教育王國

標題: 大抽獎 VS 留直資 [打印本頁]

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 19:35     標題: 大抽獎 VS 留直資

想請教一下各位, 東區女仔Band 1B 學生, 已有1直資offer,  自一自二都已失落, 女女想博番大抽獎(心儀: 聖馬可) , 想請教一下大家意見?
如果大抽獎值博嗎? 排位又有咩意見?
真心諗左一日好糾結先請教大家(emoji)(emoji)‍♀️

作者: zebrabb    時間: 24-3-27 19:42

回覆 SiuDic 的帖子

直資是小西灣?
作者: SiuDic    時間: 24-3-27 19:43

zebrabb 發表於 24-3-27 19:42

直資是小西灣?

Yes ☺️

作者: Step_C    時間: 24-3-27 19:50

SiuDic 發表於 24-3-27 19:43
Yes ☺️
你個校網我唔認識,不過你諗吓萬一抽到最底線嗰間,同而家間直資相比都唔會後悔嘅,就抽飛去馬
作者: Cordelia78    時間: 24-3-27 19:56

SiuDic 發表於 24-3-27 19:35
想請教一下各位, 東區女仔Band 1B 學生, 已有1直資offer,  自一自二都已失落, 女女想博番大抽獎(心儀: ...

上年有朋友同你個女一樣
keep 直資扣聖馬可
扣入

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 20:04

叩門都係一個辦法, 但太少位(emoji)  

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 20:05

呢個風險太大, 萬一博唔到就無得番轉頭, 但又怕小朋友怨點解迫佢讀一間佢唔鍾意嘅學校
真係媽媽的抉擇

作者: lot888    時間: 24-3-27 20:13

客觀D ,計數。區內有幾多間小學?估25*2/3=17間小學內頭25%自行及入讀直脂離場,剩75%內13%B1生爭入B1中學,包括BPS,民生,中婦,聖馬可,張記及嘉諾撒,我自己覺得贏面大,可試。唔成功再叩官津及直脂應問題不大。如果膽小及不能承受壓力就小心考慮,如聖馬可真是亞囡心儀,就全家集氣去抽,免後悔。
作者: SiuDic    時間: 24-3-27 20:36

lot888 發表於 24-3-27 20:13
客觀D ,計數。區內有幾多間小學?估25*2/3=17間小學內頭25%自行及入讀直脂離場,剩75%內13%B1生爭入B1中學 ...

多謝你的詳細分析, 我都係有諗過東區band 1 應該夠位值得博下.
但好想再問多少少, 排位點樣先最穩陣, 係咪應該1A-1B -1C 咁排頭3?
係咪應該揀一間女校比較穩陣?

作者: adriantai    時間: 24-3-27 20:41

SiuDic 發表於 24-3-27 20:36
多謝你的詳細分析, 我都係有諗過東區band 1 應該夠位值得博下.
但好想再問多少少, 排位點樣先最穩陣,  ...

接受到嘉記就搏啦

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 20:49

adriantai 發表於 24-3-27 20:41
接受到嘉記就搏啦

都有打算如果抽獎就放嘉諾撒喺第3

作者: lot888    時間: 24-3-27 20:53

我自己最鐘意小白菜,如非你囡最心儀會放後些。我會1:聖馬可,2:中婦,3:民生/張記,4:張記/民生,之後任填。
作者: SiuDic    時間: 24-3-27 20:59

心中2個諗法:

1. 聖馬可、民生、嘉諾撒
2. BPS, 聖馬可、嘉諾撒

請問係咪最關鍵係頭三個?

