教育王國

標題: 急!!九龍城區大抽獎煩請各位指教 [打印本頁]

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 20:53     標題: 急!!九龍城區大抽獎煩請各位指教

請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第一志願都填陳瑞祺書院會否冒險?
因為自行分配中,已經選擇了陳瑞祺,但竟然連沒有面試機會,陳瑞祺書院會否不接受領島學生呢?請各位指教🙏🙏🙏🙏謝謝各位🙏
作者: jesswu    時間: 23-4-18 20:56     標題: 回覆樓主:

請問學校評小朋友band幾呢?

作者: CherLove    時間: 23-4-18 20:59

級23 都無得面試…(emoji)

作者: Poyau    時間: 23-4-18 20:59

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 20:53
請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第 ...

請問級幾是B1/2界線

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 21:34

回覆 jesswu 的帖子

老師話佢仔可以1c或2a的
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 21:36

所以想請教一下大家有沒有入到陳瑞祺又之前係讀領島🙏🙏🙏
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 21:38

回覆 Poyau 的帖子

我都想知^-^
作者: chanti    時間: 23-4-18 21:40

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 20:53
請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第 ...
全級80人、保守估計當6 成b3, 4 成b1-2, 咁考2x當b2吧。b2放csk 乙一都有機Csk 冇面試, 是否英文個科比較弱?

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 21:45

回覆 chanti 的帖子

佢仔英文全部A的,所以真係唔明白,如果甲及乙第一志願不知道行不行
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 21:49

所以令我懷疑陳瑞祺不喜歡領島,大抽獎是否都可以踢走領島生?🤔
作者: godfreychoi    時間: 23-4-18 22:05

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 21:49
所以令我懷疑陳瑞祺不喜歡領島,大抽獎是否都可以踢走領島生?🤔

大抽獎不會考慮學生來自哪間小學,只會考慮學生 banding 和隨機號碼。

參考過去六年領島升中派位結果(https://www.lingto.edu.hk/tc/school.php?id=30),只有去年沒有學生升上陳瑞祺,而之前五年皆有。

我的看法是樓主的朋友應該是成績次第不在前列,因而沒有自行面試機會。

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 22:08

回覆 godfreychoi 的帖子

非常謝謝你的資料
作者: Poyau    時間: 23-4-18 22:16

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 21:49

大抽獎先後按組別再跟隨機編號
學校無得揀學生

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 22:21

咁都好d,謝謝你

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-18 22:23

但請問甲及乙第一志願選陳瑞祺是否大機會d?但朋友話第二及第三志願真係唔知填乜學校,頭痛
作者: chanti    時間: 23-4-18 23:08

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 22:23
但請問甲及乙第一志願選陳瑞祺是否大機會d?但朋友話第二及第三志願真係唔知填乜學校,頭痛 ...
第二及三不可選大熱了, 可考慮鄧境波,五旬節,創知
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 07:45

謝謝你意見^^請問如果第二何文田官立,第三鄧鏡波 不知得唔得
但她想男校及校風好居多,謝謝

作者: Poyau    時間: 23-4-19 08:38

YUKIHOU2008 發表於 23-4-19 07:45

謝謝你意見^^請問如果第二何文田官立,第三鄧鏡波 不知得唔得

乙2何官 機會微
乙3鄧鏡波 機會大

2022年
3322率
----------------------------------------------------------
陳瑞祺(男) 3322 56.4%(57/101)
何官 39.7%(52/131)
胡兆熾 聯招學位 32%(32/100)
基道 33222 34.8%(40/115)
KTSSS [·]
五旬節 33222 21.9%(21/96)
九鄧(男) [·]

整體(主科) 4+ | 3+ | 2+
----------------------------------------------------------
陳瑞祺(男) [·] | [·] | [·]
何官 [31.1%^] | [·] | [·]
胡兆熾 [·](25.1%) | [·] | [·](90.7%)
基道 [·] | 59.5% | 93.8%(95.0%)
KTSSS 24.2% | 54.3% | 92.8%(92.5%)
五旬節 [·] | [·] | [·](<87%)
九鄧(男) [·]

^ 假如人均考6.5科
科次4+ 265/131=2.023

本地學位 + 非本地^^ → 學位
陳瑞祺(男) [·] + [·] → 51.5%
何官 32.8% + ≤6.9% → ≤39.7%
胡兆熾 33% + ≤6% → ≤39%
基道 28% + ≤4% → ≤32%
KTSSS [·]
五旬節 16.5% + ≤4.1% → ≤20.6%
九鄧(男) ~15% + ≤~10% → ≤~25%

