教育王國

標題: 倫敦大學生活費 [打印本頁]

作者: 3b    時間: 23-9-4 16:47     標題: 倫敦大學生活費

住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail student card慳得一蚊得一蚊

作者: SIYip    時間: 23-9-4 16:52

3b 發表於 23-9-4 16:47
住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail  student card慳得一蚊得一 ...

睇佢點駛。主力自己煮,呢個數ok。如果多活動就未必夠。

作者: XYZABC    時間: 23-9-4 17:44

疫情前可以,疫情後已經唔可以,加上功課忙,或者考試期間都好難自己煮到。超市嘅嘢都貴咗好多。

作者: 3b    時間: 23-9-4 18:19

XYZABC 發表於 23-9-4 17:44
疫情前可以,疫情後已經唔可以,加上功課忙,或者考試期間都好難自己煮到。超市嘅嘢都貴咗好多。

...

係,這幾年疫情影響物價和車費升幅,大約幾多較為合適?

作者: 3b    時間: 23-9-4 18:25

SIYip 發表於 23-9-4 16:52
睇佢點駛。主力自己煮,呢個數ok。如果多活動就未必夠。

阿仔不是大洗的人,但始終未試過一日三餐自己搞掂,又要買日用品, 完全無概念要比幾多才合適, 可能頭兩個月比多少少?

作者: XYZABC    時間: 23-9-4 19:19

你睇吓佢計算吓頭兩個月用多少錢先再決定。我就比1000磅一個月

作者: XYZABC    時間: 23-9-4 19:20

有時都要同啲同學出去食嘢傾偈唱K等等。

作者: yuyueng    時間: 23-9-4 20:42

XYZABC 發表於 23-9-4 19:19
你睇吓佢計算吓頭兩個月用多少錢先再決定。我就比1000磅一個月
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月咋。
作者: 3b    時間: 23-9-4 21:18

XYZABC 發表於 23-9-4 19:19

阿仔都叫我比住£1,000先, 之後多除少補

作者: lm251099    時間: 23-9-4 21:39

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都要30啦,就算早餐食meal deal都要3,4文啦,果邊買餸平過香港

作者: XYZABC    時間: 23-9-4 23:29

lm251099 發表於 23-9-4 21:39

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都 ...

我仔話一盒外賣义雞飯已經£12

作者: yuyueng    時間: 23-9-4 23:47

lm251099 發表於 23-9-4 21:39

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都 ...
所以晚餐盡量自己煮會好啲,lunch 可能起學校食無得自己煮。
作者: SIYip    時間: 23-9-5 16:20

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

1000鎊一個月嘅宿舍費好平!

其實駛費真係豐儉由人。住倫敦係超高消費,如果唔自己煮,1000鎊一定唔夠。

頭兩個月會買唔少必需品,要俾多少少。但跟住每個月駛費,要睇佢點駛,我聽過有人500鎊,亦聽過一個月用超過1000鎊。

作者: yuyueng    時間: 23-9-5 16:38

SIYip 發表於 23-9-5 16:20
1000鎊一個月嘅宿舍費好平!

其實駛費真係豐儉由人。住倫敦係超高消費,如果唔自己煮,1000鎊一定唔夠。

50萬一年真系唔夠。

作者: SIYip    時間: 23-9-5 16:46

yuyueng 發表於 23-9-5 16:38
預50萬一年真系唔夠。

咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住shared bathroom房,自己煮,唔好日日同friend 去china town,已經駛少好多。倫敦多姿多彩,尤其如果初次去外地讀書,想過近似hk 生活,食hk 嘢,真係多多都唔夠用。

作者: Glossimar    時間: 23-9-5 16:51

£600一個月真係唔夠。

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔到,間中巴士地鐵出入,一日閒閒地就要£5-£8。

超市食物價格亦只係平過香港少少。雞全翼一盒1kg約£2.6-£3,西蘭花一個£1,Dove沖涼液450ml £3,薯片£2,雞蛋12隻£2-£2.5,一個好食少少嘅pizza £4-£5,唔好食嘅都要£2。超市Meal Deal一份三文治加飲品£3-£5。

