教育王國

標題: GAPSK普通話考試 [打印本頁]

作者: csk家長jj    時間: 09-9-25 23:36     標題: GAPSK普通話考試

請問口語考試嗰part是否很深呢?
謝謝!
作者: kikispider    時間: 09-9-26 20:24

作者: Sherryko9    時間: 09-10-8 11:26

如果底子好,應唔太難.
其實唔一定要上物物補習班補GAPSK,買本GAPSK小學/中學版課本,自己做,已可以.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多時間準備,只係每天用上半小時温吓本小學版GAPSK,我諗唔需太緊張,平時咁就得!

原帖由 csk家長jj 於 09-9-25 23:36 發表
請問口語考試嗰part是否很深呢?
謝謝!

作者: mkwok    時間: 09-10-13 11:21

Sherryko9,

妳囡囡好另呀, 請問妳囡囡幾多歲考GAPSK, 本身學校係咪用開普教中.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-8 11:26 發表
如果底子好,應唔太難.
其實唔一定要上物物補習班補GAPSK,買本GAPSK小學/中學版課本,自己做,已可以.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多 ...

作者: Yanamami    時間: 09-10-13 14:56

Hi Sherryko9,

How to apply for the exam?

原帖由 Sherryko9 於 09-10-8 11:26 發表
如果底子好,應唔太難.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多 ...

作者: Sherryko9    時間: 09-10-14 10:31

你可以去呢個網頁,最近果次將會是11月考,已過報考期,1年4次,好似是2月,5月,8月,11月;剛加價,小學是$420.

http://www.gapsk.org/

原帖由 Yanamami 於 09-10-13 14:56 發表
Hi Sherryko9,

How to apply for the exam?

作者: Sherryko9    時間: 09-10-14 10:46

係,囡囡由小二開始,升上"普教中"那班,所以平時中文科上堂時是用普通話;考這個試時小4升小5暑假期.
囡囡由細至大都有讀公文式中文科,公文中是普通話的.
在口試"說話"一項中,囡囡只是跟番在校考普通話口試咁,是看圖說故事,不揀預先給的那幾十條題目(太煩和又要作定);那本GAPSK小學版習作入面有幾份考試samples,模式一樣,不過囡囡沒有做過,早兩日媽咪才看番,發覺原來唔錯,囡囡是看入面D課文.
其實,囡囡小3時,媽咪已想給她報考,但有人建議媽咪等囡囡大D,詞滙多D才報(雖則說這個試是給小4開始,但只要你覺小朋友有能力已可報),因為小朋友太細,會不太理解考試內容和本身詞滙唔夠,就算可應付這個試,但分數可能不會太好.以媽咪經驗,真的!

原帖由 mkwok 於 09-10-13 11:21 發表
Sherryko9,

妳囡囡好另呀, 請問妳囡囡幾多歲考GAPSK, 本身學校係咪用開普教中.

作者: Yanamami    時間: 09-10-15 09:35

Thanks.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-14 10:31 發表
你可以去呢個網頁,最近果次將會是11月考,已過報考期,1年4次,好似是2月,5月,8月,11月;剛加價,小學是$420.

http://www.gapsk.org/

作者: mkwok    時間: 09-10-15 09:36

Sherryko9,

謝謝妳的回覆, 小兒現在小三, 首兩年學校是普教中的, 現轉了另一間學校插班暫不能入讀普教中班(不是全級都是普教中), 我又想他小四/五時考這個試, 所以睇下怎樣幫他好。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-14 10:46 發表
係,囡囡由小二開始,升上"普教中"那班,所以平時中文科上堂時是用普通話;考這個試時小4升小5暑假期.
囡囡由細至大都有讀公文式中文科,公文中是普通話的.
在口試"說話"一項中,囡囡只是跟番在校考普通話口試咁,是看圖說 ...

作者: Sherryko9    時間: 09-10-15 12:14

都唔駛咁急,因為你小朋友還是細,加上考試費唔平,又剛加價,我諗呢1,2年都唔會再加價卦!等多1,2年,小朋友成熟D,詞滙多D,對考試指引和內容會理解多些,咁考試會得心應手多D,考試分數都會高些.
其實佢地本小學版應試指導都有考試卷模式,不過"口試"...
最緊要是做定第1題,是必做題,本書有講;第2題是可以選擇,1係揀看圖說故事,1係揀入面已提供的幾十題題目,自己在家作定,考時會求其出1題,到時錄音口述;另外"口試"部份還有1part是朗讀,本書都有講.
不要太緊張,囡囡說"筆試"很易,她還可以check多2次.其實"口試"比"筆試",她沒有那麼得心應手的.

