教育王國

標題: 6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區 [打印本頁]

作者: daisy17772    時間: 13-4-19 15:41     標題: 6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區

I just know there're courses at SCAA, but their current schedule doesn't us.  Any moms know have any ideas?

Thanks.
作者: steamball    時間: 13-4-20 12:32

http://www.wanchaibadmintonclub.com/content.htm
作者: Louisa88    時間: 13-4-24 10:15

我就搵私人教練以小姐形式教. 係北角渣華道運動場, 我女女訓練後, 成績幾好. 入咗青苗羽毛球訓練. 教練認真地小朋友, 好好.. 有興趣可 PM 我介紹給你.
作者: bb86    時間: 13-4-24 11:51

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Louisa88    時間: 13-4-25 11:03

因為好多媽媽PM問我羽毛球活動, 我在這裏一次過寫: 
我個女係5歲 (K2暑假) 就學, 因為當時要整証書俾女女見小一面試... 初時就搵團體學羽毛球, 因為貪平, ($640一個月), 一班約10個學生, 學咗半年到, 連波都打唔到, 浪費時間和金錢, 於是我就再轉另一間團體班學羽毛球, 但仍是一般, 於是我就試試私人教練, 但竟然2個月有成績, 起碼打到個波過網啦... 我自已就覺得如果金錢OK, 可以試私人教練, 但揀啲平啲, 唔駛太貴, (因為有啲又話羽總教練$450-$500一個小時呀!),我個女連波都打唔到.幾專業既教練都無用 (除非己經打得好, 要搵人執技術又唔同). 我找呢個教練,係我有一日去運動場洗手間, 見到有個後生仔教波, 個樣幾認真, 教小朋友拿拍姿勢. 我咪好奇問問, 就係咁學到現在了... 其實真係好睇彩數.. (同請工人一樣)... 所以如果你女女6歲以上, 我建議搵私人教練, 首先睇吓女女是否喜歡羽毛球活動; 2)教練是否有耐性教得好; 有啲請學生回來教呀! 3)同埋可以問吓當時係度等侯的家長, 呢個教練教得好唔好囉... 有咩問題, 隨時找我.. 互相交流.... 
作者: sukitelfold    時間: 13-4-25 12:21     標題: 引用:因為好多媽媽PM問我羽毛球活動,+我在這裏

原帖由 Louisa88 於 13-04-25 發表
因為好多媽媽PM問我羽毛球活動, 我在這裏一次過寫: 
我個女係5歲 (K2暑假) 就學, 因為當時要整証書俾女 ...
所以好主張兩三個同學仔夾錢請教練,最好有羽總教練牌,基本的資格認證。當然有耐性最重要。

作者: Louisa88    時間: 13-4-25 15:25

回復 sukitelfold 的帖子

如果幾個熟的同學仔學當然好啦, 但大家一定要有某個水平, 否則好難練波, 呢個SIR 就會分開年紀同質素去教小朋友.. 如果一個小朋友打波好叻; 同埋另外一個初學小朋友一齊練波, 就無用啦...  (叻的小朋友會好悶, 打得唔好的小朋友就越打越無自信..)

另外, 我以前就係盲目要搵有教練牌的老師, 但除了價錢貴, 都要看老師教學生的方法是否OK.? 我試過找羽總教練啦, 但只有佢講, 不停話自已好專業, 但教個女的方法, 都唔WORK, 學了二個月,我放棄了... 反而現在呢個老師幾有愛心, 可能佢後生, 幾有HEART! 教我個女攞球拍, 都不嫌煩要教好佢, "佢話正如執筆寫字, 用筷子咁, 用錯方法就難改了..."

所以我就搵佢學到現在了... 有時啲老師教得好唔好, 上幾堂就知道啦... 有時唔一定有教練牌就好.. 當然你要個老師真係識打... 當然我都有叫 SIR 表演俾我睇佢打羽毛球呀.. 睇下佢係真定假... 識唔識打波囉...

我都係去借洗手間才見到呢個SIR 教波.. 自已行過去問佢... @@ 所以我都好開心搵到個好老師.. 因為搵老師真係幾煩... 個個都話自已叻..... 有幾多錢試.... 呢... :(

作者: sukitelfold    時間: 13-4-25 15:58     標題: 回覆:Louisa88 的帖子

大部分同意。。。有得選擇又能負擔,我都會揀羽總註冊教練。凡在各大運動總會註冊的教練,必須完成"一級運動通論"。撇開技術層面唔講,運動安全作為家長的都需留意。好奇一問,你所提及的教練,是否兼職?奇怪為何不去考羽總教練牌?因考牌門檻唔係好高啫!!!

作者: Bluegene    時間: 13-5-3 10:25     標題: 回覆:Louisa88 的帖子

其實係幾歲開始跟俚個教練?學到幾歲至入青苗班?

