教育王國

標題: 考band one 中學,奧數獎係必須要嗎? [打印本頁]

作者: clarawuwu    時間: 13-1-14 09:31     標題: 考band one 中學,奧數獎係必須要嗎?

小朋友屬band one 頭成績,但沒有奧數獎,是否自行無機會呢?
但有校際音樂節和朗誦節有獎,咁可以補救番嗎?
作者: kitbebe    時間: 13-1-14 09:54

我覺得什麼獎不是很重要, 重點是要多, 因我見我女學校頭幾名的, 張成績表優點多到印滿晒架, 即是出外比賽拿到獎就有優點, 校長話要多比賽
作者: YuYuMother    時間: 13-1-14 10:41     標題: 回覆:考band one 中學,奧數獎係必須要嗎

我不覺得奧數獎是必須的。

作者: peremum    時間: 13-1-14 10:43

Nowaday, 奧數獎 are insignificant.

作者: almondlatte    時間: 13-1-14 11:45

我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果位。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-14 12:01

唔係個個學生都叻數學架, 我聽過有個小學女孩子, 畫畫叻到拎國際大獎, 出國lor獎時住中國大使館, 我估佢去考邊間都有好大機會
作者: sukitelfold    時間: 13-1-14 12:07     標題: 引用:我覺得成績是最重要的。一個考第一,什麼特

原帖由 almondlatte 於 13-01-14 發表
我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果 ...
我覺得會收考第十及奧數第一那位

作者: clarawuwu    時間: 13-1-14 12:07

Charlotte_mom 發表於 13-1-14 12:01
唔係個個學生都叻數學架, 我聽過有個小學女孩子, 畫畫叻到拎國際大獎, 出國lor獎時住中國大使館, 我估佢去 ...

嘩..呢D簡直係無敵啦.....
我指係大家都係band one group,無奧數獎係咪好蝕章....
作者: clarawuwu    時間: 13-1-14 12:14

almondlatte 發表於 13-1-14 11:45
我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果 ...

點解我會咁問呢? 因為,有家長同我講,宜家有奧數獎係手,係穩操勝券,就算成績係band one尾都唔駛愁,因為band one 中學,成績好既學生佢地大把,反而有奧數獎學生就要招攬.....
但奧數唔係人人都0岩.........
作者: 熙媽媽    時間: 13-1-14 12:24

小朋友奧數比賽已衝出中國,係國際性比賽得獎?個人對國比賽有保留。

作者: dlh525    時間: 13-1-14 13:34

我覺得什麼証書都是有就當然好啦!  錦上添花.  
但大部份學校都應該是睇學生成績先的.
作者: almondlatte    時間: 13-1-14 13:38

真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某band 1中學扣門。結果收了第一名果位。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-1-14 13:47

almondlatte 發表於 13-1-14 13:38
真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某ba ...
照計全級第一同第三唔會相差好多分, 我估可能係面試表現問題.

作者: fion6406    時間: 13-1-14 13:51

almondlatte 發表於 13-1-14 11:45
我覺得成績是最重要的。

clarawuwu 發表於 13-1-14 12:14
點解我會咁問呢? 因為,有家長同我講,宜家有奧數獎係手,係穩操勝券,就算成績係band one尾都唔駛愁,因為band one 中學,成績好既學生佢地大把,反而有奧數獎學生就要招攬..... ...

考第一同考第十好大機會都係屬於Band 1頭,咁一個課外有些睇頭,一個無,我就覺得兩睇兩個都有機,好可能要睇面試囉。
但只屬Band1尾+有奧數獎,就真係有些"閔",要睇邊個比賽,得的是那個獎,同睇報邊間學校、成績同課外比重是多少。仲有,有些學校奧數同英文試個D係唔算課外。仲有仲有,好多好多成績好既學生都兼有奧數獎,咁Band 1 尾+奧數獎又點夠Band 1 頭+奧數獎競爭呀。