原帖由 mkwok 於 09-10-15 09:36 發表
Sherryko9,

謝謝妳的回覆, 小兒現在小三, 首兩年學校是普教中的, 現轉了另一間學校插班暫不能入讀普教中班(不是全級都是普教中), 我又想他小四/五時考這個試, 所以睇下怎樣幫他好。

...

作者: mkwok    時間: 09-10-15 15:33

我見佢地出了4本書(應試指南、練習及模擬試題、實戰練習及速學試題練習),其實4本係咪差不多, 我想買來慢慢慢比佢睇下。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 12:14 發表
都唔駛咁急,因為你小朋友還是細,加上考試費唔平,又剛加價,我諗呢1,2年都唔會再加價卦!等多1,2年,小朋友成熟D,詞滙多D,對考試指引和內容會理解多些,咁考試會得心應手多D,考試分數都會高些.
其實佢地本小學版應試指導 ...

作者: Sherryko9    時間: 09-10-15 16:50

唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好似是brown面,上年只著重筆試,沒有訓練口試.
口試:朗讀和說話
說話:2題,分別是第1題,說說自己的事,書中有講要說物;第2題,看圖說故事或指定題目作文,"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事,"指定題目"書中有題及幾十條題目,預先給考生在家作定,但到考試時才知出邊題,真係考你試前作定的文,和記性.

希望幫到你.

原帖由 mkwok 於 09-10-15 15:33 發表
我見佢地出了4本書(應試指南、練習及模擬試題、實戰練習及速學試題練習),其實4本係咪差不多, 我想買來慢慢慢比佢睇下。

作者: csk家長jj    時間: 09-10-16 01:47

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...

衷心感謝你的分享!
我仔仔今年小五,學校是用廣東話授課的,一星期只有兩堂普通話課,現在才教緊韻母...
幸好在2年前他報讀了普通話班,在拼音/筆試方面已掌握了一定的知識,但在口試方面,在缺乏運用的環境下顯得很生疏,對答並不流利,所以還末有信心去報考。請問是否準備好和操熟書中有關口試的題目,便可應付口試那部份的考試呢?謝謝解答。
作者: mkwok    時間: 09-10-16 10:37

Sherryko9,

那麼或者等到小四先給他做比較好, 我都係覺得口試比較難掌握。大一點去考他的表達能力可能會好些。

謝謝妳的分享.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...

作者: Sherryko9    時間: 09-10-16 14:43

老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花上大量時間,不化算.不如你試吓找個普通話老師教仔仔看圖,然後用普通話說故事,除了可應付考試,平時又可以用得上.
囡囡的普通話底子,實則不全賴學校,因為學校教得不快,會好慢,因要就大部份孩子,加上普通話科只佔小部份分數,所以課程唔會好快.囡囡是由細上公文中,拼音底子亦由此起.
試下買多些練習給仔仔做,想有幫助.

原帖由 csk家長jj 於 09-10-16 01:47 發表

衷心感謝你的分享!
我仔仔今年小五,學校是用廣東話授課的,一星期只有兩堂普通話課,現在才教緊韻母...
幸好在2年前他報讀了普通話班,在拼音/筆試方面已掌握了一定的知識,但在口試方面,在缺乏運用的環境 ...

作者: csk家長jj    時間: 09-10-17 09:18

原帖由 Sherryko9 於 09-10-16 14:43 發表
老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花 ...

謝謝非常有用的意見。
希望在今年暑假裏能精補會話一項,待P.6時會試考GAPSK,如合格就多一張証書傍身,若唔成功就當為升中面試作好準備吧。
再次衷心感謝你的分享。
作者: wy0502    時間: 09-10-18 11:48

我都想我的囡囡去考下GAPSK
為升中做好準備
謝謝你地d資料很有用~
作者: heiB    時間: 10-6-30 21:36     標題: 回覆 3# Sherryko9 的文章

似乎讀公文中對你小朋友的普通話很有幫助.
作者: shelley    時間: 10-7-4 10:19

請問有冇考拼音?
作者: anson201006    時間: 10-7-5 14:34

多一張cert總會好一點!
而且呢個時代普通話對小朋友將來真的很重要.....
謝謝分享!
作者: RS    時間: 10-7-29 10:43     標題: 回覆 12# Sherryko9 的文章

"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事.....

