教育王國

標題: 插班生有問題想問現任家長 [打印本頁]

作者: pamelaywy    時間: 13-7-14 12:17     標題: 插班生有問題想問現任家長

小兒今年有幸成功插班, 加入喇沙大家庭. 由於暫時未有內聯網login, 有些問題想請教現任家長
本身還未決定坐校車還是自行坐車
1. 想知道課外活動是否沒有校車接嗎 ?
2. 校車可以只坐半程 (返學)?
3. 校車是否要坐整個學期? 還是續月計 ?
4. 課外活動是否冬令時間才開始 ?
5. 想知管弦樂團或音樂學會多在星期幾 ?
6. 星期六上午有課外活動嗎 ? 大概有甚麼 ?

謝謝

作者: apsm    時間: 13-7-14 15:06     標題: 引用:小兒今年有幸成功插班,+加入喇沙大家庭.+由

作者: pamelaywy    時間: 13-7-14 15:44

小兒插小四.
沒有什麼特別成功經驗, 孩子成績只算中上, 有學樂器及一些演出經驗
作者: joemyt    時間: 13-7-14 16:16

緊係得啦, 不過都要比足錢!
3. 校車是否要坐整個學期? 還是續月計 ?
車費係每個月清. 至於你今個月坐, 下個月又唔坐, 緊係無問題啦. 但如果後個月你又想坐返, 就未必有得你坐啦!
4. 課外活動是否冬令時間才開始 ?
10 月開始
5. 想知管弦樂團或音樂學會多在星期幾 ?
不知道,  sorry!
6. 星期六上午有課外活動嗎 ? 大概有甚麼 ?
我知道的有童軍/籃球/足球/劍擊.

作者: pamelaywy    時間: 13-7-14 17:37

回復 joemyt 的帖子

Thanks, joemyt!
作者: apsm    時間: 13-7-14 18:45

作者: Arlene    時間: 13-7-15 12:19

回復 pamelaywy 的帖子

School Senior Band practice was held on Tuesday in the past few years.

作者: billyyanst    時間: 13-7-15 15:01     標題: 回覆:插班生有問題想問現任家長

管弦樂團係星期四,中樂團星期五

作者: billyyanst    時間: 13-7-15 15:02     標題: 引用:小兒插小四.沒有什麼特別成功經驗,+孩子成

原帖由 pamelaywy 於 13-07-14 發表
小兒插小四.
沒有什麼特別成功經驗, 孩子成績只算中上, 有學樂器及一些演出經驗 ...
你小朋友玩邊種樂器?

作者: pamelaywy    時間: 13-7-15 15:25

Thanks! Arlene and billyyanst!
小兒拉cello. 在舊校管弦樂團和中樂團也有參與
作者: tomarry    時間: 13-7-15 16:08

請問紅十字會及童軍星期幾?
作者: bb2    時間: 13-7-15 16:54

joemyt 發表於 13-7-14 16:16

我仔仔以前都只係坐放學果程, 大概係比全程車費2/3度...不過無坐好耐, 唔知而家有冇改到?
作者: joemyt    時間: 13-7-15 20:43

無見過無聽過學校有 red cross. 童軍就係每個 Sat 早上.

Sorry! 校車真係要個別問學校, 抱歉!
作者: chez    時間: 13-8-8 16:48

回復 pamelaywy 的帖子

小兒也是插班生, 想請教現任家長以下:

(1) 請問小朋友的黑色皮帶可以去那兒買 ? 你地用什麽款式 ? 阿仔未用過, 我擔心阿仔去洗手間時攪吾掂.

(2) 是否開學前自行去映學生相和把照片貼在手冊上
? –般藍色背景可以嗎 ? Apart from handbook, 還要用照片嗎 ?

(3) 已買咗exercise books, 但初頭天要帶幾多回校呢 ?

(4) 幾時會知班別, 學号, timetable and school calendar, schoolintranet 的login and password呢?

(5) 學長可否到網上睇每日的功課 ?

(6)  是否兩次小息時, 所有同學要離開課室 ? 甘佢地通常可以去邊 ? 例如playground和 library 可以嗎?

(7) 是否兩次小息都可以吃少少野 ? 你地係米通常為小朋友預備食物盒和水樽, 然後用細袋仔裝住 ? 學校有水機俾同學加水嗎 ?

(8) visual arts 堂要帶什麽 ?

(9) One of the summer holiday homeworks is to read two storiesin the Wide Range Starters, and students are required to prepare for a homereading quiz.
其實係默書, 定還是要記古仔的內容,or both ?

