教育王國

標題: 2017-2018D BSPD 等候結果揮手區 [打印本頁]

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-10 23:55     標題: 2017-2018D BSPD 等候結果揮手區

仲有6日派彩,好緊張呀大家入黎傾下,輕鬆下
作者: HimHimMM    時間: 16-12-11 13:08

係,唔知收厚定薄信。

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-11 18:24

回覆 sophiali_mama 的帖子

請問是否無關係人士?分享下2nd  in in咗d咩?唔知是否每日in的野都不同呢?希望大家都收厚信!
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 00:00

我們是n無,入到2nd in 已很開心, 2nd時小朋友部分問了3條個人問題,之後是分類(用Mrs.Yip給他的4個正方體"積木),再按圖講故事,最後爸爸媽媽與師會審。
祝大家都收到厚信,開心過聖誕

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-12 00:35

我也是N無人士…有2nd in 已很感恩……屬於早2nd in日子,内容和你差不多,不知可否透露三師問家長什麼問題?囝囝是否合識答呢?
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 00:49

回覆 sweetmayboy 的帖子

我地都早算in17/11, 我仔自稱他識答,我沒有追問他答案,我地相信他的能力,家長問題圍繞屋企,在意料之外,沒有問學校理念嗰d

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-12 00:56

家長問題是關於家庭,沒有發揮性問題
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 01:03

問爸爸: 請介紹下屋企,假如爸爸肯講,都可以發揮下

作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 08:03

今年好似大部分都係問爸爸,介紹下自己屋企狀況,我自己同朋友都係問呢條

作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 08:08

sweetmayboy 發表於 16-12-11 18:24

請問是否無關係人士?分享下2nd  in in咗d咩?唔知是否每日in的野都不同呢?希 ...

我地都係N無人仕

仔仔話入去有傾計,有跟圖卡講故仔丶成枱有d物品叫你分類丶畀幅圖你再收起,叫你憑記憶砌返d積木丶又比左件立方體積木你,叫你砌返好似佢個樣板出黎

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-12 08:24

回覆 HimHimMM 的帖子

你2nd in是否比較後?
作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 08:32

sweetmayboy 發表於 16-12-12 08:24

19/11 In , 我諗問題類型分別不大,同上年差唔多

作者: littlemaopig    時間: 16-12-12 09:25

早IN定遲IN大機會啲? 我地差唔多最後果幾日先IN, 好緊張
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 10:23

sweetmayboy 發表於 16-12-12 08:24

估計是跟1st in時間排的,我覺得學校1st選了合乎要求的學生,2nd in再給校長,校監挑選,問題大致相同,他們可能是靠經驗找對的學生吧(純粹個人意見)
作者: RonAWK    時間: 16-12-12 11:34     標題: 回覆樓主:

我地係N無人仕。
雖然小朋友話識答,但係真心唔敢有期望。
只怕期望大...失望就喊哂。
一家人盡咗力,等上天安排好了 ^_^

作者: Beebubee    時間: 16-12-12 12:00

我地都係N無人仕。相信入得second in 的小朋友都好叻叻了,而我亦相信學校已有一套揀人標準。
反而想問下多唔多家長在答問題時未夠一分鐘就被Ms. Lo 叫停??
作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 12:07

Beebubee 發表於 16-12-12 12:00
我地都係N無人仕。相信入得second in 的小朋友都好叻叻了,而我亦相信學校已有一套揀人標準。
反而想問下多 ...

我都覺得小朋友自己入去對住3個大人都要好大既勇氣,3000幾人揀300個出黎2nd in ,個個都好醒目。

我地兩個大人未答完已經畀校長叫停咗,我諗每人答咗30秒左右。感覺有d無奈,因為未答完。

作者: simpsonba    時間: 16-12-12 12:29

我地n無,小朋友考既同你地一樣。都係叫爸爸介紹屋企,跟住問我對小朋友以後升學有乜計劃。25號in, 得副校同一個校董。校長有緊要事,嚟吾到
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 12:31

回覆 RonAWK 的帖子

同意, 盡力便可以,希望大家都可以開心過聖誕
作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 12:32

其實大家既仔仔都係唔係d陽光男孩,唔怕醜,好多嘢講既男仔?