作者: zebrabb    時間: 24-3-27 20:59

今年好有可能要保守啲
作者: zebrabb    時間: 24-3-27 21:02

回覆 lot888 的帖子

頭1,2間今年都5班。可取性大。第三才選張記得4班。會危險少少
作者: SiuDic    時間: 24-3-27 21:04

即係第三唔好擺嘉諾撒? 但張記放第3係咪基本上都係無可能

作者: zebrabb    時間: 24-3-27 21:24

今年港民都做左收票王。反觀中婦,張記,BPS自行人數都比往年少。好多家長都保守左。呢點係大抽獎上都有可能要想清楚

作者: lot888    時間: 24-3-27 21:25

張記跟民生係有距離。學生會選張記都會放乙1,人數也不多,最小唔係1B以上唔敢放。如有位剩,你放佢乙三,四都可能冇分別,但放民生乙三,你就可能止步於此。真係心血小可換出民生,換入嘉諾撒。
作者: tpmon    時間: 24-3-27 21:28

想請教一下各位, 東區女仔Band 1B 學生, 已有1直資offer,  自一自二都已失落, 女女想博番大抽獎(心儀: ...

東區B1女生夠位。

看你想追求乜,聖馬可英文較強,如果囡囡英文好,大抽獎也可以; 如果英文麻麻,讀中基會較合適。

作者: tpmon    時間: 24-3-27 21:32

SiuDic 發表於 24-3-27 21:04
即係第三唔好擺嘉諾撒? 但張記放第3係咪基本上都係無可能

張記今年開4班,較少位,只可放自一(但也不一定抽到)。

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 21:36

zebrabb 發表於 24-3-27 21:24

今年港民都做左收票王。反觀中婦,張記,BPS自行人數都比往年少。好多家長都保守左。 ...

明白, 都驚萬一真係入左BPS,大人同小朋友都會辛苦.
或者將BPS放第二, 主力博第一志願

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 21:40

zebrabb 發表於 24-3-27 21:24

今年港民都做左收票王。反觀中婦,張記,BPS自行人數都比往年少。好多家長都保守左。 ...

港民我自己都好鐘意, 擺左自二但都係落空

作者: SiuDic    時間: 24-3-27 21:41

tpmon 發表於 24-3-27 21:32

張記今年開4班,較少位,只可放自一(但也不一定抽到)。

張記無打算放頭3, 頭3 嘅band 1A 進取學校只係諗過BPS, 諗住起碼少左同男仔爭

作者: tpmon    時間: 24-3-28 00:37

SiuDic 發表於 24-3-27 21:41
張記無打算放頭3, 頭3 嘅band 1A 進取學校只係諗過BPS, 諗住起碼少左同男仔爭
...

要自己認真分析各會員的回答。有些你已明顯感覺到不熟你校網的胡亂建議,你照跟只會成為受害者。

如張記叫你填乙三、乙四,你自己話佢識不識東區網玩法?

作者: piyohk    時間: 24-3-28 00:53

tpmon 發表於 24-3-28 00:37
要自己認真分析各會員的回答。有些你已明顯感覺到不熟你校網的胡亂建議,你照跟只會成為受害者。

如張記 ...

張記,五班(2023)年,知唔知有冇人乙二成功?
聖瑪瑪可/中婦,乙二會唔會有機會?
民生,乙三會唔會有機會?
嘉諾撒,乙三也會有機會?我以為她有一半Band 1女,超前女會填乙二,而非超前女會全填乙一。

作者: piyohk    時間: 24-3-28 00:57

如張記 ...

2023年,EK有幾位Band 1C和英文差的學生,成功抽中張記。會唔會係暗示張記少人選,有位留俾乙二?甚至更後位置?

作者: WinnieCatCat    時間: 24-3-28 06:08

piyohk 發表於 24-3-28 00:57
2023年,EK有幾位Band 1C和英文差的學生,成功抽中張記。會唔會係暗示張記少人選,有位留俾乙二?甚至更後 ...

這幾位成功入張記的Band 1C是否乙一入張記?如果係,不代表張記少人選有位俾乙二,只代表大抽獎有Band 1c學生是會搏Band 1a學校的

作者: WinnieCatCat    時間: 24-3-28 06:23

SiuDic 發表於 24-3-27 20:59
心中2個諗法:

1. 聖馬可、民生、嘉諾撒

如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS? 再者,聖馬可都係熱門,放乙二有點搏。放嘉諾撒在乙三其實好穩陣,如果想搏下,可考慮放一兩間跨區英中,然後才放嘉諾撒。

但真係要確定女兒係Band 1先,參考學校往年派Band 1學校人數,女兒的名次是否好穩陣?

