教育王國

標題: 求學不是求分數? [打印本頁]

作者: thomas_dad    時間: 10-3-24 22:52     標題: 求學不是求分數?

教統局的這句「求學不是求分數」口號實在是一句十分美麗的謊言!

雖不能說完全是錯,但這句說話已經和將會不知荼毒和誤導了多少人!

政府一方面鼓勵大家努力學習,強調求學不是求分數,但卻又以分數來作為唯一的衡量標準,所有事情都取決於分數的高低,這難道不是自相矛盾和自欺欺人嗎?

以上所言純粹是有感而發,如鯁在喉,不吐不快。
作者: Pelt    時間: 10-3-24 23:08

作者: Jasper_lo    時間: 10-3-24 23:18

講物"求學不是求分數", 分數一底D學校就系本默書簿CHOP上"請用心温習" 都只不過70幾分數......哎.......又唔係唔合格
作者: video_ming    時間: 10-3-24 23:43

求學不是求分數.在學校裡不是這樣.囡囡數學測驗97分,老師都要在試卷上寫三個努力.努力,努力.請問97分是沒有努力嗎?

原帖由 Jasper_lo 於 10-3-24 23:18 發表
講物"求學不是求分數", 分數一底D學校就系本默書簿CHOP上"請用心温習" 都只不過70幾分數......哎.......又唔係唔合格

作者: wisekid    時間: 10-3-25 08:30

應該咁讀

求學不, 是求分數!
作者: Pelt    時間: 10-3-25 09:30

作者: LilianLegend    時間: 10-3-25 09:59

可能佢認為出於鼓勵,
又可能覺得100分先滿意,
好睇老師本人點睇...

依我所見,
我身邊D 教書既fd,
又真係唔係個個都有正確價值觀,
有d品格唔多好,
有d發錢寒.....
anyway,
都係影響緊下一代既value.....

原帖由 video_ming 於 10-3-24 23:43 發表
求學不是求分數.在學校裡不是這樣.囡囡數學測驗97分,老師都要在試卷上寫三個努力.努力,努力.請問97分是沒有努力嗎?

作者: Terry280905    時間: 10-3-25 10:18

原帖由 Jasper_lo 於 10-3-24 23:18 發表

Yes, agree.

English dictation 84 marks alos chopped.
作者: Pelt    時間: 10-3-25 10:19

作者: heiheibbchu    時間: 10-3-25 10:22

我覺得是'上學求學問, 考試求分數'.  所以為應付考試, 點都要溫習, 操卷, 再估下考試題目, 針對小朋友的弱點出擊.  如果小朋友'醒', 就冇咁煩.
作者: ydoris    時間: 10-3-25 10:47

認同~~
考試都好似為左攞多D分先有後路..慘慘~~~溫習時先發現有D知識,學左差不多成年都未仲明白,但已考左幾次試啦..悲悲~~.

原帖由 heiheibbchu 於 10-3-25 10:22 發表
我覺得是'上學求學問, 考試求分數'.  所以為應付考試, 點都要溫習, 操卷, 再估下考試題目, 針對小朋友的弱點出擊.  如果小朋友'醒', 就冇咁煩.

作者: 黃巴士    時間: 10-3-25 10:49

原帖由 video_ming 於 10-3-24 23:43 發表

我接受到是, 是否叫他KEEP住3個努力為維持依果好成績呢???
作者: thomas_dad    時間: 10-3-25 12:22

不怕小朋友忽略了,就怕了家長也忽略了分數的重要!

原帖由 Pelt 於 10-3-25 09:30 發表
都唔知邊個諗出黎ga
小朋友聽到就開心
家長聽到就頭痛

作者: LittleKidult    時間: 10-3-25 15:59

求學? 不! 是求分數.
作者: 雪文    時間: 10-3-25 16:17

咩都以分數去評論

原帖由 Pelt 於 10-3-24 23:08 發表
"求學不是求分數"
不求分數又點入U ar

作者: 雪文    時間: 10-3-25 16:20

原帖由 heiheibbchu 於 10-3-25 10:22 發表

作者: 黃巴士    時間: 10-3-25 16:55

原帖由 雪文 於 10-3-25 16:17 發表
咩都以分數去評論mouth:" />

現實係咁, 都好無奈.
但無咗分數, 用A,B,C,D去評估, 我又覺得唔係好習慣.
作者: Jasper_lo    時間: 10-3-25 21:43

自問個仔都唔係蠢,佢係唔努力我都冇辦法, 佢只要每日用一小時去温習,就可以有好成績,佢唔做.....唉...可以點丫.....
作者: ALAL    時間: 10-3-25 23:59

分數 means fraction. Of course the statement is correct.
作者: abc...    時間: 10-3-27 18:30

作者: CFaHB    時間: 10-3-27 22:56

一早同d細路講, 呢d 唔好信 .....

反而我比個政府求職網佢地睇, 真楚 show 出, 唔同學歷, 同工都會唔同酬 .....

重有, 入 u 要夠分先有得選自己鐘意既科目 .....
作者: kiiiiiller    時間: 10-3-27 23:38

原帖由 thomas_dad 於 10-3-24 22:52 發表
教統局的這句「求學不是求分數」口號實在是一句十分美麗的謊言!

雖不能說完全是錯,但這句說話已經和將會不知荼毒和誤導了多少人!

