教育王國

標題: ABRSM 網上樂理考試 [打印本頁]

作者: cherrybaby21    時間: 21-8-10 12:22     標題: ABRSM 網上樂理考試

如果唔去考評局提供既考場考,自己屋企網上考會唔會好複雜?需要指定電腦或download software 嗎?定係用電腦直接按start就可以開始考?因為撞左活動要請假,又要專登抽幾個鐘出去考,其實值唔值得?定還是其實響屋企考都唔太複雜?有冇人試過?
作者: Gina11    時間: 21-8-12 20:55

要download RPNow 呢個software, 官方建議用電腦/手提電腦 (不建議用平板電腦同電話連線)報左名,有密碼同ID,當日考按左 start exam 先跟指示下載軟件 。ABRSM網站有齊所有考前提示,又有youtube 片段,自己參加下先決定出去考 /屋企考囉。(我記得講過如用apple 電腦,就唔好用safari 下載,最好用 google chrome, 家下有無任何 update就唔知, 總之最好自己上網睇一次, 唔好信網上人講 ( 包括我) 自己睇一次就最詳細準確.
我都係咁叫學生上網睇一次流程先 ~
作者: gracelam    時間: 21-8-18 19:37

cherrybaby21 發表於 21-8-10 12:22
如果唔去考評局提供既考場考,自己屋企網上考會唔會好複雜?需要指定電腦或download software 嗎?定係用電 ...

今日同阿仔去咗考評局考, 好方便, 唔洗自己set, 搞電腦野, 我唔想煩所以去考場考。

作者: Nozomi806    時間: 21-8-19 13:27

gracelam 發表於 21-8-18 19:37
今日同阿仔去咗考評局考, 好方便, 唔洗自己set, 搞電腦野, 我唔想煩所以去考場考。
...
係咪考足2小時? 我約咗27號先考...

作者: gracelam    時間: 21-8-19 14:15

Nozomi806 發表於 21-8-19 13:27
係咪考足2小時? 我約咗27號先考...

考完可以舉手早走, 我仔考咗大約1個鐘多啲,唔夠1.5小時!

最好早15一20分鐘前到, 佢哋有briefing及check身份證, 可以去到先填表, 有checklist, pick up form及健康申報表, 我就屋企填定晒就冇咁哩hea!

作者: Nozomi806    時間: 21-8-19 14:54

gracelam 發表於 21-8-19 14:15

考完可以舉手早走, 我仔考咗大約1個鐘多啲,唔夠1.5小時!
Thanks ~~ 我經琴行報名, 我諗要等佢地通知 ...

作者: sarahdad    時間: 21-8-20 10:43

我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想請教一下大家,通常在網上考完樂理,要等多少天才有成績。
作者: kaka1982    時間: 21-8-20 12:32

sarahdad 發表於 21-8-20 10:43
我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想 ...

要考後4星期才有成績。(Abrsm網頁有寫)

作者: sarahdad    時間: 21-8-20 21:16

kaka1982 發表於 21-8-20 12:32
要考後4星期才有成績。(Abrsm網頁有寫)
謝謝,原來要等4星期。
作者: chopin999    時間: 21-8-21 12:54

回覆 Gina11 的帖子

請問考online theory 流程可以邊度揾到條片?
Thanks
麻煩你😊

作者: gracelam    時間: 21-8-21 13:46

chopin999 發表於 21-8-21 12:54
回覆 Gina11 的帖子

請問考online theory 流程可以邊度揾到條片?

https://youtu.be/0RBfudXnWSo

作者: chopin999    時間: 21-8-21 14:16

回覆 gracelam 的帖子

多謝你嘅資料🙏😊
作者: bearbb5    時間: 21-8-21 20:21

我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想 ...

要等成四星期 都唔知點解要咁耐
相反彈琴一星期就有result

作者: sarahdad    時間: 21-8-21 23:44

bearbb5 發表於 21-8-21 20:21
要等成四星期 都唔知點解要咁耐
相反彈琴一星期就有result
可能ABRSM在4週內同一級樂理只有同一份試卷(4週換一次試卷題目),如果考完後一星期便出結果,考生看到成績結果不是Distinction,例如:Pass或Merit,可能會立即網上報名重考,但試卷是同一份便有漏洞,純屬猜測。
作者: gracelam    時間: 21-8-24 16:37

sarahdad 發表於 21-8-21 23:44
可能ABRSM在4週內,同一級樂理只有同一份試卷(4週換一次試卷題目),如果考完後一星期便出結果,考生看到成 ...

