教育王國

標題: 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! [打印本頁]

作者: Catpig    時間: 09-10-29 09:51     標題: 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊!

我,係其中一個失落嘅媽咪,可以點?振作呀!前路漫長,冷靜思考下一部應該點做,千祈唔好氣餒,加油、加油、加油!!!
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-29 10:25

Thank you very,very,very......much!

原帖由 Catpig 於 09-10-29 09:51 發表
我,係其中一個失落嘅媽咪,可以點?振作呀!前路漫長,冷靜思考下一部應該點做,千祈唔好氣餒,加油、加油、加油!!!

作者: goodboymama    時間: 09-10-29 10:36

Thank you! add oil too! don't give up! add oil more for the future!
作者: shiuchen    時間: 09-10-29 11:24

謝謝你,我也是.
退一步海闊天空,這小小的小一入學只是一次經驗,我們應該慶幸我們可以在這麼早就跟孩子一起經歷挫折.
在這次的挫敗,我也有一些體會的.
-孩子沒有漂亮的CERT;
-沒有良好的英文水準;
-沒有良好的溝通技巧(就只是個普通5歲小孩,說一句沒一句的.);
-不是就讀名校;
-爸媽只是普通中"慘",不是回流/外國國籍.
-孩子沒有特異功能.
(以上是我的感受,可以不同意,但請不用糾正我.謝謝.)
失落的爸媽們,振作,我們的孩子還是極之可愛的!
原帖由 Catpig 於 09-10-29 09:51 發表

作者: naoch    時間: 09-10-29 11:29

原帖由 shiuchen 於 09-10-29 11:24 發表
謝謝你,我也是.
退一步海闊天空,這小小的小一入學只是一次經驗,我們應該慶幸我們可以在這麼早就跟孩子一起經歷挫折.
在這次的挫敗,我也有一些體會的.
-孩子沒有漂亮的CERT;
-沒有良好的英文水準;
-沒有良好的溝通技 ...

作者: tracytang    時間: 09-10-29 11:46

好感觸.  但大家要繼續努力, 加油
作者: tpandbc    時間: 09-10-29 12:06

真的很失落.......
是否真的要名校幼稚園? 真的要打造一個只有5歲的小朋友與眾不同? 還是香港的敎育制度迫令我們這班家長瘋狂??????
作者: Joycemom    時間: 09-10-29 13:38     標題: 回覆 1# tpandbc 的文章

以平常心看待吧!我們父母在能力範圍內已盡了力幫助子女,已問心無愧,能否成事只可交給上天。
作者: Chunyan    時間: 09-10-29 13:40

加油!
作者: 榛子    時間: 09-10-29 13:45

別看低我們的小孩子... 加把勁吧!
作者: Catpig    時間: 09-10-29 14:49

我哋嘅心肝寶貝只得五歲,最基本是希望他們健康快樂地生活,如果有一間好的小學讀當然好,如果命運安排他們不是那些诐選中的幸運兒,我哋做家長嘅惟有要做得比其他家長多啲吧,如果出年9月前有offer,就當做有bonus吧!
作者: aa120520    時間: 09-10-29 17:10

Don't worry. Lifes go on......
作者: mamay    時間: 09-10-29 17:14

I still don't have any offer yet as still waiting for result announcement.

I still remember how disappointed and unhappy when I rec'd the 1st rejection letter.  It is my fault.  

However, I am proud of my sons that can enter the 2nd interviews.

Anyway, add oil!
作者: ziyi    時間: 09-10-29 17:20

不要氣餒,有家長說她申請了很多很多學校,間間都reject,唯一一間是SPCC
我相信一定會有一間最適合的學校for your kid

原帖由 Catpig 於 09-10-29 14:49 發表
我哋嘅心肝寶貝只得五歲,最基本是希望他們健康快樂地生活,如果有一間好的小學讀當然好,如果命運安排他們不是那些诐選中的幸運兒,我哋做家長嘅惟有要做得比其他家長多啲吧,如果出年9月前有offer,就當做有bonus吧! ...

作者: charlottechan    時間: 09-10-29 17:25

未到最後, 不知結果, 有些可能有好津校取錄而release位, 有些幾間都收可能會放棄私校, 直資而有位release出來.一定不可放棄
作者: Catpig    時間: 09-10-29 17:28

謝謝!我也希望我的女兒能和她一樣幸運!