作者: mimwing    時間: 24-3-28 06:53

我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中
作者: SiuDic    時間: 24-3-28 07:47

如張記 ...

明白的, 多謝大家意見, 我會再詳加分析、跟女兒商量、再問老師意見再作決定

作者: SiuDic    時間: 24-3-28 07:52

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 06:23
如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS ...

謝謝你, 女女肯定係B1的,她不太鐘意嘉諾撒,但我跟她分析過嘉諾撒對地比較保險, 如果未能接受嘉諾撒就不要抽獎了

另外, 如果聖馬可放乙一, 感覺上乙二再放同等級的港民有點浪費,所以才考慮放一間1A的在乙一博下.
但亦有考慮過孤注一擲放聖馬可於乙一.博盡去

作者: SiuDic    時間: 24-3-28 07:53

mimwing 發表於 24-3-28 06:53
我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中 ...

你們學校好好

作者: WinnieCatCat    時間: 24-3-28 08:11

SiuDic 發表於 24-3-28 07:52

謝謝你, 女女肯定係B1的,她不太鐘意嘉諾撒,但我跟她分析 ...

咁筲官接受到嗎?筲官也可以是保險線。
如果覺得乙二放民生有點浪費,反而放間1A在乙一、聖馬可乙二,諗法有點奇怪。聖馬可係心儀,放乙二機會又一定細過乙一,點解要諗嚟諗去? 當初選這二間自行,你哋一定係諗過鍾意才選嘛。萬一聖馬可乙二唔中,你咪仲後悔?
如果真係唔知乙二放咩好,選間跨區Band 1,有幾間1a-1b女校都非常好,搏冇人敢放/會放乙一,你乙二執到雞。

作者: heidya    時間: 24-3-28 08:50

SiuDic 發表於 24-3-28 07:47
明白的, 多謝大家意見, 我會再詳加分析、跟女兒商量、再問老師意見再作決定
...
女兒商量、再問老師意見再作決定 <--- 甘樣最岩, 最好最終由女女決定並排位(如要放棄直資), 老師意見比家長更接近女女思想, 甘中左大家開心, 唔中都不會相差太遠.......自己經驗分亨享一下
作者: lot888    時間: 24-3-28 09:02

mimwing 發表於 24-3-28 06:53
我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中 ...
看到嗎?究意是學校成功,還是東區位非常足,足夠容納任何誤差。想成功,先要分析加策略,嘗試了解大眾想法,找出盲點,最重要要好好控制內心嘅貪婪及恐懼。好好想想吧。

作者: SiuDic    時間: 24-3-28 13:24

明白的, 真係要好好咁諗清楚,好難決定, 好怕做錯決定

作者: LeeCC    時間: 24-3-28 13:26

lot888 發表於 24-3-28 09:02
看到嗎?究意是學校成功,還是東區位非常足,足夠容納任何誤差。想成功,先要分析加策略,嘗試了解大眾想法 ...

係學校策略成功,加上家長聽話

作者: adriantai    時間: 24-3-28 13:28

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 06:23
如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS ...

精準

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:33

adriantai 發表於 24-3-27 20:41
接受到嘉記就搏啦

嘉記係咪Vs中基,都係差唔多?~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:34     標題: 回覆樓主:

東區並非英中位太足夠,而係足夠,仲要係因散緊啲去直資,中西區和灣仔~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:37

SiuDic 發表於 24-3-28 07:52

謝謝你, 女女肯定係B1的,她不太鐘意嘉諾撒,但我跟她分析 ...

可以考慮放張全票式選校啦,去到抽基本上冇得揀,只可以調撥先後次序,抽到先再考慮玩唔玩叩門~

作者: adriantai    時間: 24-3-28 13:37

mcl233 發表於 24-3-28 13:33
嘉記係咪Vs中基,都係差唔多?~

好大分別,一間冇仔

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:38

如張記 ...

