教育王國

標題: 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... [打印本頁]

作者: avbee    時間: 13-1-26 12:56     標題: 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

作者: avbee    時間: 13-1-26 13:05

要所有學生面試;佔 30%; 又要成績好; 又要校外活動.......甘即同其他外來學生一樣; 其實好多今年入小一家長覺得自己中招;選錯校; 因原本可以差不多可以直上; 依家.......我聽有D家長話早知選St Francis
作者: daisy17772    時間: 13-1-26 13:08

Of course many ppl feel regret about this.  
作者: aminafy    時間: 13-1-26 13:16

校長表現好, 有備而來, 只係覺得無發問時間有D失望,同埋佢最終都無講將來嘅學額分配????
作者: avbee    時間: 13-1-26 13:21

我建議中學比個grace period - 寬限期....因為好多家長因聯屬中學的選這小學......由今年小一開始以過去標準收生; 如果吾系我覺得對今年開始的學生同家長好吾公平

作者: avbee    時間: 13-1-26 13:41

另外如學生成績非常好; 但無校外貢獻;又吾中意交談; 面試時又吾中意回答.....甘她有可能入吾到.......

另外學生如果剛好相反成績平平;但外面有好多貢獻; 面試又對答如流(羅滿分)

仲有好多不同的情況; 例如面試的老師都好主觀性; 都會影響學生入學

我覺中小學校長要接受媒體訪問; 另到其他想報名聖保祿天主教小學的家長有心理準備......吾似我們這樣入來后; 無得選要硬食; 吾通退學慍過第二間小學嗎

作者: avbee    時間: 13-1-26 13:48

回復 aminafy 的帖子

收99個學生 (但一定要meet D requirement eg. 成積; 品格; 外面; 仲要面試!!)
同我出面申請其他中學咪一樣

作者: 芊芊bb    時間: 13-1-26 14:27

今日聽校長話銅鑼灣st paul轉直資後好成功為例,我想問:成功了什麼?又話佢間中學要校風持續良好,咁銅鑼灣st paul我又唔見得有良好校風;大家眾所週知,銅鑼灣st paul收生都以家庭背景為先,這個唔講,你地每在那間學校嘅lunch time 或放學時段去睇下那班中學生,絶大部分的校裙膝蓋以上,甚至短到大腿,頭髮到腰可以唔駛束,電染又得,頭夾大蝴蝶呀、夾夾石,五顔六色又得(甚至小學生我都經常見到)書包銀包都係名牌,手上飾物不在話下;事問一間學校連學生嘅儀容都可以放縱,那今日校長所講嘅如跑馬地st paul中學轉直資後,都會似銅鑼灣st paul一樣成功,係咪將我地比學費後會將我地d女會教成咁??話跑馬地st paul不准名牌,要甚麼純樸校風好教學,我認為校長要以成功例子比較都要想清楚。
作者: avbee    時間: 13-1-26 14:46

回復 芊芊bb 的帖子

她好似系以前St Paul Convent 中學校長
作者: avbee    時間: 13-1-26 14:52

回復 daisy17772 的帖子

D學生家長有幾個話後悔....有個仲系我叫她選這小學......
作者: baby_fat    時間: 13-1-26 17:57

問心選得ST.Paul跑馬地的大部份家長都係諗住得到免費教育. 聽完校長講真係感覺就好似近排的樓價和地產霸權咁,要硬食,好冇奈!!!....:;pppp:
作者: avbee    時間: 13-1-26 19:48

回復 baby_fat 的帖子

系呀,大部份都是這原因,..而且補習,琴,跳舞,畫畫都好多费用,依加仲要$25000学费一年
作者: avbee    時間: 13-1-26 19:52

中學校長話可以提竟見比中學,希望各位家長寫封信給她,比個宽限期...由今年小一学生開始
作者: NatalieBaby    時間: 13-1-26 20:36     標題: 回復+aminafy+的帖子 收99個學生+(但一定

原帖由 avbee 於 13-01-26 發表
回復 aminafy 的帖子

收99個學生 (但一定要meet D requirement eg. 成積; 品格; 外面; 仲要面試!!)
avbee, 想請問中學校長是否說中學轉直資後仍會保留99個學位給小學部? Still 99?

