教育王國

標題: 新校長與前關校長的分別 [打印本頁]

作者: FungKristy    時間: 10-10-27 17:33     標題: 新校長與前關校長的分別

不知是否以前關校長太好,所以令我覺得現在的簡校長太嚴厲!
1)現在校服要求十分嚴格.
2)功課又越來越多.
當初我選擇馬基主要是因為有關校長,因她為人十分有善很愛學生,而馬基的老師對學生也很有愛心,相信每一位家長也能感受到關校長的親切.

作者: gracelam    時間: 10-11-1 12:22

原帖由 FungKristy 於 10-10-27 17:33 發表
不知是否以前關校長太好,所以令我覺得現在的簡校長太嚴厲!
1)現在校服要求十分嚴格,不合要求便是犯校規.
2)功課又越來越多.簡校長還說功課多是必然的.
當初我選擇馬基主要是因為有關校長,因她為人十分有善很愛學生,而馬基的老師 ...

問你的小朋友幾年班?? 因為我囡囡今年小一, 所以冇得比較, so far我覺得ok.
作者: FungKristy    時間: 10-11-1 17:21

我的小朋友現在小四可能是有比較所以覺得分別很大.
而且最近還常聽到其他家長說學校對校服要求的嚴格改變而沒有正式知會家長,但卻要處罰小朋友. 大家都覺得孩子穿校服是被動的, 一般都是家長決定..如家長不知道改變又如何配合呢?

原帖由 gracelam 於 10-11-1 12:22 發表

問你的小朋友幾年班?? 因為我囡囡今年小一, 所以冇得比較, so far我覺得ok.

作者: geldschaf    時間: 10-11-3 17:46

我們一個一年級,一個二年級,只在參觀學校時見過關校長,但是印象深刻,成為讓孩子來讀基慧的主因。但是沒想到,一進來校長就退休了,非常遺憾。。。現在的感覺,確實對制服和髮飾的要求嚴格起來了(這個學期尤其明顯),而且經常由風紀指出,但是沒有通知家長何為標準,確實令人費解。學校管的方面由學生至家長義工,面面俱到,事無巨細,個人感覺有點兒over management。小朋友需要在學校學習課程,也需要有生活體驗,樣樣事情管著不讓他們做,並非一種積極的教育態度。但是,也很難說和現任校長有直接關係,因為。。。學校的很多事情,總給人無奈的感覺。功課么,確實比聽聞的多,但是,學校名聲在外,不進則退,也有為難之處。比起荃灣很多學校,進度不算快,作業不算多,我們也只能竊喜了。我覺得家長還是多爭取機會和校長或者老師溝通,表達一下我們的疑惑和期望吧!
作者: FungKristy    時間: 10-11-4 12:19

我也明白可能是因為馬基名聲现在是很受歡迎,所以令新校長要求的嚴格為怕學校名聲被退下來. 但相信選擇馬基的家長一心是希望孩子於這樣完美的學校環境中快樂地學習及成長, 而不是田鴨式的教育. 而功課越多...跟本沒有時間去學習其他. 其實一直以來孩子對學校也沒太大投訴, 但作為家長就覺得有點倦!

原帖由 geldschaf 於 10-11-3 17:46 發表
我們一個一年級,一個二年級,只在參觀學校時見過關校長,但是印象深刻,成為讓孩子來讀基慧的主因。但是沒想到,一進來校長就退休了,非常遺憾。。。現在的感覺,確實對制服和髮飾的要求嚴格起來了(這個學期尤其明顯),而且經常由風紀 ...

作者: moon11    時間: 10-11-4 21:24

每一位新校長上場, 都會面對很大壓力, 尤其是在馬基這種地區名小, 60% brand 1升中率不是白拿的, 新校長壓力之大可想而知。

作為一個小二家長, 當我和其它學校對比下, 其實馬基小朋友的功課量真的不算多, 謹及仁立的六至七成, 所以我覺得馬基尚算仁慈, 怪只能怪我們在香港教育制度下, 太著重比併分數了。

談到校服, 不知可否向校方反映, 加一件夾棉卡曲校服大褸, 夾棉卡曲褸,既輕身保暖, 又可擋風, 十分方便好用。 現在好像很多小學都有用這種夾棉卡曲大褸校服, 唯獨我們沒有, 十分奇怪。 希望小囡不用再著傳統那種又苯重, 又不保暖的傳統校服大褸。

原帖由 FungKristy 於 10-11-4 12:19 發表
我也明白可能是因為馬基名聲现在是很受歡迎,所以令新校長要求的嚴格為怕學校名聲被退下來. 但相信選擇馬基的家長一心是希望孩子於這樣完美的學校環境中快樂地學習及成長, 而不是田鴨式的教育. 而功課越多...跟本沒有 ...