原帖由 ziyi 於 09-10-29 17:20 發表
不要氣餒,有家長說她申請了很多很多學校,間間都reject,唯一一間是SPCC
我相信一定會有一間最適合的學校for your kid

作者: 猴子爸    時間: 09-10-29 17:35

我自己其实都打定输数,因为儿子实在有太多地方可以给学校叮走。。。
继续努力吧!孩子在看着我们怎样面对挑战的。想着孩子天真可爱的脸,什么都可以越过的!
彼此勉励。
作者: sweetyboy    時間: 09-10-29 17:49

add oil !  add oil !  add oil !
don't give up!
作者: monkeydog    時間: 09-10-29 17:57

I think it is also a good lesson to know what can be further improved for our kids from this process too. Anyway, they are just at an very early stage in their life. Preservance for lifelong improvement is critical for everyone's success.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-29 18:26

突然發現(真的, 自己都忘記了)原來我個仔都仲係一個offer都無.......
我只同佢考左3間, 第一間無收call話second in(比直接收reject letter好少少), 第2間, 人地收offer信, 我無份(都係直接收reject letter好少少), 第3間, 聽日有結果了, 等運到
如果真係唔得, 唯有等大抽獎啦, 可能自己住個校網唔差, 又唔唸住同人爭名校, 所以無咩特別壓力
從來同自己講, 搵學校係搵最適合, 唔係搵最top, 有呢個認知, 真係有"退一步海闊天空"既感覺
其實講到底, 無論有N個offer都好, 小朋友最終都只係會讀一間學校吧了
原帖由 monkeydog 於 09-10-29 05:57 PM 發表
I think it is also a good lesson to know what can be further improved for our kids from this process too. Anyway, they are just at an very early stage in their life. Preservance for lifelong improveme ...

作者: deebrown    時間: 09-10-29 19:21

我都好想stay positive, 但自問小囡一向非常外向、健談,K2 攞埋成績獎,英文完全無問題因為小囡是混血, 以佢 1st in 完之後,所講返出既,全部有問有答,佢亦完全冇問題講返個過程出黎.....

已經好迷失,唔知的學校要的乜了。

作者: vv518vv    時間: 09-10-29 21:16

希望在明天.不過想同其他家長講.其實讀"名牌"幼稚園既學生都唔係個個收到offer架.所以唔好咁快失望.
記住學校唔收唔等如小朋友既問題.大家做父母既要做都已經做哂了. 交由上天安排吧.

ps.不過我覺得有好多學校都唔係咁鐘意收細仔.
作者: Chincco    時間: 09-10-29 21:45

原帖由 deebrown 於 09-10-29 19:21 發表
我都好想stay positive, 但自問小囡一向非常外向、健談,K2 攞埋成績獎,英文完全無問題因為小囡是混血, 以佢 1st in 完之後,所講返出既,全部有問有答,佢亦完全冇問題講返個過程出黎.....

...

我囡囡啲情況同你囡囡差不多, 我都好迷失呀 !  
我真係好想知, 係咪因為我囡囡係12月細囡啲關係呢 ?
作者: G-Ma    時間: 09-10-29 22:11

條條大路通羅馬, 唔係一定要讀某一間學校先會成材, 大家加油!
作者: Geni    時間: 09-10-29 22:23

原帖由 deebrown 於 09-10-29 19:21 發表

...

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所以叩門入到心儀官津! 依家仲讀得幾好o忝!

所以大家唔好氣餒, 仲有大把機會o家!
作者: bobee    時間: 09-10-29 22:44     標題: 回覆 21# deebrown 的文章

hi deebrown, mine the same and speak fluent english and mandarin.  outspoken and all interviews he told me that he answered everything while the kids in his group just said i don't know.  but still no offer yet.  i also want to stay positive but one after another rejection letter, how can i still stay positive?   i sometimes think whether i have taught my kid in a wrong way?
作者: deebrown    時間: 09-10-29 22:45

Thank you ....
請問叩門應該要準備D乜呢?

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:23 發表

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所 ...

作者: deebrown    時間: 09-10-29 22:48

我個囡唔算細B,9月頭出世...
你有冇plan B?
原帖由 Chincco 於 09-10-29 21:45 發表

作者: Chincco    時間: 09-10-29 22:52

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:23 發表

我個仔舊年都係考5~6間都冇一間收, o係考學校之前, 我冇諗過會咁, 因為佢都係"非常外向,健談, 英文完全無問題".... 當時的確好失落, 唔知點解, 亦唔知點算..... 好彩最後因為佢"非常外向,健談, 英文完全無問題"所 ...

請問最後叩到邊間心儀啲小學呀 ?
作者: deebrown    時間: 09-10-29 22:53

I'm feeling exactly the same....too many "was it because..." in my head driving me nuts....
My daughter might just be too outspoken which caused her to failed....

原帖由 bobee 於 09-10-29 22:44 發表
hi deebrown, mine the same and speak fluent english and mandarin.  outspoken and all interviews he told me that he answered everything while the kids in his group just said i don't know.  but still no ...

作者: wootaitai    時間: 09-10-29 22:54

作者: Geni    時間: 09-10-29 22:56

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:45 發表
Thank you ....
請問叩門應該要準備D乜呢?

