教育王國

標題: 今天民生面試檢討 [打印本頁]

作者: kangaroo88    時間: 12-11-24 16:21     標題: 今天民生面試檢討

今天民生面試......?
作者: ccdenc    時間: 12-11-24 22:15     標題: 引用:今天民生面試......?

原帖由 kangaroo88 於 12-11-24 發表
今天民生面試......?
今日仲有咩

作者: kangaroo88    時間: 12-11-24 22:16

有!
作者: ccdenc    時間: 12-11-24 22:40     標題: 回覆:今天民生面試檢討

咁多吾多人?

作者: ccdenc    時間: 12-11-24 22:41     標題: 回覆:今天民生面試檢討

又係考letters?

作者: kangaroo88    時間: 12-11-24 22:47

作者: JC_mami    時間: 12-11-24 22:51

In三日,好多考生呢!
作者: kangaroo88    時間: 12-11-24 22:54

How's your child's performance?
作者: ccdenc    時間: 12-11-24 22:54     標題: 引用:In三日,好多考生呢!

原帖由 JC_mami 於 12-11-24 發表
In三日,好多考生呢!
Oic. 我見冇人答以為得兩日,anyway good luck to all of us

作者: lovecupid    時間: 12-11-24 22:54

我有個姊妹的細B,未識講嘢,又唔識ABC同123,老師黑一黑面,然後講:「咁無嘢In個喎,你走得喇。」
作者: ccdenc    時間: 12-11-24 22:58     標題: 引用:我有個姊妹的細B,未識講嘢,又唔識ABC同12

原帖由 lovecupid 於 12-11-24 發表
我有個姊妹的細B,未識講嘢,又唔識ABC同123,老師黑一黑面,然後講:「咁無嘢In個喎,你走得喇。」 ...
吓,我估係個別老師,面試老師都好人,都有讚小朋友

作者: Toffee888    時間: 12-11-24 22:58     標題: 引用:我有個姊妹的細B,未識講嘢,又唔識ABC同12

我有個姊妹的細B,未識講嘢,又唔識ABC同123,老師黑一黑面,然後講:「咁無嘢In個喎,你走得喇。」 ...
使唔使咁寸呀

作者: lovecupid    時間: 12-11-24 23:00

Toffee888 發表於 12-11-24 22:58
使唔使咁寸呀

個別事件啫。未train好過小朋友就去面試,打天才波。
有些上攀高的家長,有野心,冇智慧。

作者: ccdenc    時間: 12-11-24 23:03     標題: 引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-24+22:58+使

...
家長只想比機會小朋友,面試成功與否有好多因素,平常心

作者: sinsin0301    時間: 12-11-25 00:25     標題: 引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-24+發表

作者: 貪靚媽    時間: 12-11-25 07:56     標題: 引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-24+22:58+使

...
咁細個數數都未掌握,聲音同數字的代表符號教左係未有意義,我教野係按步驟,每個人理念不同,其他家長教識哂子女字母數字,我不會話人地揠苗助長,同樣見到d"未"教住的家長,請不要話人地無智慧。
老師問我個女英文字母名,我個女唔識,只識拼音,數字唔識,但係佢學習能力、語文能力、邏輯思維都好好,我去考唔係高攀無智慧,難道幼兒現階段的發展就只著重數字名和字母名嗎?

作者: ScarlettShannon    時間: 12-11-25 08:38     標題: 引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-24+發表

原帖由 貪靚媽 於 12-11-25 發表
咁細個數數都未掌握,聲音同數字的代表符號教左係未有意義,我教野係按步驟,每個人理念不同,其他家長教識 ...
同意,我不認為教得太早係好事,冇必要!民生係唯一考呢d嘢的,培正、德望、St Cat,KV 通通冇考,咁唔教的家長不代表沒有智慧。(去年case,阿女去年都考唔到民生,但St Cat ,德望都收左)我只係想鼓勵下家長考唔到一些學校不用太介意同怪自己,教育係一條長久戰!

作者: sinsin0301    時間: 12-11-25 10:12     標題: 回覆:貪靚媽 的帖子

作者: osramcc    時間: 12-11-25 10:36     標題: 回覆:貪靚媽 的帖子

講得好!我覺得一個K1interview 唔應該主力考123同ABC, 呢啲只係死記,完全not appropriate to the age!我自己係民生舊生,對學校很失望!

作者: 手斤口    時間: 12-11-25 11:22     標題: 回覆:今天民生面試檢討

高攀,無智慧?!呢一種自大心態,影響著兒女的一生。要學習的,又何只基本123abc? 回心想,你想兒女要成為一個怎樣的人?這才是大家要思量的。

作者: kennistong    時間: 12-11-25 16:19     標題: 引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-24+22:58+使

...
interview jar!  要幾有智慧呢? 民生咋,又有几高攀呀?
小朋友係細b, 做唔到好正常呀!

作者: lovecupid    時間: 12-11-25 16:38

interview jar!  要幾有智慧呢? 民生咋,又有几高攀呀?