麥當勞/ KFC一個普通餐有包/有件雞,有薯條有杯汽水約£6-£9,去餐廳食£13-£15係基本消費。中餐更貴,一碗雲吞麵起碼£10。學生好鍾意去嘅星巴克,一杯飲品£4

參考下,2年前我個仔year 1住宿舍,包3餐包雜費,每月比£500。

作者: TTEE1819    時間: 23-9-5 16:56

yuyueng 發表於 23-9-5 16:38
預50萬一年真系唔夠。

真係百上加斤,學費年年加,生活所需嘅食材和用品又貴左,好在我孩子肯煮,慳到dd,唔洗50萬,但都要4x啦,第一年嗰時唔洗甘貴呀,貴左。

作者: TTEE1819    時間: 23-9-5 16:58

Glossimar 發表於 23-9-5 16:51

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔 ...

哇,資料好多,給新手家長有個洗錢概念,讚!

作者: 3b    時間: 23-9-5 20:39

Glossimar 發表於 23-9-5 16:51

英國交通費貴,倫敦更貴。買railcard 搭火車去第二個城市會平少少,但市內交通用唔 ...

如果學校和宿舍都在zone 1&2, 每星期返5日學, 買7 days travel card更化算?

圖片附件: 16939175547972444421652737411737.jpg (23-9-5 20:39, 159.57 KB) / 下載次數 33
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NTIzfDRkYzVjOGJjfDE3MTc2Njg1MzR8MA%3D%3D

作者: 3b    時間: 23-9-5 20:42

TTEE1819 發表於 23-9-5 16:56
真係百上加斤,學費年年加,生活所需嘅食材和用品又貴左,好在我孩子肯煮,慳到dd,唔洗50萬,但都要4x啦 ...

你們講的50萬是包括生活費, 學費和宿舍費?

作者: yuyueng    時間: 23-9-5 21:48

SIYip 發表於 23-9-5 16:46
咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住sha ...
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。
作者: TTEE1819    時間: 23-9-5 21:57

3b 發表於 23-9-5 20:42
你們講的50萬是包括生活費, 學費和宿舍費?

我無50萬,將會4x萬(今個學年),學費大概兩萬五鎊左右,住就貴,搵唔到岩心水嘅student accommodation, 所以租private flat, 每月£1100 未包水電煤。但我孩子好慳,唔大洗,會煮飯,周末買餸個日先出街食餐勁。純買餸,唔會太誇張。我相信4x 包哂。

只係今年特貴乍,第一年住大學宿舍£180 per week, 計4x星期;第二年跟同學合租,大概£6xx未計energy bills。不是London區。

作者: TTEE1819    時間: 23-9-5 22:00

yuyueng 發表於 23-9-5 21:48
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。 ...

學費36萬,即係大概£3萬6鎊嘅課程,真係好貴呀,我負擔唔起哦。

作者: ANChan59    時間: 23-9-5 22:00

SIYip 發表於 23-9-5 16:46
咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住sha ...

400 鎊一個星期,仲貴過Canary Wharf。

作者: lm251099    時間: 23-9-5 23:06

ANChan59 發表於 23-9-5 22:00
400 鎊一個星期,仲貴過Canary Wharf。

依家1.5k 應該吾得,呢兩年租金加了很多

作者: ANChan59    時間: 23-9-5 23:35

lm251099 發表於 23-9-5 23:06
依家1.5k 應該吾得,呢兩年租金加了很多

剛才搵Rightmove,CW最近租盤最平千五鎊一個月,跟住落嚟已經係接近千七鎊。

阿仔2022年去倫敦工作,返工及住所在CW,studio flat 每星期租金335鎊。

作者: SIYip    時間: 23-9-5 23:36

yuyueng 發表於 23-9-5 21:48
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。 ...

