教育王國

標題: 九龍邊間小學主倡愉快學習的? [打印本頁]

作者: 天長地久    時間: 12-11-15 16:10     標題: 九龍邊間小學主倡愉快學習的?

謝謝大家

作者: 喵媽    時間: 12-11-15 16:22

禮賢
作者: sadsam    時間: 12-11-15 16:47

啟C小學~
作者: 天長地久    時間: 12-11-15 18:07

喵媽 發表於 12-11-15 16:22
禮賢
可否講多少少/
作者: 天長地久    時間: 12-11-15 18:09

sadsam 發表於 12-11-15 16:47
啟C小學~
請問現在學費多少呀/
作者: 喵媽    時間: 12-11-15 18:15     標題: 引用:Quote:喵媽+發表於+12-11-15+16:22+禮賢可

原帖由 天長地久 於 12-11-15 發表
其實我不是家長,你應該不是今年考?
禮賢出名老師好,有愛心。
你可以下年去聽下簡介會同參觀,自己感受下

作者: onepiece    時間: 12-11-15 18:33     標題: 回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

難得有人問愉快學習。講到愉快+有愛心就唔可以少咗:啟基和培道,好似聖三一都唔錯。

作者: 天長地久    時間: 12-11-15 19:15

onepiece 發表於 12-11-15 18:33
難得有人問愉快學習。講到愉快+有愛心就唔可以少咗:啟基和培道,好似聖三一都唔錯。

...
啟思如何?
作者: 天長地久    時間: 12-11-15 19:16

喵媽 發表於 12-11-15 18:15
其實我不是家長,你應該不是今年考?
禮賢出名老師好,有愛心。
你可以下年去聽下簡介會同參觀,自己感受下 ...
聽聞今年谷左好多,是嗎?
作者: 天長地久    時間: 12-11-15 20:15

...

培道整體ok. 我大女之前讀培道,但我女仍然要日日痛苦地上學,結<果捱左痛苦一年便轉校。所謂一粒老鼠屎整喎一鍋粥。現在到細仔,仍然想他在愉快學習的小學學習,但就一定不會揀培道!

好黑暗

作者: Bobo_wong    時間: 12-11-15 20:24     標題: 回覆:天長地久 的帖子

佢 點樣變態?校長點睇佢?我仔下年讀喎

作者: onepiece    時間: 12-11-15 22:26     標題: 引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

據我所知啟思小學係好唔同style,屬於重英文和學術類。而啟基的關連幼稚園亦叫啟思,有一些人會confuse 咗兩間。

作者: fionaafreen    時間: 12-11-15 22:40

我個女出年2013打算讀啓思喎,聽說會讀得開心兼學會自信和尊重人。所以應該唔錯的!至於愉快不愉快就不太肯定,可能小朋友比較自己就自然會愉快。
作者: onepiece    時間: 12-11-15 22:46     標題: 引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

噤就真係唔好彩喇。學校有噤多老師,被一個老師影響整間學校都幾無奈。
我發現近年真係好多人選學校淨睇成績、睇派位,這個價值觀主導了很多家長的思想,到頭來忘記了其實孩子最需要乜。好開心見到有家長到弟二個孩子仍不被主流思想改變,仍能確切了解孩子所需。

作者: onepiece    時間: 12-11-15 22:54     標題: 引用:我個女出年2013打算讀啓思喎,聽說會讀得開

原帖由 fionaafreen 於 12-11-15 發表
聽說很多lecturer仔女讀啟思小學附屬幼稚園,然後讀啟思小學。其實學費都幾貴,要7萬幾一年,唔係人人負擔得起。

作者: fionaafreen    時間: 12-11-15 22:56

愉快學習的定義是否要包括"少功課"
作者: silvia_ng    時間: 12-11-15 23:06

yes....depends 樓主既定義, 咩係愉快啦! 我兩個小朋友而家都讀得好愉快, 校內活動都幾多。
作者: fionaafreen    時間: 12-11-15 23:07

因為CPS是IB小學,無可避免會貴。但是,投資在子女身上的,好多家長都願意。

如果愉快學習與學習成效高是成正比的話,這就值得深究學校如何可令學習學得好,學得happy.

作者: 天長地久    時間: 12-11-16 07:47

深水埗聖瑪加利大家認為如何呢?
作者: momama    時間: 12-11-16 08:36     標題: 回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

係咪愉快其實唔只係睇學校,家長亦係好决定性。我放手阿女自己搞,去到考試先睇吓佢學咗乜,成績中游,日日都愉快學習!

作者: Parisienne    時間: 12-11-16 08:46

天長地久 發表於 12-11-16 07:47
去過簡介會,印象中SMCo-ed沒有特別強調愉快學習。
但肯定非常重視外語發展。

作者: Laputa    時間: 12-11-16 09:13

天長地久 發表於 12-11-16 07:47
I think it is because1.  適量功課, 少抄寫
2.  活動種類多選擇
3.  小班小組
4. 接受小朋友天生愛動, 沒有不必要的規矩, e.g. 小息時離開課室一定要手擺背後, 轉堂時要'扒"檯上

My daughter studies happily there.

作者: sadsam    時間: 12-11-16 09:24

天長地久 發表於 12-11-15 20:15
培道整體ok. 我大女之前讀培道,但我女仍然要日日痛苦地上學,結

有邊間真係唔黑暗丫?!