作者: tramtram    時間: 10-11-6 13:52

我囡囡是小二,   小一入學時, 關校長已退休, 只是, 在幼稚園觀校時見過她與她傾啖過, 感覺她很好, 這樣令我更加想囡囡入讀馬基其中原因.

而簡校長, 在囡囡入學後, 都接觸過她 (學校旅行/義工活動......) 感覺都好好, 親力親為, 在學校開放日, 當中, 她講到想繼續學校進步, 知她都是一位積極的校長, 都是好事,  我明白, 要學校爭取好成績, 在現今教育制度下, 唔谷都唔谷........校長/老師/家長都好無奈.
另值得我欣慰, 囡囡P.1 & 2 班主任, 不單只教她學術進步, 對教導她品格德都好用心.

今年,  好明顯功課真係多左, 由其 WEEKEND, 多數OVER 10 樣, 就算下禮拜要評估, 今個禮拜都過10 樣功課, 我同囡囡都覺得有點吃力, 同時知道其他同學仔/家長都有咁感覺, 但諗深一層又唔可以怪學校, 唔付出又可來 KEEP 到好成績 (香港教育制度太注重分數了) (只想, 快些可以適應 & 盡量安排時間好同d).

至於, 服飾我同意, 今年安排有點混亂, 從呀女口中說 : {JACKET 只可著動運服時著} 我記得上年是可以在著裙時著, 有時, 涼涼著佢都幾擋風, 而家又話唔得,
同學仔家長說: 女仔一定要著有紅邊灰襪, (上年, 冬天買校服時, 問過可以著其他灰襪都得, 小朋友好緊張學校規則, 著得唔岩, 真係連門口都唔敢出, 而我地家長又唔知, 幾時變了 ......其實, 如果學校改變了, 無之前咁寬鬆, 不如出張通告啦....家長都係想小朋友著夠暖返學....唔好太嚴會好些.

原帖由 moon11 於 10-11-4 21:24 發表
每一位新校長上場, 都會面對很大壓力, 尤其是在馬基這種地區名小, 60% brand 1升中率不是白拿的, 新校長壓力之大可想而知。

作為一個小二家長, 當我和其它學校對比下, 其實馬基小朋友的功課量真的不算多, 謹及仁立 ...

作者: d2343130    時間: 10-11-16 13:29

校服方面, 那件又不方便咩背包又不保暖的校褸其實應該改為jacket. (可能校方認為jacket形式唔成體統,又唔合"大會"要求, 唔改得啦!?)

以前半日制同d書無咁大同多的年代, 就話用手提或單邊"咩"書包,家吓又怕對小朋友腰骨唔好要用背包.....著住件"紅褸"真係又硬又頂住點"咩得好呢"...

而且"家長備忘錄"說因學校位置"特殊", 如已知特殊,就唔好限死人"14c以下"先可以改穿其他"褸"啦. 大風上黎16度都可以凍過12度啦......

anyway, 已離原先學校理念, 邁向傳統教學.
作者: Gabrielma    時間: 10-11-16 14:23

昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡, 作為家長就算心不服, 也要去撲一件, 唔通叫小朋友比學校罰?  希望在未涷前可以買到, 否則小朋友好易涷病 !

本人觀點, 馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶, 如果單單要一間成績好的小學, 馬基絕對不是我唯一選擇!

而且現在的畢業生不是都在自由輕鬆的環境中成長, 也不見得成績不好, 本人絕不同意多功課 = 成績好 !  

如果校長能夠多與學生溝通, 多問 / 多聽家長聲音, 相信家長會有較大的親切感, 歸屬感, 否則家校距離愈來愈遠 !  也愈來愈邁向傳統教學.
作者: d2343130    時間: 10-11-17 00:27

一位個位"坐唔暖"及以其說的過往"業績"是以安排學校搬遷為首任的校長....本人對她的領導方針有所保留.