小朋友係細B,In唔到係正常,完全唔關個小朋友事。我嗰隻都係細B,我夠知細B嘅限制啦。

問題係「有些」家長心態有問題嘛。

唔肯付出,唔肯俾時間個小朋友....個心純粹搏吓,去面試靠碰運氣....成日都講「得架喇,到時先算」.....

機會係俾有準備的人呀。
唔係每次面試都賭運嘛。

仲有我講係「攀高」,唔係「高攀」。
即係「有些」家長想攀高挑戰這些平均15-20個細路先收1個細路的學校,唔去預備,唔去評估自己個細路嘅能力,唔呢啲咪叫「有野心,無智慧」囉。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-11-25 16:53     標題: 回覆:今天民生面試檢討

1)民生沒報名需知講報名pre-requisite要識a-z,1-10
2)教育局沒指引考k1要識a-z,1-10
何解沒懂去面試落得高攀、沒智慧的罪名?
我仔第一日見,入到去至知考小朋友這些,我都想走,浪費我45分鐘在走廊齋等,但in我仔的net好有心機比阿仔試,也有問我問題,也bao民生的學生義工亦好有愛心和禮貌,我in後只覺無緣,民生要求並不是我仔現在的水平。

作者: Toffee888    時間: 12-11-25 18:12     標題: 回覆:今天民生面試檢討

我仔識哂都唔代表收!細仔大仔最後都唔代表什麼!老師睇的,不是小朋友識唔識,係態度問題⋯小朋友學習態度,家長面對小朋友唔識時的態度!民生問了兩年的重點題目:怪獸家長!小朋友唔識,家長會否流露緊張神色呢?還是蓯容不迫的微笑加以鼓勵呢?老師睇的不是結果,是過程!
以上是我in完的感受

作者: Toffee888    時間: 12-11-25 18:13     標題: 回覆:今天民生面試檢討

咁直接的問題,太可疑了

作者: chunchun321    時間: 12-11-25 18:28     標題: 回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

我囡上年考的,見時先知要考这些我都滴汗,因為我從無刻意教个囡認字,但日常玩同看書都有接觸到,幸好見的老師有心机引導佢,好似我平日同佢傾偈般,我囡答到喎!其實有些幼稚園考完都唔知佢準則,民幼改了加入帶学术的题目,答对答错家長即刻心裡有数了。其實民幼再早兩年入去是玩玩具同傾兩句,又比人話唔知考咩,憑什麼揀人。我正面对小一面試,真係考高一兩年的,家長要自行花些功夫先得,会唔会預備視乎自己想唔想考入,其實大抽獎是唔睇成績唔睇讀咩幼稚園的,可能民幼是想選一些有預備、有心入的家長呢?

作者: lalawowo    時間: 12-11-25 19:36     標題: 回覆:今天民生面試檢討

其實我覺得民生不是考得特别難. 講真我識的大部份同齡孩子都識晒1-10,a-z. 我囝in了幾間,能发揮他的真個性/真表現就只有民生;其他的學校他不是不出聲就是毫無反應。我只能說民生可能係適合我囝嘅學校。

作者: nlc775s    時間: 12-11-25 19:40     標題: 回覆:chunchun321 的帖子

其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。老師直接問我女:你鐘意xx幼稚園(佢現讀的)還是民生幼稚園。我簡直當堂o咀。

作者: kangaroo88    時間: 12-11-25 20:54

She really asked you this kind of question?  How did your girl respond to her?
Did anyone get similar difficult questions?
作者: ytbb    時間: 12-11-25 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-24+發表

原帖由 kennistong 於 12-11-25 發表

...
哈哈,要問我囡囡一定答宜家的幼稚園,甘你的小朋友定答覆呀?

作者: ohdearcarol    時間: 12-11-25 21:43

其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲有家長既反應都未定. 我個仔都有D唔識, 佢問老師:我唔識, 教我啦! (果刻真係超感動). 佢仲有D 數字讀錯, 老師教返佢, 佢望住老師笑. 我心諗:「其實如果我係老師, 我會揀你, rather than識晒既小朋友架!」 當然啦, 當日我遇到個老師係好nice. 令我既小朋友感覺好舒服.

其實interview都可以令家長更了解自己個小朋友, 所以每次in完, 就算in得唔好我都唔太唔開心, 同小朋友一齊完成一個task, 跟住一齊去食返餐, 互相鼓勵下, 感覺很好.
作者: ytbb    時間: 12-11-25 21:44     標題: 引用:其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。

原帖由 nlc775s 於 12-11-25 發表
其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。老師直接問我女:你鐘意xx幼稚園(佢現讀的)還是民生幼稚園。我 ...
哈哈,要問我囡囡一定答宜家的幼稚園,甘你的小朋友定答覆呀?

作者: nlc775s    時間: 12-11-25 21:45     標題: 回覆:kangaroo88 的帖子

She first asked me how many kindi you Hv applied n how would you rank munsang in priority, after that she asked my gal such q n luckily she said she like munsang more, I actually couldnt  respond when the teacher asked this q

作者: kennistong    時間: 12-11-25 22:25     標題: 引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-25+16:40+

原帖由 lovecupid 於 12-11-25 發表
要知道好多小朋友見對面試都會對自已既表現打折扣, 我果為例, 在家樣樣做到, 但去到面試完全唔出聲, 你都冇佢辦法, 請唔好一味只講家長無智慧、講的出呢句既, 智慧又有幾高呀?

