教育王國

標題: 想請問讀心理學前景如何? [打印本頁]

作者: cyiuming    時間: 23-6-11 22:49     標題: 想請問讀心理學前景如何?

如題
作者: poonseelai    時間: 23-6-12 09:04     標題: 回覆樓主:

有什麼目標?如打算做臨床心理學家, 基本要master

作者: cyiuming    時間: 23-6-12 20:58

回覆 poonseelai 的帖子

謝謝
作者: mimiho20002000    時間: 23-6-13 19:46

cyiuming 發表於 23-6-11 22:49
如題

學位好少,唔容易申請到讀臨床心理學 master degree, N 年前大學畢業申請過幾次都失敗就放棄了(emoji)

作者: cyiuming    時間: 23-6-14 09:53

mimiho20002000 發表於 23-6-13 19:46
學位好少,唔容易申請到讀臨床心理學 master degree, N 年前大學畢業申請過幾次都失敗就放棄了(emoji)
...
明白,謝謝你
作者: yamsui    時間: 23-6-15 11:34

回覆 cyiuming 的帖子

識人HKU心理學畢業去外國讀MSC OT.
作者: cyiuming    時間: 23-6-16 09:25

yamsui 發表於 23-6-15 11:34
回覆 cyiuming 的帖子

識人HKU心理學畢業去外國讀MSC OT.
謝謝你
作者: wahmaggie    時間: 23-6-17 20:21

咁如果讀完degree ,入唔到master, 可以有咩出路呢?thanks

作者: sumchanma    時間: 23-6-18 19:43

wahmaggie 發表於 23-6-17 20:21
咁如果讀完degree ,入唔到master, 可以有咩出路呢?thanks

如果只有心理學學士,冇minor 又冇相關的master, 咁要搵心理學或輔導的工基本上係冇,但有心理學背景,可以搵人力資源,marketing, 教書等工作

作者: wahmaggie    時間: 23-6-20 23:38

sumchanma 發表於 23-6-18 19:43
如果只有心理學學士,冇minor 又冇相關的master, 咁要搵心理學或輔導的工基本上係冇,但有心理學背景,可 ...

明白,謝謝你

作者: piv    時間: 23-6-21 13:29

mimiho20002000 發表於 23-6-13 19:46
...

我女中四,性格還像小學生一樣,小學立志要做心理學家,條路有幾艱巨,佢好似未感受到。

作者: eit2003    時間: 23-6-21 19:40

如果大學想讀 psycho既話中學(dse) 揀咩選修科好?
作者: mimiho20002000    時間: 23-6-21 22:58

eit2003 發表於 23-6-21 19:40
如果大學想讀 psycho既話中學(dse) 揀咩選修科好?

剛 checked 中大 psychology JUPAS 收生資料, 冇特別選修科要求,英文及數學成績 x1.5, 所以都係鬥高分,選自己可以讀得好嘅選修科就可以了。

作者: mimiho20002000    時間: 23-6-21 23:22

piv 發表於 23-6-21 13:29
我女中四,性格還像小學生一樣,小學立志要做心理學家,條路有幾艱巨,佢好似未感受到。
...

undergraduate 嘅時候盡量爭取好成績,課餘參與有關教授的 research projects 可提高入讀 master degree 的機會。 除了 clinical psychology ,亦可考慮 educational psychology, 按我當年的資料,是入讀 educational psychology master degree 需要有教師經驗,而做咗幾年教師的人又未必願意放棄職業,全職讀兩年master degree,所以競爭相對少一點。
另外,如果只係興趣在counseling 這方面的工作,唔一定要做"心理學家",其實而家多咗好多 counseling master degrees,大部分冇特定 undergraduate degree 的 disciplines 要求。 讀完可以申請沒特別注明要請"心理學家"的輔導類型工作,但薪酬一般冇心理學家咁高。

作者: piv    時間: 23-6-22 14:20

mimiho20002000 發表於 23-6-21 23:22
undergraduate 嘅時候盡量爭取好成績,課餘參與有關教授的 research projects 可提高入讀 master degree  ...

多謝你的資訊,好有用

作者: poonseelai    時間: 23-6-22 19:51

eit2003 發表於 23-6-21 19:40

朋友孩子港大讀,佢話最好有biology, 數學唔可以太差,有不少數據分析。

如打算讀master, 最好選香港的大學degree, 收海外大學畢業生較少,朋友孩子因此放棄英國心儀大學offer

作者: wahmaggie    時間: 23-6-29 22:50

poonseelai 發表於 23-6-22 19:51
朋友孩子港大讀,佢話最好有biology, 數學唔可以太差,有不少數據分析。

如打算讀master, 最好選香港的大 ...

數學dse成績有無最低要求分數呢?thanks

作者: pochario    時間: 23-7-12 11:18

mimiho20002000 發表於 23-6-21 23:22
undergraduate 嘅時候盡量爭取好成績,課餘參與有關教授的 research projects 可提高入讀 master degree  ...
請問如果想修 criminological psychology 有冇咩提議?
作者: mimiho20002000    時間: 23-7-13 19:39

pochario 發表於 23-7-12 11:18
請問如果想修 criminological psychology 有冇咩提議?

