教育王國

標題: 個人感受選錯學校 [打印本頁]

作者: 小魚兒正正    時間: 13-4-25 00:48     標題: 個人感受選錯學校

希望來年,升小一媽媽,在選校時真係要了解學校多d.........本人因沒有了解過間學校而經歷年多的痛苦經歷.
學生品德好緊要,老師有沒有愛心及是否公平好正,對一個小朋友成長影響好大........................
吾好諗住中學區份好就ok
一個小朋友如果天天上學不開心,後果會好嚴重,
因本人錯選了一間天主教學校而煩惱左年多,學校老師時常話,學校係社會縮影...次次有事情發生,主任出來,便只會說這番話,學生可管,但管不到家長.(本人同意),小時偷文具搶小食大時會點呢?呀老師......家長都吾教小朋友何人教呢?
只要成績吾教品德...小朋友在課堂,寫操口字條罵同學(小二)..成個訓導組也可以包庇幾個犯錯小朋友..(老師們為.事情了結.........罰了一個講事實的小朋友....唉............
社工........為求自保(小朋友被兩個同班大一年女同學按住剪頭髮),強迫兩個受傷害既小朋友畫同寫吾願意既字同畫................可恥嗎?小朋友說吾畫,不讓他回課室.......上課.......還要在小朋友面前說你有問題....你係有過渡活躍症,你有專注力不足,等傷害說話..你自己也有小朋友希望佢吾會遇到好似你一樣既社工
後來小朋友回來問咩來呀.....呢d叫什麼社工呢?一個正常小朋友你咁同佢講......係一個好大傷害,好彩轉校快..轉了校.小朋友巳變回一個陽光小孩..肚痛也要上學.....................但早前陪他回舊校取成績表時也會不安問可吾可以吾要...,呢間學校在.....大角咀區近大酒店........
小朋友舅父住在附近.......有次話到大角咀飲茶他一聽到大角咀巳很反感...大家可想小朋友的痛嗎!!!
唉..............如果察覺到小朋友放學.........行為.........情緒..............有問題真係要了解.問多d.小朋友和同學仔.......因好多時...班內有惡人小朋友吾敢講家長知...講比老師知又,吾正視..(重要老師話小朋友講大話..)......小朋友只會做反叛,行為.......
(不喜莫插)only share
ps post 46巳有答案吾駛再pm問校名,同我只係想提醒家長小心吾係想唱佢呢,吾想一陣又比人圍插

作者: Jane1983    時間: 13-4-25 00:56

轉左就好,小朋友好健忘,好快吾記得啦!
作者: ababymami    時間: 13-4-25 01:03

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: LittleButter    時間: 13-4-25 01:17

作者: IRK    時間: 13-4-25 08:02     標題: 回覆:小魚兒正正 的帖子

祝福你的小朋友能忘記背後,努力面前

作者: Twins-Baby    時間: 13-4-25 08:26

真係有好多LOUSY 的人存在, 係無得避, 只係在自己能力範圍內令自己小朋友好過一點, 欺凌真係度度都有, 仲要係好多時家長做成.  
作者: florriehill    時間: 13-4-25 08:39     標題: 回覆:個人感受選錯學校

原來有些學校會如此……幾有名氣都無用……

作者: miaochu    時間: 13-4-25 08:52     標題: 回覆:小魚兒正正 的帖子

作者: carchu12    時間: 13-4-25 09:35

希望小朋友能盡快投入新的學習生活。小朋友健康、快樂真的很重要的。
作者: sukitelfold    時間: 13-4-25 09:50     標題: 引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+00:53+

原帖由 小魚兒正正 於 13-04-25 發表

希望來年,升小一媽媽,在選校時真係要了解學校多d........ ...
對於有部分的真確性,有保留。樓主在EK曾發過三個帖子,一個唱衰校巴公司,一個唱呢間小學,講白到>等同開名。(利申路過,替人哋小學校譽被•••••感不值。)

作者: tobaby2010    時間: 13-4-25 09:52

Thanks for sharing ! I thought it is a very good school, because many people give good comment. Every school has naughty kids.

We also need to teach our kids how to protect themselves. I just read a news today, so scary !