點解唔得?如果入全票~

作者: adriantai    時間: 24-3-28 13:39

SiuDic 發表於 24-3-28 13:24
明白的, 真係要好好咁諗清楚,好難決定, 好怕做錯決定

咁怕就直接✓中基啦

作者: adriantai    時間: 24-3-28 13:40

adriantai 發表於 24-3-28 13:37
好大分別,一間冇仔

不過bps又ok, 應該唔關無仔先

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:43     標題: 回覆樓主:

我都唔明,點解經常有人認為多1班或少1班會對東區有影響呢?信念堅持咁多年可以不變?明明年年都話左比大家知,區內兩間中學都收到東區2仔,偏偏係要嚇下人~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 13:45

adriantai 發表於 24-3-28 13:40
不過bps又ok, 應該唔關無仔先

開po VS下啦~

作者: SiuDic    時間: 24-3-28 13:46

adriantai 發表於 24-3-28 13:39
咁怕就直接✓中基啦

意思只係怕做錯決定, 要好好咁同女女,爸爸,老師商量, 再作決定
要諗哂所有可能再分析

作者: adriantai    時間: 24-3-28 13:55

SiuDic 發表於 24-3-28 13:46
意思只係怕做錯決定, 要好好咁同女女,爸爸,老師商量, 再作決定
要諗哂所有可能再分析
...

如果中筲官嘉記都係屬於做錯決定嘅話,咁就唔好搏喇

作者: SiuDic    時間: 24-3-28 13:57

adriantai 發表於 24-3-28 13:55

我都有咁樣同女女講, 有機會跌入呢2間, 要佢自己諗清楚中左會唔會比而家更加唔開心?

作者: UniKitty    時間: 24-3-28 14:16

建議看看學校去年的大抽獎情況,自己女兒的排名大概可以入到什麼學校,如果能入到band1B的學校,就博一下聖馬可,東區女生派band1機會多。
作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 14:25

SiuDic 發表於 24-3-27 20:49
都有打算如果抽獎就放嘉諾撒喺第3
咁你真係摶得過喎, 又或者自1,2正在後補位呢!
作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:32

mcl233 發表於 24-3-28 13:37
可以考慮放張全票式選校啦,去到抽基本上冇得揀,只可以調撥先後次序,抽到先再考慮玩唔玩叩門~
...
借位代問,灣仔有直中,唔想升直中,似乎係1c2a女,搏唔搏得過乙一唔揀直中?
作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:35

PTL_L 發表於 24-3-28 14:32
借位代問,灣仔有直中,唔想升直中,似乎係1c2a女,搏唔搏得過乙一唔揀直中? ...

又係代問~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:36

借位代問,灣仔有直中,唔想升直中,似乎係1c2a女,搏唔搏得過乙一唔揀直中? ...

我就唔搏啦,除非假2仔真1仔~

作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:37

mcl233 發表於 24-3-28 14:35
又係代問~
係呀,唔通我又老x生x咩?
作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:37

mcl233 發表於 24-3-28 14:36
我就唔搏啦,除非假2仔真1仔~
點分假2真1先?
作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:37

PTL_L 發表於 24-3-28 14:37
係呀,唔通我又老x生x咩?

好難講,唔知你有乜收埋一件係櫃筒~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:38

PTL_L 發表於 24-3-28 14:37
點分假2真1先?

某些用除9或除3,直接話比學生知,SJPS咪係囉~

作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:39

mcl233 發表於 24-3-28 14:37
好難講,唔知你有乜收埋一件係櫃筒~
有,我又唔區喎,最慘冇呢
作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:39

mcl233 發表於 24-3-28 14:38
某些用除9或除3,直接話比學生知,SJPS咪係囉~

如後3入1應該唔值搏?明哂!
作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:40

PTL_L 發表於 24-3-28 14:39
如後3入1應該唔值搏?明哂!

