教育王國

標題: York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎 [打印本頁]

作者: manman4427    時間: 12-12-10 17:12     標題: York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎,多謝分享指教

作者: miffy    時間: 12-12-10 19:41     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

作者: cowboy2007    時間: 12-12-10 20:46     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔, York 把兒子教得好好,各方面平衡,愉快學習,自律而自信。

我同老公直頭話細佬妺都要讀York. 所以決定不會改變。你是考慮York K1 or PN? 今年PN非常難入,識佷多朋友都唔收喎!

作者: gret    時間: 12-12-10 20:58

manman4427 發表於 12-12-10 17:12
York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎,多謝分享指教

...
點解咁有興趣知?你小朋友讀得唔開心?又或者是準備入約克?
作者: luckyveronique    時間: 12-12-10 21:13

我相信樓主係準備入約克,因我都有同樣case,所以好想知真正用家及畢業生既評價,多謝各位,有左更多信心
作者: mokstick    時間: 12-12-10 21:21

完全無問題,如時光倒流,最多只諗龍校,免去考小學煩惱,我地係細仔,一樣考到2個offers,而且佢地英文真係教得好好
作者: manman4427    時間: 12-12-10 22:03     標題: 引用:呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔,

原帖由 cowboy2007 於 12-12-10 發表
呢期興如時光倒流喎!兒子今年K3年尾細仔, York 把兒子教得好好,各方面平衡,愉快學習,自律而自信。

我 ...
我個女剛剛插班入左k1,想證明冇揀錯,thanks for all your comment.我阿女都系細女

作者: maggiefung421    時間: 12-12-10 22:28     標題: 回覆:manman4427 的帖子

小兒今年K3有二間小學offer,老師很好及有耐性,回家後自動會做功課!

作者: cowboy2007    時間: 12-12-10 22:30     標題: 引用:Quote:原帖由+cowboy2007+於+12-12-10+發表

原帖由 manman4427 於 12-12-10 發表
我個女剛剛插班入左k1,想證明冇揀錯,thanks for all your comment.我阿女都系細女

...
我都喺K1時從另一間名校插班入York,
可以re-confirm您冇揀錯,放心讀。
有咩問題pm我!

作者: kkhon    時間: 12-12-11 00:11

再番轉頭我都會揀York,依家囝囝英文科吾使點温習食老本都夠曬用
作者: tgrm    時間: 12-12-11 01:04

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 01:35     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

呢個post 搵用家答喎!個個都話朋友親戚例子。唉!真正用家答你:「放心讀!」,不要盲目信人,可以去學校門口看看,看看老師多人愛心孩子多喜歡上學及訪問下真正用家。學校是教知識教規則的地方,不是木人行,不是少林寺。不需要教出出眾的孩子,只要能啓發學習興趣,打好基根便是好學校。

另外請各位自重,尊重自己尊重別人。
身教重要啊

作者: kkhon    時間: 12-12-11 01:56

吾明點解每次講親york都會有d吾係用家走出來講到好似自己係第一身咁,這是人用意何在?
作者: siwing    時間: 12-12-11 08:13     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但佢又記得晒。

作者: meimei05    時間: 12-12-11 08:19

My gal currently studies in K3 and she's a small gal (Nov)...so far she has 6 offers.  We are very happy with York teaching. Apart from academic, she's very confident and presentable (she didnt attend any interview classes out of school). I would highly recommend York !
作者: prodott    時間: 12-12-11 08:31     標題: 回覆:meimei05 的帖子

作者: manman4427    時間: 12-12-11 08:40     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

聽到你哋咁講真系放心晒,我阿女返咗個多星期,日日都好開心,同埋真系好記得學校學過啲乜。老師都好用心,因插班特別多問題詢問老師及要追啲書,我又要返工,所以列了些問題請班主任幫忙,本來唸住老師只會打電話答番我,點知老師即日放學已經夾了封回答信系書包,超有效率。十分同意學校系培養興趣學習的地方,讀書至少十五年,建立良好基礎及興趣,仲使宜家未必最出眾,但日後讀書一定事半功倍。