叩門其實同考直資/私校要準備o既o野差不多, 都係預早留意學校申請安排, 做定profile, 到時準時交form準時去in咁. 之不過我覺得當你經過o左考直資/私校呢一輪o既洗禮之後, 你會清楚多d自己想要間乜o野學校同你自己應該點樣答老師或校長o既提問(我in o既官津都要見家長). 我成日諗, 如果我早d識應對校長o既提問, 可能當年有機會入到唯一有2nd in 機會o個間心儀直資! 所以話經驗係要慮積o既, 呢一個階段大家都冇經驗, 錯失o左唔少大好機會, 但只要你肯從失敗中吸取經驗, 咁依家o既失落先唔會白費o既!
作者: Chincco    時間: 09-10-29 22:58

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:48 發表
我個囡唔算細B,9月頭出世...
你有冇plan B?

聽聞培正係唔收細b, 包括9月份在內, 可能有部分學校都會當9月份啲係細b.
等埋11月先啦, 如果都無offer,想唔plan B,C, D, E 都唔得啦 ! 我哋得15分啲細囡, 大抽獎已經無咩機會, 連考直資/私校都比人.....唉 ! 死啦 ! 我細囡都係12月出世架, 佢仲要無家姐咁叻, 咁可以點呀 ?
作者: bobee    時間: 09-10-29 22:59     標題: 回覆 30# deebrown 的文章

yes, maybe too outspoken?  I don't know.  kids are very spontaneous and if they know it and they will answer it innocently..poor kids..   i am waiting for gov't 1st round but of course no expectation too.  my plan b is to knock on the door in june/july after the central allocation result or just settle with the school being alloted.
作者: BB豬佬    時間: 09-10-29 23:05

hahaha, me 2, 但我深信自己的孩子是最好便足夠, 如果連自己都洩氣,小朋友係會feel到,所以我哋一齊add oil,窮途未必係絕路,絕境也可以逢生,正所謂柳暗花明又一村!!
作者: Geni    時間: 09-10-29 23:16

唔只考學校, 好多時我地都會o係失敗之後諗失敗o既原因, 呢個係好正常o既想法. 之不過我覺得學校唔收我地o既小朋友, 只有一個理由, 就係"唔適合". 至於點先適合, 每間學校對每個小朋友o既標準都會唔同, 同父母心目中o既"叻唔叻"可以一d關係都冇. 所以我覺得無論你諗到d乜o野理由都好, 都應該積極d去諗, 可以改善o既就努力去改善, 唔可以改變o既就面對o羅!

放心啦! 依家大家可能覺得時間好難過, 但當你到o左出年呢個時候大家o既小朋友做o左小學生, 你就會發現原來真正o既考驗依家先開始!
作者: naoch    時間: 09-10-29 23:17

don't blame on your sweetie la! She (and you)already done her best. Let's say may be it's fate. And let both of us keep going on......add OIL""""

原帖由 deebrown 於 09-10-29 22:53 發表
I'm feeling exactly the same....too many "was it because..." in my head driving me nuts....
My daughter might just be too outspoken which caused her to failed....

作者: muimuitsui    時間: 09-10-29 23:20

Thx for creating this topic. Of course I know I should stay clam & be neutral & support our beloved all the time...so parents suffer lots during these time. Though extremely down down down..I can't share with my daughter. Instead of telling ' u have been rejected' I prefer keep silent & tell ' let's keep on picking the suitable school' ........ poor me!
作者: makmak615    時間: 09-10-29 23:22     標題: 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊!

My boy yet to have any offer, so glad to have many encouragements.

Let's hope for the best and prepare for the worst!!!
:D :D :D :D :D :D :D :D
作者: YongXin    時間: 09-10-29 23:25

唔好覺得自己仔女係輸0左比人,只係個遊戯係咁玩,即管玩吓。

梗有一班小朋友係响interview攞高分,間間都收,但係最終每個人只會讀一間,位會陸續放出來。

另外仲有正苦0個两次派彩,呢挺玩法最適合0的牌面唔高既小朋友,好似我女呢款,怕羞細女慢熱又cool,咪又好彩頭圍15分入到心儀小學。

咁多種玩法,到暑假尾圍放埋榜先開始大執位;依家先10月,大家唔可以咁快就氣餒。
作者: Maggie422    時間: 09-10-29 23:34

我囝囝都係12月仔,暫時仲係未有好消息。我諗未必關晒大仔細仔事,同埋間間都咁多人考,況且考得直資/私校啲家長都落足心機及花咗好多錢去培育小朋友,所以競爭真係好大。平常心啦
原帖由 Chincco 於 09-10-29 21:45 發表