作者: formula0106    時間: 13-5-7 13:37

作者: formula0106    時間: 13-5-7 13:41

作者: formula0106    時間: 13-5-7 13:42

作者: sukitelfold    時間: 13-5-7 13:59     標題: 引用:我自己個仔係學校上興趣班3年.+我一直都冇

原帖由 formula0106 於 13-05-07 發表
我自己個仔係學校上興趣班3年. 我一直都冇幫佢請私人教或出去再學. 因為覺得佢體育唔叻. 二來讀書在我心目 ...
肺腑之言!!

作者: DFSON    時間: 13-5-9 11:25

formula & Louisa, pls check PM.
作者: Louisa88    時間: 13-5-10 10:15

回復 DFSON 的帖子

唔好意思.. 唔係整日上KINGDOM... 己回覆.

作者: Louisa88    時間: 13-5-10 10:17

回復 formula0106 的帖子

係呀.. 所以我當初揀名牌就錯了... 除非女女打得好叻, 要再找教練修改球技技術.. 就搵羽總教練, 仲要係有HEART, 因為有啲教練真係搵飯食.... @@
作者: Louisa88    時間: 13-5-10 10:21

回復 Bluegene 的帖子

唔好意思.. BLUEGENE, 遲回覆.. 我女女5歲到學... 打羽毛球 2年 多.. 今年才入中西區青苗羽毛球..

原來打青苗羽毛球, 啲小朋友都幾叻呀.. 訪問啲家長, 都係5歲到俾佢小朋友學羽毛球..

現在係教練仍一週一次上堂, 在青苗一週2次囉..

仲有想講入了青苗羽毛球, 啲教練教波都幾認真. 仲以為政府練波係一般添..@@

作者: kitty28_2    時間: 13-5-10 20:53     標題: 引用:+本帖最後由+Louisa88+於+13-4-25+15:29+編

作者: formula0106    時間: 13-5-10 22:34

作者: formula0106    時間: 13-5-10 22:56

作者: Louisa88    時間: 13-5-21 10:31

回復 formula0106 的帖子

係呀! 有耐性的教練真係好重要呀... 我十分認同你的講法...! 所以我女女入了青苗, 我仍堅持俾女女一週一次跟呢個 羽毛球教練教習... 練好基本工. 有時出街食少餐既錢, 俾女女練好啲技術都係值得既! 起碼有自信呀! @@

作者: maynjune    時間: 13-9-9 09:39

作者: cmir    時間: 13-10-6 22:06

Lousia, can you please pm your badminton coach. My son is 6 yrs old and i would like him to learn badminton. Thanks!
作者: chanwingyin    時間: 13-10-9 13:09

Lousia,
can you please to pm me also? thanks

作者: formula0106    時間: 13-12-11 16:58

作者: tracyli    時間: 13-12-13 23:18     標題: 引用:大家唔知記唔記得我之前留過言,今日好開心,

原帖由 formula0106 於 13-12-11 發表
大家唔知記唔記得我之前留過言,

今日好開心, 個仔今年小五, 但已經有中學向個仔招手, 係因為羽毛球而想收 ...
我地學校有位高年班同學仔亦因為羽毛球得無數,今年有幾間中學向佢招手,女女一直當呢位師兄係偶像^^

作者: formula0106    時間: 13-12-15 21:50     標題: 引用:Quote:原帖由+formula0106+於+13-12-11+發

作者: Louisa88    時間: 13-12-16 10:08

回覆 formula0106 的帖子

好開心聽到你呢個喜訊, 你仔仔一定付出不少心機, 你也不斷為仔仔打氣. 恭喜! 恭喜!

我女女打了幾年羽毛球, 雖然現在還未攞獎, 但起碼見女女DROP 波, 殺波,高球都似模似樣, 最近青苗羽毛球比賽也見識見識, 希望我女女到5年級, 有中學邀請我女女入讀啦! 她現在連彈琴, 小提琴都不愛了. 只鍾意打波. 希望她也堅持啦.

大家為仔女加油! 努力! 堅持學習, 創出好的佳績!

期待你的喜訊哦!

作者: tracyli    時間: 13-12-16 12:10     標題: 回覆:formula0106 的帖子

多謝鼓勵!忘了恭喜仔仔,呢個喜訊印証了你們的努力終於有回報,希望可以入讀心儀學校!

作者: formula0106    時間: 13-12-16 12:45

作者: formula0106    時間: 13-12-16 14:26

作者: Louisa88    時間: 13-12-16 15:20

回覆 formula0106 的帖子

係呀! 昨天青苗比賽呀! 如果早啲同你傾計, 昨天可見面呢! 可能我有同你仔仔打氣呀! 因為我地看到有啲男仔比賽得好緊張, 我地都為他們打氣... 哈哈!

