教育王國

標題: 張祝珊 [打印本頁]

作者: nganc9    時間: 12-1-13 00:50     標題: 張祝珊

唔使面試咁型
作者: kenfu    時間: 12-1-13 07:17

作者: 雪文    時間: 12-1-13 12:36

係呀, 但我听返來佢講要全級頭五先有機會.
作者: htts    時間: 12-1-13 12:46

http://www.ccsc.edu.hk/s1dp.html

自己計計分啦!

我識人讀過, 呢間學校係好谷架!

作者: 雪文    時間: 12-1-13 12:53

睇咗唔知點計呀.
作者: htts    時間: 12-1-13 12:59

見乜就填乜囉!  大概有個概念
作者: ANChan59    時間: 12-1-13 13:46

雪文 發表於 12-1-13 12:53
睇咗唔知點計呀.

CCSC doesn't limit the number of certificates, so provide as much as you can.

For services, they also count minor reponsibility, like line rep, subject rep, English ambrassdor....... not just count class monitor, prefect......

作者: kenfu    時間: 12-1-13 20:22

作者: 雪文    時間: 12-1-13 22:23

kenfu 發表於 12-1-13 07:17
I like it

全部睇成績50%, 操行10%, 獎項20%和服務20%來計收生, 自己心裡有數是否入到, 比起要int ...

我想請問交通方面會否有困難呢 ?  同學多數是坐MTR行上去定係坐巴士去呢 ?

唔好意思, 我成日關心交通問題, 太麻煩的話六年時間好煩.

作者: 雪文    時間: 12-1-13 22:24

我係鐘意 X',mas前考晒試, 咁可以全心全意去玩, 全心全意讀書. 唔使心掛掛.
作者: ccspy    時間: 12-1-14 01:12

雪文:
校巴由小西灣至學校、炮台山MTR+天梯、天后MTR+49M小巴、巴士:529,27,25,25A,25C,41A
作者: homingm    時間: 12-1-14 18:05

今天終於交了表,交通都算OK,MTR由TKO去炮台山,跟住行路上去,全程47分鐘,可以接受。
作者: zashikibuta    時間: 12-1-14 18:17

由將軍澳過去張祝珊近過返九龍城區中學好多。學校功課唔多,但長短日制,回家做完功課,能剩下的時間有限,要好睇個小朋友能否管理好時間,否則唔係有太多時間看課外書同温習。
作者: homingm    時間: 12-1-14 23:40

回復 zashikibuta 的帖子

什麼是長短日制?
作者: ccspy    時間: 12-1-15 00:01

Day 1, 3, 5 - 8堂
Day 2, 4, 6 - 9堂

作者: homingm    時間: 12-1-15 00:47

即是說Day 2,4,6放學的時間比Day 1,3,5遲,對嗎?

作者: ccspy    時間: 12-1-15 00:59

Yes
Day 1, 3, 5 - 3.30 pm
Day 2, 4, 6 - 4.10 pm

作者: Fong23fong    時間: 12-1-19 18:19

張祝珊需要面試嗎?
作者: cktc1996    時間: 12-1-19 18:54

kenfu 發表於 12-1-13 20:22
我是今年Form 1 仔的家長, 我都想張祝珊谷下, 好過宜家仲得閒過小學. 其實, 上年在張祝珊的S1 簡介會上老 ...

你同我既感覺一樣, LS都是程况相似, 佢哋都對學生自發學習好有信心, 聖誕前放到1月尾先返學, 中間返去考吓試 "係有時間or空間俾學生去睇書or溫習", 我成日稔如果有啲勁人唔洗點溫書咪好爽

返學時間仲爽, 5-9月係夏令, 放一點半, 我仔小學返全日, 真係覺得多咗好多時間, 你想點用自己安排, 可學校課外活動,,,,出去補習...做功課...打機甚至瞓覺都得, 當然LS啲學生都係積極一族啦:loveliness:

作者: kenfu    時間: 12-1-19 19:24

作者: cktc1996    時間: 12-1-19 23:14

回復 kenfu 的帖子

不是呀, 阿仔F.1都係聖誕後1/4-1/16考(返去考個令鐘試), 直落放年假到1/30號先返, 咁我咪覺得個幾月唔洗返學囉....可能今年聖誕新年近啦...我暫時都係自己教, 仔話同學都多補習喎~~
作者: laiping    時間: 12-1-20 10:49