作者: wootaitai    時間: 09-10-29 23:37

作者: rainbowbb    時間: 09-10-30 00:13

原帖由 Chincco 於 09-10-29 22:58 發表

聽聞培正係唔收細b, 包括9月份在內, 可能有部分學校都會當9月份啲係細b.
等埋11月先啦, 如果都無offer,想唔plan B,C, D, E 都唔得啦 ! 我哋得15分啲細囡, 大抽獎已經無咩機會, 連考直資/私校都比人.....唉 ! 死啦  ...

then u better let your younger daughter to repeat 1 year to be a 'big' girl
作者: Chincco    時間: 09-10-30 00:38

我細囡今年已經讀緊k1架啦, 佢好好彩考到間好好啲幼稚園, 所以我無考慮過比佢repeat k1喎, 如果要repeat,都repeat K3啦 !
作者: tracytang    時間: 09-10-30 00:41

無錯.  今年真係多咗好多人考直資/私校

原帖由 Maggie422 於 09-10-29 23:34 發表
我囝囝都係12月仔,暫時仲係未有好消息。我諗未必關晒大仔細仔事,同埋間間都咁多人考,況且考得直資/私校啲家長都落足心機及花咗好多錢去培育小朋友,所以競爭真係好大。平常心啦 ...

作者: shiuchen    時間: 09-10-30 00:49

謝謝版主.
說得很好.
第一間唔適合時,我會想這個那個原因.然後覺得不要緊,我的孩子還是很好的.
但當間間都唔適合時,我當然還是很愛我的孩子,但也真的很想知道為什麼不同類型的學校都覺得我的孩子不適合,是不是我的孩子根本不適合讀主流學校呢?
的確,要正面,真是有難度. :(
原帖由 Geni 於 09-10-29 23:16 發表
唔只考學校, 好多時我地都會o係失敗之後諗失敗o既原因, 呢個係好正常o既想法. 之不過我覺得學校唔收我地o既小朋友, 只有一個理由, 就係"唔適合". 至於點先適合, 每間學校對每個小朋友o既標準都會唔同, 同父母心目中o ...

作者: shiuchen    時間: 09-10-30 00:50

到底今年為什麼會有這麼多人考呢?
是不是校園吸毒事件,令家長不敢報讀國際學校呢?
原帖由 tracytang 於 09-10-30 00:41 發表
無錯.  今年真係多咗好多人考直資/私校

作者: 一家三口    時間: 09-10-30 07:15

原帖由 shiuchen 於 09-10-30 00:50 發表
到底今年為什麼會有這麼多人考呢?
是不是校園吸毒事件,令家長不敢報讀國際學校呢?

請你地不要灰心,  於BK 都好多家長問選A學校還是B學校, 即是說有學位release 出黎. ADD OIL 呀....

作者: vitasoy    時間: 09-10-30 09:30

搵學校就好似拍拖結婚咁,唔係你鍾意人,人地就一定鍾意你,有d學校搶住收你個仔/女,你又未必想佢讀,總之一切自有安排。你身邊一定有朋友個仔/女入左一間唔出名/根本唔想讀的學校,不過佢又讀得開開心心或者成績好好。調轉的case都大把,入到名校先知讀得辛苦,回頭又唔捨得。放心啦,一定會有一間適合的學校預左比佢!
作者: Catpig    時間: 09-10-30 14:36

多謝咁多位Daddy 同 Mammy比我正能量,我知道我不是孤獨一人作戰。

有時撞到亞女的同學家長們,知道某某有幾多過offer時,內心是酸酸的,躲在家中廁所會哭得很厲害,不過就唔會比亞女知。
作者: bobee    時間: 09-10-30 14:58     標題: 回覆 50# Catpig 的文章

same as me, just cry in the washroom or at night inside my bed.  but definitely won't let my kid sees me.
作者: rayckng    時間: 09-10-30 16:00

原帖由 Geni 於 09-10-29 22:56 發表

叩門其實同考直資/私校要準備o既o野差不多, 都係預早留意學校申請安排, 做定profile, 到時準時交form準時去in咁. 之不過我覺得當你經過o左考直資/私校呢一輪o既洗禮之後, 你會清楚多d自己想要間乜o野學校同你自己 ...

Geni, Pls share with us what kind of questions from the Principal.
作者: Joycemom    時間: 09-10-30 16:04     標題: 回覆 2# Catpig 的文章

我只是幫我囡囡報了兩間直資,剛有一間有second in 的機會,但知道競爭十分激烈,會抱住給囡囡一個去見識的心態參與,如果失敗就參加大抽奬,去叩門,或 升小二時再考,機會真的很多,變數亦很多,唔好為了一時的失意影響情緒,會影響小朋友架!
作者: Catpig    時間: 09-10-31 00:27

有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天,right?