作者: Lingfung813    時間: 12-12-11 08:55

大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國際班還是主流班呢?因擔心國際班的中文上課時間小而影響理解課文。另外,想了解是否國際班內比較多國內小朋友讀(因英普為主),香港小朋友是否主流班較合適?麻煩大家比意見
作者: jlglkl    時間: 12-12-11 09:12     標題: 引用:大家好!我仔仔2010年8月B有+2013年York+國

原帖由 Lingfung813 於 12-12-11 發表
大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國 ...
其實, 我都有同樣疑問, 小女(09年大女)現就讀York (PN), 明年將會升K1, 學校要家長為小朋友簡選國際班(英普) 或中英文班。

York 英文真不用擔心,其實,我哋都剛有民生offer, 不過,同爸爸都覚得英文教得好好,女兒也吸收,所以,想留在原校。

現想請問有冇前輩媽媽可以分享經驗,其實,讀國際班考直資/私小較好,還是,讀中英班考直資/私小較佳。

因聽聞中英班考直資/私小出來成績較理想。如有錯請賜教, 謝謝分享!

作者: 大白豬    時間: 12-12-11 09:14

有offer的家長, 請問有否參加york的多元智能班? THANKS.
作者: jlglkl    時間: 12-12-11 09:15     標題: 引用:大家好!我仔仔2010年8月B有+2013年York+國

原帖由 Lingfung813 於 12-12-11 發表
大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國 ...
Lingfung 813 和你好有緣,又見到你

作者: evasoeeyy    時間: 12-12-11 09:29

樓主可直接聽真正用家意見, 比較真實,

第一, 在家長立場, 小朋友讀得開心, 和真係學到野番來, 校舍,環境大, 舒適, 清潔, 學校有好多活動, 都是培養小朋友主動性, 最主要, 小朋友可以自動自覺做好晒功課, 我自己小朋友由K1 讀到依家U3,主流班,  所有野, 我好滿意

第二, 在消費者立場, 三年讀主流班無加過學費($3600 X 11 個月), 其他活動, 星期六學額外興趣班, 要俾錢, 可自由參加, 學校無強迫參加, 其他MISC ITEM, 可自由向學校購買, 本人好所賞學校所自製功課簿和教材, 有PHONICS 學(己經可以慳番$$, 不用出去讀英文)

第三, YORK 英文程度, 所有用家都不會否認, 是好的, 小兒十二月尾超細B出生, 在4.5歲已考左STARTER 14 SHIELD, (在MACAU考, 因HK 要足5歲考),
現在有兩間私考OFFER, 英華有2ND IN.

再問番我一次, 我都會答, 俾小朋友讀YORK
作者: jennychan08    時間: 12-12-11 09:36     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

講真york真係一間好好的學校,我仔仔只在k2下學校插期,已經pack up到,只是在校報讀劍橋英語及sat 10數學,沒有報小一面試班,都能有心儀學校offer,亦有其他學校入到第二輪,我已經心意滿足,如時光倒流,我會再早些入讀

作者: joanneyyw    時間: 12-12-11 09:38     標題: 回覆:evasoeeyy 的帖子

我也是York用家,我很同意你所講的事,我兒子讀國際班,同學都能考到本地直資或私校。如果想孩子在聽英文的程度提升,可以考慮國際班。但今年開始本地班變了另外課程,我便不能給予有関的建議了!

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 09:51     標題: 引用:我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但

原帖由 siwing 於 12-12-11 發表
我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但佢又記得晒。
絕對同意,我兒子年尾細仔, 功課唔洗點我放工返來佢自己已做曬,佢記得晒學校教嘅嘢。所以如果孩子升上傳統功課多的小學,一點也不用擔心。關於升學,SFA, st Joe等好喜歡York的小朋友。我地喺國際班,有Net teacher 及本地班主任(雙班主任+助理,咁嘅組合不錯。喜歡普通話另計,就選英普。

作者: miffy    時間: 12-12-11 10:07

作者: Grace1010    時間: 12-12-11 10:20     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

我都係用家,今年U3,相信因為york令佢喜歡英文,去書局一定搵個位坐響度揀自己喜歡嘅書睇,功課自己坐定定做,當然有時都會唔識,劍橋starters國內及澳門都14盾,剛剛夠5歲考咗movers,但未知成績!