睇來同幾十年前我讀書的時候差唔多(時間表),但唔知而家的課外活動選擇多唔多呢,我也考慮緊亞女出年會否報母校,驚太focus on 讀書,而亞女又十分喜愛參與唔同的活動,所以...
有冇人可講多些張記的課外活動的情況?Thanks!
作者: ccspy    時間: 12-1-20 11:34

There will be an open day on 19/2/2012 from 9.30 am to 3.00 pm. You can bring your daughter to visit the alma mater and chat with the current fellow schoolmates and parents to see what is the difference between now and then.
作者: ccspy    時間: 12-1-20 18:04

學校網頁已公布今年中一自行報名人數,共444人去爭43個學位
作者: sze-yeung-dad    時間: 12-1-20 18:26

回復 ccspy 的帖子

could you please advise us the link to look at this number 444 ? it seems i am not able to find on their website. thanks.
作者: ccspy    時間: 12-1-20 22:02

http://www.ccsc.edu.hk/main.html
作者: ANChan59    時間: 12-1-20 23:14

ccspy 發表於 12-1-20 18:04
學校網頁已公布今年中一自行報名人數,共444人去爭43個學位
ccspy
It's more or less the same each year 1:10. Am I correct?

作者: bb625    時間: 12-1-21 00:22

知唔知上年有幾多人交表呀?今年競爭是否比上年大?
作者: ccspy    時間: 12-1-21 02:22

Last year was 428 fighting for 54 places
作者: laiping    時間: 12-1-21 20:30

Many thanks for your info!!

作者: bb625    時間: 12-1-22 00:17

唔係wo, 今日睇報紙話上年自行有成500份表,今年只係444份表
作者: zashikibuta    時間: 12-2-2 15:30

報紙報導不正確,去年肯定是428份,是學校公佈的,而且上年我囡囡同學係最後一分鐘交申請表,佢個號碼就是428。
作者: cellon    時間: 12-2-2 19:23

homingm 發表於 12-1-14 18:05
今天終於交了表,交通都算OK,MTR由TKO去炮台山,跟住行路上去,全程47分鐘,可以接受。 ...
由炮台山MTR行路上去都可以接受?
好腳力!

作者: ccspy    時間: 12-2-2 23:34

There is a lift and an escalator going up to Clementi Middle School and then walk up stairs and a road for about 10 minutes to CCSC.
作者: peaceandlove    時間: 12-2-5 03:16

超級谷成績的一所學校
除非孩子能力好強、時間管理很好,否則會很很很辛苦。
作者: kenfu    時間: 12-2-5 07:57

作者: ccspy    時間: 12-2-5 13:52

無需猜疑,來張祝珊家長日及開放日:19/2/2012(星期日)9.30am至3.00pm睇下實地視察,問下d學生大使同家長咪清楚曬

其實初中學生應利用空出時間睇多d書、報紙、新聞同紀錄片,唔係上到高中時對通識科便一腦草有排追

作者: cellon    時間: 12-2-5 19:36

ccspy 發表於 12-1-20 18:04
444人去爭43個學位,OK 喎。

作者: ANChan59    時間: 12-2-5 21:28

peaceandlove 發表於 12-2-5 03:16
超級谷成績的一所學校
除非孩子能力好強、時間管理很好,否則會很很很辛苦。 ...
I guess your info may be pretty outdated.
作者: peaceandlove    時間: 12-2-5 23:44

我的資料其實是二三手的,朋友跟客戶中,很多老師跟補習社導師,從這些渠道知道的。我亦有某些名校包括這家的考試卷,從中看出端倪,看到這校比較超前,種種印象出來覺得它是如此。
作者: ccspy    時間: 12-2-6 02:41

Actually strategies adopted by the school are far more important than endless drilling as expected by parents. This is the time of "eating brain".
作者: ANChan59    時間: 12-2-6 09:00

回復 peaceandlove 的帖子

I get your point.
If you found CCSC's past papers equivalent to other elite schools, do you think those schools are also focus on drilling? If not, you can't draw the conclusion.