作者: fion6406    時間: 13-1-14 13:55

almondlatte 發表於 13-1-14 13:38
真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某band 1中學扣門。結果收了第一名果位。
我所知扣門好多時係齋做卷,邊個高分就收。如果兩個都得到扣門考試的機會,就即係話在學校眼中兩個學生原本是不相伯仲。
作者: kathy_0246    時間: 13-1-14 14:28

fion6406 發表於 13-1-14 13:55
我所知扣門好多時係齋做卷,邊個高分就收。如果兩個都得到扣門考試的機會,就即係話在學校眼中兩個學生原本 ...
係呀,扣門真係齋做卷和面試,因為小女當時都是扣門入的,我有問過這學校,佢地都係話做卷邊個高分就揀邊個先後次序,不過小女都有華廈杯奧數銀獎,但我估都不是因為有奧數獎而入的。有奧數獎都是錦上添花啫。
作者: MCC2011    時間: 13-1-14 15:13

其實要看甚麼學校, 所得的是否特別大獎. 若果是一般金獎, 一等獎, 作用不大.
阿仔中一時, 班內有超過一半人有金獎, 一等獎, 阿仔的銀獎, 二等獎不值不一哂
作者: kathy_0246    時間: 13-1-14 15:40

MCC2011 發表於 13-1-14 15:13
其實要看甚麼學校, 所得的是否特別大獎. 若果是一般金獎, 一等獎, 作用不大.
阿仔中一時, 班內有超過一半人 ...
無錯!非常認同,所以我都覺得要看學校本身,學生成績次第先最重要。但如果成績不是band 1 頭去而去考band1的學校,當然有獎好過無啦,心理上

作者: ohnono    時間: 13-1-14 16:28

如果學校係需要奧數這類同學的,你點樣可以補救!那麼有奧數的同學一定有優勢,但有優勢唔一定會被取錄。主要因為學校真的只要奧數的同學嗎?學校唔需要其他音樂方面的人才、運動方面的人才、口才方面的人才、領袖方面的人才嗎?我相信學校會多元化地考慮,唔會單係考慮奧數。若果在朗誦方面有天份又有獎項的都應該有機會,因中學一樣會派人參加朗誦比賽,所以無需要擔心沒有奧數比賽的獎項(不過可能會有同學同時有奧數又有朗誦的,在比較的情況下,你才會吃虧,所以有家長話越多獎項越好)。

不過若小朋友在朗誦方面有天份的,我相信一般面對眾人時說話的信心係相當強的,希望小朋友在面試時能盡量發揮,憑面試表現而獲得被取錄的機會。

作者: 長生不老    時間: 13-1-14 17:42

作者: clarawuwu    時間: 13-1-14 17:45

ohnono 發表於 13-1-14 16:28
如果學校係需要奧數這類同學的,你點樣可以補救!那麼有奧數的同學一定有優勢,但有優勢唔一定會被取錄。主 ...

你的分析很好很好呀!

作者: clarawuwu    時間: 13-1-14 17:54

長生不老 發表於 13-1-14 17:42
剛剛在綱上睇到阿仔獲得華夏盃奧數一等獎(全港前30名), 主辦單位講五年級有2900人參赛 , 唔知呢個獎呈分時 ...

8掛一問,乜一等獎都仲有排名次架? 獎狀會寫埋架?
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-14 18:16     標題: 回覆:考band one 中學,奧數獎係必須要嗎

講真中學都唔多睇呢 d啦!因為太多人有,我仔上年都拎住6-7個奧數獎去考學校(當然仲有其他 dance/swim/drawing/機械人),但我唔覺有用,所以除非代表香港比賽,唔係=冇用

作者: 長生不老    時間: 13-1-14 18:26

作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-14 19:08     標題: 回覆:考band one 中學,奧數獎係必須要嗎?

我夠識個家長,講到入港隊就入硬大學啦,吾駛咁認真wor

作者: andy.ma    時間: 13-1-14 19:12     標題: 回覆:clarawuwu 的帖子

奥數都要睇那一類比賽。近年有些機構已經將奧數比賽变成揾錢機會。我覺得已沒有認受性。反而一些全港數學比賽更有用。不過最终都是看成績。全港排名較重要。更視乎那一年學校需要那種特殊技能,如收十个學生,十个裹面一定是每樣專長都有。所以都好視乎當時情況。

作者: talent2000    時間: 13-1-15 01:06

作者: talent2000    時間: 13-1-15 01:13

作者: Stillgood2    時間: 13-1-16 17:03

talent2000 發表於 13-1-15 01:13
孩子奧數能力往往令家長的滿足感多一些起碼不必怕孩子不會數學吧。
原本奧數的內容和意義對學習數學的小朋友有明顯的脾益.