學費咁貴!!我仔學費2萬幾鎊,平好多。

作者: SIYip    時間: 23-9-5 23:46

ANChan59 發表於 23-9-5 23:35
剛才搵Rightmove,CW最近租盤最平千五鎊一個月,跟住落嚟已經係接近千七鎊。

阿仔2022年去倫敦工作,返工 ...

係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值嘅。好在我仔知屋企唔係有錢人,慳住駛。

作者: ANChan59    時間: 23-9-5 23:59

SIYip 發表於 23-9-5 23:46
係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值 ...

他住嘅350呎實用面積,應該係細單位。

阿仔可以自己改電及氣體供應商,簽頭一年未到頂,一年後換新供應商,平咗不少。

我去探咗的時候問過佢,他講過水電煤高峰都係40-50鎊一個月,他已經係一個星期3日work from home,夏天冇冷氣,因為只係熱幾日。

冬天冇乜開暖氣。我都奇怪,但係我四五月去探佢,黃昏時候出面低於10度,打開少少窗屋入面好暖,他解釋因為向西,黃昏時間太陽加泰吾士河反射陽光,好似兩個太陽照住,特別暖。

作者: ANChan59    時間: 23-9-6 00:06

係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值 ...

倫敦交通費係貴,水電煤跟個人習慣有關係。

作者: yuyueng    時間: 23-9-6 08:31

我都情願貴DD住近學校,車錢同時間都好重要,加上地鐵一唔開就返唔到學。

作者: XYZABC    時間: 23-9-6 09:10

SIYip 發表於 23-9-5 23:36

學費咁貴!!我仔學費2萬幾鎊,平好多。

理科比文科貴。

作者: 3b    時間: 23-9-6 12:00

TTEE1819 發表於 23-9-5 21:57
我無50萬,將會4x萬(今個學年),學費大概兩萬五鎊左右,住就貴,搵唔到岩心水嘅student accommodation,  ...

倫敦租student accommodation studio好貴,阿仔學費加宿舍費已經50萬+, 生活費真係要慳d洗

作者: Fionyiu    時間: 23-9-6 13:59

3b 發表於 23-9-4 21:18
阿仔都叫我比住£1,000先, 之後多除少補

3b,

你仔最後去了那間大學讀書?

作者: 3b    時間: 23-9-6 18:05

Fionyiu 發表於 23-9-6 13:59
3b,

你仔最後去了那間大學讀書?

Pls check PM

作者: lm251099    時間: 23-9-6 18:34

ANChan59 發表於 23-9-6 00:06
倫敦交通費係貴,水電煤跟個人習慣有關係。

電費真係要格吓價,同公司,吾同plan 都差好遠,(emoji)妹之前36p 一度,依家轉左16p 一度

作者: ANChan59    時間: 23-9-6 19:13

lm251099 發表於 23-9-6 18:34
電費真係要格吓價,同公司,吾同plan 都差好遠,(emoji)妹之前36p 一度,依家轉左16p 一度mouth ...

你都發覺啦。

事實好多人唔識格價,搵不同嘅plan ,成日嗌好貴。

還有英國物業都有能源效益認證,很多人租屋時唔知,所以冬涼夏熱,能源費用高部份原因係跟香港用電習慣。

作者: wloi    時間: 23-9-6 21:26

住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail student card慳得一蚊得一蚊 ...

我唔知你個仔讀邊科,但真係有時間餐餐買餐餐煮?我女基本上都係外賣或出去食,佢話讀書太忙,又要自己買日用品,去洗衫房洗衫 (收費的),等等,唔想浪費時間在伙食上。
我會login 我女戶口,有需要就入錢俾佢。見佢每月洗費幾百至過千,好睇那個月有無買野,或者同朋友食飯。我女唔係倫敦讀書,但生活指數都唔低。

學費上年已經近 40K (讀理科) ,今年應該會過40K. 好彩宿舍費用唔係太貴,1個 term GBP 1xxx (今年未知).