原帖由 Joycemom 於 09-10-30 16:04 發表
我只是幫我囡囡報了兩間直資,剛有一間有second in 的機會,但知道競爭十分激烈,會抱住給囡囡一個去見識的心態參與,如果失敗就參加大抽奬,去叩門,或 升小二時再考,機會真的很多,變數亦很多,唔好為了一時的失意影響情緒,會影響小 ...

作者: angelsecond88    時間: 09-10-31 00:56

原帖由 Catpig 於 09-10-31 00:27 發表
有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天, ...

same feeling with you

我個仔既幼稚園生活太hea喇,就係唔想咁細就谷佢,搞成今日咁
作者: Geni    時間: 09-10-31 01:19

原帖由 Catpig 於 09-10-31 00:27 發表
有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天, ...

唔開心一陣好o勒! 考小學只不過係一個開始, 考到心儀o既當然好啦, 但考唔到絕對唔等如冇哂前途, 更加唔會係累佢一生呢! 好似我個仔, 當年一間都考唔到, 曾幾何時都有諗過係咪我地準備得唔夠好, 定係心頭太高報親都幾過千人考o既學校..... 自責總有d, 但好學校仲有好多, 總有一間會收佢o既. 到時入o左小學, 如果成績好o既, 再去心儀學校考插班都係一個選擇!

依家個仔講緊小一, 仲未考試唔知佢o既成績點, 但見佢番學都幾開心, 做功課都搞得掂, 所以有時諗番轉頭, 如果當日真係俾佢考到入心儀學校, 同學仔個個都百般武術, 學校要求自然會高d, 我諗佢未必可以好似依家咁輕鬆!

另外, 我建議大家o係呢一年多培養小朋友閱讀o既興趣同習慣, 因為依家好多好多學校都好提倡閱讀, 不論直資/私校定官津都係, 如果小朋友自小有閱讀o既習慣, 唔只對之後o既學習有好處, 其實對考學校或叩門都好有用! 我地當時叩門成功有好大因素係因為我個仔鍾意睇書!
作者: Geni    時間: 09-10-31 01:25

原帖由 rayckng 於 09-10-30 16:00 發表

Geni, Pls share with us what kind of questions from the Principal.

通常校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友o既相處係點, 點培養佢等等.... 如果要準備o既, 最重要係先了解間學校, 知道學校o既方針, 呢d資料並唔難搵. 另外就係好似我之前都有提到, 要培養小朋友o既閱讀習慣, 因為好多學校都好提倡閱讀, 好鍾意收鍾意睇書o既小朋友o家!
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-31 11:47

Totally agree!

原帖由 angelsecond88 於 09-10-31 00:56 發表
same feeling with you

我個仔既幼稚園生活太hea喇,就係唔想咁細就谷佢,搞成今日咁

作者: rayckng    時間: 09-10-31 15:51

原帖由 Geni 於 09-10-31 01:25 發表

通常校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友o既相處係點, 點培養佢等等.... 如果要準備o既, 最重要係先了解間學校, 知道學校o既方針, 呢d資料並唔難搵. 另外就係好似我之前都有提到, 要培養小朋友o既閱讀習慣, 因為好 ...

Thnaks for your sharing!
作者: mamay    時間: 09-11-1 13:59

原帖由 Geni 於 09-10-31 01:19 發表

唔開心一陣好o勒! 考小學只不過係一個開始, 考到心儀o既當然好啦, 但考唔到絕對唔等如冇哂前途, 更加唔會係累佢一生呢! 好似我個仔, 當年一間都考唔到, 曾幾何時都有諗過係咪我地準備得唔夠好, 定係心頭太高報親都 ...我地當時叩門成功有好大因素係因為我個仔鍾意睇書!

Hi Geni,
How you show to the teacher or principle that your son really like to read?
作者: Geni    時間: 09-11-1 18:04

原帖由 mamay 於 09-11-1 13:59 發表

Hi Geni,
How you show to the teacher or principle that your son really like to read?

我地叩門時IN O左兩間學校, 第一間問我地放假鍾意同個仔做乜, 我地咪話同佢去公園同圖書館, 校長仲即時問個仔去邊間圖書館多O忝! 第二間就校長問我地有邊方面想多了解佢地學校(呢條係第一條問題),  我地就掉番轉話俾佢知我地有幾認識佢學校, 同校長講我地鍾意佢地學校提倡閱讀, 我地都成日同個仔睇書咁O羅! 仲有我地個PROFILE都有提到佢O既興趣係閱讀.

