教育王國

標題: S.1第一次大考成績如何? [打印本頁]

作者: 小時候    時間: 13-6-24 14:03     標題: S.1第一次大考成績如何?

S.1第一次大考成績滿意嗎?我哋未派成績,所以未知考成點!

作者: hw1115    時間: 13-6-24 15:27     標題: 回覆:S.1第一次大考成績如何?

我地等對卷。

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-24 16:20     標題: 引用:S.1第一次大考成績滿意嗎?我哋未派成績,

原帖由 小時候 於 13-06-24 發表

滿意有大進步,下月13號才派成績表,不知會否被學期初成績勁拖累,第一次勁差,UT 升左9名全級計,若平均後有進步已滿足了,S1起步麻麻,下年希望有進步

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-24 17:00     標題: 回覆:小時候 的帖子

你已對了試卷嗎?

作者: pooh仔    時間: 13-6-24 17:59     標題: 回覆:S.1第一次大考成績如何?

仲要考埋明天最後一日

作者: 小時候    時間: 13-6-24 21:50

安格斯媽媽 發表於 13-6-24 17:00
你已對了試卷嗎?
今日剛派左部份卷,衰仔中文唔合格呀,英文都只係啱啱好合格,睇怕今次都唔會好得去邊咯!

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-24 22:08

回復 小時候 的帖子

同你剛相反,中文剛合格,英文差少少兩份paper肥左,今次好似超深,Listening聽唔到,平時ok既Reading同Grammer衰左,只有作文pass但都唔高分,但都好過第一次考試,中文全軍覆沒,作文兩篇加埋d 分都肥,今次起碼有一篇合格,數學仲超
作者: yiuyiu2000    時間: 13-6-25 09:45

回復 安格斯媽媽 的帖子

我女都未派卷, 但她覺得會好過上學期, 因為上學期她完全未適應, 下學期認真了很多, 希望她的成績真係可以大躍進啦.
我女學校下學分數占70%, 你們呢?

作者: 701003    時間: 13-6-25 10:53     標題: 回覆:S.1第一次大考成績如何?

剛考完,未對卷,隨遇而安啦!

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-25 11:04     標題: 引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 我女都未派卷,+但

原帖由 yiuyiu2000 於 13-06-25 發表

我女都未派卷, 但她覺得會好過上學期, 因為上學期她完全未適應, 下學期認真了很多 ...
你就好,他下學期ut後才有進步,他經常被平時被拖累

上學期
平時 15%
考試 25%

下學期
ut 15%
平時 15%
考試 30%

作者: celiamum    時間: 13-6-25 11:06

我女剛派咗大部份(非主科)... 暫時有兩科唔合格...睇下加埋平時分...會唔會有機會合格啦....
另外...仲有D主科未派...希望唔會太差啦...
佢間學校上下學期各佔 50%

作者: peggy    時間: 13-6-25 15:13

小時候 發表於 13-6-24 14:03

阿仔暫時只派了中、英(欠作文)、數 ,  中數pass 多d, 英就全班第二高分

中文pass我就收貨啦 , 上學期考試 & 下學期 tset 中文都fail , 而英文就進步了很多

作者: ddchan1988    時間: 13-6-25 22:51

今日派咗英文同數學,平均分ok啦,都有70分左右,因為上學期考得好差,僅僅合格。下學期上咗補習班之後,成績有明顯進步。希望其他科都ok啦!
作者: htts    時間: 13-6-26 09:12

我女就大退步呀!!!
作者: htts    時間: 13-6-26 10:13

htts 發表於 13-6-26 09:12
我女就大退步呀!!!

我女1向最好就係英文, 今次得返60分.  其他科都唔使睇
作者: BBDAD2009    時間: 13-6-26 11:59

HI, 據我所知,中英數的總分數是:300.240,140分,通識是70分. 吾知你地講的分數是總分還是某一部分的成績?:;pppp:
作者: kswiss    時間: 13-6-26 13:13

作者: vickychmama    時間: 13-6-26 13:29     標題: 回覆:htts 的帖子

咁惨烈!

作者: 黃巴士    時間: 13-6-26 13:33

我覺得又無話好普遍不合格, 如英文份卷深(有F.3LEVEL), 不合格一班約有1/3.
有補考日, 再看成績結果而定留班?.
但上學期是有卷派回家, 須家長簽名的, 今次卻講明不派卷回家, 所以無得睇.
囝囝成績躍進了, 原因同學間牙教戰, 5天可M記FREE LUNCH!!!!!