政府一方面鼓勵大家努力學習,強調求學不是求分數,但卻又以分數來作為唯一的衡量標準,所有 ...

做父母的,不用擔心,亦不到你擔心!

讀書的一群不是我們嗎?

聰明的學生會把這句變成:

「求學不只求分數」啦。

作者: CHUCHU    時間: 10-3-29 15:47

尋日睇完鏗鏘集,有個中學生考得好低分,原來佢無交齊功課所至(中學係要計埋平時功課分的),呀媽問點解?佢話求學不是求分數,而且覺得D功課好無聊,唔想做喎! (做功課唔係責任嚟咩!可以選擇唔做?咁唔鐘意個科,米可以走堂囉!)
作者: happyvalley    時間: 10-3-29 17:31

原帖由 CHUCHU 於 10-3-29 15:47 發表
尋日睇完鏗鏘集,有個中學生考得好低分,原來佢無交齊功課所至(中學係要計埋平時功課分的),呀媽問點解?佢話求學不是求分數,而且覺得D功課好無聊,唔想做喎! (做功課唔係責任嚟咩!可以選擇唔做?咁唔鐘意個科,米可以走堂 ...

睇左節目小部份,自由和責任應該清晰,唔可以當借口。

話說回來,倒模教學與只求分數、要兩存則只可在低中存在,高中就要全力谷上大學,玩到足夠再玩得分數,都幾好乎。
作者: ANChan59    時間: 10-3-30 04:14

原帖由 kiiiiiller 於 10-3-27 23:38 發表
聰明的學生會把這句變成:
求學不只求分數」啦。

My son told me the same remark 5 years ago, when he was in P5.
作者: WowWow    時間: 10-3-30 10:59

原帖由 ANChan59 於 10-3-30 04:14 發表
My son told me the same remark 5 years ago, when he was in P5.

對呀! <求學不只是求分數>, 在資源不足的現實環境中, 有什麼會比比較分數更公平, 如果用其他作評審, 不是更危險嗎? 可能係人事關係,緊要過分數! 咁對努力,聰明攞高分嘅小朋友咪仲唔公平!  <求學不只是求分數>, 除咗努力求分數, 更重要是應該有好的學習態度!
作者: penguin_chick    時間: 10-3-30 23:38

求學不是求分數。就如︰
早睡早起、飲食定時、適量運動不是求體温是37度,而是求健康。
如果只為求37度,則不用做得這麼多,亦可達到37度,但達到37度就健康嗎?當然不是!
相反,求得健康,還怕發燒發冷嗎?
求分數,故然無可厚非,但想想在求分數的時候,可以培養到下列那些能力呢?
協作能力
溝通能力
創造力
批判性思考能力
運用資訊科技能力
運算能力
解決問題能力
自我管理能力
研習能力
作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-3-30 23:46

對, 不論升學就業也是看成績.
"求學不是求分數"應該對大/中學校長,僱主講.

原帖由 Pelt 於 10-3-24 23:08 發表
"求學不是求分數"
不求分數又點入U ar

作者: thomas_dad    時間: 10-3-31 08:09

對,求學不是求分數」這類動聽的說話應該灌輸給各大
校長、所有僱主和決定是否招請和招收的相關人士而不
是正在求學的學生,以免誤導了他們以為分數並不重要而忽略努力學習求取高分

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-3-30 23:46 發表
對, 不論升學就業也是看成績.
"求學不是求分數"應該對大/中學校長,僱主講.

作者: Kanba    時間: 10-3-31 13:42

求學求學問,考試求分數,升學一係靠成績、一係靠錢。
作者: happyvalley    時間: 10-3-31 21:49

原帖由 penguin_chick 於 10-3-30 23:38 發表
求學不是求分數。就如︰
早睡早起、飲食定時、適量運動不是求體温是37度,而是求健康。
如果只為求37度,則不用做得這麼多,亦可達到37度,但達到37度就健康嗎?當然不是!
相反,求得健康,還怕發燒發冷嗎?
求分數,故然無可厚非,但想想在 ...

所以最能夠有成就的,會係中游的成績學生,因為學會應有知識,還學會獨立思考,不會單向只求答與案,忘卻了與人合作之溝通能力。
作者: kitbebe    時間: 10-4-3 19:07

如果唔求分數, 就唔需要考試有分數啦
作者: LuckyGirl    時間: 10-4-4 23:17

agree ....中間加番標點符號就啱
原帖由 LittleKidult 於 10-3-25 15:59 發表
求學? 不! 是求分數.

作者: wingsma    時間: 10-4-4 23:45

原帖由 kitbebe 於 10-4-3 19:07 發表
如果唔求分數, 就唔需要考試有分數啦

求健康不是求37度,但係都要量下體温的!
作者: miffy    時間: 10-4-5 12:00

作者: ChakWong2001    時間: 10-5-26 03:22

原帖由 LuckyGirl 於 10-4-4 23:17 發表
agree ....中間加番標點符號就啱

你考得少几分都唔掂呀.求學唔求分數點派到Band 1...
作者: amycml    時間: 10-5-26 17:11

原帖由 雪文 於 10-3-25 16:17 發表
咩都以分數去評論mouth:" />

--> Agree! need to try making the learning/ study/ revision process more enjoyable or interesting for the children...
作者: happyvalley    時間: 10-5-26 17:21

估唔到呢個 post 又浮返上來。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5