作者: yangyangmum    時間: 12-12-11 10:25

可否請教用家家長,如果YORK 及 STAFFORD 將如何選擇? 考小學STAFFORD是否也很有利? 非常感謝!
作者: tgrm    時間: 12-12-11 12:07

作者: tgrm    時間: 12-12-11 12:10

作者: JohnGrisham    時間: 12-12-11 12:56

回復 yangyangmum 的帖子

Stafford普遍同學仔考私直小都Ok, 有考的都最少有一個offer在手. 以我所知, 除左Co-ed沒有人有2nd in外, 其它神級小學都有offer或2nd in.(當然衹限叻人). 跟York相同之處, 英文好, 上小學可以食一年/半年老本
作者: yangyangmum    時間: 12-12-11 13:02

回復 JohnGrisham 的帖子

非常感謝您的回覆信息,因我有這兩間的OFFER,15,16中
作者: fg237    時間: 12-12-11 13:10     標題: 引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+12:19+編輯+

原帖由 tgrm 於 12-12-11 發表

回復 cowboy2007 的帖子
我係今年stafford k3家長,近日同班家長傾計,好多同學仔也有offer了,還有些2nd in 未知結果,我本人覺得York 和stafford也是一間值得讀嘅學校,無論品德,學術(尤其是英語)也做得好好,放學後自動自覺做功課,就算再揀我也會揀stafford ,小朋友除了學到野之外最重要係開心,看到他每天開開心心地上學,我已覺得值得了!

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 13:18

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miffy    時間: 12-12-11 13:20

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 13:30     標題: 回覆:tgrm 的帖子

我都是用家,這裏個個用家都York好,不過就有你這個「非用家」說不好!可見你對York都.........清楚喎!

作者: tgrm    時間: 12-12-11 13:39

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 13:44     標題: 回覆:tgrm 的帖子

值吾值更加要讀過先會知㗎!「非用家」

作者: miffy    時間: 12-12-11 13:53

作者: cherryird    時間: 12-12-11 14:28

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 14:31

又没有讀過,憑什麼說不值,說三道四...
作者: cherryird    時間: 12-12-11 14:35

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 14:38     標題: 引用:睇自己小朋友能力,我朋友個仔讀STAFFORD,

睇自己小朋友能力,我朋友個仔讀STAFFORD,報咗超個10間小學,全軍覆沒
喇!又喺朋友個仔,都話呢度問「真正用家意見」。

相反我識很多小朋友有心儀offer 及多間一缐學校2nd in 只是未知結果。York 和stafford課程一樣也是一間好嘅學校。要留意嘅是呢兩間學校加埋有四五間校舍,樹大也有枯枝。間間學校都有。

樓主有另一點意見給你,我二年前同您一樣週圍問人意見。其實你可上FB加入York group. 果邊真正用家多,而且大家都樂意答復。我認識很多非常有心及熱心解答的家長,大家互相分享心得。相反呢度偶然有d 人沒有有意義或建設的批評,完全唔明。

如果你再問他又是同事 親戚xx. 你再問原因詳情欠奉,一味攻擊。

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 14:43     標題: 引用:Quote:meimei05+發表於+12-12-11+08:19+So+

原帖由 miffy 於 12-12-11 發表
我仔當年叩門去咗油尖旺一間津校
York 仔女去到叩門階段,就見真章!
考他們學術完全掂

作者: meimei05    時間: 12-12-11 14:50

回復 yangyangmum 的帖子

from my understanding, head teacher in stafford is NET but York is local teacher (except int'l class). But i like York campas more as more spacious (Cumberland Road ones).  Have not been to Essex Road so cant really comment.
作者: kkhon    時間: 12-12-11 15:21