作者: avbee    時間: 13-1-26 20:47

保留85%收生=99學額
作者: avbee    時間: 13-1-26 20:48

回復 NatalieBaby 的帖子

保留85%收生=99學額

但要 meet requirement

作者: avbee    時間: 13-1-26 20:53

品行20%....課外活動20%.....成績30%.....面試30%

但吾一定全部比; 但一定要達 requiment
作者: NatalieBaby    時間: 13-1-26 20:58     標題: avbee 的帖子

avbee, 咁有否說今年已讀小學部才有這99保留位, 之後入讀的這99位仍是否apply? 因小女K2, 想緊報不報此校. Thx! (for information, 協恩轉直資promise 收名次頭8x%学生, 但只有轉直資那年已就讀小學部才apply, 之後入讀小學部的, website說"未诀定".

作者: avbee    時間: 13-1-26 21:03

(星島日報報道)教育局原定所有聯繫及直屬關係的學校,須在二○一五年五月「死」前表態結為一條龍學校,否則須解除聯繫及直屬關係。本報獲悉,教育局委託顧問機構進行的研究報告,傾向維持直屬及聯繫制度,當局將重新諮詢,結龍「死」或無限期押後。有直屬私小的中學校長坦言,「一刀切」要求學校結為一條龍,只會導致聯繫及直屬中小學拆夥,不符合家長與教育界期望。

當局前年把結龍「死」延後至一五年五月,並委託顧問機構,研究本港學校直屬、聯繫及一條龍等模式的成效。據悉報告已於去年十月完成,提出多項建議,傾向維持聯繫及直屬學校制度,即扣除自行分配學額及重讀生學額

後,直屬中學可為其直屬小學保留最多八成半學額,聯繫中學則可保留最多兩成半學額予聯繫小學,其餘學額用作統一派位。

作者: daisy17772    時間: 13-1-26 21:27

Heard that , actually I didn't join the briefing but my hubby, the Principal mentioned she did visit bk website to look for comments.  Are you all aware of this?      But I think the Principal should be very open to hear different comments. {:1_1:}
作者: avbee    時間: 13-1-26 21:50

yes principle said that she checked everyday....
作者: avbee    時間: 13-1-26 21:51

so we should place more comments and suggestions here.....so she knows what we think
作者: shadowli    時間: 13-1-26 21:58

我們仍是直屬關係?為何還要interview呢?
成績何為達標呢?
因我們沒有名次,平均分最少要有乜grade呢?
SPPCS 學生跟街外學生有乜分別?收生準則有乜唔同?
作者: avbee    時間: 13-1-26 22:32

其實有好多問題...
作者: avbee    時間: 13-1-27 00:12

有張意見纸星期一遞,各位希望大家寫自己意見,記得交回學校
作者: laumanwinnie    時間: 13-1-27 01:44

作者: laumanwinnie    時間: 13-1-27 02:58

作者: avbee    時間: 13-1-27 09:41

昨天你有無去聽?
作者: avbee    時間: 13-1-27 11:59

回復 laumanwinnie 的帖子

如無意外2014轉
作者: daisy17772    時間: 13-1-27 12:03

芊芊bb 發表於 13-1-26 14:27
今日聽校長話銅鑼灣st paul轉直資後好成功為例,我想問:成功了什麼?又話佢間中學要校風持續良好,咁銅鑼 ...
But the point is even before 銅鑼灣st paul轉直資, St. Paul's Convent has been a very good school long long ago.  It is not really a good example to compare convent's case with us.  Long time ago, Convent is better in academics and ECA.
作者: baby_fat    時間: 13-1-27 13:34

回復 avbee 的帖子

學校轉直資站時見到大部份家長在論壇上都是偏向負面的多,如校長您真的有在這裡見到,請校長多加考慮各方不同的家長意見,背景.希望不是一個假諮詢吧!!!期待......主佑平安.