作者: joemyt    時間: 13-8-8 19:59

回復 chez 的帖子

(1) 請問小朋友的黑色皮帶可以去那兒買 ? 你地用什麽款式 ? 阿仔未用過, 我擔心阿仔去洗手間時攪吾掂.  太子道火車橋底 "金X" 最簡單的款式, 幾十蚊

(2) 是否開學前自行去映學生相和把照片貼在手冊上   
? –般藍色背景可以嗎 ? Apart from handbook, 還要用照片嗎 ?
我個仔用藍色底, 除了守冊, 仲有學歷表, 一打有剩

(3) 已買咗exercise books, 但初頭天要帶幾多回校呢 ? 頭幾日睇手冊, 老師叫帶幾多本就幾多本, 唔駛帶晒

(4) 幾時會知班別, 學号, timetable and school calendar, schoolintranet 的login and password呢? 學校話今年要8月尾上內聯網睇, 但去年試過開左學仲有改! 你未有 login password, 可能要打返學校問, 因為而家我地都只能 check 到自己嗰一班

(5) 學長可否到網上睇每日的功課 ? 可以, 但不能盡信, 都係要亞仔寫清楚

(6)  是否兩次小息時, 所有同學要離開課室 ?  甘佢地通常可以去邊 ? 例如playground和 library 可以嗎? 通常去圖書館/電腦室(P.1 Mon , P.2 Tue....) /地下操場. (五六年級另有安排有時上頂樓禮堂)

(7) 是否兩次小息都可以吃少少野 ? 是  你地係米通常為小朋友預備食物盒和水樽 , 然後用細袋仔裝住 ? 學校有水機俾同學加水嗎 ? 我係, 因為費是亞仔買埋D無謂零食. 學校有水機

(8) visual arts 堂要帶什麽 ? 學校會有張 list 叫你帶乜, 放心

(9) One of the summer holiday homeworks is to read two storiesin the Wide Range Starters, and students are required to prepare for a homereading quiz.
其實係默書, 定還是要記古仔的內容,or both ? 唔係默書, 係小型測驗, 無長答, 只要了解個故仔, 無大問題

作者: chez    時間: 13-8-9 07:28

好清楚啊, 非常多謝你 !!!  

作者: munce    時間: 13-8-9 12:10

金X - belt $35 real leather
I just went there this morning to buy a new dress for my daughter.
作者: tomarry    時間: 13-8-9 16:38

想問游泳堂要穿校泳褲?邊到買呢?
謝謝
作者: joemyt    時間: 13-8-9 23:25

小一小二無游泳堂. 如果要上 swimming lesson, 就帶自己的泳褲/大無巾/拖鞋/泳鏡 便可, 學校無指定款式.

另外金X的所謂真皮皮帶, 一年壽命, 爆皮. 但因為褲的皮帶耳仔不大, 所以想買條靚D都穿唔落, 所以都係金X整條幾十蚊, 用爛就換過條.

另建議各位做定D 姓名 sticker 及可熨貼的 name tape, 在所有個人物品貼上, 好似校褸/冷衫/水壺/校呔等.因為D仔真係好大頭蝦 !
作者: tomarry    時間: 13-8-10 08:14

多謝晒!
小兒插班P5,可以穿自己泳褲沙灘褲。
作者: InitialD    時間: 13-8-10 12:17

沙灘褲, go to 沙灘?

作者: chez    時間: 13-8-10 15:36

that means students have to attend swimming lessons at school from P.3 onwards ? for summer months only ?

作者: joemyt    時間: 13-8-10 16:03

don't worry! only 2 lessons overall the year.
作者: babie2    時間: 13-8-10 20:16     標題: 回覆:joemyt 的帖子

作者: KHbaby    時間: 13-8-11 00:31

點解打了兩次messages都睇唔到嘅? 但係出面又寫了我是最後留言個個!!!
作者: KHbaby    時間: 13-8-11 00:35

joemyt 發表於 13-8-10 16:03
don't worry! only 2 lessons overall the year.
請問如不識游水咁點上呢兩堂呀? 可坐在一旁不用游嗎? OR老師expected個個都要已經識游呢? 家長要通知學校亞仔不懂游水嗎? thank you!!!
作者: jefftam06    時間: 13-8-11 07:33     標題: 回覆:KHbaby 的帖子

理論上LA SA仔識游水才能畢業

作者: chez    時間: 13-8-11 15:11

ic, thank you.  

作者: joemyt    時間: 13-8-12 00:08

識游水的一群, 唔識游的另一群, 唔會撈埋一齊.