唔好意思呢個 discipline 唔熟, 印象中我讀 undergrad 的時候冇一科係呢個 topic, 心理學裏面一啲大啲嘅範疇, e.g. clinical psychology, developmental psychology, industrial organizational psychology 都會 offer 有關的基礎科目予 undergraduate students 修讀。

作者: shirleyfcl    時間: 23-7-23 00:42

poonseelai 發表於 23-6-22 19:51

如打算讀master, 最好選香港的大 ...

聽聞讀psychology 需要有placement 才容易報master. 請問知唔知港大有無placement 安排?如果自己揾,點揾呢?

作者: 200904    時間: 23-7-31 10:06

回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉鈦,準備作爲愛好了。
作者: piyohk    時間: 23-7-31 11:41

200904 發表於 23-7-31 10:06
回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉 ...

為什麼轉軚?可以分享嗎?

作者: 200904    時間: 23-7-31 11:43     標題: 回覆樓主:

原因和前面網友說的一樣。要讀master才可能有就業機會呀。

作者: Rpp    時間: 23-7-31 11:48

回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉 ...

心理學亞仔之前話唔會揀,無工開,低不成,高不就。最怕做唔到臨床心理學家,教育心理學家,只做到社工。

作者: jamhappybobo    時間: 23-7-31 13:05

英文同statistics 底子要夠好,因為勁多Papers 要讀要記同分析

作者: cyiuming    時間: 23-8-1 11:14

回覆 Rpp 的帖子

收到,謝謝
作者: chanti    時間: 23-8-9 20:25

Rpp 發表於 23-7-31 11:48
心理學亞仔之前話唔會揀,無工開,低不成,高不就。最怕做唔到臨床心理學家,教育心理學家,只做到社工。
...
你仔分析得好好、本人正是英國psy Grad的。但要留意、入不到master , psycho degree是不合資格註冊做社工的。我幾個香港朋友正是這樣、回港後要先讀 social work 的master, 之後才做社工。另外係香港做counsellor 的路都非常窄。我的建議係、除非成績一向非常好(eg 學霸)、否則要考慮清楚是否有條件爭入psy master

作者: chanti    時間: 23-8-9 20:27

回覆 piv 的帖子

出來工作的確是另一回事
作者: happyLC2006    時間: 23-8-28 00:59

chanti 發表於 23-8-9 20:25
你仔分析得好好、本人正是英國psy Grad的。但要留意、入不到master , psycho degree是不合資格註冊做社工的 ...

順道請教一下,如非學霸級數,是否亦不需考慮報讀psycho這一科目呢?
是否即使要入degree的競爭也相當激烈?

作者: mimiho20002000    時間: 23-8-30 08:18

happyLC2006 發表於 23-8-28 00:59
順道請教一下,如非學霸級數,是否亦不需考慮報讀psycho這一科目呢?
是否即使要入degree的競爭也相當激烈 ...

因為位少,以前都唔算易入,近年的情況可參考 jupas 收生分數

作者: eit2003    時間: 23-8-30 15:36

請問在內地讀心理學 (如 Sysu) 可以考香港的碩士嗎?有冇例子可供參考?Thanks.
作者: chanti    時間: 23-8-30 17:51

happyLC2006 發表於 23-8-28 00:59
是否即使要入degree的競爭也相當激烈 ...
學霸級數入得psy 都打算讀上去、不是學霸要唸下自己有什麼野可以爭贏佢地先。
作者: mimiho20002000    時間: 23-8-31 00:28     標題: 回覆樓主:

其實唔止學霸學生入讀,當年都有好幾位同學係由醫科transfer 過來的

作者: lemon2005    時間: 24-5-24 14:47

回覆 mimiho20002000 的帖子

請問有幾多人可以上到 psychology master? 謝謝
作者: LeeCC    時間: 24-5-25 06:32

chanti 發表於 23-8-9 20:27
出來工作的確是另一回事

身邊有幾位朋友,各行各業,傾開計才知到佢地都係90年代分別在港大/中大的心理學畢業,有人畢業後在大機構做HR員工培訓,有人入消委會/巴士公司處理投訴,有人繼續進修成為調解員,有人入左公關公司

佢地共通點都是擅長與人溝通和處理糾紛

作者: mimiho20002000    時間: 24-5-25 11:26

lemon2005 發表於 24-5-24 14:47
回覆 mimiho20002000 的帖子

請問有幾多人可以上到 psychology master? 謝謝

sorry, 唔係好清楚,而且幾十年前 master 學額同現在應該唔同?not sure. 我畢業嗰時自己大學 fresh grad 好似收咗幾個。

作者: 勇闖UK2023    時間: 昨天 14:57     標題: 回覆樓主:

坦白講除非好有興趣,否則唔建議讀psychology ,在香港未認可相關資格,除非考到Master 讀臨床或教育心理學,但極難入,好多都轉番讀社工,要考慮清楚。

Criminology 通常供已入職做的社工和在相關行業工作的人士作進修之用,本身不是一個專業,要考慮清楚。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5