Is there any timer to count the 2 minutes in 看圖說故事?
作者: Sherryko9    時間: 10-7-29 11:09

而家問番我真係印象模糊,當天囡囡考完出後,我淨係問佢似唔似本書甘,佢話"味又係甘!"果日一班小朋友排隊跟no.入去辦事處,大人唔可以跟入去,只可以係門口和大堂等,囡囡話入面每個位(有間隔)有個headphone,有錄音設備,開始會有人(我唔記得真人定錄音)講解規則,應該全部一齊計時卦!因為係全部一齊收卷和出來;其實唔駛太緊張,起碼呢個唔係學校考試,到時成班小朋友一齊做,無話邊個會雪底和著數!最緊要清楚佢果本指南,入面講晒全部規則,囡囡考完出來個樣無異樣,還說媽咪甘緊張做物!
錄音和淨做試卷分兩個地點,錄音(朗讀和說故事)部份在GAPSK果辦事處(過左黃大仙下一個站),淨做試卷那次的試場在將車澳某間學校,又係只準小朋友入禮堂,禮堂前面果台放個映光幕和大鐘比考生睇,跟住會有個真人在台上講解規距等,好似會考甘!
希望幫到你呢!記著不要太細去考,太細的小朋友理解能力唔高,可能聽唔明考官講物!D考官唔會當你地係幼稚園生,捉住你的手仔去解釋賽例給你知.當日囡囡是小4升小5那個暑假去考,前後用左大約1個月時間去準備,最緊要是做GAPSK果幾本練習便可.

原帖由 RS 於 10-7-29 10:43 發表
"看圖說故事"好似有4張圖畫,即場作故事.....

Is there any timer to count the 2 minutes in 看圖說故事?

作者: Sherryko9    時間: 10-7-29 11:37

試後結果:
會有兩張紙寄回給考生,都幾耐吓,差不多成兩個月.
一張是證書,上面列出考生姓名/編號,學別(小學/中學),應考日子和等級(A,B,C,D);
另一張是成績單,又係有晒上述的資料,但另加考試項目,分別是筆試(聽/寫共兩項)和口試(讀/說共兩項),總共四項(卓越/優良),最後得出總成績(A/B/C/D);在張成績單另一面有晒等級描述和分數介別,知道每項每個等級能力分析,只差在沒有分數顯示.
作者: Sherryko9    時間: 10-7-29 12:03

筆試果part"聽"係在禮堂果台上播大會錄音,唔係個別帶上headphone,有無回音?真係唔清楚,淨知囡囡無受影响.

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 11:37 發表
試後結果:
會有兩張紙寄回給考生,都幾耐吓,差不多成兩個月.
一張是證書,上面列出考生姓名/編號,學別(小學/中學),應考日子和等級(A,B,C,D);
另一張是成績單,又係有晒上述的資料,但另加考試項目,分別是筆試(聽/寫共兩 ...

作者: Sherryko9    時間: 10-7-29 12:05

記得的和知的都嘔晒架啦!

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 12:03 發表
筆試果part"聽"係在禮堂果台上播大會錄音,唔係個別帶上headphone,有無回音?真係唔清楚,淨知囡囡無受影响.

作者: RS    時間: 10-7-30 09:48

我愛你這個圖,你使用它非常合適。

Thanks a lot.

原帖由 Sherryko9 於 10-7-29 12:05 發表
記得的和知的都嘔晒架啦!

作者: RS    時間: 10-9-27 12:52

我的女兒參加了8月的考試,結果將在10月報告。我比我的女兒緊張。

Anyone took 8月的考試?
作者: Sherryko9    時間: 10-9-28 14:01

當年我都係幾緊張(口不對心),大人比細路還緊張,因為對囡囡普通話有一定寄望,當日諗如果攞唔到好成績就唔會攞去報中學,考過便算!要等成6-8個星期,都幾耐.你女兒幾年級呀?我覺得最遲P5升P6果個暑假要報(如果想報的話),8月考10月派成績,趕得切報第1輪升中.