作者: avbee    時間: 13-1-27 21:42

請各位家長給中學校長的建議信寫上.强力建議用舊制收生及 [color=rgb(153, 153, 153) !important][size=1em][複製鏈接]

[size=11.666666030883789px]

avbee

大宅

發表於 5 分鐘前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

我們今年初入小一的學生及家長好無辜,因為在入學之前都沒想過也可不知道會轉直資,而將來要面對升中的的困擾及額外的學费開支,因為現在一個小朋友補習,學其他東西一個月使费都不少,而且好多家長如我一樣都因為不用學费及可升回聖保祿中學而選這小學

第一最好由今屆2012-2013年的小一至小六學生沿用舊方法收生,因為新收生方法同外來生有什麼不同...而且不一定全部99個位全部比我地,中學校長說要成績好先得,點為之合格呢?

另外面試這個間題好大.....必要取消
因為這個佔有為30%這是很重分數,差不多佔3分1.......而且幾多分数會收呢?60%..70%..或90%以上??
希望各家長回信給中學校長時,强力建議用舊收生標準

作者: avbee    時間: 13-1-27 21:43

回復 baby_fat 的帖子

請各位家長給中學校長的建議信寫上.强力建議用舊制收生及[color=rgb(153, 153, 153) !important][size=1em][複製鏈接]

[size=11.666666030883789px]

avbee

大宅

發表於 5 分鐘前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

我們今年初入小一的學生及家長好無辜,因為在入學之前都沒想過也可不知道會轉直資,而將來要面對升中的的困擾及額外的學费開支,因為現在一個小朋友補習,學其他東西一個月使费都不少,而且好多家長如我一樣都因為不用學费及可升回聖保祿中學而選這小學

第一最好由今屆2012-2013年的小一至小六學生沿用舊方法收生,因為新收生方法同外來生有什麼不同...而且不一定全部99個位全部比我地,中學校長說要成績好先得,點為之合格呢?

另外面試這個間題好大.....必要取消
因為這個佔有為30%這是很重分數,差不多佔3分1.......而且幾多分数會收呢?60%..70%..或90%以上??
希望各家長回信給中學校長時,强力建議用舊收生標準

作者: pooh仔    時間: 13-1-27 22:42     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

我真喺從冇諗過st paul sec 轉直資,開學前聽到小學校長講,我真喺好shock 㗎!
1。 我喺諗住這12年是不用交學費;

2。 99個直屬位,如囡囡不過不失,大抽獎真喺9成9碌入咁滯。

3。中學話轉直資,我嘅感覺真喺佢喺嚴器我哋小學部,相反,聖心第一輪不設公開收生,自行6x位全數比晒兩間小學部,這樣先喺真正辦教育,有承擔。

4。而家小朋友讀書,某程度家長都好大壓力,如又要面試,又要比學費,為何我唔選間比這校高質數,作為消費者,都要衡量比得值。
5。當日我亦有聖心私小offer,幾經考慮之下,開埋家庭會議,最後決定選SPPCS, 原因喺12年都不用比學費,反正讀,兩間學校學術又不是相差太遠,小朋友又單純(學生之間不會鬥名牌。

作者: avbee    時間: 13-1-27 22:47

回復 pooh仔 的帖子

真系比st paul sec 轉直資玩死

作者: daisy17772    時間: 13-1-27 22:49

Actually, did the Principal share about her visions for SPSS to change to DSS?  i.e. In her plan, what are the changes going to be in the curriculum, in the class structure (teacher vs students), any enhancements in the syllabus and ECA etc.
作者: avbee    時間: 13-1-27 22:53

好似無什麼提過; 應沒什麼變化......好似話考慮加 IGSCE?
作者: avbee    時間: 13-1-27 22:55

[size=14.999999046325684px]好似無什麼提過; 應沒什麼變化......好似話考慮加 [size=14.999999046325684px]IGSCE[size=14.999999046325684px]?
作者: daisy17772    時間: 13-1-27 23:41

But isn't IGSCE going to be terminated in Convent? Why would SPSS still want to attempt it?
作者: avbee    時間: 13-1-27 23:58

is it? Convent is going to terminate it? where is the source from? thx
作者: snkwok    時間: 13-1-28 14:22

請問,是否肯定2014年9月一定轉直資?
小女現正5年班,
作者: avbee    時間: 13-1-28 15:27

回復 snkwok 的帖子

yes!!!!! should be
作者: MrsYing    時間: 13-1-28 15:51

星期六聽到轉直資,真是好嬲.諗住有直屬中學,現在咁樣,真系不開心.