呀仔當年考到私校,最後叩入左心儀的津校當中15個叩門位York佔了5個,可見讀York的小朋友大部份都叻。小學階段對將來學習好重要,浄係呢點已值回票價。
作者: kkhon    時間: 12-12-11 15:48

吾明D人咩心理,人地問york畢業生家長又會搭咀,隔離問kv同维記畢業生家長,我吾係所以我完全吾會入去睇更加吾會批評。
作者: jennychan08    時間: 12-12-11 16:00     標題: 回覆:tgrm 的帖子

首先你明唔明白有學券同無學券的幼稚園是有咩分辨先你話唔值你指邊方面?跟本第一你無欣賞過你朋友的小朋友,咁我想問你,以你所知,york是用咩教學模式?有咩教學方法?點解可以令到小朋友英語打好?唔該你搵多d資料先抨擊人,我可以剩係講,香港有幾多間幼稚園用劍橋英語教學?仲可以做埋考試場地?

作者: BB0914    時間: 12-12-11 16:19

如果時光倒流, 我們會!! (哥哥現在P.2),

弟弟今年只報一間幼稚園 - York, 收了 :)
明年8月, K1 :)

這可是以行動表達對York的滿意~~ :)
作者: mattchu    時間: 12-12-11 16:30     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

我都好想知“非用家“現在讀緊邊間咁“值得“的幼稚園

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 16:31

回復 jennychan08 的帖子

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 16:32

回復 BB0914 的帖子

作者: tgrm    時間: 12-12-11 16:44

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 16:53

回復 tgrm 的帖子

比人圍係你自己申請的,你自己都唔覺得自己有問題,真的可憐...呵呵主都不會佑你...哈哈:;pppp:
作者: tgrm    時間: 12-12-11 16:59

作者: jennychan08    時間: 12-12-11 17:00     標題: 回覆:mattchu 的帖子

mattchu:絕對認同你的講有d人知小小扮代表,又唔搜集下資料又去抨擊,話人唔好都要話到人心服口服,仲要話俾意見,但係負面批評多,咁樣會影響其他有心想入讀的用家嘛

作者: cherryird    時間: 12-12-11 17:01

作者: miffy    時間: 12-12-11 17:06

作者: jennychan08    時間: 12-12-11 17:09     標題: 回覆:tgrm 的帖子

點解咁多人圍你嘅你有無對自己講嘅野付責任?自己又唔係用家,又講到似層層,除非你喺度查詢意見,如果唔係,好明顯你個人格都有問題!

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 17:14     標題: 引用:以家喱個年代連講吓非主流意見都會比人圍攻

以家喱個年代連講吓非主流意見都會比人圍攻,無問題,喱啲本身 ...
喺囉!就交比大家講主流意見啦!呢個post 是訪問York家長。
大家不如到題d,講番我地有得再㨂嘅決定

作者: evasoeeyy    時間: 12-12-11 17:16

唔洗講太多, 間間學校都話自己英文程度好, 最重要拿出証明, 有邊間kg, 會讓k2 學生考 cambridge starter, k3 去考mover, 這些是公開考試, 真真正正証明英語能力, 不是自己講就係, 一睇就可以証明小朋友是什麼英文程度, 就知跟學卷kg和york 的分別,
作者: everdayhappy    時間: 12-12-11 17:21

我都係York用家, 大仔上年已畢業(現小一), 細仔現k2.
上年, 我識上年既york仔女, 全部都有好好offers(e.g TSL, SFA, APS KTS, YING WAH, DBSetc.......), 而有兩個小朋友最後扣到st. mary同喇唦, 應算不錯吧
而值不值這個問題, 比較個人....對小朋友來說,學左既知識係受用終生, 無值與唔值....