作者: vickychmama    時間: 13-6-26 13:38     標題: 引用:Quote:htts+發表於+13-6-26+09:12+我女就大

原帖由 htts 於 13-06-26 發表
其實平均的英文幾多分,60分真是低了点,考得好深嗎?

作者: htts    時間: 13-6-26 14:10

vickychmama 發表於 13-6-26 13:38
其實平均的英文幾多分,60分真是低了点,考得好深嗎?

Paper的full marks係92, 但平均分就唔知.  我女話深, 但我未睇到卷, 唔知真還是藉口.
作者: kilykilyk    時間: 13-6-26 14:38

小時候 發表於 13-6-24 14:03

我小朋友S.1成績ok,今年己係S.2,可否都分享下??
暫時淨係知英文82/100分,listening59/80,
今日是對卷日,因為上學期考試成績失手了,
平衡分計無咗6分,名次跌咗廿幾名,
今次呀仔話搵到更好的溫書方法,
佢話有信心一定好過上次,
現在靜心等呀仔消息,唔知成績會否回復水準!?:-|

作者: 已刪除用戶    時間: 13-6-26 17:15

我哋都派左卷啦,雖然全部都合格,但分數就唔高,都係六、七十分左右,最差係中文,只係啱啱合格,而我最忟就係我個仔太唔小心,其中一科竟然做漏左好多題,最激氣係做漏既所有題目佢都識架,無辜辜唔見左好多分,真係好想揼佢呀!
作者: renewdanny    時間: 13-6-27 12:23

亞仔下學期都係發揮唔到水準, 雖然全部PASS, 但有好多係必識既題目, 唔知點解答錯左, 我就淨係想知有咩方法可以杜絕考試遊雲症
作者: 黃巴士    時間: 13-6-27 13:29

請問大家英文READING卷, 有否BONUS分?? 則有1-2PART是BONUS, 啱了有分加, 全卷是120分, 但滿分最多都是100分.  但有20分是BONUS, 答錯不扣分.
作者: yiuyiu2000    時間: 13-6-27 14:14

htts 發表於 13-6-26 10:13
剛收到消息,亞女英文(GE)又係大退步呀!佢學校應該唔會考得太深,我覺得係佢退步囉!
作者: yiuyiu2000    時間: 13-6-27 14:25

黃巴士 發表於 13-6-27 13:29
請問大家英文READING卷, 有否BONUS分?? 則有1-2PART是BONUS, 啱了有分加, 全卷都是100分滿分.  但有20分是B ...
我女學校中英文都只得兩份卷,作文同語文知識,無bonus分。
作者: kilykilyk    時間: 13-6-27 17:51

hw1115  今明天係對卷日 ? SAME!

係呀~

終於知道哂成績,全部合格,有幾科8字頭,
不過上學期考得麻麻,下學期測驗又普通,
整學期成績可能被拉低,不過都無辦法,
為有下次比心機,要升S.3了...希望呀仔KEEP得住分數啦~

作者: AC117    時間: 13-6-27 18:18     標題: 回覆:yiuyiu2000 的帖子

但我仔份卷好似真係好深,listening 完全唔點,仲諗住佢中文多數肥,英文會爭番d分,但事實剛相反

作者: AC117    時間: 13-6-27 18:19     標題: 引用:+本帖最後由+kilykilyk+於+13-6-27+18:09+

原帖由 kilykilyk 於 13-06-27 發表

勁吖!中三係米深好多,仲要預備選科

作者: kilykilyk    時間: 13-6-27 18:34

AC117 發表於 13-6-27 18:19

佢唔係勁架!只係某科目特別有興趣成績好小小咁,
我仔今年只係s.2升s.3,不過我仔內心都選定科目了~

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-27 19:41     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

阿仔話成績好才有權選自己喜愛的科?
佢學校中三要讀晒所有科,無中一,二咁舒服

作者: ccpsg    時間: 13-6-27 22:38     標題: 引用:S.1第一次大考成績滿意嗎?我哋未派成績,

原帖由 小時候 於 13-06-24 發表
順利進級

作者: 小時候    時間: 13-6-27 23:42

好羡慕中學仲可以keep住小學佳績既同學仔,因為中學課程真係深左好多!
我仔就keep唔住啦!
作者: 小時候    時間: 13-6-27 23:45

AC117 發表於 13-6-27 18:19
我都估中三會係好辛苦既一年,讀既科目多左,學既野深左,我諗會比較難適應!