?唔明添~

作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 14:42

都講明唔想直中...即係冇得揀啦,照搏囉..好明顯讀得吃力唔開心啦...
作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:43

HK-MAN 發表於 24-3-28 14:42
都講明唔想直中...即係冇得揀啦,照搏囉..好明顯讀得吃力唔開心啦...
有啲危,驚碌去2/3學校喎
作者: mcl233    時間: 24-3-28 14:44

HK-MAN 發表於 24-3-28 14:42

茅盾,咁仲搏1仔~

作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 14:45

adriantai 發表於 24-3-28 13:55
我就死都搏,唔會比錢讀次一皮既直資...
作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 14:50

PTL_L 發表於 24-3-28 14:43
有啲危,驚碌去2/3學校喎

嘉道理唔錯吖,免費國際學校...一帶一路既國際路線,符合國情...(講笑)
搞唔清1c定2a就升咗先...最多F2轉校...或叩1C學校

作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 14:52

mcl233 發表於 24-3-28 14:44
茅盾,咁仲搏1仔~
唔係我個女,緊係叫佢去盡啦
作者: PTL_L    時間: 24-3-28 14:54

HK-MAN 發表於 24-3-28 14:50
嘉道理唔錯吖,免費國際學校...一帶一路既國際路線,符合國情...(講笑)
搞唔清1c定2a就升咗先...最多F2轉校. ...
雖然灣仔好吸引,但唔肯定係1定2時,真是唔好搏喇
作者: HK-MAN    時間: 24-3-28 15:00

PTL_L 發表於 24-3-28 14:54
其實佢地B2 上返自己學校真係吃力,明顯唔係太開心(我個人感覺)...要等待開竅力追上中游先會讀得開心...
作者: mcl233    時間: 24-3-28 15:05

PTL_L 發表於 24-3-28 14:54

頭40可以諗下既,睇邊間啦。總結,唔搏~

作者: mcl233    時間: 24-3-28 15:07

HK-MAN 發表於 24-3-28 15:00
其實佢地B2 上返自己學校真係吃力,明顯唔係太開心(我個人感覺)...要等待開竅力追上中游先會讀得開心... ...

唓,人地有33222說明啦,好過果啲我校1A既推銷員,spec都唔敢比~

作者: WinnieCatCat    時間: 24-3-28 18:09

如果喺灣仔抽獎,女仔搏得過

作者: Helloworld2020    時間: 24-3-29 01:11

我同你情況係一模一樣,但我係仔,我知女係東區就一定夠band 1位。但有冇人知今年東區夠唔夠band 1位俾仔?

今年係多左大肚班,但.......
1. 今年升中人數仲多過上年
2. 多左好多高才通仔女報自行,會唔會令到多左香港人入唔到自一/二,變左多左學生要去抽獎?

作者: SiuDic    時間: 24-3-29 11:42

女女最後都係想博大抽獎, 加上連老師都話既然真係咁唔鐘意就去博

作者: SiuDic    時間: 24-3-29 11:44

Helloworld2020 發表於 24-3-29 01:11
我同你情況係一模一樣,但我係仔,我知女係東區就一定夠band 1位。但有冇人知今年東區夠唔夠band 1位俾仔 ...

男仔就唔太清楚, 最好問下老師或者睇吓有無啲舊資料可以參考下

作者: mcl233    時間: 24-3-29 12:23

Helloworld2020 發表於 24-3-29 01:11
我同你情況係一模一樣,但我係仔,我知女係東區就一定夠band 1位。但有冇人知今年東區夠唔夠band 1位俾仔 ...