我個仔當年都入到英華SECOND IN, 但SECOND IN O既時候我地O既表現(包括大人同細路)都唔好, 又唔識主動搵機會同校長講我地想講O既O野, 好明顯係準備同信心不足. 自從O係O個一次吸引O左經驗之後, 我地明白面試唔一定係人地問乜你答完就算, 其實可以搵機會主動咁講多D O野, 俾對方知多D.
作者: codi    時間: 09-11-2 01:11     標題: 我已振作半年有多

各位要振作,我都未放棄。
今年的三月中,我入了醫院,經過檢查後醫生証實我有肺癌,我覺得極度傷心,心痛得難以形容,死我不害怕,我怕的和我非常傷心的,是我有一個五歲的兒子,我怕我離開他,我怕他以後要活在沒媽媽的曰子,我真是不捨得兒子,我相信孩子在每一個父母心中,都是非常重要和痛錫,我都不例外,要面對病的同時,又明白到不久的曰子後,我可能要離開他,是多麽殘酷,我的心痛得難以形容。
不過,我現在接受藥物控制,算是暫時保留到性命,同時經朋友帶我到英華堂,由四月起我便與兒子一同回英華堂崇拜,那時起,我決定與癌病一同生活,我堅持每夭上班,亦堅持教兒子功課和學習。有一天,兒子對我說,他要像表哥一樣在英華上學,我很開心,那是他自己的決定和選擇,於是我幫他報名,並開始準備面試。我很開心,兒子很努力去學習,因為那是他的夢想。
但到十月尾,我知道兒子考不到英華,我很不開心,我知道他一定很失望,因為他很喜歡英華,在過去的曰子,他很認真去練字和讀書,常常希望和表哥一同上學,但可惜入不到第二輪面試,我唯有向他説考不到,但我兒子知道後仍然嚷著讀英華,這時我內心很痛,有怪責自己幫不他,又一再覺得虧欠了兒子,感到未來我要離開他,又不可以幫他達成夢想是多麼難受。現在,我重申振作了,兒子有堅決的決定,我亦都要努力,我已去信給校長,希望他給兒子面試的機會,在我餘生中,我可以和能夠做的,就只有這樣去信給校長,這至少對兒子和本人都有所交代。
我要振作加油,加油。
各位不要放棄,各位都很了不起。
因爲孩子會因你們而驕傲的。

作者: jamesbond007    時間: 09-11-2 01:24     標題: 回覆 62# codi 的文章

作者: SumSumBB    時間: 09-11-2 06:21

原帖由 codi 於 09-11-2 01:11 發表

今年的三月中,我入了醫院,經過檢查後醫生証實我有肺癌,我覺得極度傷心,心痛得難以形容,死我不害怕,我怕的和我非常傷心的,是我有一個五歲的兒子,我怕我離開他,我怕他以後要活在沒媽媽的曰子,我真是不 ...

Codi,

你是一個好媽媽,我會為你祈禱,一切交托给主吧!天主自會照料。

寫信给校長叩門時,也可寫信給孩子,孩子一定會明白你對他的愛和因你而驕傲的。加油!

作者: shiuchen    時間: 09-11-2 07:41

codi
除了叫你加油之外,我真不知該說什麼.
我很感動!
希望你細聽神的旨意,把自己和兒子交托給神.
我常想,我們誰都不能陪伴孩子終老,總會比他先離開,如果他有了信仰,如果他認識了神,那就有神陪他了.
codi,很欣賞你!

今年的三月中,我入了醫院,經過檢查後醫生証實我有肺癌,我覺得極度傷心,心痛得難以形容,死我不害怕,我怕的和我非常傷心的,是我有一個五歲的兒子,我怕我離開他,我怕他以後要活在沒媽媽的曰子,我真是不 ...

作者: mamay    時間: 09-11-2 08:38

原帖由 Geni 於 09-11-1 18:04 發表

我地叩門時IN O左兩間學校, 第一間問我地放假鍾意同個仔做乜, 我地咪話同佢去公園同圖書館, 校長仲即時問個仔去邊間圖書館多O忝! 第二間就校長問我地有邊方面想多了解佢地學校(呢條係第一條問題),  我地就掉番轉話 ...

Thank you Geni, your sharing is very useful to me........Yes, you are right that we should proactive to "tell" more.
Do you still recall the questions of YW 2nd interview as I will have 2nd interview this weekend to meet the principle.

作者: mamay    時間: 09-11-2 08:41

Codi,
My sister also suffered from Lung cancer last year but after the treatment, so far so good.
Pls keep it up.
作者: smartcar    時間: 09-11-2 09:28

Cheer up..it is not the end of the world and there are opportunities to have the illness cure.  

Do whatever you could without regard.  School would appreciate the effort you spent on the kid and your son sure would see the love and bless you passed on him.

The end result is not matter and there is always opportunity at the next bend.  Beleive in Jesus and arrangement could be made at your kid best interest.  There is still months ahead before everthing is settled(school).  I am sure school would be moved by your sincerity and love to your kid.
作者: magiccandy    時間: 09-11-2 09:35

Codi you are really a great mom. I know you've tried your best to help and nurture your kid. He is embraced with love so I'm sure he can feel the warmth. Hope that Ying Wah can give your son one more chance. Take good care of your health. Support you!
作者: naoch    時間: 09-11-2 09:45

Codi,

誠心祝願妳能戰勝癌魔,兒子能在妳的努力下得到面試,甚至入學Chance!

