教育王國

標題: 九龍城網, 急問? [打印本頁]

作者: chung_ma    時間: 12-4-27 21:22     標題: 九龍城網, 急問?

女兒band 1 中,填了:
乙部  : 1. 聖家 (直屬)
           2. 旅港
           3. 丘佐榮
           4. 銀禧
           5. 黃芴南
           6. 民生
           7. 培正
           8. 培道
           9. 真光

老師話將培道放第三,第四放原本放(14) 的彭學高,我十分疑惑!!!!!!!

作者: ohnono    時間: 12-4-27 22:32

若是band 1中的聖家學生,直屬位有79,另外非保留位12個。
若填聖家為乙一的話,入聖家的機會都幾大。黃笏南填第五,機會就好微,不如將民生和培正推前。

老師話培道放第三和彭學高放第四就顯得有不尋常。
第一,培道本來就是band 1生的保險選擇。好少會放這麼前的位置。第二又係句,要確定你自己的banding。但睇老師的舉動,會唔會係未能確定banding的原因,所以第一排聖家(直屬),萬一因為錯band或隨機號碼太大,而抽唔到聖家的話,第三放培道,對於band 2生來說又太後,彭學高第四可能會有機會。

對於有直屬學校的小學來說,老師可能對banding的敏感度或者計算banding的方法,或者是否願意提供banding的資料給同學,有一定程度的懷疑。

唯今之計,我就會聽老師的說話,除第一填聖家之外(其實機會已經好大只有約20同學係入唔番中學,而且有部份band 1頭的同學在自行時又可能離家出走而且成功,就算唔得,佢地亦未必會留在聖家,可能會另謀高校。這樣又走了一批,餘下的可能夠數入晒聖家),第二就填培道/真光/胡兆熾(以第二位來說,胡機會較大),第三彭學高。
作者: chung_ma    時間: 12-4-28 01:25

ohnono, Thanks a lot !

但khmama 唔係話放晒band 1 先咩????
彭學高評價如何????
作者: ohnono    時間: 12-4-28 15:00

"綽盈媽咪  79個直屬位是要分給兩間聖家小學, 每間直屬位約40個."
多謝提點,已改回。
作者: ohnono    時間: 12-4-28 15:30

chung_ma 發表於 12-4-28 01:25
ohnono, Thanks a lot !

但khmama 唔係話放晒band 1 先咩????

若是band 1的同學,盡可能填晒,但必須將熱門band 1頭的學校組合成一類,再將熱門band 1中的學校組合成一類,最後將band 1c的學校組合成一類。再按自己的喜好,選取適合的學校,每個類別選一間,然後依志願排好。他區的band 1學校因為學位少,盡可能不選擇,若有真係喜歡的,選一間一係排較前的一二位去搏希望隨機號碼好好,比別人優先選校。,否則放於band 1後band 2學校前算了。
band 1學校排好後就輪到選band 2學校,方法跟band 1學校一樣。最後就是可有可無,純粹湊數的band 3學校。

我舉個例子,華英和迦密,甚至旅港,三間各有特色,亦係本區極受歡迎的band 1學校,所以我會當佢地係band 1頭,多數同學都會考慮將此三間放在第一位,所以若放第二位的話,可能在第一輪抽韱已全部派完給同學,沒有餘位留給第二輪的學生。因此第二志願就要選次熱的band 1學校,唯有這些學校才有機會經第一輪派位後仍有餘位給第二志願的同學。

至於彭學高,我會當佢係band 2尾或者有人當是band 3頭的學校。因成績一般,而且聽到有家長講話同學經常講粗口,睇下你接唔接受到啦。上年的學校報告亦強調希望在來年,同學的德育問題有所改善。

作者: chung_ma    時間: 12-4-28 18:32

Oh !我不會揀彭學高了,學你話將培正、民生推前。
作者: apple939    時間: 12-4-28 18:44

回復 chung_ma 的帖子

Dear Chung_ma,

Your daughter is in Holy family primary school (Kowloon Tong) or (Kowloon City)?
Thanks!