今早打去教育署同高級學校發展主任(灣仔)講: 佢講中學未正式申請,我話申請小一時是直屬中學,但現在是直資,根本不合理.他以協恩轉直資為例,叫我反映給家長會.我亦會再向直資部門反映這個不合理決定

作者: avbee    時間: 13-1-28 16:13

回復 MrsYing 的帖子

系呀,真吾合理,又冇寬限期,有D似政政府手法
作者: whyyou    時間: 13-1-28 16:38

好一個假諮詢會, 完全冇諗過聽家長意見, 純粹想製造假象俾教育局睇已經充分諮詢咗家長, 其實小學嘅家長有如被人賣豬仔, 所以學校應該認真考慮而家已經入咗小學嘅同學, 如果將來只要肯俾學費, 就可以沿用現在中學嘅入學條件, 否則等於雙重懲罰已入學嘅小學生
作者: avbee    時間: 13-1-28 17:28

回復 whyyou 的帖子

是否要問下教育局呢?,當日只有校長講,無比家長問,而今夭學生發了間卷是否諮詢呢?其實我們好被動

作者: MrsYing    時間: 13-1-28 17:46

我今早已問教育署高級學校發展主任(灣仔), 佢表示中學轉直資應問小學家長,當我話無Q and A時段,佢都有少少驚訝,表示叫我反映給家教會.看下有沒有可以有解決辨法
作者: avbee    時間: 13-1-28 18:04

即系話話中學為申請直資而開左個假资询會,
作者: whyyou    時間: 13-1-28 19:07

其實協恩嘅經驗好值得借鏡,當時就係有一班家長不滿,一直投訴去教育局,逼到學校要正正經經坐低同佢地對話,因為學校知道如果家長繼續反對,教育局係唔會批佢地個申請嘅,仲有最後一着可以搵立法會議員或者傳媒介入,因為而家呢啲假諮詢真係好粗暴
作者: whyyou    時間: 13-1-28 19:18

大家睇睇呢個post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3
作者: avbee    時間: 13-1-28 19:51

回復 whyyou 的帖子

情况好似差不多,我想大家都想快點解決問題,不如我开個whatsapp group chat. 請pm我电話
作者: pooh仔    時間: 13-1-28 21:00     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

星期6嘅所謂咨詢會跟本就喺冇機會比家長發問,只喺得校長發言,有好多嘢都不知情

作者: baby_fat    時間: 13-1-28 23:23

回復 avbee 的帖子

校長上星期六講直資有那麼多的好處!可否在回覆諮詢文件之餘,也來一次全校家長公投,看看有幾多人支持校長這個方案.這樣也可以還校長一個公道!!!免得好像重演689事件一樣,恨錯難返!

作者: dgKMDad    時間: 13-1-28 23:44

I never speak up in this forum. After the "consultation", I can't be silent anymore.  

1.  It was a total disappointment if last Saturday's 45 mins briefing was in fact a "consultation".  It was a one way talk only.  

2.  She didn't explain how's the school curriculum and syllabus to be changed when becoming DSS.  Where will the extra funding go?  Emphasis was put on students' conduct as a benefit of becoming DSS.  I really don't see a school needs to change to a DSS in order to "improve" conduct.  We like to know how's the funding is going to enhance school's program, ECA, teaching quality etc.

3.  If consultations have to be done across stakeholders in order to get her DSS plan approved by EDB, then we have to speak up to express that we're not satisfied with such.  
4.  Referring to the example of Heep Yun, get PTA involved seems necessarily to express opinions in an effective way.

作者: pooh仔    時間: 13-1-28 23:57     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

嚴格來說,轉直資只喺對學校好,因可「食兩家茶禮」,又可有收生「自主權」,又可「自已制訂課程」,完全不用理會教育局嘅朝令夕改制度,5年一小變,10年一大變!
但對於我哋現時在小學部就讀嘅學生家長喺有「騎虎難下」嘅感覺。囡囡畢竟都讀咗一段時間,認識咗好多同學仔,對學校亦有歸屬感,某某然替囡囡轉校,對佢哋心理上有好大影響,讀咗6年,以為一心與同學齊齊升去隔離,怎知要交2仟5學校+雜費+其他捐款…, 在一個商業社會, 家長就會計數,是否值得比?! 又是否個個家庭都有咁嘅能力去比?! 如有2-3個囡囡要交學費嘅話,都好大開支?!
因而與同學各散東西,如是這樣, st paulian 就不能延續! 若干年後,就已失去意義!
如在選校前已知中學轉直資嘅話,喺雙方情投意合; 反之,現時讀緊嘅小朋友父母在選校時喺一心「12年免費教育」,及有直屬中學,先為自己小朋友選這校!