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 12:33

係呀....小朋友比起我地仲厲害我覺得每人答左30秒左右就響鐘

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 12:38

回覆 simpsonba 的帖子

升學計劃 我覺得......有d難答
作者: sweetmayboy    時間: 16-12-12 12:41

考小朋友果part,跟你少少不同,我仔沒有砌積木……
作者: Beebubee    時間: 16-12-12 12:53

我仔都冇砌積木............
考grouping 時只有玩骰仔

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-12 13:04

想請問家長問答是否計分?還是看小朋友面試表現?
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 13:24

我估只有3師至知 , 我叫自己相信係睇小朋友能力評分
作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 13:54

sophiali_mama 發表於 16-12-12 13:24

我估只有3師至知 , 我叫自己相信係睇小朋友能力評分  ...

其實由校長副校長㨂適合佢地既學生,我地兩個會咁諗,如果仔仔入唔到,都會係校長副校長覺得唔適合,大家都盡曬力,2nd In 係一個好好既經驗

作者: RonAWK    時間: 16-12-12 14:17

Beebubee 發表於 16-12-12 12:00
反而想問下多 ...

無喎。
返而係爸爸答完,答唔足一分鐘,Ms Lo 就叫媽媽接住答第二條問題。媽媽答到一半,個鐘啱啱 count 到一分鐘響機 (估計係之前唔記得停鐘 reset),媽媽停一停,Ms Lo 叫媽媽答埋佢

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-12 15:03

我仔屬於表達能力OK的(如果佢肯講的話),性格是比較好動,面試都可以坐定的
作者: Cateyeshk    時間: 16-12-12 15:08

HimHimMM 發表於 16-12-12 08:03
今年好似大部分都係問爸爸,介紹下自己屋企狀況,我自己同朋友都係問呢條
...

我哋都係呢條問題,媽咪就問點樣揀課外活動,細路就好似你哋到咁上下

作者: jammechiu    時間: 16-12-12 16:14

想問下你們小朋友in左幾耐? 我嗰個5-6分鐘已見完...
作者: HimHimMM    時間: 16-12-12 16:21

jammechiu 發表於 16-12-12 16:14

可能你仔仔好快答啱曬呢!

我嗰仔入左去10分鐘

作者: at2015    時間: 16-12-12 22:45

sweetmayboy 發表於 16-12-12 13:04
想請問家長問答是否計分?還是看小朋友面試表現?

家長part主要"西"走D怪人,其他答乜冇大關係

作者: LittleButter    時間: 16-12-12 23:46

jammechiu 發表於 16-12-12 16:14
我認為可能你囝囝能力好高,大部分人需時7-8mins, 你仔只需要5-6mins, 即係又快又叻!我果個都係10mins, 再加上我自己答得不好!相信機會很微了!不過,真心高興已經能擠身入2nd round, 知道仔仔已經好叻!已經心滿意足了!
作者: lui    時間: 16-12-13 03:36

sophiali_mama 發表於 16-12-12 01:03

問爸爸: 請介紹下屋企,假如爸爸肯講,都可以發揮下

我理解為問你家庭理念

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-13 08:09

回覆 lui 的帖子

咁你應該發揮得唔錯
作者: lui    時間: 16-12-13 10:39

sophiali_mama 發表於 16-12-13 08:09
回覆 lui 的帖子

咁你應該發揮得唔錯

我個是女(emoji)。DG second 冇in 父母。不過八卦入來看:)

作者: LittleButter    時間: 16-12-13 19:13

請問是否16/12一次過出曬 offer/ waiting/ rejected letter?
作者: Budjunjun    時間: 16-12-13 23:00

我小朋友只有分類和看圖說故事,沒有記憶題和切積木,總共7-8分鐘,爸媽夾埋大約1分半鐘。
我們應該機會不大了(emoji)
我仔能入second in 已經是太幸運了!
祝大家有好消息!(emoji)

作者: LittleButter    時間: 16-12-16 08:22

好緊張啊!不知道會不會今天下午已經收到信呢?還是要等到星期六、甚至星期一呢?
作者: HimHimMM    時間: 16-12-16 08:56

LittleButter 發表於 16-12-16 08:22
好緊張啊!不知道會不會今天下午已經收到信呢?還是要等到星期六、甚至星期一呢? ...

希望有奇蹟出現

作者: 劉仔仔    時間: 16-12-16 11:28

請問有人收到信嗎?還是要多等一天?