作者: chung_ma    時間: 12-4-28 18:47

Kowloon Tong
作者: chung_ma    時間: 12-4-28 22:40

ohnono,

請問放培道、真光於7, 8 位正路嗎? 請指教?
作者: ohnono    時間: 12-4-28 23:09

chung_ma 發表於 12-4-28 22:40
ohnono,

請問放培道、真光於7, 8 位正路嗎? 請指教?

band 1同學正路都係6、7、8位開始放band 2學校。
作者: chung_ma    時間: 12-4-28 23:14

ohnono,

培正、民生得好少位,放5、6位冒險嗎?
作者: ohnono    時間: 12-4-29 01:10

chung_ma 發表於 12-4-28 23:14
ohnono,

培正、民生得好少位,放5、6位冒險嗎?

其實你可以看看這裡,升中選校保險線:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2380945&extra=page%3D1

有人定得保險線前,派了去band 2頭的學校,但又喪失了派去band 1學校的機會。有人定得保險線後,誰知又會派了去一間甚少band 1生就讀的band 2學校,只能與band 2學生一起。

冒險與否,好睇你對這間學校有沒有興趣,在不在乎。有興趣的,你會拼命去,那管得5、6個位。沒有興趣的,不在乎的,只求湊夠數的,唔駛我答,你都知道是冒險,機會是微。就算派得到,你可能都未必會喜歡這兩間學校的。點解唔填一間有把握的,或者好喜歡、好想去讀的學校呢。

所以冒唔冒險好睇你想唔想真係抽到這兩間學校,抽唔到的話有沒有心理準備隨時跌落band 2學校。定你想找尋你的理想的保險線,我想信你要作一次決定。

作者: Carmen2004121    時間: 12-4-29 01:10

ohnono 發表於 12-4-27 22:32
若是band 1中的聖家學生,直屬位有79,另外非保留位12個。
若填聖家為乙一的話,入聖家的機會都幾大。黃笏 ...
b1生講粗口我都見過不小,不能單以這點來評價學校好壞,這對學校不公平.
彭學高雖不算一間很好的學校,但對2/3線學生尼講算不錯.
當然如是 b1 生也不應太早選他 . 老師選他一定有原因. 這點可向老師查詢.
最終排位決定也是用家 .

作者: ohnono    時間: 12-4-29 01:41

Carmen2004121 發表於 12-4-29 01:10
b1生講粗口我都見過不小,不能單以這點來評價學校好壞,這對學校不公平.
彭學高雖不算一間很好的學校,但對2/3 ...

我之前都有比家長話過我關於講粗口的問題。他認為講粗口對佢來說係沒有問題,因原因都係有好多band 1生而家都講粗口。我覺得都,各人有各人準則。所以我今次都留一個好大的空間給各家長去考慮,所以我只係話:睇下你自己接唔接受到。如果接受到就冇問題。

撇開彭學高的問題。坦白講,我自己唔會講粗口,我並不反對別人講粗口,但我很討厭聽到別人講粗口,我覺得係侮辱了女性的尊嚴,侮辱了母親,侮辱了自己;我更加不能忍受自己的小朋友講粗口,我明白近豬者赤,近墨者黑的道理,所以我會好關心我的小朋友的群組裡有沒有人講粗口。

我都覺得一間學校好與壞亦不應該跟講粗口連在一起,因為現今社會太多功利主義,好多家長只追求學校成績,狀元越多越好就足夠。坦白講,你有幾何會見到有家長會問皇仁的校風如何?有冇家長會問女拔的校風如何?偏偏最多家長問校風的就係band 2尾和band 3的學校。

隔離版有人問伊中的校風我都覺得好出奇!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2382383&extra=page%3D1

成績、校風、學校的教育方針部份,都係家長要關注的,這些全都要看看家長自己的意願和接受程度。

作者: k_0530_a    時間: 12-4-29 02:13     標題: 回覆:ohnono 的帖子

我認識很多勞動行業朋友,他們很多都不會在公共場所隨意講粗口,他們不是不識講,只是不會隨口講。相反很多時在街看到穿著西裝骨骨的人就粗口滿天飛,相當難聼,這種現象都幾奇怪。
申報 : 我識聴,但晤講。