作者: avbee    時間: 13-1-29 00:16

已發信給家教會和教育局反映

如有回復; 會通知各位;睇下使吾使進一步行動
作者: avbee    時間: 13-1-29 00:29

今日等校車時好多家長都吾仲意中學的決定;最好公投,我看大部份人支特中學維現狀
作者: whyyou    時間: 13-1-29 00:41

大家有冇覺得今次所謂諮詢會嘅安排好特別,首先要每個出席嘅家長要憑票入場,而且中學校長寧願重複講六次一樣嘅內容都唔肯安排喺中學禮堂一次過俾六級小學嘅家長一齊聽兼問問題,其實好明顯學校驚有外人或者記者混入會場同埋唔想俾機會家長喺會上問一啲校長唔識答嘅問題,因為根本成個決定都未經深思熟慮,仲有中學校長成日攞st. paul convent嚟做例子,但係佢有冇諗過校舍設施同師資比起st. paul convent差一大截,佢憑乜收人二萬五蚊一年,根本成件事就係黑箱作業,暗渡陳倉
作者: pooh仔    時間: 13-1-29 00:42     標題: 回覆:avbee 的帖子

looking forward to receiving some good news from you.

作者: pooh仔    時間: 13-1-29 00:51     標題: 回覆:whyyou 的帖子

我收到紙仔都奇怪,又收到兩次短訊提醒我哋當日出席。 心諗只得45分鐘實冇發問時間,中學校長跟本就喺「避重就輕」去講!
我絕對認同如要比學費,SPPC 無論在學術,學界體育音樂成績都冇乜特出,要比錢都要比得值。
中學跟本就一動不如一靜,搞好中小學兩邊嘅學習氣氛,

作者: pooh仔    時間: 13-1-29 00:59     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

講開又講,唔明小學部為何唔派考試卷比學生在堂上做改正,派分比家長知小朋友考得如何?
如學校唔想家長小朋友有壓力,為何要1年4測2考,密集式嘅測考默書,真喺有點透不過氣(而家先小一), 既然喺咁,應向MPS取經,初小冇測考,只得評估,家長就不會去著緊考試分數。
既然有考試制度,學校就應公開學生分數,好讓家長去跟知道自己小朋友在那方面特別弱,
分數完全唔公開,真覺學校太守舊,一成不變

作者: catmilkw    時間: 13-1-29 09:36

早知中學轉直資, 我就唔俾囡囡讀小一, 寧願去第二間小學可以直升.
又要成績好, 但試卷都唔派, 根本唔知道佢今次出錯在那裡, 咁點提升成績?

如果我地不停地向教育局抗議, 係咪可以令中學推遲變直資?
作者: avbee    時間: 13-1-29 10:07

回復 catmilkw 的帖子

我地大家一齊寫信到教育局投訴
我己sent 左信

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=50&langno=2

作者: piggy-ma    時間: 13-1-29 10:12

1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知識。老師一年改卷6次,也很努力的。

小女S1了,我很慶幸她經歷了小學的1年4測2考,學會把握時間及學習技巧,現很享受S1生活。

No pain, no gain.  你女兒還小,需你扶持一段日子。待她語文基礎鞏固了,輕鬆應付EMI,會明白為何要努力。

作者: princessally    時間: 13-1-29 10:39     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

其實小學已經好努力去加強音樂和體育方面嘅訓練!可能因為一年級,所以沒有太多選擇?!現在其實有管樂班(woodwind/brass )有得考試,又參加校際,有弦樂班,今年新成立管弦樂團,有演出和比賽經驗!有中樂班,有粵劇班!有歌詠團,有得表演,又有參加校際!至於體育我女冇參加,但佢d同學成日有田徑訓練,又有比賽,有的籃球隊,又有比賽!當然中學轉直資我都有很多問題想去了解,但so far小真係唔差!起碼我女女有很多機會,有時返而覺得好忙添!大家努力呀!sppcs d女女䛸嫁!