一起加油

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-11-2 09:49

ADD OIL !!!

作者: mkmama    時間: 09-11-2 11:19

Codi,

Don't give up! God will bless you and your family as well. Take care.
作者: codi    時間: 09-11-2 11:25

原帖由 magiccandy 於 09-11-2 09:35 發表
Codi you are really a great mom. I know you've tried your best to help and nurture your kid. He is embraced with love so I'm sure he can feel the warmth. Hope that Ying Wah can give your son one more  ...

我會努力。
很多謝各位。我們每一個都是好媽媽,每個父母都是希望孩子們成為正道的人,我不可以説我兒子聰明,亦不敢説他是世上最美的小天使,但至少在我心中,兒子是最美的,相信每一個父母都覺得自己的孩子是心中最美。
今次兒子不是嚷著買玩具,亦不是嚷著無理的要求,難得的是他自己意願和決定,不是我為他選擇和作主,那爲何不幫他嘗試,於是我抹乾眼淚,拿著紙筆立刻替他去信校長,希望為他爭取和嘗試。
在我知道自己有病時我很徬徨,兒子學業怎算?我的丈夫要輪班工作,如果我真的要離開的時候,怎樣好?但是表哥和我姑仔已應允,如果我不在的時候代我教兒子功課和學習,我很感恩,所以如果兒子在英華讀書,就可以方便表哥和他媽媽照顧我兒子。我知道今次機會很難,但為了兒子,我不會放棄,亦會努力地活著。
多謝各位鼓勵,我會每天祈禱和努力活著的。
我會努力,各位都要振作!

作者: 金毛B媽    時間: 09-11-2 11:39

codi

加油呀, 你既努力, 上天會知道的, 我們支持你呀
作者: momochiu    時間: 09-11-2 11:55

Will pray for you!!!
God does everything for the best in your life, sometimes we might not understand, but the only thing we can do is to have faith.  So that our children will know our God.

Hope to hear the good new both from you and your kid!

作者: aa120520    時間: 09-11-2 12:00

Don't worry Codi. Never give up.
作者: naoch    時間: 09-11-2 12:44

Codi,

Please share your result here no matter how
the result is.
We will all pray for you! (eventhough I'm not a Christian).

原帖由 codi 於 09-11-2 11:25 發表

我會努力。
很多謝各位。我們每一個都是好媽媽,每個父母都是希望孩子們成為正道的人,我不可以説我兒子聰明,亦不敢説他是世上最美的小天使,但至少在我心中,兒子是最美的,相信每一個父母都覺得自己的孩子是心中最美。
今 ...

作者: Chincco    時間: 09-11-2 13:07

我會努力。
今 ...

你真係一位好勇敢啲媽媽 !
你一定要加油呀 !
作者: flostangraphy    時間: 09-11-2 14:20

dear codi,
謝謝你的分享!!
你真的開明了我的眼睛!!!
你令我明白到自己是多麼幸運及有福氣!!
我更加要珍借!!!

原帖由 codi 於 2/11/2009 01:11 發表

作者: tracytang    時間: 09-11-2 14:38

codi,

衷心支持妳.  加油, 你仔仔一定可以有好嘅result.

作者: wootaitai    時間: 09-11-2 14:54

作者: Georgette    時間: 09-11-2 16:04

Codi,

Thank u very much for sharing, take good care of yourself and god will do the rest. Hope your son will get into a good school. God bless u
作者: ziyi    時間: 09-11-2 16:10

you are the great, and God bless you

作者: bb@wonderland    時間: 09-11-2 16:25

Dear Codi,

So sorry to hear that. Really proud of you. You are a great mother.

I will pray for you and your boy. May God Bless you all.

Add oil!!

:)
作者: idy926    時間: 09-11-2 17:00

多謝你願意公開自己的事去勉勵大家,你的兒子真的很懂性,令人很感動.
祝您早日戰勝病魔!

作者: codi    時間: 09-11-2 22:02

原帖由 Georgette 於 09-11-2 16:04 發表
Codi,

Thank u very much for sharing, take good care of yourself and god will do the rest. Hope your son will get into a good school. God bless u

很多謝各位的支持和鼓勵,有時候我會安慰自己,我不是最慘的那一個,我相信遠在他方,有些人會比我不幸,至少我暫時還可以與兒子和丈夫一起生活,不是幸運嗎?有時候我又會這樣想,我雖然知道自己有病時已太遲了,但我慶幸是我生病,而不是兒子,只要兒子健康活潑,我已經覺得足夠,這也不是幸運嗎?我感恩天父賜給我餘下的曰子,我會珍惜現在的一齊,繼續可以與家人一起生活是恩典。
我會努力希望活多一些曰子,我要生命挎過四十歲。
我要努力活著,至少我不可以早過媽我媽媽離開人世。
我希望完成兒子的夢想,就是他能夠在英華上學。
你們也不要放棄!
作者: yypapa    時間: 09-11-2 22:30

Codi,

1)  There are many cases which recoved fully after treatment.   So, be strong for the treatments and do it for yourself and for your son.

