教育王國

標題: 将军澳区升中 [打印本頁]

作者: cutieone    時間: 23-4-24 12:42     標題: 将军澳区升中

Band2学生 老師建議乙四開始填band3學校 你地覺得應該咁樣填嗎😣
作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 14:13

cutieone 發表於 23-4-24 12:42
Band2学生 老師建議乙四開始填band3學校 你地覺得應該咁樣填嗎😣
呢度好少人研究將軍澳B2學校,講下你小朋友成績,你打算點排先可以比到意見你。
作者: Poyau    時間: 23-4-24 14:35

請問老師講那些是B2校 那些是B3校

作者: 猴子爸    時間: 23-4-24 14:44

B2A

將軍澳官立中學,  王華湘

B2B/2C

真道書院  (DSS), 啟思中學 (DSS), 呂潤財, 何玉清, 鄭裕彤

hkpapa852提供
这里有5间官津校,不计算他区,起码乙6才需要填Band3学校吧。

作者: BSCYL    時間: 23-4-24 14:48

猴子爸 發表於 23-4-24 14:44
hkpapa852提供
这里有5间官津校,不计算他区,起码乙6才需要填Band3学校吧。

慕德?

作者: 天外之人    時間: 23-4-24 14:57

回覆 cutieone 的帖子

老師叫你咁填,可能喺能力上都係比較保証入到家長選的學校.總好過唔得唔得由九龍東飛咗去九龍西或新界北.呢啲就係大抽獎大家唔想見到既情況.
作者: 猴子爸    時間: 23-4-24 15:03

BSCYL 發表於 23-4-24 14:48
慕德?
慕德应该是B2还是B3?我见hkpapa个表没有这间学校。
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 15:10     標題: 回覆樓主:

將軍澳區還是觀塘區?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874581

作者: Poyau    時間: 23-4-24 15:12

BSCYL 發表於 23-4-24 14:48
慕德?

慕德為西貢區B2熱門之一
2022年61%(52%)升讀(本地)學位
比例高於同區英中將官

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875270&pid=49223479

作者: BSCYL    時間: 23-4-24 15:13     標題: 回覆樓主:

各區大抽獎的名單和學額有了
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3875349

作者: cutieone    時間: 23-4-24 15:34

回覆 HK-MAN 的帖子

我想拍 甲子 慕得 王湘华 吕潤财甘样
作者: cutieone    時間: 23-4-24 15:34

回覆 BSCYL 的帖子

将军澳
作者: cutieone    時間: 23-4-24 15:35

回覆 猴子爸 的帖子

会否都填晒30间 都唔够30間填
作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 15:41

cutieone 發表於 23-4-24 15:34
回覆 HK-MAN 的帖子

我想拍 甲子 慕得 王湘华 吕潤财甘样
王華湘乙3肯定冇位,將佢搬後一啲。你咁排其實都大機會入甲子。之後填埋其餘b3及b1學校應該有廿間就足夠了。
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 15:52

cutieone 發表於 23-4-24 15:35
回覆 猴子爸 的帖子

会否都填晒30间 都唔够30間填

我會粗暴的將全英中劃成Band 1 主要選校對象。 非邊沿人,確定是 Band 2 生避開,以免乙一冒大險落空,以至乙二填熱門Band 2 又危險重重。
將開一班至3班英文班定為 Band 2 生爭取熱門選校次序。
無英文班的 作為 Band 2 生的保險線
在填Band 3 校前,可以盡填未選的 Band 1, 2。 最後將所有 Band 3 按心儀先後填滿30個志願。
如果肯定Band 2 生,非邊沿人,最差也只派第30志願。

作者: BSCYL    時間: 23-4-24 15:56

HK-MAN 發表於 23-4-24 15:41
王華湘乙3肯定冇位,將佢搬後一啲。你咁排其實都大機會入甲子。之後填埋其餘b3及b1學校應該有廿間就足夠了 ...

我估佢想這四間排乙一至乙四,並非順序寫出來吧

作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 15:59

BSCYL 發表於 23-4-24 15:56
佢小朋友想入甲子,好事黎架。
作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 16:02

BSCYL 發表於 23-4-24 15:56
B2A-C能力差距都大,佢冇講成績我估應該係2B
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 16:06

HK-MAN 發表於 23-4-24 15:59
佢小朋友想入甲子,好事黎架。

我在另一個帖見到心儀是甲子,Band 2 選甲子,應該無甚麼問題。
乙二慕德比填王華湘機會大,其實乙一唔中,很大機會派乙五或以後。

作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 16:09

BSCYL 發表於 23-4-24 16:06
我在另一個帖見到心儀是甲子,Band 2 選甲子,應該無甚麼問題。
乙二慕德比填王華湘機會大,其實乙一唔中 ...