~ 棒形圖數字
^^ 無學位/非學位明細

作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 09:15

我個仔今年中二。兩年前領島畢業。當時他全級16。大抽獎派胡中,不甘心。故努力扣門。

結果扣到2間區外B1及1間B2A,2A就是CSK。

因此,CSK會收領島學生的。

前提係成績之外,操行都要好。

到目前為止,我都好感恩個仔在領島畢業。

一切都係事實,千真萬確。

有需要可PM交流下。

作者: chanti    時間: 23-4-19 10:48

kwan_hei 發表於 23-4-19 09:15
我個仔今年中二。兩年前領島畢業。當時他全級16。大抽獎派胡中,不甘心。故努力扣門。

結果扣到2間區外B1 ...
胡中第幾志願?冇放哂B1 便放胡中?
作者: 拿拿利    時間: 23-4-19 11:22

回覆 YUKIHOU2008 的帖子

係奇怪, 貴校上年真係一個都冇入陳瑞棋.
作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 12:06

17, 當時胡中擺17;更奇怪係,csk 我哋係擺第三。先後就擺曬所有band 1, 然後先擺band 2結果胡中係17志願入。原先我哋諗住csk 第3應該好穩陣,包曬底。結果真係出人意表

當大抽獎出結果後,我哋有懷疑過個仔唔係b1 學生;所以先跌到17入。但想深一層,如果個仔係band 2, 17位入胡中又不太可能。所以真係莫名奇妙!

我絕對冇講大話,如果有領島家長,可以問返領島老師。當時我個情況係好奇怪。

作者: chanti    時間: 23-4-19 13:03

kwan_hei 發表於 23-4-19 12:06

17, 當時胡中擺17;更奇怪係,csk 我哋係擺第三。先後就擺曬所有band 1, 然後先擺band ...
咁應該係b2了、b1的話乙三冇可能入不到csk. 你仔仔底子好、屬B1級數所以扣到B1, 只是前人為學校拿不夠B1位
作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 13:12

但我仔同學,級18,結果大抽獎派入銀禧…所以真係好奇怪…

作者: Poyau    時間: 23-4-19 15:13

kwan_hei 發表於 23-4-19 12:06

17, 當時胡中擺17;更奇怪係,csk 我哋係擺第三。先後就擺曬所有band 1, 然後先擺band ...

謝謝分享
請問甲1/2/3是那幾間

作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 16:02

甲1 銀禧 甲2 丘佐榮乙1 銀禧 乙2 丘佐榮 乙3 陳瑞褀⋯⋯

作者: chanti    時間: 23-4-19 16:30

kwan_hei 發表於 23-4-19 13:12

但我仔同學,級18,結果大抽獎派入銀禧…所以真係好奇怪…
可能係甲部或自行後補入、及銀禧係有b2入到的、尤其放乙一
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 18:30

謝謝你指教^^
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 18:34

回覆 kwan_hei 的帖子

你好,多謝你資料,請問你兒子係在陳瑞祺中一成功叩門嗎?但全級十六名,他只二十三名或之內,不過操行A
請問大抽獎第一志願沒選擇陳瑞祺嗎?謝謝

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 18:39

多謝大家意見
請問一下大家如甲及乙第一填陳,是否更大機會?謝謝各位
作者: Poyau    時間: 23-4-19 18:43

YUKIHOU2008 發表於 23-4-19 18:39
多謝大家意見
請問一下大家如甲及乙第一填陳,是否更大機會?謝謝各位

甲1/乙1皆填陳瑞祺可以抽兩次

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 19:42

請問各位,如果在甲只填第一志願陳瑞祺,第二及三志願可否留空呢?謝謝

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 19:46

唉,原來甲得十個位,撞鬼
作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 19:47

對,扣門成功的。但最終我個仔冇入讀csk。佢揀左另一間區外b1我哋自行2間、甲部2間都冇揀csk; 只係擺左乙3

而且,csk 係一完成註冊後嗰日通知我的,唔係等好耐。

老實講,我哋扣門面試時,已經感覺到校長幾鍾意我哋的。所以係咪領島學生,我覺得唔係大問題…

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 19:52

非常感謝你的意見^^
作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 19:56

再講多啲,扣門面試時,先係校長見學生。家長在外面等,然後就叫埋家長一齊見。見家長時,csk 校長已經同我哋講,大抽獎後會有音樂椅,好多野仲未定的,叫我哋唔好咁擔心

當時俾我感到好窩心的。其實當時,我仔扣門超過10間,直資資助都有…
最終只有3間offer…. 其實已經好感恩了,學校冇因我仔係領島學生而歧視佢。
我都感恩佢喺領島畢業

作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 20:22

多謝你的意見,非常非常大的鼓舞,十分感謝,希望他能順利抽入陳^·^請問亞仔現在在那中學讀書呢?

作者: kwan_hei    時間: 23-4-19 20:41

聖言
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-19 21:12

非常好,真叻仔&#128077;
作者: BB-Tiger    時間: 23-4-20 22:33

YUKIHOU2008 發表於 23-4-19 19:52

非常感謝你的意見^^
個小朋友操行咩grade?
作者: YUKIHOU2008    時間: 23-4-21 11:22

回覆 BB-Tiger 的帖子

佢係A的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5