作者: orangebb    時間: 13-6-28 06:06     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

我女學校有bonus 分, 會有較深題目, 答錯唔扣, 答岩就加分。

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-28 06:18

回復 orangebb 的帖子

你乖女答唔答到吖?阿仔話d 數學題目是中四生題,但我見PTH題叻d 同學應該完全能應付
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-28 06:39

回復 黃巴士 的帖子

阿仔由當初hea下hea下,到現在開始有番d目標,會分享老師講解高中學習情況,最緊派左VA d畫成績不錯,串到未完成都有A+,有人叫他在這方面發展,但他話不易的,我信嫁識得有個會考全軍覆沒只有VA 一分,要拎A唔係畫靚便行
作者: hw1115    時間: 13-6-28 16:11

kilykilyk 發表於 13-6-27 17:51
hw1115  今明天係對卷日 ? SAME!

係呀~

唉! 阿仔普通話唔合格, 英文緊緊合格, 計埋平時分都唔知合唔合格.
作者: hugub    時間: 13-6-28 17:06

我囝中文 70/100 , 英文 56/100 , Maths 81/100 , LS 73/100, Geog 67/100, Bio 52/100
作者: 黃巴士    時間: 13-6-28 18:45

請問你們中學的成績表, 除SHOW總名次外, 是否"每科"都有SHOW"全級名次"的嗎???  
作者: AC117    時間: 13-6-28 19:01     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

我地有show 各科名次的

作者: AC117    時間: 13-6-28 19:02     標題: 回覆:hw1115 的帖子

沒有驚喜只有失望

作者: AC117    時間: 13-6-28 19:11     標題: 引用:我囝中文+70/100+,+英文+56/100+,+Maths+81

原帖由 hugub 於 13-06-28 發表
我囝中文 70/100 , 英文 56/100 , Maths 81/100 , LS 73/100, Geog 67/100, Bio 52/100
IS 好似易得分,初中Bio 是否很難,d 字超難串?阿仔除Maths 82/100外,第二高分是IS 78/100他都超懶溫,但成績ok的,全班平均分只是40,水準很不平均,唔知佢叻定在其他同學覺得超難,但衰仔有三科副科肥,英文都有兩張paper肥

作者: woodst    時間: 13-6-28 22:56

作者: AC117    時間: 13-6-28 23:29     標題: 引用:阿仔每科都比中期試低咗幾分,+佢話深咗

原帖由 woodst 於 13-06-28 發表
阿仔每科都比中期試低咗幾分, 佢話深咗
大考深左是真的,範圍也多了,但好彩認真左才有小小進步,放完暑假唔知keep唔keep到,現在開始放肆打機了

作者: yiuyiu2000    時間: 13-6-28 23:36

AC117 發表於 13-6-28 19:02
沒有驚喜只有失望
派左一半,同你一樣,沒有驚喜,只有失望,猶其英文,由上學期80幾跌到60幾

我女學校唔派卷,對完就收番,睇唔到她錯甚麼。同埋好多人都話IS易取分,但我女都只得60幾分,想請教大家有甚麼方法溫IS呢? 我見她次次溫書都只係睇書本,沒有筆記練習等溫,你們子女是怎樣溫書的呢? 可否分享下?

作者: orangebb    時間: 13-6-29 09:59

我個女都英文科有答到, 但係數學科就"無眼睇".............

作者: orangebb    時間: 13-6-29 10:12

回復 orangebb 的帖子

阿女其實整體成績都好咗, 科科都有進步, 尤以中文/中史/英作最顯著, 但係數學只"dddd"進步, 係幾分, 聽講又係好深, 全級都跌, 佢算"少少逆流".........之前同佢協議咗, 如果邊科唔得, 就要暑假操返, 今次派咗成績佢知自己數學係相對弱, 都同意要暑假放時間係呢科到, 而家諗緊橋點幫佢..........