"同學百厭扭一扭 9歲童失x丸 
傷心媽媽轟校方隱瞞 沒設法保護學童"  (生果日報, today 港聞)
作者: gisoleung    時間: 13-4-25 12:00     標題: 回覆:個人感受選錯學校

我覺得每個人經歷及感受都唔同,又未必唱衰學校!多點分享是好事!樓主加油呀!

作者: 喵媽    時間: 13-4-25 12:01

tobaby2010 發表於 13-4-25 09:52
Thanks for sharing ! I thought it is a very good school, because many people give good comment. Ever ...

仔黎緊讀男校...真係要教佢好好保護自己...

作者: Charlotte_mom    時間: 13-4-25 12:22

我唔知樓主係咪有心唱衰, 定真係咁, 但我100%相信香港好多無HEART既老師校長, 我仔係SPECIAL NEED, 身邊朋友自然會傾開, 好多野, 講出黎都無人信, 小朋友真係好慘........., 當個5,6歲小朋友對人生灰到問阿媽, 自殺死左可唔可以上天堂, 我真係好心痛架
作者: sukitelfold    時間: 13-4-25 12:43     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

樹大有枯枝,絕對同意。所以我話樓主所舉的事例中,懷疑部分真確性,好多都不是第一身。尤其是社工嗰部分,真是令人無法相信,但樓主好似寫到身處在現塲似的。

作者: Jane1983    時間: 13-4-25 12:59

名校唱吾衰的,家長心儀一間學校,吾會因為一個匿名email而吾報,但會提高警覺,咁對小朋友對家長都係好事。
作者: hadwinboy    時間: 13-4-25 13:49     標題: 引用:Quote:tobaby2010+發表於+13-4-25+09:52+Th

原帖由 喵媽 於 13-04-25 發表
仔黎緊讀男校...真係要教佢好好保護自己...
我也剛剛看到了這則新聞! 要教仔仔保護自己之餘,也不能傷害其他同學,遇了此等事情更要向父母講....

作者: Lingfung813    時間: 13-4-25 14:00

如樓主現在能找到一所有愛心的學校真是太好了。
作者: silvia_ng    時間: 13-4-25 14:27     標題: 回覆:個人感受選錯學校

我認識樓主,亦知道佢小朋友受到既傷害。如果大家睇完當睇一件故事,咪算囉。
我諗樓主意思係想大家真係了解間學校先好入讀,並不要做羊太人云亦云,都只係善意提醒。
btw, 樓主小朋友早前已轉校,小朋友開心好多。當然某啲陰影仍要時間才能治療到。

作者: ANChan59    時間: 13-4-25 14:58

回復 silvia_ng 的帖子

Thanks for your kind reminder.
作者: kyleebc    時間: 13-4-25 15:37

sukitelfold 發表於 13-4-25 12:43
樹大有枯枝,絕對同意。所以我話樓主所舉的事例中,懷疑部分真確性,好多都不是第一身。尤其是社工嗰部分, ...
現在各行各業都係這樣。社工著重人事關係,見校長老師的表現照跟,駐校社工係幫學校解決問題,弦外之音可想而知。
作者: bbforever    時間: 13-4-25 15:51

我都聽到某受歡迎的小學,新來的班主任在上堂時,話d低程度同學(因分小組學習)垃圾,
作者: Gerard    時間: 13-4-25 16:59     標題: 回覆:個人感受選錯學校

作者: luckyho    時間: 13-4-25 17:37

多謝樓主既分享!  每個家長對每間學校既感受都唔同, 所以我相信樓主唔一定係針對某間學校。有人喜歡有人不喜歡,分享下等大家了解多的又何妨呢!
家長們自己睇完咩消化一下囉...
我諗樓主同樓主小朋友都受了苦, 吐吐苦水而已.  
樓主同小朋友加油!
作者: 小魚兒正正    時間: 13-4-25 20:52

