教育王國

標題: 書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎? [打印本頁]

作者: Kingkong6    時間: 12-9-11 23:08     標題: 書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

作者: 唔係化    時間: 12-9-11 23:13

會, 成8磅, 我真係唔忍心....

作者: faye525    時間: 12-9-12 00:21

唔會!!!!

我由K1一開始, 已經完全唔幫拎書包

佢當時有問過點解其他小朋友有人幫手拎, 我唔幫

我答: 你係咪身體有特別問題?? 唔係就自己拎!
自己的事自己做~
書包重? 我買送夠重啦~ 我唔拎啦! 你幫我拎送, 拎手袋, 再拎埋你個書包~

佢K1有扭過計喊, 我真係由得佢喊, 仲行快兩步, 佢唯有追上黎,
後尾佢聽到有人讚佢叻, 咁細個就自己拎書包, 咁佢就冇再叫我拎

所以上到小一佢都唔會要我拎, 有時都會話重既~

我咪又話: 你岩岩落校車...行返屋企五分鐘都冇....重極都係五分鐘唧, 懶你就懶啦~~
作者: vincher    時間: 12-9-12 07:25

为免弄伤脊椎,訓練他背一个書包,手挽一袋,袋中的東西係唔見咗都很易買回的!
作者: vincher    時間: 12-9-12 07:29

我又做不到楼上妈咪咁狠!所以他背書包,我替儿子拿手挽袋,或互調,千萬不要让他兩手fling fling...奉旨咁!!咪
作者: MaiGao    時間: 12-9-12 07:59     標題: 引用:唔會!!!!我由K1一開始,+已經完全唔幫拎書包

原帖由 faye525 於 12-09-12 發表
唔會!!!!

我由K1一開始, 已經完全唔幫拎書包
我都係由k1開始要個仔自己孭,除左學校派返晒d鞋、書、習作果幾日。

我平時去街市都要求仔仔幫手拎埋一份,要佢知除左自己的野要自己負責外,仲識分工合作。

作者: alice44    時間: 12-9-12 10:25

唔會.
由k1開始都係佢自由攞. 小學時, 返到學校都要佢自由背住行樓梯上課室, 唔通可以幫埋佢攞上去. 我覺得樓上#3的家長講得好啱.
作者: babybear    時間: 12-9-12 10:33     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

視乎個細路係咩身裁啦!

大大隻嘅,緊係比番佢自己拎啦~
奀奀瘦瘦嘅,就會上校車前幫佢拎住先!

作者: jefftam06    時間: 12-9-12 10:36     標題: 回覆:Kingkong6 的帖子

我都無幫小兒拿書包,但現受老婆及外母每天的壓力。她們說怕小兒身體受傷。

作者: formula0106    時間: 12-9-12 11:35

作者: bbgitau    時間: 12-9-12 12:19

我有幫他拿書包,我見到佢揹住個書包,條腰都直唔起,彎晒腰,怕會壓壞他條腰骨,我有朋友個仔就係因為書包太重,長期搞到條腰骨有事,我就唔敢博,條腰骨如果有事係一世的
作者: qkhui    時間: 12-9-12 12:27

我會幫, 因為初小生, 佢地實在負荷唔到個書包太重.
我地大人幫佢揹, 都覺得重, 何況佢地小朋友呢 ?
到大大下, 佢地自己夠力, 就唔會幫佢地.
作者: hoihoima    時間: 12-9-12 12:38

回復 Kingkong6 的帖子

My son did not request and I did not offer.
作者: marcuscyrus    時間: 12-9-12 13:23     標題: 回覆:Kingkong6 的帖子

My son's schoolbag isn't very heavy(p1), normally just2-3 books to bring.  Some books were left at school.  He has to bring his lunch and sometimes violin to school.  I never take the school stuff for him.

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-12 13:26     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

Dunno others' situation, my son is taking school bus to school.  The point of getting on schoolbus is 3 mins walking time from our building.  That means he only need to carry it for 3 mins and the time between getting off the schoolbus to his classroom.  I guess it's just like 5-10 minutes time in all.  I can't see any problem in it!