2)  If you are keen on 英華,  write them a letter and tell them your story with supporting documents.    Life is full of hope !!!!

Good luck to you.  

原帖由 codi 於 09-11-2 22:02 發表

很多謝各位的支持和鼓勵,有時候我會安慰自己,我不是最慘的那一個,我相信遠在他方,有些人會比我不幸,至少我暫時還可以與兒子和丈夫一起生活,不是幸運嗎?有時候我又會這樣想,我雖然知道自己有病時已太遲了,但我慶幸是我生病,而 ...

作者: 猴子爸    時間: 09-11-2 22:38

Codi,
祝愿妳这位伟大母亲,能够跨过这大难关!妳儿子一定以妳为荣。

很多謝各位的支持和鼓勵,有時候我會安慰自己,我不是最慘的那一個,我相信遠在他方,有些人會比我不幸,至少我暫時還可以與兒子和丈夫一起生活,不是幸運嗎?有時候我又會這樣想,我雖然知道自己有病時已太遲了,但我慶幸是我生病,而 ...

作者: espana    時間: 09-11-2 22:45

Dear Codi, I admire greatly your courage  in the face of adversity.  It is something, perhaps, I could never do.  I trust that God will get you through all worries and troubles.  In the meantime, I will pray for you and your family.

作者: Catpig    時間: 09-11-3 15:23

Codi,

默默支持你,盼望你仔仔可以讀佢喜歡嘅學校!
作者: justforfunmama    時間: 09-11-4 17:55

Codi,

我不知要怎樣去安慰你, 只知道你要堅持, 為你身邊愛你的人, 包括你兒子, 這種病只會對付軟弱的人, 要堅強面對, 不要放棄! 希望在人間, 相信我們每一個知悉這事的人, 都會為你禱告, 送上無限的愛, 無限的祝禱............
作者: alcusmama    時間: 09-11-5 13:40

Codi,

Never give up, I believe God will listen to our pray. I truely hope you will get well soon and you will receive good news from Ying Wa very soon.

I will pray for you!!

我會努力。
今 ...

作者: bchi    時間: 09-11-5 14:29

codi,

你要振作堅強呀.
你唔好食雞同燕窩呀. .  

我祝你仔仔會入到英華, 而你會睇到佢小學, 中學, 大學, 碩士畢業, 仲會睇埋佢拍拖, 結婚生bb, 你會做麻麻. 你會架 ))))) 要信自己 ~!!!
作者: cutekiddy    時間: 09-11-5 14:39

codi

加油!我地會祝福你同你嘅屋企人!無論如何,有你呢個媽咪你仔仔足已自豪!

祝你仔仔入到一間理想學校同你早日康復!
作者: 靚太太    時間: 09-12-16 01:41

作者: 木村一真    時間: 09-12-16 02:13

Codi,

So touching and Don't give up !!!

Add Oil and I will pray for u !!!

God bless U and Good Luck !!
作者: intshea    時間: 09-12-16 10:28     標題: 塞翁失馬 焉知非福

世事難料,塞翁失馬 焉知非福 可能寶物尋底

祝各位未有offer的朋友身體健康及早日有著落。
作者: intshea    時間: 09-12-16 11:01     標題: 不要放棄 不是為自己而是為兒子活下去

其實我也有癌病,而且是幾個月前才發現,阿仔一路面試時我都無辦法幫佢補習同打氣。誠言,現在有無offer並不太重要,因為孩子身體健康才是最重要。我們常以為世上很多事都順理成章,例如健康,其實並非如此。對此我亦感慨良多,對我而言,只要自己一息尚存也要樂觀為家人努力活下去。希望你不要太負面,一心想著兒子的未來,病一定會好番,而且現時的醫學水平即使末期肺癌亦有不少有效標靶治療可以根治。病人的心理狀態是決定成敗的關鍵因素。請放開心結,把命運交與上蒼決定,現在只多想想兒子的事,作為你的推動力,合力以赴,一定可以做得到。大家都加油。

作者: f0569    時間: 09-12-16 11:11

長路漫漫, 這只是小孩子的一小步, 怎能定終生呢. 有許多成功人士亦不是出自名校. 能入讀名校的, 亦不代表什麼.作為家長的, 自己亦要有良好的心理狀態.

天無絕人之路, add oil

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5