咁既乙1都唔中,擺另外果三間咪更加唔中,有分別咩?難道將甲子放乙二就會中
作者: cutieone    時間: 23-4-24 16:11

我係乙一甲子 慕德 王詳華 呂潤財 但係老師叫我保守 乙四填band3 保守 以防前三个没位
作者: cutieone    時間: 23-4-24 16:13

BSCYL 發表於 23-4-24 16:06
乙二慕德比填王華湘機會大,其實乙一唔中 ...
甘派乙五应该都以 band3 了窝如果系甘
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 16:15

HK-MAN 發表於 23-4-24 16:09
咁既乙1都唔中,擺另外果三間咪更加唔中,有分別咩?難道將甲子放乙二就會中 ...

我推論Band 2 多人選王華湘為乙一,但相對乙一王華湘,不會全部乙二還敢填慕德。可能有極微機會執雞。 但乙二放王華湘應該機會接近零。
其實乙一選甲子應該都不會落選吧。

作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 16:20

BSCYL 發表於 23-4-24 16:15
我推論Band 2 多人選王華湘為乙一,但相對乙一王華湘,不會全部乙二還敢填慕德。可能有極微機會執雞。 但 ...
你話呢,如果乙1甲子落空,乙二慕德,呂潤財就機會大咗…..因為人與餅都冇變。
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 16:24

cutieone 發表於 23-4-24 16:13

其實Band2 生最差也只派Band3 校,乙30派 或乙三,四,五派,對你影響不大,只是學校派頭三又少了。
如果是 Band 2 生 派了一間差的 Band 3 校, 叩回甲子,應該都有一定機會率。 就算不成功,叩一間較好 的 Band 3,成功率高吧。

作者: BSCYL    時間: 23-4-24 16:30

HK-MAN 發表於 23-4-24 16:20
你話呢,如果乙1甲子落空,乙二慕德,呂潤財就機會大咗…..因為人與餅都冇變。 ...

其實假設乙一甲子都唔中,已很特別。

我只是將乙二,這個位置對比機會率。
呂潤財 > 慕德 > 王華湘。 不代表乙二在甲子落空後,能成功突圍。

最大可能性是中乙五

作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 16:34

BSCYL 發表於 23-4-24 16:30
其實假設乙一甲子都唔中,已很特別。

我只是將乙二,這個位置對比機會率。
當然唔包生仔,第一格乙1被分配後…乙二咪一樣鬥好彩。睇吓邊個因而受惠啦。
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 16:40

HK-MAN 發表於 23-4-24 16:34
當然唔包生仔,第一格乙1被分配後…乙二咪一樣鬥好彩。睇吓邊個因而受惠啦。 ...

我真的唔信 Band 2  乙一抽 甲子會唔中

作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 16:46

BSCYL 發表於 23-4-24 16:40
我真的唔信 Band 2  乙一抽 甲子會唔中
咪係囉,乙1機會好大大大,唔使跌落b3堆…
作者: Chenglc    時間: 23-4-24 19:57

cutieone 發表於 23-4-24 16:11

我係乙一甲子 慕德 王詳華 呂潤財 但係老師叫我保守 乙四填band3 保守 以防前三个没位 ...
睇往蹟,衹要係B2生,乙一甲子一定入,反而慕/王/呂放乙一都可以抽唔中
作者: Poyau    時間: 23-4-24 20:26

cutieone 發表於 23-4-24 16:11

我係乙一甲子 慕德 王詳華 呂潤財 但係老師叫我保守 乙四填band3 保守 以防前三个没位 ...

老師叫乙4填B3校 請問是那些

作者: BSCYL    時間: 23-4-24 21:46

cutieone 發表於 23-4-24 16:13

留意,各位給你的意見都是建基於學生必須是 Band 2生。
你小朋友原本小學在那一區,校名,級名次, 自行報過那兩間中學,是否有面試機會。 多提供資料給大家幫你評估。  
老師不是西貢校網吧,對將軍澳中學是否熟悉?  給你的意見,乙一,二,三及乙四的 Band 3 校是那一間。

作者: cutieone    時間: 23-4-24 22:50

我目前系天水围 应该都算最差葛小学,老師對果邊的確都不熟,基本都係我自己填,老師又上網睇banding 甘样
作者: cutieone    時間: 23-4-24 22:51

BSCYL 發表於 23-4-24 21:46
留意,各位給你的意見都是建基於學生必須是 Band 2生。
你小朋友原本小學在那一區,校名,級名次, 自行報 ...
band3 我填张沛松
作者: HK-MAN    時間: 23-4-24 22:55

cutieone 發表於 23-4-24 22:51
band3 我填张沛松

你讀邊間小學,考第幾,中英數幾多分…呢度可能會有高手講得更深入你知。
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 22:57

cutieone 發表於 23-4-24 22:50

我目前系天水围 应该都算最差葛小学,老師對果邊的確都不熟,基本都係我自己填,老師又 ...