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-12 13:27     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

Dunno others' situation, my son is taking school bus to school.  The point of getting on schoolbus is 3 mins walking time from our building.  That means he only need to carry it for 3 mins and the time between getting off the schoolbus to his classroom.  I guess it's just like 5-10 minutes time in all.  I can't see any problem in it!

作者: Yhk329    時間: 12-9-12 13:36

作者: karenlyk    時間: 12-9-12 19:27     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

會咖,實在太重。

作者: 小露比*    時間: 12-9-12 19:32

因為我女早產,,身高比同齡既差好遠
個個都以為佢k2 .,....... 最細碼書包都大過佢個人
又瘦...........
作者: tws2010    時間: 12-9-12 22:38

回復 karenlyk 的帖子

Me too.  I will massage my kid's shoulder every night to sooth his pain.  School is really heavy
作者: karenlyk    時間: 12-9-13 08:13

小露比* 發表於 12-9-12 19:32

因為我女早產,,身高比同齡既差好遠
個個都以為佢k2 .,....... 最細碼書包都大過佢個人

我個女都好細粒,啲人成日以為佢係幼稚園生,唔幫佢拎於心何忍
作者: Yanamami    時間: 12-9-13 08:35

分兩袋la. 佢背書包, 我幫佢羅功課&通告袋, 飯壺. 我女怕瘀, 唔肯俾我羅書包. 若大安旨意兩手fing fing既小朋友, 心態上都太依賴, 唔係禁好. 自己既野要自己負責.
作者: 小露比*    時間: 12-9-13 09:50

karenlyk 發表於 12-9-13 08:13
我個女都好細粒,啲人成日以為佢係幼稚園生,唔幫佢拎於心何忍
我驚影響佢條腰骨.........可大可小.....
作者: 小露比*    時間: 12-9-13 09:50

我女已經手拎小息袋.........(食物盒+水壺)
作者: sukiwongsk    時間: 12-9-13 10:14

會, 我仔細粒型, 我自己拎都覺重, 真係書包大過人
我自己都有腰骨側灣問題, 我吾想自己小朋友都有, 幫他拎到佢再大一點才算吧
作者: bee918    時間: 12-9-13 13:43

K1-3書包吾重, 隻BEE可以揹得到.
上小學之後則未知, 如果書包重, 會幫下佢. 但如坐校車就無計lur.
作者: lws1019    時間: 12-9-13 14:05

其實好多人都以為仔仔讀K2, 不過我都會堅持佢自己揹番書包, 因為我唔想佢依賴同埋等佢緞練一吓.  其實仔仔N班都已經系自己揹書包啦.
作者: yu-ma    時間: 12-9-13 14:07

會, 個書包真係好重, 早上我揹. 放學去補習班 & 回家時佢自己揹.
作者: yiuyiuhk1127    時間: 12-9-13 23:22

我唔會
我鄰居個姐姐日日有工人幫佢揹書包, 而家讀中三喇
作者: maylomaylo    時間: 12-9-13 23:38     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

會,因為個書包真係超重,大人背都覺重!而且小朋友只是初小,尾龍骨很重要!

作者: 小露比*    時間: 12-9-14 00:15

yiuyiuhk1127 發表於 12-9-13 23:22
我唔會
我鄰居個姐姐日日有工人幫佢揹書包, 而家讀中三喇 ...
咁係家長同工人問題囉。。
作者: fan369    時間: 12-9-14 08:16     標題: 回覆:小露比* 的帖子

Me2

作者: miffy    時間: 12-9-14 09:23

作者: bb86    時間: 12-9-14 09:27

我會幫,實在太重
作者: jollyma    時間: 12-9-14 16:51     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

絕對會,我認為唔關咩"自己事自己做"事,係現今小學書包係唔合乎常理地重,書商其實冇必要用咁"精美"既紙張印書,那些紙質甚至根本唔適合用鉛筆寫字,寫錯咗都好難擦,本本重到好過份,,其實有好多又輕又可以印彩色既紙,唔明點解都唔用,呢班書商冇人性架。