我今日聽老師講話原來今次abrsm網上考試係出好多份試題, 係random咁分派比學生考, 防止/減低考生作幣。

作者: 拿拿利    時間: 21-9-2 09:45

gracelam 發表於 21-8-24 16:37
我今日聽老師講話原來今次abrsm網上考試係出好多份試題, 係random咁分派比學生考, 防止/減低考生作幣。
...
想請教, 考樂理是否自己去考評局報名 ? 太既流程是怎樣 ? 同埋有沒有分中英文卷 ?
作者: gracelam    時間: 21-9-2 10:00

拿拿利 發表於 21-9-2 09:45
想請教, 考樂理是否自己去考評局報名 ? 太既流程是怎樣 ? 同埋有沒有分中英文卷 ?  ...

首先去abrsm個website度報名, 交晒錢就有email通知你28日內網上考試(留意佢地有幾個日子網站停用)

可以選擇在家/一個空間自己考, 不過要四野無人/無物, 有個鏡頭影住個考生自己做卷, 試前要電腦dl指定軟件, 考試過程係會被拍低!

亦可以book考評局借用地方考, 佢地提供電腦及專人教你每一步點做, 然後開始考試。

報abrsm時, 好似有問份卷需唔需要翻譯? 因為我仔學嗰時係用英文, 所以我報就填不需要。(好似如報用中文考, 全份卷只有中文, 呢個我唔肯定, 因為只聽聞, 未經証實)

作者: 拿拿利    時間: 21-9-2 10:24

gracelam 發表於 21-9-2 10:00

首先去abrsm個website度報名, 交晒錢就有email通知你28日內 ...
謝謝, Grace, 阿仔昨天第一堂, 我見本書是英文, 老師就用小許中文教, 以樂器老師就同仔講要考英文, 我都係考慮在考評局安排的試場考試的, 謝謝 !!
作者: ia727    時間: 21-9-5 00:50

收到result嗎?

作者: 小加子    時間: 21-9-6 11:12

gracelam 發表於 21-8-18 19:37
...

請問點book 考評局埸地?我今朝剛自己登記左5級樂理online 考試,收到email 話registration successful,log in 入去ABRSM account 見唔到任何download software 嘅link 或者點樣可以book 考評局

作者: gracelam    時間: 21-9-6 11:37

小加子 發表於 21-9-6 11:12
請問點book 考評局埸地?我今朝剛自己登記左5級樂理online 考試,收到email 話registration successful,l ...

https://ipeform.hkeaa.edu.hk/ipeform/exam/1

考評局都係網上報名, 不過9月份已full, 要等下一輪

作者: 小加子    時間: 21-9-6 12:23

gracelam 發表於 21-9-6 11:37

https://ipeform.hkeaa.edu.hk/ipeform/exam/1

唔該晒,咁我屋企考算,已經準備好唔想等10月撞測驗週
今朝在ABRSM 網上報左名,status 已confirmed, 係咪今日之內會有email send 考試link 比我去download 個考試software 同做system check?

作者: gracelam    時間: 21-9-6 12:50

小加子 發表於 21-9-6 12:23
唔該晒,咁我屋企考算,已經準備好唔想等10月撞測驗週
今朝在ABRSM 網上報左名,status 已confirmed, 係咪 ...

我記得唔係即日有link, 印象要過幾日收到

作者: babachau    時間: 21-9-7 15:50

估唔到有咁多人考樂理試...
作者: gracelam    時間: 21-9-8 16:43

babachau 發表於 21-9-7 15:50
估唔到有咁多人考樂理試...

考完5級樂理才可報考6級或以上樂器

作者: sarahdad    時間: 21-9-16 12:09

請問如果你哋ABRSM樂理5級差一分distinction,會重考嗎? 如果ABRSM鋼琴8級差一分distinction又會否重考? 現時女兒鋼琴distinction, 但樂理5級差一分(64分)才有distinction, 計劃重考, 可行嗎?
作者: sarahdad    時間: 21-9-16 12:11

ia727 發表於 21-9-5 00:50
收到result嗎?
出了結果, 足28天(4星期), 便出結果。
作者: bearbb5    時間: 21-9-16 17:09

回覆 sarahdad 的帖子

請問是半夜12點出成績定早上呢?
小朋友好緊張...謝謝

作者: LeeCC    時間: 21-9-17 07:37

sarahdad 發表於 21-9-16 12:09
請問如果你哋ABRSM樂理5級差一分distinction,會重考嗎? 如果ABRSM鋼琴8級差一分distinction又會否重考? 現 ...

樂理不會,已經考到樂器八級,人地已知你有五級樂理,如果有興趣的,不如考樂理八級

鋼琴,如果打算再考上去,不會考,將來考到演奏級,無人會理你八級幾多分。但如果八級就會停,可以再考多一次,反正都係錄影,錄到滿意才報名交影片

作者: LeeCC    時間: 21-9-18 08:45

請問如果你哋ABRSM樂理5級差一分distinction,會重考嗎? 如果ABRSM鋼琴8級差一分distinction又會否重考? 現 ...