至於你話唔識游點算? 我就覺得游水只係求生技能, 亦好講求個人膽量. 我個仔升P.6啦, 仲未識游, 我都無計! 我就唔信唔識游水唔比我個仔過馬路啦 ! 不過咁講, 當然就識好過唔識啦, 無咁肉酸嘛!

作者: KHbaby    時間: 13-8-12 10:10     標題: 引用:識游水的一群,+唔識游的另一群,+唔會撈埋一

原帖由 joemyt 於 13-08-12 發表
識游水的一群, 唔識游的另一群, 唔會撈埋一齊.

至於你話唔識游點算? 我就覺得游水只係求生技能, 亦好講求 ...
thank you!!!

作者: jefftam06    時間: 13-8-12 17:38

Joemyt: Yes , you are right!
作者: InitialD    時間: 13-8-12 22:34

If cannot swim=> fail in PE but I think PE is not count towards the final marks.

作者: chez    時間: 13-8-16 00:03

不好意思, 仲想問下平日工課, 除了作業外, 還要做額外的工作紙, 週記 和閱書報告嗎 ?

另外, 長假期除了要温考式外, 一般有幾多樣工課做呢 ?

如1st term 是Jan 考, 甘新年假又是否可去旅行 ?
作者: jefftam06    時間: 13-8-16 08:07

回復 chez 的帖子

, 除了作業外, 還要做額外的工作紙, 週記 和閱書報告嗎 ?----有的,但不是每星期都有

另外, 長假期除了要温考式外, 一般有幾多樣工課做呢 ?
----不是太多。校長強調新學期減少抄寫工作

如1st term 是Jan 考, 甘新年假又是否可去旅行 ?
---農曆新年是可去旅行。

作者: joemyt    時間: 13-8-16 08:11

1) 作業反而係次要,工作紙先至係精髓。無週記,但讀書報告只有長假期才有。

2) 長假期功課多到嘔!

3) 去旅行就個人喜好,除咗暑假前不准請假去旅行之外,幾時都去得,只要有錢便可以。
作者: chez    時間: 13-8-16 19:53

謝謝你們, jefftam06 and joemyt.

oh, 都預左多功課的了, 單看暑期作習業就知了.   hope that 新學期真的可以減少抄寫工作

作者: jefftam06    時間: 13-8-16 21:32     標題: 回覆:chez 的帖子

my son is just from p1 to p2.  May be cannot represent the whole School.  
But for the summer holiday homework,  I agree that really too much..

作者: joemyt    時間: 13-8-17 00:56

回復 jefftam06 的帖子

Summer holiday homework 其實唔係多, 好多仔在放暑假前都已經做晒三本, 因為佢地要玩, 就要付出雙倍時間! 反而我唔想亞仔在暑假太得閒太 Hea !!! 尤其係 升小六, 要 keep 住團火, 我仲 "送" 左本英文數比佢做, 等佢試下過馬路後英文數的模式.

前人的經驗, 暑假太過 Hea, 開學之後有機會變第二個人, 係真事!

最緊要自己調教下, 平衡一下玩同學習的時間. 話晒都係暑假, 玩多過做啦!

作者: chez    時間: 13-8-17 09:49

summer holiday homework can be finished be4 holiday starts, wow, that's so quick and impressive !!!  
作者: 霖霖B媽咪    時間: 13-8-17 16:09     標題: 回覆:chez 的帖子

以前係。但今年考試後有好多活動,同表演又要排練,所以今年放假前只能做到一半度咋!

作者: chez    時間: 13-8-19 20:08

做到一半度都好
作者: chez    時間: 13-8-21 10:37

請問中英文的測考, 會否包聆聽和說話 ? 又是否這兩part都會計落成績表的分數和名次 ?
作者: jefftam06    時間: 13-8-21 11:08

回復 chez 的帖子

中英文的測, NOT聆聽和說話
中英文的考, 會包聆聽和說話  

又是否這兩part都會計落成績表的分數和名次
Test- without these two parts
Exam - with these two parts and count the overall suject grade and 名次

作者: chez    時間: 13-8-21 13:32

回復 jefftam06 的帖子

thanks a lot !
作者: bb2    時間: 13-8-22 15:24     標題: 引用:以前係。但今年考試後有好多活動,同表演又

原帖由 霖霖B媽咪 於 13-08-17 發表
以前係。但今年考試後有好多活動,同表演又要排練,所以今年放假前只能做到一半度咋!

...
我仔仔都係呢幾曰先叫做正式做完晒D功課咋,因為要等埋我呢個懶媽媽改完先有得做改正

作者: chez    時間: 13-8-24 20:21

I have called the school before and understand that the timetable can be downloaded from the internet.  