First, I declare my interest. I am not a CCSC parents but my son applied for CCSC 6 yrs ago, I researched the school quite sometime before applying the self-discretion places, finally, my son  joined a DSS school instead of CCSC.

作者: kenfu    時間: 12-2-6 11:08

作者: CrabPincers    時間: 12-2-6 12:17

kenfu 發表於 12-2-6 11:08
我都好頭痛!! 個心忐忑不安!!
CCSC 校長's approach 是S1 讓學生愉快地適應中學的生活, 所以不會太多功課或 ...

有得HEA, 未有得佢HEA 下LAW
最緊要佢個心吾好散開
有時間, 真係看多D 課外書
我女依家中二(吾係張祝珊), 都還係樹HEA 緊....

作者: ohnono    時間: 12-2-6 12:41

學校好多時都唔需要谷d學生,單是學校收收埋埋一班尖子,而這班尖子會在不知不覺之間互相激勵。所謂谷其實係來自同學。若果你想hea,沒有人會理會你,只要交足功課就ok。
作者: ANChan59    時間: 12-2-6 13:56

No need to worry, he can 'hea' 2 yrs and start to focus in S3, he will be fine. Unless he wants to switch to IBDP at S4......
作者: cktc1996    時間: 12-2-6 14:14

ohnono 發表於 12-2-6 12:41
學校好多時都唔需要谷d學生,單是學校收收埋埋一班尖子,而這班尖子會在不知不覺之間互相激勵。所謂谷其 ...

同意呀, 好多時係阿仔緊張....我話成績ok好喎(中文小學升上去F1全英仲想點)...佢成日話 '邊好...啲同學好勁㗎" ....
我同佢講慢慢warm up 啦...要時間㗎麻.....

我覺得可以放鬆吓, 都已經入咗一線學校囉...無謂同其他學校比啦..有須要俾support同鼓勵佢 ...順其自然啦:loveliness:

作者: kenfu    時間: 12-2-6 15:11

作者: zashikibuta    時間: 12-2-6 19:43

CCSC比較着重小朋友自律,功課唔算認真多,谷係來自同學間競爭,因為大部份都係各小學尖子,自然大家都唔想輸。比起小六小女今年都好hea,連我都好hea,於是大家一齊hea,只間中提醒佢唔好心散就算啦!
作者: laiping    時間: 12-2-6 21:29

越睇越吸引!果真是愉快學習!真的一點競爭也沒有嗎?
作者: ccspy    時間: 12-2-6 23:48

應該咁睇,每學期學校已經同學生定好曬測驗考試時間同次數,初中每星期最多三科測驗,考卷頗難,其它時間給學生空間參加和搞課外活動。學生只要按著安排做便好快溶入學校文化,加快適應中學生活。因為同學間鬥心強,想hea,no way,尤其是升上高中之後, d同學會超級搏命。佢地ge目標係要入大學。
作者: carson_ma    時間: 12-2-7 02:33

我係張記舊生,當時仲係以前個校長,我F.1時(由中小升英中)初時都唔慣,就算勁谷都唔得,因為個個都咁勁,所以F.1由以前頭幾名變到廿名,好唔開心,試過唔願讀書,到F.2先習慣,考好左咋。其實考得黎間個底都唔會差,唔駛咁早谷0既。順帶一提係,張記老師好好,好盡責,就算我畢左業咁耐都會去探佢地。雖然有d都退休,新黎個d都有些係舊生,應該唔差。
作者: zashikibuta    時間: 12-2-7 16:46

應該咁講比小六嗰年,S1上學期真係算愉快上學。不過小女班主任提醒佢哋,老師同佢哋既蜜月期已經過咗,下學期老師會對佢哋嚴謹好多同要求高好多,相信真正既情況嚟緊呢個學期先知。
作者: 囧媽    時間: 12-2-7 18:45

聽說張祝珊剛考完試,請問中一的試卷深嗎?考卷會否難到好多人唔合格架
作者: ccspy    時間: 12-2-7 20:22

中一d卷唔難,上堂聽老師講,做齊功課,只要肯溫習,第一年易過關
作者: kenfu    時間: 12-2-7 20:29

作者: ccspy    時間: 12-2-7 22:34

卧虎藏龍,唔聲唔聲嚇你一驚
作者: Lavendar    時間: 12-2-8 00:42

ccspy 發表於 12-2-6 23:48
應該咁睇,每學期學校已經同學生定好曬測驗考試時間同次數,初中每星期最多三科測驗,考卷頗難,其它時間給 ...

