能令你對協和多些了解吧!!!

作者: cmlam12    時間: 14-5-27 16:56

Yvonnehoney 發表於 14-5-27 16:42

兩所是不同宗教的學校, 前者是天主教, 後者是基督教, 所以你應就自己的宗教取向而作 ...

謝謝你!  
你回答很清楚, 也講中我一直好想知, 但又不懂問的東西!

看來協和真是一間很好的學校,
著重德育而又學術好的學校!
請問是否好難入呢?
請問是否25分才有望入讀到?
功課量大嗎?
我們無分, 因只有15分!!!
填大抽獎應放第幾位呢?
好多問題, 唔好意思!

至於瑪小,
聽家長講 25分穩入,
20分機會少於一半,
因要抽簽.
你說學術水平高,
如何高呢?
別人說課程會教快半年,
而英文頗深,
是真嗎?
至於校風好嗎?
好少聽區內家長講這校,
她們說想揀卻不敢揀!?

再一次謝謝你!

作者: Yvonnehoney    時間: 14-5-27 17:05

你問我是否25分穩入, 我個人覺得是, 但我坦白告訴你, 這是我個人感覺, 並沒有真憑實據!
去年, 我是手拿20分不入的家長, haha!
但我知道有人是20分入了協和的, 所以可能是我不好彩!
我最後是靠叩門入的!! hehe!!!

對於瑪小, 我估它比協和更難入, 因正如我之前所說, 它有中學作backup, 所以它極受
家長歡迎!

我從小已是在40網長大的, 所以我自小已知道瑪小是一所很叻的學校, 但至於它是否教深一個
level, 我就真的不知, 或許你可問問其他用家!

希望我能解答你的問題!

作者: cmlam12    時間: 14-5-27 17:25

Yvonnehoney 發表於 14-5-27 17:05

你問我是否25分穩入, 我個人覺得是, 但我坦白告訴你, 這是我個人感覺, 並沒有真憑實 ...

謝謝你解答!

協和是區內一線的學校,
競爭自然大!
請問叩門成功,
是否填表時 1-1-1 是必須呢?

至於瑪小,
有直屬瑪中BACK UP,
請問你熟悉 40區,
(我們現在才去了解這網! )
這中學的口碑又如何?
學術是否也一樣好?

希望不會太阻你時間! 唔該你!

作者: IloveCS    時間: 14-5-28 00:10     標題: 引用:Quote:Yvonnehoney+發表於+14-5-27+16:42+

原帖由 cmlam12 於 14-05-27 發表
謝謝你!  
你回答很清楚, 也講中我一直好想知, 但又不懂問的東西!
瑪小,

別人說課程會教快半年,
而英文頗深,
是真嗎?

Yes ,英文小一教快半年,另外也用圖書reader 今小朋友學多點生字,也有專題活動!

至於校風好嗎?
我認為好好,因不小學生的家長是校友,大部分都好有歸屬感,對母校好有心

好少聽區內家長講這校,
她們說想揀卻不敢揀!?
我上年就是不敢揀,最後有幸扣門入到,好好彩!

作者: Yvonnehoney    時間: 14-5-28 08:00

我們去年是111去叩協和的,
但根據去年的資料, 有些學校只要覺得小朋友是合適的,
就算你們不是111, 也有機會面試的,
當然, 最後是否獲取錄, 真的要靠小朋友當天面試的表現了!

對我來說, 每區也有好的小學和中學,
當然, 如果將40網和港島一些名校網作比較,
我個人覺得40網不算好,
但我認為只要小朋友一直能keep住在學校的頭數十名,
要找一間banking好的中學應該不難! (希望我沒有說錯吧!)

曾有人對我說過, 40網好的中學有: 銘賢, 長天, 上智等等,
希望以上資料能幫到你吧!

作者: cmlam12    時間: 14-5-28 10:07

IloveCS 發表於 14-5-28 00:10
瑪小,

謝謝你的分享!

瑪小課程教快半年,
個人認為都不錯呀!
進取之餘,
亦不算拔苗助長!

一些學校教快一年的,
家長, 小朋友都甚有壓力,
課餘亦需要出外補習去追趕課程!

請問你,
瑪小的功課量又如何呢?
小朋友每天需花多少時間呢?
需否在外補習呢?

請問叩門時,
是否需要提交portfolio?
小朋友在幼稚園時都百般學藝呢?

而你們是否也心儀直上瑪中呢?

謝謝你呀!

作者: cmlam12    時間: 14-5-28 10:10

Yvonnehoney 發表於 14-5-28 08:00

我們去年是111去叩協和的,

謝謝你!

好的, 讓我了解一下你所講的中學!
好可惜,
我家的是小兒,
與上智無緣了!
上智我們都聽說過,
是一所學術+品德都上佳的中學!

作者: rainbowcov    時間: 14-5-28 10:48

尚有瑪中, 黃棣珊
作者: rainbowcov    時間: 14-5-28 10:50

回覆 Yvonnehoney 的帖子

請問協和功課多嗎? 有否教快? 谷唔谷? 謝謝!
作者: cmlam12    時間: 14-5-28 11:09

rainbowcov 發表於 14-5-28 10:48

尚有瑪中, 黃棣珊

多謝你分享!

請問瑪中,
有何優點及缺點呢?

謝謝!

作者: Yvonnehoney    時間: 14-5-28 14:17

回覆 rainbowcov 的帖子

我覺得功課量屬可接受層面,即每天有四至七份左右,但星期五或長假期會多一些,測驗周不會有功課,因給你時間溫習!
今年小一,我估學校沒有教快,但明年小二開始有精英班,我認識一些高年級家長,他們說精英班會教快d,而且會多練習做!

作者: silvia_ng    時間: 14-5-28 15:53

sumaggie101 發表於 14-5-26 17:04
咁不如講下﹕
五邑 (120) 、四邑 (58)、白田天主教 (133)、街坊會 (65)、深官 (130)、基愛 (92)、李鄭屋 (4 ...
深官舊聞一則.....
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9255026

作者: IloveCS    時間: 14-5-28 20:34     標題: 回覆:請教40網的家長們 :-)

瑪小的功課量又如何呢?

我認為適中,並不過多。

小朋友每天需花多少時間呢?

通常六點前可做完,但也要看小朋友專不専心

需否在外補習呢?
只星期六學英文

請問叩門時,
是否需要提交portfolio?

我有交

小朋友在幼稚園時都百般學藝呢?

冇証書冇獎

而你們是否也心儀直上瑪中呢?
好大機會直上,因瑪中成績雖不是最top 但學生大多又純又乖,因八成瑪小直升,品德教育不錯,而且成班朋友仔認識十幾年一起,應該是不錯的成長回憶吧!

作者: cmlam12    時間: 14-5-29 10:56

IloveCS 發表於 14-5-28 20:34
瑪小的功課量又如何呢?

我認為適中,並不過多。
謝謝你詳細的解答!

看來瑪小的功課量適中
六點前做完
小朋友能平衡學習及遊戲時間!

直上瑪中
KEEP 住一班好朋友,
對小朋友成長也重要!

作者: 一点巴黎    時間: 14-6-8 08:56

回覆 Yvonnehoney 的帖子

请问你觉得协和点?我仔今次都派到协和/长沙湾

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5