Although I've got the login name and password at the parents meeting today, I can't find the timetable from the intranet.  

Does anyone know where is the timetable saved ?
作者: tomarry    時間: 13-8-25 12:17

請問雨衣有指定顏色?不能用雨傘?
作者: joemyt    時間: 13-8-28 23:44

亞仔話通常低年級先至會著雨褸 (無指定顏色) , 大多數同學都係用 umbrella. 返到學校雨褸要用袋入住,  umbrella 就入課室後放在門口個桶度.
作者: tomarry    時間: 13-8-29 08:47

Thanks
作者: pamelaywy    時間: 13-9-10 17:04

想請教FR 是什麼堂?要帶備什麼?謝謝
作者: joemyt    時間: 13-9-10 17:54

FR Lib = Free Reading Library

呢一堂有可能去圖書館, 因為會去借必讀書, 做網上功課; 亦有機會要同學帶一本圖書在課室睇, 視乎老師安排.

如果老師未有指示, 就幫亞仔執定一本程度適合的圖書, 亦可與同學交換睇.  
作者: single_debbie    時間: 13-9-19 10:33

各位媽咪,
請問p1有多少人, 到p2每班會加幾多人?
謝謝.

作者: joemyt    時間: 13-9-20 16:48

回復 single_debbie 的帖子

年年唔同, 每級有別!

不如你講清楚你想問乜 !

作者: geraint    時間: 13-9-24 18:09     標題: 回覆:single_debbie 的帖子

小一 30人一班
小二 31 人一班
我兩個仔嗰班, 不過可能班班不同.

作者: single_debbie    時間: 13-10-9 11:11

回復 geraint 的帖子

thanks geraint.  just want to figure out how many pupils are new comer in P2.
作者: geraint    時間: 13-10-9 17:13     標題: 引用:回復+geraint+的帖子 thanks+geraint.++ju

原帖由 single_debbie 於 13-10-09 發表
回復 geraint 的帖子

thanks geraint.  just want to figure out how many pupils are new comer in P2. ...
I don't know. According to my son's class last year. It had 30 students in the class. 1 left the school and one stay for one more year in P1. But now the P2 class has 31 student, so maybe there are 3 new students.

作者: joanthony    時間: 13-12-8 17:56

作者: joemyt    時間: 13-12-8 18:04     標題: 回覆:joanthony 的帖子

Yes !!!!!!!

作者: hktbaby    時間: 14-2-4 11:18

請問現時外校插入LSC讀P。2既機會,小兒現讀同區私小,但其實一年LSC有多少個位放出來? 要如何考?是否直接寫信給校長? 謝謝!
作者: joemyt    時間: 14-2-4 21:49

1) 好成績囉. 好成點? 咪係自己學校最好個幾個囉!
2) 除成績了得, 亦要有突出的音樂或運動成績.
3) 與學校的理念有相同的方向.
4) 一定唔可以反對個仔讀天主教教理, 因為喇沙係天主教學校

係咁上下啦, 我估 !
作者: 小曳人    時間: 14-2-13 09:26

joemyt 發表於 14-2-4 21:49
1) 好成績囉. 好成點? 咪係自己學校最好個幾個囉!
2) 除成績了得, 亦要有突出的音樂或運動成績.
3) 與學校 ...

前輩,咁你覺得學校嘅教學理念係有乜方向?

作者: joemyt    時間: 14-2-13 15:44

我意思係跟隨學校步伐,無乜特別意思!
作者: geraint    時間: 14-2-14 08:59     標題: 回覆:joemyt 的帖子

克已復禮。

作者: linhorma    時間: 14-4-1 14:06

我諗每年都唔少人想插LS P2
作者: VKwan    時間: 14-6-14 22:56     標題: 引用:克已復禮。 +

原帖由 geraint 於 14-02-14 發表
克已復禮。
其實呢幾個字點解我都未識

作者: joemyt    時間: 14-6-15 00:06

校徽上雖有 "克已復禮" 四字, 但此乃喇沙書院校訓. 而小學校訓係:

信德  善行

Fides et Opera (拉丁文)
作者: xyzroom    時間: 14-6-16 01:59     標題: 回覆:joemyt 的帖子

各位前輩,今年我仔剛升小一,請問我應該注意乜嘢?

1)小一有幾多科要讀?之後高年級会否加多一科?

2)所有科目会讀返平年,定教高半年/一年?

3)我仲需要注意什麼?