作者: ksw    時間: 12-4-29 17:08

上年我小朋友在間普通小學讀.老師話距B2頭我就選培正第一結果入左培正.我覺得你第3或4可以填銀喜同黃芴南都有幾會.不要更快填B2學校.除非不確定B1

作者: chung_ma    時間: 12-4-29 20:57

將培道、真光放5、6位,民生、培正放7、8,是否唔make sense ???
作者: chung_ma    時間: 12-4-30 08:12

pls help! thanks!
作者: chung_ma    時間: 12-4-30 21:22

up!!!!!!!!!
作者: 1314mama    時間: 12-4-30 21:54

chung_ma 發表於 12-4-29 20:57
將培道、真光放5、6位,民生、培正放7、8,是否唔make sense ???

如果你係band 1生,基於最差派band 2的原則,培道已經係保險線。唔好話民生、培正,就算真光都沒有機會。
作者: chung_ma    時間: 12-5-1 09:54

明天交正式form. thanks 大家,

作者: Bonnie    時間: 12-5-1 17:26

培正 100%收番自己小學生 ...民生 180 人收 142 自己小學生 ..真光都相差無幾...如果要揀有直屬嘅學校...點解唔跨區揀 band 1B / 1C 學校 ?

唔駛咁快填 Band 2 ...  因 Band 1 派第 30 間 都怏過 Band 2 派第一間 ...點解咁嘥 ??
作者: bmuimami    時間: 12-5-1 17:40     標題: 引用:培正+100%收番自己小學生+...民生+180+人收

原帖由 Bonnie 於 12-05-01 發表
培正 100%收番自己小學生 ...民生 180 人收 142 自己小學生 ..真光都相差無幾...如果要揀有直屬嘅學校...點 ...
培正唔係100%收番的,band1係,band2抽,band3冇机會

作者: chung_ma    時間: 12-5-1 20:52

其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!!
作者: bmuimami    時間: 12-5-1 21:17     標題: 引用:其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!

原帖由 chung_ma 於 12-05-01 發表
其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!!
有直屬,小朋友又band1,重煩乜呢?

作者: chung_ma    時間: 12-5-1 22:00

都唔係架,老師話齋唔係百分百保證!
作者: AlanShirley    時間: 12-5-1 22:42

作者: 20091    時間: 12-5-1 22:54

回復 AlanShirley 的帖子

甲部只有10個/8個位,
普通B1學校都沒有可能去到第二/第三,
更何況是B1 A學校

作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-5 20:24     標題: 引用:+本帖最後由+ohnono+於+12-4-28+14:59+編輯

原帖由 ohnono 於 12-04-27 發表

Ohnono: 你話聖家只有20個返唔到聖家?但後來又說得40位,咁即係點?如何得40位,咪五成都冇?就算頭十名另謀高就,咪都係得五成?

作者: ohnono    時間: 12-7-5 21:46

花仔媽咪 發表於 12-7-5 20:24
Ohnono: 你話聖家只有20個返唔到聖家?但後來又說得40位,咁即係點?如何得40位,咪五成都冇?就算頭十名另 ...
我之前話有20個返唔到聖家後來得卓盈媽咪指正,那直屬位是分給兩家聖家用。

九龍塘聖家4班大約有100個band 1同學,去分79個直屬位(100-79)=21個,得知這79個直屬位是兩間學校去分的,
所以我在下一個thread已經更正並正式多謝卓盈媽咪。

以九龍城聖家97人和九龍塘一百四十幾人的比例大約佔去79個學位的3成。即是有26個位好大機會流去九龍城聖家的band 1同學。

如果以這樣的計算,最壞的打算都是有約47個同學有機會返唔到聖家。但當然還有12個非保留位和有band 1同學會自行嘗試其他學校。

作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-5 21:52     標題: 回覆:ohnono 的帖子

你意思減去自行跳去其他b1學校,九龍城就只有26人上聖家書院?咁咪好少?