你確定自己是 西貢校網的 Band 2?
是的話,各人提議的選校都無問題,最怕搞錯原來是 Band 3, 就麻煩。

自行有無報過西貢網2間中學? 有面試嗎?

作者: cutieone    時間: 23-4-24 23:01

BSCYL 發表於 23-4-24 22:57
你確定自己是 西貢校網的 Band 2?
是的話,各人提議的選校都無問題,最怕搞錯原來是 Band 3, 就麻煩。
老师话系 band2 自行都in左甲子 同慕德都没入中文 a 英文 b 数学 b

作者: cutieone    時間: 23-4-24 23:02

Chenglc 發表於 23-4-24 19:57
睇往蹟,衹要係B2生,乙一甲子一定入,反而慕/王/呂放乙一都可以抽唔中
希望系甘拉
作者: BSCYL    時間: 23-4-24 23:10

cutieone 發表於 23-4-24 23:01
老师话系 band2 自行都in左甲子 同慕德都没入中文 a 英文 b 数学 b

你是否知道甲子及慕德是否揀人面試,還是全部申請人都有機面試?

如果揀人見,有面試應該肯定是Band 2,  
Band 2 統一揀 甲子應該無問題

作者: Chenglc    時間: 23-4-24 23:51

band3 我填张沛松
可以睇埋鄧英喜/寶覺,呢2間有人當佢B2,亦有人當B3
作者: christy2011    時間: 23-4-25 06:02

回覆 Chenglc 的帖子

仲有鄭植之
作者: adriantai    時間: 23-4-25 08:25

christy2011 發表於 23-4-25 06:02
回覆 Chenglc 的帖子

仲有鄭植之

冇啖好食喎

作者: christy2011    時間: 23-4-25 09:51

回覆 adriantai 的帖子

只知佢都係b2中學

作者: BSCYL    時間: 23-4-25 10:10     標題: 回覆樓主:

如果是我, 候選會是鄭裕彤,近,而且學生在外也不見有出位行為

作者: HK-MAN    時間: 23-4-25 10:14

人哋滿足於甲子咪幾好…
作者: BSCYL    時間: 23-4-25 10:24     標題: 回覆樓主:

Band 2 學生,又不是很前列,根基特別好,鬥心強。 甲子是合適的選擇

作者: wendyau    時間: 23-4-25 10:31

如果肯定b2學生,乙一甲子一定入啦,往年乙2都入到

作者: Poyau    時間: 23-4-25 10:55

band3 我填张沛松

亦可看看本區B2C/3A中學如何
例如鄭裕彤/寶覺/鄭值之/圓玄第三
有畢業生出路/文憑試成績供參考

鄭裕彤/寶覺2022年升讀學位比例 #25
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875270&pid=49223479

鄭植之2022年文憑試成績 #31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875270&pid=49224023

圓玄第三2022年文憑試成績 #23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875248&pid=49223242

作者: wendyau    時間: 23-4-25 13:28

其實依家甲子應該好過鄭裕彤,但老師反而話要鄭裕彤放係甲子前,奇怪

作者: BSCYL    時間: 23-4-25 13:44

wendyau 發表於 23-4-25 13:28
其實依家甲子應該好過鄭裕彤,但老師反而話要鄭裕彤放係甲子前,奇怪

蘿蔔青菜, 各有所好。
還有,是不是你較前位置都排了很熱門的,老師要保前三。
我估甲子比鄭裕彤熱門難中吧

作者: cutieone    時間: 23-4-25 14:01

BSCYL 發表於 23-4-24 23:10
你是否知道甲子及慕德是否揀人面試,還是全部申請人都有機面試?

如果揀人見,有面試應該肯定是Band 2,   ...
我都唔清楚佢是否揀人面試 😔
作者: cutieone    時間: 23-4-25 14:03

BSCYL 發表於 23-4-25 10:24
Band 2 學生,又不是很前列,根基特別好,鬥心強。 甲子是合適的選擇
我女就係課外活動會好d, 願意參加d比賽
作者: BSCYL    時間: 23-4-25 14:16

cutieone 發表於 23-4-25 14:03
我女就係課外活動會好d, 願意參加d比賽

我覺得不一定要跟主流揀最熱門的王華湘,慕德,只要自己女兒喜歡,甲子無妨,預祝成功。
甲子是否自一, 是的話,亦可能已後備入選了。

作者: cutieone    時間: 23-4-25 22:49

希望可以入 老师今日都系甘叫我第讲 band3摆第三第四个位 烦死
作者: BSCYL    時間: 23-4-25 23:07

cutieone 發表於 23-4-25 22:49

希望可以入 老师今日都系甘叫我第讲 band3摆第三第四个位 烦死 ...