原帖由 RS 於 10-9-27 12:52 發表
我的女兒參加了8月的考試,結果將在10月報告。我比我的女兒緊張。

Anyone took 8月的考試?

作者: RS    時間: 10-9-28 15:35

yes, she was P5升P6果個暑假報 the exam, we just brought only 1 sample book for it, so......very nervous.

原帖由 Sherryko9 於 10-9-28 14:01 發表
當年我都係幾緊張(口不對心),大人比細路還緊張,因為對囡囡普通話有一定寄望,當日諗如果攞唔到好成績就唔會攞去報中學,考過便算!要等成6-8個星期,都幾耐.你女兒幾年級呀?我覺得最遲P5升P6果個暑假要報(如果想報的話), ...

作者: Sherryko9    時間: 10-9-28 15:46

囡囡有個女同學考了剛過去8月份果個試,話見到1個同校P4同學應考,希望你家小朋友拿到理想成績!

原帖由 RS 於 10-9-28 15:35 發表
yes, she was P5升P6果個暑假報 the exam, we just brought only 1 sample book for it, so......very nervous.

作者: shirley73a    時間: 10-9-28 18:36

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-12 19:46

講開普通話水平試, 我女岩岩9月都考左個理大既"小學生普通話水平測試" (類似咁名啦)
報名後派左本mock paper + CD, 入面有3分卷, 我都有同個女溫..........溫既意思, 係oral果part, 我女學校係普教中, 我從來無擔心過佢唔識講, 我係要溫technique
例如有"先聽後講"要溫點jot notes, 因為真係好多details要記, 仲有一part係答問題, mock paper入面例子係"你喜歡上體育課嗎? 為什麼?" ok, 我又同佢溫time keeping點樣叫做講足一分鐘要停, 自己set左好多問題黎溫啦
結果真實既問題係"你覺得中國最偉大的發明是什麼? 為什麼?" 全場細路即時O咀 腦袋一片空白, 結果個個EE ER ER講唔出
真係嬲死我呀, 而家究竟考語言定係常識急轉彎呀

原帖由 shirley73a 於 10-9-28 06:36 PM 發表
我都想幫囝囝報.你地有冇試題簿出讓..

有意請pm我有幾多成新及價錢..tkx~

作者: Sherryko9    時間: 10-10-15 14:32

你囡囡考成點呀?8月份考試成績已出了!囡囡同學攞到2A1B1C,總成績係B,另一個低佢一班的同學亦拿了B,我估計囡囡同學仔應衰在口試那部份(1B1C).

原帖由 RS 於 10-9-28 15:35 發表

作者: Sherryko9    時間: 10-10-15 14:39

無試題簿!GAPSK機構出版左幾本練習書和考試指引,分中學和小學部,囡囡雖然考了,但那本GAPSK練習書學校還教緊,加上比囡囡寫晒作答,所以不打算出讓了!

原帖由 shirley73a 於 10-9-28 18:36 發表
我都想幫囝囝報.你地有冇試題簿出讓..

有意請pm我有幾多成新及價錢..tkx~

作者: RS    時間: 10-10-15 16:48

Yes, my child got B. Yes, the 口試 was difficult.  Hope this cert is useful for going Form 1 interview la........

原帖由 Sherryko9 於 10-10-15 14:32 發表
你囡囡考成點呀?8月份考試成績已出了!囡囡同學攞到2A1B1C,總成績係B,另一個低佢一班的同學亦拿了B,我估計囡囡同學仔應衰在口試那部份(1B1C).

作者: shirley73a    時間: 10-10-17 09:27

作者: Sherryko9    時間: 10-10-18 10:28

老實講,真係唔知有無用,不過有多張証書好過無甘解!大家努力吧!

原帖由 RS 於 10-10-15 16:48 發表
Yes, my child got B. Yes, the 口試 was difficult.  Hope this cert is useful for going Form 1 interview la........

作者: Sherryko9    時間: 10-10-18 10:32

我都覺得8月份考好D,唔駛心掛掛學校D考試,又有充足時間温吓GAPSK練習書,大家都努力啦!

原帖由 shirley73a 於 10-10-17 09:27 發表
係呀..諗諗吓都係唔好貪平..買過本新好d..