好奇而家的樂理系幾分滿分?65系distinction?

作者: gracelam    時間: 21-9-18 09:56

當然不會啦後補再考5級樂理, 除非考8級樂理!

8級鋼琴我女有merit, 佢都唔會再考, 佢話已經超額完成。

作者: gracelam    時間: 21-9-18 10:08

LeeCC 發表於 21-9-18 08:45
好奇而家的樂理系幾分滿分?65系distinction?

75分滿分

剛收到阿仔成績, 佢剛好有丁

作者: LeeCC    時間: 21-9-18 10:23

gracelam 發表於 21-9-18 10:08
75分滿分

原來75分,以前100分滿分的

作者: gracelam    時間: 21-9-18 10:27

LeeCC 發表於 21-9-18 10:23
原來75分,以前100分滿分的

係呀! 我女投訴話以前點點點......下刪一百字 佢差3分有丁

#新師列拔少咗作曲嗰part同埋唔知邊part(忘記了)

作者: bearbb5    時間: 21-9-18 10:32

gracelam 發表於 21-9-18 10:08
75分滿分

請問你邊日考架

作者: gracelam    時間: 21-9-18 10:33

bearbb5 發表於 21-9-18 10:32
請問你邊日考架

8月18日考

作者: bearbb5    時間: 21-9-18 10:38

gracelam 發表於 21-9-18 10:33
8月18日考

Thanks

作者: LeeCC    時間: 21-9-18 11:09

gracelam 發表於 21-9-18 10:27
係呀! 我女投訴話以前點點點......下刪一百字  佢差3分有丁

#新師列拔少咗作曲嗰part同埋唔知邊p ...

我小朋友系新syllabus第一季考的,無past paper,只有sample paper參考題型,佢9歲考,有丁

而家轉網上考,聽講好似只係MC,唔知我有無聽錯

作者: gracelam    時間: 21-9-18 11:15

LeeCC 發表於 21-9-18 11:09
我小朋友系新syllabus第一季考的,無past paper,只有sample paper參考題型,佢9歲考,有丁

而家轉網上 ...

係呀!
所以我認為應該又再淺D! 所以佢家姐呻咗一輪!

作者: RexPaMa    時間: 21-9-18 11:37

gracelam 發表於 21-9-2 10:00

首先去abrsm個website度報名, 交晒錢就有email通知你28日內 ...
請問已在ABRSM當天報名有確認回郵,但現還未收到裝PSI通知和找不到應考連結,不知小朋友到考試局考這樣可以考嗎?可分享當時考試局考前的情況嗎?
作者: gracelam    時間: 21-9-18 11:41

RexPaMa 發表於 21-9-18 11:37
請問已在ABRSM當天報名有確認回郵,但現還未收到裝PSI通知和找不到應考連結,不知小朋友到考試局考這樣可以 ...

你小朋友有冇開個abrsm account for log in去考試?

小朋友要自己識入到個account, 到考試時按start music theory exam個製。

之前考評局職員會set 好晒, 最後要自己log in個account, 因為之前要入log in name及pw

圖片附件: 16319386731627740666320577672471.jpg (21-9-18 12:17, 139.29 KB) / 下載次數 64
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYyODkwfDM1NDE3ZTEwfDE3MTgzMDMyODd8MA%3D%3D

作者: RexPaMa    時間: 21-9-18 12:22

已開account, 在dashboard, booking confirmed, 但找不到 Start music theory exam 連結,請問你在login 後那兒找到 start music theory exam 連結?  
作者: RexPaMa    時間: 21-9-18 12:46

非常謝謝你詳細資料, 我再查我的還未在BOOKING DETAILS 旁邊有start exam的連結,請問你還記得怎麼時候出現有連結? 因小朋友快要到考評局考, 所以不好思意多問.
作者: gracelam    時間: 21-9-18 14:27

RexPaMa 發表於 21-9-18 12:46

非常謝謝你詳細資料, 我再查我的還未在BOOKING DETAILS 旁邊有start exam的連結,請 ...