作者: 紫蘿蘭    時間: 12-9-14 22:59     標題: 回覆:qkhui 的帖子

我會幫 (小二生),怕整傷佢條腰

我地三姊弟細時,媽媽都有幫我地攞書包,怕弄傷腰,但卻不會養成我地奉旨既性格,同樣我都有幫阿仔攞,他平時都會替我攞餸,不會因此兩手fing fing 做小爺仔,因為佢好清楚我地幫佢攞書包原因。

作者: 紫蘿蘭    時間: 12-9-14 23:04     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

幼稚園同小學個書包重量真係差好遠,佢幼稚園都係自己背的。

作者: loklok727    時間: 12-9-15 01:37

如果太重, 我會幫佢拎,
又或者有時會係佢書包拎幾本書出黎我拎, 但佢自己要咩番個書包~~
作者: yingmuffin    時間: 12-9-21 00:11     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

一定幫,唔幫先有問題,唔想自己小朋友有事。

作者: 路過的人    時間: 12-9-21 02:47

每日都會執書, 個書包足足有8-9磅, 頭幾日睇住佢揹住個書包搖下搖下咁行入禮堂到早會, 應該會重左dd, 呢幾日先行得定左d, 哎...46磅重人仔要揹住9磅重書包, 唔知點講好....
作者: Kingkong6    時間: 12-9-21 09:41     標題: 回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

我仔一向好依賴,以前唔肯揹幼稚園書包,依家小學好近屋企,佢覺得自己大個,怕人地笑佢,所以佢又肯自己揹書包。我見只需揹3分鐘路程,所以由得佢。

作者: peggy    時間: 12-9-21 10:03

miffy 發表於 12-9-14 09:23
會, 我幫佢揹我都周身骨痛

而家好多小朋友有脊柱側彎, 我都驚, 咁就一世
agree
我會幫囡囡揹書包 ,我都揹到周身骨痛
佢表姐就是揹書包太重 , 攪到背部有問題要裝"鑼絲"

朋友既囡囡都揹到脊柱側彎了,

作者: qkhui    時間: 12-9-21 12:55

依家仔仔小五, 有時見佢揹書包都會彎腰. 更何況初小, 一定要幫佢地揹
作者: jasonchloema    時間: 12-9-21 13:36

個書包實在太重了, 我唔忍心又怕佢整傷腰, 到時整傷你一世都要照顧佢, 而家幫佢拿幾年書包好過!
作者: qkhui    時間: 12-9-21 14:35

同埋我覺, 責任同有沒有能力做到係2件事
作者: jy0212    時間: 12-9-21 14:38

幼稚園時,從來吾會幫佢拿書包!反而上到初小,實在吾忍心,因書包實在太重,自己揹都覺得好重,更何況係一個6,7歲的小朋友!
作者: happyforever138    時間: 12-9-21 16:16     標題: 引用:我都無幫小兒拿書包,但現受老婆及外母每天

原帖由 jefftam06 於 12-09-12 發表
我都無幫小兒拿書包,但現受老婆及外母每天的壓力。她們說怕小兒身體受傷。

...

作者: happyforever138    時間: 12-9-21 16:17     標題: 引用:幼稚園時,從來吾會幫佢拿書包!反而上到初小

原帖由 jy0212 於 12-09-21 發表
幼稚園時,從來吾會幫佢拿書包!反而上到初小,實在吾忍心,因書包實在太重,自己揹都覺得好重,更何況係一個6,7 ...

作者: happyforever138    時間: 12-9-21 16:17     標題: 引用:依家仔仔小五,+有時見佢揹書包都會彎腰.+更

原帖由 qkhui 於 12-09-21 發表
依家仔仔小五, 有時見佢揹書包都會彎腰. 更何況初小, 一定要幫佢地揹

作者: happyforever138    時間: 12-9-21 16:18     標題: 引用:個書包實在太重了,+我唔忍心又怕佢整傷腰,+

原帖由 jasonchloema 於 12-09-21 發表
個書包實在太重了, 我唔忍心又怕佢整傷腰, 到時整傷你一世都要照顧佢, 而家幫佢拿幾年書包好過! ...

作者: happyforever138    時間: 12-9-21 16:20     標題: 引用:+本帖最後由+miffy+於+12-9-14+09:24+編輯+

原帖由 miffy 於 12-09-14 發表

會, 我幫佢揹我都周身骨痛
你是對的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5