其實幾本我都買晒喇..諗住每日比囝囝做幾頁..等佢適應吓習慣吓先..plan咗出年8月份考..因想佢完咗學校d 考試測驗先..另仲有校際有幾樣item都要出賽..所以有排忙喇..
大家 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-18 13:46

請問有無人可以幫幫我
承上所講, 我女考左個普通話試, 令我好唔甘心, 因為我覺得自己付出左金錢時間, 結果"出人意表" (雖然成績未返, 我都無眼睇) (唔甘心既程度, 係我簡直想自己報考gapsk呀!!)
我尋日特登去左商務, 就係為左睇下究竟gapsk係咩一回事, 結果見到oral果part, 比起我女考果個試, 直接多了! (讀還讀丫, 起碼岩就岩唔岩就唔岩, 唔好好似我女考果個試, 又要jot note又要猜謎, 簡直玩死)
我而家只想要一份pass paper, 等我可以同學校傾傾, 以後可以揀個比較正常既試黎考.........scan copy都可以, 有無人可以幫幫我, 感激不盡
唔該唔該唔該唔該唔該唔該
原帖由 Sherryko9 於 10-10-15 02:39 PM 發表
無試題簿!GAPSK機構出版左幾本練習書和考試指引,分中學和小學部,囡囡雖然考了,但那本GAPSK練習書學校還教緊,加上比囡囡寫晒作答,所以不打算出讓了!
...

作者: Sherryko9    時間: 10-10-18 14:01

我諗pass papers無人可以幫到你勒!因為試後兩袖皆空出番來,"輕輕的我來了,正如輕輕的我走了!"其實GAPSK幾本練習書和指引書都附試題sample,你可以當pass papers看待.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-18 13:46 發表
請問有無人可以幫幫我
承上所講, 我女考左個普通話試, 令我好唔甘心, 因為我覺得自己付出左金錢時間, 結果"出人意表" (雖然成績未返, 我都無眼睇) (唔甘心既程度, 係我簡直想自己報考gapsk呀!!)
我尋日特 ...

作者: RS    時間: 10-10-19 09:10

Hi Charlotte mom,

Let your child to take the coming Nov GAPSK exam, now it seems still available for application. Don't negotiate with school la.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-18 13:46 發表
請問有無人可以幫幫我
我尋日特 ...

作者: Yanamami    時間: 10-10-19 10:34

Charlotte_mom,

自己上網報名啦.
www.gapsk.org

去商務買本exercise做就得啦.  無past paper架.  考試題目模式同exercise book的基本上差唔幾.

請問有無人可以幫幫我
我尋日特 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-19 17:29

多謝各位指教
11月太趕了, 或者2月啦(2月應該唔太忙), 我等埋張成績單就會決定
ANYWAY, 學校方面我都會表達意見的:cry: (都係唔甘心LOR, 做咩要報個咁既試俾錢佢賺先)

原帖由 Yanamami 於 10-10-19 10:34 AM 發表
Charlotte_mom,

自己上網報名啦.
www.gapsk.org

去商務買本exercise做就得啦.  無past paper架.  考試題目模式同exercise book的基本上差唔幾.

作者: grace_xian    時間: 10-10-27 14:12

請問小三暑期就開始讓小朋友接觸, 跟住小四暑期去考可以嗎?

因我仔也是普教中文, 底子不弱的

原帖由 Sherryko9 於 09-10-16 14:43 發表
老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花 ...

作者: Sherryko9    時間: 10-10-28 12:16

你意思是否P3升P4,P4升P5分別兩個暑假(暑期?)?如果你覺得小朋友詞滙已足就可以考了!囡囡和你家小朋友亦是"普教中",囡囡P4升P5個暑假考,請check pm,已解答你的問題.

原帖由 grace_xian 於 10-10-27 14:12 發表
請問小三暑期就開始讓小朋友接觸, 跟住小四暑期去考可以嗎?

因我仔也是普教中文, 底子不弱的

作者: yammy01    時間: 10-11-12 16:41

如果已经在11月考试,几时有结果
作者: Sherryko9    時間: 10-11-15 10:41

大約八個星期後,機構會郵寄結果給你.

原帖由 yammy01 於 10-11-12 16:41 發表
如果已经在11月考试,几时有结果

作者: yammy01    時間: 10-11-15 15:12     標題: 回覆 1# Sherryko9 的文章

谢谢你的回复,如果是pass, 我几时收到张certificate报中学

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5