作者: Toffee888    時間: 12-11-25 23:35     標題: 引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-25 發表
其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲 ...
我係老師,收硬你個仔如果民生收,記得報喜呀!提返我地,為你開心下

作者: sinsin0301    時間: 12-11-25 23:46     標題: 引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-25+發表

作者: yantabo    時間: 12-11-26 01:26     標題: 回覆:今天民生面試檢討

我覺得學習道路漫長,何必計較早或遲呢!千其吾好"贏在起跑線上,卻輸在終點線"

作者: songb    時間: 12-11-26 02:31

sinsin0301 發表於 12-11-25 00:25
同意妳既講法!平常心,其實我個囡都係细b,都係乜都唔識講,abc唔識,123唔識,顏色唔識,但我地都in得很開 ...
agree ... 我都In個好開放心,Miss 又靚女又nice,我個仔好鐘意她!
作者: ecmami    時間: 12-11-26 06:54     標題: 回覆:lovecupid 的帖子

cz

作者: ecmami    時間: 12-11-26 06:55     標題: 回覆:ecmami 的帖子

sorry  唔小心按錯制

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-11-26 08:35     標題: 引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲 ...
你教他的嗎?如此好的做人態度,大人都自愧不如,叻!

作者: chunchun321    時間: 12-11-26 08:35     標題: 回覆:ohdearcarol 的帖子

very good 呀,老師都係人,第日这班学生自己教番,一定揀个有反應、有礼貌、肯学習的,你仔仔一定人见人爱呀!

作者: kangaroo88    時間: 12-11-26 10:27

作者: wyp    時間: 12-11-26 15:59     標題: 引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

叻仔

作者: JoSon0709    時間: 12-11-26 16:08

早兩年我的小兒去考KM pre-nursery, 得歲半人仔,佢地老師係用英文講故事,考小朋友反應去點出眼,耳,口,鼻。。。考之前上網做下功課,睇下考什麼。平日同自己小朋友當玩練習下,做好準備。咁我的小兒僥倖地被KM取錄。
同樣上年我的小兒去考民生,一樣唔知問什麼問題仲要係上年轉制,面試同往年不同,但係在面試之前上BK forum,睇下其他家長分享。加上大多小朋友都會聽過ABC songs,開始學行路時父母都會陪伴小朋友一路行一路數1,2,3....,咁慢慢經已在她們啲腦仔中學習。因此面試問題唔算難。唔好低估自己小朋友能力。面試取錄與否,timing係好重要,如果小朋友不在狀態,即使平日認知全部ABC,123。。。都不可以發揮出來。漫漫長路,KG面試只是人生的一個開始。add oil吧!
作者: vinik    時間: 12-11-26 16:09     標題: 回覆:今天民生面試檢討

我之前見有人in 完出黎,個仔同阿媽講野,個阿媽話唔同你講野,頭先又唔見你講!

咁咪唔好囉〜

作者: sbux    時間: 12-11-26 18:08     標題: 引用:我之前見有人in+完出黎,個仔同阿媽講野,

原帖由 vinik 於 12-11-26 發表
我之前見有人in 完出黎,個仔同阿媽講野,個阿媽話唔同你講野,頭先又唔見你講!

咁咪唔好囉〜
我有次個家長直情寸個小朋友,點解你有禮物嫁?點解你 in 得咁差都有禮物嫁。。。

作者: ohdearcarol    時間: 12-11-26 22:39

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-26 08:35
你教他的嗎?如此好的做人態度,大人都自愧不如,叻!

超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」 in民生果次係符碌, in創價果次先攪笑, 佢準備坐低既時候, 老師話:「Hello!」我個仔答:「Hello! 我唔識呀, 你教我啦!」...但係人地未問佢野喎!.....笑死我同老公, 瘀到爆!
作者: wyp    時間: 12-11-26 22:52     標題: 引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-11-26+08:35

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-26 發表
超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」  ...
笑咗

作者: Toffee888    時間: 12-11-26 23:28     標題: 引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-11-26+08:35

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-26 發表
超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」  ...
笑C

作者: chunchun321    時間: 12-11-27 04:13     標題: 回覆:ohdearcarol 的帖子

其實我都有教我囝囡講這金句,因為怕他們唔識答就唔出声,但我囝囡怕醜始終唔識时都唔出声,但有另一句教左:老師,唔該你同我面試呀,這句我囡面試时心情好自己發自内心講,老師笑哂啦!父母多教小朋友,他們总有机会發揮到的!大家努力

作者: ohdearcarol    時間: 12-11-27 13:34

chunchun321 發表於 12-11-27 04:13
其實我都有教我囝囡講這金句,因為怕他們唔識答就唔出声,但我囝囡怕醜始終唔識时都唔出声,但有另一句教左 ...

又得喎...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5