作者: Danny3101    時間: 12-12-11 17:30

我兩個小朋友不是讀 York. Stamford.  
但是讀了同 Group 的 St. lorraine.
雖然集團是 "非牟利: (非常牟利) 機構
但佢真的比到野我D小朋友
所以我願意比.  仲有一D其他普通學校不能做到的機會
例如 劍橋 starter and Mover
還有 Talent show.
現在小朋友巳入讀直資小學.  英文授課的科目輕宜而舉
上了小學更覺得值得
作者: tgrm    時間: 12-12-11 17:38

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 17:54     標題: 引用:如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂

如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂意同大家講對唔住,但都係嗰句,我講的都係個人意見,請不要人身 ...
這不是你個人意見,而是個人以(以為)見。請自重!

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 18:04

回復 tgrm 的帖子

親晒你的~送你四個大字~不之所為

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 18:08     標題: 引用:如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂

如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂意同大家講對唔住,但都係嗰句,我講的都係個人意見,請不要人身 ...
這𥚃沒有人人身攻擊你,不過成年人對自己言論要負責。以一般學卷程度與York比,實在不合於理,程度深一年左右。
如上述家長所說, 要批評先做功課,下次請自檢。

作者: tgrm    時間: 12-12-11 18:16

作者: manman4427    時間: 12-12-11 18:18     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

仲想問下中文數學ok嗎?thanks

作者: cherryird    時間: 12-12-11 18:20     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

作者: manman4427    時間: 12-12-11 18:23     標題: 引用:哈,我中文唔好,其實係咪意思是"不知所謂

原帖由 cherryird 於 12-12-11 發表
哈,我中文唔好,其實係咪意思是"不知所謂"呢
我剛剛都想答

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 18:47     標題: 回覆:manman4427 的帖子

(為)~為乜要響樹搞事呀

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 19:14     標題: 引用:如我的個人意見觸動了york家長的神經我好樂

你已經不此一次在bk搞事啦!

作者: tgrm    時間: 12-12-11 19:33

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 19:41     標題: 引用:請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段

請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段人身攻擊我我都没還口,現在重屈我bk攪事,我相信家長有分析能力 ...
你09年11月在崇真那邊都搞事摘非啦!

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 19:45     標題: 引用:請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段

請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段人身攻擊我我都没還口,現在重屈我bk攪事,我相信家長有分析能力 ...
證據

圖片附件: myphoto.jpg (12-12-11 19:45, 155.75 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=NTY2M3wxMDJiZDliNnwxNzE2MzUyNjA2fDA%3D

作者: tgrm    時間: 12-12-11 19:47

作者: luckyveronique    時間: 12-12-11 19:51

大家不好生氣,我地準備入讀york既自然相信真正用家comments,雖有很多評論是由于朋友的朋友的朋友的囡囡或仔仔在讀,但唔係同個小朋友日日相處,這些家長的評論都是較為主觀。
即便佢地唔係惡意/故意攪事,但在此類型帖回復都是入錯地方。我地不好再同佢計較,好的總歸是好的
作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 19:51     標題: 引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+19:47+編輯+

我當時講的是事實,不是只是我一個家長講,如發表意見是攪事, ...
現在又講事實嗎?(非用家)

作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 20:49

回復 Thomas888999 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2167349

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2172733&extra=page%3D13&page=2

請大家睇下d證據

作者: cherryird    時間: 12-12-11 21:09

作者: tgrm    時間: 12-12-11 21:16

作者: winnietingting    時間: 12-12-11 21:23     標題: 引用:+我都係York用家,+大仔上年已畢業(現小一),

原帖由 everdayhappy 於 12-12-11 發表
我都係York用家, 大仔上年已畢業(現小一), 細仔現k2.
上年, 我識上年既york仔女, 全部都有好好offers(e.g  ...

Thanks for your sharing.  是一枝強心針

作者: ricchlosc    時間: 12-12-11 21:43

大家無需回一啲非用家既家長留言,而且每個人都有言論自由,佢點講係佢既觀點。我哋既小朋友得益又冇佢份,有麝自然香,我身邊已經好多朋友好關注york,係咁問我意見。
作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 21:44     標題: 引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+21:34+編輯+

你又吾係用家,你點知York做得好吾好、值吾值呢?真係個人以(以為)見!還是現在有好多家長不滿呢?我都好想知你所講值的學校?吾知係吾係這一間呢?