自己一個申請人account(teacher or parents), 另外要小朋友(考生)開一個account, 因為我個仔一開完就出現start exam 的連結。

作者: ia727    時間: 21-9-20 07:20

sarahdad 發表於 21-9-16 12:11
出了結果, 足28天(4星期), 便出結果。

27/8考,到現在都未收到result

作者: Gina11    時間: 21-9-20 11:51

ia727 發表於 21-9-20 07:20
4星期喎,咪即係 25/9 先有,都未到 ~無係正常喎
作者: sarahdad    時間: 21-9-20 22:00

bearbb5 發表於 21-9-16 17:09
回覆 sarahdad 的帖子

請問是半夜12點出成績定早上呢?
不是日或夜, 是完成考試後28日出成績, 即9月1日上午10時考完,到9月28日上午10時便出成績.
作者: Nozomi806    時間: 21-9-24 08:44

ia727 發表於 21-9-20 07:20
我都係27/8, 今早仲未見result!

作者: 小加子    時間: 21-9-24 15:00

RexPaMa 發表於 21-9-18 11:37
請問已在ABRSM當天報名有確認回郵,但現還未收到裝PSI通知和找不到應考連結,不知小朋友到考試局考這樣可以 ...

你收到的電郵應該有一個candidate ID, 要用果個candidate ID去開一個新的abrsm account 名填返考生的名要同你考試會show的picture ID同名,開新戶囗成功後就會見到exam link

作者: Nozomi806    時間: 21-9-25 06:54

27/8 考的,今早收到email 通知result(emoji)(emoji)

作者: moonckng    時間: 21-10-1 09:23     標題: 回覆樓主:

5月中考完,昨日終於收到考試局寄來的五級樂理證書了(emoji)

作者: 964000    時間: 21-10-4 08:42

請問如果網上報五级以上的樂器考試、是否要upload五級theory 分紙?

作者: gracelam    時間: 21-10-5 11:03

964000 發表於 21-10-4 08:42
請問如果網上報五级以上的樂器考試、是否要upload五級theory 分紙?

不用, 他們有record

阿女3月考也沒有upload

作者: Nozomi806    時間: 21-10-6 09:03

moonckng 發表於 21-10-1 09:23

5月中考完,昨日終於收到考試局寄來的五級樂理證書了(emoji)
我咁岩都想問幾時會收到證書! 你等咗5個月?????????????
作者: LeeCC    時間: 21-10-6 09:06

gracelam 發表於 21-10-5 11:03

不用, 他們有record

4月前考有exemption,無需要五級樂理,不清楚這個exemption有無extend

作者: gracelam    時間: 21-10-6 09:28

LeeCC 發表於 21-10-6 09:06
4月前考有exemption,無需要五級樂理,不清楚這個exemption有無extend

你唔講我唔知有exemption

作者: LeeCC    時間: 21-10-6 09:40

gracelam 發表於 21-10-6 09:28
你唔講我唔知有exemption

所以年初出左好多幼稚園生或初小生成功考到六七八級,D琴行用來宣傳

作者: moonckng    時間: 21-10-11 01:01

Nozomi806 發表於 21-10-6 09:03
我咁岩都想問幾時會收到證書! 你等咗5個月?????????????

係,成績就四星期,證書就真係收咗唔係好耐

作者: 964000    時間: 21-10-12 23:55

LeeCC 發表於 21-10-6 09:06

我就係之前見過有exemption,而家好似冇咗?

作者: 964000    時間: 21-10-12 23:57

LeeCC 發表於 21-10-6 09:40
所以年初出左好多幼稚園生或初小生成功考到六七八級,D琴行用來宣傳

但好似要一年內補番考五級樂理?
唔補唔知會點

作者: gracelam    時間: 21-10-13 09:34

964000 發表於 21-10-12 23:57
但好似要一年內補番考五級樂理?
唔補唔知會點

考完8級就話啫, 6, 7級之後應該都要考返, 唔考唔知考唔考到8級喎

作者: 964000    時間: 21-10-13 16:50

gracelam 發表於 21-10-13 09:34
考完8級就話啫, 6, 7級之後應該都要考返, 唔考唔知考唔考到8級喎

咁其實五级樂理係應該要學的,而家巳經冇哂scale/aural/sight reading

作者: Cheungs43    時間: 21-11-22 16:18

小加子 發表於 21-9-24 15:00
你收到的電郵應該有一個candidate ID, 要用果個candidate ID去開一個新的abrsm account 名填返考生的名要 ...
你好,我想問問candidate ID即係等於contact ID? 因為我收到email叫我開一個新account 但只有contact ID但開戶後再log in 也找不到start music theory exam條bar. 所以不知在什麼地方出錯。麻煩晒你
作者: 熙fi媽媽    時間: 22-7-11 22:37

想問而家仲有冇考場考的?
作者: 964000    時間: 22-7-14 08:11

熙fi媽媽 發表於 22-7-11 22:37
想問而家仲有冇考場考的?

應該恢復了,你上考試局網頁望下

作者: bbma1    時間: 22-10-11 21:21

小學生在哪裡學五級樂理課程較好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5