作者: orangebb    時間: 13-6-29 10:15

回復 yiuyiu2000 的帖子

其實60幾分唔算低呀, 我問過阿女, 好多人IS係50幾60, 唔合格都大有人在, 中學分數真係同小學唔同, 有6字7字頭好好架喇.
作者: orangebb    時間: 13-6-29 10:17

回復 AC117 的帖子

我覺得IS/MATHS 呢類理科, 真係差異可以好大, 唔同文科, 唔識都可以吹到下.............

作者: hugub    時間: 13-6-29 10:25

係 S.1 呀 ... 我地上學期讀 CHEM , 下學期讀 BIO ... 冇IS
作者: woodst    時間: 13-6-29 11:18

作者: 黃巴士    時間: 13-6-29 11:27

回復 AC117 的帖子

我覺得IS/MATHS 呢類理科, 真係差異可以好大, 唔同文科, 唔識都可以吹到下............ ...
agreed!對于唔Like死讀,而又可取高分男生,非常有利。
作者: hw1115    時間: 13-6-29 11:28

回復 hw1115 的帖子

唔好灰心...我仔都試過唔合格,都是後來追番~  

=======================================

哈哈! 比您提醒了我添, 可能計埋上學期後, 全年總成績會合格喎.

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-6-29 12:22

S1 成績好壞都不代表甚麼,好只是出試卷就他,差可能已達全班平均平均水平,希望他們能夠盡快找到適合的讀書方法,S2有真正的進步,大家一齊加油
作者: 黃巴士    時間: 13-6-29 17:06

黃巴士 發表於 13-6-28 18:45
請問你們中學的成績表, 除SHOW總名次外, 是否"每科"都有SHOW"全級名次"的嗎???   ...

囝校是有平時分的, 除了平時默書, QUIZ外, 如欠交功課, 上課態度, 寫NOTED, 功課整齊....都計分??
你們有這些項目分計(欠交功課, 上課態度, 寫NOTED, 功課整齊)的嗎??

作者: AC117    時間: 13-6-29 19:54     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

無明確顯視分點計,但平時分因不能完成堂上作文,上學期老師1分都唔比,英作都不合格,所以上學期中英文都跌入谷9低,希望下學期好轉,他近月可達標完成,還在大考有一篇中作合格,總分也緊緊達標,但欠功課都頗嚴重,但態度也開始改變, 希望老師手下留情 :;pppp:

作者: orangebb    時間: 13-6-29 20:23

回復 黃巴士 的帖子

都有平時分, 但係計小測, 默書, projects之類立雜野, 就唔覺有筆記, 上堂態度........其實你仔仔學校好全面, 希望小朋友平時都學習認真, 係好事嚟!  

我聽阿女講, 小學時, 有同學就係平時態度囂張, 因為佢唔聽書都識, 就成日係到做自己野, 玩, 攪人......., 成日比老師照肺, 但無奈佢到考試係考得幾好........但係, 我覺得, 做人態度係比成績重要, 就算將來呢個小朋友學有所成, 但係態度咁囂張, 都會好容易得罪人, 真係要教!

作者: orangebb    時間: 13-6-29 21:00

突然忽發奇想, 不如大家將自己小朋友較強又取得高分嘅科目, 分享下點樣溫習吖!
作者: kilykilyk    時間: 13-6-30 02:38

orangebb 發表於 13-6-29 21:00
突然忽發奇想, 不如大家將自己小朋友較強又取得高分嘅科目, 分享下點樣溫習吖! ...

我小朋友無補習,S.1 IS科分數全級第一9X分,S.2就退了點,但都有8字頭,
佢話最緊要培養興趣同聽書,一定不可靠死背,溫熟workbook,worksheet等等,
其實都無咩特別溫書方法~

作者: AC117    時間: 13-6-30 05:53     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

今次成绩不錯主要是在補習社做卷,自己温習考試範圍,仲好自豪有條佔重分是要記老師又有提示,暗串其他同學不留心,只有他答到因此有好成績

作者: kilykilyk    時間: 13-7-2 12:11

啱啱收到好消息,呀仔IS分數加番4分,變咗9字頭,
其實升中後我應承咗佢每科有9字頭會比$50佢,
當買小禮物比佢,因為西史89分差1分有佢好失望,
所以現佢好開心!
作者: hw1115    時間: 13-7-2 12:46

kilykilyk 發表於 13-7-2 12:11
當買小禮物比佢 ...

嘩! 好勁呀!

我阿仔只有 IS 才會有9字頭, 其他...........