不過, 由於競爭和表現成績的重要, 部份參與者把奧數改變為一種記憶學習, 多於腦筋活動(唔係計數係背數).
近年, 能力奪獎是否計數能力叻d? or, read & write能力呢?
.
奧數已經有既定模式, 內容. 如果, 要測試數學能力. 便要參加不同的數學比賽. 不同比賽, 會有較廣闊的數學內容.

總的, 應該鼓勵參與奧數比賽, 多運用腦筋, 有何不可?

致於, 學校點睇奧數. 是否只是一個單元. 能考到奧數是數學有幾叻呢!

話說細囝去年參加很多數學比賽....去玩玩...也可拿點証書作升中reference.

發覺, 校中參加同學, 都不能在各比賽全部中獲取獎項. 各人有各人在個別數學比賽有獎.

有無同學係幾個比賽都獲獎?  有, 果個數學真係叻.

作者: clarawuwu    時間: 13-1-16 17:57

Stillgood2 發表於 13-1-16 17:03
" 部份參與者把奧數改變為一種記憶學習, 多於腦筋活動(唔係計數係背數)."

又點出左要點,真係見D同學仔都係背數......最後,拎一等獎.
作者: Stillgood2    時間: 13-1-16 18:15

clarawuwu 發表於 13-1-16 17:57
又點出左要點,真係見D同學仔都係背數......最後,拎一等獎.

所以, 玩奧數有技巧.
如果, 父母教數學, 或者跟一個好的數學補習老師.
奧數比賽, 鑽研(背)一些數題, 再加較好的數學基礎.

**** 一等獎助*** 唔難, 反而, 獲獎有幾大義意.

我睇過d題目, 一d勁深題目係取分關鍵. 能夠答對, 係事前研習.
因為, 就算計數好叻, 都會花好多時間.
聰明的同學係唔會去計. (計果個都傻) 果種數, 係背先至識計. 已經唔係計算能力.

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 08:27     標題: 引用:小朋友屬band+one+頭成績,但沒有奧數獎,是

原帖由 clarawuwu 於 13-01-14 發表
小朋友屬band one 頭成績,但沒有奧數獎,是否自行無機會呢?
但有校際音樂節和朗誦節有獎,咁可以補救番嗎? ...
應該無關係,成績、獎狀都重要,但還看操行,奧數叻有可能資優反斗學生,操行差自行學校會收嗎?可能要靠抽獎,叩門更不用諗

作者: ANChan59    時間: 13-1-17 10:01

回復 Stillgood2 的帖子

奧數的巿場策略成功,是一盤好生意,就像Cambridge test。學校根本不重視,除非一些較有公信力的機構所擧辦。
我都想知道究竟有多少個不同奧數或類似數學比賽單位,如果供應太多,作用自然有限!

作者: twcho    時間: 13-1-17 11:30

我估例如華厦杯一等獎,實在太多太濫,學校未必會重視。但如果是特等獎的話(全港前10名),在參賽人數可能達二三千人的情況下,應該還是有一定的代表性的。
作者: 3b    時間: 13-1-17 12:00

ANChan59 發表於 13-1-17 10:01

奧數的巿場策略成功,是一盤好生意,就像Cambridge test。學校根本不重視,除非一 ...

如果中學唔睇Cambridge test result, 那麼會看GAPSK普通話試嗎? 請指教.
作者: ANChan59    時間: 13-1-17 12:09

3b 發表於 13-1-17 12:00
如果中學唔睇Cambridge test result, 那麼會看GAPSK普通話試嗎? 請指教.
I have no idea on the usefulness of this test, sorry.
Even not for admission purpose, if you think its a good benchmark, go for it.