圖片附件: myphoto.jpg (12-12-11 21:44, 126.82 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=NTY2NnwyYjUyMDgxMHwxNzE2MzUyNjA2fDA%3D

作者: ricchlosc    時間: 12-12-11 21:50

Thomas888999 發表於 12-12-11 21:44
你又吾係用家,你點知York做得好吾好、值吾值呢?真係個人以(以為)見!還是現在有好多家長不滿呢?我都好 ...

St. Cat都係一間好好既KG,呢點係無可否則
作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 21:58

tgrm 發表於 12-12-11 18:16
回復 BabAjOe 的帖子

係“不知所為“,唔係不之所為,你要鬧我都唔好寫錯字 ...

乜你都知比人鬧,唔知醜,話你不之所為都唔醒,快d在你羅油拎返腦殘出黎啦,錯果個係你呀
作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 21:59     標題: 引用:Quote:Thomas888999+發表於+12-12-11+21:44

原帖由 ricchlosc 於 12-12-11 發表
St. Cat都係一間好好既KG,呢點係無可否則
我沒有講st.cat吾好,我都覺得st.cat是好學校。不過有人在此發表個人以(以為)見呢~~

作者: tgrm    時間: 12-12-11 22:02

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 22:12

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cherryird    時間: 12-12-11 22:17     標題: 引用:Quote:Thomas888999+發表於+12-12-11+21:44

作者: brima    時間: 12-12-11 22:22

回復 BabAjOe 的帖子

我不是york家長,亦沒偏幫任何人。但她只是少少的意見,就比人用D咁操頗的評摮,這不好吧!請給予他人尊重。

作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 22:24

tgrm 發表於 12-12-11 17:38

york對你做過什麼呀?你自己唔like咪答爹啦,唔知以為york係你仇人呀
作者: gret    時間: 12-12-11 22:27

版主不如CLOSE咗呢個TOPIC啦, 講講下又變咗對罵.
作者: Barbe    時間: 12-12-11 22:38

請問tgrm 的小朋友讀那間kg? Thanks!
作者: BabAjOe    時間: 12-12-11 22:41

tgrm 發表於 12-12-11 01:04
當年收咗無讀,以家返轉頭的話都唔會讀,我唔係搵交鬧,只不過我識一啲讀york的小朋友我唔覺特別出眾,程度 ...

妳問下其他人.佢呢d都叫做意見,妳有無睇清楚,佢直頭話緊york及讀緊york學生
作者: Thomas888999    時間: 12-12-11 22:43     標題: 引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+21:34+編輯+

果然是高手!
先先話個人以見,之後話你搞事,你要證據,人地比你,又話搵你之前的留言。我搵你之前的留言是要證真係搞事的人,之前已經搞到崇真校長都要出來解釋。
再一次講你這位非用家,不要在此發表一些個人以(以為)見!

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 22:52     標題: 引用:版主不如CLOSE咗呢個TOPIC啦,+講講下又變咗

原帖由 gret 於 12-12-11 發表
版主不如CLOSE咗呢個TOPIC啦, 講講下又變咗對罵.
我都覺得可能CLOSE咗才免除不必要對罵.
其實York 家長都幾低調,清者自清。自己小朋友派得比學到嘢最大得益喺自己,不須同人爭高低。

版主如你已得到足夠嘅意見,我也希望您考慮close 咗我地呢條水。

作者: cowboy2007    時間: 12-12-11 22:59     標題: 回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

品德教育非常重要, 要有風度, 做人量度!我希望EK家長多d 正能量同互相支持。
同理心好重要,  要明白自己的處境, 再站在別人的角度看事情。花費時間上EK 都是重視孩子發展的父母。在此分享一間直資的簡介會體驗,他們強烈教育孩子一個大道理,就是要用培養一個懂欣賞別人嘅心。我常常緊記,很大得著呢 !大家要互相欣賞支持!
有建設性的建議,而不是盲目批評。

作者: tgrm    時間: 12-12-11 23:16

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5