教育王國

標題: 資優兒的特徵? [打印本頁]

作者: 可樂~    時間: 13-5-30 12:40     標題: 資優兒的特徵?

請教大家,

大多數資優兒的特徵是否:
-思想行為幼稚
-天馬行空
-想法特別
-做事不正經-粗心大意
-冇責任感

我仔小二, 正正有晒全部衰野, 我已時時苦口婆心同佢解釋教導, 但都沒什改善, 仔成績好好, 兩年來都係全級頭一二名上落, 熱愛學習及閱讀, 但以上的思想及行為令我很頭痛, 比老師投訴到我很氣餒, 並說他常常不依安排及程序, 令其他同學受影響, 例如小記者活動, 仔採訪同學時, 原先訂好問題答案, 但仔突然爆肚, 同學接唔到, 搞亂程序, 老師說下年不再給他做小記者訓練.

不少校外活動老師叫我帶仔去做評估, 因覺得他學習能力高, 又有以上特徵, 但我猶疑, 因我只想他開開心心上學學習, 不是想他叻上加叻, 又怕被學校標籤, 但我真的真的很想知我應該做什麼才可以令他改善他以上的特徵, 可以教教我嗎?

作者: lillymarie    時間: 13-5-30 13:06

我囝囝除了做事有點兒粗枝大葉外,沒這類問題。

作者: HTLT    時間: 13-5-30 14:12

相信個個都不同, 我囡囡沒有以上的問題.
作者: preciousstone    時間: 13-5-30 17:16     標題: 回覆:HTLT 的帖子

相信個個都唔同。又有好多人話資優兒找不到朋友,但我個女很受同學歡迎,而且她有領導同儕的潛質。

作者: zngo    時間: 13-5-30 21:54     標題: 回覆:可樂~ 的帖子

我個仔1、4、5是剛好相反!而且亦很受同學歡迎有很多朋友,相信每個小朋友不一樣的!

作者: 可樂~    時間: 13-5-30 22:10     標題: 回覆:資優兒的特徵?

我個仔的社交都冇問題一和同學相處很好,亦冇情緒問題,絶少發脾氣。但就是粗心大意、冇耳性、做事不顧後果,又冇責任心。

作者: awah112    時間: 13-5-31 08:13

作者: lillymarie    時間: 13-5-31 08:13

可樂~ 發表於 13-5-30 22:10
我個仔的社交都冇問題一和同學相處很好,亦冇情緒問題,絶少發脾氣。但就是粗心大意、冇耳性、做事不顧後果 ...

這些似乎與自我控制能力不夠,個性衝動有關,應該和資優沒甚麼直接關係。
資優只表示孩子某方面能力較強,不能解釋所有問題。不過,同一個問題,聰明的孩子需要父母用更聰明的方法去教。

作者: 可樂~    時間: 13-5-31 09:54

lillymarie 發表於 13-5-31 08:13
這些似乎與自我控制能力不夠,個性衝動有關,應該和資優沒甚麼直接關係。
資優只表示孩子某方面能力較強, ...
唉... EQ零旦

作者: Kareese    時間: 13-5-31 22:26

作者: Kareese    時間: 13-5-31 22:30

作者: carrai    時間: 13-6-1 12:53

做評估不是單單一個分數,還有一個個人的強弱分析。

樓上頭13項機本資優兒的特徵/優點,尾14項便是一個低成就資優兒表現。

高成就資優兒都會有機會因一些因素會變成低成就資優兒。

不要害怕學校label小朋友,只不過不是每一個老師、同學、家長了解SEN學生。

如果發現是雙重特殊資優兒更要讓尊業人士協助。

要處理的不單是資優兒,其實很多資優兒的家長心理都多被人忽視。

作者: Snowydiamond    時間: 13-6-1 16:20

除做評估外,鼓勵讓他參與藝術性創作活動如話劇或科學研究活動,滿足他的好奇心和學習心
作者: 可樂~    時間: 13-6-1 20:15     標題: 引用:資優兒13種較為明顯的性格特徵:1.++邏輯思

原帖由 Kareese 於 13-05-31 發表
資優兒13種較為明顯的性格特徵:

1.  邏輯思考力強
我仔有上部份的13種特徵,但亦有著下部份的8,11,13,14項弱點,請教應該怎樣幫他發展得好呢?

作者: talent2000    時間: 13-6-25 02:20

作者: moonychan    時間: 13-6-25 12:00

想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗勞氣 gifted 仔女已經有好成績?

我覺得浪費左個仔, 唔知點幫佢發揮.

tks
作者: Anniemun    時間: 13-6-27 21:52

mooychan 發表於 13-6-25 12:00
想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗 ...
阿仔成績很好,也是資優兒,但我從來都提醒他成績好,不是因為是否資優,而是有良好的學習態度加勤力。
作者: manmanchubb    時間: 13-6-28 01:03

回復 Anniemun 的帖子

Agree....學習態度比資質還重要
作者: lillymarie    時間: 13-6-28 07:02

moonychan 發表於 13-6-25 12:00
想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗 ...
我囝在學校成績好好。
邊會話唔使勞氣就有好成績?要教好佢地就會有勞氣的地方。

我有兩個囝,一個係資優,兩個都聰明過我。

幾年前聰明的囝囝去上興趣班,落堂時老師向我投訴話佢太過固執,唔聽人講野,唔受教。

我當時立即醒覺到,如果佢地態度唔好,唔肯虚心受教,去到邊都會得罪哂人,無人肯教佢地任何野。

所以我定下自己教囝的最大目標,就係要先學服從。

我教佢地做野,要先用我的方法去做,學識咗,先准用佢地認為更聰明的方法。

另外,我好睇重囝囝有無盡自己的本份。佢地目前的身份是學生,我要求佢地盡做學生的本份,就是尊師敬友,留心上課,做齊作業,努力溫習。

他們上課幾悶都好,都不敢搞事,因為知道我不會放過他們的。

每個家庭都會有不同的價值觀,看重不一樣的事。我敢肯定每位家長都是負出了好多血淚。

作者: 傻太    時間: 13-6-29 11:47     標題: 引用:Quote:moonychan+發表於+13-6-25+12:00+想

原帖由 lillymarie 於 13-06-28 發表
我囝在學校成績好好。
邊會話唔使勞氣就有好成績?要教好佢地就會有勞氣的地方。
你如何不放過他們

作者: lillymarie    時間: 13-6-29 16:35

傻太 發表於 13-6-29 11:47
你如何不放過他們

好難三言兩語咁講啊!首先,我錫囝囝錫到燶,用好多時間陪佢地。囝囝聽我話,係因為錫我和信得過我是為他們好。
第二,我亦嘗試了解囝囝覺得悶的原因,同時亦建議不同方法去解悶。亦會和老師溝通,睇下囝囝可以在不影响老師上課的情況下做甚麼?

背後做哂我可以做的,佢地若搞事,就不是得罪老師,而是得罪我了。所以囝囝怕在學校犯事被老師罰,令媽媽生氣。

我試過叫囝囝留意下其他同學在做甚麼,因為老師要教咁多學生,肯定不只他一人覺得悶的。看看那些醒目的同學怎樣解悶。

作者: elvisBB    時間: 13-6-29 18:14     標題: 引用:+本帖最後由+lillymarie+於+13-6-29+17:41+

原帖由 lillymarie 於 13-06-29 發表
對錫到佢燶係好方法,佢一定要聽我講,用我的方法去做,書可能佢看二次就背到,我要佢大聲諗3次,但就唔使背(其實我知佢實背到)一路下去,佢學得好多好快,成績會好!
粗心大意就改善中!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5