作者: 黃巴士    時間: 13-1-17 12:20

唔可以話完全沒用.  但又唔可以話好有用.
只可以話, 如地區一般BAND1中學, 這些CERT.(劍橋英語, 奧數獎 ..)可反映到囝囡在這期間的學習熱誠及程度.  好過履歷表咩都無得填咁解??
作者: joyce919    時間: 13-1-17 12:29

我覺得為擺獎去比實,又或者為張Cert去考D英文/普通話試對小朋都無乜意思,因為果D比賽或評核有特定模式/規範,只要操卷、操卷再操卷便有機會取得好成績,反之,如果小朋友真係有實力,就算無參加比賽,學業成績都唔會差。不過有D學校喜歡响學校webiste show 同學D威水史,D家長自然努力去找上榜機會啦。
作者: 長生不老    時間: 13-1-17 12:41

作者: fion6406    時間: 13-1-17 13:07     標題: 引用:Quote:twcho+發表於+13-1-17+11:30+我估例

原帖由 長生不老 於 13-01-17 發表
華夏盃一等獎不是太差了 , 就按以小五級計 , 共有4021人參賽(差不多10個人有1個參賽) , 獲一等獎以上共244 ...
同意。你話好成績有得操練出來都係咁話,是否肯去操練就保證好成績呢?

作者: Stillgood2    時間: 13-1-17 13:08

長生不老 發表於 13-1-17 12:41
華夏盃一等獎不是太差了 , 就按以小五級計 , 共有4021人參賽(差不多10個人有1個參賽) , 獲一等獎以上共244 ...
晋級賽就不好, 因要280元報名費, 好多勁人會唔去
--------------------------
係wor! 我見要比錢, 又話參加課程. 之後, 唔再玩.

細囝唯有等中學有比賽再玩喇!
其實, 知道小朋友數學思維ok.便可以了.

作者: Stillgood2    時間: 13-1-17 13:31

ANChan59 發表於 13-1-17 10:01

奧數的巿場策略成功,是一盤好生意,就像Cambridge test。學校根本不重視,除非一 ...

是的. 針對教育市場, 十分有效. 到現在, 作用自然有限也是對的.

奧數中, 有一些基本概念, 如排序. 解難, 對人的思維很有用. 那不只是數字, 程式, 或計算. 而是, 腦部思考時的空間運用.

今年, 細囝升中一, 學校安排去參加培正數學邀請賽. 這比賽參加的中學全是有份量, 每校只派三人.
發覺過往比賽成績, 傳統高質中學, 同學們成績真係好勁. 比賽成績最前的, 如男拔, 喇吵, 皇仁, 華仁, ..就算數理出名的聖言也唔係個個同學有好成績...

細囝還是去玩玩, 見下識一下. 成績嗎 ? 志在參加. 做到幾多得幾多.

作者: ANChan59    時間: 13-1-17 13:34

You got my point...... It's a business.
作者: BSCYL    時間: 13-1-17 13:48

物以罕為貴, 奧數一等獎在某些學校可能有點作用, 但對於一間班內有一半人以上有一等獎, 金獎, 中二在進修大學二年級的數學. 奧數一等獎只能說聊勝於無. 申請中一時, 劍橋 FCE 97/100分, PET, KET 的成績就變成無甚麼作用.
作者: talent2000    時間: 13-1-17 19:49

作者: KKKK    時間: 13-1-17 20:24     標題: 回覆:talent2000 的帖子

奥数不是個個啱讀,數底差會應付不來,搅亂普通数,我個女就有這經驗,當興趣可以,攞獎与否毋須太認真。

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 20:58

我俾我仔學咁多年奧數,唯一原因係--------想佢個腦開HILL,多D用腦,用不同既思考方法去諗野,去比賽只係當係試下自己真正實力,唔會走去操卷

開左佢個腦,我覺得對佢所有科目/平時諗野真係快到無倫 (我一定唔夠佢轉得快),仲好多時諗到人地平時唔會諗到既野,咁就已經達到我既目的。
作者: cindy6868    時間: 13-1-18 22:39

其實奧數係香港好多中學都唔認同的
作者: ANChan59    時間: 13-1-18 22:54

talent2000  獎項只係一種鼓勵,養成正確數學思維最重要。

何謂正確數學思維 ???
作者: smallAD    時間: 13-1-18 23:12

回復 cindy6868 的帖子

咁我又問下學校會認同什麼?游水?打羽毛球?假如两個人成績相若(不計interview),一個有奥數一個有游水,而不係最top嗰的,學校會簡邊個呢?
作者: KKKK    時間: 13-1-18 23:23     標題: 回覆:smallAD 的帖子

看誰最頂峯?学校注重乜野人才?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5