作者: whyyou    時間: 13-1-29 11:25

princessally 發表於 13-1-29 10:39
其實小學已經好努力去加強音樂和體育方面嘅訓練!可能因為一年級,所以沒有太多選擇?!現在其實有管樂班(woo ...

其實我一啲都唔覺得SPPCS間學校唔好, 就算4測2考都適應到, SPSS原本更加係我地夢寐以求嘅中學, 因為係一條龍兼津貼學校

今次最不滿嘅係中小學合謀搞咗個假諮詢會, 目的係好明顯係想暗渡陳倉去申請轉直資, 成個過程受影響嘅家長完全無機會問問題, 學校又無交代將來收咗嘅學費點樣用法, 淨係講話會請一個教育心理學家, 詳細嘅學校發展計劃完全無交代, 感覺上我地將來每個學生家長每年夾二萬五千蚊去請一個教育心理學家

作者: avbee    時間: 13-1-29 11:32

http://www.facebook.com/groups/296786727111226/?fref=ts
作者: princessally    時間: 13-1-29 12:24     標題: 引用:Quote:princessally+發表於+13-1-29+10:39+

原帖由 whyyou 於 13-01-29 發表
其實我一啲都唔覺得SPPCS間學校唔好, 就算4測2考都適應到, SPSS原本更加係我地夢寐以求嘅中學, 因為係一條 ...
明白呀!所以有張回應表,我都填上究竟轉直資後在課程和資源運用上有什麼不同,(個心理專家係咪only for S1,如2014年)其他資源又是否只for有比學費嘅新升上嚟嘅同學呢?同趕及尾班車上津貼嘅同學(今年六年班)是否有不同呢?

作者: avbee    時間: 13-1-29 13:11

回復 princessally 的帖子

中學大部分贊成; 因為吾使交學費而且有直資的好處
作者: princessally    時間: 13-1-29 13:30     標題: 引用:回復+princessally+的帖子 中學大部分贊成

原帖由 avbee 於 13-01-29 發表

中學大部分贊成; 因為吾使交學費而且有直資的好處
唉!數還數,路還路!錢銀嘅嘢真係要清清楚楚!佢哋唔洗比錢嘅,無理由要我哋津貼,共享資源?

作者: carmelhill    時間: 13-1-29 13:58

你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費?
作者: NatalieBaby    時間: 13-1-29 13:59     標題: Quote:原帖由+avbee+於+13-01-29+發表回復+

原帖由 princessally 於 13-01-29 發表
唉!數還數,路還路!錢銀嘅嘢真係要清清楚楚!佢哋唔洗比錢嘅,無理由要我哋津貼,共享資源?

...
加老師應由2014/15 S1開始才公平, 但其他如硬件upgrade 就真係預咗公享la因好難細分. 協恩一轉S1就加老師, 起碼即時比学生感受到轉dss好處

作者: avbee    時間: 13-1-29 14:16

一定吾公平啦.... 所以建議學校先申請直资; 批出后第我們小一至小四或小五學生顺利過渡之后再全面直资..
作者: avbee    時間: 13-1-29 14:16

回復 carmelhill 的帖子

一定吾公平啦.... 所以建議學校先申請直资; 批出后第我們小一至小四或小五學生顺利過渡之后再全面直资

作者: princessally    時間: 13-1-29 14:21     標題: 引用:你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費

原帖由 carmelhill 於 13-01-29 發表
你意思今年上中一的學生往後三年不用交學費?
今年9月上S1嘅學生係6年都唔洗交學費嫁!

作者: Rattie    時間: 13-1-29 14:53

.. ...

deleted。
作者: NatalieBaby    時間: 13-1-29 15:09

http://www.hys.edu.hk/hysdss/faq_c.html

Many school's response in FAQ for Heep Yuun changing to DSS

Is SPSS ready to answer similar FAQs?