同意, 我見亞囝呢幾日先有得hea, 見佢要測驗考試嗰排, 每日用7-8小時溫習, 所以亦都有佢 hea

作者: ccspy    時間: 12-2-8 01:00

hea一陣,回一回氣,又黎搏過
作者: ANChan59    時間: 12-2-8 01:08

My son told me that the CCSC boy in his IB class is the most hardworking student........... very discipline......
The liberal environment and so many extra-curricula activities may distract him a bit in the studying.

作者: laiping    時間: 12-2-8 10:21

Thanks for all your sharings! It seems that there are differences when compared with my old days!! Good news indeed!
作者: 囧媽    時間: 12-2-8 13:45

學校唔駛谷,班細路都咁自律,真係唔錯喎,可喜可賀

邊科可以攞到full mark 呀? 中學真係好少聽

作者: 2012mother    時間: 12-2-8 16:02

作者: presents    時間: 12-2-8 16:35

作者: zashikibuta    時間: 12-2-8 18:35

我女話老師講其他班History有人攞滿分,返而數學無人滿分喎!
作者: kenfu    時間: 12-2-8 19:23

作者: 囧媽    時間: 12-2-8 19:39

唔怪得你哋話谷係來自同學啦,100分好難攞啫,仲要係西史
作者: ohnono    時間: 12-2-8 19:59

囧媽 發表於 12-2-8 19:39
唔怪得你哋話谷係來自同學啦,100分好難攞啫,仲要係西史

重要睇埋其他同學的分數或者平均分先。如果個個同學都5、60分,而你100分就真係好勁。
不過係所謂的名校讀書,好多時會彈一兩個出來係唔出奇!

作者: carson_ma    時間: 12-2-9 00:53

除左中英文,其他科有人攞滿分都唔出奇。
作者: zashikibuta    時間: 12-2-9 13:00

呢個係事實唔怕講,上得嚟既家長都係想知事實啫!
作者: winniecws    時間: 12-2-11 04:02     標題: 引用:雪文:校巴由小西灣至學校、炮台山MTR+天梯

原帖由 ccspy 於 12-01-14 發表
雪文:
校巴由小西灣至學校、炮台山MTR+天梯、天后MTR+49M小巴、巴士:529,27,25,25A,25C,41A ...
我想請問校巴是否學校自己車,或街外接?
多人坐嗎?

作者: winniecws    時間: 12-2-11 04:03     標題: 回覆:張祝珊

如果而家讀緊中文小學,上英中有困難嗎?CCSC 多英小上嗎?

作者: kenfu    時間: 12-2-11 07:09

作者: ccspy    時間: 12-2-11 10:27

>我想請問校巴是否學校自己車,或街外接?
多人坐嗎?

Outsource to third party and there are 3 routes

作者: ccspy    時間: 12-2-11 10:46

As all students are band 1, they can do well though they come from Chinese primary schools. In fact, their English abilities are stronger than their Chinese abilities from their Pre-S1 ranking results released by school - English 90, Chinese 83, Maths 87
作者: zashikibuta    時間: 12-2-11 13:13

其實大部份學生英文都跟得上,唔需要太擔心,家長要調節心理,唔會好似小學攞好高分,有8X已經好好。
作者: winniecws    時間: 12-2-11 15:39     標題: 回覆:張祝珊

CCSC的校風聽聞是好好的,絕大部份學生都很純樸,對嗎?它入大學的比率亦很高。

作者: tommama    時間: 12-2-11 16:34

我囡讀中文小學,英文多數9x,依家係中學成績都唔錯,我覺得問題唔大。
反而佢話中文份卷好深
作者: ccspy    時間: 12-2-11 17:17

梗係要深la, 文憑試d 5張卷仲難
作者: tommama    時間: 12-2-11 18:05

佢地依家中一就已經用"啓思中國語文中三"個本書教喇
作者: ccspy    時間: 12-2-11 18:09

仲自己設計校本課程提升質素
作者: winniecws    時間: 12-2-11 20:09     標題: 回覆:張祝珊

小學操行係唔係一定要A-以上,我仔而家小三只得B+,CCSC真係我的dream school.