如果你確認小朋友一定是 Band 2, 你說給老師知,據區內多位有經驗的家長確認,乙一已必中甲子,不用理會後面的排序

作者: BSCYL    時間: 23-4-25 23:08

cutieone 發表於 23-4-25 22:49

希望可以入 老师今日都系甘叫我第讲 band3摆第三第四个位 烦死 ...

你現在打算如何填? 乙一,二,三,四
甲一,二,三

作者: cutieone    時間: 23-4-25 23:16

甲一 甲子 甲二王湘華 甲三呂潤財乙一 甲子 乙二呂潤財 乙三香稻? 乙四 老師一直話填band3我仲考慮緊

作者: BSCYL    時間: 23-4-25 23:24

cutieone 發表於 23-4-25 23:16

甲一 甲子 甲二王湘華 甲三呂潤財乙一 甲子 乙二呂潤財 乙三香稻? 乙四 老師一直話填b ...

真的奇蹟發生,中甲二,甲三會後悔,無機會抽乙一嗎?

如果會後悔,就不要填甲二,甲三,空了。 甲一唔中,直接落乙一博抽

作者: BSCYL    時間: 23-4-25 23:27

甲一 甲子 甲二王湘華 甲三呂潤財乙一 甲子 乙二呂潤財 乙三香稻? 乙四 老師一直話填b ...

講真自行甲子都不成功,我個人建議不要博入王華湘,小朋友會追得辛苦, 除非小朋友鬥心特強,遇強越強。 如果經不起挫折,會放棄退縮的,不要博王華湘

作者: cutieone    時間: 23-4-25 23:28

BSCYL 發表於 23-4-25 23:24
真的奇蹟發生,中甲二,甲三會後悔,無機會抽乙一嗎?

如果會後悔,就不要填甲二,甲三,空了。 甲一唔中 ...
如果可以中乙甲二甲三应该都满足了 就惊入唔到好 d 葛 要去到 band3
作者: cutieone    時間: 23-4-25 23:29

BSCYL 發表於 23-4-25 23:27
講真自行甲子都不成功,我個人建議不要博入王華湘,小朋友會追得辛苦, 除非小朋友鬥心特強,遇強越強。  ...
好的 多谢你意见
作者: Poyau    時間: 23-4-26 09:45

cutieone 發表於 23-4-25 23:28
如果可以中乙甲二甲三应该都满足了 就惊入唔到好 d 葛 要去到 band3 ...

選校時留意上年開班情況
鄭裕彤 鄭植之 寶覺 鄧英喜 張沛松 各四
圓玄第三 西貢崇真 由四班減至三班
正覺 馬陳瑞喜 靚次伯 各三班
鳴遠 由三班縮至兩班

西貢區官津中一學額/人數 #29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875523&pid=49230280

作者: PandaVV    時間: 23-4-27 16:41

cutieone 發表於 23-4-24 23:01

這樣奇怪., 你的老師是否估錯banding?

我個位小六既成績:
中文B, 英文B, 數學A.

自行慕德已經取錄了.

你的小朋友是否有其他獎項? 如果有, 叩門會有用.

入甲子容易過慕德. 兩間中學都0K.

作者: PandaVV    時間: 23-4-27 16:53

如果你位小朋友係band 2 頭, 入甲子機會好大, 王湘華係band 1 的保險線, 放甲二未必入到, 會去了呂潤財.

作者: acgy    時間: 23-4-27 16:55

唔駛理老師, 點都填晒BAND2 先到BAND3, 如果肯定是BAND2學生.
作者: cutieone    時間: 23-4-28 07:58

回覆 PandaVV 的帖子

琴日已交好正式表,如果唔得到时候再去叩門,有啊 佢d將都係朗誦 同埋其他⋯⋯
作者: cutieone    時間: 23-4-28 07:59

PandaVV 發表於 23-4-27 16:53
如果你位小朋友係band 2 頭, 入甲子機會好大, 王湘華係band 1 的保險線, 放甲二未必入到, 會去了呂潤財.
...
前五六個我好似填左band2 之后就填其他了
作者: adriantai    時間: 23-4-28 09:29     標題: 回覆樓主:

乙一除左王華湘,其他都機會大

作者: cutieone    時間: 23-4-28 11:55

回覆 adriantai 的帖子

哈哈哈如果系甘我都五使烦了,因为将军澳区学校太少,惊竞争力太大

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5