作者: pooh仔    時間: 13-1-29 15:17     標題: 引用:1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知

原帖由 piggy-ma 於 13-01-29 發表
1年4測2考,密集式嘅測考默書,有助鞏固知識。老師一年改卷6次,也很努力的。

小女S1了,我很慶幸她經歷了 ...
我只喺商榷為何學校唔派卷比學生過目? 為何唔派分數讓家長知道成果?

作者: whyyou    時間: 13-1-29 15:23

只要諗一諗, 中學2014年轉直資後, 第一年會收到450萬學費(未計政府撥款), 第二年900萬...第六年(所有班級轉直資)接近三千萬, 一個非常龐大的數目, 但係中學校長到而家淨係話會請一個心理學家, 唔通佢地想學其他直資學校咁攞啲錢嚟買樓投資, 定係有其他用途未同我地講?抑或根本仲未諗?如果成個計劃而家仲有咁多疑問, 學校而家去申請轉直資會唔會倉卒咗啲呢? 如果學校喺2月28日申請轉直資嘅deadline之前都解答唔到我地嘅疑問, 我地呢啲受影響嘅小學家長又點可以盲目支持呢個方案呢?
作者: avbee    時間: 13-1-29 15:26

回復 Rattie 的帖子

多謝 師姐媽媽關心
作者: baby_fat    時間: 13-1-29 15:47

睇完YOUTUBE恊恩舊生有關轉直資的心聲之後,竟然無一個係反對直資,實在太可怕了.
作者: whyyou    時間: 13-1-29 16:30

baby_fat 發表於 13-1-29 15:47

睇完YOUTUBE恊恩舊生有關轉直資的心聲之後,竟然無一個係反對直資,實在太可怕了.  ...
第一, 套片係協恩自己拍嘅, 第二, 因為嗰啲全部係舊生, 直唔直資根本同佢地無關, 所以學校叫佢地返去講乜就講乜

作者: carmelhill    時間: 13-1-29 16:40

whyyou 發表於 13-1-29 15:23
只要諗一諗, 中學2014年轉直資後, 第一年會收到450萬學費(未計政府撥款), 第二年900萬...第六年(所有班級轉 ...

現階段, 校方披露資料太少, 支持或反對, 言之過早.
中學家長那邊. 對轉直資後的方向, 是否收到較多資料呢?

作者: daisy17772    時間: 13-1-29 17:00

NatalieBaby 發表於 13-1-29 15:09
http://www.hys.edu.hk/hysdss/faq_c.html

Many school's response in FAQ for Heep Yuun changing to DSS ...
This is a very useful reference for parents of SPPCS to know what we should be looking for, and for SPSS to reflect themselves why they truly want to become DSS and what have to prepare for before they could get approved:
HY:
在主要科目(如中國語文、英國語文、數學、通識等)實行小組教學,優化師生比例至1:20,務求達至「因材施教」的全人教育;
提供「一生一師」(意指「一學生一導師」)六年追蹤式生命輔導計劃。每名學生入讀中一時,將獲分配一名導師。在六年的中學教育中,該名導師會從旁輔導學生在品德、靈性、時間管理、待人處事,以至選科擇業等多方面的發展;如該學生與負責導師未能有效相處,亦可獲重新編配。
增加常額教師人手比例,由2012年9月削減資助後的57.5人增至2017年的100人,以配合各項優化課程;
為所有學生提供增潤課程,如法文及西班牙語等第二外語課程。

作者: daisy17772    時間: 13-1-29 17:04

whyyou 發表於 13-1-29 15:23
只要諗一諗, 中學2014年轉直資後, 第一年會收到450萬學費(未計政府撥款), 第二年900萬...第六年(所有班級轉 ...
How do you know Feb 28 , 2013 is the deadline for applying in order to enable SPSS to become DSS 2014?And do you know the deadline, if any,  to get the application approved?  These are the critical dates for determining when should the opinions be escalated to concerned parties, like EDB.