如因這所學校因"前人"以愉快學習下而已有一定的"入中學保證", 令其再施以"有效學習"來得到以為"更好的保證", 暫時還未出"成績表", 不知有效學習下的成敗, 不過, 可以見到的是.......小朋友有機會因此策因"失去學習興趣".

本人愚見...."愉快下可以有效的學習", "有效下未必可以愉快的學習".
作者: tramtram    時間: 10-11-17 14:51

妳問題正正是今早我同另一位家長頭痛事, 我地件紅色羽絨, 掂好呢 ?????, 另外, 如小朋友已小五, 六, 預備離校又如何好呢 ? 我相信學校執行一件新事都有佢地目的, 我地家長都要向學校反映返實質問題, 我相信學校都會好接受意見, 從而解決問題.

另一件事, 我同學校溝通中, 就是, 請一天假, 學校唔建議取功課 (又是突然改的.......) 我囡囡禮拜一請了病假, 工人姐姐到車站取唔到功課, 最終, 琴日, 連做2日功課,足足攪到10點幾, 我同呀女都好吃力, 今早, 已向學校反映, 校務處小姐話, 其實, 老師已溝通都唔使做之前抄寫功課, 但我唔覺有少都功課喎......稍後, 我會同副校都溝通下.

近期, 學校行政上確係有點混亂, 希望大家努力同學校發表意見,  明天會更好

原帖由 Gabrielma 於 10-11-16 14:23 發表
昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡,  ...

作者: tramtram    時間: 10-11-17 14:53

DELETE....................

作者: tramtram    時間: 10-11-17 17:09

各位

同副校溝通過, 學生請假一天, 唔建議取功課, 原因背後原來有很多工序, 令同班同學/校務處姐姐/校車EE/司機都帶來額外工作.

日後, 我地家長/同學仔都唔使擔心要第2天, 趕回做返功課, 因老師有了共識, 可以每天補做一樣...慢慢做返, 12月備忘錄會詳細講解....

另講開校服方面, 學校有意思轉著 "綿褸", (但今年趕唔切) 大家可以考慮會唔會買校褸啦.

原帖由 tramtram 於 10-11-17 14:51 發表
妳問題正正是今早我同另一位家長頭痛事, 我地件紅色羽絨, 掂好呢 ?????, 另外, 如小朋友已小五, 六, 預備離校又如何好呢 ? 我相信學校執行一件新事都有佢地目的, 我地家長都要向學校反映返實質問題, 我相信學校都會 ...

作者: lamlamama    時間: 10-11-17 17:28

原帖由 Gabrielma 於 10-11-16 14:23 發表
昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡,  ...

我都為呢件事煩 , 我又係舊年先買件紅色羽絨比亞囡返學 , 而家又話要著深色..... 件校褸又硬掘掘 , 亞囡而家三年級 , 前兩年件校褸都著唔夠 5 次 , 亞囡話揹書包好麻煩 , 落雨仲麻煩 , 著雨褸個陣件校褸又頂住哂
作者: YeungSiuB    時間: 10-11-18 10:59

咁點解以前安排到, 而家反而安排到呢?我覺得LOR返當日日功課起碼可以讓小朋友跟返進學習進度, 你知而家D書教得幾快架啦, 唔同佢打定底返到去都唔知老師教緊乜!

我希望學校有任何變動之前都盡早通知家長, 一D正式通告都無靠小朋友口述, 我地呢D在職媽媽都唔知學校生咩事。我囡囡舊年用的頭飾今年通通都不能用, 實在有點浪費。
原帖由 tramtram 於 10-11-17 17:09 發表
各位

同副校溝通過, 日後, 學生講假一天, 唔建議取功課, 原因背後原來有很多工序, 令同班同學/校務處姐姐/校車EE/司機都帶來額外工作, 我地家長/同學仔都唔使擔心要第2天, 趕回做返功課, 因老師有了共識, 可以每天 ...

作者: FungKristy    時間: 10-11-18 13:13

Gabrielam, 本人十分同意!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶,如果單單要一間成績好的小學, 馬基絕對不是我唯一選擇!

而且現在的畢業生不是都在自由輕鬆的環境中成長, 也不見得成績不好, 本人絕不同意多功課 = 成績好 !  