回復 sukitelfold 的帖子

點解你吾講埋我自由講場出過一個小朋友被剪頭髮post呢?
學校巳出信交代....我冇需要post封信出來比你睇,再者,社工在我面前也講番那番說話佢有問題,小朋友也在場,校長也誠認確有此事.重同我say sorry你知嗎?..佢重同我講因我呀仔今次事件醒覺左好多野tim.佢寫埋推薦信比我也有叫我吾好轉校心諗小二巳咁惡d人大d點算我吾想影響到小朋友學習情緒,你知吾知一個小朋友小一至小六成長期係好重要呢?好多大左做壞事既人就係童年過得不愉快,老牌學校又點成長得吾開心只係高分冇品我情可他做一個有品德既人....新校校長話呀仔冇問題,今日健康檢查姑娘也有講一個人情緒會影响行為,佢好正常喎,呢d咪專業人士囉吾係空口講白話)
記住小朋友係小二學生會講野吾係一個k3學生重有我吾係信我個仔一個人我問左同班幾個小朋友咁吾通其他小朋友都講大話可笑...............,睇左標題先吾該,不過現今香港人
生活壓力太大好多人都把自己既怨氣,發洩在他人身...明既,早前身邊所有人也不值學校處理手法有做記者朋友叫我公開封信,我要唱衰佢一早做左!    吾係得bk既人知係全香港既人知.再話埋你知40年了學校,同校長今年退休吾係諗到呢點一早公開哂啦傻豬,校長有句說話好正就係"包容"好好諗吓啦呢句野幾有意思
社工註冊局只欠我老公交個姑娘名就開file做呢個case呀.,我要唱衰佢的話我一早叫我老公交左佢個名啦心諗你做野手法一定會有一次有人同佢計數.如果佢一日吾改佢手法,再話埋你知,學校好多人好多把口吾係盲呢d!重有家長義工,會去學校.我估你都好少去學校,有家長重知老師呀媽係邊間學校既校長,邊個老師老公教邊間老師中學老師讀邊間,邊個老師係邊個老公所以自己一手一腳接送吾埋堆都會聽到好多野呢?
校巴公司d post大把人回文我又講大話呀用分身出咩d post冇咁得閒有時間諗吓點教好自己個仔好過啦
有感而發呢個post估吾到又比人借題發揮
((惡d小朋友係雙非)話埋你知全班30人單非雙飛佔大多數呀本地人不足十個一隻手數得哂...到你小朋友上小學你就知如果吾係私校

作者: h2013    時間: 13-4-25 21:53     標題: 引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

你何必怒氣!BK係咁架,就算你有哂證據又點,人地晤信,你講乜都冇用,其實我仲末知你講緊邊一間天主教學校?

作者: JoJo    時間: 13-4-25 22:12

回復 小魚兒正正 的帖子

明白你的感受, 這個分享也是希望提醒選小一既家長能用心去了解一下心儀學校, 避免選錯學校而影響小朋友的身心發展.
而家你的小朋友轉了校, 相信自信心好快返黎, 努力, 加油!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-4-25 22:17     標題: 回覆:個人感受選錯學校

樓主吾好嬲,我都希望每個小朋友都健康開心成長,希望你小朋友有新開始

作者: 飛機師    時間: 13-4-25 22:22

回復 小魚兒正正 的帖子

多謝分享
作者: dannyyau302    時間: 13-4-25 23:11     標題: 回覆:小魚兒正正 的帖子

請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸,終可重獲自信,繼續與朋相處。32網無乜好睇頭

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-25 23:26     標題: 引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

作者: GAT    時間: 13-4-26 00:23

is this talking about the one next to TSL?
作者: silvia_ng    時間: 13-4-26 00:32     標題: 引用:is+this+talking+about+the+one+next+to+TS

原帖由 GAT 於 13-04-26 發表
is this talking about the one next to TSL?
不是。

作者: silvia_ng    時間: 13-4-26 00:34     標題: 引用:請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸

原帖由 dannyyau302 於 13-04-25 發表
請問樓主仍在此區上學嘛?慶幸小兒能屈能伸,終可重獲自信,繼續與朋相處。32網無乜好睇頭

...
佢小朋友已轉其他網,較少學生的一所學校讀。小朋友慢慢進步中

作者: sukitelfold    時間: 13-4-26 00:49     標題: 引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

Oh!!!非常抱歉
我以小心之心去看這事。見你的回應再加Silvia _ng的澄清,是我的看法錯了。對不起,祝願一切順利。

作者: sukitelfold    時間: 13-4-26 00:50     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

「我以小人之心先啱」

作者: roccolamar    時間: 13-4-26 01:14

h2013 發表於 13-4-25 21:53
你何必怒氣!BK係咁架,就算你有哂證據又點,人地晤信,你講乜都冇用,其實我仲末知你講緊邊一間天主教學校 ...