你仔仔代表咩區呀? 能夠男子單人比賽呀! 一定打得好出色! 期待1月5日出觀賞呢!

有一個好教練真係好重要, 你指你既教練係青苗團體教練定係私人教練呀?

昨天我見黃大仙同官塘都好勁呀!

作者: formula0106    時間: 13-12-16 15:49

作者: Louisa88    時間: 13-12-16 15:58

哦! 我知邊個啦.. ! 係昨天第一場男子單打比賽, 係右邊近坐位的第一個場. (我不知估得是 好叻仔呀! (我不知估得是否正確). 得閒PM 你先...
作者: formula0106    時間: 13-12-16 16:15

作者: chanwingyin    時間: 14-2-7 00:51

作者: KS68    時間: 14-5-3 11:09     標題: 回覆:Louisa88 的帖子

作者: pinkyyip    時間: 14-5-4 23:48     標題: 回覆:6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區

作者: irenetws    時間: 14-8-6 12:12     標題: 回覆:6歲學羽毛球, 灣仔/銅鑼灣/天后區

作者: chrischeung    時間: 14-8-11 15:58

回覆 Louisa88 的帖子

請問上堂地方及學費多少?在星期几上堂?一對几?小兒六童我見佢都有興趣想學下羽毛球。謝謝
作者: Louisa88    時間: 14-8-11 16:46

回覆 chrischeung 的帖子

我就係東區跟教練私人的, 一星期一堂, (因為女女已有2日在分區青年軍打羽毛球, 不想太辛苦), 我知教練有小組的, 但詳情我不清楚, 你可以直接問問他, 因為我自己本人覺得,一對一 對我女女會好啲, 所以我沒有找小組了...   稍後PM 你教練資料, 希望幫到你.

P.S. 最緊要教練同小朋友合拍, 你可以到球場看看再試.

作者: chrischeung    時間: 14-8-11 21:37

回覆 Louisa88 的帖子

好,吾該
作者: Louisa88    時間: 14-9-5 10:06

不用客氣, 最緊要幫到你, 搵教練俾小朋友仲慘過自已搵工, 因為有啲教練收費又貴, 但自已小朋友吸收唔到所學知識, 我地啲血汗錢就白費了.... 好慘呀...

所以我搵教練都係先靠口碑, 自已實地考察, 再讓小朋友試幾堂, 好的就繼續, 唔好就放棄, 搵個第二個教...
作者: tracyli    時間: 14-9-16 17:47     標題: 引用:不用客氣,+最緊要幫到你,+搵教練俾小朋友仲

原帖由 Louisa88 於 14-09-05 發表
不用客氣, 最緊要幫到你, 搵教練俾小朋友仲慘過自已搵工, 因為有啲教練收費又貴, 但自已小朋友吸收唔到所學 ...
Hi,記得我嗎?之前跟你傾過的,阿女1月時考青苗唔收,經過一輪苦練9月考完青年軍選拔,幸運地收左啦!非常非常認同揾到一個夾到小朋友嘅教練係幾咁重要

作者: Louisa88    時間: 14-9-17 09:59

回覆 tracyli 的帖子

恭喜你呀! 真係好呀! 我個女都入了分區青年軍呀, 所以搵個好教練真係好緊要, 最緊要 "夾", 幾貴都無用呀! 我都係將自已搵教練心得同其他人分享... 有時搵 "補品"俾自已個小朋友, 都要佢吸收... 否則就浪費了..... 保持聯絡... 我地可能日後係球場比賽見啦.... ! 你女女現年幾歲呀?  

作者: shirley2014    時間: 14-9-17 16:59

Louisa88 發表於 14-8-11 16:46
回覆 chrischeung 的帖子

我就係東區跟教練私人的, 一星期一堂, (因為女女已有2日在分區青年軍打羽毛球,  ...
可否PM資料我?幾錢堂?謝謝
作者: shirley2014    時間: 14-9-17 17:01

Louisa88 發表於 14-9-5 10:06
不用客氣, 最緊要幫到你, 搵教練俾小朋友仲慘過自已搵工, 因為有啲教練收費又貴, 但自已小朋友吸收唔到所學 ...
😆有無覺得邊個教練可以介紹?
作者: tracyli    時間: 14-9-17 18:01     標題: 引用:回覆+tracyli+的帖子 恭喜你呀!+真係好呀!

原帖由 Louisa88 於 14-09-17 發表
回覆 tracyli 的帖子

恭喜你呀! 真係好呀! 我個女都入了分區青年軍呀, 所以搵個好教練真係好緊要, 最緊要  ...
謝謝你!阿囡今年7歲,06年尾尾出世

作者: shingbbb    時間: 15-5-18 17:17

作者: KITTY0328    時間: 15-5-19 08:43

5歲可報嗎? 可否給資料我, thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5