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-2 12:58     標題: 引用:啱啱收到好消息,呀仔IS分數加番4分,變咗9字

原帖由 kilykilyk 於 13-07-02 發表
當買小禮物比佢 ...
好勁,比上學進步很多?

作者: kilykilyk    時間: 13-7-2 13:23

安格斯媽媽 發表於 13-7-2 12:58
好勁,比上學進步很多?

係呀...佢上學期考試/下學期UT失手,不過上學期UT考得不錯,
而今次終期試比重最多,但又考得最好,9科裏有5科8字頭,有一科9字頭,
佢最弱嗰科通識有47/80,全部合格,應該可以拉番多小分數~

作者: 黃巴士    時間: 13-7-2 13:29

kilykilyk 發表於 13-7-2 13:23
係呀...佢上學期考試/下學期UT失手,不過上學期UT考得不錯,
而今次終期試比重最多,但又考得最好,9科裏有5科 ...
請問你囝校F.2總名次是否計埋PE, 普通話, MUSIC, VA, D&T, HEC. COMPUTER等?? 抑或只計9科學術科??

作者: kilykilyk    時間: 13-7-2 13:45

黃巴士 發表於 13-7-2 13:29
請問你囝校F.2總名次是否計埋PE, 普通話, MUSIC, VA, D&T, HEC. COMPUTER等?? 抑或只計9科學術科??
...

普通話/computer有分數比重,其他得grade,成績表顯示A/B/C
作者: kilykilyk    時間: 13-7-2 13:52

出題好深

作者: hw1115    時間: 13-7-2 14:38

有9字頭已好叻仔,快快讚下佢或送小禮物比佢.

Without 9字頭, only 89 (71/80), hehe!

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-2 16:51     標題: 引用:回復+hw1115+的帖子 +有9字頭已好叻仔,快

原帖由 hw1115 於 13-07-02 發表

有9字頭已好叻仔,快快讚下佢或送小禮物比佢.
邊科咁叻仔?

作者: AC117    時間: 13-7-2 17:13     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

阿仔數學8字頭,是因為合格率高左平6x%, 今次8x%, 應該淺左,但都係得5個8字頭,最高只有86

作者: 黃巴士    時間: 13-7-2 17:14

kilykilyk 發表於 13-7-2 13:45
普通話/computer有分數比重,其他得grade,成績表顯示A/B/C

我囝校雜科佔了26%之多, 共7科 - VA, CL, PUTO, D&T, HEC, MUS, PE. 主科是74%
請問大家你們校有這麼多比重嗎??

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-2 17:41     標題: 回覆:hw1115 的帖子

IS 好似有利唔鍾意背書d仔,生字反而難不到他們

作者: hw1115    時間: 13-7-2 20:29     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

生字一樣難到我仔、填充10分扣了4分.

作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-3 10:39

女終於知道所有分數了, 整體上是進步了一些, 全部合格, 但比預期差, 因為上學期差的科目進步了, 但好的又退步, 她自己都覺得會跌出精英班,但又話自己中三一定會入返, 聽見她這樣說,我都非常欣慰.

她學校這次沒有家長會, 你們有沒有?

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-3 14:45     標題: 回覆:yiuyiu2000 的帖子

有家長會,第一次是指定父母一同出席個別接見,今次只是一小時應該派成績表及頒學習表演獎

作者: gabriela0407    時間: 13-7-3 23:34

你地小朋友好叻呀, 個個都好高分.
我仔只肯講中史衰左. 其他唔肯講.
有咩方法可幫助中史呢? 請教導下, 謝謝.
作者: hw1115    時間: 13-7-4 10:08

gabriela0407 發表於 13-7-3 23:34
你地小朋友好叻呀, 個個都好高分.
我仔只肯講中史衰左. 其他唔肯講.
有咩方法可幫助中史呢? 請教導下, 謝 ...

我都想知.
作者: 已刪除用戶    時間: 13-7-4 11:35

我仔點都唔肯背書,上堂又去左漫遊太空,呢d科目真係危危乎,我都想知除左背書,仲有冇其他方法可以讀好d!
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-4 13:03     標題: 回覆:小傑媽媽 的帖子

肯背寫唔出

作者: 已刪除用戶    時間: 13-7-9 13:28

明天派成績表啦,好緊張!因為今次考試太多唔小心既錯誤,所以驚考得好差…
作者: hw1115    時間: 13-7-9 13:33     標題: 回覆:小傑媽媽 的帖子

可能有驚喜呢?