我估大角咀老牌名校應該是大x咀天主教小學,但有兩間唔知係邊間。不過這間小學是派位入去的,程度有參次不齊,幾谷!如入不到精英班,普通班別的小朋友都可以幾差,老師抱著放棄心態,可以派去band 3都唔出奇。認識有女仔在這間小學畢業,中學派去麗x中學,操行很差,在超市偷野,成日被學校罰停課。
作者: MrBeast    時間: 13-4-26 08:26

其實如沒親身經驗過,很難明白樓主的苦況,樓主有耹聽小孩的話和為他出頭,是很好的身教,將來子女大了一定會成功和孝順返父母。之前在bk見過一個case小五才轉,可想五年受盡折磨,長大可能會是個負面的人。

借問一下常聽人說大天是指樓主呢間還是海帆道那間?
作者: h2013    時間: 13-4-26 08:57     標題: 引用:Quote:h2013+發表於+13-4-25+21:53+你何必

原帖由 roccolamar 於 13-04-26 發表
我估大角咀老牌名校應該是大x咀天主教小學,但有兩間唔知係邊間。不過這間小學是派位入去的,程度有參次不 ...
thank for telling

作者: bbforever    時間: 13-4-26 09:55

大角嘴天主教小學有兩間,一間在海帆道新校舍,一間在市政大樓隔離~~
作者: silvia_ng    時間: 13-4-26 10:06     標題: 回覆:個人感受選錯學校

樓主第一個post 已有hints 係邊間,都好易估架啦。

作者: xiazaimami    時間: 13-4-26 10:19

sukitelfold 發表於 13-4-25 12:43
樹大有枯枝,絕對同意。所以我話樓主所舉的事例中,懷疑部分真確性,好多都不是第一身。尤其是社工嗰部分, ...

因我朋友的關係,我知道社工呢行真係良莠不齊,有d社工真係差到極。
可能大家會話:行行都良莠不齊架啦,但係,呢份係良心職業,處理得唔好or無心做,會累死人架。
我好憎經濟不景時,大學社工系就吃香,xyz,只係為份糧唔該唔好揀社工系/教育,真係會累死人。

作者: ggoo    時間: 13-4-26 10:23

我經歷過幫阿女選小一既階段,覺得搵間有愛心既學校真是好重要,對小朋友既身心成長影響好大.
作者: Charlotte_mom    時間: 13-4-26 10:31

xiazaimami 發表於 13-4-26 10:19
因我朋友的關係,我知道社工呢行真係良莠不齊,有d社工真係差到極。
可能大家會話:行行都良莠不齊架啦, ...

正如之前個POST講, 身邊有唔少小朋友係日日返學俾人玩, 我好鄙視果D"人", 學你話齋呢份係良心職業, 無HEART就唔好學人教書, 唔好學人對小朋友啦, 唔係我身邊朋友親身經歷, 我都唔相信香港咁先進既地方, 竟然有D咁卑鄙無恥既"人"在辦教育
作者: roccolamar    時間: 13-4-26 10:37

silvia_ng 發表於 13-4-26 10:06
樓主第一個post 已有hints 係邊間,都好易估架啦。

近大酒店?...大角咀道那間?
作者: feiji    時間: 13-4-26 10:53     標題: 引用:Quote:xiazaimami+發表於+13-4-26+10:19+因

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-26 發表
正如之前個POST講, 身邊有唔少小朋友係日日返學俾人玩, 我好鄙視果D"人", 學你話齋呢份係良心職業, 無HEAR ...
同意,我識得很多好的老師,但亦識得有心地很差和虛偽的教育工作者。有些很識得做marketing, 懂得為學校造勢,常常對家長對說自己怎樣痛錫你的小朋友,又常常稱讚他,但當家長要轉校,便立即反面冷言冷語,還當著家長面前羞辱小朋友。大家做家長,一定要小心。很同情樓主的遭遇,希望小朋友將來遇到的都是好老師。

作者: pyramid38    時間: 13-4-26 10:57

I am sorry to hear that, wish you child have a good start now.
作者: SY_Joanne    時間: 13-4-26 11:28