作者: zashikibuta    時間: 12-2-11 20:28

操行要求最少都要B+
作者: winniecws    時間: 12-2-11 20:48     標題: 引用:操行要求最少都要B+

原帖由 zashikibuta 於 12-02-11 發表
操行要求最少都要B+
希望阿仔小四五會得到更好操行分!

作者: zashikibuta    時間: 12-2-11 22:31

winniecws 發表於 12-2-11 20:48
希望阿仔小四五會得到更好操行分!

你個小朋友仲咁細,唔駛咁緊張喎!
作者: winniecws    時間: 12-2-12 02:20     標題: 引用:Quote:winniecws+發表於+12-2-11+20:48+希

原帖由 zashikibuta 於 12-02-11 發表
你個小朋友仲咁細,唔駛咁緊張喎!
唉••••在香港的教育制度下,都係早小小收集資料比較好。

作者: ANChan59    時間: 12-2-12 08:57

winniecws 發表於 12-2-12 02:20
Sooner is better, not just education....
作者: cellon    時間: 12-2-12 13:30

zashikibuta 發表於 12-2-11 20:28
操行要求最少都要B+

如果操行差到連B+都冇,絕大部分Band 1同Band 2A學校自行取錄的機會都不大。

作者: winniecws    時間: 12-2-12 15:27     標題: 引用:+本帖最後由+cellon+於+12-2-12+13:31+編輯

原帖由 cellon 於 12-02-12 發表
係囉!希望阿仔下學期唔好欠交功課喇!

作者: zashikibuta    時間: 12-2-12 21:36

winniecws 發表於 12-2-12 02:20

真係難為了家長同小朋友!
作者: carson_ma    時間: 12-2-13 01:00     標題: 引用:Quote:原帖由+zashikibuta+於+12-02-11+發

原帖由 winniecws 於 12-02-12 發表
Agree! 我仔升K1, 我都諗緊佢條路點行。或者俾佢讀番母校。

作者: winniecws    時間: 12-2-14 03:05     標題: 回覆:張祝珊

無辦法,想自己的子女行一條適合佢地的路,做父母要早些爲他們準備。

作者: winniecws    時間: 12-2-14 03:07     標題: 回覆:張祝珊

請問張祝珊會唔會好重視運動和音樂的比賽成績?

作者: ccspy    時間: 12-2-14 09:08

張祝珊只用計分制,可以計落課外活動(20%)及獎項(20%)
作者: zashikibuta    時間: 12-2-14 16:32

係升中講座時,有家長向校長問過呢個問題,校長當時回答係當兩個學生成績相同時,會考慮其他服務、奬項等因素。
作者: ccspy    時間: 12-2-15 01:53

升中章程註明:教育局成績次第(50%),品行(10%),課外活動及服務(20%),獎項(20%),不需要面試,純計分
作者: zashikibuta    時間: 12-2-15 13:02

章程係咁寫,講座時校長都好坦白講成績係首要,所以就咁回答。
作者: ccspy    時間: 12-2-15 15:21

如果家長識計數都知:50% 教育局成績次第 + 10% 品行佔成60%,就算課外活動同獎項合共贏曬都係 40%,所以成績同品行成為決定性因素
作者: ohnono    時間: 12-2-15 15:38

ccspy 發表於 12-2-15 15:21
如果家長識計數都知:50% 教育局成績次第 + 10% 品行佔成60%,就算課外活動同獎項合共贏曬都係 40%,所以成 ...

家長點會知那50%教育局成績次第的分配。是否排第一就全取50%,排第五十就1%,如此類推。
作者: zashikibuta    時間: 12-2-15 22:13

其實新高中學制下,間間B1自行都以成績行先,因為無咗會考再重新收生,唯一有自主收生就剩番自行同叩門(除咗直資同私立),都係人之常情啫!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5