作者: ohnono    時間: 12-7-5 22:08

花仔媽咪 發表於 12-7-5 21:52
你意思減去自行跳去其他b1學校,九龍城就只有26人上聖家書院?咁咪好少?

...

這個都係估計,如果九龍城多了band 1學生上聖家,那麼九龍塘就會相對小。正如有聖家家長說,他們有部份band 1同學都會將MCS放乙部第一去抽那十多個位,然後將聖家放第二都一樣抽到,那麼代表可能有一定數量的band 1學生在自行或統一派位流失,而所謂的約100個band 1同學有可能其中已夾雜著band 2同學,不過老師唔肯講(當其時我都有懷疑過,並著家長在選校時小心,以免攪錯banding。呢個亦係一般有直屬學校的普遍做法,老師永遠唔會講真實banding你知)。所以在選校計數時,我通常都以最壞的情形去看,看看最差的情況會是甚麼,搏唔搏得過,若輸了,會是怎樣!
作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-5 22:13     標題: 回覆:ohnono 的帖子

為什麼有人同我講九龍城每年約有60人上書院,而頭十名全走哂,那麼只要考70名內便可以上到書院咁即係點?一頭霧水?

作者: ohnono    時間: 12-7-5 22:31

花仔媽咪 發表於 12-7-5 22:13
為什麼有人同我講九龍城每年約有60人上書院,而頭十名全走哂,那麼只要考70名內便可以上到書院咁 ...

因為除了那79個直屬位之外,還有那40多個自行位和10多個非保留位。如果真係沒有街外人報的話,即是有140多個位係比你地兩間學校。所以九龍塘那邊考名次在100附近和九龍城這邊考70附近(總數約170,扣除走去其他中學的應該兩校加埋有30人左右=140人左右)

好清楚,已經成幅圖畫出晒黎!

作者: wanmui    時間: 12-7-5 22:39

女兒是九龍塘聖家,不知為何她和她友好的同學也不喜歡上聖家書院,大家知否是書睆問題還是其他原因?
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-5 22:55

作者: ohnono    時間: 12-7-5 22:58

wanmui 發表於 12-7-5 22:39
女兒是九龍塘聖家,不知為何她和她友好的同學也不喜歡上聖家書院,大家知否是書睆問題還是其他原因? ...

有幾種原因:
1.悶,厭倦了同一班同學,上同一間中學,沒有新鮮感,特別是單性別的男校或女校。
2.師姐有成功例子可跳出外面的世界。
3.一般真屬學校的通病,升上中學的同學中,水準參差。

作者: ohnono    時間: 12-7-5 23:07

萬榮太太 發表於 12-7-5 22:55
大家認為多唔多人去胡兆熾排通消呢?

唔係嘛!而家叩門炸喎,唔係買樓喎!唔駛通宵咁誇張,外面咁熱,小心身體。

跟據以往恆商的經驗話比我地聽,早上六點前到就得。

題外話:如果放榜前晚係訓唔著又唔怕熱,4、5點都得加喇。

作者: k_0530_a    時間: 12-7-5 23:17     標題: 回覆:萬榮太太 的帖子

點解要排通宵?又吾係先到先收?打電話問清楚先,免得第二日做左生果報頭條!

作者: ohnono    時間: 12-7-5 23:36

k_0530_a 發表於 12-7-5 23:17
點解要排通宵?又吾係先到先收?打電話問清楚先,免得第二日做左生果報頭條!

...

因為學校只收三百個叩門申請,先到先得!

上頭條都沒所謂,最驚成晚得你一個係度等炸,又驚比人打劫,而到最後都收唔到三百個申請!
最無謂就係,跟本就唔駛叩門,但就排左一晚。
作者: k_0530_a    時間: 12-7-6 01:21     標題: 回覆:ohnono 的帖子

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-6 04:40

作者: 20091    時間: 12-7-6 19:53

女兒band 1 中,填了:
乙部  : 1. 聖家 (直屬)

放心啦!
照以往的紀錄100%入到.