希望樓主囝囝好有個好開始!
作者: 小魚兒正正    時間: 13-4-26 11:45

各位吾駛再pm我啦..........估到就估呢間學校問心講; 都有好老師但大部份用錯方法教小朋友姐,我都明一班30人但上年巳開始25人一班,
如果你小朋友會還手同保護能力高都可以一諗
因好多66呢間學校.只重成績吾會理品德,小二生巳用操口罵老師同埋比我仔高年級既家長話我知佢地係百厭但冇咁夠胆,係我吾好彩撞到呢d咁既人姐.
上年得2個會打人今年連女仔都好曳,同埋太多有問題既人入埋同一班,次次有事班主任會話呢個小朋友有問題,開頭我都算數但係一次過份過一次呢,但偷野係真對面ok便利店都捉左幾個,我個仔d文具成日都吾見,真係吾明佢哋d66家.長點解教到d小朋友咁妒忌心重見人隻鞋白d吐口水踏黒人隻鞋人頭痛剪好d又笑人同剪人d頭髮,呢d係咩教法呢但我估仔今次是件佢哋d老師會醒d,但個社工我估吾會改進呀..因上年高年級女學生巳有集體"界"手都攪吾掂比佢話多幾話個女仔重"界"得緊要左...有次經過見到佢兇d小朋友.如果家長吾mind仔女成日吾見野同學朋輩影響都可以諗一諗,成績某d老師係教得幾好........同下年都轉校長可能會有所改善,在品行方面.
因b6家長太放縱佢哋行為
只重成績你試諗一放學推去補習班有時食早餐都放本書一路食一路睇
上堂咪攪攪震因放學有人教駛咩聽,老師開學開會時講,比佢地去補如果吾掂
同冇精英班係有普通話班..佢哋分班係平分入普通話班要老c簡
同埋普通話科好得意呀明明2份卷一份滿分一份欠一分滿分,佢都可以評你得66分0個科,自己諗啦,點解會咁,想找老師問,係找吾到呢,課外活動又係老師簡人.話就話抽但..............................但有幾個老師係好有heart但一對手教得幾多個呢,衰d講,我係教書吾係同人教仔所以成日大事化小因d66真係好野蠻一開口就罵老師自己留意吓老師好少笑容就知佢哋幾開工番呢份工吾好再pm問有人巳估中左...學校名吾重要呢,只不過提醒大家,小朋友日日番學做功課時間巳好長,吾同我哋細時半日上學,佢哋番學吾開心同受到不平等對待會好影响...我仔巳一個好好eg...因好多小朋友吾敢講因老師會話左告人0個個先係吾會查事實同埋好多小朋友會在老師面前辨乖,因上次操口字條個主任暗示我係教書吾係查野0個件事幾個家長巳一早知佢哋點查因有互問小朋友但得出結果係一致呀,我都有後悔一直教個仔吾好郁手打人還手只教佢告訴老師...但教左咁多年冇理由教佢郁手呢....
作者: Gerard    時間: 13-4-26 12:07     標題: 回覆:個人感受選錯學校

作者: aleelee    時間: 13-4-26 12:11     標題: 回覆:個人感受選錯學校

多謝樓主分享

作者: kyleebc    時間: 13-4-26 15:06

xiazaimami 發表於 13-4-26 10:19
好多社工都係為份糧,好逸惡勞,
作者: qwe2132007    時間: 13-4-27 00:58     標題: 引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+13-4-25+21:45+

樓主,我信妳。因我感覺到妳字裡行間的切膚之痛。祝妳的小朋友盡快忘記不快,在新學校愉快地成長。

作者: dannyyau302    時間: 13-4-27 02:04     標題: 回覆:小魚兒正正 的帖子

謝謝分享~都諗到大天變左2線,慶幸從始至終未考慮過這間啫^¥^
小兒在fish好嘛?校長咁有愛心,好快調節到進度。

作者: Lingfung813    時間: 13-4-27 04:40

樓主,看完了,很明白,希望你兒子將來是一位有良知,愛心的人!
作者: rainbowcov    時間: 13-4-27 05:24

kyleebc 發表於 13-4-26 15:06
好多社工都係為份糧,好逸惡勞,
唔只社工,好多老師都係,簡直誤人姊弟。
作者: tws2010    時間: 13-4-27 23:55

回復 rainbowcov 的帖子

Very very very true
作者: hugaboo    時間: 13-4-28 00:09

但要知道學校內部情況談何容易,對小朋友傷害真係好大,你能下定決心轉校囝囝真是不幸中之大幸
作者: sleepyBB    時間: 13-4-28 10:55     標題: 回覆:小魚兒正正 的帖子

我好明白,我有睇過你bk個 post,個時都好火,不過見你小朋友轉左校,我都好開心,其實朋輩好重要,好似我咁,以前間學校真係………………個校長又唔負責任,有事鍾無艷,冇事夏迎春既態度,而家個女轉左校又係不個幾開心,所以我明白你既感受,加油!!!!