請各位指教,十萬個thx

作者: joemyt    時間: 14-6-16 02:31

xyzroom 發表於 14-6-16 01:59
各位前輩,今年我仔剛升小一,請問我應該注意乜嘢?

1)小一有幾多科要讀?之後高年級会否加多一科?
1) 中 / 英 /  Eng reading / 數 / 常識 / Science / IT / 普通話 / 聖經 / 視覺藝術 / 音樂  (for P1-P6)
2) 不會讀高

3) 有唔明先問老師 / 其他家長, 再有唔明就上嚟問. 因為太多事情要留意, 好難一下子講你聽.

4) 係我私人醒你, 千其唔好做怪獸家長, 開學初期 (可能整個 P.1) 都要跟貼亞仔一點, 尤其是個仔如果係大頭蝦, 就每事都要同佢講多幾次. 等亞仔習慣下要將大小事項記入腦. 叫佢寫手冊唔好寫漏 (雖然內聯網都有該日功課, 但唔好比亞仔知, 否則佢會有依賴, 唔肯自己小心). 其實好多家長都好熱心, 好願意幫助其他家長, 只要你肯虛心開口問, 相信在學校裡一定找到答案. 真係無人 so 你, 你咪上嚟問囉. 除咗要試卷之外, 其他好多嘢都有相量!  

作者: xyzroom    時間: 14-6-16 12:25     標題: 引用:Quote:xyzroom+發表於+14-6-16+01:59+各位

原帖由 joemyt 於 14-06-16 發表
1) 中 / 英 /  Eng reading / 數 / 常識 / Science / IT / 普通話 / 聖經 / 視覺藝術 / 音樂  (for P1-P6)
...
多謝你咁長盡的解答,其實我非常开心能入喇沙大家庭

作者: hktbaby    時間: 14-8-12 22:50

請問如果是插 P3-P5 (插班生), 是否比插小二難好多 ?

是否全年都可以向學校提出插班的意願 ?  有冇可能中途插班?

謝謝

作者: joemyt    時間: 14-8-13 12:55

回覆 hktbaby 的帖子

1) 唔覺插小二會容易D,插小三至小五會難D。只不過小二/三收多咗,到小四/五咪會少位囉。我仔小五嗰年都見有幾個插小五,可能係水準未達唔收
2)中途退學就見過,中途插班就未見過/聽過啦。建議你在4至5月寄信去學校(連上學期及對上一學年的成績 ) ,到學期完結時,再寄大考成績去。

作者: hktbaby    時間: 14-8-13 15:00

回覆 joemyt 的帖子

好的, 謝謝!

作者: longlokma    時間: 14-8-13 16:29     標題: 引用:回覆+hktbaby+的帖子 1)+唔覺插小二會容易

原帖由 joemyt 於 14-08-13 發表

1) 唔覺插小二會容易D,插小三至小五會難D。只不過小二/三收多咗,到小四/五咪會少位 ...
收过下学期插班架

作者: moulee    時間: 14-8-14 10:47

我的細仔就是下學期插班入的.
校長話因有學生移民,所以有位.
總是有機會的!
作者: hktbaby    時間: 14-8-14 23:01

回覆 moulee 的帖子

請問即是否可以隨時寄信給校長都可以 ?

只要校長覺得合適及有位, 就會安排做測驗及見家長 ?  謝謝

作者: joemyt    時間: 14-8-14 23:48

理論上 - 係.
學校空無權阻止你寄信去, 你鍾意喇沙, 又覺得自己個仔夠班, 唔好放過任何機會!

又唔駛錢, 點解唔試呢!

作者: hktbaby    時間: 14-8-15 13:00

moulee, 你好!

請問下學期插班申請時, 學校是否仍會安排筆試及見家長 ?

當時只得你一個小朋友做筆試, 或同時邀請了多位小朋友一起做? 謝謝!

作者: hktbaby    時間: 14-8-15 13:01

回覆 joemyt 的帖子

謝謝, joemyt

作者: moulee    時間: 14-8-15 13:44

那次的經驗是要考筆試的,有兩個小朋友去應考.
約幾天後就收電話約見,約見時亦同時見家長.
這次感覺是informal(7月份的較formal),
約見後即辨手續!
作者: joyce10142003    時間: 14-9-25 12:26

請問你是幾時寄信申請插班下學期?

作者: 232    時間: 14-10-2 14:08     標題: 引用:我的細仔就是下學期插班入的.校長話因有學

原帖由 moulee 於 14-08-14 發表
我的細仔就是下學期插班入的.
校長話因有學生移民,所以有位.
總是有機會的! ...
你打去問or 自薦?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5