作者: 20091    時間: 12-7-6 20:05

回復 花仔媽咪 的帖子

九龍城每年約有60人上書院.

如果在70左右名次有很少機會,
但就好危.

作者: wanmui    時間: 12-7-6 22:10

回復 20091 的帖子

那麼自行報哪間較好?
作者: 20091    時間: 12-7-7 09:35

那麼自行報哪間較好?

作者: wanmui    時間: 12-7-7 10:51

女兒聖家九龍塘,老師說成績是上(若把班成績分上中下),應是Band1,但不說是Band1頭/中/尾,乙部會填番聖家,但自行和甲部未能決定。女兒喜歡女校,想考協恩,上智,但我覺得難度高。協恩直資,考下無妨。自行除了上智,還有什麼選擇?
作者: chung_ma    時間: 12-7-7 15:07

回復 20091 的帖子

你囡囡也是聖家囡  !!!!!!
作者: wanmui    時間: 12-7-7 15:39

是呀!九月升小六啦,希望多多指教升中策略😃
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 18:16

作者: ohnono    時間: 12-7-7 18:28

萬榮太太 發表於 12-7-7 18:16
Ohnono,我決定不去排通消了,因胡校話咁多年嘅經驗,家長不需早一晚來排隊都交到表! ...

大家都知到叩門係一件好辛苦事,唔係靠一剎那的衝動可以支持到。既然學校要定這些規則,佢地都係跟據以往的經驗,可能志在嚇走那些無無謂謂的叩門申請姐!

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 18:50

作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-7 19:01     標題: 引用:回復+花仔媽咪+的帖子 九龍城每年約有60人

原帖由 20091 於 12-07-06 發表
回復 花仔媽咪 的帖子

九龍城每年約有60人上書院.
不是說頭十名走晒咩?咁咪即係上50人?

作者: cmvfamily    時間: 12-7-7 21:27

萬榮太太 發表於 12-7-6 04:40
咁又係,我只要入到頭四個志願就滿足,胡,五,聖和彭!

萬榮太太:
請問是否
胡x熾
五x節
聖x一 or 聖x
彭x婑??

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 21:57

作者: chung_ma    時間: 12-7-7 22:08

回復 wanmui 的帖子

可考慮油麻地真光,不過都唔易。
作者: chung_ma    時間: 12-7-7 22:19

萬榮太太:
你揀聖x一 抑或  聖x?????
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 22:33

作者: chung_ma    時間: 12-7-7 22:51

三一  (3B), 會否考慮直資香島?
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 22:59

作者: ohnono    時間: 12-7-7 23:38

萬榮太太 發表於 12-7-7 22:59
冇喎,三一唔好咩?

我都係覺得如果派去聖三x,返去叩胡,叩五或者試下叩勞工。
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-7 23:44

作者: Carmen2004121    時間: 12-7-8 00:09

回復 萬榮太太 的帖子

如是B3生派到彭是很好的結果 .
如是B2尾派到彭是正當配對 .
如是B2中/頭派到彭 , 只要能入讀精英班就更好 .
就算是入不到 . 也只是自已能力不及他人 , 不是學校的好壞 .

作者: ohnono    時間: 12-7-8 00:12

萬榮太太 發表於 12-7-7 23:44
咁如果派左彭呢?

照你的排法,入聖三x的機會比彭大。如果聖入唔到,彭當然機會微。始終彭係屬band 2成績的學校,但聖係band 3。
所以就算你係band 2,你填間band 3先,都係派這間先。

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-8 00:17

作者: ohnono    時間: 12-7-8 00:47

萬榮太太 發表於 12-7-8 00:17
我係排彭先到聖架!

sorry,係我誤會左。
都要過左五旬節這關先。五旬節理論上應排彭學高之後。我明白始終理論還理論,如果胡、五成功就跟本唔需要彭。但胡、五都不成功的話,彭機會就微。

咁我都希望你胡、五是但一間成功喇!