作者: cherubic    時間: 23-9-6 23:03

我仔不在London, 生活費每月500,不計買衫。
他平日下午多數出去食,學校大約6-7磅,有時買meal deal 更平。晚上自己煑或買pre-cooked food,少過5磅一餐。交通多數踏單車,或行路。
比較大的消費是看電影和出街吃飯,一個星期一次左右。他還要比gym membership,Spotify
作者: 3b    時間: 23-9-7 15:55

wloi 發表於 23-9-6 21:26
我唔知你個仔讀邊科,但真係有時間餐餐買餐餐煮?我女基本上都係外賣或出去食,佢話讀書太忙,又要自己買 ...

Hello, 好耐無見你! 會讀理科, 他不會每餐煮, 午餐應該多數在學校或附近食, 早餐可能自己整三文治或煮麵, 晚餐無約人就會簡單煮下嘢或買外賣, 宿舍附近有幾間不同國家的餐廳, 選擇算多

作者: 3b    時間: 23-9-7 16:01

cherubic 發表於 23-9-6 23:03
我仔不在London, 生活費每月500,不計買衫。
他平日下午多數出去食,學校大約6-7磅,有時買meal deal 更平。晚 ...

Sportify和電話費少不了, 3的服務計劃好似比兩/三年前貴咗?!宿舍有gym room, 要求不高的話可以慳返。 宿舍洗及乾一機衫大約要幾多鎊?

作者: cherubic    時間: 23-9-7 16:18

3b 發表於 23-9-7 16:01
Sportify和電話費少不了, 3的服務計劃好似比兩/三年前貴咗?!宿舍有gym room, 要求不高的話可以慳返。  ...
5 pounds each time for washing and drying clothes
作者: rubycourt    時間: 23-9-8 20:02

ANChan59 發表於 23-9-5 23:59
他住嘅350呎實用面積,應該係細單位。

阿仔可以自己改電及氣體供應商,簽頭一年未到頂,一年後換新供應商 ...

請問水電煤用邊間公司平?thx

作者: rubycourt    時間: 23-9-8 20:05

3b 發表於 23-9-6 12:00
倫敦租student accommodation studio好貴,阿仔學費加宿舍費已經50萬+, 生活費真係要慳d洗
...

請問你仔租studio幾多錢?

作者: ANChan59    時間: 23-9-8 20:06

rubycourt 發表於 23-9-8 20:02

Sorry ,我冇理,他已經做緊工。

他問屋苑物業管理公司可以供應服務水電煤供應商,然後自己格價及不同計划。

作者: lm251099    時間: 23-9-8 21:33

rubycourt 發表於 23-9-8 20:02

依家好像Tracker plan 平啲,不過佢價錢日日吾同

https://mysmartenergy.uk/Tracker/London#TrackerElect

作者: rubycourt    時間: 23-9-9 17:25

ANChan59 發表於 23-9-8 20:06

Sorry ,我冇理,他已經做緊工。

好的,謝謝!

作者: rubycourt    時間: 23-9-9 17:29

lm251099 發表於 23-9-8 21:33
依家好像Tracker plan 平啲,不過佢價錢日日吾同

https://mysmartenergy.uk/Tracker/London#TrackerElect ...