我地今日派,阿仔居然進步了10名。

作者: 已刪除用戶    時間: 13-7-9 13:36

hw1115 發表於 13-7-9 13:33
可能有驚喜呢?

恭喜晒!
要獎勵下阿仔啦!

作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-9 13:51

可能有驚喜呢?

你學校會公佈名次?我女學校只公佈前25%,所以都不知佢名次進還是退?平均分佢就進步了5分。
作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-9 13:53

恭喜
作者: hw1115    時間: 13-7-9 14:15

yiuyiu2000 發表於 13-7-9 13:51
你學校會公佈名次?我女學校只公佈前25%,所以都不知佢名次進還是退?平均分佢就進步了5分。 ...

會公佈名次架. 每科都有名次架! (不過只顯示50% 到).
阿仔平均分只多了1分多, 所以不會有禮物.

作者: htts    時間: 13-7-9 14:51     標題: 引用:可能有驚喜呢? 我地今日派,阿仔居然進步了

原帖由 hw1115 於 13-07-09 發表
可能有驚喜呢?

作者: kcimum    時間: 13-7-9 15:03

可能有驚喜呢?

作者: EKU    時間: 13-7-9 19:26

OMG! My son's position in Form in the Mid-year Examination is 122/198. However, his position in Form in the Final Examination is 135/198 only!!! What should I do? It's only satisfactory (Grade: E) - PASS!
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-9 20:23     標題: 引用:可能有驚喜呢? 我地今日派,阿仔居然進步了

原帖由 hw1115 於 13-07-09 發表
可能有驚喜呢?

咁快有成績表,我要星期六才知,我要求他進20名,希望他拎到我份禮物

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-9 20:23     標題: 回覆:yiuyiu2000 的帖子

作者: 已刪除用戶    時間: 13-7-10 12:20

終於攞左成績表,不過我哋學校只會公佈全級頭20名既名次,所以唔知我個仔實際考幾多,只知考廿幾名及普通話第一,但比上學期退步左好多,我諗佢考試唔小心嗰度既失分,對佢既名次有好大影响!
話時話,都唔知點解學校唔公佈全部名次既,我覺得咁對家長黎講好唔方便,因為冇名次,就唔知小朋友到底進步或退步幾多,真係唔好!
作者: hw1115    時間: 13-7-10 13:47     標題: 回覆:小傑媽媽 的帖子

當你共4班計,廿多名已好好拉。

作者: 已刪除用戶    時間: 13-7-10 14:02

hw1115 發表於 13-7-10 13:47
當你共4班計,廿多名已好好拉。
我知!我只係唔甘心點解佢考試時會做漏咁多題及咁多careless mistake,如果佢小心d,應該起碼可以保持到上次既水準,唔會跌十名以上咁犀利!

作者: htts    時間: 13-7-10 14:25

小傑媽媽 發表於 13-7-10 12:20
終於攞左成績表,不過我哋學校只會公佈全級頭20名既名次,所以唔知我個仔實際考幾多,只知考廿幾名及普通話 ...

我又咁睇, 名次未必能睇到有無進步, 但會有同其他同學比較的作用.  名次進左, 但分跌左, 你當進步嗎?  我就會睇埋平均分作準則
作者: htts    時間: 13-7-10 14:29

小傑媽媽 發表於 13-7-10 14:02
我知!我只係唔甘心點解佢考試時會做漏咁多題及咁多careless mistake,如果佢小心d,應該起碼可以保持到上 ...

說實的, 級2x好叻架喇
作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-10 15:33

htts 發表於 13-7-10 14:25
我又咁睇, 名次未必能睇到有無進步, 但會有同其他同學比較的作用.  名次進左, 但分跌左, 你當進步嗎?  我 ...

有道理

我朋友個仔今次考試平均分進步左, 但名次卻退左7/8名.

作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-10 15:38

仲有, 假設我女今次平均分比上次平均分進步5分, 而全級平均分比上次進步3分, 咁我女名次會不會有進步?
作者: yiuyiu2000    時間: 13-7-10 15:48

像這間學校就最好

http://www.plkclscmc.edu.hk/newinfo/201213/2012132ndutstat.pdf

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5