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-8 00:50

作者: ohnono    時間: 12-7-8 01:22

萬榮太太 發表於 12-7-8 00:50
意思是否彭本身難入過五呀?定以呀女成績唔應該排胡和五行先呢?

彭雖不至是受歡迎的band 2學校,但band 2生一定會放二、三、四位,保住個band 2位先。但五一般只會作保險之用。所以band 3生都可望有機會抽中。而band 2生多數將彭放得較五前,你可以說彭難入過五。

因此如囡囡是band 2生,正常情形下,我又會覺得應排彭先過五,況且有家長話彭轉校長,又有機會來一個轉變。當然可能要考慮地區和交通。

但如果囡囡是band 3生的話,胡機會相對細,相對入五的機會較高,但你又偏偏放五在第二位,如果五抽不中,可能跳過彭派落第四、五.....甚至更後的志願,始終彭都是band 2生的熱門2、3、4位的選擇。

所以希望你囡囡是band 2或者最多都係band 2尾的話,胡有機、五亦有機、彭都有機不過在五之後,這樣應該五比彭機會高,因五排先。

作者: cmvfamily    時間: 12-7-8 10:10

我阿仔是 b3 ,要現在研究吓點填表好? 請指教~
三一係唔係唔好呢? 校風如何呢?
彭xx是否比三一好呢?  

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-8 10:19

作者: cmvfamily    時間: 12-7-8 10:44

萬榮太太:
請問你點解無考慮鄧波波呢?
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-8 10:46

作者: ritacs    時間: 12-7-8 19:25

回復 ohnono 的帖子

ohnono,
我女是b2, 我計劃緊萬一派得不好要叩門, 想你比一些以下學校的排名意見:

香島
勞工子第
胡兆熾
彭學高
九龍塘學校
賽馬會官中
五旬節
蔡功譜

感激萬分!!

作者: Carmen2004121    時間: 12-7-8 21:55

回復 ritacs 的帖子

吾介意我想比D意見 , 我覺得你星期一打電話問清楚您想考的學校既叩門要求 , 再作安排 .
因有些學校是有指定時間先交表及資料 , 初步評核后再通知面試或筆試 .
所以這類學校只需按照指定日期及路線 , 交資料等消息就 OK . ( eg : 培道中學 )  
若緊 AR 考正要即時面試或位完即止既學校 , 這類學校就要優先處理及安排 . ( eg : 直資培基中學 )

作者: ritacs    時間: 12-7-8 22:26     標題: 回覆:Carmen2004121 的帖子

謝謝你的意見,我也準備明天打去每間問,不過都想參考排名次序,你有建議嗎?

作者: Carmen2004121    時間: 12-7-8 22:46

香島
勞工子第........抱歉 ! 這兩間直資吾太清楚

胡兆熾....1
彭學高 ....2
九龍塘學校...3

五旬節....4
賽馬會官中....4
蔡功譜....5

如一定要我選如上 , 4....看路程及要求而定 .
都係果句 , 交晒表先 . 有通知再作編排都未遲 .

作者: ritacs    時間: 12-7-8 22:49     標題: 回覆:Carmen2004121 的帖子

知道了,謝謝。

作者: Carmen2004121    時間: 12-7-8 23:00

Welcome la !
識人讀緊彭 / 九 / 賽 , 品行都算幾好 .
因選 2/3 線學校 , 我首選是校風 / 地點才到成績 .
負面評語每間都會有 . 所以地點較接近屋企 , 交通方便會好D .
起確放學都吾洗轉車去左D [ 旺 ] 區 .
成績是靠自已的 , 有本事就考入精英班 .
吾好淨係賴人地間學校成績吾好 .  

作者: ritacs    時間: 12-7-8 23:20     標題: 回覆:Carmen2004121 的帖子

我都認同你的意見,謝謝你

作者: Carmen2004121    時間: 12-7-8 23:35

阿女是 b2 . 您自選或派彩應有選培道 / 真光 / 何官 .
可能一擊即中呢 !
吾好想得太灰 . 中頭三都可收工買飛睇戲食步飛 .