作者: 黃金屋    時間: 13-4-28 11:35

小魚兒正正 發表於 13-4-25 00:48
希望來年,升小一媽媽,在選校時真係要了解學校多d.........本人因沒有了解過間學校而經歷年多的痛苦經歷.
學 ...

我都係過來人,所以都好明白,不過我以為官校先會咁
有"宗教"起碼好小小.原來都唔一定.

轉校前某師兄同你case大同小異,都係轉左校先有番個仔.

雖然佢囝囝唔係讀書的材料,但都只不過係一個7-8歲小朋友.可必呢?
誰冇子女......

作者: 唔係化    時間: 13-4-28 15:09

樓主, thanks for your sharing!!
作者: tina2007    時間: 13-4-28 18:51

樓主,我相信你,看到你的一字一句,深深體會到你對此學校的憤怒,對老師所為的失望,幸好你兒子已找到一間有愛心的學校,盼望有更好的及愉快的學校生活!
作者: 黃金屋    時間: 13-4-30 21:56

希望你小朋友能"重獲新生"

加油!

作者: superccc    時間: 13-5-1 10:01     標題: 回覆:個人感受選錯學校

同情,但願明天會更好

作者: Obiepapa    時間: 13-5-6 18:30     標題: 回覆:superccc 的帖子

Hope you find a better school.

作者: cookie99    時間: 13-5-6 20:01     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+13-4-25+12:43+

原帖由 xiazaimami 於 13-04-26 發表
Agree, 教書也是

作者: happy_lavender    時間: 13-5-7 21:12

真係誤人子弟!
作者: CMFun    時間: 13-5-7 23:53

天主教學校?真係估唔到!
作者: Himby    時間: 13-5-9 11:35

感同身受,仔仔都試過遇到很差的老師,真係枉為人師,祝福樓主的小朋友學習愉快。
作者: 黃金屋    時間: 13-5-9 12:14

Charlotte_mom 發表於 13-4-26 10:31
正如之前個POST講, 身邊有唔少小朋友係日日返學俾人玩, 我好鄙視果D"人", 學你話齋呢份係良心職業, 無HEAR ...

佢地有d唔係辦 "教育" (育係教育 以人為本)
佢地只係 辦 "教學" (攪好 間學校 ,從冇以人為出發點)

作者: 黃金屋    時間: 13-5-9 12:20

唔好灰心,相信仲有好多 有心有力的好老師,
今天未遇到,加油!
作者: easybring    時間: 13-5-9 12:54

我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良心的老師太多.  為了家長和學校的心願保住名氣, 各名校互相迫住跑跑跑, 壓力爆燈冇heart冇方法, 只懂狂罵(因為不可以體訓)的老師很多, 小朋友心靈受傷, 我認為辱罵也是虐待.  轉校也有可能遇到.  就算老師是罵同學, 旁邊既也有恐懼.  有些學校還打壓各討論區言論.  冇人敢開學校名....很可怕的現實社會, 香港人沒有以前那麼單純了.
作者: 小魚兒正正    時間: 13-5-11 18:51

easybring 發表於 13-5-9 12:54
我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良心的老師太多.  為了家長和學校的心願保住名氣,  ...
當日個不知所謂既社工都話bk教壤人.重問我係咪post左上bk,我話吾知喎你咁叻自己check囉..,因開頭我未post谷鬼氣咪
post問野囉,重有又好多人問間學校名..pm我...吾駛pm啦番頭1,2,頁巳有人打左個衰名出來啦...
昨天,又收到d舊家長打來呻...勁狗做d野,因佢仔同我仔一起比人蝦之前佢嘈得好勁,但吾走,因貪派位同有家姐,近來細佬吾記得交通告走去,用紅筆寫人家姐個手册,家姐就快派位,d老師吾可以用衰來,形容係一要用毒加狗去形容真係估吾到可咁做...人家個手册可能有用找中學...,你哋都有仔女囉,吾駛做到咁狗呀好彩走快..............