你孩子用緊這間?咁如果日日唔同,咁如何得知佢價錢平?謝謝你

作者: rubycourt    時間: 23-9-9 17:30

cherubic 發表於 23-9-7 16:18
5 pounds each time for washing and drying clothes

阿女之前間洗衣要£ 5,乾衣好似£2.5

作者: lm251099    時間: 23-9-9 19:20

rubycourt 發表於 23-9-9 17:29
你孩子用緊這間?咁如果日日唔同,咁如何得知佢價錢平?謝謝你

好像係用緊呢間。
呢層我就吾清楚,如果係用 Smart meter 佢地日日都可以攞到表數,如果普通表有可能用平均數。

我見佢七月份係 136kWh @ 15.21p/kWh ,咁應該係七月份平均價錢

未轉plan 時係 大約32p/kWh,6-7拾元一個月,依家大約3x 一個月

作者: rubycourt    時間: 23-9-9 19:51

lm251099 發表於 23-9-9 19:20

好像係用緊呢間。

這2個價錢的比較有無開暖氣?thx

作者: rubycourt    時間: 23-9-9 20:00

lm251099 發表於 23-9-9 19:20

好像係用緊呢間。

另外請問水費又邊間平?謝謝

作者: lm251099    時間: 23-9-9 20:34

rubycourt 發表於 23-9-9 19:51
這2個價錢的比較有無開暖氣?thx

應該有,呢樹係三月先搬過去,佢用floor heating system, heat pump 吾會關閉,見佢unit per day 相差不太大。
但plan 之間 price / kWh 的價錢就相差1?p

水就吾知佢有無研究,可能佢用得吾多,所以無理。

作者: Jasber    時間: 23-9-9 23:03

住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail student card慳得一蚊得一蚊 ...
我家的慳妹住倫敦zone1學校隔離的宿舍,唔使搭車返學,基本日日自己煮晚餐,仲會預備埋第二日返學午餐盒,禮拜六日返教會要搭車同friend出街食social下,假期都會離開倫敦去週邊地區玩,好少買衫一兩次,買餸會同friend一齊格價,買張Railcard link 落 oyster card,non peak 搭車會平啲,平均一個月使費3百幾磅。
作者: 3b    時間: 23-9-10 00:25

rubycourt 發表於 23-9-8 20:05
請問你仔租studio幾多錢?

£465+ per week

作者: rubycourt    時間: 23-9-10 01:50

Jasber 發表於 23-9-9 23:03
我家的慳妹住倫敦zone1學校隔離的宿舍,唔使搭車返學,基本日日自己煮晚餐,仲會預備埋第二日返學午餐盒, ...

嘩,真係好慳,我女去年我見她每月-般£800-900,今年住宿附近有中超,超市,希望洗費唔好咁多.

作者: rubycourt    時間: 23-9-10 02:00

3b 發表於 23-9-6 12:00
...

你介紹介意講阿仔讀什麼科?好貴!

作者: Jasber    時間: 23-9-10 18:27

rubycourt 發表於 23-9-10 02:00

我女理科學費已經36200磅,宿舍£3XX/week, 一年£13,XXX,加埋都超過50萬,今年宿舍加到4百幾,更貴!
作者: 3b    時間: 23-9-10 20:02

rubycourt 發表於 23-9-10 02:00

Pls check PM

作者: ynwa97    時間: 23-9-11 15:09

If he is going to IC/LSE/UCL/Kings then probably around 1k to 1.5k per month is appropriate (pocket money only - excluding rent/electricity/water etc.), given their expensive locations.

Monthly Travelcard: 150
Monthly Mobile plan: 40
Weekday food (mon to fri cooking): 75 x 4 weeks = 300
Weekend food (eat out/takeaway): 60 x 4 weeks = 240
Monthly socialize singk / drinking quota: 150
Monthly household goods = 100

Also, be wary that in the first week there'll be lots of events ran by uni societies - some are free but some will cost money. so better give him more at the start.
作者: elo1616    時間: 23-9-12 16:05     標題: 回覆樓主:

我哋畀阿囝£850/月. 佢每日自己整早餐,其餘外賣

作者: 2ling    時間: 23-9-30 20:38

阿仔住、讀書都向zone 1.

我都係比1千磅佢做生活費(excl rental and utility bills)

作者: yuyueng    時間: 23-9-30 21:27

Jasber 發表於 23-9-9 23:03
我家的慳妹住倫敦zone1學校隔離的宿舍,唔使搭車返學,基本日日自己煮晚餐,仲會預備埋第二日返學午餐盒, ...
Hi 想問吓係咪普通一張oyster card 都可以加rail card 入去?
作者: Jasber    時間: 23-10-1 15:38

yuyueng 發表於 23-9-30 21:27
Hi 想問吓係咪普通一張oyster card 都可以加rail card 入去?
可以呀
作者: Greta1111    時間: 23-10-1 16:38

早餐買方包1磅已經好大包,去m

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5