另外,我唔知啟C幾$學費,唔好意思~

作者: miffy    時間: 12-11-16 09:31

作者: MCLIAN    時間: 12-11-16 09:36

sadsam 發表於 12-11-16 09:24
有邊間真係唔黑暗丫?!

另外,我唔知啟C幾$學費,唔好意思~

see this link

http://www.creativeprisch.edu.hk/about_c/schinfo_c.htm

作者: hadwinboy    時間: 12-11-16 10:46

Laputa 發表於 12-11-16 09:13
I think it is because1.  適量功課, 少抄寫
2.  活動種類多選擇
3.  小班小組
These are the reasons why I like SMC so much. But the Vice Principal told me (during interview) that it will be more pushy starting grade 5. And I totally agree with this teaching strategy. Grade 5 is the perfect year to start preparing for Secondary years and move up to higher academic levels. Before that, kid can enjoy 4 happy years first

作者: hadwinboy    時間: 12-11-16 10:49

momama 發表於 12-11-16 08:36
係咪愉快其實唔只係睇學校,家長亦係好决定性。我放手阿女自己搞,去到考試先睇吓佢學咗乜,成績中游,日日 ...
但有些學校會keep 住打比家長提醒小朋友成績未達標. 作為家長身處其中, 都好難放得開.

作者: Big_Gal    時間: 12-11-16 10:56

Laputa 發表於 12-11-16 09:13
2.  活動種類多選擇
3.  小班小組
"小息時離開課室一定要手擺背後, 轉堂時要'扒"檯上"
邊間咁恐怖?

作者: enquire    時間: 12-11-16 11:06

回復 Big_Gal 的帖子

好得人驚!

小朋友邊個唔活躍活潑!!

如果係真的, 守規矩好似坐監咁, 我做家長都唔會俾小朋友係入面讀書啦!!

作者: 喵媽    時間: 12-11-16 11:54

miffy  禮賢都算?? 你試下低分, 即刻出封信你嘆  發表於 2 小時前

真的嗎???
朋友個朋友讀話好好WOR!!
作者: sadsam    時間: 12-11-16 13:18

回復 sadsam 的帖子

更正, 啟基先係愉快學習~

作者: little_yolky    時間: 12-11-16 13:33

回復 天長地久 的帖子

唔係我都想知, 我阿囡都係出年9月入培道喎
作者: Jackieson    時間: 12-11-16 14:08

MCLIAN 發表於 12-11-16 09:36
see this link

http://www.creativeprisch.edu.hk/about_c/schinfo_c.htm
各項費用(2012-2013年度)

全年學費:
一至三年級:全年費用$ 80,850.00
[分11 期繳付,每月$7 ,350 ]
四至六年級:全年費用$ 82,500.00
[分11 期繳付,每月$7,500 ]

咁既學費, prefer讀國際學校

作者: onepiece    時間: 12-11-16 14:18     標題: 回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢....hehe

作者: miriamwong    時間: 12-11-16 14:29     標題: 回覆:Jackieson 的帖子

如果讀國際學校,應該不止這個費用吧

作者: miriamwong    時間: 12-11-16 15:36     標題: 引用:今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班

原帖由 onepiece 於 12-11-16 發表
今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢.... ...
如果讀國際學校,應該不止這個費用吧

作者: hadwinboy    時間: 12-11-16 15:42

onepiece 發表於 12-11-16 14:18
今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢.... ...
但今年啟思幼稚園都有好多沒有2nd in.

作者: bbeasy25    時間: 12-11-16 15:59

啓基校長話揀10%既人Second in, 但我唔知total有幾多人報. 今年啟思幼稚園好多都入唔到2nd in.
作者: 天長地久    時間: 12-11-16 16:26

我見其他topic 講,話啟基課程淺,所以好多家長都幫子女在外補習。係米真係咁淺呢?
作者: elizatyy    時間: 12-11-16 18:09

其實有適量測驗考試都可以做到愉快學習
作者: Laputa    時間: 12-11-16 20:13

elizatyy 發表於 12-11-16 18:09
其實有適量測驗考試都可以做到愉快學習
totally agree.  Sometimes it's the parents who enrolled child into school which promote happy learning, but at the same time enroll them into various tutorial classes.  It's more about attitude of the parents.
作者: 沖廁    時間: 12-11-29 07:03

作者: sophie_mama    時間: 12-11-30 13:36

...
Hi onepiece, 比較聖三一, 聖母是愉快學習嗎, 哪間程度較深? 謝

作者: onepiece    時間: 12-11-30 15:05     標題: 引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

原帖由 sophie_mama 於 12-11-30 發表
Hi onepiece, 比較聖三一, 聖母是愉快學習嗎, 哪間程度較深? 謝
兩間都會愛心培育,而聖母程度較深,孩子多數會讀得開心但功課亦不少。如果想功課少D可能聖三一少D,不過少功課當然會有trade-off 喇。

作者: JHsbb    時間: 12-11-30 17:37

啟思小學好貴, 我2個姑姐仔, 佢地以前讀啟恩小學, 2個人1個月連車費學費食都要2萬, 未計出去學野.....家中經濟一定要好好先得, 因為我叔婆係婦產科醫生, 比得起有餘, 我今年新年個時同佢拜年, 佢叫我揀啟思小學, 話啟思好好喎.........我話我得1個都仲可以比得起, 2個點頂呀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5