作者: Yoman0811    時間: 16-12-16 12:21

劉仔仔 發表於 16-12-16 11:28
另一個post有人話啱啱收到信...
作者: Yoman0811    時間: 16-12-16 12:23

劉仔仔 發表於 16-12-16 11:28
另一個post有人已收信
作者: Budjunjun    時間: 16-12-16 21:22

收到了

祝各位陸續有好消息(^ ^)

作者: joemyt    時間: 16-12-16 22:25

同事個仔今日收到信,希望你地公子都陸續有好消息。
作者: nakaioy    時間: 16-12-16 23:53

收到rejected letter,係咪即係連最後call都無機會,不用等?
作者: LittleButter    時間: 16-12-17 01:19

nakaioy 發表於 16-12-16 23:53
收到rejected letter,係咪即係連最後call都無機會,不用等?
我們收到waiting, 都不覺得會有希望!你認為有人會give up DBS offer 嗎?!
作者: at2015    時間: 16-12-17 09:06

LittleButter 發表於 16-12-17 01:19
我們收到waiting, 都不覺得會有希望!你認為有人會give up DBS offer 嗎?!

當然有,可能再interview third round fourth round

作者: Tangram    時間: 16-12-17 10:10

at2015 發表於 16-12-17 09:06
當然有,可能再interview third round fourth round

請問今年幾時註冊?可以大概知道幾時會call waiting。thx!

作者: LittleButter    時間: 16-12-17 10:11

at2015 發表於 16-12-17 09:06
真的嗎?原來是這樣的......我相信只有同時擁有SPCC & DBS offer 的家庭,才需要作出掙扎,或者才有機會放棄DBS. 相信機會似乎也是不多的......
作者: eric0528    時間: 16-12-17 10:54

Honestly not so many kids will give up but I think there should be few cases e.g.
+ More than one offers from 神校
+ offer from international schools
+ Others (e.g. immigration, money consideration, location, etc.)
作者: at2015    時間: 16-12-17 11:06

eric0528 發表於 16-12-17 10:54
Honestly not so many kids will give up but I think there should be few cases e.g.
+ More than one of ...

Or SJC, LS etc. esp if there is a little brother coming.

作者: Budjunjun    時間: 16-12-17 11:20

Budjunjun 發表於 16-12-16 21:22
收到了

祝各位陸續有好消息(^ ^)

Yes, we are N無!

作者: Budjunjun    時間: 16-12-17 13:31

LittleButter 發表於 16-12-17 10:11
真的嗎?原來是這樣的......我相信只有同時擁有SPCC & DBS offer 的家庭,才需要作出掙扎,或者才有機會放 ...

Please don't give up yet. I saw the previous post and knew that there will be chance for 3th interview! Wish you can get in finally!

作者: SigridTruda    時間: 16-12-17 15:45

Got offer luckily, N無人士
作者: sophiali_mama    時間: 16-12-17 17:43

We got the offer too, n 無,big Xmas present!
作者: Donalddonald    時間: 16-12-17 22:43     標題: 回覆:2017-2018D BSPD 等候結果揮手區

我地都係 N 無,有 offer, 感恩。請問有没 group 可以大家交流下

作者: CDparents    時間: 16-12-18 08:17

My son luckily got it too!! 也是N 無考到、實在很不容易(emoji)(emoji)(emoji)

作者: CDparents    時間: 16-12-18 08:19

Donalddonald 發表於 16-12-17 22:43
我地都係 N 無,有 offer, 感恩。請問有没 group 可以大家交流下

PM me your contact :)

作者: ausiu1230    時間: 16-12-26 23:38     標題: 回覆:2017-2018D BSPD 等候結果揮手區

請問各位n無而有offer的小朋友讀咩幼稚園?

作者: CDparents    時間: 16-12-29 07:10

ausiu1230 發表於 16-12-26 23:38
請問各位n無而有offer的小朋友讀咩幼稚園?

St Cat

作者: phichi    時間: 16-12-30 21:17

at2015 發表於 16-12-17 11:06
Or SJC, LS etc. esp if there is a little brother coming.

其實SJC 是很好的學校嗎?

作者: happyday2015    時間: 17-1-24 16:47     標題: 引用:Quote:ausiu1230+發表於+16-12-26+23:38+

原帖由 CDparents 於 16-12-29 發表
St Cat
還有冇來自其他幼稚園都有男拔offer, 指一般n無人士。

作者: RunningPig    時間: 17-1-26 23:27

LittleButter 發表於 16-12-17 10:11
真的嗎?原來是這樣的......我相信只有同時擁有SPCC & DBS offer 的家庭,才需要作出掙扎,或者才有機會放 ...

Last year some student had the 3rd interview then got admitted in late August. You can show your interest and keep sending updates to the school. Good luck and don't give up!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5