而一直以來關校長說的理念是已學生為先,但現在卻是有點背道而馳!

我也到處抓黑/藍/ 啡羽絨,但現在市面上很多羽絨都比較光身又怕學校不接受!!!真唔知點好!!!

作者: Gabrielma    時間: 10-11-18 18:57

原來大家都有好多相同的煩惱, 我囡囡今年都要買過一批頭飾, 因為學校改左policy???  我到現在也不知道女仔灰長襪是否要有二條紅界?  

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸, 咪好浪費?  

而家一日d 功課都有6-7樣, 一日唔返(每日補一樣) 咪要補足一個禮拜功課, 老師壓力不是很大 (要記住邊個小朋友要補做邊一樣功課), 而且老師同老師之間點協調?  真懷疑這樣做是否會比校車ee送功課更有效率 !

上次有家長說囡囡缺課三天, 要做差不多20樣功課, 幾嚇人 !    家長都頂唔順 !

另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise !

原帖由 FungKristy 於 10-11-18 13:13 發表
Gabrielam, 本人十分同意!!!
馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶,如果單單要一 ...

作者: YeungSiuB    時間: 10-11-19 15:22

家長須知入面都只係話可以戴藍黑(白?)色頭飾,都無規定size, 今年開始大小小既頭飾都唔可以用!

以前放假就7-8樣功課, 而家平日都7-8樣!上星期放假成十幾樣, 其實只係放多一日假, 都唔可以俾小朋友抖下!似乎想放假同小朋友出去玩下都唔可以, 去玩都要掛住d功課。

之前口頭又話淨係可以著有雙紅間灰襪, 但前幾日既通告又淨係話要著灰襪, 又無要求一定有紅間, 咁即係點呀,我都好亂呀!
原帖由 Gabrielma 於 10-11-18 18:57 發表
原來大家都有好多相同的煩惱, 我囡囡今年都要買過一批頭飾, 因為學校改左policy???  我到現在也不知道女仔灰長襪是否要有二條紅界?  

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸,  ...

作者: tramtram    時間: 10-11-22 11:16

副校都有解釋起初, 校車送功課, 係早前流感...(停課)安排, 後來, 慢慢變成現在環境.
原來, 大家都有咁多問題, 有無機會同學校傾下, 例如.....經家教會之類, 有/無媽咪係家長會委員????
我相信大家提出問題, 學校會理會的, 好似上次同副校傾安排功課佢都好 NICE, 我同佢講囡囡要補做上日功課, 攪到成11點, 佢知道後都同我" 道歉", 我都有點唔好意思.
原帖由 YeungSiuB 於 10-11-18 10:59 發表
咁點解以前安排到, 而家反而安排到呢?我覺得LOR返當日日功課起碼可以讓小朋友跟返進學習進度, 你知而家D書教得幾快架啦, 唔同佢打定底返到去都唔知老師教緊乜!

我希望學校有任何變動之前都盡早通知家長,  ...

作者: tramtram    時間: 10-11-22 11:18

另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise ! >>>> 我都等緊下聞, 靠妳報料.

原帖由 Gabrielma 於 10-11-18 18:57 發表

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸,  ...

作者: 關媽媽    時間: 10-11-22 14:03

回應功課量加增問題,我自己都感到明顯,事關我個細女都比大女以前多咗功課,以前大女真是沒甚麼補充作業之類,而家細女低年班就已經有明顯多咗呢D功課做。好唔好就兩睇,因為唔駛在坊間再買補充練習,剩做學校功課都已經用了很多時間;但是由於是功課,所以安排上不能靈活,攪到週末都唔多得閒。
另外,我都擔心新校長的管治,聽佢自己講轉過幾間學校,如果無記錯,佢次次都做唔長‧‧‧‧‧‧千祈唔好攪到D好老師都走埋!
作者: d2343130    時間: 10-11-22 17:31

但我真係好想知!!!!????
原帖由 tramtram 於 10-11-22 11:16 發表
副校都有解釋起初, 校車送功課, 係早前流感...(停課)安排, 後來, 慢慢變成現在環境.
原來, 大家都有咁多問題, 有無機會同學校傾下, 例如.....經家教會之類, 有/無媽咪係家長會委員????
我相信大家提出問題, 學校會理 ...