作者: daisy17772    時間: 13-1-29 17:06

carmelhill 發表於 13-1-29 16:40
現階段, 校方披露資料太少, 支持或反對, 言之過早.
中學家長那邊. 對轉直資後的方向, 是否收到較多資料呢? ...
That's exactly the pt.   校方披露資料太少, they're liable to disclose the plan details, and show to us how our concerned could be addressed.
作者: whyyou    時間: 13-1-29 17:22

daisy17772 發表於 13-1-29 17:04
How do you know Feb 28 , 2013 is the deadline for applying in order to enable SPSS to become DSS 201 ...
The Deadline for application was mentioned in the attached news:-
http://news.sina.com.hk/news/20121228/-2-2858397/1.html

作者: daisy17772    時間: 13-1-29 17:30

whyyou 發表於 13-1-29 17:22
The Deadline for application was mentioned in the attached news:-
http://news.sina.com.hk/news/20121 ...
所有打算在2014年9月轉型直資的學校,需於明年2月底前申請。  
作者: snkwok    時間: 13-1-30 08:37

但每一樣活動都要付款!
作者: pooh仔    時間: 13-1-30 10:07     標題: 引用:回復+princessally+的帖子 但每一樣活動都

原帖由 snkwok 於 13-01-30 發表

但每一樣活動都要付款!
課外活動太貴,成80蚊一堂,灣仔間男校,所有球類課外活動活動,甚至乎入咗游泳校隊全是免費,咪又喺外面請教練, 啲仔不知幾開心,玩得出色就會被入選校隊,成績表profile不知幾靚仔!
如校方真喺要收費,可否減半? 我覺得先叫做合理水平。$80/堂與外面學有何分別?!

作者: MrsYing    時間: 13-1-30 10:07

從各方面來看,聖保祿中學轉直資,沒有具體計劃,好似紙上談兵,試下底線可以去到邊,.
學校應以學生的利益為大前提,若像鄔校長所謂"中學會攬着小學".....那麼為甚麼轉直資,只是選擇她想要的學生.........有D自打嘴巴的感覺.而且在咨詢會上沒有家長可以發言,只是美言轉直資能提升德育,那麼現在中學的德育好差咩??其實好明顯係好嫌棄小學啦!!!不是佢所謂"中學會攬着小學"......極無奈!!好假!!
作者: avbee    時間: 13-1-30 11:14

2014 要申請  直資DEADLINE2015 要決定脫龍 DEADLINE

作者: avbee    時間: 13-1-30 11:20

EXACTLY...  冇發展大岡......如果冇變的話; 轉直资為乜......
作者: avbee    時間: 13-1-30 11:35

EXACTLY, 完全冇發展大岡; 轉直资為乜......其實中小學给人的印象; 平實; 文靜; 成绩OK (吾好同TOP BAND 1 比....如庇利羅士等學校比)

有時不變勝萬變; ........ 就如其他家長話; 就算想要好過出名過 St Paul Convent; 都冇可能. 校歴都少幾十年啦; 而且sps系St Paul Convent當年分出來的中文部.......

所以保持不變大家對SPS 的印象都不變

作者: laumanwinnie    時間: 13-1-30 11:58

作者: laumanwinnie    時間: 13-1-30 12:03

作者: whyyou    時間: 13-1-30 12:09

laumanwinnie 發表於 13-1-30 11:58
中學那邊什麼都沒有講, 我都好想知道轉了直資, 是否好似COVENT 一樣,
選科不用靠分數, 只要有興趣就可以 ...

唔係嘛, 仲有唔夠一個月就deadline, 反而中學嗰邊乜都未講? 而家讀緊小學都仲可以話第時唔揀佢啫, 但係而家讀緊中學嗰啲冇得揀噃, 唔通中學真係諗住學費照收但係乜都唔變, 定係連諗都未諗就去申請?
作者: pooh仔    時間: 13-1-30 12:20     標題: 引用:Quote:laumanwinnie+發表於+13-1-30+11:58+

原帖由 whyyou 於 13-01-30 發表
唔係嘛, 仲有唔夠一個月就deadline, 反而中學嗰邊乜都未講? 而家讀緊小學都仲可以話第時唔揀佢啫, 但係而 ...
在2014年前入學都不用交學費,喺免費。
佢哋喺嘅得利益者,當然NO SAY LA

作者: pooh仔    時間: 13-1-30 12:22     標題: 回覆:1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...

我覺得中學為要趕快在死期前申請轉直資,而家咪急急腳開個假咨詢會嚟要我哋哽

作者: laumanwinnie    時間: 13-1-30 13:32

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5