作者: 魚王    時間: 13-5-11 23:40     標題: 引用:Quote:easybring+發表於+13-5-9+12:54+我真

原帖由 小魚兒正正 於 13-05-11 發表
當日個不知所謂既社工都話bk教壤人.重問我係咪post左上bk,我話吾知喎你咁叻自己check囉..,因開頭我未post谷 ...
真係有些傳統學校,鬧到d 學生好似狗咁,我知的也是天主教的,(我不是對天主教校有徧見,只是口甘啱朋友的是)

作者: CMFun    時間: 13-5-12 01:55

呢 d 教育界既臘鴨學校等家長用腳投票,同間學校say no 啦!
作者: CMFun    時間: 13-5-12 02:03

其實都幾無奈,一般家長都以老牌學校做 target,但學校有名後又驚有類似樓主的情況。
作者: puibb    時間: 13-5-12 14:02     標題: 引用:+本帖最後由+easybring+於+13-5-9+13:02+編

原帖由 easybring 於 13-05-09 發表

我真的十分同意, 名校內(包括幼稚園和小學)無同理心和無良 ...
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生,因為課程超趕及深,深到根本吾適合佢地既年紀。但其實我好愛及好想去愛佢地,不過坦白講真係無時間,太多野教,太多meetings ,reports, lesson plan.........

作者: easybring    時間: 13-5-12 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+easybring+於+13-05-09+發表

原帖由 puibb 於 13-05-12 發表
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生 ...
根本老師、家長、學生已經去到吃不消的程度,希望你快快做校長,不要人云亦云。我們當然想讀名校,但我不是要這些艱苦生活。我的孩子是十分聰明的讀書人,但也疲於奔命,何苦?再想想那些活潑未定性或記性差少少的,就算24小時溫習也未必可跟上。為何學校要那麼癲?鬥甚麼?小朋友長期受壓,性格也變得不樂觀。

我留言也怕被駡。被駡: 唔鍾意就轉校啦!不轉校因為我見孩子喜歡學校,而且轉校也可能差不多。我本身buy 傳統,但現在程度真的過深。

作者: 小魚兒正正    時間: 13-5-13 00:31

puibb 發表於 13-5-12 14:02
d 人成日話bk d mummy 好醒,原來係真既!靜靜講,我係教書,亦係教名教,你地講中,真係要日日太罵d 學生 ...

我完全明白,好多lv,low學生入到去.....只不過係你哋眼中的垃圾,(因聽太多老師同學家講
)如果真係有心教有心做.的話ok....成績教吾到,咪教品囉..
吾好開 口 埋口話人垃圾囉,我之前都係教野......但我會用十偣愛心去教d學生,睇你有冇心姐,....一句講哂..如果因為份人工去做....攞d小朋友來出氣的話,.....不如吾教吾做..........愛不是罵.......,不是引誘..........,是用心教,小朋友知你用心教佢會知,,小朋友的眼睛會見到.............................天使....,........大人,可吾可以用小朋友的角度去睇呢,老師話小朋友,家長回家問,小朋友會知到,老師講大話,...........如果同小朋友,冇溝通開,,咪中計囉,......唉好多老c成日會話小朋友講大話.....................,我之前都好迷,..我呀仔係咪,講緊大話,但有同年bk媽媽會的朋友話,我仔吾會咁.因由bb睇住佢大,so 溝通好緊要,..因今時今日d老師要成日評核.......校本又有,校外又有,教育局,又有咁大壓力咪死得囉呀.重有校內,唉..............hope,all for the best,
小朋友愉快學習(吾係痳木,因為分數吾係學問同品德

作者: tina2007    時間: 13-5-13 09:47

昨天,又收到d舊家長打來呻...勁狗做d野,因佢仔同我仔一起比人蝦之前佢嘈得好勁,但吾走,因貪派位同有家姐,

近來細佬吾記得交通告走去,用紅筆寫人家姐個手册,家姐就快派位,d老師吾可以用衰來,形容係一要用毒加狗去形容真係估吾到可咁做...人家個手册可能有用找中學...,你哋都有仔女囉,吾駛做到咁狗呀好彩走快..............

0甘樣做都得?下會累到個家姐喎!!!

係不係細佬的班主任0甘做????

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5