作者: d2343130    時間: 10-11-22 17:36

學校的教師都好好心地, 只係因官準學校sigh!!!
原帖由 關媽媽 於 10-11-22 14:03 發表
回應功課量加增問題,我自己都感到明顯,事關我個細女都比大女以前多咗功課,以前大女真是沒甚麼補充作業之類,而家細女低年班就已經有明顯多咗呢D功課做。好唔好就兩睇,因為唔駛在坊間再買補充練習,剩做學校功課都已經用了很 ...

作者: cyhk2006    時間: 10-11-22 18:31

原帖由 tramtram 於 10-11-22 11:18 發表
另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise ! >>>> 我都等緊下聞, 靠妳報料.

同意,如果因為FUNDING問題,政府無錢比學校,我都無話好說.但比個心理預備家長都好呀!
個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一年普教就有咁既成績,我相信老師比左好多心機去教小朋友.
其實點解學校唔同家長傾下.我估家長都想知咩原因上到小三,小四無普教中上.
作者: d2343130    時間: 10-11-23 10:16

官津學校!

作者: tramtram    時間: 10-11-23 11:48

係呀....自從囡囡P.1開始普教中文, D普通話進步好多, 雖然, 我自已都唔識普通話, 但聽她日常傾談/讀課文時, 好流暢又有信心.
我早前聽過主任講解過少少, 掂解可能會無了普教班, 因為驚考 TSA 成績無粵語班咁好, 我想學校都唔想咁做, 有時好無奈學校想比更合適小朋友, 但又要跟返時下教育制度遊戲方式 (下下講分, 講級數), 希望學校會有最好決定.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-22 18:31 發表

同意,如果因為FUNDING問題,政府無錢比學校,我都無話好說.但比個心理預備家長都好呀!
個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一 ...

作者: FungKristy    時間: 10-11-23 12:03

之前我有問過老師小四普中問題...主要是如小四要繼續普中,就要用普通話來做考評,為不想小朋友增加壓力,所以小四就會停辦普中.
但這是上年問現在唔知有冇改變!(現在學校每天都有改變)

原帖由 cyhk2006 於 10-11-22 18:31 發表

個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一 ...

作者: cyhk2006    時間: 10-11-23 15:24

原帖由 tramtram 於 10-11-23 11:48 發表
係呀....自從囡囡P.1開始普教中文, D普通話進步好多, 雖然, 我自已都唔識普通話, 但聽她日常傾談/讀課文時, 好流暢又有信心.
我早前聽過主任講解過少少, 掂解可能會無了普教班, 因為驚考 TSA 成績無粵語班咁好, 我想 ...

tramtram:
其實我地第幾屆普教中班呀?第一屆加下小四定小三呀?
我都明學校有壓力,不過都係果句....好可惜.我比較少聽學校行行緊普教班,到小四轉返粵語班.都未有一班升到小六...又點知中文水平會差D呢?
(不過咁....我都要讚下教普教班既老師,佢地真係有耐心同耐性,見小朋友進步咁多, 我小朋友小一時最鐘意就係中文科老師.)

作者: tramtram    時間: 10-11-23 15:56

聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我地今年係第三年普教中文, 所以來年會清晰D.
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-23 15:24 發表

tramtram:
其實我地第幾屆普教中班呀?第一屆加下小四定小三呀?
我都明學校有壓力,不過都係果句....好可惜.我比較少聽學校行行緊普教班,到小四轉返粵語班.都未有一班升到小六...又點知中文水平會差D呢?
(不過咁.... ...

作者: Gabrielma    時間: 10-11-24 13:33

都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
...

作者: cyhk2006    時間: 10-11-25 09:57

原帖由 Gabrielma 於 10-11-24 13:33 發表
都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

同意,其實我都想知有無家長會呢? 我見小一時就有,今年好似無......上下一心先最緊要.
作者: cyhk2006    時間: 10-11-25 09:59

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
...

明白.
你囡囡真搞笑.
作者: tramtram    時間: 10-11-25 10:56

有家教會.

我知道近排大家太多疑惑, 所以特地同一位執委聯絡, 希望她有機會幫我們同學校反映, 她回覆家長會同學校都時常有開會, 最近, 果次係上禮拜, 談及....送功課/校服問題...(她比我信息校長/老師/各職員都想為家長/學生做得更好)

她都叫我提提大家多些發表意見及參加家長會舉行會議/旅行/活動.....互相了解多D.  (我自已都有反思, 今年真係少參加左, 減少了溝通機會).