作者: ritacs    時間: 12-7-8 23:40     標題: 回覆:Carmen2004121 的帖子

你講中了,希望真係可以一早收工去街街

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-8 23:41

作者: ohnono    時間: 12-7-8 23:50

ritacs 發表於 12-7-8 19:25

ohnono,

我會集中係九龍城土瓜灣這邊先,先叩胡、五,再叩直資香島和勞工子弟,如唔介意要交學費的話。

有時間的話,再叩彭學高、九龍塘或賽馬會。

最後放棄蔡功x。

作者: ritacs    時間: 12-7-9 00:08     標題: 回覆:ohnono 的帖子

謝謝意見。
如果b2叩培道,真光同何官,機會是不是微些呢?

作者: ohnono    時間: 12-7-9 00:19

ritacs 發表於 12-7-9 00:08
謝謝意見。
如果b2叩培道,真光同何官,機會是不是微些呢?

如果你有興趣這幾間的話,咁更係叩左呢幾間先啦,冇人知機會有幾多!不過我細細聲講你知,我知道上年係ek呢度好多家長話可以成功叩何官。
我地又有幾個同學成功叩何官。不過唔知是否真係咁易叩?點都好值得一試。

這邊叩埋胡先過去叩培道和真光邊啦。

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-9 00:23

作者: ohnono    時間: 12-7-9 00:36

萬榮太太 發表於 12-7-9 00:23
Onnono,我女b2尾,你估中胡和五機會高麻?

最好就係冇錯band啦。如果band 2的同學,你已經叫緊糊喇!

真係枉khmama不停在ek講,最差的同學都係派到band 3頭的學校。所以你而家都算係坐五望胡。

都係句,叩門的功夫都要準備,雖然九龍城我可以話成功率唔低,但因為banding野,真係有難有準確的推測,特別是一些邊緣人。

就算要叩門,正如我頭先講,有兩三間準備,應該萬無一失。不如試埋何官呀如有興趣,好奇怪,真係我見好多人都得喎!唔通呢區大執位執得好勵害。

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-9 06:15

作者: ritacs    時間: 12-7-9 07:39     標題: 引用:Quote:ritacs+發表於+12-7-9+00:08+謝謝意

原帖由 ohnono 於 12-07-09 發表
如果你有興趣這幾間的話,咁更係叩左呢幾間先啦,冇人知機會有幾多!不過我細細聲講你知,我知道上年係ek ...
最斃胡同真光面試撞期,我怕真光比較難入,阿女是b2,但中文一向麻麻,又冇什麼特別獎項,你會選邊間面試,咁我就慳番時間叩少另一間。

作者: 萬榮太太    時間: 12-7-9 21:55

作者: ohnono    時間: 12-7-9 22:45

萬榮太太 發表於 12-7-9 21:55
胡都唔易叩架!唉成績表返左來,最後一次成績大插水呀,今次完蛋了! ...
提議你明天都準備叩一至兩間冇咁受歡迎的學校,試下五啦,或者多一間兩間,唔好集中係胡了。反正叩門姐,得左可以唔讀的,好過真係急起上來,全部唔得都唔知點算好!

作者: cmvfamily    時間: 12-7-10 08:46

Ohnono:
Hi! 麻煩我選校時,你都俾多D意見,唔該晒~  ^^

作者: presents    時間: 12-7-10 14:57

作者: smallfoothk    時間: 12-7-10 15:34

回復 presents 的帖子

今年有難度,但不妨一試,想一想直資作後補
作者: presents    時間: 12-7-10 15:41

作者: smallfoothk    時間: 12-7-10 16:14

校風唔太差讀有介紹嗎
作者: h2dog1    時間: 12-7-11 11:55

各位

可唔可以分享一下派位結果呀?? 比我地p.5 升p.6 既家長參考一下丫, 謝謝~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5