呢個說法似乎一直係多年以來既誤解,港東有間龍頭女英中,正常情況已經拉走一批女生放乙1和最終派左入去,女英中抽走一批女生,就自然令其他男生機會增大左,每個人都只可以有一間,又何來利女不利男?~

有別於某些區,存在非男則女既中學佈局~

你說既情況,只會出現於極端情況,例如,女仔一窩峰放棄女龍頭,而走去填晒男女中,而令男女中供不應求,反為女校無人問津既情況下,女校有位剩,男子唔夠派。呢個機會有幾大呢?須知當中一間係全港性龍頭女中~

至於,所謂優才計劃既子女因素,佢地既分佈區域,人數,和自行階段會否成績可以令官津直接取錄呢?去到統一分B123,似乎沒人可以例外,唔跟玩法編入B1組別~

作者: mcl233    時間: 24-3-29 19:45     標題: 回覆樓主:

勿忽略係,東區已經存在一個現象,港同小/華小係有取走東區B1位,但升中普遍係唔會行出街求位既,佢地係東區係強校,呢個元素係要計入其中一個計英中位之內~

作者: SiuDic    時間: 24-3-29 19:48

mcl233 發表於 24-3-29 19:45
勿忽略係,東區已經存在一個現象,港同小/華小係有取走東區B1位,但升中普遍係唔會行出街求位既,佢地係東 ...

我有少少唔明, 係咪即係呢2間已經攞走左某啲B1生, 所以相對地喺東區競爭就細左, 還是我get 錯?
請多多指教

作者: mcl233    時間: 24-3-29 19:55

SiuDic 發表於 24-3-29 19:48
我有少少唔明, 係咪即係呢2間已經攞走左某啲B1生, 所以相對地喺東區競爭就細左, 還是我get 錯?
請多 ...

意思係,呢2間都係東區比較高B1率既小學,B1位就取左,而非常大比例係直升,無須去統一階段去搶街位~

計分配學位比例,係要唔計呢90-100個學生的~

就算嘉諾撤,因為联繫原因,佢地亦都鎖住某%自己學生,乙1係放自己中學~

所以我咪話東區利女不利男,係唔準確既說法。又當然,我唔一定啱,宜自行再分析~

作者: SiuDic    時間: 24-3-29 19:58

mcl233 發表於 24-3-29 19:55

意思係,呢2間都係東區比較高B1率既小學,B1位就取左,而非 ...

明白了, 謝指教.
但B1 女放BPS乙1 會唔會比張記放乙1 更有利?
無打算擺, 但只係好奇, 謝謝你

作者: mcl233    時間: 24-3-29 20:07

SiuDic 發表於 24-3-29 19:58
明白了, 謝指教.
但B1 女放BPS乙1 會唔會比張記放乙1 更有利?
無打算擺, 但只係好奇, 謝謝你

所以我之前咪講左可以考慮全票式選校,點排都得,只係要考慮成功率,嘉諾撤/筲官放得越前,保險線就會越前~

不過,學校老師大機會反對全票式選校,主保派位前3必入,另外係全票係存在風險,家長要有堅強信念~

作者: SiuDic    時間: 24-3-29 20:09

mcl233 發表於 24-3-29 20:07
所以我之前咪講左可以考慮全票式選校,點排都得,只係要考慮成功率,嘉諾撤/筲官放得越前,保險線就會越前 ...

會唔會有人會將B1B學校放哂頭3, 嘉/筲 第四先開始放? 咁會唔會好大風大浪?

作者: mcl233    時間: 24-3-29 20:20

SiuDic 發表於 24-3-29 20:09
會唔會有人會將B1B學校放哂頭3, 嘉/筲 第四先開始放? 咁會唔會好大風大浪?
...

舉例,何謂全票式?即係填晒咁多間英中~

假設,100個英中位,100個B1生
係無論點排,係B1生優先下
100個B1生必派B1英中,只係派边間

假設2,100個B1生,其中有10個膽小
去到乙4後自動投降去揀B2中學
當中有5個因為揀比較熱門,撞框派左乙4
是否多左5個英中位出黎,比B2生派入

所以係英中位充既區,如果真B1生派唔到英中
因為佢地選校縮手,唔係填晒,又碰正撞框唔入
咪有人話英中位唔夠,或利女不利男既說法

作者: SiuDic    時間: 24-3-30 00:36

mcl233 發表於 24-3-29 20:20

舉例,何謂全票式?即係填晒咁多間英中~

完全明白哂, 而家就要諗機率問題, 同埋邊間比較熱門, 再去做取捨

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5