其實, 除了近排有點混亂(行政), 學校都有好多值得讚地方, 唔知妳知唔知老師好好人, 個別為成績唔理想同學額外補習, 他們進步了好多.....我聽後都好開心, 學校真係好好唔會放棄幫助學生. (D件事, 都要學校上下同心先得) 所以, 我地一定要團結信任學校, 校長, 老師......

大家得閒多D去返P.2傾下計, 唔好比佢沉版.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-25 09:57 發表

同意,其實我都想知有無家長會呢? 我見小一時就有,今年好似無......上下一心先最緊要.

作者: ppmon    時間: 10-11-30 19:01     標題: 回覆 1# tramtram 的文章

睇到呢個帖好開心, 終於可以訴下苦啦。

首先, 我個仔今年四年班, 都預左會多功課, 但無諗過會多咁多, 在剛過去的星期日, 居然總共有13樣功課, 中英數各4樣…  我唔知同新校長有無關係, 但真係好慘! 終於成個星期日都留係屋企做功課同溫默書.

第二, 我覺得學校有乜野改變, 應該預先通知家長,等我地會配合(例如校服)。千祈唔好粒聲唔出, 昨天仍可以做的事, 今日突然捉住個同學仔話佢唔O岩, 唔可以咁做……身為家長也無所適從!

第三, 我地做家長的, 根本無可能日日到學校, 但我會好留心學校發給我們的通告, 亦好留心每個月份的通告, 假如有乜野改變(如請病假不能取功課回家做, 平常校服不能穿運動外套等等), 請預先出通告告訴家長, 等我地可以配合, 而唔係乜都唔講就暗中執行.

最後, 我覺得, 溝通是雙方的, 希望學校日後有甚麼政策或規則上的改變, 會多點和我們家長溝通, 聽聽家長的意見才執行.

其實每個人都有自己的風格, 所以我唔會將新舊校長比較, 希望現在的校長真係做到關愛學生, 做每件事或決定時都以學生的成長和發展為重點便好了!
作者: d2343130    時間: 10-12-1 15:36

與時並進......
作者: tramtram    時間: 10-12-1 16:48

係呀, 我囡囡 P.2 假期前都超過10份....
今個學期都改變了 (禮拜日) 半日溫習, 半日係屋企附近行下 (好少離開荃灣) 生活都有點枯燥, 不過, 無計啦, 好期待聖誕假期, 但一諗起假期完後要考試就 ....
我囡囡返英文 CENTRE, 老師話荃官 (麗城) 超多功課....相比我地算少喎.

原帖由 ppmon 於 10-11-30 19:01 發表
睇到呢個帖好開心, 終於可以訴下苦啦。

首先, 我個仔今年四年班, 都預左會多功課, 但無諗過會多咁多, 在剛過去的星期日, 居然總共有13樣功課, 中英數各4樣…  我唔知同新校長有無關係, 但真係好慘! 終於成 ...

作者: jessieling    時間: 10-12-27 16:12     標題: 回復 1# tramtram 的帖子

我阿仔今年四年班,並未感到轉咗校長先會加多咗功課,反而以為升上四年班由活動敎學變成傳統敎學,不過真係有d影响咗,本來我都有買練習比佢做,就因為咁乜都無做過
而我地依一屆係無“普教中”,全靠自己外邊請普通話老師補習
阿仔就投訴依家小賣部無薯片賣
作者: kl823    時間: 10-12-27 21:17

睇到呢個帖, 原來都有家長同我一樣有'新校長'同'前關校長'的疑問.

小女今年二年級, 好明顯功課比去年多好多, 小朋友適應力強没有什麼大問題, 只是玩樂和休息時間相對地減小了!  小女都試過因生病無返兩日學, 看見她病都要趕功課, 都會回想當初讓小朋友來讀基慧的主因是活動教學, 功課不多, 而不是傳統教學的”功課多多多”!  唉!!

現在很期待一月份家長日, 希望可以同老師對話和了解多一點現在的基慧.

另校服方面, 多謝tramtram, 我真的正在考慮買唔買件新褸比小女, thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5